טיול לסין – מידע והמלצות למטייל

טיול בסין: מידע, טיפים והמלצות למטייל
מאת: ד"ר גילי חסקין


בסין תמצאו את אחת התרבויות החשובות בעולם: כאן התגלו שרידי האדם הקדומים ביותר מחוץ לאפריקה, כאן ניבנו הסכרים העתיקים בעולם, כאן פרחו ושגשגו תרבויות אדירות, על רקע נופים מרהיבים. הטיול בסין שואב את המטייל למחוזות רחוקים ומרתקים, ומציב בפניו לא מעט אתגרים. 


לפני טיול לסין כדאי לעשות תיאום ציפיות, להבין שמדובר בטיול אל יקום מקביל בעל "כללי משחק" שונים מן המוכר לנו במערב, עם נופים מרהיבים ומגוון מרשים של מנהגים, פרצופים, תרבות ומבנים.
 
1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

מאות דמויות צבעוניות מגולפות בקניון אבן החול באודינג, במחוז סצ'ואן (צילום: Gerd Eichmann)
בריכות הטרוורטין בשמורת חואנגלונג, מחוז סצ'ואן  (צילום: yangyang1991)
שמורת  ג'יוג'איגואו - אחת היפות בסין, מחוז סצ'ואן  (צילום: yangyang1991)
שאנגחאי - הכרך הגדול ביותר של סין  (צילום: undefined)
סוּג'וֹאוּ - עיר הבנויה על תעלות מים שזכתה לכינוי "ונציה של המזרח"  (צילום: Leonod Andronov)
גשר על נהר יאנגצה בעיר ווהאן  (צילום: real44)
האופרה של בייג'ינג (צילום: Saad Akhtar)
טיול על החומה הסינית ליד בייג'ינג  (צילום: cattan2011)

טיול לסין - תאום ציפיות

סין היא מדינה שהביאה לעולם כמה מן ההמצאות הנפלאות ביותר בהיסטוריה האנושית. כאן נוצרו תורות החיים הקונפוציאנית והדאואיסטית, כאן התפתחו אומנויות לחימה רבות. הסינים תרמו לעולם את הנייר, התה, הדינמיט, החרסינה, המצפן, המשי וזיקוקי הדינור. חלק עצום מהמאפיינים האסייתיים – מקורם בסין: שבטי משולש הזהב שבתאילנד, האיפואגו וטכניקות טרסות האורז אשר בפיליפינים, גנים יפניים, זן בודהיזם, ארכיטקטורת הפגודות ברחבי המזרח, המטבח האקזוטי, הפופולרי בעולם כולו, שיטת ריפוי מיוחדת, אוצר של שירים, משלים ואגדות. סין היא הארץ הרביעית בגודלה בעולם מבחינת שטחה, והראשונה בעולם במספר תושביה.
 

זוהי ארץ ענקית, המשתרעת מהרי פמיר ועד לים סין המזרחי, מהאי הונג קונג ועד לערבות מונגוליה. גודלה עצום של המדינה הוא הדבר היחידי היכול להתחרות בגודל הציפיות התלויות בביקור בה. מטיילים רבים מוצאים עצמם מאוכזבים מעט, ממעטה האפרוריות המכסה את מרבית המדינה, משיכוני הפועלים הבנויים בסגנון מזרח אירופאי, ומעקבותיהם הדורסניים של המכבש הקומוניסטי ומהפיכת התרבות. סין איננה מדינה שקל לטייל בה, לפחות לא למטיילים בודדים. מטיילים רבים מגיעים אליה בחרדת קודש ומוצאים עצמם בטיול רצוף תלאות. קשיי השפה, שנאת הזרים המסורתית, השיטה הרואה בתייר אך ורק תרנגולת המטילה ביצי זהב, התקלות, היכולת לשקר במצח נחושה, המחסור בטעמים מערביים ועוד.
בתי מלון בסין  | כל הכתבות על סין
 
החומה הסינית, אתר חובה בכל טיול לסין
אחד משבעת פלאי תבל  החומה הסינית הגדולה  (צילום: scrisman)


המזרח הרחוק



גן עדן קומוניסטי עם חלומות קפיטליסטים

בשנים האחרונות קל יותר לטייל בסין, ומרבית המטיילים המערביים נהנים ממנה יותר מאשר בעבר. למרות הקשיים שמעמיד טיול עצמאי (בניגוד לטיול מאורגן), המאמץ כדאי. טיול בסין הוא מפגש עם ארץ שאימצה קומוניזם מסוג שונה מהמוכר במזרח אירופה. מפגש עם אומה, שעברה בדור אחד שלוש מהפיכות, שלושה משטרים, שלוש תפיסות עולם. מעל לכל אלו, טיול בסין הוא מסע לפלנטה אחרת. מסע למקום בו הכול שונה; טיול בו הדבר המסעיר ביותר הינו חיי היום-יום. זוהי ארץ בה כל איכר המעבד את שדהו, כל בעל מלאכה, או כל סוחר המציע את מרכולתו, הם אטרקציה תיירותית. 

סין היא מדינה המשתנה בקצב מדהים, שינויים הנראים לעין מחודש לחודש, אולי מיום ליום. הדימוי של המונים הפוסעים לעבודתם בסרבלים כחולים, או צי של אופניים ברחובות ללא מכוניות, הוא נחלת העבר. גם החלום לבנות גן-עדן קומוניסטי, פינה את מקומו לחלומות קפיטליסטים יותר – לא רק עלייה ברמת החיים, אלא מהפך של ממש, ממדינת "העולם השלישי" למעצמת-על, המובילה בכל תחום. גודל המשימה מעורר השתאות, וקיימת תחושה של ענק שקם על רגליו. גם מטיילים שאינם אוהבים את 
סין, מסכימים שזו תופעה שאי אפשר להתעלם ממנה.

כתבה על חוויית טיול בסין - ארץ זרה ומוזרה
 
משמר חיילי הטרקוטה, שיאן, צפון סין
משמר חיילי הטרקוטה ליד העיר ש'יאן, מיזם גרנדיוזי של קיסר סין הראשון 
(צילום: dndavis)
 

היכן מומלץ לטייל בסין?

♦ אסור לוותר על בייג'ינג (Beijing), בירת המדינה. כאן נמצאים גלגלי השיניים המניעים את המכונה הסינית, מכאן יוצאות ההוראות, המנהלות עד לפרט האחרון את חיי התושבים המרוחקים אלפי ק"מ. בייג'ינג, בשום פנים ואופן, אינה משקפת את החיים ביתר חלקי סין, אלא היא מעין חלון ראווה שלה. בייג’ינג היא עיר גדולה, סואנת ואפורה. מראה הכיכרות והשדרות הרחבות, מורשת העבר הקומוניסטי, עשוי להשאיר את המטייל אדיש, אך המונומנטים ההיסטוריים מרשימים בסדר גודל עולמי. כך למשל העיר האסורה, משכנם של הקיסרים, ארמון הקיץ המלכותי הטובל בגנים, מקדש השמיים ועוד.

♦ חשובה לא פחות היא העיר ש'יאן (Xian), בירתה העתיקה של סין. במאות ה- 1-9, עת נקראה "צ'אנג-אן", והיתה אחת הערים המפותחות בעולם, מרכז תרבות ומסחר. מבקרים באים לראות את חומות העיר, את מוזיאון האומנות הנפלא ואת הרובע המוסלמי הציורי. האטרקציה המרכזית של ש'יאן, היא קבר הקיסר ומשמר חיילי הטרקוטה השומרים עליו  6,000 חיילים עשויים חימר שרוף, בגודל טבעי, בדיוקנאות שונים ובעיצוב מדויק.
 
♦ אתר "חובה" נוסף הוא אזור גווילין (Guilin), הנחשב ליפה ביותר בסין ולאחד היפים בעולם כולו. שייט במורד הנהר דומה למסע של פלאות בתוך ציור סיני. הנוף של גווילין הוא מראה דימיוני כמעט, אצבעות סלע מרשימות, המתרוממות בתלילות מרשימה מעל שדות אורז, מצוקים מיוערים בצפיפות, פלגים ונחלים המתפתלים בין הגבעות הירוקות, משבצות קרקע בשלל צבעים, כפרים ציוריים, רפסודות במבוק, דייג בעזרת קורמורנים ועוד. המקום מציע מגוון אפשרויות: שייט מקסים בנהר, שווקים ססגוניים, טיול אופניים לכפר זה או אחר, מערות נטיפים ועוד.

♦ מטיילים רבים מבקרים גם בעיר שאנגחאי (Shanghai). זהו הכרך הגדול ביותר של סין - "מנהטן של המזרח". זה המקום לחוש את עוצמתה של המסה הסינית - נחילי אדם גודשים את הרחובות, גורדי שחקים, תחבורה סואנת ותעשיית הייטק. בין כל אלו  מקדשים יפים, רובע עתיק ציורי, גן קסום ובתי תה.
כתבה על תכנון טיול בסין לפי אזורים ועונות

 
מקדש השמיים, טיול לבייג'ינג
מקדש השמיים – אחד האתרים היפים ביותר בעיר בייג'ינג  (צילום: CC Nikolaj Potanin)

גווילין, דרום סין
אזור גווילין, שייט במורד הנהר דומה למסע של פלאות בתוך ציור סיני 
(צילום: 4045)
 

אתרים בסין מחוץ למסלול השחוק

בנוסף לאתרים המוכרים ישנן עוד עשרות נקודות עניין מפורסמות פחות. ריכזתי כמה אהובות עליי במיוחד:

♦ דטונג (Datong) - עיירה מפויחת בצפון סין, המהווה מוקד לטיולים. ידועה בעיקר בזכות מערות יונגאנג (Yungang Grottoes) הבודהיסטיות ובפסלים המרשימים החצובים בהן.
 
♦ ווטאישאן (Wutaishan) או הר ווטאי (Mount Wutai) הר קדוש לבודהיסטים, המתנשא לגובה של 3,000 מ' בצפון סין, ומכונה "הגג של סין הצפונית". מקדשי ווטאישאן הם מקדשים יפהפיים ועדיין פעילים, והם מרוכזים בטאיחואי (Taihuai).
 
♦ סוּג'וֹאוּ (Suzhou) - עיר הבנויה על תעלות מים שזכתה בפי מרקו פולו לכינוי "ונציה של המזרח". העיר ציורית ממוקמת במזרח סין ובה עשרות גשרונים צרים להפליא, סמטאות ציוריות וגנים מטופחים. לעיר יצא שם בכל האימפריה בשל המשוררים שצמחו בה, תעשיית דברי המתיקה, ונערותיה היפהפיות.
 
♦ התעלה הגדולה של סין - מפעל מים רב עוצמה, הגדול והמרשים בעולם, שבעבר חיבר את צפון סין עם דרום סין. כיום מהווה הזדמנות מצוינת להציץ למרקם חיי הנהר בסין, על התושבים החיים בסירות מושבתות, "ג'אנקס"  סירות משא שטוחות, ועוד.
 
♦ נהר יאנגצה (Yangtze River) - זהו הנהר השלישי באורכו בעולם. ההפלגה על היאנגצה היא טיול מקסים ורגוע האורך 3-4 ימים, המתחיל בעיר התעשייה צ'ונגצ'ינג (Chongqing) ומסתיים בעיר ייצ'אנג (Yichang). הספינה עוברת במחוזות אליהם לא מגיעים בדרך אחרת, דרך נוף חקלאי יפה וקניונים מרשימים. שייט כזה, בנוסף לחוויה הטיולית, מהווה גם פסק זמן. פרק קצר של נופש ומנוחה מתלאות הדרך ומגודש הרשמים הסיניים.
טרק בערוץ דילוג הנמר על נהר יאנגצה

♦ מחוז סצ'ואן (Sichuan) - האגן האדום בסצ'ואן הינו אחד המחוזות היפים בסין. אזור פורה, ירוק להפליא המעובד בצפיפות. בנוסף לנוף החקלאי המרענן, האזור עשיר באתרים בודהיסטיים עתיקים, כגון: באודינג (Baoding מאות דמויות צבעוניות המגולפות בקניון של אבן חול ליד הכפר דאזו; דאפו (Dafu פסל בודהא בגובה של 71 מ' (הגדול בעולם), המתנשא מעל הנהר; אמי שאן (Emi Shan) – הר ירוק אפוף ערפילים, שעל מדרונותיו, אוכפיו ופסגתו בנויים מנזרים בודהיסטיים, אליהם מעפילים צליינים מרחבי סין כולה. לאורך השבילים המטפסים ביער, רצים סבלים, הנושאים את המעוניינים באלונקות במבוק מאולתרות אל המקדשים הגבוהים. ג'יוג'איגואו (Jiuzhaigou)  שמורת הטבע היפה בסין בצפון המחוז, ובסמוך אליה העיירה סונגפאן (Songpan) ושמורת חואנגלונג (Huanglong) ועוד.
כתבה על מחוז סצ'ואן
 

טיול בסין, מערות יוגנג
מערות יונגאנג הבודהיסטיות אשר בעיירה דטונג (צילום:  CC Steve Cadman)

הר ווטאישאן
הר ווטאישאן, פגודת Baiyun temple על ההר הקדוש לבודהיזם  (צילום: tupianlingang)




טיבט - סין שאינה סין...

הרמה הטיבטית שמצפון להרי ההימלאיה, היא עולם אחר, גאוגרפי, אנושי ותרבותי. כבר בנחיתה בלהסה (Lhasa), מורגש קצב החיים, החביבות, החיוכים והחיוניות הטיבטיים. להסה היא עיר רווית דת ובה מקדשים מפוארים, תרבות מדהימה ומרקם אנושי מרתק. למרות שהתרבות הטיבטית עברה דיכוי, הנמשך למעלה מחצי מאה, הגחלת עדיין לוחשת. טיול בטיבט הינו חוויה נפלאה, נטולת ההסתייגויות שהוזכרו בקשר ל"סין הקלאסית". 

בשנת 1959 ברח הדלאי למה מטיבט וייסד ממשלה גולה בהודו. הממשלה הטיבטית הגולה וקהילת הפליטים הטיבטים קוראים בשם "טיבט" לאזור רחב ידיים בו התקיימה תרבות טיבטית, הכולל שני חלקים:
1. מחוזות טיבט ההיסטורית במערב סין -  צ'ינגהאי (Qīnghăi)גאנסו (Gānsù)צפון סצ'ואן (Sìchuān) וצפון יונאן (Yunnan)
2. המחוז האוטונומי טיבט - מה שאנו מכנים בקיצור "טיבט", שכ- 90% מתושבים הם טיבטים.

הם אינם כוללים אזורים מחוץ לרפובליקה העממית של סין, כמו צפון הודו והוטן, שגם בהם ניכרת השפעה של התרבות הטיבטית והבודהיזם הטיבטי.
טיבט, מערב סין
זקני טיבט ומנהגים ייחודיים למקום, ניתן לראות גם במחוזות הטיבטיים שמחוץ לטיבט  (צילום: הילה וייס טישלר)

 

אומנות וספורט בסין

אופרה סינית הינה מבחן לעצביו ולסבלנותו של הצופה, אך חשוב להכירה. גם אם המוזיקה איננה נעימה לאוזן מערבית, וגם אם המופע מבוסס על מלל שאינו מובן לצופה המערבי, הרי כדאי להתרשם מהתלבושות ומהאיפור. ניתן גם לבקר בבתי ספר לאופרה סינית, ולראות כיצד מכשירים את הנערות לסלסול המעודן בקולן. בכמה ערים, כדוגמת סוצ'ו (Suzhou) והנגזו (Hangzhou), אפשר להתרשם מאומנויות הבמה הקלאסיות, המוצגות בעיקר בגנים היפים, בהן נגינה בכלי הנגינה המסורתיים.

אקרובטיקה היא ספורט אהוב על הסינים, שהגיעו בתחום זה להישגים מרשימים. ניתן לצפות במופעים זולים ומקצועיים בכל מקום, בעיקר בעיר שאנגחאי (
Shanghai).
כתבה על יעדי טיול בעיר שאנגחאי 

אופרה סינית בסצ'ואן
מופע אופרה סינית בעיר צ'נגדו, מחוז סצ'ואן  (צילום: Zoharby)
 

על חגים וטעמים בסין

ברפובליקה העממית הסינית יש תשעה חגים לאומיים. הידוע שבהם הוא יום העצמאות, הנחוג ב- 1 באוקטובר. ביום זה מתרכזים אלפי ילדים בבגדים ססגוניים, סביב אלפי עציצים פורחים, בכיכר טיאנאנמן (Tiananmen) שבבייג'ינג, וצובעים אותה בשלל צבעים.
במחוזות שמעבר לסין הקלאסית, המיושבים על ידי המיעוטים השונים, מתקיימים חגים דתיים של אותם עמים. כך, למשל, במחוז ש'ינג'יאנג (
Xinjiang) ובגאנסו (Gānsù), שניהם על דרך המשי, מתקיימים חגים מוסלמיים,
במחוז האוטונומי טיבט ניתן להשתתף בחגים בודהיסטיים טיבטיים, ובמחוז יונאן (Yunan) שבדרום מערב סין, בני המקום חוגגים חגים פגניים. 
כתבה על יעדי טיול בבייג'ינג  |  כתבה על המחאות בכיכר טיאנאנמן

האוכל הסיני בסין מאכזב מעט. את המנות המפורסמות, אותן כנראה אכלו הקיסרים, ניתן לקבל רק במסעדות יוקרה. המטבח הבסיסי הינו פשוט למדי, כשהטעמים חזקים יותר מהמוכר במערב ומכבידים מעט על החך. המטבח הסיני מתחלק לכמה מטבחי משנה:
♦ המטבח הקנטונזי הוא העשיר ביותר בפירות ובטעמי חמוץ-מתוק.
♦ המטבח הסצ'וואני הוא חריף.
♦ המטבח של שנגחאי הינו מלוח ועשיר במאכלי ים.
♦ המטבח של בייג'ינג תפל יחסית. 

אם תגיעו לסין למטרות עסקים, קרוב לוודאי שתוזמנו ל"ארוחת שחיתות", הכוללת למעלה מעשר מנות. זה מעט מפתיע אך מנות מתוקות לא מוגשות בסוף הארוחה, אלא בין המנות, לחידוד הטעמים. לקינוח מוגש דווקא מרק.

ספרינג רולס
ספרינג רולס, מנה אופיינית למטבח הקנטונזי  (צילום: SauceSupreme)

חשמל בסין

מתח החשמל בסין הוא 220 וולט, 50 הרץ.
השקעים בסין הם מדגם F ודגם  A, I, C (דגם C קיים במרבית מכשירי החשמל המודרניים בישראל).
כתבה על חיבורי חשמל בעולם
שקעים בסין
שקעים לחיבורי החשמל בסין - דגם  A, I, C
(מקור:  ARTol)

השעה בסין

רוחבה של סין כ- 5,200 ק"מ והיא משתרעת על פני 5 אזורי זמן ( UTC+5 עד UTC+9), אך השעה בכל רחבי סין היא על פי שעון בייג'ינג  UTC +8, כלומר 6 שעות לפני שעון ישראל (או 5 שעות, כאשר בישראל מונהג שעון קיץ).
 

שעון בייג'ינג - מכתיב את השעה בסין כולה
 

מידע נוסף

כתבות נוספות


גילי חסקין אודות הכותב
ד"ר גלעד (גילי) חסקין, PhD מהחוג ללימודי ארץ-ישראל באוניברסיטת חיפה ומורה דרך מוסמך. מדריך טיולים בחו"ל, בעיקר בארצות אקזוטיות, שימש מספר שנים כמנהל מחלקת ההדרכה בחברה הגיאוגרפית, ובעל ניסיון רב בהרצאות במכללות, במכונים פרטיים ובקורסים למלווי קבוצות. אתר הבית של גילי חסקין
 






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר