מידע כללי למטיילים בבריטניה

מידע כללי למטיילים בבריטניה


סקירה קצרה עם כל הנושאים שחשוב להכיר לפני טיסה לבריטניה - מזג האוויר, שפות, מי הן המדינות המרכיבות אותה, מי הם תושביה ולמי שייכים איי התעלה?


בריטניה או בשמה הרשמי: הממלכה המאוחדת (United Kingdom) מורכבת מן המדינות: אנגליה, ויילס (Wales), סקוטלנד, וצפון אירלנד. שמה המלא הוא:  הממלכה המאוחדת של בריטניה הגדולה וצפון אירלנד.
 
בריטניה הגדולה (Great Britain) מורכבת מאנגליה, ויילס וסקוטלנד (ללא צפון אירלנד).

זהו האי הגדול ביותר בין האיים הבריטיים. צפון אירלנד והרפובליקה האירית שוכנות יחד באי אירלנד, שהוא השני בגודלו. 
שני האיים נמצאים מצפון למערב אירופה, כאשר התעלה האנגלית מפרידה ביניהם לבין צרפת.

האי מאן ואיי התעלה האנגלית אינם חלק מן הממלכה המאוחדת. הם נהנים באופן כללי משלטון עצמי ויש להם רשויות מחוקקות ומערכות חוק משלהם. יחד עם זאת, הממשלה הבריטית אחראית על מערכות הביטחון ועל יחסי החוץ שלהם.
חוף רוסילי, חצי האי גאוור, ויילס
חוף רוסילי, חצי האי גאוור, ויילס    (צילום: עדי ערמוני)

 ברירת מחדל




 
גיאוגרפיה של בריטניה
מבחינה גיאוגרפית מורכבת הממלכה המאוחדת משני חלקים עיקריים: האי הבריטי בו נמצאות המדינות אנגליה סקוטלנד ויילס, והאי אירלנד שעל שישית משטחו נמצאת צפון אירלנד. איים נוספים, המקיפים את האי הבריטי, שייכים אף הם לממלכה המאוחדת.
קו גריניץ' (קו האפס של קווי האורך) עובר במצפה הכוכבים המלכותי שבגריניץ', לונדון, ונקרא כך על שמו. בריטניה שוכנת בין צפון האוקיינוס האטלנטי לים הצפוני. לצפון אירלנד יש גבול יבשתי של 360 קילומטר עם אירלנד.
בנקודה מסוימת בדרום-מזרח האי הבריטי המרחק של בריטניה מהחוף הצפון-מערבי של צרפת הוא 35 קילומטר בלבד, ומפריד ביניהם מיצר ימי, הידוע בשם התעלה האנגלית (בצרפתית: תעלת למאנש). המנהרה התת-קרקעית, העוברת מתחת לתעלה האנגלית, מחברת את אנגליה וצרפת על ידי רכבת, העושה את דרכה תוך 27 דקות.
שטחה הכולל של הממלכה המאוחדת הוא 244,820 קמ"ר. אורכו של האי הבריטי מצפון לדרום הוא 1,100 ק"מ, ובחלקו הרחב ביותר רוחבו הוא 500 ק"מ. המרחק הגדול ביותר בין שתי נקודות באי הבריטי הוא 1350 ק"מ, בין האזור הנקרא "קצה היבשה", הנמצא בקצה הדרום-מערבי של אנגליה במחוז קורנוול, לבין "ג'ון אוגרוטס" שבמחוז קייטנס בצפון סקוטלנד.
 
האקלים בבריטניה
בבריטניה שורר אקלים ממוזג וגשם יורד בה בכל ימות השנה. הטמפרטורה הממוצעת נעה בין 10 מעלות ל- 30 מעלות צלזיוס. הרוח השלטת באזור היא דרום-מערבית ומביאה מזג אויר לח ונוח. חלקו המזרחי של האי מוגן מהרוח ולכן הוא היבש ביותר. זרמים אטלנטיים המחוממים על ידי זרם הגולף מביאים חורפים מתונים, בעיקר במערב היכן שהרוחות הן לחות. הקיץ הוא חם בדרום מזרח אנגליה, הקרובה לחלקה היבשתי של אירופה, וקר במיוחד בצפון האי. שלג עשוי לרדת בחורף ובתחילת האביב אך הוא לא נשאר על האדמה בדרך כלל מלבד באזורים הגבוהים.
 
העיר אוקספורד בבריטניה
העיר אוקספורד והאוניברסיטה המפורסמת  (צילום: סטיב אלן)
 
הארצות המרכיבות את בריטניה
אנגליה היא הגדולה בארצות המרכיבות את הממלכה המאוחדת, שטחה, 130,410 קמ"ר, הוא מעט יותר ממחצית שטחה של הממלכה כולה. מרביתה מישורית ובצפון מערב יש שרשראות הרים. ההר הגבוה ביותר באנגליה הוא הר סקפל, שגובהו 979 מ'. באנגליה אזורים עירוניים רבים - 6 מתוך 50 המטרופולינים הגדולים באירופה נמצאים בשטחה.
 
שטחה של סקוטלנד, בצפון האי, 78,789 קמ"ר, קרוב לשליש משטחה של הממלכה המאוחדת. רובה המכריע הוא הררי, בעיקר בצפון, והיא מישורית רק בחוף המזרחי והדרומי שלה ובשטח קטן במרכזה. ההר הגבוה ביותר בסקוטלנד (ובבריטניה כולה) הוא בן נביס (Ben Nevis), שגובהו 1,343 מ'. מרבית האוכלוסייה מתרכזת במישור שבדרום סקוטלנד. העיר הגדולה ביותר היא גלאזגו (609 אלף תושבים). בירתה של המדינה היא אדינבורו (453 אלף תושבים) והיא גם מרכזה הפוליטי. בסקוטלנד נמצא אגם לוך נס, המפורסם בשל האגדה רבת השנים, המספרת על מפלצת החיה בו. לסקוטלנד קרוב ל- 800 איים, רובם בצפון ובמערב, שהמוכרים בהם הם האיים ההברידיים, איי אורקני ואיי שטלנד.
 
שטחה של ויילס, בדרום-מערב האי, הוא פחות מעשירית משטחה של מהממלכה המאוחדת, 20,758 קמ"ר. ויילס הררית מאד, בעיקר בצפונה ובמרכזה. מרבית התושבים והתעשייה נמצאים בדרום ווילס ומתרכזים בערים קרדיף (328 אלף תושבים), בירת ויילס, סוונסי וניופורט. הר סנודון הוא הגבוה ביותר בוויילס והוא מגיע לגובה של 1,085 מ'.
 
צפון אירלנד היא הקטנה ביותר מבין הארבע המרכיבות את הממלכה המאוחדת. שטחה הוא 14,160 קמ"ר. מרבית שטחה מכוסה גבעות. בירתה היא בלפסט (283 אלף תושבים). האגם הגדול ביותר באי הבריטי ובאי האירי, אגם לוך ניי (לא לבלבל עם אגם לוך נס שבסקוטלנד), נמצא בצפון אירלנד ושטחו הוא 388 קמ"ר. הנקודה הגבוהה ביותר בצפון אירלנד 1041 מ'.
 
תושבי בריטניה
בבריטניה חיים כיום 60.9 מיליון תושבים (עפ"י CIA), מספר שמעמיד אותה במקום ה- 20 בעולם מבחינת גודל האוכלוסייה. האוכלוסייה מתחלקת כך: אנגליה - 50.7 מיליון, ויילס - 2.97 מיליון, סקוטלנד - 5.1 מיליון וצפון אירלנד - 1.7 מיליון איש. באנגליה צפיפות האוכלוסין היא הגבוהה ביותר ואילו בסקוטלנד ההררית היא הנמוכה ביותר.
מספר התושבים בערי בריטניה הגדולות:
¡        לונדון - 7,375,000 (בירת הממלכה המאוחדת)
¡        ברמינגהם - 985,900
¡        גלאזגו - 609,000
¡        אדינבורו - 453,000 (בירת סקוטלנד)
¡        מנצ'סטר - 394,300
¡        קארדיף - 328,000 (בירת ויילס)
¡        בלפסט - 283,000 (בירת צפון אירלנד)
 
בתים עתיקים בלונדון
בתים עתיקים בלונדון  (צילום: סטיב אלן)




 
מיעוטים אתניים בבריטניה
קבוצות מיעוט מהוות כ- 7% מן האוכלוסייה הכללית של בריטניה. בבריטניה מיעוט גדול של יוצאי האיים הקריביים ומדינות אפריקה (1,2 מיליון). קבוצות המיעוט הבאות בגודלן הן: ממוצא הודי (984 אלף), וממוצא פקיסטני או בנגלדשי (932 אלף).
המרקם האתני הוא תוצאה של הגירת תושבים מן המושבות הבריטיות לשעבר, באיים הקריביים וביבשת הדרום-אסייתית, במהלך שנות ה- 50 וה- 60. כמו כן בשנות ה- 70 התירה בריטניה כניסה של כ- 28 אלף אסייתים שהוגלו מאוגנדה וכ- 22 אלף פליטים מדרום מזרח אסיה. גם מספר רב של תושבים אשר הגיעו מסין, איטליה, יוון, קפריסין הטורקית, פולין, אוסטרליה, ניו זילנד, ומהגרים מארה"ב וקנדה מתגוררים כיום בבריטניה.
 
דת בבריטניה
בבריטניה 71.6% נוצרים, 2.7% מוסלמים, 1% הינדים, ועוד 24.7 אחרים או לא מוגדרים.
אנגליה היא נוצרית ברובה, עם 1.7 מיליון חברים בכנסייה הרומית קתולית, ו-1.7 מיליון חברים בכנסיה האנגליקנית – שהיא הכנסייה המוכרת על פי חוק ככנסייה הרשמית של המדינה.
בסקוטלנד ישנם מעל מיליון חברים בכנסייה הפרסבטרית – שהיא הכנסייה הרשמית של סקוטלנד.
בצפון אירלנד כמחצית מהתושבים רואים עצמם כפרוטסטנטים וכ-40% מחשיבים את עצמם כקתולים.
בוויילס, ישנה כנסיה אחת רשמית, אולם הכנסיות המתודיסטית והבפטיסטית הן הנפוצות ביותר במדינה.
 
מיעוטים דתיים בבריטניה
בבריטניה קהילה מוסלמית שהיא מהגדולות ביותר באירופה המערבית. גודלה מוערך בין 1.5 עד 2 מיליון איש, ולרשותם אלף מסגדים ומרכזי תפילה. אחד המוסדות המוסלמיים החשובים בעולם המערבי הוא המסגד המרכזי בלונדון ומרכז התרבות האיסלמי הסמוך לו.
הקהילה הסיקית מונה 400-500 אלף איש, שרובם חיים בלונדון רבתי, במנצ'סטר ובברמינגהם. המקדש הסיקי הוותיק ביותר הוקם בלונדון בשנת 1908.
הקהילה ההינדית בבריטניה מונה 400-550 אלף איש. המקדש ההינדי הראשון נפתח בלונדון בשנת 1962 וכיום ישנם כ- 140 מקדשים כאלה ברחבי בריטניה.
מספר היהודים בבריטניה מוערך ב- 300 אלף איש. (מידע על יהדות בריטניה בכתבה "בריטניה – מידע כללי")
 
רויאל פביליון בברייטון בבריטניה
הרויאל פביליון בעיר ברייטון    (צילום: סטיב אלן)
 
השפות הנהוגות בבריטניה
השפות הרישמיות בבריטניה הן אנגלית ו-וולשית, כאשר האנגלית היא השפה המדוברת על ידי הרוב ואילו הוולשית מדוברת על ידי 26% מתושבי ויילס. בסקוטלנד ישנו מיעוט דובר גאלית סקוטית. 
בראשית המאה ה-20 מחצית מאוכלוסיית ויילס ידעה לדבר וולשית, שפה השייכת למשפחת השפות הקלטיות. אולם מספר דוברי הוולשית נמצא בירידה מתמדת וכיום רק כרבע מן האוכלוסייה בוויילס דוברת את השפה.
הן הממשלה והן ארגונים התנדבותיים נוקטים צעדים כדי להחיות את השימוש בשפה הוולשית. ישנן תוכניות לעידוד לימודים דו-לשוניים בבתי הספר והוגבר השימוש בוולשית בתכניות טלוויזיה ורדיו.
גאלית, גם היא שפה ממקור קלטי, מדוברת כיום על ידי כ-70 אלף איש בסקוטלנד. הריכוז הגדול ביותר של דוברי שפה זו הוא באי ההיברידי. המילה וויסקי, שמו של המשקה הסקוטי המוכר, מקורה בגאלית, ולקוחה מן הביטוי 'מי החיים'.
תושבים מן האזורים הנמוכים של סקוטלנד מדברים כבר מאות שנים בשפת הסקוטס, דיאלקט שמקורו באנגלית העתיקה של אזור נורת'-האמבריה השונה לחלוטין מן השפה הגאלית. לשפה זו אוצר עשיר של ספרות משלה, כגון שיריו של המשורר רוברט בורנס, והיא זכתה לתחייה מסוימת בשירה חדשה מן המאה ה-20.
גאלית היא גם השפה המשמשת את האירים והיא עדיין נלמדת בבתי הספר הן בצפון אירלנד והן ברפובליקה האירית.
בריטים רבים יכולים לזהות היכן אדם גדל על פי מבטאו. לכל אזור דרך אופיינית של הגיית מילים ומשפטים באנגלית ובאמצעותה ניתן לקשר את הדובר עם האזור הגיאוגרפי ממנו בא. ההבדלים נובעים מן התקופה בה שימשה האנגלית, על צורותיה השונות, במקומות שונים במהלך ימי הביניים - בצפון מקורה באנגלית עתיקה מאזור נורת'-האמבריה, איזורי המזרח והמערב (שהאנגלית שלהם מגיעה מאנגלית עתיקה מרסיאנית) דרום-מערב (מסקסונית מערבית) ודרום-מערב (מקנתית).
כיום המבטא של לונדון, או המבטא הדרומי, נחשב כאנגלית סטנדרטית. הגייה זו מכונה לעיתים אנגלית של ה-
BBC, משום שבתקופה מסוימת כל הקריינים ברדיו ובטלוויזיה של ה-BBC נדרשו לנהוג על פיה.
מבטאים אזוריים נותרו ואף השתנו במשך השנים, וכיום צורת הגייה מסוימת יכולה למקם את הדובר באזור גיאוגרפי כללי בבריטניה - האזור המערבי או דרום ויילס, ואפילו לעיתים עיר מסוימת כגון ליברפול, יורקשייר, או גלאזגו.
למרות שהאנגלית הסטנדרטית הייתה פעם היחידה המקובלת בנאומים רשמיים ובשידור, כיום משמשים מבטאים שונים הן ברדיו והן בטלוויזיה.

 
סלנג מחורז – קוקני (Cockney)
קוקנים אמיתיים מגיעים במקור מאזור קטן מאד ב
לונדון. למעשה, רק מי שנולד בטווח צלצול הפעמונים של כנסיית מרי-לה-בו הקדושה בצ'יפסייד בלונדון יכול באמת ובתמים לכנות עצמו קוקני. במציאות, ליבו של האזור הקוקני הוא האיסט-אנד של לונדון.
כמו בכל קהילה מצומצמת למילים מסוימות היו משמעויות מיוחדות אשר שימשו את הקהילה באופן ייחודי, אולם כאן נעשה צעד אחד הלאה והם המציאו לעצמם דיאלקט משלהם המכונה - סלנג מחורז, המשמש מאז אמצע המאה ה-19. הסלנג המחורז עושה שימוש בביטוי המתחרז עם המילה המקורית, במקום אותה מילה, למשל: את המילה
Stairs (מדרגות) החליף הביטוי Apples and Pears (תפוחים ואגסים), פשוט מפני שהשניים מתחרזים. כדי לסבך את העניינים עוד יותר לאלה שאינם בקיאים, לעיתים קרובות מושמט מן הביטוי החלק המסיים, שמתחרז, ונותרת פשוט מילה אחת המחליפה את האחרת במשמעותה.
יש הטוענים כי הסלנג המחורז משמש פשוט כדי לתת לקוקנים יתרון בלתי הוגן על פני זרים - תוך כדי שיחה דובר קוקנית מבחין באדם אחר המאזין לשיחתו ועובר לדבר בסלנג מחורז כדי שאי אפשר יהיה להבינו. אולם, מספר רב של ביטויים מקומיים נלקחו מן הסלנג המחורז, הוחדרו לשפה הרגילה ומשמשים אפילו 


מידע נוסף
בתי מלון בלונדון
בתיי מלון בבריטניה


בריטניה לפי האומות המרכיבות אותה
כתבות על אנגליה
כתבות על סקוטלנד
כתבות על ויילס


 
כתבות נוספות
לונדון למתקדמים
סאסקס - אנגליה הכפרית מדרום ללונדון
קוטסוולדס – אנגליה הכפרית ממערב ללונדון
גלאזגו – מעיר שחורה לבירת תרבות
היילנדס – אזור ההר של סקוטלנד   
סקטולנד עם ילדים

ויילס: חצי האי גאוור

כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר