העיר שיאן ומשמר חיילי הטרקוטה

העיר שיאן ומשמר חיילי הטרקוטה
מאת: יובל נעמן


העיר שיאן בצפון סין, היא בירת מחוז שאאנשי ואחת מבירות סין ההיסטוריות. בסוף המאה השלישית לפנה"ס הייתה העיר בירתו של הקיסר צ'ין, מאחד סין ומייסד השושלת, שבנה לעצמו קבר ענק וצבא לוחמים מטרקוטה, להגנה מהאויבים מצפון. 


בכתבה נבקר בעיר שיאן, שפירוש שמה הוא "השלווה המערבית", ובאתר חיילי הטרקוטה, שהוא אחד האתרים המרשימים ביותר בסין. העיר מרוחקת 1,100 ק"מ דרום-מערבה מבייג'ינג (שעתיים טיסה) והיא אחד ממוקדי התיירות המובילים.
 
משמר חיילי הטרקוטה, שיאן, סין
משמר חיילי הטרקוטה, שומרים על קברו של הקיסר  (צילום: PEDRE)


העיר שיאן (A), המרחצאות החמים (B), מסדר חיילי הטרקוטה (C),
מלון מומלץ במרכז שיאן: 
מלון שנגרילה שיאן


המזרח הרחוק




שיאן - גדולתה, נפילתה והחיים החדשים

עם נפילת שושלת צ'ין והקמת שושלת האן, נשרף, ננטש ונשכח אתר חיילי הטרקוטה, בעוד שהעיר צ'אנג-אן המשיכה להיות עיר מרכזית. במאות 6-10, שימשה העיר מוצא של דרכי מסחר של משי, סמים ובשמים, מוקד הפצת הבודהיזם לסין ומוקד שלטוני רב כוח. לאחר אלף שנות זוהר, ועם בוא המונגולים משושלת יואן, ירדה העיר מחשיבותה וערים אחרות הפכו לבירות סין. שיאן ידועה כיום בעיקר בשל הממצאים של צבא הטרקוטה שנמצאו באזור. 

העיר שיאן (Xi'an) וסביבתה היו מוקד לרעידת האדמה הקטלנית ביותר בתולדות האנושות. בתאריך 23.1.1556 ניער גל רעש בחוזק של פצצת אטום את האזור כולו, בעוצמה של 9 בסולם ריכטר, והחריב את מחוז שאאנשי (Shaanxi) והמחוזות הסמוכים. כ- 60% מתושבי האזור נהרגו – 830,000 איש, ומרבית העיר שיאן נחרבה.

עם גילוי מחודש של צבא חיילי הטרקוטה של הקיסר צ'ין, בחפירה מקרית של באר בשדות, בשנת 1974, החל מאו בניסיונותיו להחזיר לעיר את תפארת עברה, והזרים לעיר אנשים, כסף ותעשייה קלה. היום היא מוקד עלייה לרגל של תיירות, אתר חובה בביקור בסין, ועיר תוססת וצבעונית, בה חיים 12 מיליון תושבים.
לינה בעיר שיאן  |  כתבות נוספות על צפון סין

פגודת מגדל הפעמון, שיאן
מגדל הפעמון במרכז שיאן, מואר ובולט מכל מקום  (צילום: Emma Xu)
 

אתרים מרכזיים בעיר העתיקה של שיאן

העיר העתיקה של שיאן מוקפת חומה בצורה המשומרת היטב. ראשיתה בחומה בת כ-34 ק"מ שנבנתה במאה השביעית על ידי שושלת טאנג. החומות הנוכחיות, שאורכן כ-12 ק"מ, גובהן 12 מטר ורוחב בסיסן 18 מטר, נבנו על ידי מייסד שושלת מינג הונג-וו בבמאה ה- 14. על חומת העיר, הנפתחת בארבעה שערים מכל רוחות השמיים, המוגנים במגדלי שמירה, ניתן לסייר רגלית, לשכור אופניים או לסייר ברכבים חשמליים הנוסעים בין השערים. על החומה מספר חנויות בסיסיות וכן מבני שירותים, ואפשר לראות ממנה את העיר החדשה כמו גם את העיר העתיקה שבין החומות.
 
ברחבי העיר העתיקה נמצא הרובע המוסלמי הכולל שוק חי ותוסס ומסגד מהגדולים מסוגו בסין, עם ארכיטקטורה סינית וסיניפיקציה של האיסלם החוואיי והאויגורי, בה חמשת היסודות מקבילים לחמשת מצוות האיסלם וצריח המאד'אנה (או המינרט) מקביל לפגודה. מגדל התוף נמצא בקצה הרובע המוסלמי ובו שני תופים בעזרתם הכריזו על שעת העוצר הלילי, ותצוגה יפה של אומנות שונה, כמו גם תצפית על העיר מהמפלס העליון.
 
מגדל הפעמון הניצב ממזרח למגדל התוף, הוא מבנה ענק ואבן דרך בעיר. הכניסה אליו היא ממנהרה בחלקו התחתון, בצפון המבנה, וניתן להעפיל למפלס גבוה לתצפית. הפעמון הוא השעון הדובר של ההשכמה ועדכון שעות היום בעיר הסינית העתיקה, לפני המצאות שעוני רולקס מזויפים בידי כל רוכל. גם במגדל זה מוצגות יצירות אומנות במפלסים השונים.
חומת העיר שיאן
חומת העיר העתיקה, מקיפות את העיר לאורך 12 ק"מ  (צילום: dk1234)
 
פגודת מגדל התוף, שיאן
מגדל התוף, שני תופים המכריזים על שעת העוצר הלילי  (צילום: gyn9038)
 

פגודות אווזי הבר

בדרום העיר שיאן נמצאת הפגודה הגבוהה ביותר, הקרויה "פגודת אווז הבר הגדולה" (דיאן-תה), המתנשאת כיום לגובה 64 מטר. הפגודה המקורית, שנבנתה עם תחילת שושלת טאנג במאה ה-7, הייתה רק בעלת חמישה מפלסים, אך עם השנים חודשה, ונוספו לה קומות. היא נבנתה על ידי הקיסר השלישי בשושלת טאנג, גאי-דזונג, לזכר אימו המנוחה, כשהיה עדיין יורש-עצר, ושימשה משכן לנזיר הנודד שואן-דז'אנג ולכתבים הבודהיסטים שהובאו בידו מסיוריו בהודו וציילון, דבר שהיווה את מוקד הפצת הבודהיזם בסין במחצית הראשונה של שלטון שושלת טאנג במאות 7-8.
השם המוזר ניתן על ידי הנזיר דז'אנג, שאמר שראה להקת אווזי בר עפה ואווז אחד נופל ממנה במקום זה. הפגודה שרדה את רעידת האדמה הקטלנית של 1556. לאחר עלייה של כמעט 300 מדרגות, ניתן להגיע לקומה העליונה של הפגודה ולתצפית על הנוף המרהיב. הגן מסביב לפגודה הוא גן יפה ונעים, השווה ביקור גם ללא עליה למרומי הפגודה.

"פגודת אווז הבר הקטנה" (סיאו-יאן תה), שהיא חלק ממקדש ג'יאנגפו, נבנתה בשנת 707. היא נקראה על שם אחותה הגדולה, ונישאה לגובה 45 מטר, לפני פגיעת רעש האדמה של 1556, שהנמיך אותה בכמטר וחצי וערער את יציבותה.

בעיר ישנם מספר מוזיאונים, בהם המוזיאון המחוזי של שאאנשי, שהוא לדעתי פחות מעניין, והמוזיאון ההיסטורי (והפרהיסטורי) מהטובים מסוגו בסין, הנמצא באזור פגודת אווז הבר הגדולה.
 
 
פגודת אווזי הבר, שיאן
פגודת אווז הבר הגדולה, מתנשאת כיום לגובה 64 מטר  (צילום: wild goose_ gyn9038)




 

המרחצאות של קיסרי סין 

כשלושים ק"מ מהעיר נמצאים המרחצאות החמים של קיסרי צ'ין, טאנג וצ'ינג - הואה-צ'ינג (Huaqing Hot Springs), הידועים בסיפור האהבה של קיסר טאנג בן המאה ה-8 ש'ואן-זונג (Xuanzong) לפילגשו יאנג-גואיפהי (Yáng Guìfēi), שפיסלה הרומנטי מתנוסס במרחצאות. הנביעה החמה ידועה עוד מהתקופה הפרה-היסטורית.
במקום נבנה ארמון לפני 3,000 שנה, בתקופת ממלכת זואו המערבית, והוא שופץ בתקופת הקיסר צ'ין במאה השלישית לפנה"ס. לאחר הכניסה לאתר, בין מבנים דמויי ארמון, נפרש אגם תשעת הדרקונים המלאכותי על שטח של כחמישה דונם, ובו מזרקות וגנים סביבו. אחרי גשר שמור על ידי דרקון נמצא פסל השיש של יאנג-גואיפי הנחשבת לאחת מארבעת הנשים היפות בסין העתיקה. מסביב ארמונות, ביתנים וחדרי מרחץ עם אמבטיות קיסריות.

בהיסטוריה החדשה יותר מקום זה שימש מחבוא לקיסרית בפועל צה-ש'י במנוסתה בזמן מרד הבוקסרים ב- 14/9/1900 וב- 12/12/1936. בצריף קטן במתחם התחוללה "תקרית שיאן" (1937) בה נתפס מנהיג סין באותה העת צ'יאנג-קאישק, נחטף וסומם על מנת שישנה את מדיניותו מלוחמה בקומוניסטים לאיחוד כוחות ולחימה בכוח הזר הכובש של היפנים.
 
 
המרחצאות החמים, שיאן
המרחצאות הקיסריים החמים הואה-צ'ינג, סיפור אהבה קיסרי   (צילום: Vincent Song)


צבא חיילי הטרקוטה

המשך הדרך אל מחוץ לעיר שיאן עוברת ליד פירמידה, הנראית כגבעה נישאה, שהיא הקבר של הקיסר צ'ין שה-חואנג (Qin Shi Huang), ובהמשך מגיעה לאתר המורשת העולמית לשימור של אונסק"ו ומאתרי התיירות המובילים בסין כולה - צבא לוחמי הטרקוטה (חימר) של הקיסר צ'ין. מגלומניה ופרנויה גם יחד, הביאו את צ'ין (260-210 לפנה"ס) לבנות את המקום. 
 
צ'ין שה-חואנג נולד למשפחה השולטת באזור האנדאן, במערב סין, בתקופה בה סין הייתה מחולקת למספר מדינות יריבות. בשנת 247 לפנה"ס, בגיל 13, לאחר מות אביו, הוכתר כשליט האנדאן, אך לא החזיק בשלטון בפועל עד שנת 238, אז תפס את השלטון מיד העוצר שלו. לאחר תפיסת השלטון החל בהשתלטות על המדינות השכנות והביא לראשונה לאיחודה של סין בשנת 212 לפנה"ס. בין פועליו הוא הנהיג לראשונה בארצו מידות ומשקלות תקניות, שסייעו לשלטון בגביית המסים, והורה על שריפת ספרים (לרבות אלו של קונפוציוס). בתקופתו החלה לראשונה העבודה על בניית החומה הסינית.
כתבה על החומה הסינית

הוא מת בגיל 50 אחרי ששלט במשך 37 שנים. אחוזת הקבר שלו , הנמצאת בפאתי העיר שיאן, עוטרה באלפי דמויות חיילי חימר בגודל טבעי, הידועים כצבא הטרקוטה.
צבא הטֶרַקוֹטַה הוא שמם של פסלי טרקוטה (סוג של קרמיקה עשויה חרס), שנתגלו במרץ 1974 במאוזוליאום של צ'ין שה-חואנג, קיסר סין הראשון. המאוזוליאום נמצא 1500 מטר מערבית למוזיאון, במהלך חפירת בארות חקלאיות. זהו אחד מן האתרים הארכיאולוגיים החשובים והגדולים מסוגם בעולם. הפסלים נתגלו כשחקלאי סיני חפר באר חדשה ונתקל בשרידים. החדשות על הגילוי עברו במהירות בעולם, ארכיאולוגים החלו לחפור במרץ, וכך נחשפו מספר אתרי פסלים אחרים, הידועים כמחפורת 1, מחפורת 2 ומחפורת 3. הממצאים רוכזו במוזיאון שנפתח רשמית באוקטובר 1979.
 
 
משמר חיילי הטרקוטה, שיאן, סין
משמר חיילי הטרקוטה, מגלומניה ופרנויה גם יחד  (צילום: Jinli Guo)
 

7,000 חיילים, כלי נשק וסוסים

הצבא מורכב מיותר מ-7,000 דמויות חיילים עשויים טרקוטה בגודל טבעי, ערוכים לקרב עם שיריון, סוסים וכלי נשק, אשר נקברו יחד עם הקיסר בשנת 210 לפנה"ס. קבורת הצבא יחד עם המצביא הייתה למעשה הבטחה שהוא יוכל להשתמש בחייליו גם בעולם הבא. צבא הטרקוטה נקבר במבנה התקפי בשלושה חללי קבורה, הנמצאים כקילומטר וחצי מזרחית לקברו של הקיסר. העומק של כל חלל קבורה שכזה נע בין 4 ל-8 מטרים, כאשר היום החללים מקורים על ידי תקרת המוזיאון שהוקם במקום ונפתח לציבור ב-1979. לפני קבורת הדמויות הן נצבעו בצבעים שהקנו להן מראה של חייל אמיתי, וכך הן גם נמצאו בחפירות הארכיאולוגיות. אך חשיפה ממושכת לאוויר גרמה לדהיית הפיגמנטים בו צבעו את הדמויות, וכיום הן נראות בצבע הטרקוטה ממנה הן עשויות.

הדמויות מופיעות במספר תנוחות, בהן: חיילים זקופים, קשתים הכורעים על ברך ופרשים עם סוסיהם. פניהן של הדמויות עוצבו בנפרד, ולכל אחת מהן הבעה שונה כמו גם תסרוקת שונה, המעידה על דרגתו של החייל. הגובה הממוצע של החיילים הוא 1.80 מטר, אך יש גם חיילים המתנשאים עד לגובה 2.10 מטר. החיילים מוצגים בתנוחת נכונות לקרב ופונים לכיוון מזרח, אל עבר ששת המדינות שהיו האויבות של שושלת צ'ין באותה תקופה. לפי מבנה הקרב ניתן ללמוד על אסטרטגיית המלחמה אז. חלק מכלי המלחמה החליד, אך אחרים שעברו ציפוי כרום נשתמרו. רבים מהפסלים נשאו במקור כלי נשק אמיתיים ורובם נמשחו בארס רעיל. במערך כולו זוהו כ-10,000 כלי נשק. היסטוריונים שחיו בתקופה ההיא דיווחו כי הקבר מצויד בקשתות ירייה, היורות אוטומטית במשיגי גבול. איכרים ראשונים וסקרנים מתו כתוצאה ממגע עם הלהב המורעל.

לצד המחפורות ישנו מוזיאון מרהיב, המציג ממצאים מיוחדים מהאתר, מרכבות וחפצי אומנות. בסמוך למחפורת 3 מוצג באולם עגול סרט על בניית האתר, ייצור פסלי הלוחמים וסופו המר של האתר בידי איכרים זועמים בנפילת שושלת צ'ין.
 
משמר חיילי הטרקוטה, שיאן, סין
פניהן של הדמויות עוצבו בנפרד, ולכל אחת מהן הבעה שונה כמו גם תסרוקת שונה, המעידה על דרגתו של החייל  (צילום: lalit lertmaithai)
 
 
 



מרכבות הארד

בשנת 1980 התגלו במרחק של 20 מטרים מערבית לצבא, שתי מרכבות צבועות עשויות ארד. כל מרכבה בנויה מ-3,000 חלקים נפרדים, מונהגת על ידי רכב ומונעת על ידי ארבעה סוסים. המרכבות והסוסים קושטו בכסף וזהב והם מוצגים כיום במוזיאון. מרכבות אלו הן המרכבות המפוארות ביותר שנתגלו בסין, כמו גם בעולם. המרכבות הן חיקוי מושלם, קטנות יותר, למרכבות האמיתיות בקנה מידה של 1:2. 

מרכבה מספר 1, המרכבה המובילה, נקראת גם הכרכרה הגבוהה, נהוגה על ידי גנרל עטור בחרב מנחושת, מעליה מטריית נחושת, בצד שמאל מקדימה יש קשת וחצים.
כרכרה מספר 2 כונתה כרכרת הביטחון. זו אינה כרכרה פתוחה כמו הקודמת, אלא סגורה במבנה מרובע ומעליה גג עגול. היא נבנתה בהתאם לתפיסת האנשים באותה תקופה, שוקלת 1.8 טון ועשויה ממעל 300 חלקים. המטריה וכיסוי הגג עשויים נחושת בעובי 4 מילימטר. בכל צד של כרכרה 2 יש חלון והוא יכול להיפתח בזויות שונות, מה שעוזר בקירור תא הנוסעים. הכרכרה מקושטת בצורה מפוארת, עם למעלה מ- 1,000 חתיכות כסף וזהב.

 
משמר חיילי הטרקוטה, שיאן, סין
המרכבות הן חיקוי מושלם, קטנות יותר, למרכבות האמיתיות בקנה מידה של 1:2  (צילום: yangwenshuang)
 
שיאן היא גם מקום אידיאלי להציץ מעט בתרבות הריקוד, השירה והנגינה, שכבשו מקום של כבוד במיוחד בתקופת שושלת טאנג. הופעות אומנות ניתן לראות אף במקומות ציבוריים, אבל ישנם מקומות מסודרים, המשמשים תיאטרון ומסעדת כיסונים אופיינית. דים-סאם הוא השם הקנטונזי שנפוץ בעולם המערבי לארוחות כיסונים סיניות, המוגשות באולם המופעים המרכזי בעיר.

מלון מומלץ במרכז שיאן

מלון שנגרילה שיאן (Shangri-La Xian) ממוקם במרכז העיר העתיקה של שיאן, וכפי שמרמז שמו, הוא אכן אי של שלווה ויופי בלב העיר ההומה. זהו מלון 5 כוכבים, עם בריכה מקורה, מסעדות, מרכז בריאות וספא, חדרים גדולים וסוויטות ענקיות, כולם ממוזגים ולחלקם נוף לעיר.

מלון מומלץ בעיר שיאן, צפון סין
מלון שנגרילה שיאן
 - אי של שלווה במרכז שיאן

מידע נוסף

כתבות נוספות



יובל נעמן אודות הכותב
יובל נעמןצלם גיאוגרפי, מדריך טיולים, בונה מסלולים, יועץ טיולים אישיים ומרצה על ארצות העולם השלישי. בעל תואר שני בלימודי אסיה, מכיר את אסיה על בוריה וכן חלקים נרחבים של אפריקה ואמריקה, מעשרות ביקורים ולמעלה משלושים שנות טיולים עם התרמיל על הגב.





יובל עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר