שמורת קאו יאי
ושמירת טבע בצפון-מזרח תאילנד
מאת: פרץ גלעדי


כתבה זו היא כתבת המשך לכתבה לאכול כל מה שזז, בה התחקינו אחר הרגלי הציד של תושבי חבל איסאן בצפון-מזרח תאילנד. מאזור זה מגיעים רוב העובדים הזרים לישראל, ואנו ניסינו להבין כיצד מתמודדים התאילנדים עם שמירת הטבע וחיות הבר, כדי ללמוד כיצד להתמודד עם תופעה זו, שהופכת לבעיה גם בישראל. 


החלטנו לנסוע לאחת משמורות הטבע המפורסמות בתאילנד, שמורת קאו יאי, כדי ללמוד מעט על המודעות לאיכות הסביבה במדינה וכיצד בכל זאת שומרים בה על הטבע. 
 
מפלים בשמורת הטבע קאו יאי, תאילנד
מפל Heo Suwat בשמורת הטבע קאו יאי, שפע מפלים בעקבות 2,200 מ"מ גשם בשנה  (צילום: Nirut Sangkeaw)


הפארק הלאומי קאו יאי (A) והעיר בנגקוק (B)


המזרח הרחוק



היערות והחיות נעלמים מהנוף התאילנדי

עד לפני כ- 50 שנה האזורים הכפריים בתאילנד היו מיוערים בכ- 70% משטחם, ואילו היום נותרו רק 20% מהם כיערות טבעיים – מצב שנגרם כתוצאה מחקלאות מתפתחת וכריתת עצים מסיבית. חיות רבות נעלמו מהנוף התאילנדי ומינים מסוימים, כמו קרנף יערי (קרנף גאוו'ה), בקר הבר (קופראי) ועוד מיני בעל חיים קטנים נכחדו. בשנות השישים הוכרזו שמורות הטבע והפארקים בתאילנד וחוקקו חוקים שונים להגנת חיות הבר והצומח. היום מוכרזים כ- 51,000 קמ"ר כשמורות טבע.

כריתת עצים למטרות סחר בשמורות טבע אסורה בחוק. תאילנד גם חתומה על אמנות בין-לאומיות נגד סחר במיני בעלי חיים המצויים בסכנת הכחדה, אך בשל השחיתות הפושה בכל מקום ומחסור בכוח אדם ובאמצעים, החוקים נאכפים במשורה. לממשלת תאילנד ברור שהטבע במדינה משמש מקור משיכה לתיירים, שמכניסים למדינה כסף רב. לכן היום מושקעים מאמצים כדי לשמור על השמורות ולשתף את התושבים המקומיים בשמירת הטבע, תוך כדי יצירת הכנסה חלופית מתיירות.
 
שמורת הטבע קאו יאי, אייל הודי
אייל הודי (אייל סמבר) בשמורת קאו יאי, 1 מתוך 70 מיני יונקים  (צילום: ckstockphoto)
 

פארקים, שמורות וגנים בוטאניים בתאילנד

לא מעט גופי שמירת טבע פועלים בתאילנד: קרן חיות הבר, המחלקה המלכותית ליערנות, המשרד לשימור יערות, הוועד הלאומי לאיכות הסביבה, הפרויקט לשיקום אקולוגי, קרן הטבע העולמית ועוד. הם עושים מאצים רבים לשימור וטיפוח כ- 300 מיני יונקים, שמתוכם כ- 40 מינים שרויים בסכנת הכחדה עולמית, מעל 1,000 מיני עופות, ואלפים רבים של מיני חרקים.

מחלקת היערות של תאילנד אחראית היום על 112 פארקים לאומיים, כולל 19 פארקים ימיים, יותר מ-1,000 אזורים האסורים בציד ומוגדרים כשמורות טבע, שמורות יער וגנים בוטאניים, המשתרעים על פני 13% משטח המדינה 
 שיעור מכובד לכל הדעות.
כתבה על ארץ המפלים - הפארק הלאומי דוי אינתנון
 
הפארק הלאומי דוי אינתנון, מפלים בצפון תאילנד
מפל  בשמורת הטבע של הפארק הלאומי דוי אינתנון, ליד צ'יאנג מאי בצפון תאילנד  (צילום: martinhosmart)



שמורת הטבע קאו יאי - 200 ק"מ מבנגקוק

בשנת 1961 נחקקו חוקי שמירת הטבע במדינה ובעקבותיהם הוכרז הפארק הלאומי הראשון קאו יאי (Khao Yai National Park‏), הנמצא כ- 200 ק''מ מזרחית לבנגקוק. הפארק משתרע על פני כ- 2,200 קמ"ר וצומח בו יער גשם מהגדולים באסיה. פארק זה נחשב לאחד היפים בעולם, והוא נכנס לרשימה המכובדת של אתרי מורשת עולמית לשימור טבע של אונסק"ו.
 
הפארק מחולק לחמישה אזורי צומח שונים, בהתאם לכמות המשקעים. באזורים הגשומים שבו יורדים בממוצע כ- 2,200 (!) מ"מ גשם בשנה. בפארק חיים בעלי חיים נדירים ביותר, בהם פילי-בר אסייתים, טיגריסים, דול (כלב בר אסייתי) ונמרון. בסך הכול חיים בשמורה כ- 70 מיני יונקים, 340 מיני עופות, 5,000 מיני חרקים, 2,500 מיני צמחים ומאות מיני פרפרים. הפארק מטופל על ידי 80 עובדים קבועים, עוד מאות עובדים זמניים וחבורת צפרים מתנדבים מכל העולם. 
לינה באזור הפארק לאומי קאו יאי
 
שמורת הטבע קאו יאי, פילים, תאילנד
בפארק קאו יאי חיים בעלי חיים נדירים ביותר, בהם פילי-בר אסייתים  (צילום: WUT789)

שמורת הטבע קאו יאי, מפלים
מפל צונח מגובה רב בלב יער גשם טרופי עבות, הפארק הלאומי קאו יאי  (צילום: Vudhichai-is)
 
בשמורה יש מרכז מבקרים ופעילויות רבות של רפטינג, טיולי אופניים ומסלולי הליכה וניתן ללון בה באוהלים ובבונגלוס. המלונות ומסלולי הגולף הוצאו מהפארק, כדי לשמור על הטבע.
ניתן לערוך סיורים בתשלום עם פקחים מקומיים ולצאת לספארי לילה, מצוידים בזרקורים לצפייה בחיות.

נהניתי מכל רגע כשטיילנו ברגל בשמורה המטופחת להפליא. בתוך היער העבות. ראינו איילים, פילים, קופי גיבון (הנמנים עם קופי האדם הקטנים), סנאים, עופות מרהיבים, בהם הקלאו, ועוד. ראינו גם מיני סחלבים שונים, שרכים מרהיבים ועצים ענקיים, בהם הפיקוס החונק הענק.

כתבה על ספארי לילה בצ'יאנג מאי

בלילה ישנו באוהל וקולות הקופים, הצפרדעים והאיילים נשמעו כמו שיר ערש לשינה מתוקה. לאחר ימי הציד שעברנו, היה זה שינוי מבורך לראות טבע אמיתי ולהבין שבתאילנד יודעים היטב כיצד לשמור עליו, אם רוצים.
עוד על השמורה בכתבה: מסלול בצפון תאילנד

שמורת הטבע קאו יאי, קופי מקוק
קוף מקוק בפארק הלאומי קאו יאי  (צילום: mathess)

שמורת הטבע קאו יאי, מפלים
מפל Haew Suwat בפארק הלאומי קאו יאי  (צילום: lemaret pierrick)
 
את התשובה על השאלה האם השתתפנו בסעודות הציד, שתוארו בחלק הקודם לאכול כל מה שזז... אני משאיר לדמיונו של הקורא.
תיירות אחראית - מה אנו משאירים אחרינו

פרץ גלעדי
 
אודות הכותב
פרץ גלעדי ז"ל, היה פקח רשות הטבע והגנים ומתנדב ביחידת החילוץ ברמת הגולן. הוא עסק רבות באקולוגיה ושימור טבע, ומסעותיו הרבים והמגוונים ברחבי העולם התמקדו בלימוד הטבע ובשימורו.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר