טרק צלב הימים:
חמישה ימים בשפיץ הדרומי של אמריקה
מאת: עופרי וייס
קרוב לחודשיים אני חורש את מסלולי הטרקים של דרום היבשת הלטינית, עולה לגבהים ויורד לעמקים. הפעם החלטתי על טרק שונה – מישורי לגמרי, ועם זאת לא פחות מאתגר ומרתק, שבסופו אני יכול לומר שכף רגלי דרכה על פיסת הקרקע היבשתית הדרומית ביותר של אמריקה.
מפת דרום פטגוניה וארץ האש: פונטה ארנס (A), האי הגדול של ארץ האש (B), נקודות לאורך הטרק (C-G)
הדרום הרחוק של פטגוניה
טרק קרוז דה לוס מארֶס ( Cruz De Los Mares ), שפירושו צלב הימים, נקרא על שמו של צלב המתכת הענק, שהוצב בשנת 1987 בקצה הדרומי ביותר של היבשת, לכבוד ביקור האפיפיור בצ'ילה. זהו מסלול הלוך-חזור, שאורך 4-5 ימים, לחופיו הצפוניים של מצר מגלן. המצר, הקרוי על שמו של מגלה הארצות הנודע שעבר כאן בשנת 1520, מקשר בין האוקיינוס האטלנטי לאוקיינוס השקט, ומכאן שמו של הצלב. הוא מפריד בין אזור מגלנס ( Magallanes ) השייך לפטגוניה, בו אנו נמצאים, לבין האי הגדול של ארץ האש ( Tierra del Fuego ), ואיים נוספים מדרום.
המסלול מזמן מפרצים בתוליים, בהם ניתן לצפות בבעלי חיים ימיים, חציית נהרות עמוקים, אותם ניתן לעבור רק בשעות השפל, ויער סבוך שהוא לעתים לא פשוט למעבר. הנקודה הדרומית ביותר בטרק היא על פסגת קאבו פרו-וורד ( Cabo Froward ), הגבעה עליה ניצב הצלב.
כתבה על טרק השיניים של נווארינו (הטרק הדרומי בעולם) | כתבות נוספות על צ'ילה
אל תקלו ראש בטרק של 60 ק"מ
אורכו של המסלול כולו 60 ק"מ, ואם תחלקו אותו ל-5 ימים תקבלו הליכה של 12 ק"מ ביום בלבד, שרובה מישורית. אך אל תקלו ראש בקושי של המסלול, שהוא לדעתי קשה מאוד, וכפי שכבר ציינתי, אני בכושר לא רע בכלל אחרי חודשיים של טרקים מאתגרים. תזמון חציית שני הנהרות בדרך – דורש תכנון מדוייק, בהתאם לשעות הגאות והשפל, וההליכה היא ברובה על חול שוקע, חצץ וסלעים חלקים.
את הטרק תכננתי לפי סיפור דרך מצוין אך ישן (משנת 2009), המחלק אותו ל-5 מקטעים. למען הנוחות אשמר חלוקה זו בכתבה, למרות שאני הלכתי שלושה ימים ארוכים מאוד (10-12 שעות הליכה ביום), בגלל רצון לסיים מהר ושעות שפל לא נוחות. מומלץ לבצע את הטרק ב- 4-5 ימים, וחלוקת הימים בסיפור הדרך בהתאם. שימו לב שההתארגנות בחציית כל נהר תארך 30-60 דקות, שאינן כלולות בתזמונים, וההמתנה לזמני השפל גם היא עלולה לעכב.
כתבה על תקשורת לוויינית למטיילים
תמונה פנורמית מתחילת הטרק
ניתן לגלול את התמונה עם העכבר (במחשב) או עם האצבע (בניידים)
היום הראשון: קצה דרך העפר עד לרפוחיו (4 וחצי שעות)
תחילתו של הטרק בקצה דרך עפר, 7 ק"מ דרומית לעיירה סאן חואן ( San Juan ), עיירה קטנטונת ודי נטושה, השוכנת 63 ק"מ דרום-מערבית לעיר המחוז פונטה ארנס ( Punta Arenas ). בניגוד לרשום בסיפורי דרך ישנים, נסללה דרך טובה ונבנו גשרים חדשים, כך שניתן להגיע בטרמפים אל הנקודה שלמרגלות מונטה טאם ( Monte Tarn ) עד שעות הצהריים.
מקטע 1 : קצה דרך העפר עד למגדלור (שעה וחצי)
מקצה דרך העפר יש לצעוד 5 ק"מ, בתחילה על דרך 4×4 ובהמשך על החוף. השביל עובר בין שני מבנים גדולים, שהם בעצם הוסטל יוקרתי, ומשם עוד 200 מ' עד למגדלור. במקום משטח קמפינג משובח, אך זהו שטח פרטי ושלט אוסר על שהייה במקום. גם העלייה אל המגדלור אסורה ללא אישור בעל ההוסטל (התצפית ממנה לא מצדיקה את המדרגות...).
תמונה פנורמית של המגדלור
ניתן לגלול את התמונה עם העכבר (במחשב) או עם האצבע (בניידים)
מקטע 2 : המגדלור עד לרפוחיו (2.5 שעות)
מהמגדלור עולה השביל אל תוך היער, ולאחר 500 מ' יורד לחוף ומיד עולה שוב ליער ל-500 מ' נוספים. כאן מצפה לכם דֶּק (משטח עץ) עגול עם תצפית למפרץ, שבהחלט מצדיקה עצירה. השביל יורד למפרץ גדול, ממשיך לאורך החוף, ובמפרץ הקטן השני שלאחריו, שבמרכזו קטע חצץ, הוא נכנס ליער ל-20 דקות. נחזור לשפת הים, נעבור מפרץ גדול ובסופו נכנס שוב ליער ל-10 דקות, ונצא אל חוף הים, בתחילתו של מפרץ רחב ידיים שבמרכזו נשפך נחל רדוד.
קצת לפני הנחל, ייקח אותנו שביל בין העצים אל רפוחיו ( Refugio ), בקתת אירוח שהיא למעשה בית ישן עם מספר חדרים. אמנם האח במקום שבור, אך ניתן להתענג על שתי מיטות עץ או על רצפה מוגנת מרוחות. מאחורי הרפוחיו מחכה לכם חגיגה של שיחי פטל מטריפים, ללא קוצים.
דק עץ עגול עם תצפית לעבר המפרץ והרפוחיו הגדול של הלילה הראשון (צילום: עופרי וייס)
היום השני: מהרפוחיו לקמפינג הנהר הרביעי (8 שעות)
מקטע 1 : מהרפוחיו לנהר השני (שלוש וחצי שעות)
לאחר היציאה מהרפוחיו נחצה את הנחל על סכר עצים גדול, שלאחריו נצעד בנחל יבש ואדמת ביצה, עד שנגיע חזרה לחוף. באמצע המפרץ נראה אי שעליו עצים (מחובר בשעות השפל) ומייד לאחריו כניסה ליער ל-20 דקות. לאחר 30 דקות על החוף, עם מספר מעקפי מצוקים קטנים, נגיע לנהר הראשון (שימו לב, ספירת הנהרות והנחלים נעשית כאן יחדיו, וזהו למעשה הנהר/ נחל הראשון מתוך חמישה).
*הנהר אינו עמוק וכדי לחצותו מספיק לחלוץ נעליים, אך ניתן לחסוך זאת בהליכה של 100 מ' במעלה הנהר, לנקודת חציה נוחה.
לאחר 400 מ' השביל עולה אל תוך היער, להליכה של כשעה ורבע (העלייה בוצית והירידה טובענית). בתחילת הירידה מצפה לנו דֶּק עם תצפית משגעת אל מפרץ הנהר השני, ורגע לפני שנחזור לחוף, נראה ביער גם קמפינג מצויין.
עוד 500 מ' על החוף נגיע לנהר השני, שהוא רחב ועמוק לכל אורכו. לא ניתן לחצותו בשעות הגאות, ויש לתזמן היטב את ההגעה, שאם לא כן תצטרכו להמתין שמפלס המים ירד. שלא כמו בסיפורי הדרך, אני חציתי לפי המפה שמראה שצריך להיכנס לעומק האוקיינוס, וכמעט בשיא השפל המים הגיעו לי רק עד לשוק. מסתבר שכאשר נהר כזה נשפך לאוקיינוס נוצרת סוללת עפר בין שתי הגדות, בצורת קשת אל תוך האוקיינוס. לכן יש ללכת מהמדשאה לכיוון האי הקטן הקרוב (מופיע גם בשפל קל) ואז בקשת בעקבות קו עצים מתים אל הגדה השנייה.
דק עץ עם תצפית משגעת על שפך הנהר השני למפרץ (צילום: עופרי וייס)
מקטע 2 : מהנהר השני אל השלישי (3 שעות)
למעט מעקפים קטנים של מצוקים ובולדרים, ההליכה עד הנהר השלישי היא לאורך קו החוף. מומלץ לבצע את המקטע בשעות השפל, בגלל מספר מקומות קשים למעבר ברצועת חוף צרה. הוא אינו עמוק, אך אם תחצו בגאות ובנקודה לא נכונה, המים עלולים להגיע עד לגובה הראש. בשעת שפל חציתי בקשת אל תוך האוקיינוס, והמים לא עברו את גובה הירך. הנהר רדוד מקודמו וניתן לראות את סוללת העפר באוקיינוס וללכת בעקבותיה.
מקטע 3 : מהנהר השלישי אל קמפינג הנחל הרביעי (שעה וחצי)
קטע של 3 ק"מ בלבד, אך ההליכה היא על אבנים וסלעים חלקים מאוד, והיא הקשה והאיטית ביותר במסלול. פה צברתי מספר החלקות מרשים, שבמוצלחת שבהן הרסתי את הסיר שבמוצ'ילה ושברתי את אחד ממקלות ההליכה. גם אם ממהרים ורוצים כבר לסיים את היום, חשוב "לקחת את הזמן" בקטע הזה – פציעה כאן זה אירוע לא נעים. הנחל הרביעי רדוד וניתן לחצותו מבלי להוריד נעליים, ולאחר 10 מ' יש כניסה למשטח קמפינג ביער.
חציית הנהר השני – עם תרמילים מעל הראש בשעות השפל (צילום: עופרי וייס)
היום השלישי: מהנחל הרביעי אל הצלב ובחזרה (7 שעות)
ביום זה אין צורך לקחת את כל הציוד ומספיק תיק קטן עם מים, אוכל, בגדים חמים ומעיל גשם. מתוך ההיכרות שלכם עם עצמכם ומזג האוויר הצפוי (וגם זה שלא – כי כאן גם הלא צפוי, צפוי), תחליטו אם אתם משאירים את הציוד בקמפינג או לוקחים אותו חלק מהדרך. כבר שמעתי על מטיילים שהשאירו את הציוד רחוק ונאלצו ללכת בלילה כדי להגיע אליו.
מקטע 1 : מהנחל הרביעי אל הסלע המשונן (שעה)
יוצאים על קו החוף לעבר סלע בקצה לשון, המזכיר איבר מין זכרי. מכאן לראשונה נוכל לראות את הצלב הענק שהוא יעדנו.
מקטע 2 : מהסלע המשונן אל הצלב (3 שעות)
כ-100 מ' לאחר הסלע המשונן מחכה לנו מצוק בגובה 4 מ', שאותו נצטרך לטפס עם חבל שנמצא כאן. מנקודה זו לא מומלץ להמשיך עם המוצ'ילה, טעות שאני עשיתי ובעקבותיה בדרכי חזרה נאלצתי להוריד אותה עם החבל דרך הבוץ. כעבור 1.5 ק"מ על החוף מחכה מצוק ענק נוסף, אותו נעקוף דרך היער, כולל שני מצוקים קטנים אותם נטפס עם חבל שקיים במקום. שימו לב שגם לאחר הקיר השני השביל לא יורד לחוף, אלא ממשיך לעלות ביער.
לאחר החזרה לחוף נותר קילומטר עד הנחל החמישי והאחרון, ומיד לאחריו כניסה לקמפינג ביער, ממנו מתחילה העלייה לצלב. העלייה לאורך 1.5 ק"מ מטפסת לגובה 350 מ' (כשעה וחצי), השביל ברור, עם מדרגות ומעקות שחלקם שרדו, אך מאוד בוצי וטובעני.
הכותב למרגלות צלב הימים על פסגת פרו-וורד (צילום: עופרי וייס)
תמונה פנורמית של צלב הימים הניצב על גבעת קייפ פרו-וורד לחופי מצר מגלן
ניתן לגלול את התמונה עם העכבר (במחשב) או עם האצבע (בניידים)
מקטע 3 : מהצלב חזרה עד לקמפינג הנחל הרביעי (3 שעות)
הירידה מהצלב לוקחת כ-30 דקות, ולכן הדרך חזרה מתקצרת במקצת.
ימים 4-5: מקמפינג הנהר הרביעי חזרה (יומיים)
הדרך היא אותה דרך ולכן זמני החזרה יהיו דומים – אומנם סוחבים פחות אך עייפים יותר. בנוסף, הסימונים למעקפים דרך היער לא תמיד מסומנים היטב בדרך חזרה וקל מאוד לפספס ולהתברבר. בקצה דרך העפר, ממנה התחלנו את הטרק, ניתן לתפוס טרמפ חזרה (קל יותר בסופי שבוע ובחופשות).
השביל נכנס מהחוף לקטע ביער סבוך, לא תמיד מסומן היטב (צילום: עופרי וייס)
זמני גאות ושפל ותזמון חציית נהרות
במהלך הטרק יש לחצות שני נהרות עמוקים – הנהר השני והשלישי – וגם את ההליכה בין שני הנהרות הללו מומלץ לבצע בשעות השפל. התזמון הוא קריטי במיוחד בנהר השני, בו בחצייה בנקודה הנכונה בזמן השפל יגיעו המים עד הירכיים, אך בשעות הגאות הם עלולים להגיע לגובה הראש, וזהו סיכון לטביעה.
בכל יום יש שני זמני גאות ושני זמני שפל, בזמנים שונים ובגבהים שונים מיום ליום. לצורך קנה מידה – כאשר חציתי את הנהר השני המים היו בשפל של 0.50+ מ' והגיעו לי לירכיים. אם תחצו את הנהר השני בשעת שפל בנקודה הנכונה, אפילו לא תצטרכו להוריד חולצה.
אתר לחיזוי זמני הגאות והשפל ומפלס המים
עם התרמיל מעל הראש, חציית שפך הנהר אל האוקיינוס בשעת שפל (צילום: עופרי וייס)
מי שתייה במהלך הטרק
שפך הנהר השני והשלישי בגובה האוקיינוס, ולכן המים בהם אינם טובים לשתיה. שאר הנהרות והנחלים אמנם צהבהבים אך המים טובים לשתייה. ביום גשום וביום שלאחריו, כל היער זורם לים בהמון נחלים קטנים, וכאשר הולכים על החוף ניתן למלא את הבקבוק כל 500 מ' (למעט במקטע בין הנחל השני לשלישי בו אין נחלים גם בגשם).
בימים שאינם גשומים חשוב להקפיד ולמלא מים בכל נחל, כי מספר נחלי הפשרת השלגים מועט:
ביום הראשון – נחל בדרך למגדלור והנחל הבא נמצא בסוף היום ליד הרפוחיו.
ביום השני – למלא מים בבוקר במעלה הנהר הראשון, ובנחל הרביעי, שהוא הקמפינג של סוף היום.
ביום השלישי – למלא מים בבוקר, נחל קטן באמצע הדרך לעלייה ונחל גדול רגע לפני העלייה לצלב.
עופות מים מלווים את הצועדים במסלול וגם דולפינים נראים מידי פעם (צילום: עופרי וייס)
דרכי הגעה לתחילת טרק צלב הימים
אוטובוסים יוצאים מספר פעמים בשבוע מפואנטה ארנס לעבר סן חואן ובחזרה. הזמנים משתנים ולכן לא כדאי להסתמך על הכתוב בסיפורי דרך ישנים, אלא לבדוק באינטרנט או בלשכת התיירות.
התחנה בפונטה ארנס נמצאת בסמוך לפינת רחובות Avenida República ו- Capitán ignacio Carrera Pinto (מופיע באפליקציית maps.me ). התחנה בסן חואן נמצאת בקצה המערבי של הכפר, בגשר Puente Santa Maria (ממנו גם תופסים טרמפים לתחילת הטרק). המגדלור שבתחילת הטרק מושך אליו מטיילים רבים מכל העולם, בכל ימות השבוע (בעונה), ובסופי שבוע ובחופשת הקיץ (סוף דצמבר – תחילת מרץ) אף תיירות פנים רבה. בשעות הבוקר ניתן בקלות לתפוס טרמפים ביציאה מפונטה ארנס לעבר סן חואן, ואף עד קצה דרך העפר. כדאי לבדוק אם האוטובוסים הפנימיים יכולים לקרב ליציאה מהעיר.
כל הנחלים זורמים לים, במקרה זה אל שני ימים... שביניהם מקשר מצר מגלן (צילום: עופרי וייס)
מפת מסלול הטרק עם נקודות ציון ששודרו על ידי מכשיר מסנג'ר לווייני בזמן אמת
לחצו כאן להגדלת המפה
נוף אחר של פטגוניה
טרק צלב הימים אינו פופולרי כמו טרקים אחרים בדרומה של אמריקה, ומעט מאוד ישראלים נוהגים ללכת בשביליו. אם אתם אוהבים לחוות נופים דרך הרגליים ורוצים לגוון עם נופים מעט שונים של פטגוניה, אני ממליץ עליו בחום. רק נקטו בכל אמצעי התכנון והזהירות אותם פירטתי כאן, כדי להימנע מסכנות ואי נעימויות, ואל תשכחו להצטלם בנקודה הדרומית ביותר של היבשת!
מידע נוסף
בתי מלון בפטגוניה
בתי מלון בעיר פונטה ארנס
כתבה על תיירות אחראית (איזה מתנות מומלץ להביא, אם בכלל)
כתבה על תקשורת לוויינית למטיילים
כתבות נוספות
טרק השיניים של נווארינו (צ'ילה)
טרקים נוספים בדרום וצפון אמריקה
הקטע הדרומי של הקרטרה אוסטרל
שמורת טורס דל פיינה
טרק בפארק הלאומי טורס דל פיינה
פטגוניה – טיול לסוף העולם
תקשורת לוויינית למטיילים
כתבה על טרק השיניים של נווארינו (הטרק הדרומי בעולם) | כתבות נוספות על צ'ילה
תמונה פנורמית מתחילת הטרק
ניתן לגלול את התמונה עם העכבר (במחשב) או עם האצבע (בניידים)
היום הראשון: קצה דרך העפר עד לרפוחיו (4 וחצי שעות)
תחילתו של הטרק בקצה דרך עפר, 7 ק"מ דרומית לעיירה סאן חואן ( San Juan ), עיירה קטנטונת ודי נטושה, השוכנת 63 ק"מ דרום-מערבית לעיר המחוז פונטה ארנס ( Punta Arenas ). בניגוד לרשום בסיפורי דרך ישנים, נסללה דרך טובה ונבנו גשרים חדשים, כך שניתן להגיע בטרמפים אל הנקודה שלמרגלות מונטה טאם ( Monte Tarn ) עד שעות הצהריים.
מקטע 1 : קצה דרך העפר עד למגדלור (שעה וחצי)
מקצה דרך העפר יש לצעוד 5 ק"מ, בתחילה על דרך 4×4 ובהמשך על החוף. השביל עובר בין שני מבנים גדולים, שהם בעצם הוסטל יוקרתי, ומשם עוד 200 מ' עד למגדלור. במקום משטח קמפינג משובח, אך זהו שטח פרטי ושלט אוסר על שהייה במקום. גם העלייה אל המגדלור אסורה ללא אישור בעל ההוסטל (התצפית ממנה לא מצדיקה את המדרגות...).
תמונה פנורמית של המגדלור
ניתן לגלול את התמונה עם העכבר (במחשב) או עם האצבע (בניידים)
מקטע 2 : המגדלור עד לרפוחיו (2.5 שעות)
מהמגדלור עולה השביל אל תוך היער, ולאחר 500 מ' יורד לחוף ומיד עולה שוב ליער ל-500 מ' נוספים. כאן מצפה לכם דֶּק (משטח עץ) עגול עם תצפית למפרץ, שבהחלט מצדיקה עצירה. השביל יורד למפרץ גדול, ממשיך לאורך החוף, ובמפרץ הקטן השני שלאחריו, שבמרכזו קטע חצץ, הוא נכנס ליער ל-20 דקות. נחזור לשפת הים, נעבור מפרץ גדול ובסופו נכנס שוב ליער ל-10 דקות, ונצא אל חוף הים, בתחילתו של מפרץ רחב ידיים שבמרכזו נשפך נחל רדוד.
קצת לפני הנחל, ייקח אותנו שביל בין העצים אל רפוחיו ( Refugio ), בקתת אירוח שהיא למעשה בית ישן עם מספר חדרים. אמנם האח במקום שבור, אך ניתן להתענג על שתי מיטות עץ או על רצפה מוגנת מרוחות. מאחורי הרפוחיו מחכה לכם חגיגה של שיחי פטל מטריפים, ללא קוצים.
דק עץ עגול עם תצפית לעבר המפרץ והרפוחיו הגדול של הלילה הראשון (צילום: עופרי וייס)
היום השני: מהרפוחיו לקמפינג הנהר הרביעי (8 שעות)
מקטע 1 : מהרפוחיו לנהר השני (שלוש וחצי שעות)
לאחר היציאה מהרפוחיו נחצה את הנחל על סכר עצים גדול, שלאחריו נצעד בנחל יבש ואדמת ביצה, עד שנגיע חזרה לחוף. באמצע המפרץ נראה אי שעליו עצים (מחובר בשעות השפל) ומייד לאחריו כניסה ליער ל-20 דקות. לאחר 30 דקות על החוף, עם מספר מעקפי מצוקים קטנים, נגיע לנהר הראשון (שימו לב, ספירת הנהרות והנחלים נעשית כאן יחדיו, וזהו למעשה הנהר/ נחל הראשון מתוך חמישה).
*הנהר אינו עמוק וכדי לחצותו מספיק לחלוץ נעליים, אך ניתן לחסוך זאת בהליכה של 100 מ' במעלה הנהר, לנקודת חציה נוחה.
לאחר 400 מ' השביל עולה אל תוך היער, להליכה של כשעה ורבע (העלייה בוצית והירידה טובענית). בתחילת הירידה מצפה לנו דֶּק עם תצפית משגעת אל מפרץ הנהר השני, ורגע לפני שנחזור לחוף, נראה ביער גם קמפינג מצויין.
עוד 500 מ' על החוף נגיע לנהר השני, שהוא רחב ועמוק לכל אורכו. לא ניתן לחצותו בשעות הגאות, ויש לתזמן היטב את ההגעה, שאם לא כן תצטרכו להמתין שמפלס המים ירד. שלא כמו בסיפורי הדרך, אני חציתי לפי המפה שמראה שצריך להיכנס לעומק האוקיינוס, וכמעט בשיא השפל המים הגיעו לי רק עד לשוק. מסתבר שכאשר נהר כזה נשפך לאוקיינוס נוצרת סוללת עפר בין שתי הגדות, בצורת קשת אל תוך האוקיינוס. לכן יש ללכת מהמדשאה לכיוון האי הקטן הקרוב (מופיע גם בשפל קל) ואז בקשת בעקבות קו עצים מתים אל הגדה השנייה.
דק עץ עם תצפית משגעת על שפך הנהר השני למפרץ (צילום: עופרי וייס)
מקטע 2 : מהנהר השני אל השלישי (3 שעות)
למעט מעקפים קטנים של מצוקים ובולדרים, ההליכה עד הנהר השלישי היא לאורך קו החוף. מומלץ לבצע את המקטע בשעות השפל, בגלל מספר מקומות קשים למעבר ברצועת חוף צרה. הוא אינו עמוק, אך אם תחצו בגאות ובנקודה לא נכונה, המים עלולים להגיע עד לגובה הראש. בשעת שפל חציתי בקשת אל תוך האוקיינוס, והמים לא עברו את גובה הירך. הנהר רדוד מקודמו וניתן לראות את סוללת העפר באוקיינוס וללכת בעקבותיה.
מקטע 3 : מהנהר השלישי אל קמפינג הנחל הרביעי (שעה וחצי)
קטע של 3 ק"מ בלבד, אך ההליכה היא על אבנים וסלעים חלקים מאוד, והיא הקשה והאיטית ביותר במסלול. פה צברתי מספר החלקות מרשים, שבמוצלחת שבהן הרסתי את הסיר שבמוצ'ילה ושברתי את אחד ממקלות ההליכה. גם אם ממהרים ורוצים כבר לסיים את היום, חשוב "לקחת את הזמן" בקטע הזה – פציעה כאן זה אירוע לא נעים. הנחל הרביעי רדוד וניתן לחצותו מבלי להוריד נעליים, ולאחר 10 מ' יש כניסה למשטח קמפינג ביער.
חציית הנהר השני – עם תרמילים מעל הראש בשעות השפל (צילום: עופרי וייס)
היום השלישי: מהנחל הרביעי אל הצלב ובחזרה (7 שעות)
ביום זה אין צורך לקחת את כל הציוד ומספיק תיק קטן עם מים, אוכל, בגדים חמים ומעיל גשם. מתוך ההיכרות שלכם עם עצמכם ומזג האוויר הצפוי (וגם זה שלא – כי כאן גם הלא צפוי, צפוי), תחליטו אם אתם משאירים את הציוד בקמפינג או לוקחים אותו חלק מהדרך. כבר שמעתי על מטיילים שהשאירו את הציוד רחוק ונאלצו ללכת בלילה כדי להגיע אליו.
מקטע 1 : מהנחל הרביעי אל הסלע המשונן (שעה)
יוצאים על קו החוף לעבר סלע בקצה לשון, המזכיר איבר מין זכרי. מכאן לראשונה נוכל לראות את הצלב הענק שהוא יעדנו.
מקטע 2 : מהסלע המשונן אל הצלב (3 שעות)
כ-100 מ' לאחר הסלע המשונן מחכה לנו מצוק בגובה 4 מ', שאותו נצטרך לטפס עם חבל שנמצא כאן. מנקודה זו לא מומלץ להמשיך עם המוצ'ילה, טעות שאני עשיתי ובעקבותיה בדרכי חזרה נאלצתי להוריד אותה עם החבל דרך הבוץ. כעבור 1.5 ק"מ על החוף מחכה מצוק ענק נוסף, אותו נעקוף דרך היער, כולל שני מצוקים קטנים אותם נטפס עם חבל שקיים במקום. שימו לב שגם לאחר הקיר השני השביל לא יורד לחוף, אלא ממשיך לעלות ביער.
לאחר החזרה לחוף נותר קילומטר עד הנחל החמישי והאחרון, ומיד לאחריו כניסה לקמפינג ביער, ממנו מתחילה העלייה לצלב. העלייה לאורך 1.5 ק"מ מטפסת לגובה 350 מ' (כשעה וחצי), השביל ברור, עם מדרגות ומעקות שחלקם שרדו, אך מאוד בוצי וטובעני.
הכותב למרגלות צלב הימים על פסגת פרו-וורד (צילום: עופרי וייס)
תמונה פנורמית של צלב הימים הניצב על גבעת קייפ פרו-וורד לחופי מצר מגלן
ניתן לגלול את התמונה עם העכבר (במחשב) או עם האצבע (בניידים)
מקטע 3 : מהצלב חזרה עד לקמפינג הנחל הרביעי (3 שעות)
הירידה מהצלב לוקחת כ-30 דקות, ולכן הדרך חזרה מתקצרת במקצת.
ימים 4-5: מקמפינג הנהר הרביעי חזרה (יומיים)
הדרך היא אותה דרך ולכן זמני החזרה יהיו דומים – אומנם סוחבים פחות אך עייפים יותר. בנוסף, הסימונים למעקפים דרך היער לא תמיד מסומנים היטב בדרך חזרה וקל מאוד לפספס ולהתברבר. בקצה דרך העפר, ממנה התחלנו את הטרק, ניתן לתפוס טרמפ חזרה (קל יותר בסופי שבוע ובחופשות).
השביל נכנס מהחוף לקטע ביער סבוך, לא תמיד מסומן היטב (צילום: עופרי וייס)
זמני גאות ושפל ותזמון חציית נהרות
במהלך הטרק יש לחצות שני נהרות עמוקים – הנהר השני והשלישי – וגם את ההליכה בין שני הנהרות הללו מומלץ לבצע בשעות השפל. התזמון הוא קריטי במיוחד בנהר השני, בו בחצייה בנקודה הנכונה בזמן השפל יגיעו המים עד הירכיים, אך בשעות הגאות הם עלולים להגיע לגובה הראש, וזהו סיכון לטביעה.
בכל יום יש שני זמני גאות ושני זמני שפל, בזמנים שונים ובגבהים שונים מיום ליום. לצורך קנה מידה – כאשר חציתי את הנהר השני המים היו בשפל של 0.50+ מ' והגיעו לי לירכיים. אם תחצו את הנהר השני בשעת שפל בנקודה הנכונה, אפילו לא תצטרכו להוריד חולצה.
אתר לחיזוי זמני הגאות והשפל ומפלס המים
עם התרמיל מעל הראש, חציית שפך הנהר אל האוקיינוס בשעת שפל (צילום: עופרי וייס)
מי שתייה במהלך הטרק
שפך הנהר השני והשלישי בגובה האוקיינוס, ולכן המים בהם אינם טובים לשתיה. שאר הנהרות והנחלים אמנם צהבהבים אך המים טובים לשתייה. ביום גשום וביום שלאחריו, כל היער זורם לים בהמון נחלים קטנים, וכאשר הולכים על החוף ניתן למלא את הבקבוק כל 500 מ' (למעט במקטע בין הנחל השני לשלישי בו אין נחלים גם בגשם).
בימים שאינם גשומים חשוב להקפיד ולמלא מים בכל נחל, כי מספר נחלי הפשרת השלגים מועט:
ביום הראשון – נחל בדרך למגדלור והנחל הבא נמצא בסוף היום ליד הרפוחיו.
ביום השני – למלא מים בבוקר במעלה הנהר הראשון, ובנחל הרביעי, שהוא הקמפינג של סוף היום.
ביום השלישי – למלא מים בבוקר, נחל קטן באמצע הדרך לעלייה ונחל גדול רגע לפני העלייה לצלב.
עופות מים מלווים את הצועדים במסלול וגם דולפינים נראים מידי פעם (צילום: עופרי וייס)
דרכי הגעה לתחילת טרק צלב הימים
אוטובוסים יוצאים מספר פעמים בשבוע מפואנטה ארנס לעבר סן חואן ובחזרה. הזמנים משתנים ולכן לא כדאי להסתמך על הכתוב בסיפורי דרך ישנים, אלא לבדוק באינטרנט או בלשכת התיירות.
התחנה בפונטה ארנס נמצאת בסמוך לפינת רחובות Avenida República ו- Capitán ignacio Carrera Pinto (מופיע באפליקציית maps.me ). התחנה בסן חואן נמצאת בקצה המערבי של הכפר, בגשר Puente Santa Maria (ממנו גם תופסים טרמפים לתחילת הטרק). המגדלור שבתחילת הטרק מושך אליו מטיילים רבים מכל העולם, בכל ימות השבוע (בעונה), ובסופי שבוע ובחופשת הקיץ (סוף דצמבר – תחילת מרץ) אף תיירות פנים רבה. בשעות הבוקר ניתן בקלות לתפוס טרמפים ביציאה מפונטה ארנס לעבר סן חואן, ואף עד קצה דרך העפר. כדאי לבדוק אם האוטובוסים הפנימיים יכולים לקרב ליציאה מהעיר.
כל הנחלים זורמים לים, במקרה זה אל שני ימים... שביניהם מקשר מצר מגלן (צילום: עופרי וייס)
מפת מסלול הטרק עם נקודות ציון ששודרו על ידי מכשיר מסנג'ר לווייני בזמן אמת
לחצו כאן להגדלת המפה
נוף אחר של פטגוניה
טרק צלב הימים אינו פופולרי כמו טרקים אחרים בדרומה של אמריקה, ומעט מאוד ישראלים נוהגים ללכת בשביליו. אם אתם אוהבים לחוות נופים דרך הרגליים ורוצים לגוון עם נופים מעט שונים של פטגוניה, אני ממליץ עליו בחום. רק נקטו בכל אמצעי התכנון והזהירות אותם פירטתי כאן, כדי להימנע מסכנות ואי נעימויות, ואל תשכחו להצטלם בנקודה הדרומית ביותר של היבשת!
מידע נוסף
בתי מלון בפטגוניה
בתי מלון בעיר פונטה ארנס
כתבה על תיירות אחראית (איזה מתנות מומלץ להביא, אם בכלל)
כתבה על תקשורת לוויינית למטיילים
כתבות נוספות
טרק השיניים של נווארינו (צ'ילה)
טרקים נוספים בדרום וצפון אמריקה
הקטע הדרומי של הקרטרה אוסטרל
שמורת טורס דל פיינה
טרק בפארק הלאומי טורס דל פיינה
פטגוניה – טיול לסוף העולם
תקשורת לוויינית למטיילים
ניתן לגלול את התמונה עם העכבר (במחשב) או עם האצבע (בניידים)
דק עץ עגול עם תצפית לעבר המפרץ והרפוחיו הגדול של הלילה הראשון
חציית הנהר השני – עם תרמילים מעל הראש בשעות השפל
היום השלישי: מהנחל הרביעי אל הצלב ובחזרה (7 שעות)
ביום זה אין צורך לקחת את כל הציוד ומספיק תיק קטן עם מים, אוכל, בגדים חמים ומעיל גשם. מתוך ההיכרות שלכם עם עצמכם ומזג האוויר הצפוי (וגם זה שלא – כי כאן גם הלא צפוי, צפוי), תחליטו אם אתם משאירים את הציוד בקמפינג או לוקחים אותו חלק מהדרך. כבר שמעתי על מטיילים שהשאירו את הציוד רחוק ונאלצו ללכת בלילה כדי להגיע אליו.
מקטע 1 : מהנחל הרביעי אל הסלע המשונן (שעה)
יוצאים על קו החוף לעבר סלע בקצה לשון, המזכיר איבר מין זכרי. מכאן לראשונה נוכל לראות את הצלב הענק שהוא יעדנו.
מקטע 2 : מהסלע המשונן אל הצלב (3 שעות)
כ-100 מ' לאחר הסלע המשונן מחכה לנו מצוק בגובה 4 מ', שאותו נצטרך לטפס עם חבל שנמצא כאן. מנקודה זו לא מומלץ להמשיך עם המוצ'ילה, טעות שאני עשיתי ובעקבותיה בדרכי חזרה נאלצתי להוריד אותה עם החבל דרך הבוץ. כעבור 1.5 ק"מ על החוף מחכה מצוק ענק נוסף, אותו נעקוף דרך היער, כולל שני מצוקים קטנים אותם נטפס עם חבל שקיים במקום. שימו לב שגם לאחר הקיר השני השביל לא יורד לחוף, אלא ממשיך לעלות ביער.
לאחר החזרה לחוף נותר קילומטר עד הנחל החמישי והאחרון, ומיד לאחריו כניסה לקמפינג ביער, ממנו מתחילה העלייה לצלב. העלייה לאורך 1.5 ק"מ מטפסת לגובה 350 מ' (כשעה וחצי), השביל ברור, עם מדרגות ומעקות שחלקם שרדו, אך מאוד בוצי וטובעני.
הכותב למרגלות צלב הימים על פסגת פרו-וורד (צילום: עופרי וייס)
תמונה פנורמית של צלב הימים הניצב על גבעת קייפ פרו-וורד לחופי מצר מגלן
ניתן לגלול את התמונה עם העכבר (במחשב) או עם האצבע (בניידים)
מקטע 3 : מהצלב חזרה עד לקמפינג הנחל הרביעי (3 שעות)
הירידה מהצלב לוקחת כ-30 דקות, ולכן הדרך חזרה מתקצרת במקצת.
ימים 4-5: מקמפינג הנהר הרביעי חזרה (יומיים)
הדרך היא אותה דרך ולכן זמני החזרה יהיו דומים – אומנם סוחבים פחות אך עייפים יותר. בנוסף, הסימונים למעקפים דרך היער לא תמיד מסומנים היטב בדרך חזרה וקל מאוד לפספס ולהתברבר. בקצה דרך העפר, ממנה התחלנו את הטרק, ניתן לתפוס טרמפ חזרה (קל יותר בסופי שבוע ובחופשות).
השביל נכנס מהחוף לקטע ביער סבוך, לא תמיד מסומן היטב (צילום: עופרי וייס)
זמני גאות ושפל ותזמון חציית נהרות
במהלך הטרק יש לחצות שני נהרות עמוקים – הנהר השני והשלישי – וגם את ההליכה בין שני הנהרות הללו מומלץ לבצע בשעות השפל. התזמון הוא קריטי במיוחד בנהר השני, בו בחצייה בנקודה הנכונה בזמן השפל יגיעו המים עד הירכיים, אך בשעות הגאות הם עלולים להגיע לגובה הראש, וזהו סיכון לטביעה.
בכל יום יש שני זמני גאות ושני זמני שפל, בזמנים שונים ובגבהים שונים מיום ליום. לצורך קנה מידה – כאשר חציתי את הנהר השני המים היו בשפל של 0.50+ מ' והגיעו לי לירכיים. אם תחצו את הנהר השני בשעת שפל בנקודה הנכונה, אפילו לא תצטרכו להוריד חולצה.
אתר לחיזוי זמני הגאות והשפל ומפלס המים
עם התרמיל מעל הראש, חציית שפך הנהר אל האוקיינוס בשעת שפל (צילום: עופרי וייס)
מי שתייה במהלך הטרק
שפך הנהר השני והשלישי בגובה האוקיינוס, ולכן המים בהם אינם טובים לשתיה. שאר הנהרות והנחלים אמנם צהבהבים אך המים טובים לשתייה. ביום גשום וביום שלאחריו, כל היער זורם לים בהמון נחלים קטנים, וכאשר הולכים על החוף ניתן למלא את הבקבוק כל 500 מ' (למעט במקטע בין הנחל השני לשלישי בו אין נחלים גם בגשם).
בימים שאינם גשומים חשוב להקפיד ולמלא מים בכל נחל, כי מספר נחלי הפשרת השלגים מועט:
ביום הראשון – נחל בדרך למגדלור והנחל הבא נמצא בסוף היום ליד הרפוחיו.
ביום השני – למלא מים בבוקר במעלה הנהר הראשון, ובנחל הרביעי, שהוא הקמפינג של סוף היום.
ביום השלישי – למלא מים בבוקר, נחל קטן באמצע הדרך לעלייה ונחל גדול רגע לפני העלייה לצלב.
עופות מים מלווים את הצועדים במסלול וגם דולפינים נראים מידי פעם (צילום: עופרי וייס)
דרכי הגעה לתחילת טרק צלב הימים
אוטובוסים יוצאים מספר פעמים בשבוע מפואנטה ארנס לעבר סן חואן ובחזרה. הזמנים משתנים ולכן לא כדאי להסתמך על הכתוב בסיפורי דרך ישנים, אלא לבדוק באינטרנט או בלשכת התיירות.
התחנה בפונטה ארנס נמצאת בסמוך לפינת רחובות Avenida República ו- Capitán ignacio Carrera Pinto (מופיע באפליקציית maps.me ). התחנה בסן חואן נמצאת בקצה המערבי של הכפר, בגשר Puente Santa Maria (ממנו גם תופסים טרמפים לתחילת הטרק). המגדלור שבתחילת הטרק מושך אליו מטיילים רבים מכל העולם, בכל ימות השבוע (בעונה), ובסופי שבוע ובחופשת הקיץ (סוף דצמבר – תחילת מרץ) אף תיירות פנים רבה. בשעות הבוקר ניתן בקלות לתפוס טרמפים ביציאה מפונטה ארנס לעבר סן חואן, ואף עד קצה דרך העפר. כדאי לבדוק אם האוטובוסים הפנימיים יכולים לקרב ליציאה מהעיר.
כל הנחלים זורמים לים, במקרה זה אל שני ימים... שביניהם מקשר מצר מגלן (צילום: עופרי וייס)
מפת מסלול הטרק עם נקודות ציון ששודרו על ידי מכשיר מסנג'ר לווייני בזמן אמת
לחצו כאן להגדלת המפה
נוף אחר של פטגוניה
טרק צלב הימים אינו פופולרי כמו טרקים אחרים בדרומה של אמריקה, ומעט מאוד ישראלים נוהגים ללכת בשביליו. אם אתם אוהבים לחוות נופים דרך הרגליים ורוצים לגוון עם נופים מעט שונים של פטגוניה, אני ממליץ עליו בחום. רק נקטו בכל אמצעי התכנון והזהירות אותם פירטתי כאן, כדי להימנע מסכנות ואי נעימויות, ואל תשכחו להצטלם בנקודה הדרומית ביותר של היבשת!
מידע נוסף
בתי מלון בפטגוניה
בתי מלון בעיר פונטה ארנס
כתבה על תיירות אחראית (איזה מתנות מומלץ להביא, אם בכלל)
כתבה על תקשורת לוויינית למטיילים
כתבות נוספות
טרק השיניים של נווארינו (צ'ילה)
טרקים נוספים בדרום וצפון אמריקה
הקטע הדרומי של הקרטרה אוסטרל
שמורת טורס דל פיינה
טרק בפארק הלאומי טורס דל פיינה
פטגוניה – טיול לסוף העולם
תקשורת לוויינית למטיילים
הכותב למרגלות צלב הימים על פסגת פרו-וורד
ניתן לגלול את התמונה עם העכבר (במחשב) או עם האצבע (בניידים)
השביל נכנס מהחוף לקטע ביער סבוך, לא תמיד מסומן היטב
זמני גאות ושפל ותזמון חציית נהרות
במהלך הטרק יש לחצות שני נהרות עמוקים – הנהר השני והשלישי – וגם את ההליכה בין שני הנהרות הללו מומלץ לבצע בשעות השפל. התזמון הוא קריטי במיוחד בנהר השני, בו בחצייה בנקודה הנכונה בזמן השפל יגיעו המים עד הירכיים, אך בשעות הגאות הם עלולים להגיע לגובה הראש, וזהו סיכון לטביעה.
בכל יום יש שני זמני גאות ושני זמני שפל, בזמנים שונים ובגבהים שונים מיום ליום. לצורך קנה מידה – כאשר חציתי את הנהר השני המים היו בשפל של 0.50+ מ' והגיעו לי לירכיים. אם תחצו את הנהר השני בשעת שפל בנקודה הנכונה, אפילו לא תצטרכו להוריד חולצה.
אתר לחיזוי זמני הגאות והשפל ומפלס המים
עם התרמיל מעל הראש, חציית שפך הנהר אל האוקיינוס בשעת שפל (צילום: עופרי וייס)
מי שתייה במהלך הטרק
שפך הנהר השני והשלישי בגובה האוקיינוס, ולכן המים בהם אינם טובים לשתיה. שאר הנהרות והנחלים אמנם צהבהבים אך המים טובים לשתייה. ביום גשום וביום שלאחריו, כל היער זורם לים בהמון נחלים קטנים, וכאשר הולכים על החוף ניתן למלא את הבקבוק כל 500 מ' (למעט במקטע בין הנחל השני לשלישי בו אין נחלים גם בגשם).
בימים שאינם גשומים חשוב להקפיד ולמלא מים בכל נחל, כי מספר נחלי הפשרת השלגים מועט:
ביום הראשון – נחל בדרך למגדלור והנחל הבא נמצא בסוף היום ליד הרפוחיו.
ביום השני – למלא מים בבוקר במעלה הנהר הראשון, ובנחל הרביעי, שהוא הקמפינג של סוף היום.
ביום השלישי – למלא מים בבוקר, נחל קטן באמצע הדרך לעלייה ונחל גדול רגע לפני העלייה לצלב.
עופות מים מלווים את הצועדים במסלול וגם דולפינים נראים מידי פעם (צילום: עופרי וייס)
דרכי הגעה לתחילת טרק צלב הימים
אוטובוסים יוצאים מספר פעמים בשבוע מפואנטה ארנס לעבר סן חואן ובחזרה. הזמנים משתנים ולכן לא כדאי להסתמך על הכתוב בסיפורי דרך ישנים, אלא לבדוק באינטרנט או בלשכת התיירות.
התחנה בפונטה ארנס נמצאת בסמוך לפינת רחובות Avenida República ו- Capitán ignacio Carrera Pinto (מופיע באפליקציית maps.me ). התחנה בסן חואן נמצאת בקצה המערבי של הכפר, בגשר Puente Santa Maria (ממנו גם תופסים טרמפים לתחילת הטרק). המגדלור שבתחילת הטרק מושך אליו מטיילים רבים מכל העולם, בכל ימות השבוע (בעונה), ובסופי שבוע ובחופשת הקיץ (סוף דצמבר – תחילת מרץ) אף תיירות פנים רבה. בשעות הבוקר ניתן בקלות לתפוס טרמפים ביציאה מפונטה ארנס לעבר סן חואן, ואף עד קצה דרך העפר. כדאי לבדוק אם האוטובוסים הפנימיים יכולים לקרב ליציאה מהעיר.
כל הנחלים זורמים לים, במקרה זה אל שני ימים... שביניהם מקשר מצר מגלן (צילום: עופרי וייס)
מפת מסלול הטרק עם נקודות ציון ששודרו על ידי מכשיר מסנג'ר לווייני בזמן אמת
לחצו כאן להגדלת המפה
נוף אחר של פטגוניה
טרק צלב הימים אינו פופולרי כמו טרקים אחרים בדרומה של אמריקה, ומעט מאוד ישראלים נוהגים ללכת בשביליו. אם אתם אוהבים לחוות נופים דרך הרגליים ורוצים לגוון עם נופים מעט שונים של פטגוניה, אני ממליץ עליו בחום. רק נקטו בכל אמצעי התכנון והזהירות אותם פירטתי כאן, כדי להימנע מסכנות ואי נעימויות, ואל תשכחו להצטלם בנקודה הדרומית ביותר של היבשת!
מידע נוסף
בתי מלון בפטגוניה
בתי מלון בעיר פונטה ארנס
כתבה על תיירות אחראית (איזה מתנות מומלץ להביא, אם בכלל)
כתבה על תקשורת לוויינית למטיילים
כתבות נוספות
טרק השיניים של נווארינו (צ'ילה)
טרקים נוספים בדרום וצפון אמריקה
הקטע הדרומי של הקרטרה אוסטרל
שמורת טורס דל פיינה
טרק בפארק הלאומי טורס דל פיינה
פטגוניה – טיול לסוף העולם
תקשורת לוויינית למטיילים
עם התרמיל מעל הראש, חציית שפך הנהר אל האוקיינוס בשעת שפל
עופות מים מלווים את הצועדים במסלול וגם דולפינים נראים מידי פעם
דרכי הגעה לתחילת טרק צלב הימים
אוטובוסים יוצאים מספר פעמים בשבוע מפואנטה ארנס לעבר סן חואן ובחזרה. הזמנים משתנים ולכן לא כדאי להסתמך על הכתוב בסיפורי דרך ישנים, אלא לבדוק באינטרנט או בלשכת התיירות.
התחנה בפונטה ארנס נמצאת בסמוך לפינת רחובות Avenida República ו- Capitán ignacio Carrera Pinto (מופיע באפליקציית maps.me ). התחנה בסן חואן נמצאת בקצה המערבי של הכפר, בגשר Puente Santa Maria (ממנו גם תופסים טרמפים לתחילת הטרק). המגדלור שבתחילת הטרק מושך אליו מטיילים רבים מכל העולם, בכל ימות השבוע (בעונה), ובסופי שבוע ובחופשת הקיץ (סוף דצמבר – תחילת מרץ) אף תיירות פנים רבה. בשעות הבוקר ניתן בקלות לתפוס טרמפים ביציאה מפונטה ארנס לעבר סן חואן, ואף עד קצה דרך העפר. כדאי לבדוק אם האוטובוסים הפנימיים יכולים לקרב ליציאה מהעיר.
כל הנחלים זורמים לים, במקרה זה אל שני ימים... שביניהם מקשר מצר מגלן (צילום: עופרי וייס)
מפת מסלול הטרק עם נקודות ציון ששודרו על ידי מכשיר מסנג'ר לווייני בזמן אמת
לחצו כאן להגדלת המפה
נוף אחר של פטגוניה
טרק צלב הימים אינו פופולרי כמו טרקים אחרים בדרומה של אמריקה, ומעט מאוד ישראלים נוהגים ללכת בשביליו. אם אתם אוהבים לחוות נופים דרך הרגליים ורוצים לגוון עם נופים מעט שונים של פטגוניה, אני ממליץ עליו בחום. רק נקטו בכל אמצעי התכנון והזהירות אותם פירטתי כאן, כדי להימנע מסכנות ואי נעימויות, ואל תשכחו להצטלם בנקודה הדרומית ביותר של היבשת!
מידע נוסף
בתי מלון בפטגוניה
בתי מלון בעיר פונטה ארנס
כתבה על תיירות אחראית (איזה מתנות מומלץ להביא, אם בכלל)
כתבה על תקשורת לוויינית למטיילים
כתבות נוספות
טרק השיניים של נווארינו (צ'ילה)
טרקים נוספים בדרום וצפון אמריקה
הקטע הדרומי של הקרטרה אוסטרל
שמורת טורס דל פיינה
טרק בפארק הלאומי טורס דל פיינה
פטגוניה – טיול לסוף העולם
תקשורת לוויינית למטיילים
כל הנחלים זורמים לים, במקרה זה אל שני ימים... שביניהם מקשר מצר מגלן
מפת מסלול הטרק עם נקודות ציון ששודרו על ידי מכשיר מסנג'ר לווייני בזמן אמת
לחצו כאן להגדלת המפה
מידע נוסף
בתי מלון בפטגוניה
בתי מלון בעיר פונטה ארנס
כתבה על תיירות אחראית (איזה מתנות מומלץ להביא, אם בכלל)
כתבה על תקשורת לוויינית למטיילים
כתבות נוספות
טרק השיניים של נווארינו (צ'ילה)
טרקים נוספים בדרום וצפון אמריקה
הקטע הדרומי של הקרטרה אוסטרל
שמורת טורס דל פיינה
טרק בפארק הלאומי טורס דל פיינה
פטגוניה – טיול לסוף העולם
תקשורת לוויינית למטיילים
טרקים נוספים בדרום וצפון אמריקה
הקטע הדרומי של הקרטרה אוסטרל
שמורת טורס דל פיינה
טרק בפארק הלאומי טורס דל פיינה
פטגוניה – טיול לסוף העולם
תקשורת לוויינית למטיילים