נפלאות פטגוניה:
מאזור האגמים אל הקרטרה אוסטרל
מאת: גיא נוימן
פטגוניה. גם בקרב מי שכף רגלם מעולם לא דרכה באזור מרתק זה מעלה השם אסוציאציות של מקום רחוק, מסתורי, בקצה העולם: שילוב של יערות, קרחונים, טבע פראי ונופי קדם. פטגוניה היא חבל ארץ אדיר המשותף לארגנטינה ולצ'ילה יחדיו. השטח האדיר, המהווה את כל חלקה הדרומי של היבשת, משתרע על פני כ-700 אלף קמ"ר – פי 32 משטחה של ישראל.
נצא אל לב ליבה של פטגוניה – אל אזור האגמים והקרטרה אוסטרל – הדרך הדרומית ביבשת הדרומית.
חלומו של עורך הדין הצרפתי
בשנת 1859 יצא מצרפת עורך דין בשם אורֶלי-אנטואן דה טונה ( Orelie Antoine de Tounens ). בהגיעו לגיל 33 נתן דרור לתחושה הטמירה שקיננה בליבו, כי הוא עתיד להגיע לגדולות. הוא שמע על האינדיאנים ש ל דרום יבשת אמריקה, שהצליחו במשך מאות שנים לעמוד בעוז מול הכובשים הספרדים, וממשיכים גם כיום להתנגד לכוחות הצבא של צ'ילה וארגנטינה. באחד הלילות חלם עורך הדין הצעיר חלום מסעיר: בחלומו נסע לדרום היבשת, נפגש עם הפראים האצילים והתקבל על ידם בכבוד מלכים. לפנות בוקר התעורר שטוף זיעה והחליט לעשות מעשה. עוד באותו יום משך את רוב הון משפחתו ויצא לאנגליה בספינה הראשונה. כחודשיים לאחר מכן הגיע לצ'ילה וישב מייד לכתוב לנתיניו הפוטנציאליים. למרבה הפלא הניבו מכתביו פרי וקשר נוצר בינו לבין ראש שבט אינדיאני בשם מאניל, שהגיע, בעצת האסטרולוג שלו, למסקנה כי רק גבר לבן ומזוקן שיבוא ממרחק יביא לישועתם של האינדיאנים. דה טונה הוזמן לשטחים האסורים וזכה לקבלת פנים שמעבר לכל דמיון. ראשי שבטים אינדיאנים מכל רחבי פטגוניה הגיעו למפגש ונשבעו אמונים למלכם החדש.
עורך הדין הצרפתי היה בשמיים. הוא הפך למלך על כל השטחים שמדרום לקו הרוחב 42 S . השמועות על הצלחתו עשו להן כנפיים ומספר מדינות, שקיוו לקדם אינטרסים על חשבון צ'ילה וארגנטינה, הכירו בממלכתו. כאשר חזר לתחומי צ'ילה הוא נאסר, נשפט בידי המושל המקומי ונכלא. דרישותיו לקבלת זכויות מלכותיות נענו בבוז, ורק בזכות השתדלותו של השגריר הצרפתי הוא שוחרר והורשה לחזור למשפחתו. שלוש פעמים ניסה דה טונה לחזור לתחומי ממלכתו ונכשל. הוא סיים את חייו בצרפת כעוזר לאחד מאחיו שעבד כקצב. יורשיו ממשיכים גם כיום לטעון לתוארם המלכותי . כאשר ניסו ליצור קשר עם מדינת הוותיקן, הגיב בישוף צ'יליאני על הניסיון במילים "ממלכה זו קיימת רק במוחם של אידיוטים שיכורים".
אידיוטים או לא, האינדיאנים המועטים שנותרו לפליטה בפטגוניה עדיין חיים את האגדה, ואיתה את התקווה שיום יבוא והמלך ישוב ויאחד את השבטים, ויחזיר להם את הגאווה והכבוד האבודים.
עורך הדין הצרפתי אורלי אנטואן דה טונה, "מלך פטגוניה"
אזור האגמים הארגנטינאי ובירתו – העיירה ברילוצ'ה
אזור האגמים של צ'ילה וארגנטינה, השוכן משני צידי רכס האנדים, מכוסה בצמחייה מגוונת ובריאה, הזוכה לכמות מכובדת של משקעים שנתיים. את הרכס ניתן לחצות בשתי דרכים: האחת היא בשייט דרך נופי מים ואגמים, השולחים זרועות מוארכות בין ההרים. השנייה היא דרך הררית ומרשימה, המתפתלת בין כבישים ודרכי עפר דרך קו פרשת המים, המהווה את הגבול שבין שתי המדינות.
כתבה על אזור האגמים של ארגנטינה
העיירה ברילוצ'ה (A), אזורי האגמים של ארגנטינה וצ'ילה בצפונה של פטגוניה ויעדים המוזכרים בכתבה,
מלון מומלץ בעיירה ברילוצ'ה: Cacique Inacayal Lake Hotel & Spa
הדרך היבשתית מסן קרלוס דה ברילוצ'ה ( San Carlos de Bariloche ) שבארגנטינה, עוברת בעיירה המקסימה ויז'ה לה אנגוסטורה ( Villa la Angostura ), ומכאן היא מתחילה להתפתל בהרים עד למעבר הגבול. בצד הצ'יליאני יורדת הדרך ממש בתוך שמורת הפארק הלאומי פויהואה ( Puyehue National Park ). במרחק כארבע דקות נסיעה ממעבר הגבול, מצד ימין, ניצב שלט קטן ועליו הכתובת Repucura – שמו של שביל וטיול טבע שאורכו כקילומטר. שביל הולכי הרגל מתפתל בתוך יער אשורים ויורד במסלול קסום, בין עצים רחבי גזע ושפע צמחייה, אל מפל מרשים. מיעוט המטיילים מאפשר עצירה ארוכה והתחברות אמיתית אל הטבע, המוצג כאן בשיאו.
לינה בעיירה ברילוצ'ה | כתבה על עיירת הנופש ברילוצ'ה | כתבה על טיולי יום באזור ברילוצ'ה
עוד על ויז'ה לה אנגוסטורה בכתבה על דרך שבעת האגמים
מלון מומלץ בעיירה ברילוצ'ה
אם אתם ללא רכב מומלץ לחפש מלון קרוב למרכז העיירה ואם אפשר גם לחופי האגם, וגם אם אתם עם רכב זה מאוד נוח. כזה הוא מלון Cacique Inacayal Lake Hotel & Spa הממוקם לחופי אגם נאוול ואפי, במרחק כ-500 מ' מהמרכז. זהו מלון ספא בדרגת 4 כוכבים, שחלק ניכר משטחי הציבוריים שלו פונים לעבר האגם, וכך גם חלק מהחדרים (בדקו היטב, זה כתוב).
מטריית העניים
אזור זה, שהוא דרומי יותר ולכן גם קריר וגשום יותר, הוא המקום בו פוגשים באחד הנציגים המרשימים ביותר של עולם הצמחים של אזור האנדים הדרומי: הנאלקה ( Nalca ). העלים האדירים מסוגלים להגיע לקוטר של שלושה מטר בעונת צמיחה אחת. הספרדים נהגו לכנות את העלים האדירים בשם " Sombrilla de los Pobres ", שמשמעו "מטריית העניים". בני שבט מפוצ'ה, שחלקם עדיין חיים באזור, נוהגים לאסוף את הגבעולים הבשרניים, לקלפם, ולאוכלם. טעמם המתקתק-חמצמץ דומה לשילוב של מלפפון טרי עם כמה טיפות לימון.
הדרך שחוצה את אמריקה
הדרך ממשיכה ומתפתלת, תוך שהיא חושפת נופי הרי געש, אגמים ושדות מעובדים. הדרך היבשתית מברילוצ'ה לצ'ילה מגיעה עד העיר אוסורנו ( Osorno ) שעל הכביש הפאן-אמריקאי ( Pan-American Highway ). צפונה מעט מאוסורנו ממוקמת העיר ולדיביה ( Valdivia ), שיותר מכל מקום אחר מדגישה את המלחמות בנות מאות השנים, שניהלו הספרדים עם האינדיאנים המקומיים בני המפוצ'ה.
העיר ולדיביה, מדגישה יותר מכל מקום אחר את מלחמות הספרדים באינדיאנים (צילום: CC Matías Waldemar)
עמידתם האיתנה של האינדיאנים
בני המפוצ'ה ( Mapo = אדמה, Che = אנשים) הם הקבוצה האתנית הגדולה ביותר בחלקה הדרומי של היבשת. בכל מקום אחר בדרום אמריקה סיימו האירופים הפולשים את הכיבוש כבר במהלך המאה ה-16, אך רובה של פטגוניה נותר בידי ילידי המקום עד שלהי המאה ה-19. הספרדים נתקלו במזג אוויר קשה והפכפך, בשטח הררי ומיוער, ובעיקר באנשים המורגלים בחיי נדודים דינאמיים, ששיחקו לטובתם. לוחמים עזי נפש אלה הצליחו, עוד טרם הגעת הספרדים, לעמוד בפני התפשטות ממלכת האינקה. 18 הסכמי שלום שהופרו, כל פעם בידי צד אחר, נחתמו בין הספרדים למנהיגי השבטים. כה גדול היה איום המפוצ'ה, עד שהספרדים ראו צורך להציב באזורי הגבול את חיל המצב הקבוע היחיד בכל יבשת אמריקה.
בני המפוצ'ה היו תלמידים טובים. תוך זמן קצר הם הצליחו להשתלט על מספיק סוסים (שהובאו לאזור על ידי הספרדים), ולמדו לרכוב עליהם בזוגות: אחד שולט בסוס והשני מתפעל במיומנות חץ וקשת. האינדיאנים גם סיגלו לעצמם חלק ממנהגי החיים של הספרדים, והחלו לגדל במקומות מסוימים חיטה ותפוחים, אותם התסיסו לצ'יצ'ה (משקה אלכוהולי מקומי).
בשנת 1598 יצאו 500 אלף בני מפוצ'ה להתקפה על העיר ולדיביה, שהוקמה בידי הספרדי פדרו דה ולדיביה, 76 שנה קודם לכן, כבסיס ימי מבוצר. הספרדים נטשו את העיר, ואת מקומם תפסו שודדי ים הולנדים. תותחי המבצר הכבדים המכוונים לכל עבר, מעידים גם כיום על המתיחות ששררה כאן בעבר. הכנעת בני המפוצ'ה החלה רק בשנת 1862, בעזרת חידושים מודרניים כמו מסילות ברזל ורובים משוכללים יותר. בשנת 1881 הוגבלו בני השבט לשמורות סגורות, מהן יכולים היו לצאת רק באישור מיוחד. לאחר הכיבוש נחשפו אנשי המפוצ'ה למחלות שעשו בהם שמות, והמעטים ששרדו, שולטים כיום באחוז וחצי בלבד מהאדמות שהיו ברשותם עד לכיבוש.
כתבה על האינדיאנים של מחוז נאוקן בפטגוניה
מימין: בני המפוצ'ה ברכיבת קרב (ציור: Mauricio Rugendas)
משמאל: בני המפוצ'ה בתמונה משנת 1903
עיירת דייגים בסגנון גרמני
בימי שיא המאבק בשבט המפוצ'ה, נזקקה ממשלת צ'ילה למאמץ רב כדי למשוך מהגרים לחבל הארץ הפראי והמסוכן. בשנת 1845 הודיעה כי היא פותחת את שעריה למהגרים מאירופה. כל מתיישב קיבל חלקת אדמה עבורו וחלקה נוספת, קטנה יותר, עבור כל בן, וכן פרה חולבת אחת, 500 בולי עץ, מסמרים, מחרשה, עזרה רפואית חינם לשנה ואזרחות צ'יליאנית.
מספר שנים לאחר מכן הגיעה לאזור קבוצה גדולה של מהגרים מגרמניה, והחלה להיאבק ביערות הסבוכים שכיסו את האזור. חלקם התיישבו באזור אגם ייאנקיהואה ( Llanquihue ), כ-85 ק"מ מדרום לאוסורנו. אחרים הקימו 20 ק"מ דרומה משם את העיר פוארטו מונט ( Puerto Montt ). עיירת הדייגים הזו הפכה לאחד המרכזים החשובים של אזור האגמים הצ'יליאני, והבנייה הגרמנית עדיין ניכרת בחלק מהבתים והכנסיות שבה ובעיירות שסביב האגם.
לינה בעיר פוארטו מונט
עיירת הדייגים הציורית פוארטו מונט בצ'ילה (צילום: CC Brendan van Son)
אזור האגמים הצ'יליאני
אגם ייאנקיהואה נחשב לאחת מפינות החמד של האזור, וזאת בזכות הר הגעש אוסורנו (2,652 מ'), בעל צורת החרוט המושלם. הר געש זה הוא אחד מעשרות הרי געש המאפיינים את רכס האנדים, שמקורו בהתרוממות שנוצרה לאחר מפגש קרקעית האוקיינוס השקט עם הלוח היבשתי של אמריקה. החום והלחץ נמשכים גם כיום ומוצאים פורקן בהרי געש, מעיינות חמים ורעידות אדמה. ב-22 במאי 1960 תקפה רעידת אדמה אדירה את אזור האגמים ודרום צ'ילה. רעש האדמה החריב כמעט לחלוטין ערים כמו ולדיביה, אוסורנו ופוארטו מונט, ולווה בהתפרצות ארבעה הרי געש בו זמנית.
מדרום לאגם ייאנקיהואה, לצד העיירה היפהפייה פוארטו ואראס ( Puerto Varas ), נמתחת דרך המובילה אל "אגם כל הקדושים" – טודוס לוס סנטוס ( Lago Todos Los Santos ). למעשה זוהי הדרך הימית מברילוצ'ה. אלו שיגיעו לצ'ילה בדרך זו ישוטו על אגם נאוול וואפי ( Nahuel Huapi ) עד לקצהו המערבי, יחצו במעבר הגבול בתוך שמורת הטבע ויסנטה פרז רוסאלס ( Vicente Perez Rosales ) וישוטו באגם טודוס לוס סנטוס לכוון פוארטו מונט. הר הגעש אוסורנו משתקף באגם הירקרק, הנחשב ליפה שבכל אזור האגמים. שביל הטבע המעגלי שבמפלי פטרוהואה (Petrohué) עובר בין מפלים ונחלים קטנים ועטור בצמחי נאלקה וצ'ילקו (פוקסיה) אדומים.
לינה בעיר פוארטו ואראס
מפלי פטרוהואה ו הר הגעש אוסורנו (צילום: Willian Justen de Vasconcellos)
הדרך הדרומית – הקרטרה אוסטרל
הקרטרה אוסטרל ( Carretera Austral ), "הדרך הדרומית" בספרדית, נמתחת על פני כ-1,200 ק"מ, מאזור פוארטו מונט בצפון ועד העיירה וייה או'היגינס ( Villa O'Higgins ) בדרום. היא עוברת בנופים פראיים של הרים, פיורדים, יערות, קרחונים ושמורות טבע. מעבורת שיוצאת מפוארטו מונט או מהאי צ'ילואה, מובילה לצ'איטן ( Chaiten ) שעל הקרטרה אוסטרל, ומכאן ודרומה הופך האזור לגשום ולקריר יותר.
נוסעים זריזים עוברים את הקרטרה אוסטרל בשלושה ימים, והיסודיים יקדישו לדרך זמן רב יותר. מקומות הלינה באזור בסיסיים בדרך כלל, אך הנוף המדהים והפראי מפצה על הכול.
הקרטרה אוסטרל – מאזור פוארטו מונט ועד העיירה וייה או'היגינס
כשעה נסיעה דרום-מזרחה מהעיירה פוארטו מונט שוכן הפארק הקטן והנחמד של עצי האלרסה ( Alerce Andino National Park ) או בשמם העברי " ברוש פטגוני", מהמדהימים שבעצי העולם. עץ זה גדל בקצב איטי ביותר ומגיע לגיל מופלג (ביערות שמול פוארטו מונט ידוע על עץ אלרסה, שחוקרים העריכו את גילו בכ- 4,200 שנה!).
בפארק הלאומי קיילאט ( Queulat National Park ), הממוקם לצד הקרטרה אוסטרל, מדרום לעיירה פויוגואפי ( Puyuhguapi ), נמצא קרחון שנחשב בשל מיקומו לאחד המיוחדים בעולם. הקרחון, שצבעו טורקיז, ממוקם על צוק בגובה של כ- 200 מטר מעל לערוץ, ומתחתיתו זולגים מפלים הנשפכים אל אגם קטן.
אגם מננדז בפארק של עצי האלרסה (צילום: Linda De Volder)
הקרחונים של הדרך הדרומית
העיר הגדולה על הקרטרה-אוסטרל היא קויאייקה ( Coyhaique ), אליה מגיעים באמצעות כביש אספלט העובר בשדות תורמוסים בשלל צבעים. אתר מעניין בקצה העיירה הוא סלע האינדיאני ( Piedra del Indio ) - סלע גדול אשר נראה כפני אינדיאני. מכאן ניתן להמשיך דרום-מערבה לעבר קרחון סן רפאל ( San Rafael Glacier), דרום-מזרחה לעבר קרחון פריטו מורנו ( Perito Moreno) הארגנטיני, או לדרום הקרטרה – אל העיירה ווייה או'היגינס.
* על קרחון פריטו מורנו בכתבה נוספת על פטגוניה
* על העיירה ויה או'היגנס בכתבה על חלקה הדרומי של הקרטרה
השייט אל קרחון סן רפאל , הממוקם בקצה לגונה מוארכת – לגונה סן רפאל ( Laguna San Rafael ) , הוא בין החוויות העוצמתיות (והיקרות) של המבקר בצ'ילה. הקרחון גולש לאורך 45 ק"מ, מכיפת הקרח הצפונית היישר אל הפיורד המוארך. פיסות קרח שהתנתקו מקיר הקרח בן 30 המטרים, צפות במי האוקיינוס ויוצרות ניגוד מרהיב לצמחייה הירוקה ולצוקים הכהים.
הקרחון התלוי על צוק ב פארק הלאומי קיילאט (צילום: TravelHound.cl)
התנפצות מרשימה של קרחון פריטו מורנו, המכונה "הקרחון המתנפץ", וקריאות התפעלות ושמחה של מטיילים שזכו
לאן מכאן?
מרבית המטיילים (המגיעים מצפון) ממשיכים מקויאייקה עם הכביש הראשי מזרחה אל תוך ארגנטינה, אך בוודאות ניתן לומר: לא חשוב לאן ילכו וכמה זמן יעבור – כל אזכור של אזור האגמים ושל הקרטרה אוסטרל ידליק מייד ניצוץ בעיניים, והגעגועים למקום הנפלא הזה ילוו אותם כל חייהם.
כתבה על הקטע הדרומי של הקרטרה אוסטרל
מידע נוסף
השכרת רכב בצ'ילה | השכרת רכב בארגנטינה
בתי מלון בפטגוניה (צ'ילה) | בתי מלון בפטגוניה (ארגנטינה)
כתבות נוספות על פטגוניה
הקטע הדרומי של הקרטרה אוסטרל
שמורת טורס דל פיינה
אזור האגמים של ארגנטינה
טיול לפטגוניה - מבוא למטייל
כתבות נוספות על צ'ילה
טרק צלב הימים בדרום פטגוניה
טרק השיניים של נווארינו (באי נווארינו)
טרקים בצ'ילה
כתבה על אזור האגמים של ארגנטינה
העיירה ברילוצ'ה (A), אזורי האגמים של ארגנטינה וצ'ילה בצפונה של פטגוניה ויעדים המוזכרים בכתבה,
מלון מומלץ בעיירה ברילוצ'ה:
לינה בעיירה ברילוצ'ה | כתבה על עיירת הנופש ברילוצ'ה | כתבה על טיולי יום באזור ברילוצ'ה
עוד על ויז'ה לה אנגוסטורה בכתבה על דרך שבעת האגמים
מלון מומלץ בעיירה ברילוצ'ה
אם אתם ללא רכב מומלץ לחפש מלון קרוב למרכז העיירה ואם אפשר גם לחופי האגם, וגם אם אתם עם רכב זה מאוד נוח. כזה הוא מלון Cacique Inacayal Lake Hotel & Spa הממוקם לחופי אגם נאוול ואפי, במרחק כ-500 מ' מהמרכז. זהו מלון ספא בדרגת 4 כוכבים, שחלק ניכר משטחי הציבוריים שלו פונים לעבר האגם, וכך גם חלק מהחדרים (בדקו היטב, זה כתוב).
מטריית העניים
אזור זה, שהוא דרומי יותר ולכן גם קריר וגשום יותר, הוא המקום בו פוגשים באחד הנציגים המרשימים ביותר של עולם הצמחים של אזור האנדים הדרומי: הנאלקה ( Nalca ). העלים האדירים מסוגלים להגיע לקוטר של שלושה מטר בעונת צמיחה אחת. הספרדים נהגו לכנות את העלים האדירים בשם " Sombrilla de los Pobres ", שמשמעו "מטריית העניים". בני שבט מפוצ'ה, שחלקם עדיין חיים באזור, נוהגים לאסוף את הגבעולים הבשרניים, לקלפם, ולאוכלם. טעמם המתקתק-חמצמץ דומה לשילוב של מלפפון טרי עם כמה טיפות לימון.
הדרך שחוצה את אמריקה
הדרך ממשיכה ומתפתלת, תוך שהיא חושפת נופי הרי געש, אגמים ושדות מעובדים. הדרך היבשתית מברילוצ'ה לצ'ילה מגיעה עד העיר אוסורנו ( Osorno ) שעל הכביש הפאן-אמריקאי ( Pan-American Highway ). צפונה מעט מאוסורנו ממוקמת העיר ולדיביה ( Valdivia ), שיותר מכל מקום אחר מדגישה את המלחמות בנות מאות השנים, שניהלו הספרדים עם האינדיאנים המקומיים בני המפוצ'ה.
העיר ולדיביה, מדגישה יותר מכל מקום אחר את מלחמות הספרדים באינדיאנים (צילום: CC Matías Waldemar)
עמידתם האיתנה של האינדיאנים
בני המפוצ'ה ( Mapo = אדמה, Che = אנשים) הם הקבוצה האתנית הגדולה ביותר בחלקה הדרומי של היבשת. בכל מקום אחר בדרום אמריקה סיימו האירופים הפולשים את הכיבוש כבר במהלך המאה ה-16, אך רובה של פטגוניה נותר בידי ילידי המקום עד שלהי המאה ה-19. הספרדים נתקלו במזג אוויר קשה והפכפך, בשטח הררי ומיוער, ובעיקר באנשים המורגלים בחיי נדודים דינאמיים, ששיחקו לטובתם. לוחמים עזי נפש אלה הצליחו, עוד טרם הגעת הספרדים, לעמוד בפני התפשטות ממלכת האינקה. 18 הסכמי שלום שהופרו, כל פעם בידי צד אחר, נחתמו בין הספרדים למנהיגי השבטים. כה גדול היה איום המפוצ'ה, עד שהספרדים ראו צורך להציב באזורי הגבול את חיל המצב הקבוע היחיד בכל יבשת אמריקה.
בני המפוצ'ה היו תלמידים טובים. תוך זמן קצר הם הצליחו להשתלט על מספיק סוסים (שהובאו לאזור על ידי הספרדים), ולמדו לרכוב עליהם בזוגות: אחד שולט בסוס והשני מתפעל במיומנות חץ וקשת. האינדיאנים גם סיגלו לעצמם חלק ממנהגי החיים של הספרדים, והחלו לגדל במקומות מסוימים חיטה ותפוחים, אותם התסיסו לצ'יצ'ה (משקה אלכוהולי מקומי).
בשנת 1598 יצאו 500 אלף בני מפוצ'ה להתקפה על העיר ולדיביה, שהוקמה בידי הספרדי פדרו דה ולדיביה, 76 שנה קודם לכן, כבסיס ימי מבוצר. הספרדים נטשו את העיר, ואת מקומם תפסו שודדי ים הולנדים. תותחי המבצר הכבדים המכוונים לכל עבר, מעידים גם כיום על המתיחות ששררה כאן בעבר. הכנעת בני המפוצ'ה החלה רק בשנת 1862, בעזרת חידושים מודרניים כמו מסילות ברזל ורובים משוכללים יותר. בשנת 1881 הוגבלו בני השבט לשמורות סגורות, מהן יכולים היו לצאת רק באישור מיוחד. לאחר הכיבוש נחשפו אנשי המפוצ'ה למחלות שעשו בהם שמות, והמעטים ששרדו, שולטים כיום באחוז וחצי בלבד מהאדמות שהיו ברשותם עד לכיבוש.
כתבה על האינדיאנים של מחוז נאוקן בפטגוניה
מימין: בני המפוצ'ה ברכיבת קרב (ציור: Mauricio Rugendas)
משמאל: בני המפוצ'ה בתמונה משנת 1903
עיירת דייגים בסגנון גרמני
בימי שיא המאבק בשבט המפוצ'ה, נזקקה ממשלת צ'ילה למאמץ רב כדי למשוך מהגרים לחבל הארץ הפראי והמסוכן. בשנת 1845 הודיעה כי היא פותחת את שעריה למהגרים מאירופה. כל מתיישב קיבל חלקת אדמה עבורו וחלקה נוספת, קטנה יותר, עבור כל בן, וכן פרה חולבת אחת, 500 בולי עץ, מסמרים, מחרשה, עזרה רפואית חינם לשנה ואזרחות צ'יליאנית.
מספר שנים לאחר מכן הגיעה לאזור קבוצה גדולה של מהגרים מגרמניה, והחלה להיאבק ביערות הסבוכים שכיסו את האזור. חלקם התיישבו באזור אגם ייאנקיהואה ( Llanquihue ), כ-85 ק"מ מדרום לאוסורנו. אחרים הקימו 20 ק"מ דרומה משם את העיר פוארטו מונט ( Puerto Montt ). עיירת הדייגים הזו הפכה לאחד המרכזים החשובים של אזור האגמים הצ'יליאני, והבנייה הגרמנית עדיין ניכרת בחלק מהבתים והכנסיות שבה ובעיירות שסביב האגם.
לינה בעיר פוארטו מונט
עיירת הדייגים הציורית פוארטו מונט בצ'ילה (צילום: CC Brendan van Son)
אזור האגמים הצ'יליאני
אגם ייאנקיהואה נחשב לאחת מפינות החמד של האזור, וזאת בזכות הר הגעש אוסורנו (2,652 מ'), בעל צורת החרוט המושלם. הר געש זה הוא אחד מעשרות הרי געש המאפיינים את רכס האנדים, שמקורו בהתרוממות שנוצרה לאחר מפגש קרקעית האוקיינוס השקט עם הלוח היבשתי של אמריקה. החום והלחץ נמשכים גם כיום ומוצאים פורקן בהרי געש, מעיינות חמים ורעידות אדמה. ב-22 במאי 1960 תקפה רעידת אדמה אדירה את אזור האגמים ודרום צ'ילה. רעש האדמה החריב כמעט לחלוטין ערים כמו ולדיביה, אוסורנו ופוארטו מונט, ולווה בהתפרצות ארבעה הרי געש בו זמנית.
מדרום לאגם ייאנקיהואה, לצד העיירה היפהפייה פוארטו ואראס ( Puerto Varas ), נמתחת דרך המובילה אל "אגם כל הקדושים" – טודוס לוס סנטוס ( Lago Todos Los Santos ). למעשה זוהי הדרך הימית מברילוצ'ה. אלו שיגיעו לצ'ילה בדרך זו ישוטו על אגם נאוול וואפי ( Nahuel Huapi ) עד לקצהו המערבי, יחצו במעבר הגבול בתוך שמורת הטבע ויסנטה פרז רוסאלס ( Vicente Perez Rosales ) וישוטו באגם טודוס לוס סנטוס לכוון פוארטו מונט. הר הגעש אוסורנו משתקף באגם הירקרק, הנחשב ליפה שבכל אזור האגמים. שביל הטבע המעגלי שבמפלי פטרוהואה (Petrohué) עובר בין מפלים ונחלים קטנים ועטור בצמחי נאלקה וצ'ילקו (פוקסיה) אדומים.
לינה בעיר פוארטו ואראס
מפלי פטרוהואה ו הר הגעש אוסורנו (צילום: Willian Justen de Vasconcellos)
הדרך הדרומית – הקרטרה אוסטרל
הקרטרה אוסטרל ( Carretera Austral ), "הדרך הדרומית" בספרדית, נמתחת על פני כ-1,200 ק"מ, מאזור פוארטו מונט בצפון ועד העיירה וייה או'היגינס ( Villa O'Higgins ) בדרום. היא עוברת בנופים פראיים של הרים, פיורדים, יערות, קרחונים ושמורות טבע. מעבורת שיוצאת מפוארטו מונט או מהאי צ'ילואה, מובילה לצ'איטן ( Chaiten ) שעל הקרטרה אוסטרל, ומכאן ודרומה הופך האזור לגשום ולקריר יותר.
נוסעים זריזים עוברים את הקרטרה אוסטרל בשלושה ימים, והיסודיים יקדישו לדרך זמן רב יותר. מקומות הלינה באזור בסיסיים בדרך כלל, אך הנוף המדהים והפראי מפצה על הכול.
הקרטרה אוסטרל – מאזור פוארטו מונט ועד העיירה וייה או'היגינס
כשעה נסיעה דרום-מזרחה מהעיירה פוארטו מונט שוכן הפארק הקטן והנחמד של עצי האלרסה ( Alerce Andino National Park ) או בשמם העברי " ברוש פטגוני", מהמדהימים שבעצי העולם. עץ זה גדל בקצב איטי ביותר ומגיע לגיל מופלג (ביערות שמול פוארטו מונט ידוע על עץ אלרסה, שחוקרים העריכו את גילו בכ- 4,200 שנה!).
בפארק הלאומי קיילאט ( Queulat National Park ), הממוקם לצד הקרטרה אוסטרל, מדרום לעיירה פויוגואפי ( Puyuhguapi ), נמצא קרחון שנחשב בשל מיקומו לאחד המיוחדים בעולם. הקרחון, שצבעו טורקיז, ממוקם על צוק בגובה של כ- 200 מטר מעל לערוץ, ומתחתיתו זולגים מפלים הנשפכים אל אגם קטן.
אגם מננדז בפארק של עצי האלרסה (צילום: Linda De Volder)
הקרחונים של הדרך הדרומית
העיר הגדולה על הקרטרה-אוסטרל היא קויאייקה ( Coyhaique ), אליה מגיעים באמצעות כביש אספלט העובר בשדות תורמוסים בשלל צבעים. אתר מעניין בקצה העיירה הוא סלע האינדיאני ( Piedra del Indio ) - סלע גדול אשר נראה כפני אינדיאני. מכאן ניתן להמשיך דרום-מערבה לעבר קרחון סן רפאל ( San Rafael Glacier), דרום-מזרחה לעבר קרחון פריטו מורנו ( Perito Moreno) הארגנטיני, או לדרום הקרטרה – אל העיירה ווייה או'היגינס.
* על קרחון פריטו מורנו בכתבה נוספת על פטגוניה
* על העיירה ויה או'היגנס בכתבה על חלקה הדרומי של הקרטרה
השייט אל קרחון סן רפאל , הממוקם בקצה לגונה מוארכת – לגונה סן רפאל ( Laguna San Rafael ) , הוא בין החוויות העוצמתיות (והיקרות) של המבקר בצ'ילה. הקרחון גולש לאורך 45 ק"מ, מכיפת הקרח הצפונית היישר אל הפיורד המוארך. פיסות קרח שהתנתקו מקיר הקרח בן 30 המטרים, צפות במי האוקיינוס ויוצרות ניגוד מרהיב לצמחייה הירוקה ולצוקים הכהים.
הקרחון התלוי על צוק ב פארק הלאומי קיילאט (צילום: TravelHound.cl)
התנפצות מרשימה של קרחון פריטו מורנו, המכונה "הקרחון המתנפץ", וקריאות התפעלות ושמחה של מטיילים שזכו
לאן מכאן?
מרבית המטיילים (המגיעים מצפון) ממשיכים מקויאייקה עם הכביש הראשי מזרחה אל תוך ארגנטינה, אך בוודאות ניתן לומר: לא חשוב לאן ילכו וכמה זמן יעבור – כל אזכור של אזור האגמים ושל הקרטרה אוסטרל ידליק מייד ניצוץ בעיניים, והגעגועים למקום הנפלא הזה ילוו אותם כל חייהם.
כתבה על הקטע הדרומי של הקרטרה אוסטרל
מידע נוסף
השכרת רכב בצ'ילה | השכרת רכב בארגנטינה
בתי מלון בפטגוניה (צ'ילה) | בתי מלון בפטגוניה (ארגנטינה)
כתבות נוספות על פטגוניה
הקטע הדרומי של הקרטרה אוסטרל
שמורת טורס דל פיינה
אזור האגמים של ארגנטינה
טיול לפטגוניה - מבוא למטייל
כתבות נוספות על צ'ילה
טרק צלב הימים בדרום פטגוניה
טרק השיניים של נווארינו (באי נווארינו)
טרקים בצ'ילה
כתבה על האינדיאנים של מחוז נאוקן בפטגוניה
משמאל: בני המפוצ'ה בתמונה משנת 1903
עיירת דייגים בסגנון גרמני
בימי שיא המאבק בשבט המפוצ'ה, נזקקה ממשלת צ'ילה למאמץ רב כדי למשוך מהגרים לחבל הארץ הפראי והמסוכן. בשנת 1845 הודיעה כי היא פותחת את שעריה למהגרים מאירופה. כל מתיישב קיבל חלקת אדמה עבורו וחלקה נוספת, קטנה יותר, עבור כל בן, וכן פרה חולבת אחת, 500 בולי עץ, מסמרים, מחרשה, עזרה רפואית חינם לשנה ואזרחות צ'יליאנית.
מספר שנים לאחר מכן הגיעה לאזור קבוצה גדולה של מהגרים מגרמניה, והחלה להיאבק ביערות הסבוכים שכיסו את האזור. חלקם התיישבו באזור אגם ייאנקיהואה ( Llanquihue ), כ-85 ק"מ מדרום לאוסורנו. אחרים הקימו 20 ק"מ דרומה משם את העיר פוארטו מונט ( Puerto Montt ). עיירת הדייגים הזו הפכה לאחד המרכזים החשובים של אזור האגמים הצ'יליאני, והבנייה הגרמנית עדיין ניכרת בחלק מהבתים והכנסיות שבה ובעיירות שסביב האגם.
לינה בעיר פוארטו מונט
עיירת הדייגים הציורית פוארטו מונט בצ'ילה (צילום: CC Brendan van Son)
אזור האגמים הצ'יליאני
אגם ייאנקיהואה נחשב לאחת מפינות החמד של האזור, וזאת בזכות הר הגעש אוסורנו (2,652 מ'), בעל צורת החרוט המושלם. הר געש זה הוא אחד מעשרות הרי געש המאפיינים את רכס האנדים, שמקורו בהתרוממות שנוצרה לאחר מפגש קרקעית האוקיינוס השקט עם הלוח היבשתי של אמריקה. החום והלחץ נמשכים גם כיום ומוצאים פורקן בהרי געש, מעיינות חמים ורעידות אדמה. ב-22 במאי 1960 תקפה רעידת אדמה אדירה את אזור האגמים ודרום צ'ילה. רעש האדמה החריב כמעט לחלוטין ערים כמו ולדיביה, אוסורנו ופוארטו מונט, ולווה בהתפרצות ארבעה הרי געש בו זמנית.
מדרום לאגם ייאנקיהואה, לצד העיירה היפהפייה פוארטו ואראס ( Puerto Varas ), נמתחת דרך המובילה אל "אגם כל הקדושים" – טודוס לוס סנטוס ( Lago Todos Los Santos ). למעשה זוהי הדרך הימית מברילוצ'ה. אלו שיגיעו לצ'ילה בדרך זו ישוטו על אגם נאוול וואפי ( Nahuel Huapi ) עד לקצהו המערבי, יחצו במעבר הגבול בתוך שמורת הטבע ויסנטה פרז רוסאלס ( Vicente Perez Rosales ) וישוטו באגם טודוס לוס סנטוס לכוון פוארטו מונט. הר הגעש אוסורנו משתקף באגם הירקרק, הנחשב ליפה שבכל אזור האגמים. שביל הטבע המעגלי שבמפלי פטרוהואה (Petrohué) עובר בין מפלים ונחלים קטנים ועטור בצמחי נאלקה וצ'ילקו (פוקסיה) אדומים.
לינה בעיר פוארטו ואראס
מפלי פטרוהואה ו הר הגעש אוסורנו (צילום: Willian Justen de Vasconcellos)
הדרך הדרומית – הקרטרה אוסטרל
הקרטרה אוסטרל ( Carretera Austral ), "הדרך הדרומית" בספרדית, נמתחת על פני כ-1,200 ק"מ, מאזור פוארטו מונט בצפון ועד העיירה וייה או'היגינס ( Villa O'Higgins ) בדרום. היא עוברת בנופים פראיים של הרים, פיורדים, יערות, קרחונים ושמורות טבע. מעבורת שיוצאת מפוארטו מונט או מהאי צ'ילואה, מובילה לצ'איטן ( Chaiten ) שעל הקרטרה אוסטרל, ומכאן ודרומה הופך האזור לגשום ולקריר יותר.
נוסעים זריזים עוברים את הקרטרה אוסטרל בשלושה ימים, והיסודיים יקדישו לדרך זמן רב יותר. מקומות הלינה באזור בסיסיים בדרך כלל, אך הנוף המדהים והפראי מפצה על הכול.
הקרטרה אוסטרל – מאזור פוארטו מונט ועד העיירה וייה או'היגינס
כשעה נסיעה דרום-מזרחה מהעיירה פוארטו מונט שוכן הפארק הקטן והנחמד של עצי האלרסה ( Alerce Andino National Park ) או בשמם העברי " ברוש פטגוני", מהמדהימים שבעצי העולם. עץ זה גדל בקצב איטי ביותר ומגיע לגיל מופלג (ביערות שמול פוארטו מונט ידוע על עץ אלרסה, שחוקרים העריכו את גילו בכ- 4,200 שנה!).
בפארק הלאומי קיילאט ( Queulat National Park ), הממוקם לצד הקרטרה אוסטרל, מדרום לעיירה פויוגואפי ( Puyuhguapi ), נמצא קרחון שנחשב בשל מיקומו לאחד המיוחדים בעולם. הקרחון, שצבעו טורקיז, ממוקם על צוק בגובה של כ- 200 מטר מעל לערוץ, ומתחתיתו זולגים מפלים הנשפכים אל אגם קטן.
אגם מננדז בפארק של עצי האלרסה (צילום: Linda De Volder)
הקרחונים של הדרך הדרומית
העיר הגדולה על הקרטרה-אוסטרל היא קויאייקה ( Coyhaique ), אליה מגיעים באמצעות כביש אספלט העובר בשדות תורמוסים בשלל צבעים. אתר מעניין בקצה העיירה הוא סלע האינדיאני ( Piedra del Indio ) - סלע גדול אשר נראה כפני אינדיאני. מכאן ניתן להמשיך דרום-מערבה לעבר קרחון סן רפאל ( San Rafael Glacier), דרום-מזרחה לעבר קרחון פריטו מורנו ( Perito Moreno) הארגנטיני, או לדרום הקרטרה – אל העיירה ווייה או'היגינס.
* על קרחון פריטו מורנו בכתבה נוספת על פטגוניה
* על העיירה ויה או'היגנס בכתבה על חלקה הדרומי של הקרטרה
השייט אל קרחון סן רפאל , הממוקם בקצה לגונה מוארכת – לגונה סן רפאל ( Laguna San Rafael ) , הוא בין החוויות העוצמתיות (והיקרות) של המבקר בצ'ילה. הקרחון גולש לאורך 45 ק"מ, מכיפת הקרח הצפונית היישר אל הפיורד המוארך. פיסות קרח שהתנתקו מקיר הקרח בן 30 המטרים, צפות במי האוקיינוס ויוצרות ניגוד מרהיב לצמחייה הירוקה ולצוקים הכהים.
הקרחון התלוי על צוק ב פארק הלאומי קיילאט (צילום: TravelHound.cl)
התנפצות מרשימה של קרחון פריטו מורנו, המכונה "הקרחון המתנפץ", וקריאות התפעלות ושמחה של מטיילים שזכו
לאן מכאן?
מרבית המטיילים (המגיעים מצפון) ממשיכים מקויאייקה עם הכביש הראשי מזרחה אל תוך ארגנטינה, אך בוודאות ניתן לומר: לא חשוב לאן ילכו וכמה זמן יעבור – כל אזכור של אזור האגמים ושל הקרטרה אוסטרל ידליק מייד ניצוץ בעיניים, והגעגועים למקום הנפלא הזה ילוו אותם כל חייהם.
כתבה על הקטע הדרומי של הקרטרה אוסטרל
מידע נוסף
השכרת רכב בצ'ילה | השכרת רכב בארגנטינה
בתי מלון בפטגוניה (צ'ילה) | בתי מלון בפטגוניה (ארגנטינה)
כתבות נוספות על פטגוניה
הקטע הדרומי של הקרטרה אוסטרל
שמורת טורס דל פיינה
אזור האגמים של ארגנטינה
טיול לפטגוניה - מבוא למטייל
כתבות נוספות על צ'ילה
טרק צלב הימים בדרום פטגוניה
טרק השיניים של נווארינו (באי נווארינו)
טרקים בצ'ילה
לינה בעיר פוארטו מונט
עיירת הדייגים הציורית פוארטו מונט בצ'ילה (צילום:
אזור האגמים הצ'יליאני
אגם ייאנקיהואה נחשב לאחת מפינות החמד של האזור, וזאת בזכות הר הגעש אוסורנו (2,652 מ'), בעל צורת החרוט המושלם. הר געש זה הוא אחד מעשרות הרי געש המאפיינים את רכס האנדים, שמקורו בהתרוממות שנוצרה לאחר מפגש קרקעית האוקיינוס השקט עם הלוח היבשתי של אמריקה. החום והלחץ נמשכים גם כיום ומוצאים פורקן בהרי געש, מעיינות חמים ורעידות אדמה. ב-22 במאי 1960 תקפה רעידת אדמה אדירה את אזור האגמים ודרום צ'ילה. רעש האדמה החריב כמעט לחלוטין ערים כמו ולדיביה, אוסורנו ופוארטו מונט, ולווה בהתפרצות ארבעה הרי געש בו זמנית.
לינה בעיר פוארטו ואראס
מפלי
נוסעים זריזים עוברים את הקרטרה אוסטרל בשלושה ימים, והיסודיים יקדישו לדרך זמן רב יותר. מקומות הלינה באזור בסיסיים בדרך כלל, אך הנוף המדהים והפראי מפצה על הכול.
הקרטרה אוסטרל –
אגם מננדז בפארק של עצי האלרסה (צילום:
הקרחונים של הדרך הדרומית
העיר הגדולה על הקרטרה-אוסטרל היא קויאייקה ( Coyhaique ), אליה מגיעים באמצעות כביש אספלט העובר בשדות תורמוסים בשלל צבעים. אתר מעניין בקצה העיירה הוא סלע האינדיאני ( Piedra del Indio ) - סלע גדול אשר נראה כפני אינדיאני. מכאן ניתן להמשיך דרום-מערבה לעבר קרחון סן רפאל ( San Rafael Glacier), דרום-מזרחה לעבר קרחון פריטו מורנו ( Perito Moreno) הארגנטיני, או לדרום הקרטרה – אל העיירה ווייה או'היגינס.
* על קרחון פריטו מורנו בכתבה נוספת על פטגוניה
* על העיירה ויה או'היגנס בכתבה על חלקה הדרומי של הקרטרה
השייט אל קרחון סן רפאל , הממוקם בקצה לגונה מוארכת – לגונה סן רפאל ( Laguna San Rafael ) , הוא בין החוויות העוצמתיות (והיקרות) של המבקר בצ'ילה. הקרחון גולש לאורך 45 ק"מ, מכיפת הקרח הצפונית היישר אל הפיורד המוארך. פיסות קרח שהתנתקו מקיר הקרח בן 30 המטרים, צפות במי האוקיינוס ויוצרות ניגוד מרהיב לצמחייה הירוקה ולצוקים הכהים.
הקרחון התלוי על צוק ב פארק הלאומי קיילאט (צילום: TravelHound.cl)
התנפצות מרשימה של קרחון פריטו מורנו, המכונה "הקרחון המתנפץ", וקריאות התפעלות ושמחה של מטיילים שזכו
לאן מכאן?
מרבית המטיילים (המגיעים מצפון) ממשיכים מקויאייקה עם הכביש הראשי מזרחה אל תוך ארגנטינה, אך בוודאות ניתן לומר: לא חשוב לאן ילכו וכמה זמן יעבור – כל אזכור של אזור האגמים ושל הקרטרה אוסטרל ידליק מייד ניצוץ בעיניים, והגעגועים למקום הנפלא הזה ילוו אותם כל חייהם.
כתבה על הקטע הדרומי של הקרטרה אוסטרל
מידע נוסף
השכרת רכב בצ'ילה | השכרת רכב בארגנטינה
בתי מלון בפטגוניה (צ'ילה) | בתי מלון בפטגוניה (ארגנטינה)
כתבות נוספות על פטגוניה
הקטע הדרומי של הקרטרה אוסטרל
שמורת טורס דל פיינה
אזור האגמים של ארגנטינה
טיול לפטגוניה - מבוא למטייל
כתבות נוספות על צ'ילה
טרק צלב הימים בדרום פטגוניה
טרק השיניים של נווארינו (באי נווארינו)
טרקים בצ'ילה
* על העיירה ויה או'היגנס בכתבה על חלקה הדרומי של הקרטרה
הקרחון התלוי על צוק ב
התנפצות מרשימה של קרחון פריטו מורנו, המכונה "הקרחון המתנפץ", וקריאות התפעלות ושמחה של מטיילים שזכו
כתבה על הקטע הדרומי של הקרטרה אוסטרל
מידע נוסף
השכרת רכב בצ'ילה | השכרת רכב בארגנטינה
בתי מלון בפטגוניה (צ'ילה) | בתי מלון בפטגוניה (ארגנטינה)
כתבות נוספות על פטגוניה
הקטע הדרומי של הקרטרה אוסטרל
שמורת טורס דל פיינה
אזור האגמים של ארגנטינה
טיול לפטגוניה - מבוא למטייל
כתבות נוספות על צ'ילה
טרק צלב הימים בדרום פטגוניה
טרק השיניים של נווארינו (באי נווארינו)
טרקים בצ'ילה
שמורת טורס דל פיינה
אזור האגמים של ארגנטינה
טיול לפטגוניה - מבוא למטייל