טרק ערוץ דילוג הנמר:
להתרחק מהתיירים, להתקרב לנופים
מאת: כרמית וייס
ערוץ דילוג הנמר הוא מהקניונים העמוקים בעולם ומהמקומות המתויירים ביותר בסין. וזה אומר בעיקר המון (המון!) סינים, מתקתקים בסמארטפונים משוכללים כדי להנציח את הרגע. אנחנו החלטנו להאריך את הרגע לטרק בן שלושה ימים.
ערוץ של נמר או טיגריס?
ערוץ דילוג הנמר ( Hutiao Xia ) הוא השם שהשתרש בעברית, לתרגום הנכון יותר של השם ערוץ דילוג הטיגריס ( Tiger Leaping Gorge ). אמשיך להשתמש בו, מאחר שהשם כבר השתרש, אך סיפור שהיה – כך היה:
אגדה סינית עתיקה מספרת על שני ציידים שרדפו אחר טיגריס, על גדות הנהר הארוך ביותר בסין, נהר היאנגצה ( Yangtze ). כשכבר חשבו השניים שלטיגריס אין לאן לברוח, כי הנהר שוצף ורחב ידיים, הוא הוכיח להם שהוא "לא פרייר"... בזינוק אדיר אחד הוא דילג אל סלע ענק הניצב בלב המים הסוערים, ובדילוג שני הוא כבר היה על הגדה שממול, מותיר את השניים פעורי פה.
כתבה על שמורות טבע על נהרות חבל יונאן
חבל יונאן למרגלות רמת טיבט – ערוץ דילוג הנמר (A), הערים ליג'יאנג (B) ושנגרילה (C),
מקומות לינה מומלצים:
מלון זן גארדן בעיר ליג'יאנג | מלון אינדיגו בעיר שנגרילה
(להגדלה לחצו בפינה העליונה)
ערוץ דילוג הנמר, מהקניונים העמוקים בעולם ומהמקומות המתויירים ביותר בסין (צילום: Marko Rupena)
שלושה סלעים ומיליון סינים
לפחות שלושה סלעים גדולים טוענים כיום לכתר "הסלע של הטיגריס". הנגיש ביותר הוא המערבי שבהם והעליון בזרם הנהר ( Upper Tiger Leaping Gorge ), אם כי הירידה אל שפת הנהר כרוכה בכמה מאות מדרגות. בסין, כמו בסין, כל מקום נגיש הופך יעד להמוני סינים המצטלמים בשלל פוזות, שלא היו מביישות דוגמניות-על. המתקשים בהליכה יכולים לצפות על הנהר מלמעלה, או להיעזר בנושאי "אלונקות כסא", האורבים בכל נקודת שבירה אפשרית בדרך. עוצמות הזרימה המרשימות בנהר, בהחלט מצדיקות את המאמץ, ופסל הטיגריס הענק לא משאיר מקום לדימיון.
אל שני הסלעים הנוספים הטוענים לכתר ( Middle/Lower Tiger Leaping Gorge ), יש שבילי הליכה מסודרים פחות, שהוכנו על ידי תושבי הכפרים הסמוכים. את דמי הכניסה הנלקחים בנקודת התצפית הראשונה, מחליף כאן תשלום שיש לשלם למקומיים, שלרבים מהתיירים נראה כמו גזל. יודעי דבר טוענים שכדאי לשלם פעם אחת ולשמור את הקבלה לסירוב מנומס בפעמים הבאות, מה גם שהסכום אינו גבוה.
לינה באזור ערוץ דילוג הנמר
תצפית על הסלע של הטיגריס בנהר יאנגצה הגועש, ונקודת התצפית התחתונה (צילום: כרמית וייס)
הכי קרוב שאפשר לסלע האדיר במרכזו של הנהר, המאמץ משתלם! (צילום: imtmphoto)
קניון מהעמוקים בעולם
ערוץ דילוג הנמר הוא קטע קניוני של נהר היאנגצה, שהוא הנהר הארוך ביותר באסיה, והשלישי באורכו בעולם כולו (אחרי הנילוס והאמזונס). תחילתו בקרחונים האדירים של רמת טיבט, והוא נשפך לאוקיינוס הסיני, ליד העיר שנגחאי. באזור זה של צפון חבל יונאן ( Yunnan ), זורם היאנגצה במקביל לשני נהרות גדולים אחרים – נהר המקונג ( Mekong ) ונהר סלאווין ( Salween ). האזור הוכר כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו, בשם האזורים המוגנים בשלושת הנהרות המקבילים ביונאן ( Yúnnān Sānjiāngbìngliú ), בזכות ערכי הנוף וריבוי הקבוצות האתניות החיות בו.
כתבה על הקבוצות האתניות ביונאן
רוב המטיילים מגיעים לערוץ בדרכם בין העיר ליג'יאנג ( Lijiang ) לעיירה שנגרי-לה ( Shangri-La ), שתיים מנקודות החובה בכל ביקור בדרום סין. לאורך 15 ק"מ זורם הנהר בערוץ צר, בגובה 1,500 מ', כאשר 4,000 מטר מעליו מתרוממים בתלילות שני רכסים אדירים ומושלגי-עד: מצפון מתנשא לגובה 5,596 מ' רכס דרקון הירקן המושלג ( Jade Dragon Snow Mountain ), שאת צדו השני ראינו מהעיר ליג'יאנג ( Lijiang ). מדרום מתנשא רכס חה-בה המושלג ( Haba Snow Mountain ), שהוא נמוך רק במעט מחברו (5,396 מ'). המפנה הדרומי שלו, הפונה לעבר הנהר, הוא פחות תלול ומצוקי, ולפיכך נאחזים בו בעקשנות ראויה להערצה מספר כפרים קטנים. בין אותם כפרים מתפתל מסלול הטרק בו צעדנו.
כתבה על יעדי טיול בחבל יונאן
הר דרקון הירקן המושלג מתנשא מעל ערוץ הקניון, עוצמות שקשה לתאר (צילום: כרמית וייס)
הטרק העליון בערוץ דילוג הנמר
אחרי כל ההקדמות, סוף סוף הגענו לטרק. הוא אינו נחשב לקשה, אם כי אל תתנו להגדרה "טרק בין הכפרים" להטעות אתכם. יש בו קטעים מאתגרים למדי, עליות ארוכות ושבילים צרים על שפת תהום, שעלולים להיות חלקים ומסוכנים, במיוחד לאחר גשם.
רבים עושים את הטרק ביומיים של צעידה, כפי שתוכלו לראות במפה שלמטה. אך החלק הראשון, הכולל את הקטע הקשה בטרק – "28 הפיתולים", מחייב התחלת צעידה מוקדם בבוקר ולינה בכפר צ'יאוטואו ( Qiáotóu ), שבכניסה המערבית לערוץ. אנו העדפנו ללון בליג'יאנג, ולעצור בדרך במקדש בודהיסטי מרשים ( Zhiyun Monastery ), ולפיכך התחלנו לצעוד רק בשעות הצהריים המאוחרות. גם את היום האחרון ניצלנו להליכה קצרה ונסיעה ליעדנו הבא, וכך נפרס הטרק על פני 3 ימים, שהם למעשה יומיים.
אורכו של הטרק הוא כ- 26 ק"מ והפרשי הגבהים נאמדים בעלייה של 1,145 מ', וירידה של 1,090 מ', כאשר הולכים בו ממערב למזרח, כמו רוב המטיילים.
מפת ערוץ דילוג הנמר – המסלול התחתון (הכביש) והעליון (הטרק)
(מקור: tiger-leaping-gorge.com ) לחצו על התמונה להגדלת המפה
מתחילים לצעוד
תחילתו של הטרק ליד בית הספר בכפר צ'יאוטואו, בשלט המורה על המסלול העליון ( Upper Trail ), לא הרחק מקופת הכרטיסים בכניסה המערבית לערוץ. בכפר מספר בתי הארחה שתמורת תשלום פעוט יסכימו לשמור על התיקים הגדולים, מאחר ובטרק אין צורך ביותר מתרמיל קטן עם סט בגדים להחלפה, מעט ציוד אישי, מים וחטיפים (בהם ניתן להצטייד גם בדרך).
תחילתו של המסלול בגובה של כ- 1,900 מ'. לאחר כשעתיים-שלוש של עליה מתונה, וכמה בתים שלצדם חלקות חקלאיות קטנות, מגיעים לכפר הראשון, בגובה 2,200 מ'. שמו של הכפר Nuoyu , אך הוא מוכר יותר בזכות נאשי פמילי גסטהאוס ( Naxi Family guest house ). כמו לרוב הכפרים לאורך הטרק, גם לכאן כבר מגיע כביש צר ותלול מאד. יש כאן מספר חדרים זוגיים, עם שירותים ומקלחת מערביים, מים חמים וסדין חשמלי, התחליף הסיני לחימום החדר. ממולנו, מצדו השני של הערוץ, ניתן להבחין בפסגות המושלגות של הר דרקון הירקן המושלג, שהופך את המקום לחלקת אלוהים הקטנה.
הימים הם ימי אמצע אפריל, קצת מוקדם לעונה, ולפיכך גם ללא מטיילים רבים. אנו מוזמנים לסעוד את ארוחת הערב במטבח, המקום היחיד המחומם, מה שמאפשר לנו לחזות בבנות המשפחה מכינות במיומנות ובזריזות מרשימה את המנות שהזמנו. כראוי למשפחה ממיעוט הנאשי, גם כאן ניכר שהנשים הן שמנהלות את העיניינים ביד רמה.
כתבה על נשות הנאשי בסין
נאשי פמילי גסטהאוס והפסגות המושלגות ברקע, שלצערי טבלו רוב הזמן בעננים (צילום: כרמית וייס)
תלוי על הסלע, אחד הכפרים לאורך הטרק (צילום: tvorec-xtra)
28 פיתולים ונוף מתגמל
הקטע הבא, המכונה 28 הפיתולים, נחשב לקשה בטרק. הסיני עם הסוס, העוקב אחרינו ומחכה לרגע שנישבר, עוד מעצים את החשש. בהתחלה אנחנו עוד מנסים לספור, ומהר מאד מאבדים את היכולת להחליט מהו "פיתול", אך יש הטוענים שמספרם אפילו גבוה יותר.
עליה איטית, עם הרבה עצירות "לתצפית וצילום...", ובתוך כשעתיים אנחנו בפסגת הטרק ותצפית נפלאה מגובה 2,660 מ'. הקשישה המציעה במקום את מרכולתה בדוכן קטן, מנסה לגבות מאיתנו "דמי תצפית" או "דמי צילום", אך אנו מסרבים באדיבות ורק קונים חטיף במחיר מופקע. בכל זאת המסכנה סחבה הכל עד לכאן.
והנוף – הוא מתגמל כל התנשפות. למרגלותינו הנהר, שמימיו חומים מהגשם שירד בלילה, ומעליו ההרים המושלגים, שלצערנו ראשיהם בעננים.
טיפוס לא קל וכל הזמן מאחורי מחכים עם הסוס שרק אשבר, משמאל ערוץ הקניון (צילום: טובי וייס)
חלקות קטנות של חקלאות זעירה על שפת המצוק (צילום: pawinp)
כפר אותנטי וגסטהאוס קצת פחות
את ארוחת הצהריים אנו סועדים במסעדה הגדולה של טי הורס גסטהאוס ( Tiger leaping gorge tea horse gasthaus ), שגם המרפסת שלו מעניקה נוף נפלא. מי שצועד את השביל ביומיים, סביר להניח שיעשה כאן את הלילה, אבל אנחנו ממשיכים לכפר הבא, הכפר Bendiwan . גם הוא מוכר יותר בשמו של בית ההארחה הוותיק האף וויי גסטהאוס ( Half way guest house ). למרות, ואולי בגלל התפריט המגוון, הכולל גם מנות בינלאומיות (כולל סלט ישראלי מצוין), המקום הפך לטעמי ממוסחר ואיבד מהאותנטיות והיחס האישי.
מסלול הטרק (בלבן) ומיקום טי הורס גסטהאוס (בכוכב אדום) להגדלת המפה יש ללחוץ על התמונה
(מקור: Tiger leaping gorge tea horse gasthaus )
ניתן להגיע לכפר, השוכן בגובה 2,400 מ', גם עם רכב, ויש המגיעים לכאן רק ללינה ולמסלול הליכה קצר. מרפסת המסעדה והחדרים שלנו (זוגיים עם מקלחת ושירותים), הפונים אל הערוץ וההרים המושלגים, הם פיצוי על הרעש והשיפוצים במקום, וגם על המים החמים שלא היו מאד חמים. בכפר הבחנו בלפחות עוד בית הארחה אחד חדש ויפה ( Come Inn ) וסביר להניח שעם הכביש החדש יצוצו עוד ועוד.
למרות זאת, הכפר עדיין אותנטי. בכניסה עוד שאלנו את עצמנו האם התלמים בשדה נחרשו עם שוורים או "טרקטורון טוק-טוק", כמותו ראינו במקומות אחרים בסין. אך הכפריים העובדים מתחת חלון חדרנו, הוכיחו שהכל נעשה בעבודת כפיים, מעדרים ומכושים.
מרפסת חדרנו בהאף-וויי גסטהאוס, תצפית לעבר הקניון וההרים שראשם בעננים (צילום: כרמית וייס)
מתחת לחדרנו עדיין מעבדים את השדות במעדרים ועבודת כפיים (צילום: כרמית וייס)
הקטע הכי יפה ומסוכן בטרק
מכאן, כל שנותר לנו הוא כמה עליות קצרות ובעיקר ירידה (לגובה 2,100 מ'), עד לסיומו של הטרק במקום הידוע בשם טינה'ס גסטהאוס ( Tina’s guest house ). בית ההארחה לצדי הכביש שלאורך הערוץ (המסלול התחתון), הוא מקום גדול, המציע גם שירותי הסעה* לליג'יאנג או שנגרי-לה.
* בררו מראש כי השעה משתנה: 86-887-8202258
בקטע זה, שהוא לטעמי היפה בטרק, אנו צועדים ממש על שפת התהום, שמצדיקה את ההזהרות מפני החלקה. שלג טרי מכסה את הפסגות מולנו, כאילו מישהו ריסס אותן בספריי כסוף או זרה עליהן אבקת סוכר, כמאמר הביטוי הגרמני " פֻודֶר צֻוקֶר ". מספר מפלים יפים, כמה גשרים ועדר עיזים אחד, הופכים את סיומו של המסלול לחגיגה.
מפלים ותהום מפחידה, הקטע הכי יפה ומסוכן בטרק (צילום: כרמית וייס)
טיפים והמלצות
* לצ'יאוטואו יוצא כל בוקר אוטובוס מליג'יאנג, וגם האוטובוסים שנגרילה-ליג'יאנג (וההיפך) עוברים במקום.
* מטינה'ס גסטהאוס אפשר לקחת ואן או אוטובוס לצ'יאוטואו, או אוטובוס בדרך האחורית והארוכה (דרך באי-שוו- טאי) לשנגרילה.
* ניתן להשאיר ציוד מיותר בכפר צ'יאוטואו שבתחילת המסלול. רבים ממליצים על Jane's Tibetan Guesthouse ( +86 887 8806570 ), אך סביר להניח שכל גסטהואס יסכים לכך בתמורה לתשלום פעוט.
* חשוב להצטייד בביגוד טיולים קל, בגדים חמים, מעיל גשם, כיסוי לתיק, ונעלי טיול טובות, מאחר שהמסלול עלול להיות חלק לאחר הגשם.
* בגסטהאוסים שלאורך הטרק יש חדרים זוגיים, עם שירותים מערביים, וגם חדרים משותפים ללא שירותים צמודים. בכולם מקבלים מצעים, מגבות, שמיכות ואפשרות לארוחות.
* העונות המומלצות לטרק הן האביב הקיץ והסתיו, להוציא את העונה הגשומה של שיא הקיץ (אמצע יוני עד אמצע ספטמבר).
* בכניסות לשמורה יש לקנות כרטיס, אותו כדאי לשמור למקרה שתצאו ותרצו להיכנס פעם נוספת.
טינה'ס גסטהאוס, עבור רוב המטיילים מסמן את סיומו של הטרק (צילום: כרמית וייס)
מלון מומלץ בעיר ליג'יאנג
מלון זן גארדן ליג'יאנג (Lijiang Zen Garden Hotel) ממוקם בסמטה שקטה בעיר העתיקה של ליג'יאנג, והוא פונה לקהל מערבי (אחרי שיטוט בין המוני התיירים הסינים, סביר להניח שזה מה שתרצו...). צוות אדיב במיוחד מקבל את פני האורחים, החדרים פונים לגן נאה, עם מרפסת עץ נהדרת, והם נקיים ונוחים. ארוחת בוקר מערבית, תה ופינוקים מוגשים לאורחים. מומלץ בחום!
בתי מלון נוספים בעיר ליג'יאנג
מלון מומלץ בעיר שנגרילה
מלון אינדיגו (Hotel Indigo Diqing Moonlight City) ממוקם על גבעה קטנה, קרוב למרכז שנגרילה, ומשקיף עליה מלמעלה. במלון היפהפה הזה יש 2 מסעדות, חדרים גדולים, יפים ומרווחים, רובם בעלי חלונות גדולים המשקיפים על העיר, ולחלקם גם מרפסת (שימו לב איזה חדר אתם מזמינים, כי יש גם חדרים ללא נוף).
הסינים, צילומי הסלפי ואנחנו
במשך שלושת ימי הטרק צפינו מלמעלה בנהר האדיר, הנחבא בין ההרים המושלגים, אך עם סיומו זכינו לראות מקרוב עד כמה הוא שוצף. היה זה בנקודת התצפית, יחד עם המוני סינים נילהבים, במספרים שקשה לתאר. כמערביים היחידים היינו גם אטרקציה מבוקשת לצילומי סלפי משותפים (והם ממש לא מתביישים לבקש).
הדבר המחיש לנו את יתרונו של הטרק, שהרחיק אותנו מהמוני התיירים וקירב אותנו לטבע ולכפרים האותנטיים. בהחלט שווה את המאמץ!
מידע נוסף
לינה באזור ערוץ דילוג הנמר
לינה בעיר ליג'יאנג
לינה בעיירה שנגרי-לה
כתבה על תיירות אחראית (איזה מתנות מומלץ להביא, אם בכלל)
כתבה על תקשורת לוויינית למטיילים
כתבות נוספות על טרקים
טרק אנאפורנה בייס קמפ (נפאל)
הר קאילאש (סין) – מסע מצולם בעקבות צליינים
טרק בהרי פינדוס (יוון)
שני טרקים בקירגיזסטן
10 יעדי טרקים מומלצים
כתבות נוספות על חבל יונאן בסין
שמורות טבע על נהרות חבל יונאן
טיול במחוז יונאן
קבוצות אתניות במחוז יונאן
קונמינג – עיר האביב הנצחי
שנגרילה – זה כאן, וכאן וכאן
* תודה ליובל לוי, מ"לשם ובחזרה – טיולי בוטיק בסין" על העזרה בארגון הטיול.
כתבה על שמורות טבע על נהרות חבל יונאן
חבל יונאן למרגלות רמת טיבט
מקומות לינה מומלצים:
מלון זן גארדן בעיר ליג'יאנג | מלון אינדיגו בעיר שנגרילה
(להגדלה לחצו בפינה העליונה)
ערוץ דילוג הנמר, מהקניונים העמוקים בעולם ומהמקומות המתויירים ביותר בסין (צילום: Marko Rupena)
תצפית על הסלע של הטיגריס בנהר יאנגצה הגועש, ונקודת התצפית התחתונה (צילום: כרמית וייס)
הכי קרוב שאפשר לסלע האדיר במרכזו של הנהר, המאמץ משתלם! (צילום: imtmphoto)
קניון מהעמוקים בעולם
ערוץ דילוג הנמר הוא קטע קניוני של נהר היאנגצה, שהוא הנהר הארוך ביותר באסיה, והשלישי באורכו בעולם כולו (אחרי הנילוס והאמזונס). תחילתו בקרחונים האדירים של רמת טיבט, והוא נשפך לאוקיינוס הסיני, ליד העיר שנגחאי. באזור זה של צפון חבל יונאן ( Yunnan ), זורם היאנגצה במקביל לשני נהרות גדולים אחרים – נהר המקונג ( Mekong ) ונהר סלאווין ( Salween ). האזור הוכר כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו, בשם האזורים המוגנים בשלושת הנהרות המקבילים ביונאן ( Yúnnān Sānjiāngbìngliú ), בזכות ערכי הנוף וריבוי הקבוצות האתניות החיות בו.
כתבה על הקבוצות האתניות ביונאן
רוב המטיילים מגיעים לערוץ בדרכם בין העיר ליג'יאנג ( Lijiang ) לעיירה שנגרי-לה ( Shangri-La ), שתיים מנקודות החובה בכל ביקור בדרום סין. לאורך 15 ק"מ זורם הנהר בערוץ צר, בגובה 1,500 מ', כאשר 4,000 מטר מעליו מתרוממים בתלילות שני רכסים אדירים ומושלגי-עד: מצפון מתנשא לגובה 5,596 מ' רכס דרקון הירקן המושלג ( Jade Dragon Snow Mountain ), שאת צדו השני ראינו מהעיר ליג'יאנג ( Lijiang ). מדרום מתנשא רכס חה-בה המושלג ( Haba Snow Mountain ), שהוא נמוך רק במעט מחברו (5,396 מ'). המפנה הדרומי שלו, הפונה לעבר הנהר, הוא פחות תלול ומצוקי, ולפיכך נאחזים בו בעקשנות ראויה להערצה מספר כפרים קטנים. בין אותם כפרים מתפתל מסלול הטרק בו צעדנו.
כתבה על יעדי טיול בחבל יונאן
הר דרקון הירקן המושלג מתנשא מעל ערוץ הקניון, עוצמות שקשה לתאר (צילום: כרמית וייס)
הטרק העליון בערוץ דילוג הנמר
אחרי כל ההקדמות, סוף סוף הגענו לטרק. הוא אינו נחשב לקשה, אם כי אל תתנו להגדרה "טרק בין הכפרים" להטעות אתכם. יש בו קטעים מאתגרים למדי, עליות ארוכות ושבילים צרים על שפת תהום, שעלולים להיות חלקים ומסוכנים, במיוחד לאחר גשם.
רבים עושים את הטרק ביומיים של צעידה, כפי שתוכלו לראות במפה שלמטה. אך החלק הראשון, הכולל את הקטע הקשה בטרק – "28 הפיתולים", מחייב התחלת צעידה מוקדם בבוקר ולינה בכפר צ'יאוטואו ( Qiáotóu ), שבכניסה המערבית לערוץ. אנו העדפנו ללון בליג'יאנג, ולעצור בדרך במקדש בודהיסטי מרשים ( Zhiyun Monastery ), ולפיכך התחלנו לצעוד רק בשעות הצהריים המאוחרות. גם את היום האחרון ניצלנו להליכה קצרה ונסיעה ליעדנו הבא, וכך נפרס הטרק על פני 3 ימים, שהם למעשה יומיים.
אורכו של הטרק הוא כ- 26 ק"מ והפרשי הגבהים נאמדים בעלייה של 1,145 מ', וירידה של 1,090 מ', כאשר הולכים בו ממערב למזרח, כמו רוב המטיילים.
מפת ערוץ דילוג הנמר – המסלול התחתון (הכביש) והעליון (הטרק)
(מקור: tiger-leaping-gorge.com ) לחצו על התמונה להגדלת המפה
מתחילים לצעוד
תחילתו של הטרק ליד בית הספר בכפר צ'יאוטואו, בשלט המורה על המסלול העליון ( Upper Trail ), לא הרחק מקופת הכרטיסים בכניסה המערבית לערוץ. בכפר מספר בתי הארחה שתמורת תשלום פעוט יסכימו לשמור על התיקים הגדולים, מאחר ובטרק אין צורך ביותר מתרמיל קטן עם סט בגדים להחלפה, מעט ציוד אישי, מים וחטיפים (בהם ניתן להצטייד גם בדרך).
תחילתו של המסלול בגובה של כ- 1,900 מ'. לאחר כשעתיים-שלוש של עליה מתונה, וכמה בתים שלצדם חלקות חקלאיות קטנות, מגיעים לכפר הראשון, בגובה 2,200 מ'. שמו של הכפר Nuoyu , אך הוא מוכר יותר בזכות נאשי פמילי גסטהאוס ( Naxi Family guest house ). כמו לרוב הכפרים לאורך הטרק, גם לכאן כבר מגיע כביש צר ותלול מאד. יש כאן מספר חדרים זוגיים, עם שירותים ומקלחת מערביים, מים חמים וסדין חשמלי, התחליף הסיני לחימום החדר. ממולנו, מצדו השני של הערוץ, ניתן להבחין בפסגות המושלגות של הר דרקון הירקן המושלג, שהופך את המקום לחלקת אלוהים הקטנה.
הימים הם ימי אמצע אפריל, קצת מוקדם לעונה, ולפיכך גם ללא מטיילים רבים. אנו מוזמנים לסעוד את ארוחת הערב במטבח, המקום היחיד המחומם, מה שמאפשר לנו לחזות בבנות המשפחה מכינות במיומנות ובזריזות מרשימה את המנות שהזמנו. כראוי למשפחה ממיעוט הנאשי, גם כאן ניכר שהנשים הן שמנהלות את העיניינים ביד רמה.
כתבה על נשות הנאשי בסין
נאשי פמילי גסטהאוס והפסגות המושלגות ברקע, שלצערי טבלו רוב הזמן בעננים (צילום: כרמית וייס)
תלוי על הסלע, אחד הכפרים לאורך הטרק (צילום: tvorec-xtra)
28 פיתולים ונוף מתגמל
הקטע הבא, המכונה 28 הפיתולים, נחשב לקשה בטרק. הסיני עם הסוס, העוקב אחרינו ומחכה לרגע שנישבר, עוד מעצים את החשש. בהתחלה אנחנו עוד מנסים לספור, ומהר מאד מאבדים את היכולת להחליט מהו "פיתול", אך יש הטוענים שמספרם אפילו גבוה יותר.
עליה איטית, עם הרבה עצירות "לתצפית וצילום...", ובתוך כשעתיים אנחנו בפסגת הטרק ותצפית נפלאה מגובה 2,660 מ'. הקשישה המציעה במקום את מרכולתה בדוכן קטן, מנסה לגבות מאיתנו "דמי תצפית" או "דמי צילום", אך אנו מסרבים באדיבות ורק קונים חטיף במחיר מופקע. בכל זאת המסכנה סחבה הכל עד לכאן.
והנוף – הוא מתגמל כל התנשפות. למרגלותינו הנהר, שמימיו חומים מהגשם שירד בלילה, ומעליו ההרים המושלגים, שלצערנו ראשיהם בעננים.
טיפוס לא קל וכל הזמן מאחורי מחכים עם הסוס שרק אשבר, משמאל ערוץ הקניון (צילום: טובי וייס)
חלקות קטנות של חקלאות זעירה על שפת המצוק (צילום: pawinp)
כפר אותנטי וגסטהאוס קצת פחות
את ארוחת הצהריים אנו סועדים במסעדה הגדולה של טי הורס גסטהאוס ( Tiger leaping gorge tea horse gasthaus ), שגם המרפסת שלו מעניקה נוף נפלא. מי שצועד את השביל ביומיים, סביר להניח שיעשה כאן את הלילה, אבל אנחנו ממשיכים לכפר הבא, הכפר Bendiwan . גם הוא מוכר יותר בשמו של בית ההארחה הוותיק האף וויי גסטהאוס ( Half way guest house ). למרות, ואולי בגלל התפריט המגוון, הכולל גם מנות בינלאומיות (כולל סלט ישראלי מצוין), המקום הפך לטעמי ממוסחר ואיבד מהאותנטיות והיחס האישי.
מסלול הטרק (בלבן) ומיקום טי הורס גסטהאוס (בכוכב אדום) להגדלת המפה יש ללחוץ על התמונה
(מקור: Tiger leaping gorge tea horse gasthaus )
ניתן להגיע לכפר, השוכן בגובה 2,400 מ', גם עם רכב, ויש המגיעים לכאן רק ללינה ולמסלול הליכה קצר. מרפסת המסעדה והחדרים שלנו (זוגיים עם מקלחת ושירותים), הפונים אל הערוץ וההרים המושלגים, הם פיצוי על הרעש והשיפוצים במקום, וגם על המים החמים שלא היו מאד חמים. בכפר הבחנו בלפחות עוד בית הארחה אחד חדש ויפה ( Come Inn ) וסביר להניח שעם הכביש החדש יצוצו עוד ועוד.
למרות זאת, הכפר עדיין אותנטי. בכניסה עוד שאלנו את עצמנו האם התלמים בשדה נחרשו עם שוורים או "טרקטורון טוק-טוק", כמותו ראינו במקומות אחרים בסין. אך הכפריים העובדים מתחת חלון חדרנו, הוכיחו שהכל נעשה בעבודת כפיים, מעדרים ומכושים.
מרפסת חדרנו בהאף-וויי גסטהאוס, תצפית לעבר הקניון וההרים שראשם בעננים (צילום: כרמית וייס)
מתחת לחדרנו עדיין מעבדים את השדות במעדרים ועבודת כפיים (צילום: כרמית וייס)
הקטע הכי יפה ומסוכן בטרק
מכאן, כל שנותר לנו הוא כמה עליות קצרות ובעיקר ירידה (לגובה 2,100 מ'), עד לסיומו של הטרק במקום הידוע בשם טינה'ס גסטהאוס ( Tina’s guest house ). בית ההארחה לצדי הכביש שלאורך הערוץ (המסלול התחתון), הוא מקום גדול, המציע גם שירותי הסעה* לליג'יאנג או שנגרי-לה.
* בררו מראש כי השעה משתנה: 86-887-8202258
בקטע זה, שהוא לטעמי היפה בטרק, אנו צועדים ממש על שפת התהום, שמצדיקה את ההזהרות מפני החלקה. שלג טרי מכסה את הפסגות מולנו, כאילו מישהו ריסס אותן בספריי כסוף או זרה עליהן אבקת סוכר, כמאמר הביטוי הגרמני " פֻודֶר צֻוקֶר ". מספר מפלים יפים, כמה גשרים ועדר עיזים אחד, הופכים את סיומו של המסלול לחגיגה.
מפלים ותהום מפחידה, הקטע הכי יפה ומסוכן בטרק (צילום: כרמית וייס)
טיפים והמלצות
* לצ'יאוטואו יוצא כל בוקר אוטובוס מליג'יאנג, וגם האוטובוסים שנגרילה-ליג'יאנג (וההיפך) עוברים במקום.
* מטינה'ס גסטהאוס אפשר לקחת ואן או אוטובוס לצ'יאוטואו, או אוטובוס בדרך האחורית והארוכה (דרך באי-שוו- טאי) לשנגרילה.
* ניתן להשאיר ציוד מיותר בכפר צ'יאוטואו שבתחילת המסלול. רבים ממליצים על Jane's Tibetan Guesthouse ( +86 887 8806570 ), אך סביר להניח שכל גסטהואס יסכים לכך בתמורה לתשלום פעוט.
* חשוב להצטייד בביגוד טיולים קל, בגדים חמים, מעיל גשם, כיסוי לתיק, ונעלי טיול טובות, מאחר שהמסלול עלול להיות חלק לאחר הגשם.
* בגסטהאוסים שלאורך הטרק יש חדרים זוגיים, עם שירותים מערביים, וגם חדרים משותפים ללא שירותים צמודים. בכולם מקבלים מצעים, מגבות, שמיכות ואפשרות לארוחות.
* העונות המומלצות לטרק הן האביב הקיץ והסתיו, להוציא את העונה הגשומה של שיא הקיץ (אמצע יוני עד אמצע ספטמבר).
* בכניסות לשמורה יש לקנות כרטיס, אותו כדאי לשמור למקרה שתצאו ותרצו להיכנס פעם נוספת.
טינה'ס גסטהאוס, עבור רוב המטיילים מסמן את סיומו של הטרק (צילום: כרמית וייס)
מלון מומלץ בעיר ליג'יאנג
מלון זן גארדן ליג'יאנג (Lijiang Zen Garden Hotel) ממוקם בסמטה שקטה בעיר העתיקה של ליג'יאנג, והוא פונה לקהל מערבי (אחרי שיטוט בין המוני התיירים הסינים, סביר להניח שזה מה שתרצו...). צוות אדיב במיוחד מקבל את פני האורחים, החדרים פונים לגן נאה, עם מרפסת עץ נהדרת, והם נקיים ונוחים. ארוחת בוקר מערבית, תה ופינוקים מוגשים לאורחים. מומלץ בחום!
בתי מלון נוספים בעיר ליג'יאנג
מלון מומלץ בעיר שנגרילה
מלון אינדיגו (Hotel Indigo Diqing Moonlight City) ממוקם על גבעה קטנה, קרוב למרכז שנגרילה, ומשקיף עליה מלמעלה. במלון היפהפה הזה יש 2 מסעדות, חדרים גדולים, יפים ומרווחים, רובם בעלי חלונות גדולים המשקיפים על העיר, ולחלקם גם מרפסת (שימו לב איזה חדר אתם מזמינים, כי יש גם חדרים ללא נוף).
הסינים, צילומי הסלפי ואנחנו
במשך שלושת ימי הטרק צפינו מלמעלה בנהר האדיר, הנחבא בין ההרים המושלגים, אך עם סיומו זכינו לראות מקרוב עד כמה הוא שוצף. היה זה בנקודת התצפית, יחד עם המוני סינים נילהבים, במספרים שקשה לתאר. כמערביים היחידים היינו גם אטרקציה מבוקשת לצילומי סלפי משותפים (והם ממש לא מתביישים לבקש).
הדבר המחיש לנו את יתרונו של הטרק, שהרחיק אותנו מהמוני התיירים וקירב אותנו לטבע ולכפרים האותנטיים. בהחלט שווה את המאמץ!
מידע נוסף
לינה באזור ערוץ דילוג הנמר
לינה בעיר ליג'יאנג
לינה בעיירה שנגרי-לה
כתבה על תיירות אחראית (איזה מתנות מומלץ להביא, אם בכלל)
כתבה על תקשורת לוויינית למטיילים
כתבות נוספות על טרקים
טרק אנאפורנה בייס קמפ (נפאל)
הר קאילאש (סין) – מסע מצולם בעקבות צליינים
טרק בהרי פינדוס (יוון)
שני טרקים בקירגיזסטן
10 יעדי טרקים מומלצים
כתבות נוספות על חבל יונאן בסין
שמורות טבע על נהרות חבל יונאן
טיול במחוז יונאן
קבוצות אתניות במחוז יונאן
קונמינג – עיר האביב הנצחי
שנגרילה – זה כאן, וכאן וכאן
* תודה ליובל לוי, מ"לשם ובחזרה – טיולי בוטיק בסין" על העזרה בארגון הטיול.
הר דרקון הירקן המושלג מתנשא מעל ערוץ הקניון, עוצמות שקשה לתאר (צילום: כרמית וייס)
(מקור:
מתחילים לצעוד
תחילתו של הטרק ליד בית הספר בכפר צ'יאוטואו, בשלט המורה על המסלול העליון ( Upper Trail ), לא הרחק מקופת הכרטיסים בכניסה המערבית לערוץ. בכפר מספר בתי הארחה שתמורת תשלום פעוט יסכימו לשמור על התיקים הגדולים, מאחר ובטרק אין צורך ביותר מתרמיל קטן עם סט בגדים להחלפה, מעט ציוד אישי, מים וחטיפים (בהם ניתן להצטייד גם בדרך).
תחילתו של המסלול בגובה של כ- 1,900 מ'. לאחר כשעתיים-שלוש של עליה מתונה, וכמה בתים שלצדם חלקות חקלאיות קטנות, מגיעים לכפר הראשון, בגובה 2,200 מ'. שמו של הכפר Nuoyu , אך הוא מוכר יותר בזכות נאשי פמילי גסטהאוס ( Naxi Family guest house ). כמו לרוב הכפרים לאורך הטרק, גם לכאן כבר מגיע כביש צר ותלול מאד. יש כאן מספר חדרים זוגיים, עם שירותים ומקלחת מערביים, מים חמים וסדין חשמלי, התחליף הסיני לחימום החדר. ממולנו, מצדו השני של הערוץ, ניתן להבחין בפסגות המושלגות של הר דרקון הירקן המושלג, שהופך את המקום לחלקת אלוהים הקטנה.
הימים הם ימי אמצע אפריל, קצת מוקדם לעונה, ולפיכך גם ללא מטיילים רבים. אנו מוזמנים לסעוד את ארוחת הערב במטבח, המקום היחיד המחומם, מה שמאפשר לנו לחזות בבנות המשפחה מכינות במיומנות ובזריזות מרשימה את המנות שהזמנו. כראוי למשפחה ממיעוט הנאשי, גם כאן ניכר שהנשים הן שמנהלות את העיניינים ביד רמה.
כתבה על נשות הנאשי בסין
נאשי פמילי גסטהאוס והפסגות המושלגות ברקע, שלצערי טבלו רוב הזמן בעננים (צילום: כרמית וייס)
תלוי על הסלע, אחד הכפרים לאורך הטרק (צילום: tvorec-xtra)
28 פיתולים ונוף מתגמל
הקטע הבא, המכונה 28 הפיתולים, נחשב לקשה בטרק. הסיני עם הסוס, העוקב אחרינו ומחכה לרגע שנישבר, עוד מעצים את החשש. בהתחלה אנחנו עוד מנסים לספור, ומהר מאד מאבדים את היכולת להחליט מהו "פיתול", אך יש הטוענים שמספרם אפילו גבוה יותר.
עליה איטית, עם הרבה עצירות "לתצפית וצילום...", ובתוך כשעתיים אנחנו בפסגת הטרק ותצפית נפלאה מגובה 2,660 מ'. הקשישה המציעה במקום את מרכולתה בדוכן קטן, מנסה לגבות מאיתנו "דמי תצפית" או "דמי צילום", אך אנו מסרבים באדיבות ורק קונים חטיף במחיר מופקע. בכל זאת המסכנה סחבה הכל עד לכאן.
והנוף – הוא מתגמל כל התנשפות. למרגלותינו הנהר, שמימיו חומים מהגשם שירד בלילה, ומעליו ההרים המושלגים, שלצערנו ראשיהם בעננים.
טיפוס לא קל וכל הזמן מאחורי מחכים עם הסוס שרק אשבר, משמאל ערוץ הקניון (צילום: טובי וייס)
חלקות קטנות של חקלאות זעירה על שפת המצוק (צילום: pawinp)
כפר אותנטי וגסטהאוס קצת פחות
את ארוחת הצהריים אנו סועדים במסעדה הגדולה של טי הורס גסטהאוס ( Tiger leaping gorge tea horse gasthaus ), שגם המרפסת שלו מעניקה נוף נפלא. מי שצועד את השביל ביומיים, סביר להניח שיעשה כאן את הלילה, אבל אנחנו ממשיכים לכפר הבא, הכפר Bendiwan . גם הוא מוכר יותר בשמו של בית ההארחה הוותיק האף וויי גסטהאוס ( Half way guest house ). למרות, ואולי בגלל התפריט המגוון, הכולל גם מנות בינלאומיות (כולל סלט ישראלי מצוין), המקום הפך לטעמי ממוסחר ואיבד מהאותנטיות והיחס האישי.
מסלול הטרק (בלבן) ומיקום טי הורס גסטהאוס (בכוכב אדום) להגדלת המפה יש ללחוץ על התמונה
(מקור: Tiger leaping gorge tea horse gasthaus )
ניתן להגיע לכפר, השוכן בגובה 2,400 מ', גם עם רכב, ויש המגיעים לכאן רק ללינה ולמסלול הליכה קצר. מרפסת המסעדה והחדרים שלנו (זוגיים עם מקלחת ושירותים), הפונים אל הערוץ וההרים המושלגים, הם פיצוי על הרעש והשיפוצים במקום, וגם על המים החמים שלא היו מאד חמים. בכפר הבחנו בלפחות עוד בית הארחה אחד חדש ויפה ( Come Inn ) וסביר להניח שעם הכביש החדש יצוצו עוד ועוד.
למרות זאת, הכפר עדיין אותנטי. בכניסה עוד שאלנו את עצמנו האם התלמים בשדה נחרשו עם שוורים או "טרקטורון טוק-טוק", כמותו ראינו במקומות אחרים בסין. אך הכפריים העובדים מתחת חלון חדרנו, הוכיחו שהכל נעשה בעבודת כפיים, מעדרים ומכושים.
מרפסת חדרנו בהאף-וויי גסטהאוס, תצפית לעבר הקניון וההרים שראשם בעננים (צילום: כרמית וייס)
מתחת לחדרנו עדיין מעבדים את השדות במעדרים ועבודת כפיים (צילום: כרמית וייס)
הקטע הכי יפה ומסוכן בטרק
מכאן, כל שנותר לנו הוא כמה עליות קצרות ובעיקר ירידה (לגובה 2,100 מ'), עד לסיומו של הטרק במקום הידוע בשם טינה'ס גסטהאוס ( Tina’s guest house ). בית ההארחה לצדי הכביש שלאורך הערוץ (המסלול התחתון), הוא מקום גדול, המציע גם שירותי הסעה* לליג'יאנג או שנגרי-לה.
* בררו מראש כי השעה משתנה: 86-887-8202258
בקטע זה, שהוא לטעמי היפה בטרק, אנו צועדים ממש על שפת התהום, שמצדיקה את ההזהרות מפני החלקה. שלג טרי מכסה את הפסגות מולנו, כאילו מישהו ריסס אותן בספריי כסוף או זרה עליהן אבקת סוכר, כמאמר הביטוי הגרמני " פֻודֶר צֻוקֶר ". מספר מפלים יפים, כמה גשרים ועדר עיזים אחד, הופכים את סיומו של המסלול לחגיגה.
מפלים ותהום מפחידה, הקטע הכי יפה ומסוכן בטרק (צילום: כרמית וייס)
טיפים והמלצות
* לצ'יאוטואו יוצא כל בוקר אוטובוס מליג'יאנג, וגם האוטובוסים שנגרילה-ליג'יאנג (וההיפך) עוברים במקום.
* מטינה'ס גסטהאוס אפשר לקחת ואן או אוטובוס לצ'יאוטואו, או אוטובוס בדרך האחורית והארוכה (דרך באי-שוו- טאי) לשנגרילה.
* ניתן להשאיר ציוד מיותר בכפר צ'יאוטואו שבתחילת המסלול. רבים ממליצים על Jane's Tibetan Guesthouse ( +86 887 8806570 ), אך סביר להניח שכל גסטהואס יסכים לכך בתמורה לתשלום פעוט.
* חשוב להצטייד בביגוד טיולים קל, בגדים חמים, מעיל גשם, כיסוי לתיק, ונעלי טיול טובות, מאחר שהמסלול עלול להיות חלק לאחר הגשם.
* בגסטהאוסים שלאורך הטרק יש חדרים זוגיים, עם שירותים מערביים, וגם חדרים משותפים ללא שירותים צמודים. בכולם מקבלים מצעים, מגבות, שמיכות ואפשרות לארוחות.
* העונות המומלצות לטרק הן האביב הקיץ והסתיו, להוציא את העונה הגשומה של שיא הקיץ (אמצע יוני עד אמצע ספטמבר).
* בכניסות לשמורה יש לקנות כרטיס, אותו כדאי לשמור למקרה שתצאו ותרצו להיכנס פעם נוספת.
טינה'ס גסטהאוס, עבור רוב המטיילים מסמן את סיומו של הטרק (צילום: כרמית וייס)
מלון מומלץ בעיר ליג'יאנג
מלון זן גארדן ליג'יאנג (Lijiang Zen Garden Hotel) ממוקם בסמטה שקטה בעיר העתיקה של ליג'יאנג, והוא פונה לקהל מערבי (אחרי שיטוט בין המוני התיירים הסינים, סביר להניח שזה מה שתרצו...). צוות אדיב במיוחד מקבל את פני האורחים, החדרים פונים לגן נאה, עם מרפסת עץ נהדרת, והם נקיים ונוחים. ארוחת בוקר מערבית, תה ופינוקים מוגשים לאורחים. מומלץ בחום!
בתי מלון נוספים בעיר ליג'יאנג
מלון מומלץ בעיר שנגרילה
מלון אינדיגו (Hotel Indigo Diqing Moonlight City) ממוקם על גבעה קטנה, קרוב למרכז שנגרילה, ומשקיף עליה מלמעלה. במלון היפהפה הזה יש 2 מסעדות, חדרים גדולים, יפים ומרווחים, רובם בעלי חלונות גדולים המשקיפים על העיר, ולחלקם גם מרפסת (שימו לב איזה חדר אתם מזמינים, כי יש גם חדרים ללא נוף).
הסינים, צילומי הסלפי ואנחנו
במשך שלושת ימי הטרק צפינו מלמעלה בנהר האדיר, הנחבא בין ההרים המושלגים, אך עם סיומו זכינו לראות מקרוב עד כמה הוא שוצף. היה זה בנקודת התצפית, יחד עם המוני סינים נילהבים, במספרים שקשה לתאר. כמערביים היחידים היינו גם אטרקציה מבוקשת לצילומי סלפי משותפים (והם ממש לא מתביישים לבקש).
הדבר המחיש לנו את יתרונו של הטרק, שהרחיק אותנו מהמוני התיירים וקירב אותנו לטבע ולכפרים האותנטיים. בהחלט שווה את המאמץ!
מידע נוסף
לינה באזור ערוץ דילוג הנמר
לינה בעיר ליג'יאנג
לינה בעיירה שנגרי-לה
כתבה על תיירות אחראית (איזה מתנות מומלץ להביא, אם בכלל)
כתבה על תקשורת לוויינית למטיילים
כתבות נוספות על טרקים
טרק אנאפורנה בייס קמפ (נפאל)
הר קאילאש (סין) – מסע מצולם בעקבות צליינים
טרק בהרי פינדוס (יוון)
שני טרקים בקירגיזסטן
10 יעדי טרקים מומלצים
כתבות נוספות על חבל יונאן בסין
שמורות טבע על נהרות חבל יונאן
טיול במחוז יונאן
קבוצות אתניות במחוז יונאן
קונמינג – עיר האביב הנצחי
שנגרילה – זה כאן, וכאן וכאן
* תודה ליובל לוי, מ"לשם ובחזרה – טיולי בוטיק בסין" על העזרה בארגון הטיול.
נאשי פמילי גסטהאוס והפסגות המושלגות ברקע, שלצערי טבלו רוב הזמן בעננים (צילום: כרמית וייס)
תלוי על הסלע, אחד הכפרים לאורך הטרק (צילום: tvorec-xtra)
טיפוס לא קל וכל הזמן מאחורי מחכים עם הסוס שרק אשבר, משמאל ערוץ הקניון (צילום: טובי וייס)
חלקות קטנות של חקלאות זעירה על שפת המצוק (צילום: pawinp)
כפר אותנטי וגסטהאוס קצת פחות
את ארוחת הצהריים אנו סועדים במסעדה הגדולה של טי הורס גסטהאוס ( Tiger leaping gorge tea horse gasthaus ), שגם המרפסת שלו מעניקה נוף נפלא. מי שצועד את השביל ביומיים, סביר להניח שיעשה כאן את הלילה, אבל אנחנו ממשיכים לכפר הבא, הכפר Bendiwan . גם הוא מוכר יותר בשמו של בית ההארחה הוותיק האף וויי גסטהאוס ( Half way guest house ). למרות, ואולי בגלל התפריט המגוון, הכולל גם מנות בינלאומיות (כולל סלט ישראלי מצוין), המקום הפך לטעמי ממוסחר ואיבד מהאותנטיות והיחס האישי.
מסלול הטרק (בלבן) ומיקום טי הורס גסטהאוס (בכוכב אדום) להגדלת המפה יש ללחוץ על התמונה
(מקור: Tiger leaping gorge tea horse gasthaus )
ניתן להגיע לכפר, השוכן בגובה 2,400 מ', גם עם רכב, ויש המגיעים לכאן רק ללינה ולמסלול הליכה קצר. מרפסת המסעדה והחדרים שלנו (זוגיים עם מקלחת ושירותים), הפונים אל הערוץ וההרים המושלגים, הם פיצוי על הרעש והשיפוצים במקום, וגם על המים החמים שלא היו מאד חמים. בכפר הבחנו בלפחות עוד בית הארחה אחד חדש ויפה ( Come Inn ) וסביר להניח שעם הכביש החדש יצוצו עוד ועוד.
למרות זאת, הכפר עדיין אותנטי. בכניסה עוד שאלנו את עצמנו האם התלמים בשדה נחרשו עם שוורים או "טרקטורון טוק-טוק", כמותו ראינו במקומות אחרים בסין. אך הכפריים העובדים מתחת חלון חדרנו, הוכיחו שהכל נעשה בעבודת כפיים, מעדרים ומכושים.
מרפסת חדרנו בהאף-וויי גסטהאוס, תצפית לעבר הקניון וההרים שראשם בעננים (צילום: כרמית וייס)
מתחת לחדרנו עדיין מעבדים את השדות במעדרים ועבודת כפיים (צילום: כרמית וייס)
הקטע הכי יפה ומסוכן בטרק
מכאן, כל שנותר לנו הוא כמה עליות קצרות ובעיקר ירידה (לגובה 2,100 מ'), עד לסיומו של הטרק במקום הידוע בשם טינה'ס גסטהאוס ( Tina’s guest house ). בית ההארחה לצדי הכביש שלאורך הערוץ (המסלול התחתון), הוא מקום גדול, המציע גם שירותי הסעה* לליג'יאנג או שנגרי-לה.
* בררו מראש כי השעה משתנה: 86-887-8202258
בקטע זה, שהוא לטעמי היפה בטרק, אנו צועדים ממש על שפת התהום, שמצדיקה את ההזהרות מפני החלקה. שלג טרי מכסה את הפסגות מולנו, כאילו מישהו ריסס אותן בספריי כסוף או זרה עליהן אבקת סוכר, כמאמר הביטוי הגרמני " פֻודֶר צֻוקֶר ". מספר מפלים יפים, כמה גשרים ועדר עיזים אחד, הופכים את סיומו של המסלול לחגיגה.
מפלים ותהום מפחידה, הקטע הכי יפה ומסוכן בטרק (צילום: כרמית וייס)
טיפים והמלצות
* לצ'יאוטואו יוצא כל בוקר אוטובוס מליג'יאנג, וגם האוטובוסים שנגרילה-ליג'יאנג (וההיפך) עוברים במקום.
* מטינה'ס גסטהאוס אפשר לקחת ואן או אוטובוס לצ'יאוטואו, או אוטובוס בדרך האחורית והארוכה (דרך באי-שוו- טאי) לשנגרילה.
* ניתן להשאיר ציוד מיותר בכפר צ'יאוטואו שבתחילת המסלול. רבים ממליצים על Jane's Tibetan Guesthouse ( +86 887 8806570 ), אך סביר להניח שכל גסטהואס יסכים לכך בתמורה לתשלום פעוט.
* חשוב להצטייד בביגוד טיולים קל, בגדים חמים, מעיל גשם, כיסוי לתיק, ונעלי טיול טובות, מאחר שהמסלול עלול להיות חלק לאחר הגשם.
* בגסטהאוסים שלאורך הטרק יש חדרים זוגיים, עם שירותים מערביים, וגם חדרים משותפים ללא שירותים צמודים. בכולם מקבלים מצעים, מגבות, שמיכות ואפשרות לארוחות.
* העונות המומלצות לטרק הן האביב הקיץ והסתיו, להוציא את העונה הגשומה של שיא הקיץ (אמצע יוני עד אמצע ספטמבר).
* בכניסות לשמורה יש לקנות כרטיס, אותו כדאי לשמור למקרה שתצאו ותרצו להיכנס פעם נוספת.
טינה'ס גסטהאוס, עבור רוב המטיילים מסמן את סיומו של הטרק (צילום: כרמית וייס)
מלון מומלץ בעיר ליג'יאנג
מלון זן גארדן ליג'יאנג (Lijiang Zen Garden Hotel) ממוקם בסמטה שקטה בעיר העתיקה של ליג'יאנג, והוא פונה לקהל מערבי (אחרי שיטוט בין המוני התיירים הסינים, סביר להניח שזה מה שתרצו...). צוות אדיב במיוחד מקבל את פני האורחים, החדרים פונים לגן נאה, עם מרפסת עץ נהדרת, והם נקיים ונוחים. ארוחת בוקר מערבית, תה ופינוקים מוגשים לאורחים. מומלץ בחום!
בתי מלון נוספים בעיר ליג'יאנג
מלון מומלץ בעיר שנגרילה
מלון אינדיגו (Hotel Indigo Diqing Moonlight City) ממוקם על גבעה קטנה, קרוב למרכז שנגרילה, ומשקיף עליה מלמעלה. במלון היפהפה הזה יש 2 מסעדות, חדרים גדולים, יפים ומרווחים, רובם בעלי חלונות גדולים המשקיפים על העיר, ולחלקם גם מרפסת (שימו לב איזה חדר אתם מזמינים, כי יש גם חדרים ללא נוף).
הסינים, צילומי הסלפי ואנחנו
במשך שלושת ימי הטרק צפינו מלמעלה בנהר האדיר, הנחבא בין ההרים המושלגים, אך עם סיומו זכינו לראות מקרוב עד כמה הוא שוצף. היה זה בנקודת התצפית, יחד עם המוני סינים נילהבים, במספרים שקשה לתאר. כמערביים היחידים היינו גם אטרקציה מבוקשת לצילומי סלפי משותפים (והם ממש לא מתביישים לבקש).
הדבר המחיש לנו את יתרונו של הטרק, שהרחיק אותנו מהמוני התיירים וקירב אותנו לטבע ולכפרים האותנטיים. בהחלט שווה את המאמץ!
מידע נוסף
לינה באזור ערוץ דילוג הנמר
לינה בעיר ליג'יאנג
לינה בעיירה שנגרי-לה
כתבה על תיירות אחראית (איזה מתנות מומלץ להביא, אם בכלל)
כתבה על תקשורת לוויינית למטיילים
כתבות נוספות על טרקים
טרק אנאפורנה בייס קמפ (נפאל)
הר קאילאש (סין) – מסע מצולם בעקבות צליינים
טרק בהרי פינדוס (יוון)
שני טרקים בקירגיזסטן
10 יעדי טרקים מומלצים
כתבות נוספות על חבל יונאן בסין
שמורות טבע על נהרות חבל יונאן
טיול במחוז יונאן
קבוצות אתניות במחוז יונאן
קונמינג – עיר האביב הנצחי
שנגרילה – זה כאן, וכאן וכאן
* תודה ליובל לוי, מ"לשם ובחזרה – טיולי בוטיק בסין" על העזרה בארגון הטיול.
מרפסת חדרנו בהאף-וויי גסטהאוס, תצפית לעבר הקניון וההרים שראשם בעננים (צילום: כרמית וייס)
מתחת לחדרנו עדיין מעבדים את השדות במעדרים ועבודת כפיים (צילום: כרמית וייס)
*
מפלים ותהום מפחידה, הקטע הכי יפה ומסוכן בטרק (צילום: כרמית וייס)
טיפים והמלצות
* לצ'יאוטואו יוצא כל בוקר אוטובוס מליג'יאנג, וגם האוטובוסים שנגרילה-ליג'יאנג (וההיפך) עוברים במקום.
* מטינה'ס גסטהאוס אפשר לקחת ואן או אוטובוס לצ'יאוטואו, או אוטובוס בדרך האחורית והארוכה (דרך באי-שוו- טאי) לשנגרילה.
* ניתן להשאיר ציוד מיותר בכפר צ'יאוטואו שבתחילת המסלול. רבים ממליצים על Jane's Tibetan Guesthouse ( +86 887 8806570 ), אך סביר להניח שכל גסטהואס יסכים לכך בתמורה לתשלום פעוט.
* חשוב להצטייד בביגוד טיולים קל, בגדים חמים, מעיל גשם, כיסוי לתיק, ונעלי טיול טובות, מאחר שהמסלול עלול להיות חלק לאחר הגשם.
* בגסטהאוסים שלאורך הטרק יש חדרים זוגיים, עם שירותים מערביים, וגם חדרים משותפים ללא שירותים צמודים. בכולם מקבלים מצעים, מגבות, שמיכות ואפשרות לארוחות.
* העונות המומלצות לטרק הן האביב הקיץ והסתיו, להוציא את העונה הגשומה של שיא הקיץ (אמצע יוני עד אמצע ספטמבר).
* בכניסות לשמורה יש לקנות כרטיס, אותו כדאי לשמור למקרה שתצאו ותרצו להיכנס פעם נוספת.
טינה'ס גסטהאוס, עבור רוב המטיילים מסמן את סיומו של הטרק (צילום: כרמית וייס)
מלון מומלץ בעיר ליג'יאנג
מלון זן גארדן ליג'יאנג (Lijiang Zen Garden Hotel) ממוקם בסמטה שקטה בעיר העתיקה של ליג'יאנג, והוא פונה לקהל מערבי (אחרי שיטוט בין המוני התיירים הסינים, סביר להניח שזה מה שתרצו...). צוות אדיב במיוחד מקבל את פני האורחים, החדרים פונים לגן נאה, עם מרפסת עץ נהדרת, והם נקיים ונוחים. ארוחת בוקר מערבית, תה ופינוקים מוגשים לאורחים. מומלץ בחום!
בתי מלון נוספים בעיר ליג'יאנג
מלון מומלץ בעיר שנגרילה
מלון אינדיגו (Hotel Indigo Diqing Moonlight City) ממוקם על גבעה קטנה, קרוב למרכז שנגרילה, ומשקיף עליה מלמעלה. במלון היפהפה הזה יש 2 מסעדות, חדרים גדולים, יפים ומרווחים, רובם בעלי חלונות גדולים המשקיפים על העיר, ולחלקם גם מרפסת (שימו לב איזה חדר אתם מזמינים, כי יש גם חדרים ללא נוף).
הסינים, צילומי הסלפי ואנחנו
במשך שלושת ימי הטרק צפינו מלמעלה בנהר האדיר, הנחבא בין ההרים המושלגים, אך עם סיומו זכינו לראות מקרוב עד כמה הוא שוצף. היה זה בנקודת התצפית, יחד עם המוני סינים נילהבים, במספרים שקשה לתאר. כמערביים היחידים היינו גם אטרקציה מבוקשת לצילומי סלפי משותפים (והם ממש לא מתביישים לבקש).
הדבר המחיש לנו את יתרונו של הטרק, שהרחיק אותנו מהמוני התיירים וקירב אותנו לטבע ולכפרים האותנטיים. בהחלט שווה את המאמץ!
מידע נוסף
לינה באזור ערוץ דילוג הנמר
לינה בעיר ליג'יאנג
לינה בעיירה שנגרי-לה
כתבה על תיירות אחראית (איזה מתנות מומלץ להביא, אם בכלל)
כתבה על תקשורת לוויינית למטיילים
כתבות נוספות על טרקים
טרק אנאפורנה בייס קמפ (נפאל)
הר קאילאש (סין) – מסע מצולם בעקבות צליינים
טרק בהרי פינדוס (יוון)
שני טרקים בקירגיזסטן
10 יעדי טרקים מומלצים
כתבות נוספות על חבל יונאן בסין
שמורות טבע על נהרות חבל יונאן
טיול במחוז יונאן
קבוצות אתניות במחוז יונאן
קונמינג – עיר האביב הנצחי
שנגרילה – זה כאן, וכאן וכאן
* תודה ליובל לוי, מ"לשם ובחזרה – טיולי בוטיק בסין" על העזרה בארגון הטיול.
טינה'ס גסטהאוס, עבור רוב המטיילים מסמן את סיומו של הטרק (צילום: כרמית וייס)
מלון מומלץ בעיר ליג'יאנג
מלון זן גארדן ליג'יאנג (Lijiang Zen Garden Hotel) ממוקם בסמטה שקטה בעיר העתיקה של ליג'יאנג, והוא פונה לקהל מערבי (אחרי שיטוט בין המוני התיירים הסינים, סביר להניח שזה מה שתרצו...). צוות אדיב במיוחד מקבל את פני האורחים, החדרים פונים לגן נאה, עם מרפסת עץ נהדרת, והם נקיים ונוחים. ארוחת בוקר מערבית, תה ופינוקים מוגשים לאורחים. מומלץ בחום!
בתי מלון נוספים בעיר ליג'יאנג
בתי מלון נוספים בעיר ליג'יאנג
מלון מומלץ בעיר שנגרילה מלון אינדיגו (Hotel Indigo Diqing Moonlight City) ממוקם על גבעה קטנה, קרוב למרכז שנגרילה, ומשקיף עליה מלמעלה. במלון היפהפה הזה יש 2 מסעדות, חדרים גדולים, יפים ומרווחים, רובם בעלי חלונות גדולים המשקיפים על העיר, ולחלקם גם מרפסת (שימו לב איזה חדר אתם מזמינים, כי יש גם חדרים ללא נוף).
מידע נוסף
לינה באזור ערוץ דילוג הנמר
לינה בעיר ליג'יאנג
לינה בעיירה שנגרי-לה
כתבה על תיירות אחראית (איזה מתנות מומלץ להביא, אם בכלל)
כתבה על תקשורת לוויינית למטיילים
כתבות נוספות על טרקים
טרק אנאפורנה בייס קמפ (נפאל)
הר קאילאש (סין) – מסע מצולם בעקבות צליינים
טרק בהרי פינדוס (יוון)
שני טרקים בקירגיזסטן
10 יעדי טרקים מומלצים
כתבות נוספות על חבל יונאן בסין
שמורות טבע על נהרות חבל יונאן
טיול במחוז יונאן
קבוצות אתניות במחוז יונאן
קונמינג – עיר האביב הנצחי
שנגרילה – זה כאן, וכאן וכאן
* תודה ליובל לוי, מ"לשם ובחזרה – טיולי בוטיק בסין" על העזרה בארגון הטיול.
הר קאילאש (סין) – מסע מצולם בעקבות צליינים
טרק בהרי פינדוס (יוון)
שני טרקים בקירגיזסטן
10 יעדי טרקים מומלצים