עולם הטבע של לאוס      

עולם הטבע הנדיר של לאוס
מאת: ד"ר גלעד (גילי) חסקין


בלאוס השתמר נוף טבעי בתולי, מהפראיים ביותר בדרום-מזרח אסיה. כל זאת, למרות הפצצות נרחבות ושימוש בחומרים כימיים משירי-עלים, בחלקה המזרחי של לאוס במהלך מלחמת וייטנאם.


כמחצית משטח המדינה מכוסה ביער גשם טרופי. זהו יער ראשוני, וכ- 30% נוספים מכוסים בגידולים משניים, אלא שהיערות נמצאים בסכנת השמדה עקב כריתת עצים בלתי חוקית ובירוא שטחים לצורכי עיבוד חקלאי. הצמחייה כוללת בעיקר מיני צמחים השייכים ליערות מונסון, כגון עץ טיק, סיסם שחור אסיאתי ובמבוק. בכתבה נכיר את הטבע הייחודי והעשיר במדינה קסומה זו, המתהדרת בכ- 17 שמורות טבע בהן מגוון בעלי חיים, שחלקם בסכנת הכחדה.
 
טיגריס לאוטי
טיגריס יפהפה 
 מבעלי החיים שמתקיימים בשמורות לאוס (צילום: CC Paul Asman and Jill Lenoble)
 

המזרח הרחוק



בעלי החיים של לאוס

לאוס עוברת תהליך מצער של כריתה מאסיבית של עצים. בדומה לקטסטרופה שעברה על תאילנד, מוכרת לאוס הענייה את משאביה לחברות תאיות ויפניות, הכורתות עצים ללא רחם, בעיקר עצי טיק, לתעשיית הרהיטים. משנה לשנה גדל מספר קרחות היער, שנוצרו בעטיים של החוטבים.

בין חיות הבר הייחודיות ללאוס, שהרס סביבתן הטבעית עלול להוביל להיעלמותן מעל פני האדמה, ניתן למצוא את קוף הגיבון אחיד-הצבע (concolor gibbon), קוף הלנגור בעל האף הסולד (snub-nosed langur), הפנדה הזנובה ("שועל האש", או "פנדה אדומה"וכלב-דביבוני (raccoon dog). מיני חיות אקזוטיות הקיימות במדינות השכנות, נמצאות בדרך-כלל במספרים גדולים יותר בלאוס, בזכות מעטה היער ומיעוט הציידים. עליהן נמנים נמיית-ג'אווה, ארנבת-סיאמית, נמר, טיגריס, דולפין של נהר איראוואדי ומספר קטן של קרנפי-ג'אווה, שעל פי ההשערה שרדו ברמת בולאוון (Bolaven Plateau).
כתבה על טיול לרמת בולאוון אשר בדרום לאוס
 
פנדה אדומה
כן, זה בעל חיים אמיתי... פנדה זנובה בפעולה! (צילום: CC Mathias Appel)

חיבור עם הטבע מנקודת ראות של קוף

אחד ממסעות הטבע המופלאים שאפשר לעשות בלאוס, נמצא במחוז בוקאו (Bokeo) בצפון לאוס, בפארק הלאומי נאם קאם (Nam Kan National Park) ונקרא: חוויית הגיבון (The Gibbon Experience). מדובר בטיול בן שלושה ימים, במהלכו גולשים באומגה מעל צמרות העצים, בין בקתה לבקתה. גובה הבקתות שבהן ישנים, אוכלים ומתקלחים (בתנאים בסיסיים ביותר) הוא בין 100-150 מ'... לא מתאים לבעלי פחד גבהים!

זהו פרויקט צרפתי במקור, שהוקם לשימור היער ולהיכרות עם חיי קופי הגיבון. אין זה טיול זול (כמה מאות דולר, המשמשים להגנה וטיפוח השמורה). בטיול גולשים באומגות של דקה לפחות, הנותנות הרגשה של "טרזן", ואפשר לראות את היער מזווית שונה לחלוטין. זווהי הזדמנות לחוות את היער כמו שמעטים זוכים, לראות ולשמוע את שירת הגיבונים בכל בוקר. בטיול יש גם סיור למפל הסמוך, לבריכה טבעית.

חוויית קוף הגיבון – הטיול ביער והגלישה בין בתי העץ הגבוהים ביותר בעולם
 

מלכוד שמירת הטבע בארצות העניות

רבים שופטים את תושבי לאוס על הפקרת ערכי הטבע בעבור חופן מטבעות, דבר שדרדר את חלק מהמינים הקיימים במדינה זו לכדי סכנת הכחדה אמיתית. "מי שנלחם על קיומו, בשיטפון, ביער, במלריה, בחום המתיש של השמש, במות ילדיו אחרי לידתם, בזעם הרוחות והשדים הממלאים את עולמו  אינו חומל על מאום". כך אומר המדריך המנוסה, ספי בן יוסף, ומוסיף: "אנחנו, שרוקנו את ארצות המערב מהצומח ומהחי שהיה בהם והפכנו את חיינו לאותות מחשב אלקטרוניים ולערוצי תקשורת בין-לוויינית, ומצרים על כל חיית בר לכודה ועל כל גזע עץ מן הג'ונגל שנכרת ומובל אל הנהר.

אנשי הכפר
המכונה 52-B - כפר שהוקם במחוז צְיֶין-קְוַואנְג (Xiangkhouang) על ידי פליטי ההפצצה האמריקנית של מטוסי B-52, אינם כאלה. הם כורתים וצדים, לוכדים ואוכלים, מוכרים וקונים את מה שעולמם נותן להם. אפילו יצוד כל איכר וצייד מלאוס ציפור נדירה וזוחל נכחד אחד ביום, ואפילו יכרות כל "יליד" עץ גדול אחד מדי יום, לא יוכלו כל איכרי לאוס וציידיה לפגוע בעולם החי והצומח של הג'ונגל שלהם באותו שיעור הרס של פצצת "דלק אוויר" אחת, או של מטח אחד של נפל"ם מן הטכנולוגיה המערבית".
 
וכך, באין חמלה בליבם, באים איכרי לאוס וציידיה אל השוק של 52-B וקונים ומוכרים חיות, שחלקן כבר שוכנות בספר האדום של ארגוני שמירת הטבע המערביים כ"חיות בסכנת הכחדה". חלקן כבר מדווחות כ"נכחדות", וחלקן עוד לא מוכרות כלל לחוקרי המערב.
כתבה על שמירת טבע בתאילנד  |  נשות שמורת לאונג נמטה
 
שוק האוכל B-52
תבשיל בשר כלב. לאוזן המערבית זה אולי נשמע מזעזע, אך בלאוס מדובר על בשר רגיל ונפוץ
(צילום: CC Alpha)

 

פינת הבשר האסור בשוק

באפלולית של אחר צהריים סגרירי  עמדתי עם סווַאנַה  ידידי הטוב ויליד לאוס, בשוק של 52-B. לבו של השוק כבר דמם ועשרות עגלות רתומות לסוסי פוני קטנים ועצבניים נשאו בחריקות את רוכליו מן המקום. בפינת “הבשר האסור", מטעמים של שמירת טבע וסביבה כמובן, נותרו נשים צווחניות לבתר פַּנגולינים, לשחוט קופים זהובים, לשסע איילוני-מושק וזאבי-כיס ולנקר גידים ללטאות ולעופות צבעוניים. שני גברים לבושי בלואים, כמו שרק לענייה של לאוס יש, עישנו עלה ירוק מגולגל ושתו אלכוהול, שעורבב בו דם משל חיה כלשהי שהנשים טרחו בשיסופה. עוד גבר נותר לאכול את הבשר.

שאלתי את סוואנה אם נעשה כאן משהו כדי להסביר לציידים את חשיבותה של שמירת הטבע בעולם. הוא הביט בי בעיניו הסדוקות, משך באי-נחת את הכובע על קרחתו וחייך כדרכו בעת שהיה נבוך. סוואנה אמר שלא רק שהציידים אוכלים ושותים את החיות, הם גם מתכסים בעורן וטוחנים לרפואות את עצמותיהן ואת שריונותיהן. "אבל", המשיך, "אף לא אחד ממבצעי הטבח בעולם החי של לאוס זרק מימיו פצצת תבערה על ילדי ניו יורק, ואף לא אחד מאלה שילח אי-פעם אש מן האוויר או רעלים כימיים בשדות הדגן של נברסקה ושל מינסוטה". 
 
כלב רקון
קל לנחש למה קוראים לחיה המקסימה הזאת "כלב דביבוני"... (CC Marie Hale)


מידע נוסף

כתבות נוספות


גילי חסקין אודות הכותב
ד"ר גלעד (גילי) חסקין, PhD מהחוג ללימודי ארץ-ישראל באוניברסיטת חיפה ומורה דרך מוסמך. מדריך טיולים בחו"ל, בעיקר בארצות אקזוטיות, שימש מספר שנים כמנהל מחלקת ההדרכה בחברה הגיאוגרפית, ובעל ניסיון רב בהרצאות במכללות, במכונים פרטיים ובקורסים למלווי קבוצות. אתר הבית של גילי חסקין
 






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר