העיר גווילין בלב אזור הקארסט

העיר גווילין בלב אזור הקארסט המרהיב של סין
מאת: יובל נעמן 


אזור העיר גווילין בדרומה של סין מפורסם בתצורות קארסט מרהיבות, המככבות בכל פרסום תיירותי של סין וכמעט בכל מסלול טיול בסין.


בכתבה זו אפרט את שמציע אזור העיר גווילין והעיירה יאנגשו, אשר מדרום לה, ובנוסף אמליץ גם על טיול צפונה לעבר טרסות האורז המופלאות של לונגשן.
 
תצורות קארסט מרהיבות באזור גווילין יאנגשו, דרום סין
תצורות קארסט מרהיבות באזור גווילין ויאנגשו, מככבות בכל פרסום תיירותי של סין  (צילום: mercierzeng)
 

העיר גווילין (A), העיירה יאנגשו (B), טרסות האורז לונגג'י (C),
ומקומות לינה מומלצים בעיירה יאנגשו:

מלון פרסנט יאנגשו  |  מלון דה במבו ליף יאנגשו
 

אזור הקארסט של גווילין

אזור העיר גווילין (Guilin) מאופיין בתצורת נוף מרהיבות עין, של סלע משקע קשה, שבתהליך ארוזיה פוסל לעמודי אבן שאינם מצייתים לכוחות המשיכה, כאילו מרחפים באוויר ומצביעים אל-על. פלגים ונחלים חותרים תחתם ובהם – יש המופיעים מעל האדמה, ויש המפעפעים כמעיין או נחבאים במנהרות תת-קרקעיות מלאות זקיפים ונטיפים. מי הגשמים החוברים לפחמן דו-חמצני מהאוויר ומהקרקע, יוצרים חומצה, הממיסה את הקרקע הגירנית ויוצרת חללים תת-קרקעיים. במהלך הבלייה קורסים חלקים מהקרקע שאיבדה את משענה, והחללים שעדיין לא מוטטו את הגיר שמעליהם נותרים כמערות של נטיפי וזקיפי גיר.

אגן הניקוז של נהר הפנינה (Pearl River), הנהר השלישי באורכו בסין, ומוצאו לים באזור הונג-קונג, היה בעבר ים קדמון, שלפני מאות מיליוני שנה נלחץ מעלה והתרומם מעל הים. תהליכי הבלייה הממושכים הותירו את התצורה הקארסטית, המדהימה ביופייה, בעוד שאקלים טרופי כיסה את עמודי הסלע בצמחיה ירוקה, הלוחמת על אחיזתה בסלע האנכי כמעט. 
הנופים הקארסטים משתרעים ממחוז גְוַאנְגשִׂי (Guǎngxīבדרום סין ועד לאזור מפרץ האלונג אשר במפרץ טונקין בצפון וייטנאם.
תצורות קארסט מרהיבות באזור גווילין יאנגשו, דרום סין
תצורות קארסט ורפסודות על נהר לין, בין הערים גווילין ויאנגשו  (צילום: 4045)

המלצה על מלון באזור גווילין, דרום סין
תצורת נוף מרהיבות עין, של סלע משקע קשה, שבתהליך ארוזיה פוסל לעמודי אבן שאינם מצייתים לכוחות המשיכה.
הנוף הנשקף ממרפסת מלון פרסנט בעיירה יאנגשו על גדות נהר לי  (צילום: Percent Hotel Yangshuo)
 

מאזור נידח ליעד תיירות

באזור זה השליטה המרכזית הייתה תמיד רופפת, עקב היות בני המקום, משבטי מיאו (ה'מונג) ו-יאו (מיאן), שבטים לוחמים שאחזו באזורים הקשים למעבר בהרים. מייד לאחר כיבוש חבל גואנגשי (Guǎngxī) במאה ה-3 לפנה"ס, החלה כריית תעלת לינג (Lingqu), המקשרת את אגן הניקוז של נהר הפנינה עם נהר יאנגצה (Yangtze). התעלה בת 66 הקילומטרים הפכה נתיב שייט ומסחר והעלתה את חשיבות האזור שלאורך נהר לי (Li River), אשר לצידו הוקמה גווילין במאה הראשונה לפני הספירה. פירוש השם גווילין הוא חורשה (=לין) של עץ הקאסיה הריחני (="גווי", בלטינית Osmanthus), העץ המפיץ את ריח הקינמון בחדשי החורף בפריחתו הצהובה. 
 
במהלך השנים גדלה גוולין להיות עיר נמל פנים-יבשתית חשובה, על המסלול בין מרכז סין לנמלים הדרומיים שלחוף הים. במאה ה- 15 אף הייתה העיר לבירת האזור. בתקופה זו (מאות 14-17) הוקם בעיר מבצר וחיל משמר שלט בעיר וסביבתה. סעיף של השושלת הקיסרית מצא את מקומו בעיר ובנה בה עיר אסורה קטנה ועיר קברים מלכותיים.
"מוטב להיות תושב גווילין ממלאך בשמיים", אמר פקיד קומוניסטי, ואמרתו נחקקה על גבעה בעיר.
תצורות קארסט מרהיבות באזור גווילין יאנגשו, דרום סין
קורמורן המשמש לדייג מסורתי (ואכזרי) ונופי הקארסט משתקפים במימי נהר לי (צילום: yuncai)
 

המזרח הרחוק



מה מציעה גווילין?

מחוז גואנגשי צורף לסין בדצמבר 1949, חודשיים אחרי "שחרור" סין, והיה חלק מסין עד שנת 1958, במהלכה ניתנה למחוז אוטונומיה של בני דזואנג המהווים פחות משליש מהתושבים. עד כינון הרפובליקה העממית היה האזור מבוסס כלכלית על חקלאות ועבודות יד, ובשנות החמישים הגיעו התעשייה, התחבורה וההנדסה. 
 
העיר גווילין, בשאיפה להשאיר את התיירות במקום, הפכה מספר אתרים שרבים יש כמותם לאורך הנהר, ליעדי תיירות, בהשקעת משאבים רבים ואפשרות נגישות קלה. כהמשך למדיניות זו נחפרו מחדש אגמים מלאכותיים ונבנו גשרים שקיבלו השראה מתרבויות העולם. המערות הוכשרו לביקורים בהוספת תאורה מלאכותית פסיכדלית, שוודאי עונה לציפיות של התייר הסיני הממוצע...
 
יפה יותר ומרתק יותר הוא ביקור בשווקים המקומיים, בהם נמכרים הכל מכל בערבוביה של צבי מים, שורשים שונים ומשונים, ירקות, נחשים ושרצים, ומתנהלת בהם פעילות כגון הגרלות רחוב, דוכני רפואה מסורתית של עיסוי וריפוי סיני.
 
דייגים באזור גווילין יאנגשו, דרום סין
דייגים על רפסודה צרה המשמשת אותם לדייג (צילום: DanishMiki)

גבעת חדק הפיל

כיאה לכל מקום מעורר השראה בסין, רבות הגבעות שזכו לשם בשל צורתן והדמיון של בני המקום. ברשימת היעדים התיירותיים המובילים נמצאת גבעת חדק הפיל (Elephant Trunk Hill) במקום של כבוד. בפארק בדרום העיר, שנבנה ליד הגבעה, שכאילו שולחת זרוע אל תוך נחל פריחת האפרסק (Taohua Jiang) המתחבר לנהר לי. הגבעה נראית בזוית מסוימת כמו פיל עם חדק השותה ממימי הנחל. על ראש הגבעה ניצבת פגודה קטנה מימי שושלת מינג, הנראית כמו אפריון, או לחלופין כאילו משפדת למקומו את הפיל.
האגדה מספרת כי הפיל ירד לעולם והתאהב בגווילין, האלים שקראו לו לשוב מעלה התרגזו שסרב ושלחו שליחים להביאו, הוא נלחם בהם והם הרגו אותו בחרב, אולם לפני מותו הפך עצמו לסלע ועד היום נדן החרב בגבו והוא צמוד לעירו האהובה.
ישנה אפשרות לשוט ברפסודת במבוק מאורכת למרגלות חדק הפיל, או לעלות בשורת מדרגות לנקודת תצפית בגבעה עצמה. 
 
גבעת חדק הפיל, גווילין, דרום סין
גבעת חדק הפיל והפגודה שעל גב הפיל  (צילום: shunjian123)
 

תצפית על העיר גווילן ומערת הנטיפים הפסיכודלית

פסגת היופי המבודדת (Duxiu, Solitary Beauty Peak) אשר בלב העיר, מתנשאת לגובה 709 מ' - 216 מטר מעל העיר. לאחר עליית 306 המדרגות, ניתן לראות מראה פנורמי של מצוקי האזור והעיר כולה, אבל כדאי לוודא לפני כן מה מצב הראות, שכן העיר הפכה לאביכה תדיר. האובך והערפיח נותנים תמונה רב שכבתית יותר, בה נעלמות הגבעות מאחורי מסך של אפור כשהן נמוגות במרחק. גבעה זו היא חלק ממתחם של ארמון מייסד העיר הנוכחית, נכדו של מייסד שושלת מינג, הנסיך Jingjiang שפעל בעיר בתחילת המאה ה-15. הארמון הישן נמצא בצמוד לגבעה, בה יש מערות וכיתובים. 
גבעות נוספות בעלות שמות מרתקים, הן הר המשי המקופל (Diecai Hill) ובו מערת הרוחות, גבעת האיש הזקן (Laoren Shan) ואחרות.
 
האוונגרד הקיטצ'י ביותר בעיר היא מערת חליל הסוף (Reed Flute Cave‏), שהיא במקור מערת נטיפים מרהיבה, החרבה ברובה בחודשים היבשים, ובחדשי הגשם מטפטפת ומאריכה את הנטיפים והזקיפים בכמילימטר בשנה. את הטבע המרהיב הזה החליטו פרנסי העיר להאיר בצבעים פסיכודאליים מצועצעים, המדהימים לחיוב או לשלילה את המבקרים במערה. יש המוצאים בה יופי רב, בהזכירה להם את דמיונותיהם מה"מסע ללב האדמה" של ז'ול ורן, ויש הרואים בצורת ההצגה הזאת פגיעה בטבע עצמו והפיכתו לדיסנילנד של צבעים המשתקפים בשלוליות המים. 
 
מערת חליל הסוף, גווילין, דרום סין
מערת חליל הסוף, הנטיפים מתארכים במילימטר בשנה  (צילום: PEDRE)

מערת חליל הסוף, גווילין, דרום סין
כאן כבר בצבעים הפסיכודליים, מערת חליל הסוף   (צילום: PEDRE)
 



רכבל אוסטרי ומגלשה גרמנית...

פארק שבעת הכוכבים (Qixing Park, Seven Star Park‏‏) הוא פארק נרחב, בו ישנם שבעה "פיקים", שסידורם מזכיר למי שדמיונו מפותח במיוחד את העגלה (הדובה) הגדולה. בפארק הנמצא כקילומטר וחצי ממרכז העיר, ממזרח לנהר, מעבר גשר השחרור, נמצאים גם גבעת הגמל (Tuofeng shān)מערת שבעת הכוכבים (Qīxīng yan, Seven-star Cave) אגמים וצמחיה, וכן גשר הפרחים העתיק (Hua qiao), שאורכו 60 מטר. הגשר נבנה בימי שושלת סונג, לפני כשמונה מאות שנה, ועדיין באביב ובקיץ פורחים סביבו לוטוסים ופרחים אחרים. 
 
מבט פנורמי מלא על העיר גווילין וסביבתה ניתן לקבל ממרומי הר יאו (Yao shān), הנמצא 12 ק"מ מחוץ לעיר והוא הגבוה בהרי האזור, המתנשא לגובה 903 מטרים. לראשו מוליך רכבל מתוצרת אוסטריה באורך 1,416 מטר, ויורדת ממנו מזחלת הרים מטורפת (Toboggan Slide) מתוצרת גרמניה ובתחזוקה סינית, הטסה מטה בחלקו התחתון של ההר לאורך 1,000 מטר ו- 18 עיקולים ובוחנת את עמידות הנוסעים לפחדים קיצוניים. ההר נקרא על שם המקדש הקיסרי שנבנה בתקופת טאנג על ראש ההר, לכבוד הקיסר האגדי מהמאה ה- 24 לפנה"ס יאו-טאנג (Yaotang-shi). 
 

נערה סינית חמודה מציגה את המראות מפסגת 
הר יאו והרכבל העולה אליו
 

גשרים מכל העולם...

במרכז העיר, בסמוך לשוק, נמצאים מספר אגמים ומזרקות, שהיו החפיר הדרומי של חוצות העיר העתיקה. אגם עץ הפיקוס ההודי (באניאן Rong Hu), הקרוי על שם עצי הפיקוס ובהם עץ בן 800 שנה בצפון האגם. אגם נוסף נקרא אגם פיר (Shanhu Lake‏) ויש גם אחרים.

בפארק 
Rongshanhu Scenic Area נבנו גשרים ביזאריים מעל האגמים, בסגנונות אירופאים, המוארים באורות צבעוניים. מבנה הגשרים על פי דוגמאות, כגון, גשר ריאלטו בעיר ונציהגשר הזהב בעיר סן פרנסיסקו, גשר הקשת הכפולה ואחרים. לצידם הקימו את פגודות השמש והירח המוארות גם הן בצבעים מוזרים, המשתקפים במימי האגם. אפשר לצאת לשייט באגם ביום ובלילה.
 
פארק, גווילין, דרום סין
גשרים בשלל סגנונות באגם עץ הפיקוס ובפארק רונגשאן  (צילום: Rongshanhu‏)
 



בילוי ערב בגווילין

בילוי ערב כולל מופע דיג באמצעות קורמורנים, בו יוצאים בסירה המלווה שתי רפסודות במבוק, המוארות בנורות לוקס, ועל כל אחת מספר קורמורנים. אלו רתומים בחוט וטבעת חנק לגרונם, המאפשרת בליעת דגיגים קטנים ונשימה, ואינה מאפשרת בליעת דגים גדולים. עם איתור ציפור המנסה לבלוע ללא הועיל דג גדול, מושך אותה הדייג לרפסודה וחולב מגרונה את הדג. שיטה מסורתית זו אינה כמובן בשימוש, ורק גלי התיירות הסקרנית ממשיכים לעודד שיטה אכזרית זו של דיג באמצעות קורמורנים.
 
מופע מרהיב ויקר יותר הוא שייט לילה באגמי העיר, מתחת לגשרים, שגם הוא משולב בדיג באמצעות קורמורנים. מופע אכזרי וביזארי לא פחות, אבל לפחות אותנטי, הוא אכילת נחש, אותו בוחרים מאקווריום בו מאוכסנים הקורבנות במסעדות מתמחות. הנחש מוצא להורג בגזירת ראשו במספריים גדולות מעל קערה, כשדמו המבעבע משמש צבע מאכל ליין האורז, המוגש בשלב ההמתנה לבשר הנחש, המוגש כמרק עם ירקות ונחשב מעורר מינית את הסועדים הסינים.
 
בילוי מומלץ, כמו במקומות אחרים בסין, הוא ביקור בבית תה מסורתי או יציאה באופניים אל מחוץ לעיר לביקור בכפרים. מומלץ לנסות להיכנס באדיבות לבתי התושבים, או סתם ליהנות מנופי ההרים והשדות שמחוץ לעיר, כשלהקות פרפרי ענק צבעוניים מלווים אתכם.
 
דייג קורמורנים, גווילין, דרום סין
דיג בעזרת קורמורנים מאסדות במבוק (צילום: MonicaNinker)
 

העיירה היפה יאנגשו שמדרום לגווילין

העיירה יאנגשו (Yangshuo), הממוקמת 80 ק"מ דרומית לגווילין, מושכת אליה חלק ניכר מהמטיילים המגיעים לאזור גווילין. היא בנויה לצידי נהר לי וגם היא תיירתית מאד, אבל הרבה יותר נעימה וכפרית, עטופה מכל עבר בנופי קארסט מרהיבים, שדות אורז, כפרים קטנטנים וחקלאים המעבדים את שדותיהם הקטנים.

ניתן לצאת ממנה לטיולים בין גבעות הקארסט, בהפלגה על הנהר או ברכיבה על אופניים. אחד מהיעדים הפופולריים הוא גבעת הירח (
Yuèliang Shān), כ- 8 ק"מ מדרום לעיירה, שעל פסגתה, בינות לצמחיה הטרופית, ניצבת קשת אבן ענקית בצורת חצי סהר. למטפסים את 800 המדרגות לראש הגבעה, מזומנת תצפית מרהיבה.

אם הבחירה בידיכם, עדיף ללון בעיירה יאנגשו, המציעה בתי הארחה ובתי מלון מכל הסוגים והרמות.

בתי מלון בעיירה יאנגשו

העיר יאנגשו באזור גווילין, דרום סין
העיר יאנגשו לגדות נהר לי ולמרגלות גבעות הקארסט המיוערות  (צילום: Liufuyu)

גבעת הירח, יאנגשו באזור גווילין, דרום סין
גבעת הירח, שווה לעלות 800 מדרגות ולזכות בנוף המרהיב מבעד ל"קשת" הירח  (צילום: agshotime)

מלון מומלץ בעיירה יאנגשו שמדרום לגווילין

מלון דה במבו ליף יאנגשו (The Bamboo Leaf Yangshuo) הוא מלון 4 כוכבים, הממוקם בפאתי יאנגשו, למרגלות המצוקים המרהיבים המקיפים אותה. הנוף הנשקף מכל מקום במלון הוא פשוט משגע. החדרים בגדלים שונים, כולם ממוזגים וחלק מהם מתאימים למשפחות. ניתן לשכור במלון אופניים לטיולים בסביבה.
 
מלון מומלץ בעיר יאנגשו, דרום סין
מלון דה במבו ליף יאנגשו  - נוף משגע מכל מקום במלון

מלון מומלץ בעיר יאנגשו, דרום סין
מלון דה במבו ליף יאנגשו למרגלות המצוקים המכוסים ירוק    (צילום: The Bamboo Leaf Yangshuo)


יובל נעמן אודות הכותב
יובל נעמןצלם גיאוגרפי, מדריך טיולים, בונה מסלולים, יועץ טיולים אישיים ומרצה על ארצות העולם השלישי. בעל תואר שני בלימודי אסיה, מכיר את אסיה על בוריה וכן חלקים נרחבים של אפריקה ואמריקה, מעשרות ביקורים ולמעלה משלושים שנות טיולים עם התרמיל על הגב.





יובל עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר