שנגחאי – העיר שמעל הים
מאת: יובל נעמן


שנגחאי, אחת הערים הגדולות בעולם והגדולה ביותר בסין, שוכנת בדלתא של נהר היאנגצה אל ים סין המזרחי, על שתי גדותיו של נהר חואנג-פו. זו עיר מודרנית, תעשייתית ועמוסה, המושפעת מאד מהעולם הגדול. שנגחאי היא אחת מארבע ערי מחוז בסין, היא מאכלסת קצת פחות מ- 2% מתושבי סין (26 מיליון), ומייצרת כמעט 20% מהתוצרת של סין כולה. 


בכתבה זאת נכיר את העיר בעלת ההיסטוריה והמנטליות הייחודית, את אתרי התיירות שלה ואת מערכת התחבורה אליה, ממנה ובתוכה.
 
שנגחאי, פנינת המזרח
מגדל "פנינת המזרח" ברובע פודונג של שנגחאי, על רקע גורדי השחקים של הרובע.
בתמונה: אחד משני "כדורי התצפית" במגדל הגבוה בסין
  (צילום: CC Nikada) 


אתרים לביקור בעיר שנגחאי (A-L), ובתי מלון מומלצים: 
מלון פיירמונט פיס שנבנה ע"י משפחת ששון היהודית   | מלון ריץ' קרלטון שנגחאי ברובע פודונג

המזרח הרחוק



שנגחאי בעת המודרנית

שנגחאי (Shanghai) מעולם לא הייתה בירה, אבל בתקופות שונות ובמיוחד מאמצע המאה ה - 19 ועד אמצע המאה ה- 20, הייתה מהערים המשפיעות ביותר בסין כולה, כמו שהיא ממשיכה להיות עד היום. שנחאי נקראה הזונה של המזרח והושוותה לפריז, ויש המשווים אותה (ואת רובע פודונג) למנהטן, בשל בנייניה הנישאים והתחבורה המסועפת והמודרנית שבה. המקום מיושב כאלף שנה, אבל סין שמעולם לא חששה מתקיפה זרה ולא עסקה בסחר חוץ ניכר, לא ייחסה למקום האסטרטגי של שפך נהר היאנגצה חשיבות יתרה. 
 
עם כניסת המעצמות לסין, בתחילת המאה ה- 19, נוצר פער ביחסי המסחר לרעת הבריטים רוכשי המשי והתה, שאילץ את אותם לתקנו ביבוא ומכירת אופיום לסין. צעד חד-צדדי זה הוביל להתנגדות בקרב הסינים ולפריצת מלחמת האופיום הראשונה, שבסופה (1842) כבשו הבריטים את שנגחאי, הכניעו את הסינים ואילצו אותם לחתום על הסכם נאנג'ינג המשפיל. שנגחאי נמסרה בחלקה לשליטה ולשיפוט בריטי, דבר שהביא לכניסת מעצמות נוספות, ובהן צרפת ארה"ב ויפן, לשליטה בעיר. תוך זמן קצר הפכה העיר לנמל הגדול במזרח, נקודה אסטרטגית חשובה, ומקום בו הושקעו יותר כספים על ידי המדינות האירופיות מכל מקום אחר.
 
החשיפה לתרבות הזרה והאחיזה הרופפת של שושלת צ'ינג המתפוררת באזור, גרמה לבום תעשייתי ותרבותי, לצד כאוס חברתי, אליו נדחקו כוחות ורעיונות זרים. שליטה של מאפיות וכוחות פשע, לצד תפארת קולוניאליסטית תרבותית. בראשית המאה העשרים היו ימיה העליזים של העיר, כשנבנו המבנים המפוארים אל מול הנהר, סחר עולמי מהמזרח נוהל משם, וחיי הוללות של סמים, מאפיה, זנות ופאר אקסטרווגנטי. העיר נכבשה על ידי היפנים והייתה בשליטתם עד לסיום מלחמת העולם השנייה (1945), במהלכה רוכזו הזרים בגטאות, ובכללם הקהילה היהודית הגדולה של העיר. 
כתבות על סין לפי אזורים
 
שנחאי
עיר על המים - אורת רובע פודונג של שנגחאי 
משתקפים במימי נהר חואנגפו   (צילום: CC Summer Li) 
 

העיר הישנה והעיר החדשה של שנגחאי

כיום זוהי עיר מודרנית, שמאז הכרזת גדת הנהר המזרחית פודונג כשטח לבינוי בעל מעמד מיוחד, עברה מתיחת פנים בקצב מהיר ובינוי מאסיבי. בשנגחאי 25 אוניברסיטאות המפיצות ידע תעשייתי, מחקרי ומדעי בסין כולה.
 
נהר חואנגפו (Huangpu Jiang) מחלק את העיר לאזור הישן – אזור פוש'י (Puxi ממערב לנהר פו) ואזור פודונג (Pudong =ממזרח לנהר פו) החדיש. באחרון מתנוססים מגדלים רבים ונבנה שדה תעופה חדיש, המחובר לעיר באחת מרכבות מאגלב  (Shanghai maglev train)היחידות הפועלות בעולם (רכבת הצפה ומונעת על מגנטים, במהירות 431 קמ"ש). את העיר מקיפים שני כבישי טבעת וגשרים בגבהים של חמישה מפלסים, המרחפים מעל מבנים רבי קומות. בעיר הישנה – פו-ש'י, ניכרים עדיין עקבות הרבעים השונים: הבריטי, הצרפתי והסיני. 

שנגחאי, מחלפים
את העיר מקיפים שני כבישי טבעת וגשרים בגבהים של חמישה מפלסים, המרחפים מעל מבנים רבי קומות  (צילום: CC ansonmiao) 

שנגחאי, mingzhu roundabout
אי התנועה mingzhu למרגלות מגדל פנינת המזרח, עם מדרכה מוגבהת בגובה 6 מ'  (צילום: CC Minisu69) 

מתי מומלץ להגיע לשנגחאי

מבחינה גאוגרפית שנגחאי נמצאת בדיוק על קו הרוחב של ירושלים ותל-אביב, אבל מושפעת רבות מהמונסון הקיצי ומהטייפונים של הקיץ והסתיו, המגיעים מהאוקיינוס השקט ומתנגשים ביבשה בחופה הדרומי של סין.
יולי הוא החודש החם, עם 32 מעלות, וכן הגשום ביותר, בעוד שדצמבר הוא היבש והקר עם 1-5 מעלות צלזיוס. בממוצע יורדים למעלה מ- 1000 מ"מ גשם בקיץ החם והגשום.
 
שנגחאי, נהר חואנגפו
מבט מהעיר הישנה על נהר חואנגפו ורובע פודונג החדיש  (צילום: CC honglouwawa ) 
 

הפינה היהודית של שנגחאי

סוחרים הגיעו לעיר שנגחאי עוד בראשיתה. מיד לאחר מלחמת האופיום הראשונה, באמצע המאה ה- 19, הגיעו הבריטים ואיתם משפחת ששון העיראקית, כדי ליצור טקסטיל וסחר באופיום. הם הביאו איתם קהילה גדולה ותוססת, שהתיישבה בעיר והקימה בתי כנסת ובתי ספר. גם בתחום האירוח וחיי הזוהר לא נפקד מקומם, כשאת פעילותם ריכזו הששונים מ"מלון קאתאי" שבבעלותם, המקום הנחשב ביותר במזרח.
 
מאז הפרעות של תחילת המאה ה- 20 ברוסיה ועד המהפכה, היגרו יהודים רבים מרוסיה לסין, וחלקם הגיע לשנגחאי. בתקופה שאירופה החלה לבעור, הנפיק הקונסול הכללי של סין בווינה (לימים חסיד אומות העולם) פנג-שאן-הו, כעשרים אלף אשרות כניסה לסין עבור יהודי גרמניה ואוסטריה, בניגוד להוראות הממונה עליו. בכך הציל את חייהם, ומרביתם היגרו לשנגחאי לתקופת המלחמה. בתקופה זו הייתה הקהילה היהודית הגדולה ביותר במזרח, ואחת מקהילות הזרים הגדולות ביותר בעיר.
 
עם הקמת מדינת ישראל נעלמה כמעט הקהילה היהודית והוזנחו מוסדותיה, והיום פרט לאנשי העסקים הישראלים החיים בעיר ובית חב"ד (Chabad of Pudong) ברובע פודונג, המרכז את מעט הפעילות היהודית, נשמרו רק מעט מימי הזוהר של יהדות שנגחאי. טיולי יום באתרי המורשת היהודית בעיר מאורגנים על ידי סוכנויות.
 
מלון פיירמונט פיס בשנגחאי
מלון פיירמונט פיס, נבנה ע"י משפחת ששון היהודית בשנת 1929 ונקרא בזמנו מלון קתאי.
במלון נמצא קפה ויקטור, על שם ויקטור ששון, אבי המשפחה, שבנה בניינים רבים ברובע פודונג

(צילום: Fairmont Peace Hotel On the Bund)

יעדים לביקור בשנגחאי 

על הגדה המערבית של נהר הואנגפו (הקרויה בסינית פוש'י Poxi) נמשכת טיילת הבונד (Bund) המוגבהת מעל פני הכביש, בה נמצאים רוכלים רבים ואומנים, המציירים את העוברים ושבים וגוזרים את דיוקניהם. הטיילת ידעה זמנים בהם הייתה הרחוב החשוב בכלכלה הסינית ומרכז קוסמופוליטי של סוחרי אירופה העושים עסקים בסין.
בתי מלון בקרבת טיילת הבונד
 
מעבר לנהר נשקפת שורת גורדי השחקים של רובע פודונג, בעוד שבחזית הרחוב ניצבים מבנים קולוניאליסטים קלאסיים, בני 100-150 שנה. לצדם מבנים נאו-קלאסיים, בני 70 שנה, מתקופת הפריחה של סין בטרם מלחמת האזרחים, המדגימים את עברה הקוסמופוליטי של העיר. באותו רחוב נמצאים בנקים רבים, מועדונים יוקרתיים ומסעדות, כמו גם מבני מלון קאתאי (בית ששון) ההיסטורי, הקרוי היום מלון פיירמונט פיס (Fairmont Peace Hotel On the Bund), מלון 4 כוכבים מצוין, ובנק הונג-קונג ושנגחאי בעל הכיפה העגולה, מבנה המכס בעל השעון בראשו ובית בנק יוקהאמה.
 
שנגחאי, טיילת הבונד
על הגדה המערבית של נהר הואנגפו נמשכת טיילת הבונד, המוגבהת מעל פני הכביש  (צילום: CC silkwayrain) 
 
מלון מומלץ בשנגחאי
מלון פיירמונט פיס
 - מלון 5 כוכבים במיקום מרכזי,
מעוצב בסגנון אר-דקו, עם בריכת שחיה, מרכז ספא, מסעדה וחדרים גדולים ומפנקים
 
 
מחלקו הצפוני של הבונד יוצאת מנהרה מעבר לנהר, שהיא מנהרה תיירותית ביזארית, בה נוסעים בקרוניות כשברקע מצוירות בקרני לייזר סצנות ואפקטים המלווים בצליל תואם של מסע לעובי האדמה. בקרבת דרום הבונד, במרחק הליכה קצר מערבה, נמצאים בצמידות הרובע הסיני וגן יו.
 
גן יו יואן (Yu Yuan– הוא גן סיני אופייני, בעיבורו של אזור הקרוי "צ'איינה טאון". בגן ישנם כל המרכיבים של גן סיני, הכוללים פאוויליונים, מסלעות המייצגות הרים יציבי-עד (פאנג) מעל בריכות מים (שואה), המייצגות אוקיינוס של דינאמיות, בהן משכשכים דגי זהב, בצל עצים מעוצבים ושיחים. המשעול מתפתל ונפתח לכיכרות, ושוב עובר בהצרויות המסתירות את המתרחש מעבר לעיקול הבא. מכל נקודה נשקף נוף שונה, המופרד בחומות אבן, עליהן שרועים דרקוני ענק בעלי שלוש אצבעות, כדי לא להרגיז את הקיסר ולסמן איום עליו.
 
את הגן בנתה במקור משפחת פאן – פקידי ממשל עשירים בשושלת מינג. הקמתו ארכה 18 שנה בין 1559-77. הגן נהרס בהפצצה בכיבוש הבריטי של העיר במלחמת האופיום הראשונה (1842), אבל למען התיירות נבנה הגן מחדש כמו גם אזור התיירות הסמוך לו, הקרוי הבזאר או צ'יינה טאון.
 
גני יויואן, שנגחאי
פנסים אדומים בגני יויואן (Yuyuan Garden), גן סיני אופייני   (צילום: Asia Images Group)
 



אין כניסה לסינים וכלבים...

בעברה הקולוניאלי של העיר היו חיים הסינים חסרי המעמד באזור זה של העיר. עוד זוכרים את האגדה האורבאנית המשפילה, על חוקי האיסור לכניסה לגנים הבריטיים בשלטי "אין כניסה לכלבים וסינים", אימרה שככל הנראה הייתה באותיות הקטנות של כללי הגן ולא בשלטי חוצות, ובכל זאת זכורה כעלבון משפיל של הסינים בארצם. כיום זהו אזור תיירותי הומה, עם בתים "סינים" חדשים, סמטאות מרוצפות, מאות חנויות ומסעדות, כיכרות עם רוכלי רחוב, ואלפי תיירים סינים ואחרים בתפאורה "סינית אותנטית".
 
בלב העיר הסינית רחבה מרוצפת עם אגם קטן וגשר מזגזג לבית התה שבמרכזו  מקום התרגעות על כוס תה וביצי שלו. מומלץ להקדיש לסיור רגלי בגן יו ובעיר הסינית בין שעתיים לארבע שעות.

שנגחאי, גני יו-יואן, גן סיני אופייני
גן יו יואן, בעיבורו של אזור "צ'איינה טאון"  (צילום: zyxeos30)

שנגחאי, גני יו-יואן, גן סיני אופייני
גני יו-יואן, ארכיטקטורה סינית אופיינית   (צילום: zyxeos30)
 

רחוב נאנג'ינג - רחוב הקניות של שנגחאי

רחוב נאנג'ינג מזרח (Nanjing Road East), הקרוי על שם הבירה הדרומית נאנג'ינג, מוליך ממלון פיירמונט פיס בצפון הבונד, מערבה לפארק העם וכיכר העם. קטע הרחוב שזכה לשם "מייל הזהב", הפך עוד בתקופה הקומוניסטית האפלה לטיילת יוקרתית והומת אדם, מקדש לתרבות הצריכה הקפיטליסטית. זהו חלון הראווה של העיר.
 
במרכזו של הרחוב כיכר, ולאורך כקילומטר וחצי אין תחבורה, פרט לקרוניות זעירות המסיעות את העצלים והמתקשים. לכל אורכו של הרחוב חנויות מותגים לא זולות, מסעדות ואורות ניאון סטייל לאס וגאס. זהו רחוב הקניות המפואר, בעל השם האגדי בסין, מקום בו הסוחרים העשירים מתהדרים במותגים, בעוד שחסרי האמצעים ואנשי הפרברים מביטים בהם ובזגוגיות הראווה במבט ירוק של קינאה. 
 
שנגחאי, רחוב הקניות נאנג'ינג
רחוב נאנג'ינג - רחוב הקניות של שנגחאי   (צילום: pidjoe)
 

שוק הלילה והרובע הצרפתי

אלטרנטיבה זולה וטובה לאוכל בערב ניתן למצוא בשוק הלילה, הנמצא במרחק הליכה קצר מהבונד, ברחוב יונאן (Yunnan Road) בקרבת רחוב נאנג'ינג (Nanjing Road). זהו שוק מזון בו פותחים שולחנות ומאכילים את העוברים והשבים במבחר מנות סיניות זולות ומשביעות.
 
האזור שקיבלה צרפת במאה ה- 19 כזיכיון קרוי הרובע הצרפתי. מעולם לא היה צרפתי באמת, וכמעט כל אוכלוסייתו היתה סינית, עם נציגות רוסית משמעותית, אבל הניחוח הצרפתי היה קיים, במיוחד בשמות הרחובות. הרחוב המרכזי בו הוא רחוב הואיחאי (Huaihai Lu), שהולך והופך בהדרגה לרחוב הקניות והמרכז הקולינרי המוביל בעיר. הרחוב מוצף מרכזי קניות וחנויות כל-בו, ומקושט אדניות פרחים בסגנון צרפתי.
 
שנגחאי, שוק הלילה
שוק הלילה - פותחים שולחנות ומאכילים את העוברים והשבים במבחר מנות סיניות זולות ומשביעות   (צילום: junpinzon)
 
 

מוזיאון ותיאטרון שנגחאי

במקום בו היה פעם מגרש מרוצי הסוסים, היום ניצבים כיכר העם ופארק העם, ולצידם מוזיאון שנגחאי (Shanghai Museum) החדיש והמפואר. המוזאון נפתח בשנת 1994 ועלה למעלה מחצי מיליון יואן. פרט לצורתו המעניינת, כמו סירה עגולה המונחת במהופך על הראש, ופסלי החיות המיתולוגיות במבואה, הוא כולל ארבע קומות המציגות, בתאורה נכונה וכיתוב הסברים הולם, מוצגים מסין הפרהיסטורית, קדרות, ציור וקליגרפיה, פיסול עתיק, רהיטים של שושלות מינג וצ'ינג, חותמים, מטבעות, אומנות ג'ייד, טקסטיל ומנהגים של מיעוטי סין, וכן תצוגות מיוחדות כגון אומנות איטלקית מהמאה ה- 17, אומנות אמריקאית ואחרות. למוזיאון יש להקדיש לכל הפחות שעתיים, רק כדי להקיף את התערוכות בכל ארבעת הקומות ולהספיק גם לקפה בקומת הכניסה.

תיאטרון שנגחאי (Shanghai Theatre) הוא מתחם יפה, הכולל מספר מבנים, ובו מוצגת הופעת אקרובאטיקה שאינה מומלצת לבעלי לב חלש. זהו המקום לראות את אומנות הקרקס הסיני, בו נערות גומי ואנשים הבזים לכוחות המשיכה וכוחות הטבע, מציגים תוך סיכון את כישוריהם.
 
בין מבני הדת החשובים ביותר של העיר נמצא מקדש בודהת הירקן (Jade Buddha Temple). במקום נמצא פסל בודהה יושב, שגובהו 2 מ' ומשקלו 100 ק"ג, העשוי אבן ג'ייד בורמזי לבן (ג'יידיט), ופסל נוסף קטן יותר. המקדש נבנה בין 1911-1918, לפי האגדה על ידי נזיר שהביא את הפסלים, במסע מפרך מבורמה דרך טיבט לשנגחאי, ובנה סביבו את המקדש. פרט לפסל של שאקיהמוני (הבודהה, החכם משבט שאקיה), ישנם במקום פסלים נוספים, וכמוקד הבודהיזם האזורי גם מיליוני סינים המבקרים במקום, במיוחד בחגים וסופי שבוע.
 
שנגחאי, שוק הלילה
תיאטרון שנגחאי, נערות גומי ואנשים הבזים לכוחות המשיכה וכוחות הטבע מציגים תוך סיכון את כישוריהם  (צילום: DanFLCreativo)

שנגחאי, ג'ייד בודהה
מקדש ג'ייד בודהה - פסל בודהה עשוי אבן ג'ייד, שגובהו 2 מ' ומשקלו 100 ק"ג  (צילום: Lux D)
 



הגדה המזרחית – מנהטן של שנגחאי

הגדה המזרחית של נהר הואנגפו (Huangpu) קרויה פודונג (מזרח פו), ובה על שדות אורז ביצתיים באדמה שוקעת נבנו מגדלי פאר ענקיים וגני דשא פתוחים וגדולים, ששינו את קו הרקיע של העיר כולה. כמו כן נבנה שדה התעופה הבין-לאומי פודונג ונסללה רכבת מהירה המחברת אותו לעיר החדשה. את המבנים נאלצים לבנות על מצע בטון יציב ומוסתר מהעין, וטובי האדריכלים יוצרים כאן מבני ענק שונים ומשונים. 

המגדל הבולט וסמלה החדש של העיר הוא מגדל הטלוויזיה המשונה, הקרוי מגדל פנינת המזרח (Oriental Pearl TV Tower), שגבהו 427 מטר, והוא המגדל הגבוה בסין והחמישי בגובהו בעולם. במגדל, בתוך כדורים הנראים מבחוץ, ישנן עמדות תצפית בגבהים 263 ו- 351 מטרים, המקנים מבט ממעוף הציפור על העיר כולה, ולעיתים מעל העננים. אל עמדות התצפית "טסי"ם 50 איש במהירות 7 מטר לשנייה. 

המבנה הגבוה בשנגחאי ובסין כולה, הוא מגדל ג'ין מאו (Jin Mao Tower) שגבהו 421 מטר. המבנה בצורת פגודה טלסקופית משוכה מעלה, מבוסס על המספר 8 שהוא מספר מזל: יש בו 88 קומות ובסיסו מתומן, החלו בבנייתו בחודש השמיני וסיימו לבנותו באוגוסט 1998. 50 קומותיו הראשונות הן קומות משרדים, מעליהן 6 קומות של חנויות, בעוד שבראשו נמצא מלון Grand Hyatt.
שנחאי, מגדל הטלוויזיה פנינת המזרח
מגדל פנינת המזרח ברובע פודונג, החמישי בגובהו בעולם  (צילום: 
CC zorazhuang) 

שנחאי, רובע פודונג, מגדל הטלוויזיה פנינת המזרח
מימין - 
מגדל ג'ין מאו, משמאל - מגדל פנינת המזרח  (צילום: CC photographizethis) 
 

תחבורה בשנגחאי

הגעה לעיר שנגחאי אפשרית לאחד משדות התעופה: 
שדה התעופה פודונג (Shanghai Pudong International Airport) – החדש, 
שדה התעופה הונגצ'יאו (Shanghai Hongqiao International Airport)  הישן. 
שני שדות התעופה נמצאים במרחק כשעה נסיעה זה מזה - אם יש לכם טיסת המשך, שימו לב!
בתי מלון ליד שדה התעופה פודונג  | בתי מלון ליד שדה התעופה הונגצ'יאו

בהפלגה אפשר להגיע מיפןדרום קוראה או הונג-קונג, וברכבת מכל סין ואף מרוסיהמונגוליה או וייטנאם.

התנועה בעיר קשה ופקוקה, אבל מוניות יעילות ואף רכבת תחתית מתפתחת במהירות בעיר. אופניים והליכה רגלית יביאו אתכם לכל מקום במרכז במהירות ויעילות. אוטובוס תיירים, הכולל נסיעה בלמעלה ממאה קווים, מאפשר הגעה ליעדי תיירות וכרטיסי כניסה לאתרים, ומאפשר למי שקצר בזמן לראות לפי בחירתו את יעדי העיר והסביבה.

אחת המגלומניות הסיניות היא רכבת המאגלב של שנגחאי (Shanghai maglev train), המשרתת קו אחד בן 30 ק"מ, ממרכז פודונג לשדה התעופה פודונג. הרכבת היוצאת אחת לחצי שעה, בעוד שהרכבת הנגדית יוצאת במקביל, לנסיעה בת שבע דקות במהירות 431 קמ"ש, המלווה בכמעט בום על-קולי, כאשר גלי האוויר של הרכבות מתנגשים במהירות יחסית של 862 קמ"ש (0.72 מאך!). על ההצגה הזאת שילם העם הסיני 1.2 מיליארד דולר, אותם אין כל סיכוי להחזיר כאטרקציה תיירותית. המטרה המוצהרת היא להראות לעולם שבשנגחאי אפשר לעשות הכל, ויותר בגדול מבכל מקום אחר בעולם. אולמות הענק שנבנו לאקספו 2010 מוכיחים זאת. 
 
מהעיר שנגחאי אפשר לצאת לשייט בן שלוש שעות, בספינה היוצאת מהמזח ליד טיילת הבונד, לראות את העיר על שתי גדות נהר ההואנגפו ולצפות על הפעילות בנמל הפעיל של העיר.

שנחאי, רכבת המאגלב, הרכבת המהירה
רכבת המאגלב המהירה, משרתת קו אחד ממרכז פודונג לשדה התעופה פודונג  (צילום: CC fudan) 
 


מלון מומלץ במרכז שנגחאי

מלון ריץ' קרלטון שנגחאי פודונג (The Ritz-Carlton Shanghai, Pudong) הוא מלון 4 כוכבים, הממוקם בלב רובע פודונג, במרחק הליכה קצר מהנהר ומטיילת הבונד, 500 מ' ממגדל פנינת המזרח. המלון, המעוצב בסגנון אר-דקו מפואר, מציע בריכת שחיה, חדר כושר, מרכז בריאות וספא, מספר מסעדות, בר ולאונג'. החדרים גדולים מאד, ממוזגים, וכוללים פינת עבודה ופינת ישיבה מרווחת, ונוף נפלא של העיר.
 
בתי מלון במרכז שנגחאי
מלון ריץ' קרלטון שנגחאי פודונג
, תצפיות נפלאות על רובע פודונג, הנהר וטיילת הבוננד
 
 

מידע נוסף

כתבות נוספות

יעדי טיול בבייג'ינג
סין הטיבטית - ה"בק דור"
שמורות טבע ביוננאן
רמת טיבט וערבות מונגוליה


יובל נעמן אודות הכותב
יובל נעמןצלם גיאוגרפי, מדריך טיולים, בונה מסלולים, יועץ טיולים אישיים ומרצה על ארצות העולם השלישי. בעל תואר שני בלימודי אסיה, מכיר את אסיה על בוריה וכן חלקים נרחבים של אפריקה ואמריקה, מעשרות ביקורים ולמעלה משלושים שנות טיולים עם התרמיל על הגב.





יובל עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר