יעדים מומלצים בטיבט    

יעדים מומלצים בטיבט ורקע כללי לטיול
מאת: ד"ר גילי חסקין


הרמה הטיבטית שמצפון להרי ההימלאיה, היא עולם אחר, גאוגרפי, אנושי ותרבותי. כבר בנחיתה בלהסה, בירת טיבט, מורגש קצב החיים, החביבות, החיוכים והחיוניות הטיבטיים. להסה היא עיר רווית דת ובה מקדשים מפוארים, תרבות מדהימה ומרקם אנושי מרתק.


בכתבה אתאר בקצרה כמה אתרים שכדאי לבקר בהם ברחבי המחוז האוטונומי טיבט, אך תחילה בואו נבין מהי ומיהי טיבט.

ארמון פוטאלה, להסה, טיבט
ארמון פוטאלה בעיר להסה, בירת טיבט  בעבר משכנו של הלדאי למה והמרכז הרוחני והשלטוני,
וכיום מוזיאון מעניין והתמונה המוכרת ביותר מטיבט 
(צילום: dibrova)


יעדי טיול בטיבט המוזכרים בכתבה,
מלון מומלץ במרכז להסה: 
מלון שנגרי-לה להסה 

טיול ברמה הטיבטית

טיול בטיבט הינו חוויה נפלאה, נטולת ההסתייגויות שאנו מכירים בקשר ל"סין הקלאסית" (חוסר אדיבות, יריקות ברחוב, חוסר יושר ועוד). המרחק הרב מבייג'ינג – מעל 3,500 ק"מ נסיעה או 4.5 שעות טיסה, הוא גם מרחק בין עולמות שונים כמעט מכל בחינה שהיא – תרבות, לבוש, מנהגים, אמונה.
 
הדרך התקצרה מאוד עם פתיחת קו הרכבת בין העיר גולמוד (Golmud), במחוז צ'ינגהאי לעיר להסה, שעושה את הדרך ב- 14 שעות. רבים טוענים שזו עוד דרך של השלטון הסיני להעביר את בני האן ותרבותם לטיבט, אך אין להתעלם מהברכה התיירותית והכלכלית שהרכבת מביאה לטיבט. עם זאת, למרות החשש ל"הצפת" טיבט בבני האן, עדיין כ- 90 אחוז מתושבי טיבט הם טיבטים, וחלקם של בני האן הוא פחות מ- 10 אחוז.

עמק נהר ירלונג (Yarlung Valley) הוא עמק פורה מדרום ללהסה, טיבט
עמק נהר ירלונג, עמק פורה מדרום ללהסה ואחד מיעדי הטיול הפופולריים מחוץ לעיר  (צילום: ason YU)
 



הגבהים של טיבט

הרמה הטיבטית היא חלק מרכס הרי ההימלאיה האדיר, ויש המכנים אותה "גג העולם". היא נושקת לפסגתו הגבוהה ביותר – האוורסט, שמסמנת את הגבול בין טיבט לנפאל, והפסגה הצחורה נראית ממקומות רבים בטיבט.
 
גובהה הממוצע של הרמה הטיבטית הינו 4,900 מ' מעל פני הים, כאשר הבירה להסה, אליה מגיעים רוב המטיילים, שוכנת בגובה 3,650 מ'. זהו גובה שיכול לגרום למחלת גבהים קלה, בעיקר עבור מי שהגיע לכאן בטיסה או ברכבת ולא הסתגל היטב לגובה.
כתבה על מחלת גובה וכיצד להימנע ממנה

האוורסט כפי שהוא נראה מטיבט
פסגת האוורסט, כאן במבט מטיבט, מסמנת את הגבול בין טיבט לנפאל  (צילום: Yuanping)
 

מתי לטייל בטיבט?

הזמן הטוב ביותר לטיול בטיבט הוא בחודשי הקיץ, אז הטמפרטורה נעימה ושעות האור ארוכות. למרות שזו העונה הגשומה בטיבט, כמות המשקעים אינה גדולה והגשם יורד בעיקר בשעות הלילה. בשל צל הגשם של פסגות ההימלאיה, מזג האוויר בטיבט יבש בצורה קיצונית, עם 46 מ"מ משקעים בממוצע, היורדים בעיקר 4 חודשים בשנה. עובדה זו שומרת את מעברי ההרים פתוחים במשך כל השנה. האזורים הפחות מיושבים, בעיקר במערב טיבט, קרים בצורה ניכרת, משום שהם אינם מוגנים מהרוחות. העיר להסה מוגנת והטמפרטורות בה ממוזגות יותר, אם כי גם כמות המשקעים גדולה בה יותר.
 
בלהסה הטמפרטורה הממוצעת בשיא הקיץ היא 17 מעלות (יוני, החודש החם ביותר, עם ממוצע של 11 מעלות – 23 מעלות), בעוד בחורף היא נעה סביב האפס (ינואר, החודש הקר ביותר, עם ממוצע של 8 מעלות – מינוס 7). להסה גם גשומה הרבה יותר, עם מעל 400 מ"מ בשנה, היורדים בעיקר בחודשי הקיץ (יוני-ספטמבר), בהשפעת המונסון.

ארמון פוטאלה, להסה, טיבט
עוד אחד מיתרונותיו של הקיץ... ואתגר לצלמים  השתקפות ארמון פוטאלה בכיכר הרטובה שלמרגלותיו  (צילום: MuYeeTing)
 

טיבט העצמאית וטיבט הסינית

התרבות הטיבטית עברה דיכוי, הנמשך למעלה ממחצית המאה, מאז ברח ממנה הדלאי למה בשנת 1959 וייסד ממשלה גולה בהודו. אך למרות זאת הגחלת עדיין לוחשת.
 
הממשלה הטיבטית הגולה וקהילת הפליטים הטיבטים קוראים בשם "טיבט" לאזור רחב ידיים בו התקיימה תרבות טיבטית, הכולל את האזורים ההיסטוריים אַמְדוֹ, קאם ואוּ-צַאנְג, אך אינו כולל אזורים מחוץ לרפובליקה העממית של סין בצפון הודו ובהוטן, שגם בהם ניכרת השפעה של התרבות הטיבטית והבודהיזם הטיבטי.
כתבה על מחוזות טיבט ההיסטורית בסין  |  כתבה על אזור קאם

מפת טיבט והאזורים הטיבטיים
בצהוב  מפת טיבט והאזורים של טיבט ההיסטורית  (מקור: אריאל שטיינר, ויקימדיה)
 



להסה בירת טיבט

להסה (Lhasa) בירת טיבט, היא המרכז הדתי והפוליטי של טיבט, והיא מוקד עלייה לרגל של מאמיני הבודהיזם הטיבטי מרחבי סין כולה. קלידוסקופ מדהים של צבעים ופרצופים. החלק הטיבטי של העיר בנוי בתים רעועים אך שוקק חיים. מן השוק הססגוני מתפצלים רחובות יפים, בהם ממלא ריח של חמאת יאק את האוויר. בעיר מתגוררים 600 אלף איש, מתוך 3.5 מיליון תושבי טיבט.
 
האתרים החשובים בלהסה:
מקדש ג'וקהנג (Jokhang) – המקדש המפואר שבלב להסה מהווה יעד עלייה לרגל עבור הטיבטים, המשתטחים מול פתחו, בהיותו המקדש הקדוש ביותר עבורם.
שוק בארקור (Barkhor) ברובע בארקור, הוא שוק צבעוני, גדוש עבודות יד והומה צליינים, וגם השכונה בו הוא נמצא מומלצת לביקור.
ארמון הפוטאלה (Potala) – הארמון הגדול, החולש על העיר, שימש כמרכז השלטוני של הדלאי למה, אך כיום הוא רק מוזיאון, בו ניתן לבקר ולהתרשם מהגודל והעושר.
ארמון נורבולינגקה (Norbulingka) - ארמון הקיץ של הדלאי לאמה, הוקם במאה ה- 18 והוא טובל בגנים יפים.
לינה בעיר להסה

מקדש ג'וקהנג, להסה, טיבט
מקדש ג'וקהנג בלב להסה, המקום הקדוש ביותר למאמיני הבודהיזם הטיבטי   (צילום: Huyangshu)

להסה, טיבט
מאמינה טיבטית משתטחת לפני מקדש ג'וקהנג, האתר הקדוש ביותר לטיבטים  (צילום: Frankhuang)
 

יעדים נוספים בטיבט

מחוץ ללהסה ישנה הזדמנות להימלט כמעט לחלוטין מן ההשפעה הסינית, ולחוש את החוויה הטיבטית במלוא עוצמתה: אגמים בגוון טורקיז עמוק, מנזרים בחביוני ההרים, שחלקם שרופים  זכר למהפכת התרבות, עמקים גדושי קוצרים כבציור של ואן גוך, וכמובן הנופים המרהיבים המלווים את הדרך.
 
אגם ימדרוק (Yamdrok Lake) השוכן כ- 100 ק"מ דרומית ללהסה, הוא אחד משלושת האגמים הגדולים של טיבט. האגם, שאורכו 72 ק"מ, שולח אצבעות בין ההרים הצחיחים, שמזינים אותו באינספור נחלים. בצידו הצפון-מערבי של האגם הוקם המפעל ההידרואלקטרי הגדול ביותר בטיבט.
 
העיר גיאנצה (Gyantse) השוכנת 90 ק"מ מערבית לאגם, היא עיירה טיבטית אותנטית, ללא שמץ של השפעה סינית. בעיר מתגוררים 60 אלף תושבים. מהמבצר המתנשא על גבי צוק מעל העיירה, נשקף נוף מרהיב. בלב העיירה בולט מנזר פאלקור (Pelkor/Palcho Monastery), בן תשע הקומות, הבנוי בסגנון נפאלי, שממעוף הציפור נראה כמנדלה ענקית.
 
אגם ימדרוק, טיבט
אגם ימדרוק, שולח אצבעות תכולות בינות להרים הצחיחים  (צילום: Kptan123)

מנזר פאלקור, גיאנצה, טיבט
מנזר פאלקור בעיר גיאנצה, תשע קומות בסגנון נפאלי  (צילום: benedek)

 
עמק נהר ירלונג (Yarlung Valley) הוא עמק פורה מדרום ללהסה, המהווה את ערש הולדתה של התרבות הטיבטית. בעמק שני אתרים בעלי חשיבות היסטורית ותיירותית:
מנזר סאמיה (Samye) – מנזר מרשים, בעל גגות מוזהבים, הממחיש להפליא את התפיסה הקוסמולוגית הטיבטית.
ארמון יומבו לאקאנג (Yungbulakang Palace) – לפי המסורת, זהו המבנה הקדום ביותר בטיבט. כיום הוא משופץ ומתנשא בגאון מעל העמק הפורה.
 
העיר שיגאצה (Shigatse) היא העיר השנייה בגודלה (800 אלף תושבים) ובחשיבותה בטיבט, ומרוחקת 260 ק"מ מלהסה. כאן בולטים צריחיו המוזהבים של מנזר טאשילונפו (Tashilhunpo Monastery), מקום מושבו של הפאנצ'ן לאמה, המנהיג השני בהיררכיה הטיבטית. הדרך אליה עוברת בנוף מרהיב לאורך ערוציו העליונים של נהר בראהמאפוטרה (Brahmaputra), המתפתל בין הרים מושלגים. 

מנזר סאמיה, טיבט
מנזר סאמיה בעמק נהר ירלונג, גגות מוזהבים  (צילום: Jason YU)

מנזר טאשילונפו (Tashilhunpo Monastery), מקום מושבו של הפאנצ'ן לאמה, טיבט
מנזר טאשילונפו, מקום מושבו של הפאנצ'ן לאמה, המנהיג השני בהיררכיה הטיבטית  (צילום: dibrova)


המלצה על מלון בעיר להסה

מלון שנגרי-לה להסה (Shangri-La Lhasa) הוא מלון 5 כוכבים, הממוקם במרכז להסה, במרחק נסיעה קצר מתחנת הרכבת ובמרחק הליכה מרוב אתרי העיר החשובים. המלון מעוצב באווירה טיבטית, אך הוא מלון מודרני ונוח, ושתי המסעדות שלו מגישות אוכל טיבטי לצד אוכל בינלאומי. החדרים והסוויטות מרווחים מאוד, וחלקם משקיפים לעבר ארמון פוטאלה.

מלון מומלץ בטיבט להסה
מלון שנגרי-לה להסה  אירוח 5 כוכבים באווירה טיבטית רגועה
 

מידע נוסף

כתבות נוספות



גילי חסקין אודות הכותב
ד"ר גלעד (גילי) חסקין, PhD מהחוג ללימודי ארץ-ישראל באוניברסיטת חיפה ומורה דרך מוסמך. מדריך טיולים בחו"ל, בעיקר בארצות אקזוטיות, שימש מספר שנים כמנהל מחלקת ההדרכה בחברה הגיאוגרפית, ובעל ניסיון רב בהרצאות במכללות, במכונים פרטיים ובקורסים למלווי קבוצות. אתר הבית של גילי חסקין
 






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר