טיול לאוקספורד וקיימברידג'
מאת: סטיב אלן


אוקספורד וקיימברידג' הן שתי ערים שנסמכות על האוניברסיטאות היוקרתיות שהוקמו בהן לפני מאות שנים. טיול בשתיהן מראה כי רב הדומה על השונה, ובכל זאת פעם בשנה הן מתחרות בחירוף נפש בתחרות סירות יוקרתית. כמו פיש אנד צ'יפס, בירה חמה, תה חזק עם חלב וכדורגל בגשם שוטף  תחרות החתירה השנתית בין אוניברסיטאות קיימברידג' ואוקספורד, גם היא מאבני היסוד של התרבות האנגלית.


1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

קינגס קולג', אחד מ-31 הקולג'ים של קיימברידג' (צילום: icimage)
ספריית בודליאן, מהמוסדות החשובים ביותר של אוניברסיטת אוקספורד (צילום: Nikada)
פאנטינג בנהר קאם בקיימברידג', הגרסה המקומית לגונדולות של ונציה (צילום: Mike McBey)
הקירות והמרזבים באוקספורד מעוטרים בשלל גרגוילים (צילום: Darren B Hillman)
הכנסייה הגותית של קינגס קולג', קיימברידג' (צילום: Chris Boland)
אוקספורד, מסורת עשירה ומסורת של עושר (צילום: Nikada)
בקיימברידג' טוענים שאת הגשר המתמטי עיצב אייזק ניוטון, ללא ברגים ובריחים (צילום: Chunyip Wong)
מדי שנה מתקיימת תחרות חתירה יוקרתית בין אוקספורד וקיימברידג' (צילום: Magnus D)
קורפוס כריסטי קולג', קיימברידג' (צילום: blizniak)
 
במשפחתי היינו מהמרים בחנות ההימורים השכונתית פעמיים בשנה: פעם במרוץ הסוסים השנתי, ה"גראנד נשיונל", ובפעם השנייה בתחרות החתירה הנערכת מדי שנה באביב, בין אוניברסיטת קיימברידג' לאוניברסיטת אוקספורד. תחרות זו היא תמצית ההוויה של האליטה בחברה האנגלית. 

המשותף לשני מוסדות אלה לחינוך גבוה הוא המוניטין העולמי, המסורת העתיקה, ההיסטוריה העשירה, הארכיטקטורה המיוחדת והמיקום הנוח. לתייר המבקר בלונדון, שמעוניין לטייל במקומות מחוץ לעיר, קיימברידג' ואוקספורד הן אפשרויות מצוינות לטיולי יום.
 

יעדים ומקומות לינה המתוארים בכתבה:
לונדון (A), אוקספורד (B), 
מלון אולד בנקקיימברידג' (C), מלון גונוויל
(להגדלה לחצו בפינה העליונה)


 ברירת מחדל



ספורט נהרות באוקספורד וקיימברידג'

טעות גדולה לחשוב שקיימברידג' ואוקספורד הן אוניברסיטאות רגילות. כל אחת מהן היא בעצם אוסף של קולג'ים שהקשר ביניהם רופף למדי. במשך 800 שנה האוניברסיטאות הללו מצחצחות ומבריקות מוחות צעירים מכל העולם. הודות לאופי בריטי ייחודי, המשלב מסורת עתיקת ימים ולימודים ברמה גבוהה, נראה שאוקספורד וקיימברידג’ קיימות בממד אחר, בעולם אחר, מנותקות מהסביבה. איפה עוד אפשר למצוא קולג' שהוקם בשנת 1379 ונקרא ה"קולג' החדש", או קולג' הנקרא "ברייזנוז" (Brasenose, "אף נועז"), או מוסד אקדמי, בו אין חובה לבוא להרצאות, לא מקבלים ציונים, הסטודנטים לא לומדים שום מקצוע שאינו קשור למקצועות הבחירה ונבחנים רק שלוש פעמים במשך כל שנות הלימודים. כפי שהגדיר זאת סטודנט אחד "פעם כדי להתקבל ועוד פעמיים כדי להשתחרר".
 
פרט ללימודים אקדמיים ברמה גבוהה ומסורת, לאוניברסיטאות של אוקספורד וקיימברידג' יש המון במשותף, כולל ענפי ספורט פופולריים כגון רוגבי, קריקט, וסוג של חתירה הנקרא "פאנטינג" (Punting). הנהרות החוצים את שתי הערים  התמזה באוקספורד ונהר קאם בקיימברידג'  מאפשרים לסטודנטים ולמבקרים לעסוק בספורט זה. הרעיון הוא לגעת בקרקע בעזרת מקל ארוך ולדחוף את הסירה בכיוון הזרם (בדיוק כמו בגונדולה). 
 
רוב המקומות המרכזיים באוקספורד ובקיימברידג’ נמצאים בקרבת הנהר ולכן נוח מאוד לשוט ולעצור בכל נקודה שבה רוצים. ניתן להשכיר סירות ולנסות לשוט לבד, אך ראו הוזהרתם, זה לא כל כך פשוט כמו שזה נראה והמון תיירים לא מנוסים נתקעים בשיחים שלאורך אחת הגדות, עד שמישהו בא לעזרתם. לפעמים המקל נתקע בקרקעית הנהר והסירה ממשיכה הלאה, והגרוע מכול  כשהמקל נתקע בקרקעית, החותר לא עוזב אותו, ו... הסירה ממשיכה הלאה בלעדיו.
 
קיימברידג', פאנטינג על נהר קאם
פאנטינג על נהר קאם בקיימברידג'  שייט בעזרת מקל, כמו בגונדולה (צילום: CC Mike McBey)
 

אוניברסיטת אוקספורד

אוקספורד (Oxford), המכונה "עיר הצריחים החולמים" על שום הצריחים הרבים שבה, שוכנת כ-80 ק"מ צפונית-מערבית ללונדון, במחוז אוקספורדשייר (אוטובוס ישיר יוצא מתחנת ויקטוריה כל שעה והנסיעה נמשכת כשעה). בעיר חיים כ-160 אלף תושבים.
 
אוניברסיטת אוקספורד היא העתיקה ביותר בעולם דובר האנגלית. אין תאריך לייסודה של האוניברסיטה, מאחר שלא מדובר באירוע יחיד אלא בתהליך, אך ישנן עדויות המצביעות על כך שבמקום התקיימו לימודים כבר בשנת 1096. רק בשנת 1167, כאשר הנרי השני אסר על תלמידים אנגלים ללמוד באוניברסיטת פריז, החלה אוקספורד להתפתח במהירות כמוסד לימודי. בתקופה זו הוחל בהקמת בנייני לינה לתלמידים, כל אחד בהנהגתו של "מאסטר" (מאסטר = אדון, וזהו מקור הביטוי "תואר מאסטר"), שמאוחר יותר הפכו לקולג'ים.
 
מאז ותמיד שררה מתיחות בין התושבים המקומיים לבין הסטודנטים, שזכתה לכינוי "החליפות נגד העיר" (Town versus Gown). המשבר הגדול הראשון, אשר אירע בשנת 1209 כאשר שני סטודנטים הואשמו באונס, גרם לפיזורה של האוניברסיטה באוקספורד ולהקמת המתחרה הגדולה ביותר שלה, האוניברסיטה בקיימברידג'ב-20 ביוני 1214 שבה האוניברסיטה לאוקספורד, עם מנדט שהושג על ידי ניקולס דה רומאניס, שליח האפיפיור. בשנת 1878 פתחה האוניברסיטה את שעריה לנשים, אשר עבורן הוקמו קולג'ים מיוחדים, אולם הן החלו לזכות בתארים אקדמיים רק בשנת 1920, ורק בשנת 1974 בוטלה לחלוטין ההפרדה בין נשים לגברים.
בתי מלון במרכז העיר אוקספורד  |  בתי מלון ליד אוניברסיטת אוקספורד

המלצה: הצטרפו לאחד מהסיורים המודרכים באוקספורד - ברגל או באוטובוס, כולל סיורים רבים באוניברסיטה וסיורים בעקבות הארי פוטר. שימו לב לנקודת המפגש, המלצות מטיילים, שפת ההדרכה ותנאי הביטול.
אוניברסיטת אוקספורד
אוניברסיטת אוקספורד, העתיקה ביותר בעולם דובר האנגלית (צילום: Nikada)
 

התלמידים המפורסמים של אוקספורד

באוקספורד למדו ארבעה מלכים בריטיים ולפחות שמונה מלכים שאינם בריטיים, 47 חתני פרס נובל, 25 ראשי ממשלה בריטיים, נשיא ארצות הברית לשעבר (ביל קלינטון), עשרות סופרים (ביניהם גרהם גרין, טי. אס. אליוט, סמואל ג'ונסון וג'ונתן סמית') ואפיפיור אחד.
 
בטיול קצר ברחובותיה העתיקים והצרים של אוקספורד אפשר לחלוף על פני אתרים הקשורים בשמותיהם של אישים מפורסמים: ביתו של אדמונד היילי, שגילה את כוכב השביט הקרוי על שמו, המוזיאון הציבורי העתיק ביותר בעולם, הפאב בו כתב ג'.ר.ר. טולקין את שר הטבעות, והפארק בו כתב צ'רלס דודג'סון את עליסה בארץ הפלאותאגב, עד היום אוקספורד היא בית ליצירות ספרותיות רבות. בשנת 1989 נמנו לא פחות מ-533 רומנים שעלילתם מתרחשת באוניברסיטת אוקספורד או קשורה אליה, ומאז מספרם רק עולה.
 
קרייסט צ'רץ' קולג', אוקספורד
כרייסט צ'רץ' קולג' היוקרתי  אחד הגדולים באוניברסיטת אוקספורד (צילום: Dave_S)
 

אוניברסיטת אוקספורד – בכל מקום ובשום מקום...

מכיוון שהאוניברסיטה והקולג'ים נבנו טיפין טיפין, על פני מאות שנים, אין כאן כל תכנון או סדר, אין מרכז, אין קמפוס, אין מתחם. האוניברסיטה נמצאת בכל מקום ובשום מקום. כל קולג' הוא ישות עצמאית ועולם בפני עצמו עם חדרי אוכל, אולמות ציבוריים, כנסיות, ספריות, מנהגים ואופי שונה. בכל קולג' לומדים בין 300 ל-400 תלמידים בלבד, דבר היוצר אינטימיות, נאמנות וקשר הדוק בין הסטודנטים.
 
לאוקספורד יש מסורת עשירה אבל גם מסורת של עושר, ולמרות שהיום האוניברסיטה כבר אינה אריסטוקרטית ואליטיטסטית כבעבר, עדיין ניתן לחוש בהדים של המעמד הגבוה. על אף שהאוניברסיטה אינה פרטית היא מתנהגת ככזו, ולחלק גדול מהשטחים ומהבניינים הכניסה למבקרים מותרת רק בשעות מסוימות אחר הצהריים. אגב, הבניינים באוקספורד מעוטרים במרזבים, המעוצבים בצורת גרגוילים, שחלקם מוזרים ביותר ונראים אף מאיימים (כולל, לא עלינו, אחד שמכניס אצבע לאפו ואחד שעושה את צרכיו).
 
הוצאות התפעול של האוניברסיטה הן אסטרונומיות ומגיעות לכמיליארד דולר בשנה! אולם ההוצאות אינן רק לצרכים אקדמיים: האוניברסיטה מפעילה שלושה מוזיאונים, כנסיות, גן בוטני ותיאטרון. אין מקום טוב יותר להבין בו את ההוצאה הכספית האדירה, הכרוכה בשמירה על המסורות העתיקות, מאשר בקומפלקס הנקרא ספריית בודליאן (Bodleian Library), אולי המוסד החשוב ביותר של אוניברסיטת אוקספורד, עם יותר משמונה מיליון ספרים וכתבי עת, הפזורים על פני 190 קילומטרים (!) של מדפים, בעשרה בניינים שונים. ספריית בודליאן לבדה מעסיקה 400 עובדים.
 
אוקספורד, בריטניה
גרגוילים מעטרים את המרזבים, חלקם מאיימים ואחרים מצחיקים (צילום: OliBac)

מלון מומלץ באוקספורד

מלון אולד בנק (Old Bank Hotel), מלון 5 כוכבים במבנה היסטורי יפהפה, הממוקם במרכז אוקספורד, מרחק 5 דקות הליכה מאוניברסיטת אוקספורד. המלון מציע חניה בחינם (מצרך נדיר!), מסעדה מצוינת (ארוחת הבוקר יקרה, עדיף למצוא בית קפה ליד), חדרים ממוזגים ואינספור עבודות אומנות המעטרות את קירותיו.
בתי מלון נוספים במרכז אוקספורד

מלון מומלץ בעיר אוקספורד, ליד אוניברסיטת אוקספורד
מלון אולד בנק - 5 כוכבים בבניין מרשים בלב אוקספורד

 

המפורסמים של קיימברידג'

העיר קיימברידג' (Cambridge) שוכנת על גדות נהר קאם (Cam) במחוז קיימברידג'שייר, 80 ק"מ צפונית ללונדון. מתגוררים בה כ-145 אלף תושבים, כחמישית (!) מהם סטודנטים. אוניברסיטת קיימברידג', הממוקמת כאמור במרכז העיר, נוסדה בשנת 1209, מה שהופך אותה לאוניברסיטה השנייה שהוקמה בעולם דובר האנגלית (אחרי אוקספורד).

בקיימברידג' למדו יותר זוכי פרס נובל מאשר בכל אוניברסיטה אחרת בעולם, וגם חלק נכבד מהדמויות החשובות ביותר בהיסטוריה של המדעים המדויקים. בין המפורסמים שלמדו כאן אפשר למנות את אייזק ניוטון, צ'רלס דרווין, סטיבן הוקינג, א.א. מילן (מחבר ספרי פו הדב), בראם סטוקר (מחבר הספר דרקולה) והמשורר לורד ביירוןבמאה ה-21 התפתחה קיימברידג' למרכז ההיי-טק הראשי בבריטניה.

המלצה: הצטרפו לאחד מהסיורים המודרכים בקיימברידג' - ברגל, באוטובוס או בשייט, כולל סיורים באוניברסיטת קיימברידג' וקווינס קולג'. שימו לב לנקודת המפגש, המלצות מטיילים, שפת ההדרכה ותנאי הביטול.
 
אוניברסיטת קיימברידג'
כנסיית קינגס קולג', מהמבנים הגותיים היפים ביותר בכל בריטניה (צילום: Jean-Luc Benazet)

אוניברסיטת קיימברידג'
קורפוס כריסטי קולג', אחד מתוך 31 הקולג'ים של אוניברסיטת קיימברידג' (צילום: Julius Dūdėnas)
 

הבניינים המפוארים של קיימברידג'

רוב העיר בנויה על הגדה המזרחית של נהר קאם, ולהבדיל מהעיר אוקספורד, כמעט כל הבניינים המפוארים והחשובים שלה קשורים בצורה כזו או אחרת לאוניברסיטה. מתוך 31 הקולג'ים הפזורים בעיר, שלושה מיועדים כיום רק לנשים וארבעה לתלמידים מתקדמים בלבד, בעלי תואר MA לפחות. העושר והפאר של אוניברסיטת קיימברידג' ניכרים בבניינים הפזורים ברחבי העיר ושייכים לאוניברסיטה. הבולטים שבהם:
 
♦ בניין פיטרהאוס (Peterhouse) מהמאה ה-13, הוותיק מבין הקולג'ים.
♦ החצר הישנה והמטופחת של קווינס קולג' (Queens Collage), שנבנתה בשנת 1448.
הכנסייה הגותית הענקית של קינגס קולג' (King's College Chapel) מהמאה ה-15, נחשבת לאחד המבנים הגותיים היפים ביותר בכל בריטניה.
♦ בניין הסנאט המרשים, שנבנה בשנים 1722-1730 על ידי האדריכל גיבס, שהוא ה"פרלמנט של קיימברידג'" ובו מתקיימים טקסי סיום הלימודים.
 
הפארקים, המדשאות והשטחים הפתוחים שמסביב לבניינים מעצימים את יופייה של העיר קיימברידג'. הגן הבוטני של האוניברסיטה הוא אחד המפותחים באנגליה, ובמדינה בעלת מסורת עתיקה של גנים בוטניים זהו בהחלט הישג. הבקס (The Backs) הוא פארק ירוק ומטופח המשקיף אל כמה מהקולג'ים המפורסמים. נהר קאם, הזורם בשטחי הפארק, הוא ציורי להפליא והגשרים הוונציאניים (אחד מהם נקרא "גשר האנחות") מוסיפים לפסטורליות של המקום.

גשר האנחות, קיימברידג'
גשר האנחות, אחד מתוך הגשרים הוונציאניים של קיימברידג' (צילום: oversnap)
 



תרבות אוניברסיטאית בקיימברידג'

כמו באוקספורד, הדרך הנוחה ביותר לטייל בקיימברידג' היא באופניים, אותם ניתן לשכור בכמה מקומות בעיר. בקיימברידג' יש יותר מ-20 מוזיאונים וגלריות, בהם מוזיאון פיצוויליאם (Fitzwilliam Museum), בו מוצג אוסף מצוין של חפצי אומנות ועתיקות מיוון, איטליה והמזרח התיכון. הקומפלקס הנקרא "מוזיאונים חדשים" (New Museums) כולל מספר מוזיאונים, בהם מוזיאון לזואולוגיה ומוזיאון לאנתרופולוגיה, מעבדות וחדרי לימוד.
 
כמו בכל עיר אוניברסיטאית תוססת המכבדת את עצמה, גם בקיימברידג' יש אינספור פעילויות תרבותיות ומופעי מוסיקה מגוונים להפליא, הכוללים מוסיקה עממית בריטית (Folk Music), רוק כבד, פאנק, רוק'נרול משנות ה-50 ועוד. לחובבי המוסיקה הקלאסית, מוצעים מופעים במקומות שונים בעיר, כולל בכנסייה המרשימה של הקינגס קולג'. בנוסף פועלים בקיימברידג' תיאטראות רבים שנחשבים טובים במיוחד.
כתבה על טיולי כוכב מקיימברידג'
 
מוזיאון פיצוויליאם, קיימברידג'
מוזיאון פיצוויליאם, אוסף של חפצי אומנות ועתיקות מיוון, איטליה והמזרח התיכון (צילום: Lewis Westwood Flood)
 

הסוכריות של אליס והתפוח של ניוטון

באוקספורד ובקיימברידג' יש המון חנויות קטנות ומיוחדות. החנות המפורסמת ביותר היא החנות של אליס (Alice's Shop) באוקספורד, בה כל הסחורה קשורה לעליסה בארץ הפלאות. החנות קיימת מאז שנת 1830 ואליס האמיתית הייתה קונה בה סוכריות מבושלות. בשנת 1965 הפכה החנות ל"חנות של אליס" ומדי שנה מבקרים בה למעלה מ-500 אלף איש. עבור אספנים כרוניים החנות Cambs Antique Centre, שבמרכז העיר קיימברידג', תספק את המנה הנדרשת של ענתיקות ופריטי יד שנייה. 
 
מספר מיתוסים התפתחו סביב אוניברסיטת קיימברידג' וההיסטוריה שלה. אחד מהם עוסק בגשר המתמטי (Mathematical Bridge) הסמוך לקווינס קולג', אשר עוצב, כביכול, על ידי אייזק ניוטון עצמו, באופן שיאפשר לו להחזיק מעמד ללא ברגים ובריחים. מסופר על חבורת סטודנטים ספקנים, שפירקו את הגשר, אך לא הצליחו להרכיבו מחדש. כמה חבל שהגשר נבנה 20 שנה לאחר מותו של ניוטון...
 
מיתוס נוסף הקשור בפיזיקאי הדגול, שמשרד התיירות של קיימברידג' דאג לחלוב אותו עד הסוף, הוא העץ מתחתיו, כביכול, ישב ניוטון כאשר התפוח נפל על ראשו. העץ נמצא בחצר הפקולטה למתמטיקה ותוכלו לשבת מתחתיו, אם תמצאו מקום בין כל התיירים היפנים. סיפור עץ התפוח לא עובר את מבחן המציאות, מאחר שעל פי עדותו של ניוטון, הוא ישב במשרדו כאשר העלה את רעיון כוח המשיכה. אבל בקיימברידג', כמו באוקספורד, מיתוסים ומסורת לא מתים בקלות. 

הגשר המתמטי, קיימברידג'
הגשר המתמטי סמוך לקווינס קולג', שלפי האגדה עוצב על ידי אייזק ניוטון ללא ברגים ובריחים (צילום: Lovattpics)
 

תחרות החתירה השנתית על נהר התמזה

תחרות החתירה השנתית בין אוניברסיטאות אוקספורד וקיימברידג' מתקיימת בנהר תמזה שבלונדון בעונת האביב. האירוע פופולרי לא רק בקרב הסטודנטים, ולפי אומדן לא רשמי כמיליון צופים גודשים את גדות הנהר וכתשעה מיליון צופים בתחרות בטלוויזיה. התחרות הראשונה התקיימה בשנת 1829 ומאז 1856 היא מתקיימת מדי שנה, פרט להפסקה בשתי מלחמות העולם. שתי הקבוצות ידועות באופן מסורתי כ"כחולים" – קיימברידג' בכחול בהיר ואוקספורד בכחול כהה. אורך המסלול הוא 6,779 מטר: מפטני (Putney) שבדרום-מערב לונדון עד למורטלייק (Mortlake), מעט מערבה משם.
 
הציטוט המפורסם ביותר הקשור לתחרות, שייך לשדר הרדיו של ה-BBC גיון סנייג', שאמר ברגע של התרגשות בלתי מרוסנת: "אני לא מצליח לראות מי מוביל, אבל זו כנראה או אוקספורד או קיימברידג'".
כתבה על אירועים מיוחדים בדרום אנגליה
 
תחרות החתירה בין אוקספורד וקיימברידג', לונדון
תחרות החתירה השנתית בין אוניברסיטאות אוקספורד וקיימברידג' על נהר תמזה בלונדון (צילום: CC Magnus D)

מלון מומלץ בקיימברידג'

מלון גונוויל (Gonville Hotel), שנמצא ממש במרכז קיימברידג', ובמרחק הליכה קצר מכל נקודות העניין בעיר, הוא מלון בסגנון בוטיק וברמת 4 כוכבים. חדרי המלון נעימים ומודרניים, מסעדת המקום מגישה ארוחות בסנון בריטי וכן ארוחות בוקר קונטיננטליות טעימות, בהתאמה אישית. כיאה למסורת האנגלית, אחר הצהריים מוצע לכל האורחים תה. האווירה במקום משפחתית וחדר אחסון מוצע לאורחים, שיוכלו להשאיר בו את מטלטליהם למשמורת, ולנצל היטב את היום האחרון של הטיול (שירות זה אינו מובן מאליו באנגליה).

מלון גונוויל, קיימברידג'
מלון גונוויל המקסים במרכז קיימברידג', ניחן באווירה נעימה ומפנקת
 

מידע נוסף

כתבות נוספות

טיול יום משפחתי בקיימברידג’
טיולי כוכב מקיימברידג'
טיול יום מלונדון אל קנטרברי
טיול ברובע גריניץ'
מדריך לביקור הראשון בעיר לונדון

סטיב אלן
 
אודות הכותב
סטיב אלן, צלם ועיתונאי.
את תמונותיו תוכלו לראות באתר www.stevephotography.com







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר