תאילנד קצת אחרת:
מסלול טיול בצפון תאילנד
מאת: יובל נעמן 


מיליוני תיירים מציפים את תאילנד במשך כל השנה, וכולם שמעו על בנגקוק, צ'יאנג מאי וסביבתה, איי הדרום ואזור קאנצ'נבורי. חמישה אתרי מורשת עולמית ישנם בתאילנד, ואף אחד מהם לא נמצא במסלול התיירות הפופולרי.


כתבה זו מנסה לחשוף את תאילנד האמיתית, היפה, הפחות מוכרת, בה יש את האוכל הטעים ביותר, הנשים היפות ביותר, השירה הלבבית, האנשים הנחמדים ביותר והמראות הקסומים ביותר.

איוטהאיה, צפון בתאילנד
העיר העתיקה איוטהאיה, בירת הממלכה הענקית איוטהאיה במאות 14-18   (צילום: sasint) 
 

האתרים בהם נבקר בכתבה:
שמורת החסידות פאי-לום (
A), ארמון הקיץ (B), איוטהאיה (C), גן לאומי קאו-יאי (D),
מקדשי פימאיי (E), מקדשי פנום-רונג (F), סורין (G), נהר שני הצבעים (H), קונג-צ'יאם (I),
פראטת-פאנום (J), באן צ'יאנג (K), סוקותאי (L), לאמפון (M)


המזרח הרחוק



שמורת החסידות פאי-לום

שמורת החסידות פאי-לום (Wat Phai Lom) נמצאת על גדת הצ'אופראיה מצפון לבנגקוק בואכה איוטהאיה. במקום ניצב מקדש פאי-לום, הנקרא על שם החסידה האסייתית פתוחת-המקור (Asian Openbill Stork). מסלול הנדידה של הציפור המוגנת הזאת הוא מהודו לתאילנד. בסוף העונה הרטובה, בנובמבר, היא מגיעה לכאן לקנן, ובתחילת המונסון, במאי, חוזרת להודו, וניתנת לצפייה בשמורות כגון בהאראטפור, בקרבת אגרה.
 
לכבוד העוף הנדיר, שבשנות החמישים כמעט נכחד מהעולם, הוקם מקדש הנושא את שמו. מאז הגנתה בחוק, ותרומת הנזירים ליישום החוק ושמירה על החסידה, מספרן עולה בהדרגה, ומאוכלוסייה של 4,000 פרטים בשנת 1964 עלתה ל- 30,000 בשנת 1980, וממשיכה לעלות, עד שתושבי הכפרים מתקשים לחיות עם העופות. אל המקדש והשמורה שסביבו אפשר להגיע בשייט על הנהר מבנגקוק לאיוטהאיה, תחנת העצירה הראשונה בשייט.
 
שמורת החסידות פאי-לום
שמורת החסידות פאי-לום (צילום: יובל נעמן)
 

ארמון הקיץ של המלך

ארמון הקיץ Bang Pa In נמצא כ-60 ק"מ צפונית לבנגקוק, על גדת הצ'אופראיה, ועל הכביש ומסילת הברזל בין בנגקוק לאיוטהאיה, זהו ארמון הקיץ של הוד רוממותו, המפגין את העושר המלכותי, ומקום נעים להעביר בו מספר שעות. הארמון הוקם במאה ה- 17, בזמן היותה של איוטהאיה בירת סיאם, אבל קיבל את צביונו הנוכחי בסוף המאה ה- 19, כשהמלך ראמה החמישי שידרג אותו לסגנון גני הארמונות האירופיים, תוך שמירה מסוימת על ארכיטקטורה תאית. במתחם מדשאות, גנים, בריכות וגשרים הפרושים על שטח נרחב, שקשה לכסות בהליכה. ניתן לשכור רכב חשמלי להתניידות ברחבי המתחם. 
 
מומלץ להתאמץ ולעלות על הבניין הצבעוני שנראה כמו מגדלור (Ho Withun Thasana) ומשמש לתצפית על הגן, הנהר והאזור כולו. הארמון וביקור חפוז בו, הוא חלק משיט הנהר מבנגקוק לאיוטהאיה, כמו גם עצירה בשמורת החסידות פאי-לום שבדרך.
איך מגיעים: הארמון נמצא במרחק כשעה וחצי ברכב, רכבת או אוטובוס מבנגקוק לאיוטהאיה.
בתי מלון בבנגקוק
 
ארמון הקיץ של מלך תאילנד
ארמון הקיץ, ארכיטקטורה תאית בסגנון אירופאי  (צילום: Jule Berlin)
 

העיר איוטהאיה  אתר מורשת תרבותית

אתר לשימור מורשת עולמית תרבותית של אונסק"ו, העיר איוטהאיה (Ayutthaya), היא בירת הממלכה הענקית איוטהאיה, מהמאות 14-18. איוטהאיה שלטה והייתה בירת סיאם משך 417 שנה. העיר ממוקמת במפגש שלושה נהרות ותעלה מלאכותית, היוצרים תצורה של אי לצרכי הגנה. בזמן פריחתה הייתה נמל ושוק טראנס-אסייתי, ומשכה סוחרים אירופים רבים, ולבסוף בשנת 1767 הוחרבה ונשרפה על ידי הבורמזים. מבני הענק ורבים מאתרי הקדושה, ובהם פסלים בודהיסטים רבים והמון מקדשים, מפוזרים על פני שטח גדול, וכדאי להקדיש להם לפחות יום ביקור.

אפשר להגיע לאיוטהאיה גם בסיור באחד מטיולי היום היוצאים מבנגקוק, ובדרך כלל עוברים גם בארמון הקיץ של מלכי תאילנד המאוחרים Bang Pa-in, שנבנה לפני כ-100 שנים על ידי המלך ראמה החמישי, ונמצא על גדת הצ'אופריהאפשר להגיע מאיוטהאיה לארמון הקיץ בשייט בן כשעה, וליהנות ממראה הכפרים והכפריים לאורך גדת הנהר. בביקור עצמאי מומלץ לשכור אופניים או טוקטוק כדי לטייל באזור. 
איך מגיעים: איוטהאיה נמצאת במעלה הצ'אופראיה, 85 ק"מ וכשעה נסיעה צפונית לבנגקוק - ברכב, רכבת או שייט.
לינה בעיר החדשה של איוטהאיה

 
איוטהאיה, צפון בתאילנד
העיר העתיקה איוטהאיה, על אי במפגש של שלושה נהרות   (צילום: Daboost) 
 
איוטהאיה, צפון בתאילנד
העיר העתיקה איוטהאיה, בירת ממלכת איוטהאיה, חרבה במאה ה- 17  (צילום: יובל נעמן)
 

גן לאומי קאו-יאי – מורשת טבע עולמית

מהמקומות היחידים בתאילנד בהם ניתן לראות ולחוות יער גשם, הפארק לאומי קאו יאי (Khao Yai National Park‏), הוא אתר מורשת עולמית לשימור טבע של אונסק"ו.  זוהי שמורת הטבע עם מגדלי תצפית, ואפשר לסייר בסיורים עצמאיים או מודרכים ביום ובלילה  רצוי עם מדריך. בשמורה נחל עם שלושה מפלים בגובה של 20-30 מטר, משעולי יער ושבילי פילים, אנטילופות וציפורים מסוגים שונים. אפשר אף לראות את צורת הקינון המיוחדת של ציפור מקור-הקרן הענק (Grand Hornbill) – לפיה הזכר נוהג לכלוא את הנקבה בחור בעץ, במשך כל תקופת הדגירה וגידול הגוזלים, כשהוא דואג לכל מזונה, עד הגעת הגוזלים לגיל  בו הם פורחים מהקן.
 
במהלך הטיול בשמורה כדאי להקפיד להגן על הרגליים מעלוקות בעזרת גרביים עבות וארוכות. מומלץ להצטייד במלח או גפרורים כדי להניס את הטורדניות הללו.
איך מגיעים: השמורה נמצאת כשלוש שעות נסיעה מבנגקוק לפאק-צ'ונג ומשם 40 ק"מ לשמורה, או כשעה וחצי נסיעה מקוראט (נאקון-ראצ'אסימה) לפאק-צ'ונג.
על שמורת קאו יאי בכתבה שמירת טבע בצפון תאילנד
לינה באזור הפארק לאומי קאו יאי

מפלי קאו יאי, הפארק לאומי קאו יאי
מפלי Haew Suwat בפארק הלאומי קאו יאי, אחד ממספר מפלים  (צילום: lemaret pierrick)

הפארק לאומי קאו יאי, תאילנד קצת אחרת
מסלול הליכה בלב יער הגשם של הפארק לאומי קאו יאי  (צילום: Joesboy)
 

מקדשי פימאיי

מקדשי פימאיי Prasat Hin Phimai (מבוטא פהי-מאיי ונגזר מהמילה Vimaya שמשמעה "גן-עדן" ולא "פי-מאי" שמשמעה "שנה חדשה") מועמדים להיות אתר לשימור מורשת עולמית תרבותית של אונסק"ו. אלו המקדשים הצפון-מערביים ביותר של האימפריה הקמרית, שבירתה אנגקור, והמרשימים ביותר מחוץ לקמבודיה. הם נבנו כעיר ספר של קצה הממלכה במאה ה- 11, מוקדשים גם לדת ההינדית וגם לבודהיזם. מסמלים ארכיטקטונית את מרכז העולם. מעבר לצורה וקווי המתאר, מרשימים לא פחות הם תחריטי הקיר במבנה.  
כתבה על מקדשי אנגקור
 
מקדש פימאי
מקדשי פימאיי, המקדשים הצפון-מערביים ביותר של האימפריה הקמרית  (צילום: יובל נעמן)
 

מקדשי פנום-רונג

בשיא גדולתה של האימפריה הקמרית, במאות 11 - 12, נבנו בקצה המערבי של הממלכה מקדשי פנום-רונג (Prasat Hin Phanom Rung), על דרך העלייה לרגל בת 240 הקילומטר ממקדשי פימאיי לבירה אנגקור. המקדש נבנה במרומי פסגה וולקנית קונית, ולכן נקרא בקמרית "טירת הגבעה פנום-רונג". הוא מוקדש לאל ההינדי שיווה, ומייצג במבנהו את ההר הקדוש קאליש (מקום מגוריו של שיווה בטיבט).
 
סביבות המקדש שומרו בגן ההיסטורי פנום-רונג, ובו ניתן לראות פיסול אבן של דמויות מהמיתולוגיות ההינדואיסטיות. אחד הפסלים המרשימים במקום הוא פרא-נראי (Phra Narai) שנשדד בעבר, והגיע בדרכים עקלקלות למוזיאון בשיקגו. לאחר לחץ דיפלומטי רב הושב הפסל ב- 1989, ומוצג בגן ההיסטורי, מעל השער המזרחי הפונה לעבר אנגקור.
 
מקדש פנומרונג
מקדשי פנום-רונג, מוקדש לאל ההינדי שיווה  (צילום: יובל נעמן)
 

סורין – בירת הפילים המאולפים

העיר סורין (Surin) היא בירת הפילים המאולפים של שבט הסואיי, אשפי התפיסה והאילוף של הפילים. נושא זה מודגם בפסטיבל הפילים של סורין (Surin Elephant Round-up) שנערך בכל שנה בסוף השבוע השלישי של נובמבר, ומושך אלפי צופים הבאים לראות ריקודי פילים, מלחמות פילים ופילים בעבודה. אפשר לראות אותם גם בכפר הפילים הסמוך לכפר Ban Ta Klang.  
 
בעיר סורין ישנם מספר מקדשים קמריים כמו Khorn Phum ו- Ban Pluang, ושפע של מקומות לקניית משי ועבודות יד המיוצרות באזור, במיוחד בכפרים הסמוכים, Kawao Sinrin Ban Choke, Ban Sador, Ban Chanrom יש הצע משי וחפצי כסף גדול במיוחד.
לינה בעיר סורין
 
פילים בתאילנד
פסטיבל הפילים של סורין, בירת הפילים המאולפים של שבט סואיי  (צילום: יובל נעמן)
 



נהר שני הצבעים

בנקודת המפגש בין נהר מון (Mun) ונהר המקונג, סמוך לקונג צ'יאם (Khong Chiam), כ- 80 ק"מ מהעיר אובון, נוצרת תופעת זרימה של שני זרמים בעלי צבעים שונים ללא ערוב. התופעה מכונה "נהר שני הצבעים" (Maenam Song Si).
 
איך מגיעים: יש לנסוע מזרחה בכביש מספר 43 מאובון, בצומת של Phibun Mangsahan לנסוע לכיוון, Khong Chiam  ומשם בסירה לאשד Kaeng Tana.
כתבה על שייט על נהר המקונג בלאוס


ביקור בנהר שני הצבעים ויעדים נוספים באזור, עם מדריכה חביבה דוברת אנגלית
 

מקדש פראטת פאנום - על גבול לאוס

ניסע צפונה, לאורך הגבול עם לאוס, לעבר מקדש פראטת פאנום (Wat Phra That Phanom), המונומנט הדתי החשוב והעתיק ביותר במזרח תאילנד, הנערץ על ידי תאים ולאים (בני לאוס) כאחד. הוא נבנה ככל הנראה לפני 1,500 שנה, נהרס במקצת, אבל שופץ שוב. גובהו של המקדש 52 מטר וראשו מצופה ב- 110 קילוגרם של עלי זהב. בפסטיבל לכבוד המקדש, הנערך בעת ירח מלא בחודש הירחי השלישי, חוגגים אלפי עולי רגל במשך שבוע. 
איך מגיעים: המקדש נמצא כ- 50 ק"מ מהעיר Nakhon Phanom מול העיר Muang Ta Kaek בלאוס.

מקדש פראטת פאנום, מסלול צפון תאילנד
מקדש פראטת פאנום, המונומנט הדתי החשוב והעתיק ביותר במזרח תאילנד  (צילום: Nuwat Chanthachanthuek)
 

באן-צ'יאנג – מורשת תרבות עולמית

הכפר באן צ'יאנג (Ban Chiang) הוא אתר ארכיאולוגי בצפון חבל איסאן, מהחשובים באסיה, אתר מורשת עולמית לשימור תרבות של אונסק"ו. באזור הכפר התגלו בשנת 1966 עתיקות חרס של תרבות מתקופת הברונזה, שתוארכו לתקופה מוקדמת מתרבויות תקופת הברונזה בסין ומסופוטמיה בכשש-מאות שנה. הדבר גרם לחוקרים לבחון מחדש את ההתיישבות בדרום מזרח אסיה בעידן העתיק.

לפי הממצאים,
 הייתה כבר לפני 5,600 שנה חקלאות אורז מאורגנת באזור, וכן חיות מבויתות, יציקת ברונזה, אומנות וכלי חרס, לפני תרבויות תקופת הברונזה העתיקות בעולם. האתר התגלה בטעות ב- 1966, ומייד זוהתה החשיבות העולמית שלו. החפירות נערכות ב-  Wat Pho Si Nai אבל החוקרים עדיין לא יודעים מי היו האנשים, ומדוע נטשו את המקום לפני יותר מאלפיים שנה.
 
בכפר נמצא המוזיאון הלאומי באן-צ'יאנג, בו מוצגים עיקרי התגליות מהתרבות העתיקה שהתגלתה ושמה את תאילנד על מפת ההיסטוריה, כאחת התרבויות העתיקות ביותר בעולם. המקום הוא אתר חובה לאוהבי ארכיאולוגיה והיסטוריה עתיקה.
איך מגיעים: האתר נמצא ליד גבול לאוס, כשישים ק"מ מהעיר אודון תאני (Udon Thani).

באן צ'יאנג, חבל איסאן, צפון תאילנד
כדים עתיקים במוזיאון של באן צ'יאנג, צפון חבל איסאן  (צילום: Haa900)
 

סוקותאי של המישורים הצפוניים

העיר סוקותאי (Sukhothai) היא אתר שימור מורשת תרבות של אונסק"ו, דרומית מצ'יאנג מאי, באזור הקרוי "המישורים הצפוניים". כאן קמה במאה ה- 13, ברווח שבין ממלכת באגאן הבורמזית ואנגקור הקמרית, ממלכת סוקותאי, שמשמעות שמה "זריחת האושר", היא תחילתה של מדינת "פראטת-תאי" (תאילנד).
כתבה על העיר באגאן במיאנמר
 
מלכי סוקותאי היו מלכים נאורים וליברלים. כל אזרח היה יכול להתקבל לראיון אצל המלך. האזרח היה מגיע לחבל הקשור לפעמון, מושך בחבל, פקיד מהארמון היה יוצא אליו ורושם לו תאריך ושעה לראיון עם המלך. מלך סוקותאי הראשון הוא אשר המציא, חידש, אסף וליקט את השפה התאית. עם דעיכת הממלכה הקמרית במזרח, עלה כוחה של הממלכה הדרומית מאיוטהאיה, והבירה נדדה דרומה למישורי צ'אופראיה ולאיוטהאיה, אבל שרידי הממלכה של סוקותאי שעדיין קיימים.
 
בפארק השימור, מספר קילומטרים מערבית מהעיר החדשה, ישנם מבנים מרשימים ארכיטקטונית, ארמונות, מקדשים ומערכות הובלת מים משוכללות. דרך הסיור המומלצת באתרי העיר היא בעזרת אופניים, ברגל, או למתקשים, בקלנועיות חשמליות. לפארק אין כניסה לרכב ממונע, בגין שמירה אקולוגית. יש להיות מוכנים לכך שכל אחד מאזורי העיר העתיקה דורש דמי כניסה נפרדים.
לינה בעיר סוקותאי
 
סוקותאי, מסלול טיול בצפון תאילנד
העיר העתיקה של סוקותאי - ארמונות, מקדשים ומערכות הובלת מים משוכללות  (צילום: chrispiason)
 
פרט לסוקותאי העתיקה אפשר לבקר גם בעיר העתיקה סי סצ'נלאי (Si Satchanalai) על גדת נהר Yom, הנמצאת מעט צפונית לסוקותאי, וגם בה מקדש גדול הניצב על גב עשרות פילים. מסוקותאי אפשר לצאת לשמורה הלאומית Si Satchanalai, בה יש הרים מיוערים, מעיין חם, מפלים ושתי מערות, Khangkhao ו-Thara Wasan, הפתוחות למבקרים.
 
מזרחית לחומות העיר סוקותאי, בפארק ההיסטורי סי סצ'נלאי נמצא המקדש החשוב ביותר של אזור סוקותאי, מקדש צ'אנג לום (Wat Chang Lom) (צ'אנג = פיל), המהווה את סמל העיר סוקותאי. המקדש נבנה בסוף המאה ה- 13 בצורת צ'אדי (פעמון), השעון על 39 פסלי פילים.
 Si Satchanalai סי סצ'נלאי, תאילנד
העיר העתיקה סי סצ'נלאי, מעט צפונית לסוקותאי  (צילום: Jiradelta)

Si Satchanalai סי סצ'נלאי, תאילנד, מקדש צ'אנג לום
מקדש צ'אנג לום בעיר העתיקה סי סצ'נלאי, נשען על 39 פסלי פילים  (צילום: ImpaKPro)
 
 

העיר העתיקה לאמפון – טיול יום מצ'יאנג מאי

העיר העתיקה לאמפון (Lamphun) נוסדה במאה השביעית, ובשל כך ישנם בה עדיין מספר מבנים המומלצים לטיול יום מצ'יאנג-מאיי. אפשר למנות בהם את Wat Phra That Hariphunchai, המוזיאון ההיסטורי הנמצא מול וWat Chamthewi וחומות העיר העתיקה. 
לאמפון ידועה כאזור פרי הלונגן (תפוח סיני), בעיקר בכפר הסמוך Ban Nong Chang Khun.
לינה בציאנג מאי
 
לאמפון, צפון תאילנד קצת אחרת
העיר העתיקה לאמפון נוסדה במאה השביעית, המלצה לטיול יום מצ'יאנג מאיי  (צילום: vectorstudio2019)
 
תיירות אחראית - מה אנו משאירים אחרינו

יובל נעמן אודות הכותב
יובל נעמןצלם גיאוגרפי, מדריך טיולים, בונה מסלולים, יועץ טיולים אישיים ומרצה על ארצות העולם השלישי. בעל תואר שני בלימודי אסיה, מכיר את אסיה על בוריה וכן חלקים נרחבים של אפריקה ואמריקה, מעשרות ביקורים ולמעלה משלושים שנות טיולים עם התרמיל על הגב.





יובל עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר