www.goTravel.co.il
הכתבה מעניינת? שלחו אותה בדואר למי שתרצו

הקש בתיבה את רצף האותיות המופיע למטה:



קפה מלאוס - הארץ המסתורית
מאת: איציק אהרוני


בעת ביקור מקיף שערכתי ברחבי לאוס, מדינה שהייתה סגורה בפני תיירים עד לשנות התשעים, התודעתי לגדול ויצור הקפה בלאוס, הארץ המסתורית השוכנת בין תאילנד במערב וייטנאם במזרח, סין בצפון וקמבודיה בדרום.


קפה הוא החמישי במוצרי היצוא של לאוס, אך מכסה רק 0.25% (רבע אחוז)  מהצריכה העולמית של הקפה בעולם. במשך שנים היה עיקר יצוא הקפה לצרפת ומיעוטו לוייטנאם השכנה ורק כמות מזערית נשארה לשימוש מקומי. כיום החל יצוא קפה גם לאוסטרליה ושאר העולם המגלה את הקפה הלאוסי . למרות הכמות הקטנה ידוע הקפה מלאוס בטיבו ונחשב לקפה מהטובים בעולם.


מטעי הקפה (צילום: איציק אהרוני)

 


המזרח הרחוק



 

גידול הקפה בלאוס

95% ממטעי הקפה בלאוס נמצאים ברמת בולאווֶאן (Bolaven Plateau) בדרומה של המדינה (לאחרונה נטעו מטעי קפה גם בצפון המדינה). הרמה הנמצאת בקו רוחב °15 צפון, ומתרוממת לרום 600-1,300 מטר.

הרמה ברוכת תנאים לגידולו של קפה משובח. טמפרטורת האזור אינה עולה על º25 צלסיוס, הלחות הגבוהה השוררת באזור - כמו בשאר ארצות דרום מזרח אסיה, כמות משקעים מספקת, רמת הקרינה הסולרית המגיעה לקרקע - המוסתרת בחלקה על ידי יערות הגשם הגדלים ברמה זו, והאדמה הוולקנית המכסה את הרמה, גורמים לכך שפולי הקפה אחידים בצורתם וטובים באיכותם.

גידול הקפה הובא ללאוס על ידי הצרפתים ששלטו בדרום מזרח אסיה. תחילתו של גידול הקפה בדרום מזרח אסיה החל בתחנת ניסיונות בוייטנאם, שחיפשה דרך לאקלום הקפה באזור. בשנת 1913 הובא הקפה לראשונה ללאוס לצורך ניסוי לאקלמו בה, הניסוי נכשל. ניסיון נוסף נעשה בשנת 1917 כאשר הצרפתים בעזרת הוייטנאמים הביאו ללאוס את שני סוגי הקפה הידועים ערביקה ורובוּסטה, גם ניסיון זה נכשל היות ולא היה שיתוף פעולה עם תושבי המקום.

רק בשנת 1930 הצליחו הצרפתים לאסוף יבול שנתי ראשון בכמות ראויה של כ- 5,000 טון פולים. ההצלחה הייתה קצרה היות ועשרים שנה לאחר מכן מרבית עצי הקפה ברמת בולאוֶן התייבשו ממחלה שפקדה אותם ומקרה שפקדה את הרמה. בכדי להתמודד עם קשיים אלו, הוחלף זן הקפה שברובו היה ערביקה, אך הוא פגיע יותר, בזן הרובוּסטה שהוא עמיד יותר למחלות ותנאי מזג האוויר, אך הפולים שלו איכותיים פחות.

החלפת זן הקפה מערביקה לרובוּסטה לא סימה את תלאותיו של גידול הקפה בלאוס. המלחמות שהתנהלו באזור ובלאוס, שוב גרמו לכך שגידול הקפה נפגע התפוקה ירדה ולא הייתה יכולת לשנע אותו לשם יצוא (לאוס היא מדינה ללא מוצא לים ויש לשנע את הקפה בדרכים יבשתיות). רק בתום המלחמה בשנות השבעים, לאחר שוב התושבים לבתיהם ברמה, חזר גידול הקפה ושיווקו לכמויות שלפני המלחמות.


פולי הקפה בטרם קטיפתם (צילום: איציק אהרוני)

טכניקות מיושנות להפקת קפה טוב

מרבית תושבי הרמה הם אנשים שבטיים המתגוררים בכ- 250 כפרים קטנים ומפוזרים, שרק בבודדים שבהם ישנם תנאי מחיה מינימליים כמו חשמל ומים זורמים. בכפריים אלה השיכים לשבטים לאוואן (Lavan) שנתן את שמו לרמה, קאטו (Katu), אלאק (Alak) ונוספים מתגוררים על פי הערכה כ- 23,000 בתי אב והם החקלאים המגדלים את מטעי הקפה. רק חברות בודדות קטנות הן בעלות מטעים משלהן. בתקופת אסיף הפולים ניתן לראות בצידי הדרכים את פולי הקפה שהונחו על ידי הכפריים ליבוש בשמש. בעיר פאק-סונג (Paksong) המכונה "בירת הקפה" של לאוס מתקיים שוק הקפה. לשם מביאים הכפריים את תוצרתם ומוכרים אותו למשווקים. פולי הקפה המיוצאים נמכרים כפולים ירוקים ללא קלייה. פולי הקפה המיועדים לשוק המקומי המצומצם, נקלים על ידי המקומיים המשתמשים עדין בטכניקות מיושנות של חבית, המסתובבת מעל להבת אש חשופה. המקומיים מוסיפים לפולים סוכר וטיפות קוניאק. תוצאת הקלייה הם פולים בצבע שחור כהה, מתוקים בניחוח אלכוהול.

ממשלת תאילנד שכנתה של לאוס, מן המדינות המפותחות באזור (ויצרנית קפה גדולה בפני עצמה), הכריזה על מדיניות של הפיכת שדות הקרב לשטחי שווקים. בעקבות הכרזה זאת, החלה תאילנד לרכוש פולי קפה מלאוס לצורך יצור קפה נמס. עם תום הקרבות וחזרת הכפריים לבתיהם ומתוך ידיעה כי ברמת בולאוואן תנאים אידיאלים לגידול קפה, החלה ממשלת לאוס בשיתוף ארגוני סיוע בינלאומיים וחברות קפה במערב, להתערב בגידול הקפה, במטרה להעלות את טיבו. בשלב ראשון הונהגה שיטת מיון קפדנית של הפולים, בכדי לייצא רק פולים טובים ואחידים יותר. בשלב שני בודקים חוקרים וייטנאמיים בשילוב עם הממשל הלאי את האפשרות לגידול של זן ערביקה ברמה ולהגדיל את תפוקתו ל- 50% מהתפוקה הכוללת, אחרי שבשנת 2001 עמדה תפוקתו על 12% בלבד. המעורבות של חוקרים וייטנאמיים נובעת מהיות וייטנאם השנייה בעולם בגידול קפה, ויצואנית קפה רובוסטה הגדולה בעולם.

 

שתיית קפה בלאוס

הקפה המוגש בלאוס הוא תמיד קפה חריף ומתוק, המוגש עם חלב מרוכז - לעיתים בקנקן נפרד. לרוב יוגש לצידו תה ירוק, כמנהג המקום, אולם על בסיס מנהג זה נוהגים המקומיים לומר כי התה נועד לשטיפת הפה לאחר שתית הקפה, כי אחרת טעם קפה הבוקר מלווה אות השותה עד שעות אחר הצהרים.

תהליך הכנת הקפה לשתייה מתחיל בשטיפת כוס זכוכית עבה במים רותחים, שאינם רק מחטאים, אלא גם מחממים את הכוס. בכוס החמה באם לא ביקשתם מפורשות קפה שחור, שופכים בנדיבות מספר כפות של חלב מרוכז, שווה ערך לשתי כפות סוכר לפחות! בינתיים רותחים המים על כירה, כשקפה שחור משחור נמצא ברשת, שלפעמים עשויה מגרב ישנה. את המסננת המאולתרת עם הקפה שאך הושרתה במים הרותחים, מחזיקים מעל הכוס עם החלב הממותק, ובעדינות שופכים את מי השריית הקפה אל המסננת וממנה ניגר הנוזל השחור שאינו מתערבב במשחה הלבנה שבתחתית הכוס. את הכוס בעלת שתי השכבות מגישים לכם בלוויית תה סיני ירוק. אם תבקשו תקבלו גם מים חמים לדילול הקפה.

לקראת בואכם לבית קפה לאי, רצוי לשנן את המשפטים הבאים : Café Lao Dam שפירושו "קפה לאי שחור", ואם אינכם רוצים תוספת סוכר יש להגיד Baw Sai Naam Taan. לא פחות חשוב לזכור לבקש Naam Hawn, תוספת של מים רתוחים, בכדי למהול את הקפה החזק. תדריך זה לשתיית קפה מתאים גם לתאילנד השכנה. 

ביקורכם בלאוס לא יהיה שלם אם לא תבקרו בדרומה של המדינה, אזור גידול הקפה. באזור זה ניתן לשתות את הקפה בסגנון הוק-קיאן (Hok-kiàn) המיוחד רק לו. סעו ותיהנו מלאוס, הארץ המסתורית בדרום מזרח אסיה, מאנשיה הנעימים ומ... קפה ייחודי.


* הנתונים בכתבה מעודכנים  מפרסום הרשמי של ממשלת לאוס:

Regional Office for Asia and the PacificArabica coffee manual for Lao PDR. (2005) 


מידע נוסף
מחירים והזמנת לינה בלאוס 

כתבות נוספות 
סדרת כתבות על טיול בלאוס
חגיגות השנה החדשה בלואנג פרבאנג
טיולי טבע בלאוס
טיול לצפון לאוס
טיול לדרום לאוס






איציק אהרוני אודות הכותב
איציק אהרוני, בעל תואר שני בהנדסה. משנת 1981 עוסק, כתחביב, בארגון וליווי קבוצות במסלולים יחודיים ואיכותיים.
izhakaharoni@walla.com

לקריאת כתבות נוספות של איציק








מספר צפיות: 3562
1466