מפרץ הא לונג           

מפרץ הא לונג – פלא של איים
מאת: ירדן גור


מתוך מי האזמרגד מתנשאות "פטריות" ענק – הרים קוניים מכוסים בצמחייה, לקוחים היישר מתוך סרט פנטזיה. צמוד לצלע של אחד מהם מתפתל רציף עץ ארוך, לאורכו עוגנות סירות צבעוניות. מפרץ הא לונג היפהפה מזמין אותנו להפלגה באווירה מיסטית וקסומה.


כשלוש וחצי שעות נסיעה מפרידות בין האנוי, בירת וייטנאם, לבין העיר הא לונג – השער הראשי לאחד המפרצים היפים בעולם, ובהחלט היחיד שזכה להיכלל ברשימת שבעת פלאי הטבע. ומדוע נכנס לרשימה? על כך אספר בכתבה. 
 
1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

מתוך מי האזמרגד מתנשאות "פטריות" ענק  (צילום: davidionut)
ממבט ממעוף הציפור על מפרץ הא לונג  (צילום: Quang Nguyen Vinh)
ספינת טיולים משייטת במפרץ הא לונג  (צילום: David McKelvey)
מבט מהאי קאט בה, הגדול באיי המפרץ  (צילום: Shawn Harquai)
1969 איים ועוד מספר רב של איונים  (צילום: Leo Ang)
מערת סונג סוט, אחת מרבות אליהן ניתן להיכנס ברגל או עם סירה (צילום: Dirk Daniel)
ה"ירקנית" משייטת ומציעה את מרכולתה (צילום: Richard Mortel)


מפת מפרץ הא לונג ועליה האתרים, המערות והאיים השונים המתוארים בכתבה,
ובסיסי השייט של 2 חברות מומלצות: מדליין קרוזס   |  ארה קרוזס האלונג
(להגדלה לחצו על הפינה השמאלית העליונה)

המזרח הרחוק



שער הכניסה למפרץ הא לונג

הנמל השוקק של העיר הא לונג (Ha Long) מקבל את פני המבקרים הרבים שפוקדים את האטרקציה מספר אחת של וייטנאם – ביקור ושייט במפרץ הא לונג.

העיר עצמה משמשת בעיקר כנקודת מעבר לקראת סיור בספינות הרבות שמציעות מסלולי שייט שונים. מעבר להיותה מרכז תעשייתי חשוב, והעיר בעלת הנמל הגדול ביותר בצפון וייטנאם, אין בה הרבה אתרים מעניינים במיוחד. היא מחולקת לשני חלקים, כאשר באזור התיירותי, המכונה באי צ'אי (Bai Chay) ישנם בתי מלון בשפע, ומבחר מסעדות. החלק ה"מקומי", בו יש בעיקר עסקים שונים, שווקים ובתי מגורים, נקרא הון גאי (Hon Gai), והוא מחובר לחלק התיירותי בגשר ארוך (Cầu Bãi Cháy) ומרשים.

אפשר להגיע לתצפית היפהפייה שעל הגשר, באמצעות מעלית (בעלות סמלית), ולראות את העיר וחלק מהמפרץ ממבט על. בלילה, הגשר מואר באלפי מנורות צבעוניות, היוצרות תמונה מרהיבה. תצפית מרשימה נוספת אפשר להרוויח לאחר טיפוס להר הגירני באי טו (
Bai Tho), המזדקר במרכז העיר. כאן גם אפשר לספוג מעט מורשת קרב: במהלך מלחמת וייטנאם ספגה העיר הפצצות רבות, ולכן ציוד התקשורת הוסתר בראש ההר.
 

מפרץ הא לונג ב- 2 דקות: סרטון וידאו קצר של הניישונל ג'יאוגרפיק

 

סיורים – רק דרך סוכנים מורשים

אם לא הגענו לכאן במסגרת טיול מאורגן מהאנוי, או במסגרת טיול מאורגן מהארץ, חשוב מאוד לרכוש כרטיסים לסיורים במפרץ רק דרך סוכנים "מורשים", שבדרך כלל יושבים בדוכנים סמוך לקו המים, ולא דרך אנשים פרטיים ש"דגים" להם מטיילים אבודים ומוציאים אותם לסיורים מפוקפקים (ובדרך כלל מאכזבים), בעלות מלאה. המגוון רחב ולעתים מבלבל, אך מתאים לכל תקציב, החל ממחירי תרמילאים על ספינות בסיסיות, וכלה בספינות קרוזים, שהן בתי מלון ברמת חמישה כוכבים.

אם חשקה נפשכם בהפלגת 5 כוכבים, נמליץ על כאן שתי ספינות:
מדליין קרוזס (Madeline Cruises), המציעה חדרים לזוג וליחיד, סוויטות מרווחות ויחידות עם שני חדרי שינה. כל החדרים ממוזגים וכוללים מרפסת פרטית עם נוף לים. ניתן לצאת להפלגה של שני ימים ולילה אחד, והמחיר כולל את כל הפעילויות, למעט ספא.
ארה קרוזס האלונג (Era Cruises Halong), המציעה ארבעה סוגי סוויטות מרווחות ויוקרתיות ברמות מחיר שונות. כל הסוויטות ממוזגות וכוללות ג'קוזי, מרפסת, מכונת קפה, טלוויזיה ועוד. ניתן לבחור בין הפלגה של יומיים עם לילה אחד לבין הפלגה של שלושה ימים ושני לילות.
 
ספינת הקרוז מדלן קרוזס, מפרץ הא לונג Madeline Cruises

הפלגה ושייט במפרץ האלונג, וייטנאם
מדליין קרוזס
  - הפלגה של שני ימים ולילה אחד בנופי המפרץ

ספינת הקרוז ארה קרוזס האלונג  ספינת הקרוז ארה קרוזס האלונג
ארה קרוזס האלונג
הפלגה של יומיים עם לילה אחד או הפלגה של שלושה ימים ושני לילות
 

המפלצת מלוך נס – נוסח וייטנאם

משמעות השם "הא לונג" בשפה הוייטנאמית הוא "המקום שבו הדרקון שקע", והאגדה מספרת שהדרקונים שיצרו את שרשרת האיים והאיונים של מפרץ הא לונג, במטרה להגן על וייטנאם מפלישת הסינים, התאהבו ביצירתם והחליטו להשתקע בהם, תרתי משמע. אמנם השם מופיע לראשונה רק בסוף המאה ה- 19, ביומנו של קפטן צרפתי, שדיווח על תצפית ב"נחש מים ענק", אבל אי אפשר לבלבל את הוייטנאמים עם העובדות, והאגדה כבר הפכה לחלק מהמסורת של בני המקום.

כך או כך, הדרקונים עשו עבודה טובה, ומאבני הירקן שפלטו מפיהם נוצרו כ- 1,969 איים שמפוזרים ברחבי המפרץ ועוד מספר רב של איונים. על האיים, העשויים מאבן גיר, צמחו עצים צפופים שהקנו למפרץ מראה דרמטי ומרהיב, כמו יערות קטנים שצמחו להם באמצע הים. רוב האיים אינם מיושבים ובחלקם יש מערות מקסימות שנוצרו בתהליך קארסטי ארוך שנים (על חלק מהן אפרט בהמשך). תהליך יצירת האיים עצמם ארך, לפי חוקרים שונים, כ- 
500 מיליון שנים, דרך תהליכי אורוגנזה וסחיפה, ועקב השינויים בגובה פני הים.
מפרץ האלונג, וייטנאם
מפרץ הא לונג, מראה דרמטי ומרהיב  (צילום: CC Marina Lobato)

מפרץ האלונג, וייטנאם
בתים צפים וסירות במפרץ הא לונג, 1969 איים ועוד מספר רב של איונים  (צילום: CC kenhophotographer)
 

לשוט במפרץ הא לונג – מערות ואיים

הדרך הישירה והקלה ביותר להכיר את המפרץ וליהנות מהיופי שהוא מציע, היא לצאת לשייט בין האיים. שייט של כמה שעות יאפשר מבט כללי, ואפשר יהיה "לסמן וי" על המפרץ, אך למי שמעוניין למצות את הביקור בו, מומלץ לצאת לשייט של יומיים לפחות.

ביום הראשון נהנים מהנופים המרהיבים ומתחילים לעכל את התפאורה שסביב. במהלך ההפלגה בין האיונים ניתן לבקר במספר מערות מרתקות, בהן מערת לואון (
Luon Cave), הממוקמת בקצהו הצפון-מזרחי של האי הקטן בו הון (Bo Hon). אורכה של המערה הוא אמנם 60 מ', ורוחבה 4 מ', אך הגובה שלה, כשניים וחצי מטרים בלבד, מגביל את הכניסה אליה עם כלי שייט גדולים, ולשמחתנו ניתן לחדור אליה רק באמצעות סירות קטנות. לפתע, מגובה פני הים, מרגישים כמו גמדים קטנים בלב אוקיינוס של צבי ענק – שרק שריוניהם מבצבצים מהמים.

מפרץ הא לונג
הרציף לצלע ההר המוביל את המבקרים מהעיר הגדולה אל סירות השייט במפרץ (צילום: CC Xiquinho Silva)
 
מפרץ הא לונג, צפון וייטנאם
משייטים בקיאקים בין המצוקים הדרמטיים ואל פתח המערות  (צילום: CC Quang Nguyen Vinh)
 

מערה נוספת, מפורסמת ביותר, היא מערת סונג סוט (Sung Sot), הסמוכה למערת לואון. לכאן ניתן להיכנס ולסייר רגלית, בין אלפי הנטיפים והזקיפים, המוארים היטב בפנסים צבעוניים. גובה המערה הוא כ- 30 מטרים והיא בהחלט עומדת בסטנדרטים עולמיים למערות נטיפים. קודם לבחירתו של מפרץ הא לונג כפלא עולם הטבע, הוכרזה המערה ושטח האיים שסביבה – כאתר מורשת עולמי של אונסק"ו.

המערה האנג ת'יאן (
Hang Thien) משתלבת בתכניות שייט רבות על שום ייחודה ויופייה. אמנם היא אינה נראית מבטיחה מבחוץ, אך כשנכנסים לעומקה, מגלים עולם שלם של תצורות מרהיבות, מעשי ידי הטבע. מערות נוספות שאפשר לשלב בטיול הן מערת ת'יאן קונג (Thien Cung) הקסומה, מערת טאם קונג (Tam Cung) ומערת בו נאו (Bo Nau).
כתבה על ההיסטוריה של וייטנאם
 
מפרץ הא לונג
מסלול ההליכה שבמערת סונג סוט המרשימה  (צילום: CC Richard Mortel)


חיים על המים – כפרים מקומיים

אחת מדרכי ההתיישבות מעוררות ההשראה שנחשפים אליהן בסיור, היא הבנייה על פלטפורמות צפות, בלב לבו של אוקיינוס האיים המופלא הזה. "הכפרים הצפים" ממוקמים עשרות קילומטרים מהיבשת, והחיים בהם מתבססים על דו קיום עם הטבע ועם הים שסביבם.

שווה לצאת לסיור קיאקים, שבדרך כלל מוצע על הספינה, שחולף בין פסגות אבן הגיר ומגיע לכפר המקומי וונג ויאנג (
Vung Vieng). כאן, במשך דורות רבים, מתקיימת קהילה קטנה של דייגים, שגילו את הסוד לחיים מאושרים. בני המקום מקבלים את פני המטיילים – נדמה ש"חיוך" הוא הבעת-ברירת-המחדל שלהם. הם חולקים בשמחה טיפים לדייג ומדגימים הטלת רשתות ואיסופן.

אופי החיים בכפר הוא צנוע ופשוט, והתושבים מסתפקים במועט. התחבורה בין חלקי הכפר וממנו לבית הספר האזורי (בו לומדים ילדי כמה מן הכפרים הצפים יחדיו) היא באמצעות סירות חתירה קטנות. לאחר שמבקרים בכפר, אפשר להמשיך לשוט באזור, לעבור תחת תצורות הגיר שהמים פיסלו, וליהנות משקיעה ארוכה ויפהפייה.

 
מפרץ הא לונג, כפרים על המים
כפר הדייגים וונג ויאנג – החיים ממש על הים  (צילום: CC David McKelvey)
 

ביקור באי הגדול של מפרץ הא לונג

האי קאט בה (Cat Ba) שבשנים האחרונות קיבל דחיפה תיירותית, הוא הגדול שבין איי המפרץ. גם כאן בתי התושבים צפים על המים, אך מדובר בעיר של ממש, עם חשמל זמין, תקשורת, בתי מלון ומסחר. רובו מוקף במצוק סלעי אך יש בו גם כמה חופים בתוליים, נחבאים ונעימים. מאחר שהוא כבר נכנס לרוב תכניות הטיול באזור, יש תחושה של התמסחרות באזורים הפופולריים ובאזור קו המים. עם זאת, אפשר למצוא בו גם אזורים בלתי נגועים, פרועים ומסעירים

באי, 354 קמ"ר שטחו, ישנם כמה אגמים מקסימים, שמורת מפלים וגבעות גירניות. בלב לבו של האי משתרע הפארק הלאומי קאט בה, שהוכרז כשמורה ביוספרית על ידי אונסק"ו. מעבר ליופייה של השמורה, היא גם ביתם של כמות בלתי נתפסת של צמחים: כ- 1,561 מינים שונים של עצים, שיחים ושרכים. בנוסף, שמי האי מלאים בצפצופיהם של כ- 160 מיני ציפורים, החיים בשלום עם זוחלים רבים, חרקים ומגוון יונקים קטנים – בהם מין אנדמי של לנגור (קוף ממין מסוים) "ג'ינג'י" (
Golden-headed Langur). 

למי שרוצה לישון באזור, אך מחפש אוירה מיוחדת יותר, מומלץ לעבור לאי הקופים (
Monkey Island) – שהוא אי בבעלות פרטית עליו בונגלוס להשכרה. ישנה הסכמה כללית שחופיו הם היפים ביותר באזור.
לינה באי קאט בה
 
האי קאט בה, מפרץ האלונג, ויאטנאם
האי קאט בה, הגדול באיי מפרץ הא לונג  (צילום: CC Shawn Harquai)




חופים יפים והאי קוואן לאן

ואם בחופים עסקינן – תחרות לחופי אי הקופים מציבים חופיו הנקיים והצחים של האי המקסים קוואן לאן (Quan Lan). החול כאן לבן ומתפרש על פני קילומטרים רבים, תחום במצוקים דרמטיים ובעצים ירוקים, צבע המים – כחול כהה. לתוך תמונת הנוף האידיאלית הזו תוסיפו כמה ערסלים, בירה קרה ומנות פשוטות וטעימות מן הים, והרי לכם דרך מצוינת לסיים את הביקור במפרץ. ההגעה לכאן אפשרית במסגרת הפלגות או באמצעות סירה מהירה מהעיר הא לונג. התנועה באי עצמו היא על אופניים, אופנוע או טוקטוק. 
 
מפרץ הא לונג
מי אמר "אני" ולא קיבל? הירקנית הצפה מגיעה ממש עד לספינת המטיילים  (צילום: CC Richard Mortel)
 

מתי להגיע למפרץ הא לונג?

אפשר להגיע למפרץ וליהנות ממנו לאורך כל השנה כמעט, כך שרוב הטיולים בווייטנאם כוללים ביקור של לפחות כמה שעות באזור. למזג האוויר יש חלק גדול בכך שהביקור יהיה מוצלח, ואם מגיעים לכאן ביום עם ערפל כבד, לא נהנים מיופיו של המפרץ ומתאכזבים. אי לכך, כדאי לכוון את הביקור לחודשים שבין ספטמבר למאי, בהם סיכוי טוב יותר לימים יפים.

החודשים דצמבר-ינואר נחשבים לשיא העונה, אך זה בעיקר בגלל חג המולד וחגיגות השנה החדשה, ואין להסיק מכאן על הבדל משמעותי בתנאי מזג האוויר בין חודשים אלה לאחרים, למעט יוני-יולי-אוגוסט – שנחשבים לעונת השפל (זאת בשל החשש לערפל). מחוץ לעונה, המחירים צונחים וניתן לצאת לסיורים בחצי ובשליש המחיר, אך עם סיכון מסוים שהסיור לא יהיה מוצלח כמצופה.

 
שייט במפרץ הא לונג
תבחרו לכם ספינה וצאו לשייט בנופים הדרמטיים של המפרץ  (צילום: 
CC David McKelvey)


מפרץ הא לונג, שנופיו כמו הוצבו לצילומי גלויה, מהווה יעד לטיול מגוון, מרהיב ומרתק. הוא בהחלט מצדיק את בחירתו לרשימת שבעת פלאי עולם הטבע ואין זה פלא שהוא "מתברג" בטבעיות לכל טיול מתוכנן בווייטנאם. הרוגע שהאיים משרים – יקר מפז וחוויית הביקור נחקקת לכל החיים.

 

מידע נוסף

כתבות נוספות

כתבות נוספות על פלאי תבל של עולם הטבע

 

ירדן גור
 
אודות הכותבת
ירדן גור - אוהבת ים וטבע, מדריכת צלילה וטיולים בעולם. בעבר התגוררה במקסיקו ובארה"ב. כיום משתדלת להגיע ולטייל בכל מקום שבו ניתן לצלול.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר