כתבות והמלצות לטיול בלאוס Laos

כתבות והמלצות לטיול בלאוס Laos
צילום: Sasha Popovic



בירה ויינטיאן (ויינג צ'אן) Vientiane
ערים מרכזיות סבנקט (Savanaket), לואנג פרבנג Luang Prabang, פקסה Pakse
משטר רפובליקה עממית (בפועל: דיקטטורה קומוניסטית)
אוכלוסיה 7.4 מיליון תושבים
שטח 236,000 קמ"ר (פי 11.8 משטח מדינת ישראל)
אקלים טרופי. מחולק לשתי עונות מרכזיות: יבשה (נובמבר עד אפריל) וגשומה (מאי עד אוקטובר)
שפה לאו, אנגלית, צרפתית
דתות
67% בודהיסטים, השאר אנימיסטים (מאמינים ברוחות), מוסלמים ונוצרים
קהילה יהודית אין קהילה יהודית קבועה
מטבע קיפ Kip = מאה אט At
הפרשי שעות UTC+7 (חמש שעות הפרש מישראל), אין שעון קיץ
קוד גישה טלפוני 856+
סיומת אינטרנט la
נזירים בלאוס
נזירים אוספים מזון מתושבי לואנג פרבנג, בירתה העתיקה של לאוס  (צילום: יובל דיין)


 ברירת מחדל



לאוס (Laos), המכונה "הפנינה של המקונג" (The Jewel Of The Mekong), היא כבר לא מדינה סגורה כבעבר. היא החלה לפתוח את שעריה בפני העולם בשנות התשעים המוקדמות, תהליך שהתרחב בשנים האחרונות, וכיום הפכה התיירות להיות אחת התעשיות החשובות במדינה.
 
רוב המטיילים המגיעים ללאוס עושים זאת כחלק מטיול גדול יותר בדרום-מזרח אסיה, ורבים מהם יאמרו שלאוס היא המדינה שהם הכי נהנו בה. הסיבה העיקרית לכך היא אורח החיים הרגוע במיוחד של בני העם הלאי והתושבים החביבים. כאשר אזור הודו-סין היה קולוניה צרפתית, הגדירו הצרפתים את ההבדל העיקרי בין אופי התושבים במדינות שהיו בשליטתן כך: הווייטנאמיים מגדלים אורז, הקמבודים מסתכלים על האורז גדל, ותושבי לאוס? הם מקשיבים לאורז גדל. כאשר תגיעו ללאוס תבינו בדיוק למה הם התכוונו.
אפשרויות לינה בלאוס
 
נזירים בלאוס
מקדש וואט פו בדרום לאוס, המקדש העתיק במדינה (צילום: יובל דיין)



לאוס – ממלכת אלף הפילים

אבל לא לאורך כל ההיסטוריה התנהלה לאוס על מי מנוחות. לאורך שנים הקשו מאבקים על השליטה את חיי המקומיים. תחילתה של הזהות הלאית באמצע המאה ה-14, אז נוצרה ממלכת לאן סאנג (Lan Xang), שפירושו "ממלכת מיליון הפילים". באותה עת הגיע גם הבודהיזם לממלכה, ונותר הדת המרכזית באזור זה עד היום. ממלכת לאן סאנג ידעה תהפוכות רבות ומלחמות רבות, אך הצליחה לשרוד עד תחילת המאה ה-19, אז החריבה ממלכת סיאם (תאילנד) את הבירה ויינטיאן (Vientiane) וסיימה את דרכה של ממלכת לאי העתיקה.
 
רק בסוף המאה ה-19, עם בואם של הצרפתים לאזור, קיבלה לאוס את זהותה מחדש ונקבעו גבולותיה כפי שאנו מכירים אותם כיום. במשך 60 שנה שלטו הצרפתים בלאוס ושיקמו את המדינה ואת בירתה ויינטיאן. את ההשפעות של השלטון הקולוניאלי הצרפתי אפשר להרגיש בלאוס עד היום, לדוגמא, על משרדים ממשלתיים הכיתוב הוא בלאו ובצרפתית. הדבר הבולט ביותר לעין הוא הארכיטקטורה האופיינית לצרפתים בתקופה זו, שנשתמרה באורח פלא בערים רבות במדינה, ובמיוחד בעיר לואנג פרבאנג (Luang Prabang), שהיא העיר המעניינת ביותר לביקור בלאוס. בעת ביקורכם בלאוס בוודאי תודו לצרפתים, אשר לימדו את בני לאוס לאפות לחם, אחרת היה עליכם להסתפק באורז בלבד.
כתבת מידע וטיפים למטייל בלאוס

פסלי בודהה על המקונג
פסלי בודהה על רקע נהר המקונג, שני שליש מתושבי לאוס מאמינים בבודהיזם  (צילום: יובל דיין)

 

המלחמה הסודית בלאוס

בשנות ה- 50 של המאה ה- 20 עזבו הצרפתים את לאוס, והיא זכתה לעצמאות. אלא שאז הגיעה התקופה הקשה ביותר. בשיאה של המלחמה הקרה, מצאה את עצמה לאוס בתווך, כשהאמריקנים ניסו לעצור את התפשטות הקומוניזם במזרח אסיה והחלו במלחמת וייטנאם. מלחמה זו התקיימה גם על אדמתה של לאוס, אך הצדדים המעורבים חתמו על הסכם שקבע שלאוס היא מדינה ניטרלית. למרות זאת, צבא צפון וייטנאם הוביל אנשים וציוד על "שביל הו צ'י מין" והאמריקאים הפציצו ללא הרף. מלחמה זו נותרה "סודית", ועד שלבים מאוחרים הכחישו הצדדים את נוכחותם בלאוס. באותו הזמן התנהלה גם מלחמת אזרחים בתוך לאוס, על השליטה במדינה.
 
במשך תשע שנים ניהלו האמריקנים את מלחמתם בלאוס, שעיקרה היה הפצצה בלתי פוסקת. לאוס היא המדינה המופצצת ביותר בהיסטוריה, והשפעות ההפצצות הללו מורגשות בה עד היום. פצצות רבות לא הופעלו ונשארו מונחות על הקרקע, מחכות לאיכר החורש את שדה האורז שלו, או לילד הקטן שחושב שהוא מחזיק כדור בידו.
 
עם סיומה של מלחמת וייטנאם (1973) נפסקו ההפצצות, אך מלחמת האזרחים בלאוס נמשכה שנתיים נוספות, בסיומה השתלטו הקומוניסטים על המדינה. למרות שמה המלא: הרפובליקה הדמוקרטית של העם הלאי (Lao People's Democratic Republic), לאוס היא דיקטטורה קומוניסטית עד היום.
נזירים בלאוס
מפל טאד ניואנג בדרום לאוס  (צילום: יובל דיין)



לאוס נפתחת למטיילים

כיום שקט יחסית בלאוס, אך למרות זאת היא נותרה אחת המדינות העניות ביותר בעולם. רק בעשרים השנים האחרונות הבינה הממשלה שכדי לצאת מהעוני - לאוס חייבת להיפתח לעולם, ולכן אפשר היום לטייל בה בקלות יחסית. כבישים נסללו לכל חלקי המדינה, אם כי הם עדיין לא מתוחזקים היטב, והנהרות הגדולים מאפשרים תנועה בסירות.  
 
המקומות המעניינים ביותר לטיול בלאוס, הם הבירה העתיקה לואנג פרבנג, הנמצאת בצפון המדינה והוכרזה אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, העיר פונסאואן (Phonsavan), גם היא בצפון, בלב מישור הכדים המסתורי, ו- "4,000 האיים" בדרום לאוס - אזור קסום, בו נהר המקונג רחב כל כך עד שהוא יוצר בתוכו איים רבים (אפילו אם 4,000 הוא מספר קצת מוגזם...).
 
מקומות נוספים המומלצים לביקור בלאוס, הם הבירה ויינטיאן, העיירה ואנג ויינג (Vang Vieng), המוקפת נוף הרי אבן גיר יפהפה ומפורסמת בזכות שייט אבובים (העיירה פופולרית במיוחד בקרב תרמילאים), מערת קונג לו המרשימה בדרום לאוס, שהיא עדיין בתולית מאחר שלא הרבה מטיילים מבקרים בה.
כתבה על ארבעת אלפים האיים והעיר ויינטיאן

נזירים בלאוס
קוף גיבון ביערות לאוס, פרויקט "חוויית הגיבון" מנסה לשמור עליהם מהכחדה (צילום: יובל דיין)


טיול ללאוס

כשתגיעו ללאוס חשוב שתירגעו ותעבירו את עצמכם ל"זמן לאו", שהוא איטי יותר. המטיילים בלאוס צפויים לראות הרבה מהדברים הבאים: מקדשים בודהיסטים, נזירים בודהיסטים לבושים חלוקים כתומים, שווקים צבעוניים, בניינים קולוניאליים מהתקופה הצרפתית, בירה לאו (מצוינת!), שדות אורז, נהרות רבים, החוצים את המדינה לאורכה ולרוחבה, ובראשם נהר המקונג, "טוקטוקים" שהם המוניות המקומיות, כבישים לא מתוחזקים ועליהם פרות, תרנגולות, כלבים, ילדים וגם - מכוניות ואופנועים.
 
אם תוסיפו לזה אנשים שמחים וחייכניים, המתרגשים עדיין לראות פני זרים, תקבלו חוויה יוצאת דופן. לאוס אמנם ענייה בכסף, אך עשירה בחום אנושי ותרבות מרתקת.



מידע נוסף

כתבות נוספות


כרמית וייס
 
אודות הכותב
יובל דיין, הדריך טיולים בצפון תאילנד ולאוס במשך שנתיים, במהלכן התאהב בלאוס ומשתדל לחזור ולבקר בה כמה שיותר. טייל כתרמילאי במדינות רבות, אקזוטיות יותר או פחות.











0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר