וייטנאם וקמבודיה –
שייט חווייתי לאורך נהר המקונג
מאת: גדי שמשון
דבר לא יכניס אתכם אל נבכי ההיסטוריה, התרבות והמיסטיקה של המזרח הרחוק, יותר משייט לאורך נהר המקונג המפורסם. השפעתו של הנהר, הידוע במגוון הביולוגי הנדיר שמתקיים בו ובמגוון התרבויות העשיר שצמח לאורכו, חילחלה לאורך השנים אל תרבותה של דרום-מזרח אסיה, וגם אתם לא תוכלו להישאר אדישים להשפעתו.
מפת מסלול השייט המתואר
להגדלה לחצו על הפינה השמאלית העליונה
תוואי המקונג – נהר שזורם דרך לב תרבות אסיה
שמו של נהר מקונג ( Mekong ) הולך לפניו, ולא בכדי. הנהר העצום, כ- 4,350 ק"מ אורכו, מהווה ערוץ חיים שלגדותיו פרחו עיירות, כפרים ומסורות. מקורו במחוז צ'ינגאי ( Qīnghăi ) שבמערב סין, ובדרך ליעדו הסופי בדרום וייטנאם, הוא חולף דרך מיאנמר, לאוס, תאילנד וקמבודיה. הנהר מאוזכר ומעוגן היטב בתרבויות אסיה – אינספור שירים, ספרים וסרטים ניסו להעביר את סוד קסמו, ועדיין הוא נחשב לאחד המקומות המסתוריים של היבשת הגדולה. כבר כשמגיעים אליו אפשר להריח משהו שונה באוויר. המים זורמים באופן רגוע, ולבד מהרחש הקל של הזרימה או איזה ציוץ ציפור מקרי – כוחו של המקונג מתבטא בשקט שלו.
לאט לאט מגלים את החיים שמשגשגים לאורך הנהר: כפר דייגים חבוי בין העצים, שוק צף מאולתר בן ארבע או חמש סירות, ולגדות הנהר, בין הבתים המסורתיים הבנויים בצניעות רבה, מתגלות לפתע מסעדות ופאבים שהותאמו במיוחד לקהל המערבי. נהר המקונג הוא הרבה דברים, וקשה להגדירו כמקשה אחת. נוכל למצוא בו תושבים מקומיים שהמגע עם המודרנה עדיין זר להם, לצד כפרים ועיירות עם תנועה הומה בכבישים וחיי לילה, המנסים לחקות בדרכם את החיים בערי המערב. ככל שמעמיקים בטיולים לגדות הנהר, הנופים משתנים – ג'ונגלים עבותים שנדמה כי אין להם סוף הופכים לפתע לכפרים עם מגרשי כדורגל שכונתיים, הממוקמים באופן רנדומלי לצד שדות אורז עצומים.
כתבה על שייט על המקונג העילי בשטח לאוס
אגם טונלה סאפ – שער הכניסה אל המקונג
אגם טונלה סאפ ( Tonle Sap) המרתק מהווה את מקווה המים הגדול ביותר בקמבודיה, עם שטח של 2,700 קמ"ר. ייחודו נובע משתי סיבות עיקריות: כיוון הזרימה שלו משתנה פעמיים בשנה, ובעונה הרטובה (מאי עד נובמבר) הוא הופך מאגם קמבודי צנוע למקווה המים המתוקים הגדול בכל אסיה. ההבדלים העצומים במפלס האגם בין עונות השנה (הוא צומח בגודלו כמעט פי 6!) הם הבסיס לדינמיקה המעניינת של חיי המקומיים פה. לאורך האגם ניתן לחזות בכפרי הדייגים "הצפים", כלומר בנויים על כלונסאות, הנחשפות לעיני כול בעונה היבשה, תופעה ייחודית לאזור זה של העולם.
אגם טונלה סאפ, פלא טבע בפני עצמו, מתחבר בהמשכיות לנהר המקונג, ולכן נחשב לשער הכניסה הטבעי והנוח להפלגות על הנהר הגדול. למעשה, בשל הרצף הגיאוגרפי ביניהם, רבים מחשיבים את האגם והנהר כיעד תיירותי אחד, ובאמת – זו הדרך המומלצת להגיע לכאן. שייט לאורך האגם יכול ללמד רבות על החיים במקום, דרך ביקור בכפרים הצפים וסיורים בכפרים החקלאיים המסורתיים שלגדותיו. מומלץ לשוחח עם הדייגים, החקלאים ובעלי המלאכה – גם אם רוב השיחה תתנהל בתנועות ידיים – כי אין כמו מגע אנושי ישיר על מנת ללמוד על חייו של אדם. אחרי סיור בין בתי העץ הבנויים על כלונסאות, ביקור בשווקים הצבעוניים והנוגעים ללב ומפגש עם תושבי המקום, המעניקים לאזור ייחודי זה את הילת קסמו, ניתן להבין למה אגם זה נחשב לליבה הפועם של החקלאות הקמבודית.
המסע בין טונלה סאפ למקונג עובר דרך תעלה מפותלת, מעשה ידי אדם, הצוברת פופולריות שהולכת ועולה מדי שנה בקרב מטיילי דרום-מזרח אסיה, אך נחשבת עדיין ליעד אותנטי ולא ממוסחר, בו ניתן לחזות ב"חיים האמיתיים" של תושבי האזור. באופן מפתיע, אופיו של האזור תוסס מאוד, אך בשל הצביון הכפרי-מסורתי, נעדרת בו ההמולה של ערי אסיה הגדולות, ולכן מתאפשרת היכרות כנה ואף אינטימית עם חיי המקומיים.
החיים הפשוטים על האגם, אב ובנו על אגם טונלה סאפ (צילום: CC Niederwimmer)
חיים שלמים על האגם (צילום: CC sharonang)
מהכפר אל העיר – ביקור בפנום פן
בירת קמבודיה, פנום פן ( Phnom penh ), היא עיר גדולה ומסקרנת, הנמצאת גם היא, באופן לא מפתיע, על נהר מקונג. בעיר, שהייתה ידועה בעבר כ"פנינת אסיה", ניתן לחזות גם היום בצלקות שנותרו מימי שלטון הקמר רוז' (תנועה קומוניסטית ששלטה בקמבודיה בשנות ה -70 וביצעה בה רצח עם), אך ניכר כי תושבי העיר אינם כבולים בעבר ומשקיעים את כוחם בטיפוח העיר והנאה מההווה. עיר אסיאתית זו שנמצאת כל הזמן בתנועה, מצליחה איכשהו לשמור על שיק צרפתי מקסים, זכר לתקופה הקולוניאליסטית שלה.
לצד עדויות לאכזריות שלטון העבר המוצגות לתיירים בכל פינה, ניתן למצוא גם את פנום פן החדשה. "שוק הלילה" הוא מקום עליו ממש לא כדאי שתוותרו, בשעות הערב והלילה מציע השוק המיוחד הזה עבודות אמנות ייחודיות מעשה ידי הרוכלים, אוכל רחוב מגוון מהטובים בעולם, הופעות רחוב והפתעות נוספות. צדו השני של המטבע הוא שבמהלך חיי הלילה העירוניים, רחובות העיר מוצפים בזנות ובסמים, כך שחובה לברר מראש לאן כדאי לצאת, ויותר מזה – מאלו מקומות רצוי להימנע.
כתבה על מקדשי אנגקור ושואת קמבודיה
וין לונג – העיר שבשפך הנהר
אין ספק כי שיא יופיו של המקונג נחשף כשמגיעים לדלתת הנהר, בה הוא מתפצל למאות שלוחות לפני שהוא נשפך אל ים סין הדרומי. זהו מקום בו הטבע בתפארתו, יוצר תמונה מרהיבה של ג'ונגלים פראיים, שדות אורז אינסופיים ומימי הנהר הכחולים, המתמזגים כולם יחד בערבוביית צבעים שאין שנייה לה. לא לחינם המקומיים נוהגים לספר כי מי שלא ראה שקיעה על מי המקונג, כאילו לא ראה שקיעה מעולם...
ובאמצע כל הטוב הזה, ממש במרכז דלתת המקונג, שוכנת העיר הקסומה וין לונג ( Vinh Long ), בירת פרובינציית וין לונג. כאן למעשה החיים סובבים סביב המים: חיי המסחר וחיי החברה, דרכי התעבורה ואזורי הבילוי – כולם ניזונים מהנהר, מאזכרים ומוקירים אותו. לרוב המקומות אפשר להגיע רק עם "מונית-אופנוע" (בפי המקומיים היא נקראת "מונית חיבוק", ואם תעלו עליה תבינו למה), שנהגה ינווט אותה בדרכים הצרות והמפותלות במקצועיות (ובמהירות) מרשימה.
מצגת וידאו בת 3 דקות מהשוק של וין לונג, שתעורר בכם תיאבון (או אולי לא...)
השוק הצף העשיר בעולם
בקאי בה ( Cai Be ) שכנתה "מעבר לכביש" של וין לונג, מרכז החיים של המקומיים הוא האדמה הפורייה, הניזונה ממפגש גופי המים הייחודי הסמוך לעיירה. עם השנים הפכה העיירה הקטנה למרכז חקלאי חשוב מן המעלה הראשונה, וכיום היא מגדלת פירות טרופיים לכל וייטנאם. בשוק הצף הקסום שלה – ככל הנראה הססגוני והמוצלח מכל השווקים הצפים שעל המקונג – ניתן למצוא פירות טרופיים שאפילו בדרום-מזרח אסיה נחשבים לאקזוטיים במיוחד. העושר ומגוון הפירות מתבטא בצבעוניות שלהם, חגיגה לעיניים ולמצלמות, וכמובן – חגיגה של טעמים וריחות שקשה לעזוב.
ללכת לאיבוד בהו צ'י מין סיטי
אל העיר הגדולה ביותר בווייטנאם, הו צ'י מין סיטי ( Ho Chi Minh City ) – סייגון המיתולוגית – מפליגים מנהר המקונג דרך תעלת צ'או גאו. את העיר מאכלסים כתשעה מיליון תושבים (!) וביקור בה הוא חוויה שמטלטלת את כל החושים. העיר מחולקת ל- 16 רבעים, כאשר רוב המטיילים מתרכזים במלונות ובאכסניות, הממוקמות ברובע מספר 1, שנחשב לבטוח יותר עבור תיירים מערביים. מומלץ להקדיש לעיר העצומה הזאת לפחות מספר ימים, בהם ניתן לבקר בשווקים ססגוניים, וליהנות ממסעדות וחיי לילה מגוונים.
סייגון, כפי שהיא עדיין מכונה על ידי המקומיים, מהווה מיקרוקוסמוס מושלם המדגים את התהליך המאפיין ערים רבות וגדולות ברחבי אסיה: מערב מול מזרח, ישן מול חדש, מתעשרים חדשים מול עוני ששמור רק לנחשלות שבמדינות. אטרקציה עליה אסור בשום אופן לוותר בעת הביקור בעיר, היא טיול ביער המנגרובים הקסום, שהוכר כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. ברגע שתיכנסו אליו לא תוכלו להאמין שאתם נמצאים מרחק כה קטן מאחת הערים הסואנות בתבל, ותישאבו אל הצורות המופלאות שיוצרים הענפים והשורשים. אתר נוסף שאסור לפספס הוא מוזיאון מלחמת וייטנאם המרגש, בו ניתן להבין מעט את תהומות הסבל בו היה שרוי עם זה במשך שנים ארוכות.
הדרך הטובה ביותר לטייל בעיר הזו היא פשוט לשוטט בה, למדוד אותה ברגליים. להסתובב כל יום באזור אחר של העיר, בין השווקים ואזורי הבילוי שכאילו פוזרו ברחבי סייגון באופן רנדומלי. רק היזהרו לכם מהאופנועים שמתייחסים אל חוקי התנועה כאל המלצה בלבד!
בתי מלון בעיר הו צ'י מין סיטי | כתבה על טיול בדרום וייטנאם
ספינה או בית מלון 5 כוכבים? גם וגם!
אולי הגיע הזמן להרחיב קצת על אמצעי התחבורה שלנו לאורך הנהר, המשמש גם כבית מלון צף, ברמת חמישה כוכבים. ספינות נהר, כמו ה- RV Indochine המעוצבת בסגנון קולוניאלי, מותאמת באופן אופטימלי לשייט נהרות, הן בממדיהן והן במבנה המיוחד – בזכותו ההפלגה בהן חלקה ונעימה. ספינת הנהר מציעה את כל הפינוקים והאווירה המאפיינת בתי מלון יוקרתיים. החדרים גדולים ומוארים ולכל חדר שירותים ומקלחת, ומרפסת הפונה החוצה. בנוסף, האזורים הציבוריים מציעים סיפון שמש עם בריכה ובר חיצוני, מסעדת גורמה, טרקלין סלון, שירותי ספא, בר פנימי וספרייה.
הספינה מספקת מענה לכל צורך שמתעורר, כך שבאמת הראש נקי וניתן פשוט לשבת ולהירגע, רצוי עם כוסית יין ביד, אל מול נוף נהר המקונג המתחלף לאיטו.
ספינת נהר על נהר המקונג, הנוף מתחלף לאיטו (צילום: Roderick Eime)
אל המקונג ומעבר לו
מאחר והמזרח הרחוק אינו בטווח "קפיצת" צ'ארטר קטנה מנתב"ג, מומלץ לשלב בטיול כמה אתרים חשובים נוספים באזור. ביקור בהאנוי ( Hanoi ), למשל, בירתה הסואנת של וייטנאם, הוא מתבקש. בעיר גנים, מקדשים ואתרים היסטוריים מרתקים, כמו גם תרבות קולינרית משובחת וחיי לילה מגוונים.
מפרץ הא לונג היפהפה, שייחודיות נופיו הביאה את אונסק"ו להכריז עליו כבר ב- 1994 כעל "אתר מורשת עולמית", נבחר בשנת 2011 לאחד מ"שבעת פלאי עולם הטבע", ומצדיק ביקור של יום שלם בין איי הפטרייה המעטרים אותו. תואר יוקרתי זה עזר להפוך את המפרץ, שהיה אנונימי יחסית לפני כן, לאתר הפופולרי ביותר בכל וייטנאם.
בתי מלון במפרץ הא לונג
חותרים אל המערה החבויה בין המצוקים הדרמטיים של מפרץ הא לונג (צילום: CC Xiquinho Silva)
ביקור במקדשי אנגקור
עיר נוספת ששווה ביקור מחוץ למסלול המקונג, היא עיר המקדשים אנגקור ( Angkor ), בירתה של ממלכת אנגקור הקדומה. גם היא זכתה לתואר אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, ולא בכדי. מהעיר העתיקה שרדו מערכות, תעלות, פסלים, מקדשים ומבנים אחרים, המעידים על רמת תחכומה של הציוויליזציה הנכחדת. ממבני המגורים עשויי העץ לא נותר דבר, אבל סיור בין המבנים המונומנטליים הנבלעים כיום בתבנית נוף הג'ונגל, מאפשר הצצה נדירה אל חיים עתיקים שאינם עוד.
אנגקור שוכנת לחופו של אגם טונלה סאפ, וממנה אפשר לצאת לטיולי השייט על המקונג, שלכבודם התכנסנו כאן.
כתבה על מקדשי אנגקור
מקדשי אנגקור – תפארת העבר של קמבודיה (צילום: CC Radek Kucharski)
מידע נוסף
כתבות נוספות
כתבה על שייט על המקונג העילי בשטח לאוס
המסע בין טונלה סאפ למקונג עובר דרך תעלה מפותלת, מעשה ידי אדם, הצוברת פופולריות שהולכת ועולה מדי שנה בקרב מטיילי דרום-מזרח אסיה, אך נחשבת עדיין ליעד אותנטי ולא ממוסחר, בו ניתן לחזות ב"חיים האמיתיים" של תושבי האזור. באופן מפתיע, אופיו של האזור תוסס מאוד, אך בשל הצביון הכפרי-מסורתי, נעדרת בו ההמולה של ערי אסיה הגדולות, ולכן מתאפשרת היכרות כנה ואף אינטימית עם חיי המקומיים.
החיים הפשוטים על האגם, אב ובנו על אגם טונלה סאפ (צילום:
חיים שלמים על האגם (צילום:
מהכפר אל העיר – ביקור בפנום פן
בירת קמבודיה, פנום פן ( Phnom penh ), היא עיר גדולה ומסקרנת, הנמצאת גם היא, באופן לא מפתיע, על נהר מקונג. בעיר, שהייתה ידועה בעבר כ"פנינת אסיה", ניתן לחזות גם היום בצלקות שנותרו מימי שלטון הקמר רוז' (תנועה קומוניסטית ששלטה בקמבודיה בשנות ה -70 וביצעה בה רצח עם), אך ניכר כי תושבי העיר אינם כבולים בעבר ומשקיעים את כוחם בטיפוח העיר והנאה מההווה. עיר אסיאתית זו שנמצאת כל הזמן בתנועה, מצליחה איכשהו לשמור על שיק צרפתי מקסים, זכר לתקופה הקולוניאליסטית שלה.
לצד עדויות לאכזריות שלטון העבר המוצגות לתיירים בכל פינה, ניתן למצוא גם את פנום פן החדשה. "שוק הלילה" הוא מקום עליו ממש לא כדאי שתוותרו, בשעות הערב והלילה מציע השוק המיוחד הזה עבודות אמנות ייחודיות מעשה ידי הרוכלים, אוכל רחוב מגוון מהטובים בעולם, הופעות רחוב והפתעות נוספות. צדו השני של המטבע הוא שבמהלך חיי הלילה העירוניים, רחובות העיר מוצפים בזנות ובסמים, כך שחובה לברר מראש לאן כדאי לצאת, ויותר מזה – מאלו מקומות רצוי להימנע.
כתבה על מקדשי אנגקור ושואת קמבודיה
וין לונג – העיר שבשפך הנהר
אין ספק כי שיא יופיו של המקונג נחשף כשמגיעים לדלתת הנהר, בה הוא מתפצל למאות שלוחות לפני שהוא נשפך אל ים סין הדרומי. זהו מקום בו הטבע בתפארתו, יוצר תמונה מרהיבה של ג'ונגלים פראיים, שדות אורז אינסופיים ומימי הנהר הכחולים, המתמזגים כולם יחד בערבוביית צבעים שאין שנייה לה. לא לחינם המקומיים נוהגים לספר כי מי שלא ראה שקיעה על מי המקונג, כאילו לא ראה שקיעה מעולם...
ובאמצע כל הטוב הזה, ממש במרכז דלתת המקונג, שוכנת העיר הקסומה וין לונג ( Vinh Long ), בירת פרובינציית וין לונג. כאן למעשה החיים סובבים סביב המים: חיי המסחר וחיי החברה, דרכי התעבורה ואזורי הבילוי – כולם ניזונים מהנהר, מאזכרים ומוקירים אותו. לרוב המקומות אפשר להגיע רק עם "מונית-אופנוע" (בפי המקומיים היא נקראת "מונית חיבוק", ואם תעלו עליה תבינו למה), שנהגה ינווט אותה בדרכים הצרות והמפותלות במקצועיות (ובמהירות) מרשימה.
מצגת וידאו בת 3 דקות מהשוק של וין לונג, שתעורר בכם תיאבון (או אולי לא...)
השוק הצף העשיר בעולם
בקאי בה ( Cai Be ) שכנתה "מעבר לכביש" של וין לונג, מרכז החיים של המקומיים הוא האדמה הפורייה, הניזונה ממפגש גופי המים הייחודי הסמוך לעיירה. עם השנים הפכה העיירה הקטנה למרכז חקלאי חשוב מן המעלה הראשונה, וכיום היא מגדלת פירות טרופיים לכל וייטנאם. בשוק הצף הקסום שלה – ככל הנראה הססגוני והמוצלח מכל השווקים הצפים שעל המקונג – ניתן למצוא פירות טרופיים שאפילו בדרום-מזרח אסיה נחשבים לאקזוטיים במיוחד. העושר ומגוון הפירות מתבטא בצבעוניות שלהם, חגיגה לעיניים ולמצלמות, וכמובן – חגיגה של טעמים וריחות שקשה לעזוב.
ללכת לאיבוד בהו צ'י מין סיטי
אל העיר הגדולה ביותר בווייטנאם, הו צ'י מין סיטי ( Ho Chi Minh City ) – סייגון המיתולוגית – מפליגים מנהר המקונג דרך תעלת צ'או גאו. את העיר מאכלסים כתשעה מיליון תושבים (!) וביקור בה הוא חוויה שמטלטלת את כל החושים. העיר מחולקת ל- 16 רבעים, כאשר רוב המטיילים מתרכזים במלונות ובאכסניות, הממוקמות ברובע מספר 1, שנחשב לבטוח יותר עבור תיירים מערביים. מומלץ להקדיש לעיר העצומה הזאת לפחות מספר ימים, בהם ניתן לבקר בשווקים ססגוניים, וליהנות ממסעדות וחיי לילה מגוונים.
סייגון, כפי שהיא עדיין מכונה על ידי המקומיים, מהווה מיקרוקוסמוס מושלם המדגים את התהליך המאפיין ערים רבות וגדולות ברחבי אסיה: מערב מול מזרח, ישן מול חדש, מתעשרים חדשים מול עוני ששמור רק לנחשלות שבמדינות. אטרקציה עליה אסור בשום אופן לוותר בעת הביקור בעיר, היא טיול ביער המנגרובים הקסום, שהוכר כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. ברגע שתיכנסו אליו לא תוכלו להאמין שאתם נמצאים מרחק כה קטן מאחת הערים הסואנות בתבל, ותישאבו אל הצורות המופלאות שיוצרים הענפים והשורשים. אתר נוסף שאסור לפספס הוא מוזיאון מלחמת וייטנאם המרגש, בו ניתן להבין מעט את תהומות הסבל בו היה שרוי עם זה במשך שנים ארוכות.
הדרך הטובה ביותר לטייל בעיר הזו היא פשוט לשוטט בה, למדוד אותה ברגליים. להסתובב כל יום באזור אחר של העיר, בין השווקים ואזורי הבילוי שכאילו פוזרו ברחבי סייגון באופן רנדומלי. רק היזהרו לכם מהאופנועים שמתייחסים אל חוקי התנועה כאל המלצה בלבד!
בתי מלון בעיר הו צ'י מין סיטי | כתבה על טיול בדרום וייטנאם
ספינה או בית מלון 5 כוכבים? גם וגם!
אולי הגיע הזמן להרחיב קצת על אמצעי התחבורה שלנו לאורך הנהר, המשמש גם כבית מלון צף, ברמת חמישה כוכבים. ספינות נהר, כמו ה- RV Indochine המעוצבת בסגנון קולוניאלי, מותאמת באופן אופטימלי לשייט נהרות, הן בממדיהן והן במבנה המיוחד – בזכותו ההפלגה בהן חלקה ונעימה. ספינת הנהר מציעה את כל הפינוקים והאווירה המאפיינת בתי מלון יוקרתיים. החדרים גדולים ומוארים ולכל חדר שירותים ומקלחת, ומרפסת הפונה החוצה. בנוסף, האזורים הציבוריים מציעים סיפון שמש עם בריכה ובר חיצוני, מסעדת גורמה, טרקלין סלון, שירותי ספא, בר פנימי וספרייה.
הספינה מספקת מענה לכל צורך שמתעורר, כך שבאמת הראש נקי וניתן פשוט לשבת ולהירגע, רצוי עם כוסית יין ביד, אל מול נוף נהר המקונג המתחלף לאיטו.
ספינת נהר על נהר המקונג, הנוף מתחלף לאיטו (צילום: Roderick Eime)
אל המקונג ומעבר לו
מאחר והמזרח הרחוק אינו בטווח "קפיצת" צ'ארטר קטנה מנתב"ג, מומלץ לשלב בטיול כמה אתרים חשובים נוספים באזור. ביקור בהאנוי ( Hanoi ), למשל, בירתה הסואנת של וייטנאם, הוא מתבקש. בעיר גנים, מקדשים ואתרים היסטוריים מרתקים, כמו גם תרבות קולינרית משובחת וחיי לילה מגוונים.
מפרץ הא לונג היפהפה, שייחודיות נופיו הביאה את אונסק"ו להכריז עליו כבר ב- 1994 כעל "אתר מורשת עולמית", נבחר בשנת 2011 לאחד מ"שבעת פלאי עולם הטבע", ומצדיק ביקור של יום שלם בין איי הפטרייה המעטרים אותו. תואר יוקרתי זה עזר להפוך את המפרץ, שהיה אנונימי יחסית לפני כן, לאתר הפופולרי ביותר בכל וייטנאם.
בתי מלון במפרץ הא לונג
חותרים אל המערה החבויה בין המצוקים הדרמטיים של מפרץ הא לונג (צילום: CC Xiquinho Silva)
ביקור במקדשי אנגקור
עיר נוספת ששווה ביקור מחוץ למסלול המקונג, היא עיר המקדשים אנגקור ( Angkor ), בירתה של ממלכת אנגקור הקדומה. גם היא זכתה לתואר אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, ולא בכדי. מהעיר העתיקה שרדו מערכות, תעלות, פסלים, מקדשים ומבנים אחרים, המעידים על רמת תחכומה של הציוויליזציה הנכחדת. ממבני המגורים עשויי העץ לא נותר דבר, אבל סיור בין המבנים המונומנטליים הנבלעים כיום בתבנית נוף הג'ונגל, מאפשר הצצה נדירה אל חיים עתיקים שאינם עוד.
אנגקור שוכנת לחופו של אגם טונלה סאפ, וממנה אפשר לצאת לטיולי השייט על המקונג, שלכבודם התכנסנו כאן.
כתבה על מקדשי אנגקור
מקדשי אנגקור – תפארת העבר של קמבודיה (צילום: CC Radek Kucharski)
מידע נוסף
כתבות נוספות
לצד עדויות לאכזריות שלטון העבר המוצגות לתיירים בכל פינה, ניתן למצוא גם את פנום פן החדשה. "שוק הלילה" הוא מקום עליו ממש לא כדאי שתוותרו, בשעות הערב והלילה מציע השוק המיוחד הזה עבודות אמנות ייחודיות מעשה ידי הרוכלים, אוכל רחוב מגוון מהטובים בעולם, הופעות רחוב והפתעות נוספות. צדו השני של המטבע הוא שבמהלך חיי הלילה העירוניים, רחובות העיר מוצפים בזנות ובסמים, כך שחובה לברר מראש לאן כדאי לצאת, ויותר מזה – מאלו מקומות רצוי להימנע.
כתבה על מקדשי אנגקור ושואת קמבודיה
מצגת וידאו בת 3 דקות מהשוק של וין לונג, שתעורר בכם תיאבון (או אולי לא...)
השוק הצף העשיר בעולם
בקאי בה ( Cai Be ) שכנתה "מעבר לכביש" של וין לונג, מרכז החיים של המקומיים הוא האדמה הפורייה, הניזונה ממפגש גופי המים הייחודי הסמוך לעיירה. עם השנים הפכה העיירה הקטנה למרכז חקלאי חשוב מן המעלה הראשונה, וכיום היא מגדלת פירות טרופיים לכל וייטנאם. בשוק הצף הקסום שלה – ככל הנראה הססגוני והמוצלח מכל השווקים הצפים שעל המקונג – ניתן למצוא פירות טרופיים שאפילו בדרום-מזרח אסיה נחשבים לאקזוטיים במיוחד. העושר ומגוון הפירות מתבטא בצבעוניות שלהם, חגיגה לעיניים ולמצלמות, וכמובן – חגיגה של טעמים וריחות שקשה לעזוב.
ללכת לאיבוד בהו צ'י מין סיטי
אל העיר הגדולה ביותר בווייטנאם, הו צ'י מין סיטי ( Ho Chi Minh City ) – סייגון המיתולוגית – מפליגים מנהר המקונג דרך תעלת צ'או גאו. את העיר מאכלסים כתשעה מיליון תושבים (!) וביקור בה הוא חוויה שמטלטלת את כל החושים. העיר מחולקת ל- 16 רבעים, כאשר רוב המטיילים מתרכזים במלונות ובאכסניות, הממוקמות ברובע מספר 1, שנחשב לבטוח יותר עבור תיירים מערביים. מומלץ להקדיש לעיר העצומה הזאת לפחות מספר ימים, בהם ניתן לבקר בשווקים ססגוניים, וליהנות ממסעדות וחיי לילה מגוונים.
סייגון, כפי שהיא עדיין מכונה על ידי המקומיים, מהווה מיקרוקוסמוס מושלם המדגים את התהליך המאפיין ערים רבות וגדולות ברחבי אסיה: מערב מול מזרח, ישן מול חדש, מתעשרים חדשים מול עוני ששמור רק לנחשלות שבמדינות. אטרקציה עליה אסור בשום אופן לוותר בעת הביקור בעיר, היא טיול ביער המנגרובים הקסום, שהוכר כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. ברגע שתיכנסו אליו לא תוכלו להאמין שאתם נמצאים מרחק כה קטן מאחת הערים הסואנות בתבל, ותישאבו אל הצורות המופלאות שיוצרים הענפים והשורשים. אתר נוסף שאסור לפספס הוא מוזיאון מלחמת וייטנאם המרגש, בו ניתן להבין מעט את תהומות הסבל בו היה שרוי עם זה במשך שנים ארוכות.
הדרך הטובה ביותר לטייל בעיר הזו היא פשוט לשוטט בה, למדוד אותה ברגליים. להסתובב כל יום באזור אחר של העיר, בין השווקים ואזורי הבילוי שכאילו פוזרו ברחבי סייגון באופן רנדומלי. רק היזהרו לכם מהאופנועים שמתייחסים אל חוקי התנועה כאל המלצה בלבד!
בתי מלון בעיר הו צ'י מין סיטי | כתבה על טיול בדרום וייטנאם
ספינה או בית מלון 5 כוכבים? גם וגם!
אולי הגיע הזמן להרחיב קצת על אמצעי התחבורה שלנו לאורך הנהר, המשמש גם כבית מלון צף, ברמת חמישה כוכבים. ספינות נהר, כמו ה- RV Indochine המעוצבת בסגנון קולוניאלי, מותאמת באופן אופטימלי לשייט נהרות, הן בממדיהן והן במבנה המיוחד – בזכותו ההפלגה בהן חלקה ונעימה. ספינת הנהר מציעה את כל הפינוקים והאווירה המאפיינת בתי מלון יוקרתיים. החדרים גדולים ומוארים ולכל חדר שירותים ומקלחת, ומרפסת הפונה החוצה. בנוסף, האזורים הציבוריים מציעים סיפון שמש עם בריכה ובר חיצוני, מסעדת גורמה, טרקלין סלון, שירותי ספא, בר פנימי וספרייה.
הספינה מספקת מענה לכל צורך שמתעורר, כך שבאמת הראש נקי וניתן פשוט לשבת ולהירגע, רצוי עם כוסית יין ביד, אל מול נוף נהר המקונג המתחלף לאיטו.
ספינת נהר על נהר המקונג, הנוף מתחלף לאיטו (צילום: Roderick Eime)
אל המקונג ומעבר לו
מאחר והמזרח הרחוק אינו בטווח "קפיצת" צ'ארטר קטנה מנתב"ג, מומלץ לשלב בטיול כמה אתרים חשובים נוספים באזור. ביקור בהאנוי ( Hanoi ), למשל, בירתה הסואנת של וייטנאם, הוא מתבקש. בעיר גנים, מקדשים ואתרים היסטוריים מרתקים, כמו גם תרבות קולינרית משובחת וחיי לילה מגוונים.
מפרץ הא לונג היפהפה, שייחודיות נופיו הביאה את אונסק"ו להכריז עליו כבר ב- 1994 כעל "אתר מורשת עולמית", נבחר בשנת 2011 לאחד מ"שבעת פלאי עולם הטבע", ומצדיק ביקור של יום שלם בין איי הפטרייה המעטרים אותו. תואר יוקרתי זה עזר להפוך את המפרץ, שהיה אנונימי יחסית לפני כן, לאתר הפופולרי ביותר בכל וייטנאם.
בתי מלון במפרץ הא לונג
חותרים אל המערה החבויה בין המצוקים הדרמטיים של מפרץ הא לונג (צילום: CC Xiquinho Silva)
ביקור במקדשי אנגקור
עיר נוספת ששווה ביקור מחוץ למסלול המקונג, היא עיר המקדשים אנגקור ( Angkor ), בירתה של ממלכת אנגקור הקדומה. גם היא זכתה לתואר אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, ולא בכדי. מהעיר העתיקה שרדו מערכות, תעלות, פסלים, מקדשים ומבנים אחרים, המעידים על רמת תחכומה של הציוויליזציה הנכחדת. ממבני המגורים עשויי העץ לא נותר דבר, אבל סיור בין המבנים המונומנטליים הנבלעים כיום בתבנית נוף הג'ונגל, מאפשר הצצה נדירה אל חיים עתיקים שאינם עוד.
אנגקור שוכנת לחופו של אגם טונלה סאפ, וממנה אפשר לצאת לטיולי השייט על המקונג, שלכבודם התכנסנו כאן.
כתבה על מקדשי אנגקור
מקדשי אנגקור – תפארת העבר של קמבודיה (צילום: CC Radek Kucharski)
מידע נוסף
כתבות נוספות
סייגון, כפי שהיא עדיין מכונה על ידי המקומיים, מהווה מיקרוקוסמוס מושלם המדגים את התהליך המאפיין ערים רבות וגדולות ברחבי אסיה: מערב מול מזרח, ישן מול חדש, מתעשרים חדשים מול עוני ששמור רק לנחשלות שבמדינות. אטרקציה עליה אסור בשום אופן לוותר בעת הביקור בעיר, היא טיול ביער המנגרובים הקסום, שהוכר כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. ברגע שתיכנסו אליו לא תוכלו להאמין שאתם נמצאים מרחק כה קטן מאחת הערים הסואנות בתבל, ותישאבו אל הצורות המופלאות שיוצרים הענפים והשורשים. אתר נוסף שאסור לפספס הוא מוזיאון מלחמת וייטנאם המרגש, בו ניתן להבין מעט את תהומות הסבל בו היה שרוי עם זה במשך שנים ארוכות.
הדרך הטובה ביותר לטייל בעיר הזו היא פשוט לשוטט בה, למדוד אותה ברגליים. להסתובב כל יום באזור אחר של העיר, בין השווקים ואזורי הבילוי שכאילו פוזרו ברחבי סייגון באופן רנדומלי. רק היזהרו לכם מהאופנועים שמתייחסים אל חוקי התנועה כאל המלצה בלבד!
בתי מלון בעיר הו צ'י מין סיטי | כתבה על טיול בדרום וייטנאם
ספינה או בית מלון 5 כוכבים? גם וגם!
אולי הגיע הזמן להרחיב קצת על אמצעי התחבורה שלנו לאורך הנהר, המשמש גם כבית מלון צף, ברמת חמישה כוכבים. ספינות נהר, כמו ה- RV Indochine המעוצבת בסגנון קולוניאלי, מותאמת באופן אופטימלי לשייט נהרות, הן בממדיהן והן במבנה המיוחד – בזכותו ההפלגה בהן חלקה ונעימה. ספינת הנהר מציעה את כל הפינוקים והאווירה המאפיינת בתי מלון יוקרתיים. החדרים גדולים ומוארים ולכל חדר שירותים ומקלחת, ומרפסת הפונה החוצה. בנוסף, האזורים הציבוריים מציעים סיפון שמש עם בריכה ובר חיצוני, מסעדת גורמה, טרקלין סלון, שירותי ספא, בר פנימי וספרייה.
הספינה מספקת מענה לכל צורך שמתעורר, כך שבאמת הראש נקי וניתן פשוט לשבת ולהירגע, רצוי עם כוסית יין ביד, אל מול נוף נהר המקונג המתחלף לאיטו.
ספינת נהר על נהר המקונג, הנוף מתחלף לאיטו (צילום: Roderick Eime)
אל המקונג ומעבר לו
מאחר והמזרח הרחוק אינו בטווח "קפיצת" צ'ארטר קטנה מנתב"ג, מומלץ לשלב בטיול כמה אתרים חשובים נוספים באזור. ביקור בהאנוי ( Hanoi ), למשל, בירתה הסואנת של וייטנאם, הוא מתבקש. בעיר גנים, מקדשים ואתרים היסטוריים מרתקים, כמו גם תרבות קולינרית משובחת וחיי לילה מגוונים.
מפרץ הא לונג היפהפה, שייחודיות נופיו הביאה את אונסק"ו להכריז עליו כבר ב- 1994 כעל "אתר מורשת עולמית", נבחר בשנת 2011 לאחד מ"שבעת פלאי עולם הטבע", ומצדיק ביקור של יום שלם בין איי הפטרייה המעטרים אותו. תואר יוקרתי זה עזר להפוך את המפרץ, שהיה אנונימי יחסית לפני כן, לאתר הפופולרי ביותר בכל וייטנאם.
בתי מלון במפרץ הא לונג
חותרים אל המערה החבויה בין המצוקים הדרמטיים של מפרץ הא לונג (צילום: CC Xiquinho Silva)
ביקור במקדשי אנגקור
עיר נוספת ששווה ביקור מחוץ למסלול המקונג, היא עיר המקדשים אנגקור ( Angkor ), בירתה של ממלכת אנגקור הקדומה. גם היא זכתה לתואר אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, ולא בכדי. מהעיר העתיקה שרדו מערכות, תעלות, פסלים, מקדשים ומבנים אחרים, המעידים על רמת תחכומה של הציוויליזציה הנכחדת. ממבני המגורים עשויי העץ לא נותר דבר, אבל סיור בין המבנים המונומנטליים הנבלעים כיום בתבנית נוף הג'ונגל, מאפשר הצצה נדירה אל חיים עתיקים שאינם עוד.
אנגקור שוכנת לחופו של אגם טונלה סאפ, וממנה אפשר לצאת לטיולי השייט על המקונג, שלכבודם התכנסנו כאן.
כתבה על מקדשי אנגקור
מקדשי אנגקור – תפארת העבר של קמבודיה (צילום: CC Radek Kucharski)
מידע נוסף
כתבות נוספות
הספינה מספקת מענה לכל צורך שמתעורר, כך שבאמת הראש נקי וניתן פשוט לשבת ולהירגע, רצוי עם כוסית יין ביד, אל מול נוף נהר המקונג המתחלף לאיטו.
ספינת נהר על נהר המקונג, הנוף מתחלף לאיטו (צילום: Roderick Eime)
מפרץ הא לונג היפהפה, שייחודיות נופיו הביאה את אונסק"ו להכריז עליו כבר ב- 1994 כעל "אתר מורשת עולמית", נבחר בשנת 2011 לאחד מ"שבעת פלאי עולם הטבע", ומצדיק ביקור של יום שלם בין איי הפטרייה המעטרים אותו. תואר יוקרתי זה עזר להפוך את המפרץ, שהיה אנונימי יחסית לפני כן, לאתר הפופולרי ביותר בכל וייטנאם.
בתי מלון במפרץ הא לונג
חותרים אל המערה החבויה בין המצוקים הדרמטיים של מפרץ הא לונג (צילום:
ביקור במקדשי אנגקור
עיר נוספת ששווה ביקור מחוץ למסלול המקונג, היא עיר המקדשים אנגקור ( Angkor ), בירתה של ממלכת אנגקור הקדומה. גם היא זכתה לתואר אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, ולא בכדי. מהעיר העתיקה שרדו מערכות, תעלות, פסלים, מקדשים ומבנים אחרים, המעידים על רמת תחכומה של הציוויליזציה הנכחדת. ממבני המגורים עשויי העץ לא נותר דבר, אבל סיור בין המבנים המונומנטליים הנבלעים כיום בתבנית נוף הג'ונגל, מאפשר הצצה נדירה אל חיים עתיקים שאינם עוד.
אנגקור שוכנת לחופו של אגם טונלה סאפ, וממנה אפשר לצאת לטיולי השייט על המקונג, שלכבודם התכנסנו כאן.
כתבה על מקדשי אנגקור
מקדשי אנגקור – תפארת העבר של קמבודיה (צילום: CC Radek Kucharski)
מידע נוסף
כתבות נוספות
כתבה על מקדשי אנגקור
מקדשי אנגקור – תפארת העבר של קמבודיה (צילום: CC Radek Kucharski)