קפה תוצרת לאוס         

קפה מלאוס - הארץ המסתורית
מאת: איציק אהרוני


אין כמו ריח של קפה טרי, קלוי וחם, בשביל להרחיב את הריאות ולהעלות חיוך מתמוגג על הפנים. כזה הוא הקפה של לאוס - עם טוויסט מקורי, וכשמבקרים בה - מומלץ מאוד להגיע לחוות גידול והכנת קפה מקומי. חווייה מעניינת, מפתיעה וטעימה - מובטחת!


קפה הוא ענף הייצוא החמישי בחשיבותו בלאוס, ומהווה כרבע אחוז מתצרוכת הקפה העולמית. במשך שנים עיקר היצוא היה לצרפת ומיעוטו לוייטנאם השכנה. רק כמות מזערית נשארה לשימוש מקומי. כיום החל יצוא קפה גם לאוסטרליה ושאר העולם, המגלה את הקפה הלאוטי המשובח. למרות חלקו היחסי הקטן - הקפה של לאוס ידוע באיכותו הגבוהה, ונחשב לאחד מהטובים בעולם.

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

כל המשפחה משתתפת בהכנת הקפה (צילום: rubixcuben)
פולים מוכנים לקטיף (צילום: Thomas Wanhoff)
פריקת היבול בפתח המפעל (צילום: rubixcuben)
הזנים השכיחים בלאוס - רובוסטה וערביקה (צילום: John Pavelka)
מישהו הזמין קפה לאוטי? (צילום: Alper Çuğun)
הקפה של לאוס - מיוצא לכל רחבי תבל (צילום: Prince Roy)


הרצאות



לאוס - היסטוריה של קפה

עד לאמצע המאה ה- 20 היתה לאוס, כמו כל אזור דרום-מזרח אסיה, קולוניה צרפתית, וככזו היא ספגה גם מן התרבות והקולינריה הצרפתית. כך קרה, שטכניקת גידול הקפה והזרעים הראשונים יובאו ללאוס על ידי הצרפתים. בתחילה התמקד גידול הקפה בשכנתה, וייטנאם, שם פותחו שיטות ופולים שיתאקלמו בקלות באזור. בשנת 1913 הובא הקפה לראשונה ללאוס, בניסיון לגדל אותו על אדמתה, אך הניסוי נכשל. הצרפתים לא התייאשו ולאחר סבב פיתוח ושיפורים, הובאו ללאוס בשנת 1917 את שני סוגי הקפה הידועים: "ערביקה" ו"רובוּסטה". הפעם הזנים התאימו ויכולים היו לשגשג על אדמתה, אך מכשול בלתי צפוי חיבל גם בניסיון זה... היו אלה התושבים המקומיים שסרבו לשתף פעולה עם הצרפתים ועם מיזמי הקפה שלהם.
רק בשנת 1930 הצליחו הצרפתים לאסוף יבול שנתי ראשון, בכמות ראויה של כ- 5,000 טון פולים. ההצלחה המסחררת החזיקה מעמד כ- 20 שנה, עד שהטבע הכניע את מרבית העצים, עם מחלה שפקדה את כל המטעים וייבשה אותם. מאחר שזן ה"ערביקה" נמצא כפגיע יותר למחלות באזור זה, מעתה התמקדו הגידולים ב"רובוסטה". זן זה נחשב אמנם איכותי פחות, אך הוא עמיד יותר למחלות ולתנאי מזג האוויר.
כאן לא נסתיימו תלאותיו של הקפה הלאוטי. לאורך השנים ריבוי מלחמות שהתנהלו באזור "מעל ראשה" של לאוס, ועל אדמתה, הקשו על שינוע הקפה ועל עבודת המגדלים. נוסף על כך, העובדה שללאוס אין נמל (היא מדינה ללא מוצא לים) תמיד הקשתה על ייצוא התוצרת לשווקים באירופה. רק בתום המלחמה, בשנות השבעים, לאחר שוב התושבים לבתיהם, שב לגדולתו הקפה הלאוטי, התפוקה עלתה והוא הפך למוכר ומוערך בעולם כולו.

הדרך להשבחת הקפה לא היתה מקרית. שילוב של תנאי גידול מיטביים, והתערבות הממשלה הלאית הביאו לכך. ארגוני סיוע בינלאומיים וחברות קפה מערביות נרתמו לניצול הפוטנציאל הטבעי: בשלב ראשון הונהגה שיטת מיון קפדנית של הפולים, בכדי לייצא רק פולים טובים ואחידים יותר. בשלב שני בדקו חוקרים וייטנאמיים (המגיעים ממעצמת קפה הרובוסטה הגדולה בעולם) בשילוב עם הממשל הלאי את האפשרות להגדיל את תפוקתו של הקפה.

קפה לאוטי איכותי
רק פולים טובים ואחידים עוברים את שיטת המיון הלאוטית (צילום:
CC Fair Trade Laos)

גידולי קפה ברמה הגבוהה

95% ממטעי הקפה בלאוס נמצאים ברמת בולאווֶן (Bolaven Plateau) בדרומה של המדינה (לאחרונה נטעו מטעי קפה גם בצפון המדינה). הרמה הנמצאת בקו רוחב °15 צפון, ומתרוממת לרום של כ- 1,300 מ'. ברמה תנאים אידיאליים לגידולו של קפה משובח. טמפרטורת האזור אינה עולה על º25 צלסיוס, הלחות הגבוהה השוררת באזור (כמו ביתר ארצות דרום מזרח אסיה), כמות משקעים מספקת, רמת הקרינה הסולרית המגיעה לקרקע - המוסתרת בחלקה על ידי יערות הגשם הגדלים ברמה זו, והאדמה הוולקנית המכסה את הרמה, גורמים לכך שפולי הקפה אחידים בצורתם וטובים באיכותם.

הרמה היא יעד נפלא לטיול, ואחד המקומות היפים ביותר בלאוס, מומלץ להקדיש לה כיומיים טיול, משולב בטיול בכל חלקה הדרומי של לאוס.
לינה בפאקסה - העיר הקרובה לרמת בולאוון
כתבה על טיול בדרום לאוס
רמת בולאוון היפהפיה
בנוסף לקפה טעים, יש ברמת בולאוון טרקים ומסלולים בג'ונגל השופע (צילום:
CC Kyle Taylor)

טכניקות מיושנות להפקת קפה מעולה

מרבית מתושבי הרמה הם בני שבטים המתגוררים בכ- 250 כפרים קטנים ומפוזרים, שרק בבודדים מהם ישנן חיי מותרות "מודרניים" - כמו חשמל ומים זורמים. בכפרים אלה ניתן למצוא את ילידי השבטים לאוון (Laven) שעל שמם קרויה הרמה, קאטו (Katu), אלאק (Alak) ונוספים. סך הכל מתגוררים פה כ- 23,000 בתי אב, ורובם מועסקים בתעשיית ייצור הקפה, על כל שלביו. בתקופת אסיף הפולים ניתן לראות את פולי הקפה לצדי הדרך, לאחר שהונחו לייבוש בשמש על ידי הכפריים. בעיר פאק-סונג (Paksong) המכונה "בירת הקפה של לאוס" מתקיים שוק הקפה. לשם מביאים המקומיים את תוצרתם ומוכרים אותה למשווקים.

פולי הקפה המיוצאים נמכרים כפולים ירוקים - ללא קלייה. פולי הקפה המיועדים לשוק המקומי המצומצם, נקלים על ידי המקומיים המשתמשים עדין בטכניקות מיושנות: חבית, המסתובבת מעל להבת אש חשופה. המקומיים מוסיפים לפולים סוכר וטיפות קוניאק. תוצאת הקלייה היא פולים בצבע שחור כהה, מתוקים ובניחוח אלכוהולי


ממשלת תאילנד שכנתה של לאוס, ומן המדינות המפותחות באזור, הכריזה על מדיניות של הפיכת שדות הקרב לשטחי שווקים. בעקבות הכרזה זאת, החלה תאילנד לרכוש פולי קפה מלאוס לצורך ייצור קפה נמס.
דרכי קלייה עתיקות בלאוס
קליית קפה בשיטה מסורתית (צילום: CC Fair Trade Laos)

אז איך שותים קפה בלאוס?

הקפה המוגש בלאוס הוא תמיד קפה חריף-מתוק, המוגש עם חלב מרוכז - לעיתים בקנקן נפרד. לרוב יוגש לצדו תה ירוק, כמנהג המקום. המקומיים נוהגים לומר כי התה נועד לשטיפת הפה לאחר שתיית הקפה, כי אחרת טעם קפה הבוקר מלווה אות השותה עד שעות אחר הצהרים...
תהליך הכנת הקפה לשתייה מתחיל בשטיפת כוס זכוכית עבה במים רותחים, שאינם רק מחטאים, אלא גם מחממים את הכוס. בכוס החמה (באם לא ביקשתם מפורשות קפה שחור), שופכים בנדיבות מספר כפות של חלב מרוכז, שווה ערך לשתי כפות סוכר לפחות (!). בינתיים רותחים המים על כירה, כשקפה שחור משחור נמצא ברשת - שלפעמים עשויה מגרב ישנה. את המסננת המאולתרת עם הקפה שאך הושרתה במים הרותחים, מחזיקים מעל הכוס עם החלב הממותק, ובעדינות שופכים את מי השריית הקפה אל המסננת וממנה ניגר הנוזל השחור, שאינו מתערבב במשחה הלבנה שבתחתית הכוס. את הכוס בעלת שתי השכבות מגישים בלוויית תה סיני ירוק. אם תבקשו תקבלו גם מים חמים לדילול הקפה.

לקראת בואכם לבית קפה לאי, רצוי לשנן את המשפטים הבאים : "קפה לאו דאם" (Café Lao Dam) שפירושו: "קפה לאי שחור". אם אינכם רוצים תוספת סוכר יש לומר: "באו סאי נאם טאן"Baw Sai Naam) Taan). לא פחות חשוב לזכור לבקש "נאם האוון" (Naam Hawn) - תוספת של מים רתוחים, בכדי למהול את הקפה החזק. תדריך זה לשתיית קפה מתאים גם לתאילנד השכנה.
קפה קלוי מלאוס
פולים לאוטיים ברמת ייצוא, וריח חזק של "קפה לאו דאם"... (צילום:
CC Thomas Wanhoff)
ביקורכם בלאוס לא יהיה שלם ללא ביקור בדרומה של המדינה - מחוזות גידול הקפה. באזור זה ניתן לשתות את הקפה בסגנון הוק-קיאן (Hok-kiàn) המיוחד רק לו. סעו ותיהנו מלאוס, הארץ המסתורית בדרום מזרח אסיה, מאנשיה הנעימים ומ... קפה ייחודי וטעים.


מידע נוסף

כתבות נוספות


איציק אהרוני אודות הכותב
איציק אהרוני, בעל תואר שני בהנדסה. משנת 1981 עוסק, כתחביב, בארגון וליווי קבוצות במסלולים יחודיים ואיכותיים.
izhakaharoni@walla.com







מספר צפיות: 3996
1932



0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר