תקשורת לוויינית וטלפון לווייני למטיילים
מאת: עודד לבנוני
חופש אמיתי מבחינתי זה לצאת לטייל, להשאיר מאחור את השגרה ולצעוד לעולם שבו כל ששת החושים שלי פועלים ומתחברים באופן טבעי למיליוני שנות אבולוציה, שעיצבו את הגן האנושי שבי, אי שם לפני העידן המודרני.
החיים צפויים – עד שהם מצליחים להפתיע אותך...
במצבים אלה צריך לזכור שהטבע יכול להיות עוצמתי בצורה מאוד מפתיעה. יום יפה ושמשי יכול להפוך תוך דקות ספורות ליום סוער, שביל ברור ונראה יכול לפתע להיטשטש עד שנעלם ולהטעות את המטיילים, תנאי ראות טובים הופכים בן רגע לערפל סמיך, קפיצות ודילוגי שמחה יכולים להפוך בשבריר שנייה לפציעה מגבילה, והרשימה עוד ארוכה. כל המצבים הללו עלולים להתדרדר למצב המחייב עזרה מגורמים שאינם זמינים בשטח, אם בחילוץ, בסיוע רפואי או בהכוונה.
באזורים מרוחקים ממקומות יישוב, המכשירים היחידים שידעו לתת את המענה וליצור קשר עם גורמי סיוע, הם מכשיר האיתור הלווייני, המסנג'ר הלווייני, וכמובן – הטלפון הלווייני. מכשירים אלו לא נועדו לתקשורת יום-יומית, ולכן הם אינם מעיבים על תחושת הניתוק, אבל הם תמיד שם, וכאשר משהו בלתי צפוי קורה – הם מאפשרים בכל מקום ובכל זמן להזעיק עזרה ולצאת ממצב המצוקה.

הפתעות הן דבר נחמד, כל עוד הן חיוביות ומשמחות (צילום: עודד לבנוני)
הטלפון לא "חכם" מספיק כשיוצאים לטבע
בעיה נוספת בעולם הטלפונים הסלולריים היא שהסוללות שלהם לא שורדות בדרך כלל יותר מיום אחד, לא שורדות בתנאי קיצון, כמו טמפרטורה היורדת מתחת לאפס, וגשמים המובילים לחדירת מים ולהשבתתם.
כתבה על גלישה חסכונית וחכמה בחו"ל

כנראה שהמכשיר הסלולרי שלכם לא יחזיק מעמד בטמפרטורות השוררות בגובה הזה (צילום: עודד לבנוני)
המכשירים הלווייניים – תמונת המראה של הטלפונים הסלולריים
בכדי לפתור את בעיית זמן הסוללה של הטלפונים הסלולריים, המכשירים הלווייניים מצוידים בסוללה שנועדה להספיק למספר שבועות, אפילו בשימוש יום יומי. ואם זה לא מספיק, אז הם גם עמידים בתנאי שטח קשים ובטווח רחב של טמפרטורות.

המכשיר הלווייני - נותן מענה גם בתנאים קיצוניים, הרחק מכל יישוב אנושי (צילום: עודד לבנוני)
המכשיר הלווייני במהלך הטיול – שימושים שונים
האפשרות לשלוח הודעת טקסט, או אפילו להתקשר ולקיים שיחה קצרה, טובה גם למקרים שבהם נתקלים בבעיה שאינה מצב מצוקה, ויכולה לייעל את התנהלות הטיול ולהקל על המטיילים. כך למשל אפשר למנוע הסתבכות מיותרת, ולקבל הכוונה לדרך, להודיע על איחור בהגעה, לבקש דחיית או הקדמת האיסוף, ועוד.
אפשרות נחמדה נוספת היא שליחת מיקומים מהמכשיר ושיתוף ההתקדמות במסלול. בדרך כלל ניתן לשמור את מפת הטיול גם לשימושים נוספים בעתיד.
כתבה על טרק "השיניים של נווארינו" - בו נעשה שימוש במכשיר לווייני לתיעוד המסלול

בלחיצת כפתור אחת - הרגעתם את ההורים, החברים, בני/ות הזוג והשכן שמאכיל את החתול, בזמן שאתם מטיילים
(צילום: עודד לבנוני)
לחצן מצוקה מציל חיים
-
הודעת המצוקה תצא לרשימת התפוצה של אנשי הקשר המוגדרים למצב חירום - גם במסרון וגם במייל. -
הודעת המצוקה תגיע למוקד של חברת השכרת המכשיר, שיפעילו מיד כוננים שיטפלו במצוקה. -
מוקד החירום של חברת השכרת המכשיר יפעיל את ביטוח החילוץ וההצלה שלכם, לפי הפרטים שהשארתם מראש (חברת ביטוח, מספר פוליסה). -
ביטוח החילוץ וההצלה שלכם יטפל באירוע. חברות ביטוח שונות נעזרות בחברות חילוץ והצלה שונות. בדרך כלל חברת הביטוח מטפלת בהיבט הכספי וחברת החילוץ וההצלה מטפלת בתפעול החילוץ. ברגע שצוות החילוץ לקח פיקוד - הם יעמדו איתכם בקשר ישיר דרך המכשיר הלווייני שברשותכם, ויכווינו את הסיוע הנדרש אליכם.
כתבה על טרק "צלב הימים" - בו נעשה שימוש במכשיר לווייני לתיעוד המסלול

לא משנה היכן אתם נמצאים,לחצן המצוקה הוא כמו קשת בענן, ביום סגריר (צילום: עודד לבנוני)
תקשורת לוויינית למתקדמים – כיצד זה עובד?
רשימת קידומות בינלאומיות
-
רשת לוויינים גיאוסטציונארים ( Geostationary satellites ) – הלוויין חג גבוה במיקום קבוע מעל קו המשווה (למשל, רשת Inmarsat או Thuraya ). מאחר שהלוויינים אינם זזים ויש צורך בקו ראיה ללוויין, הרשת לא מכסה את הקטבים (בגלל זוית נמוכה) אך מהווה פתרון טוב למקומות עם טופוגרפיה לא גבוהה, כמו שייט או סביבה של הרים לא גבוהים. -
רשת לוויינים סובבים, גאוסינכרוניים ( Geosynchronous satellite ) – מספר גדול יותר של לוויינים, שחגים במסלולים שונים סביב כדור הארץ (למשל רשת Iridium או Globalstar ). הלוויינים סובבים במסלולים שונים ומשלימים סיבוב ב- 24 שעות ולכן הרשת נותנת כיסוי גלובאלי מלא לכל כדור הארץ ופחות מוגבלת על ידי טופוגרפיה.
-
טלפון לווייני – מאפשר גם שיחה קולית וגם כתיבת טקסט. התקשורת דו כיוונית, כלומר – גם תקשורת נכנסת וגם יוצאת (למשל Iridium Extreme או Inmarsat Isatphone2 ). המכשיר מאפשר אמנם יותר פעולות, אך עלותו ועלויות התקשורת והמנוי החודשי – יקרות בהתאם, יותר מהחלופה של מסנג’ר לווייני. -
מסנג'ר לווייני – מאפשר תקשורת על בסיס הודעות טקסט בכתיבה חופשית או הודעות מוגדרות מראש בלחיצת כפתור, ללא אפשרות לדבר. התקשורת דו-כיוונית, כלומר, ניתן גם לשלוח הודעות וגם לקבל (למשל Inreach Se או Inreach Explorer ). -
מכשיר איתור – מאפשר תקשורת חד כיוונית בלבד, על בסיס הודעות קבועות מראש. התקשורת יוצאת בלבד וללא טקסט חופשי (למשל Globalstar Spot ).


כל אחד והמכשיר שמתאים לצרכיו: למעלה - טלפונים לווייניים, למטה - מכשירי מסנג'ר לווייני
(צילומים: עודד לבנוני)