טיול לדרום לאוס        

טיול לדרום לאוס – הארץ המסתורית
מאת: איציק אהרוני


דרומה של לאוס, על הגבול עם קמבודיה, הוא אזור מרתק ויפהפה, שמצליח להפתיע גם את מי שכבר מכיר את המדינה וכבר טייל בה. הסיבה לכך היא שילוב של טבע עוצמתי, לבין היכולת להגיע אליו בקלות יחסית ולהיכנס לקרביו. 


חלק מההפתעות שהדרום מזמן הם איים קסומים בלב הנהר, מפלים מהאגדות ופסלי זהב המשתקפים על המים. בכתבה נתחיל מעיר הבירה ויינטיאן ונרד דרומה  עד הקצה הדרומי של לאוס.
 
1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

שער הניצחון בבירת לאוס ויינטיאן  (צילום: pressdigital)
גשר הידידות המחבר את לאוס לתאילנד  (צילום: Airubon)
תאט-לואנג סטופה – המבנה החשוב ביותר בלאוס (צילום: ntrirata)
פולי קפה ערביקה על רמת בולוואן (צילום: Tanes Ngamsom)
מפלים על רמת בולאוון  (צילום: Eduardo Cabanas)
4,000 איים, רק תבחרו אחד... (צילום: duongminhtien)
התרגשות הילדה מהמצלמה היתה מדבקת! (toastal)
עצים מהאגדות במתחם המקדשים ואט פהו (צילום: James Antrobus)
מדוע נקראת לאוס "ארץ הפילים"? (צילום: Craig Nagy)
גגו הייחודי של מקדש ואט יסקט, ויינטיאן (צילום: Rob Young)

העיר ויינטיאן (A), יעדי טיול בדרום לאוס המתוארים בכתבה,
מלון מומלץ בעיר ויינטיאן: מלון בוטיק סלנה
בית הארחה מומלץ ברמת בולאוון: פאנדי איילנד 
להגדלת המפה יש ללחוץ בפינה העליונה

המזרח הרחוק



ויינטיאן בירת לאוס

בירתה של לאוס, באופן בלתי רציף  החל משנת 1560, היא העיר ויינטיאן (Vientine). הבירה "נדדה" הלוך ושוב, אולם מאז הכרזת הרפובליקה הדמוקרטית העממית של לאוס, היא לאוס של ימינו, ויינטיאן קיבלה שוב את הכתר באופן רשמי. אומנם העיר אינה נמצאת ממש בדרומה של לאוס, אלא רק ב"דרום חלקה המרכזי", אך רוב הטיולים מתחילים בה וחשוב להכיר אותה, גם כעיר המעניינת יותר מבין הערים הגדולות בלאוס.
 
למרות היותה עיר בירה היא לא התפתחה לממדים גדולים ונשארה צנועה, נעימה ומקבלת את פני הזר. את הסיור בעיר אפשר לעשות בהליכה, כך ניתן לספוג את האווירה השונה והמיוחדת ששוררת בה. עקב ממדיה הקטנים ניתן לסייר בה בכל מסלול ולהחליף את התחנות לפי הצורך והחשק. אין זה מאוד משנה מי מהמקומות תפקדו קודם, אך להלן מסלול מומלץ ונוח:
 
נקודת ההתחלה היא מקדש וואט סיסאקט (Wat Sisaket)  המקדש העתיק ביותר. הוא נבנה בשנת 1818, ושופץ מספר פעמים על ידי הצרפתים. מקדש זה בנוי בסגנון תאי, היות ובונה המקדש התחנך ולמד בתאילנד. המקדש מכיל היום יותר מ- 800 צלמי בודהה, רבים מהם בנישות קטנות שבקירותיו.
 
ניתן להמשיך למקדש וואט הו פרא-קאו (Wat Ho Prakeo) שנבנה כמקדש המלכותי  מעונו הקודם של פסל הבודהה העשוי ברקת, בטרם הועבר ללואנג פרבאנג, נשדד והועבר לתאילנד. כיום משמש המבנה הבנוי בצורת ריבוע סביב חצר פנימית, כמוזיאון לממצאים מסביבת העיר, וכבית ספר לנזירים.
 
שער הניצחון (Patuxai) הוא התחנה המתבקשת הבאה. הרחוב המוביל אליו הוא רחוב רחב, דו-מסלולי, שמספר המכוניות הנע בו הוא מזערי. שווקים אחדים ומסעדות ממוקמות לאורכו וכל אחת מהן ומהם ראויים לביקור. המעניין מכולם הוא שוק התבלינים והתרופות  העשויות מבעלי חיים וצמחים. שער הניצחון, שנבנה בשנות ה- 60 לזכר הנופלים במלחמות לאוס, דומה מרחוק לשער הניצחון בפריז. גם מיקומו במרכז שדרות רחבות מזכיר אותו. אך כשנמצאים מתחתיו רואים כי לשער ארבע קשתות ולא שתיים כמו לשער הצרפתי. ליד השער הוקם גן ציבורי בו ניתן לנוח.
לינה בעיר הבירה ויינטיאן
 
מקדש וואט סיסאקט (Wat Sisaket) – המקדש העתיק ביותר, ויינטיאן
מקדש וואט סיסאקט – המקדש העתיק ביותר בעיר ויינטיאן ונקודת התחלה לסיור בעיר (צילום: CC  samvaltenbergs)

שער הניצחון ויינטיאן
שער הניצחון בעיר ויינטיאן – לזכרם של הנופלים (צילום: CC Dan Lundberg)

 
משער הניצחון ניתן להמשיך אל תאט-לואנג סטופה (That luang stupa), המבנה החשוב ביותר בלאוס. צבעו זהב והוא נבנה על גבי מבנה קדום קטן יותר בממדיו, ומאחסן בתוכו  על פי המסורת  את אחת מעצמות החזה של בודהה.
 
מכאן יש לקחת הסעה לביקור במנזר וואט סוק פא לואנג (Wat Sok Pa Luang) השוכן בפרברי הבירה. המקדש נודע בטיפולי הסאונה והעיסוי שנזיריו מעניקים לנזקקים. הוא ידוע גם בכך שבין דייריו נמצאות נזירות, המגיעות אליו לאחר משברים במשפחה, או כאלו שנותרו בודדות בגיל מבוגר.
 
מכאן מדרימים בכביש נוח אל עבר גשר הידידות (Friendship Bridge). גשר זה עובר מעל נהר המקונג, שהוא הגבול המחבר בין לאוס לתאילנד. הגשר נתרם והוקם על ידי ממשלת אוסטרליה, בכדי לפתוח את לאוס אל העולם החיצון. ניתן לעלות עליו ולהגיע עד למרכז הנהר הזורם מתחתיו, נקודת הגבול בין שתי המדינות.
 
במרחק קצר מגשר הידידות נמצא פארק בודהה (Xieng Khuan), לגדת נהר המקונג. הפארק הוקם לפני כ- 50 שנה כאתר דתי, על ידי נזיר בשם Bunleua Sunlitat, ששימש גם כרופא אליל, בכדי למשוך אליו קהל מאמינים מלאוס ומצפון תאילנד. בפארק פסלי בטון רבים של בודהה וכן פסלים הינדים. הפארק כולל מבנה בעל שלושה מפלסים, שהתחתון שבהם מייצג את השאול, המרכזי את האדמה והשלישי את השמים. בעת השתלטות הקומוניסטים, ברחו רבים מהמאמינים לתאילנד, והנזיר גורש גם הוא לשם. כיום אין למקום משמעות דתית,  אך הוא נחשב לאחד הגנים הציבוריים היפים בלאוס.
 
סביב הכיכר המרכזית של העיר ישנן בתי קפה ומסעדות. חלקן בסגנון מערבי ואחרות מגישות מיני מאכלים מקומיים. בשעת ערב, לעת שקיעה, מומלץ להתיישב בבתי הקפה שלאורך נהר המקונג, וליהנות משמיים בגווני אדום-כתום-ורוד, תוך שתיית בירה לאית טובה.

תאט-לואנג סטופה, ויינטיאן
תאט-לואנג סטופה – המבנה החשוב ביותר בלאוס  (צילום: CC  ntrirata)

פארק בודהה, ויינטיאן
פארק בודהה – פסלי בטון רבים של בודהה וכן פסלים הינדים  (צילום: CC  Iseo Yang)
 

מלון מומלץ בעיר ויינטיאן

מומלץ ללון בעיר במלון בוטיק סלנה (Salana Boutique Hotel), ברמת 4 כוכבים, בשל המיקום המנצח שלו סמוך לאזורי הקניות והאטרקציות המרכזיות, האוכל הטעים ונוחות החדרים. במקום ניתן גם לקבל שירותי ספא ומסאז'ים איכותיים.

בית מלון בוויינטיאן, לאוס
מלון בוטיק סלנה
 בעיר ויינטיאן, מיקום מנצח בסמוך לאזורי הקניות והאטרקציות המרכזיות
 

פאקסה  בירת הדרום

למרות שמדובר בבירת מחוז צ'אמפאסאק (Champassak), העיר פאקסה (Pakse), הנמצאת בקצה הדרומי של לאוס, אינה מצדיקה ביקור מיוחד בשבילה, ורבים מגיעים אליה רק כבסיס ליציאה לאטרקציות המרהיבות שבאזור, ובפרט – לטיול ברמת בולאוון (עליה ארחיב מיד). אך אם אנחנו כבר כאן - אין סיבה שלא לנצל את הזמן בין לבין, ולהכיר את המקום. מיקומה של העיר, בחיבור נהר סה (Se) לנהר המקונג, ובמקור היא הוקמה כעיירה צרפתית. ניתן לזהות בארכיטקטורה עדויות לתקופה הקולוניאלית. ההסתובבות ברחובות העיר מזמנת למטייל חוויות "עירוניות" יותר, כמו קניות בשווקיה המגוונים, עמוסי כל טוב ותוססים. כמו כן, ניתן להתפנק באחד ממכוני העיסוי הרבים בעיר, דבר מועיל במיוחד לאחר טרק מאומץ.

במרכז העיר ישנם מקדשים רבים לבודהה, שבאחד מהם נשתמרה טביעת הרגל שלו ( Wat Tham Fai) – דבר שהפך אותו למקום קדוש ויפה במיוחד. ממרכז העיר מומלץ 'לתפוס' נהג טוקטוק ולבקש להגיע לתצפית של הפסל פו סלאו (Phou Salao) - פסל בודהה ענק ומוזהב שנמצא כארבעה ק"מ מחוץ לעיר, סמוך לגשר היפני על המקונג.
כיצד מגיעים לעיר? ניתן להגיע לכאן בטיסה של שעה אחת מוויינטיאן, או בנסיעת אוטובוס שאורכת לילה שלם. 
לינה בעיר פאקסה

 
פאקסה בירת הדרום
נקודת תצפית נפלאה על העיר פאקסה הפסל פו סלאו (צילום: CC michalbabilas)
 

גן העדן של רמת בולאוון 

ממשיכים מהעיר פאקסה אל רמת בולאוון (Bolaven Plateau) שבדרום מזרח לאוס. מומלץ להתמקם באחד מהלודג'ים הנמצאים ברמה.
המפורסם בהם הוא פאנדי איילנד (
Fandee Island - Tad Lo Bolaven Loop Pakse), הנמצא לא הרחק ממפלי טאלדו (Tadlo). הלודג' נמצא ביער סבוך, שעל עציו גדלים סחלבים בגדלים ובצבעים שונים ומרהיבים, עטופים בענן מים, העולה ממפל המים הסמוך, וביניהם מעופפים אלפי פרפרים.

מקום לינה מומלץ, רמת בולוואן, דרום לאוס
פאנדי איילנד - בקתות פשוטות, 5 כוכבים אל הנוף
 
רמת בולאוון היא מקום מגוריהם של שבטים רבים שאינם מהגזע הלאוטי העיקרי, בהם: אלאק, קאטו, טא-אוי וסואי. שבטים אלו משמרים את תרבות מון-קמר העתיקה, בלבושם, במנהגיהם ובמבנה כפריהם. ניתן לבקר בכפרים של שבט קאטו, המתמחים בעבודות אריגה ומוכרים את תוצרתם לאורחים. היות שגם שבטים אלה עומדים לאבד את ייחודם ולהיבלע בזרם התרבות המרכזי, הוקם מוזיאון פתוח לשימור תרבותם. המוזיאון, למרות דלותו, מציג מעט מסגנונות הבניה, עבודות הבית, מיומניות מקצועיות כלי נגינה ולבוש.
 
רמת בולוואן ידועה בפוריות אדמתה ובגידוליה החקלאיים. המפורסמים ביותר הם גידולי התה והקפה - שנחשב לטוב ביותר בעולם. הצרפתים הביאו את גידולי הקפה והתה לרמת בולוואן בעקבות תנאי מזג האוויר המתאימים לכך. כיום 90% מהיבולים מיוצאים לצרפת וכ- 10% לווייטנאם.
רמת בולוואן, דרום לאוס
רמת בולאוון, קשה להאמין שנופים כאלה קיימים מחוץ לאולם הקולנוע.... (צילום: CC Kyle Taylor)

קפה ערביקה, רמת בולוואן, דרום לאוס
פולי קפה ערביקה, הצרפתים הביאו את גידולי הקפה והתה לרמת בולוואן  (צילום: CC  Tanes Ngamsom)
 

ואט פהו – מתחם המקדשים

במהלך הטיול בלאוס, שכונתה בין המאה ה- 14 למאה ה- 18: "ממלכת מיליון הפילים", לאן-ש'אנג (Lan Xang), לא ניתן שלא לכלול  רכיבה על פילים. בדרך לא דרך מגיעים לכפר באן קייט נגונג (Ban Kiet Ngong), הנמצא צפונית לסי פאן דון, הכפר שלתושביו הוותק הגדול ביותר בגידול ואילוף פילים. במשך שעה ויותר רוכבים בין חורשות ושלוליות מים, על חיית פרא חכמה וזהירה זאת.
 
עוד באזור שוכן מתחם המקדשים ואט פהו (Wat Phou). המקדשים נבנו במקום שהיה קדוש לפחות לשלוש תרבויות: ממלכת צאן לה - בין המאות השישית והשמינית, ממלכת קמר המוקדמת (הממלכה שבנתה מאוחר יותר את מקדשי אנגקור בקמבודיה) - בין המאות השמינית וה- 11 (מרבית המבנים באתר נבנו בתקופתה), ולבסוף  ממלכת מיליון הפילים הבודהיסטית. המקום נקרא בספרות "מקדש ההרים", ואכן ברקע מתנוססים הרי פו-פאסק (Phu Pasak) . המקדש ממוקם בשיפוליהם של שלושה מפלסים, שהראשון שבהם מקושט בריכות מים הנמצאות במפלס הנהר. המפלס השני הוא מפלס מבני המקדשים, שבאחד מהם התגוררו נשים ובשני גברים. אל המקדשים מגיעים בשביל המוליך מהבריכות, שלאורכו מוצבים פסלים. אל המפלס השלישי, הנמצא במורדות ההרים, מגיעים בגרם מדרגות תלול, שעצים עתיקים סוככים עליו. כאן נמצא המבנה הראשי והקדוש ביותר, ששימש למטרות טקסיות שונות בתרבויות המתחלפות.
 
היות שהמקום נשלט במרוצת השנים על ידי תרבויות שונות, נמצאו בו מגוון רחב של ממצאים, המוצגים כיום במוזיאון במקום. אל המוזאון (כמו לכל מקום מכובד) נכנסים רק לאחר חליצת נעליים. בגלל חשיבותו ההיסטורית, הוא נכלל ברשימת האתרים לשימור עולמי של אוסק"ו.
 
מקדם ואט פהו
מהמבנים המרשימים שבמתחם המקדשים ואט פהו (צילום: CC James Antrobus)

רכיבה על פילים, דרום לאוס
באן קייט נגונג,הכפר שלתושביו הוותק הגדול ביותר בגידול ואילוף פילים  (צילום: CC  HandZaround)
  

סי פאן דון – ארץ 4,000 האיים

באזור שבו נהר המקונג מגיע לרוחב של כ- 14 ק"מ, נמצא ארכיפלג קסום בשם סי פאן דון (Si Phan Don), כלומר: "ארץ 4,000 האיים". בכדי לבקר במפלי הנהר ובכפרים המבודדים שעל האיים הרבים שבנהר, צריך להפליג אליו בסירה היוצאת בשעות הבוקר, כל יום, מהעיר פאקסה. במשך כשעה שטים עם הזרם במורד הנהר, עד לעגינה באי דון קון (Done Khong). באי זה כדאי להתמקם, ולצורך כך יש להזמין מקום בבית המלון מבעוד מועד.
לינה בארץ 4,000 האיים
 
כבר עם העגינה מתגלה הגשר שנבנה על ידי הצרפתים לצורך סלילת מסילת הברזל (היחידה בלאוס - וגם היא מושבתת...), שנועדה במקור לעקוף את מפלי המים בנהר המקונג. המפלים אינם מאפשרים מרווח שייט לאוניות, ומאחר שללאוס אין גישה לים – המעבר החופשי בנהר הוא קריטי עבורה. מטרת המסילה היתה להוביל סחורות לתוך לאוס שאין לה גישה לים. הקטר שלא פעל מעולם עדין חונה על מסילת הברזל.
כתבה על טיול בצפון לאוס
 
ארבעת אלפים האיים
חיים פשוטים ומקסימים על הנהר בין איי "ארץ 4,000 האיים" (צילום: CC marguerite)


השביל מתפתל במעבה היער, דרך כפרים הלקוחים מהמאה הקודמת, אל מפלי המים שמסילת הרכבת היתה אמורה לעקוף. מפלי לי-פי (Li Phi Falls) הם שילוב של מספר רב של מפלים, על גבול לאוס וקמבודיה, המגיעים מכיוונים שונים, ויוצרים תמונה פנורמית יפהפייה. פנורמה של 180 מעלות של מים בגבול עם לאוס.
 
ממשיכים לכוון מפלי המים הגדולים ביותר של נהר המקונג  מפלי קון פאפנג (Khone Phapheng Falls). מפלים אלה מרכזים כמות גדולה של מים ונופלים מגובה רב, ביוצרם שאון ערב לאוזן בעת ארוחת צהרים, באחת המסעדות הסמוכות אליהם. לא רחוק משם, במימי המקונג, שוחה לה להקת דולפיני אירוואדי (Irrawaddy dolphin). זוהי להקה של דולפינים לבנים, החיים במים מתוקים. בסירות מיושנות, שמים חודרים אליהן, חוצים את המקונג לעבר קמבודיה ועוגנים בה. בקמבודיה נמצאת נקודת התצפית על הדולפינים. מדי פעם מבחינים בדולפין העולה על פני המים וחוזר, כמו סקרן לראות מי המטיילים החדשים שהגיעו.
 
4,000 האיים
מפלי קון פאפנג  הגדולים ביותר בנהר המקונג (צילום: CC Pierre André LECLERCQ)

 

מידע נוסף

כתבות נוספות


איציק אהרוני אודות הכותב
איציק אהרוני, בעל תואר שני בהנדסה. משנת 1981 עוסק, כתחביב, בארגון וליווי קבוצות במסלולים יחודיים ואיכותיים.
izhakaharoni@walla.com







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר