תכנון טיול בעיר הגדולה

תכנון טיול בעיר הגדולה
מאת: ירדן גור


טרם החלטתם לאן אתם נוסעים, אבל כבר ברור לכם הכיוון: עיר מרתקת, שההיסטוריה שלה קורצת מכל פינה ומהווה את היסודות לתפאורה המודרנית, מדרחוב מסוגנן, מסעדות טובות, ופארקים. אז איך עושים זאת ובאלו נתונים כדאי להתחשב בשלב התכנון?


שאלות רבות צפות ועולות לקראת תכנון הטיול: כיצד לבחור מבין שלל האתרים, מהו מינון הפעילויות ה"נכון" לכל יום, האם כדאי להתמקם במרכז העיר או בפרברים, כיצד לבחור בית מלון, איך מתניידים בעיר, האם להתפתות לאוכל רחוב או שעדיף להקפיד על מסעדות מסודרות והאם כדאי לקחת ילדים לטיול שכזה? אה, כן, גם כדאי לבחור את העיר שתזכה בביקור... מטרת הכתבה לעזור לעשות סדר בדילמות הללו, לתכנון טיול עירוני מוצלח וממצה. 

1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

תצפית על העיר וילנה מהמבצר (צילום: כרמית וייס)
קופנהגן בירת דנמרק (צילום: John Anes)
תצפית על הרובע העתיק של ליסבון (צילום: כרמית וייס)
אמצעי התחבורה משתנים לפי אופי העיר ומסורתה... (צילום: יובל נעמן)
אטרקציות לילדים - מוזיאונים ופארקים עירוניים (צילום: כרמית וייס)
ערים גדולות פעילות 24/7. ניו יורק היא דוגמה מצוינת לכך (צילום: ד"ר רמי דברת)
בוסטון ממעוף הציפור (או המטוס...) (צילום: Alen Light)


 ברירת מחדל



בסיס האם – כיצד בוחרים בית מלון מתאים

לאחר מסכת טיסות ושדות תעופה, אין כמו להגיע אל בית המלון, להניח את התיקים על הרצפה ו...להתרפק על המיטה לכמה דקות, לפני שמתחילים בתכנית היצירתית. בית המלון משמש כבסיס האם, ממנו ואליו אנחנו שבים בסוף היום, ורצוי שהשהות בו תהיה נעימה ומועילה.

ערים רבות מתפארות ברשתות בתי מלון מפוארים שנמצאות בתחומן, המסווגות לפי "שיטת הכוכבים". הסטנדרטים לפיהם מוענקים הכוכבים, הקשורים ברמת השירותים שבית המלון מציע, אינם בינלאומיים כך שלא תמיד ניתן להשוות בין בתי מלון במדינות שונות, אך זה נותן מושג לגביי הרמה הצפויה.

באופן די גורף, ניתן לומר שמיקום מנצח של בית מלון, במרכז העיר וסמוך למוקדי העניין, חוסך זמן והופך את הטיול לזורם יותר. בערים רבות מומלץ להתמקם בחלק העתיק של העיר:
* בווילנה, לדוגמה, אפשר למצוא באזור זה בתי מלון מיוחדים כמו
מלון בוטיק שייקספיר (Shakespeare Boutique Hotel), הממוקם בקרבת הקתדרלה. רמתו גבוהה, מחירו סביר והשירות בו אדיב להפליא.
* גם בברצלונה
מומלץ להתמקם במרכז, לאורך שדרות הרמבלס, סמוך לכיכר קטלוניה, ברובע הגותי העתיק או ברובע אל-בורן.
מקסיקו סיטי היא עיר ענקית עם שלל אפשרויות לינה, כאשר אחד האזורים הנחשקים ביותר הוא
האזור שסביב יער צ'פולטפק (Bosque de Chepultapec), שבו מוזיאון אנתרופולוגי, מוזיאון אומנות מודרנית ועוד שלל אתרים. הזמנת חדר במלון Four Seasons Hotel Mexico City הסמוך צריכה להיעשות זמן רב מראש, מחמת הביקוש הרב.
* בליסבון מומלץ להתמקם על שדרת ליברדדה, המכונה "השאנז אליזה של ליסבון" - לאורכה חנויות יוקרה ובתי מלון, והיא חוצה את העיר לשני חצאים. היציאה מהשדרה לאתרים השונים מקלה על ההתמצאות.

חיפוש והזמנת לינה ניתן לבצע דרך אתר בוקינג.קום, בו תמצאו מגוון עצום של אפשרויות לינה ותוכלו לסנן את התוצאות לפי הפרמטרים החשובים לכם. 
אין זה תחליף להמלצות שבכתבות או לאלו שנתנו חברים ומביני עניין, אלא הליך משלים, שכן ברוב המקרים, תוכלו למצוא באתר בקלות את בית המלון שעליו קיבלתם המלצה.

מלון שייקספיר, וילנה
מלון שייקספיר בווילנה - גם בעיר הגדולה ניתן למצוא מקומות לינה מיוחדים (צילום: כרמית וייס)


תפסת מרובה – לא תפסת...

אם תסתכלו על רשימת הערים בהן אתם רוצים לבקר, תיווכחו שהיא די ארוכה ושתמיד הבחירה בעיר אחת כרוכה בוויתור על עשרות הערים שימתינו לפעם הבאה... באותו אופן, גם מגוון האטרקציות, נקודות התצפית, הפינות הקסומות והמסעדות הוא רב ומצריך בחירה חכמה. כדי שלא תמצאו את עצמכם במרוץ מעייף אחר האתר הבא, מקצרים זמנים במסעדות ולא ישנים בלילה, חשוב לעשות הכנה טובה ולשמור על מינון שפוי של פעילויות ליום. מהו מינון שפוי? ראשית, בכל יום כדאי לשלב 1-2 אטרקציות מרכזיות - אלו שבגללן נסענו לכאן - אך לא יותר מזה, שתוכלו למצות כל חוויה. בנוסף, בכל יום רצוי לשלב הליכה – בין אם זה ברחבי העיר בשיטוט בין סמטאות עתיקות – כמו אלו שבעיר בייג'ינג או מדריד, ובין אם להליכה יש מטרה – הגעה מאתר לאתר. בערים רבות יש סימון מסלולים מיוחדים להולכי רגל בעיר. בבוסטון למשל, מוצע מסלול בן 4 ק"מ לאורך "שביל החירות", שעובר בין האתרים הרלוונטיים. בערים רבות, כמו וילנה, קופנהגן או אמסטרדם, נעים ונוח להסתובב עם אופניים, כאשר היצע זוגות האופניים להשכרה רב וכולל גם אופני ילדים ואופניים עם כיסא נוסף.

בתכנון היומי חשוב מאוד להשאיר די זמן להגעה ולחזרה, ולוודא את שעות הפעילות של התחבורה המקומית. אמצעי תחבורה מסוימים – כמו רכבת עתיקה או סירה המפליגה לאורך הנהר בין שני חלקי העיר – יכולים להוות אטרקציה בפני עצמם.
 
טיבולי, דנמרק
בטיול עירוני אפשר למצוא גם אטרקציות עתירות אדרנלין, כמו בפארק טיבולי שבקופנהגן
(צילום: VisitDenmark)
 

מה בין אוכל רחוב למסעדת מישלן

המטייל צועד על קיבתו, ולאוכל חלק מרכזי בהבנת התרבות ומנהגי המקום, לכן מומלץ לשלב בכל יום ארוחה אחת בישיבה במסעדה טובה, מומלצת ורגועה, ללא הגבלת זמן. מטיילים רבים אוהבים לסיים את היום באופן זה משום שארוחה דשנה במסעדה באמצע היום עלולה לגרום לעייפות ולנמנום ו"לתקוע" את היום.  

אז מה אוכלים במהלך היום? בערים רבות התפתחה תרבות של אוכל רחוב – דוכני מזון ומסעדות קטנות וביתיות, בעלי היצע אותנטי בדרך כלל, בהם ניתן "לחטוף משהו" על הדרך, לשבת לעצירה קצרה ובלתי מחייבת, ליהנות מטעימות של מאכלים שונים בדוכנים, והכי חשוב – להכיר את התושבים המקומיים ואת האוכל המסורתי באופן בלתי מתווך. במקסיקו סיטי, למשל, ממש חובה לטעום מנפלאות המטבח השכונתי: טמאלה, בוריטוס, טאקוס וטורטיות, שנמכרות בעיקר באופן זה. גם בעיר מומבאי ישנו משקל רב לאוכל הרחוב וכן בניו יורק, באמסטרדם
וינה, בייג'ינג, בנגקוק, פאריז וערים נוספות. כדי לאזן את המפה, ערים רבות מתהדרות במסעדות בעלות "כוכבי מישלן", שמעלים את תקציב הארוחה באופן ניכר...
 
שיטת הניקוד של מישלן מקורה במדריך חינמי שהופק על ידי חברת צמיגי מישלן, פורסם לראשונה בשנת 1900 וחולק לנהגים. עם הזמן, המדריך – שהפעיל מבקרי מסעדות סמויים רבים – הפך לתו איכות ויוקרה, וסקר מאות מסעדות בערים רבות בעולם (לא כל המסעדות המתוארות במדריך מקבלות כוכבים). כיום הוא נפוץ ב- 23 מדינות והשפעתו על עולם המסעדנות והקולינריה היא חסרת תקדים. למסעדות שזכו בכוכבים, במיוחד בערים הגדולות, צריך להזמין מקום מראש (לעיתים זמן רב מראש), ולהתכונן לערב חווייתי ומשובח.
 
אוכל רחוב סיני
המטעמים שמוגשים ברחוב בבייג'ינג, בצבעוניות רבת רושם  (צילום: CC LWYang)
 

סאבווי, טראם וריקשה

תחבורה בתוך העיר והגעה ממקום למקום היא נושא חשוב שיש להקדיש לו מעט זמן – כדי לחסוך הרבה זמן בהמשך. בכל עיר ניתן להצטייד בנקודת המידע לתיירים במפה של קווי התחבורה, בין אם מדובר ברכבת לסוגיה השונים או באוטובוס.

התחבורה משדה התעופה אל הערים הגדולות בדרך כלל מתאפשרת על ידי רכבת מהירה, אך בתוך הערים עוברים לאמצעים צנועים יותר. בערים רבות כמו פראג ואמסטרדם ישנה רכבת קלה - חשמלית ("טראם"). בערים אחרות, האמצעי הנפוץ היא רכבת תחתית ("מטרו" או "סאבוויי") - ניו יורק, פריז ומוסקבה לדוגמה. ערים רבות מצטיינות בריבוי אמצעי תחבורה, כך שניתן להגיע בקלות מאתר לאתר. אמצעי מעניין נוסף הוא אוטובוס האתרים בשיטת "
Hop-on, Hop-off", אותו ניתן למצוא בערים רבות: ניו יורק, לונדון, הונג קונג, בודפשט, ליסבון, דבלין והרשימה ארוכה. מדובר באוטובוס קומותיים צבעוני, שהקומה העליונה בדרך כלל פתוחה ולא מקורה. מסלולו עובר בין האתרים המרכזיים בעיר ובקניית כרטיס יומי ניתן לעלות עליו ולרדת מתי שרוצים, ולהמשיך לאתר הבא.

מטיילים רבים אוהבים את חוויית הנהיגה במדינות שונות, אך כשמתכננים טיול עירוני כדאי בדרך כלל להימנע מכך, גם בשל עומסי התנועה וגם בשל בעיות החניה האופייניות לערים גדולות (ממש כמו אצלנו...).

כפי שצוין במהלך הכתבה – השכרת אופניים היא דרך נפלאה וירוקה לגלות את העיר ומתאימה במיוחד לערים בעלות טופוגרפיה שטוחה – ברצלונה, קופנהגן, פריז, אמסטרדם ואפילו רומא, לונדון ועוד... 
ריכוז כתבות על טיולי אופניים בעולם

בערים מסוימות מתאפשרת חווית תחבורה ייחודית, כמו הפלגה במעבורת מצד אחד לצדו השני של הנהר או לאורכו, פוניקולר שמטפס אל רום ההר, מרכבות עם סוסים ואפילו ריקשה מסורתית הנמשכת על ידי הנהג בסמטאות צרות אליהן כלי רכב אחרים לא יכולים להיכנס.
ארמונות בקופנהגן
שיטוט בעיר באופניים היא דרך נפלאה להכיר אותה ולהגיע במהירות מאתר לאתר במרכז
(צילום: Kim Wyon - VisitDenmark)

ריקשות בבייג'ינג
מהיר ויעיל לא פחות, אם מי שמפדל את האופניים גם מכיר את העיר...  (צילום: יובל נעמן)




עבור הילדים העיר עוד יותר גדולה...

עבור ילדים העיר הגדולה היא עולם ומלואו - גירויים צבעוניים, הרבה רעש, המון אדם וריכוז של אטרקציות וחוויות חדשות בכל פינה. לטיול משפחתי עירוני כמה היבטים שיש לתת עליהם את הדעת עוד בשלב בחירת היעד. ראשית – גילאי הילדים ומסלולי ההליכה – עבור פעוטות ותינוקות מומלץ להצטייד בעגלה קלה ומתקפלת ("עגלת מטרייה" לסוגיה) שמתאימה לשיטוט ברחובות, עליה אפשר להניח את תיק ההחתלה ואת הפעוט לכשיתעייף (ולבסוף גם את הקניות...).

בחירת הפעילויות צריכה להיות גמישה ונתונה לשינויים, כתלות במצב הרוח ומסוגלות הילדים. בכל מקרה – מומלץ מאוד שלא להכביד עליהם ו"להשאיר משהו לפעם הבאה". בערים רבות ישנה "ריאה ירוקה" – פארק עירוני עם שטחי דשא לפיקניק ולעיתים גם מתקני שעשועים ואגם עם ברווזים. נעים מאוד לעשות הפוגה במהלך היום בשטח הפתוח, לנוח, לאכול ארוחה קלה ולמלא מצברים לחלק השני של היום.

בעוד שמוזיאונים ותערוכות הם אטרקציה עבור ההורים, ילדים רבים מאבדים בהם את הסבלנות ומכאן קצרה הדרך למשבר בטיול. כדי לצמצם את החיכוכים כדאי לבחור במוזיאונים שמציעים פעילות אינטראקטיבית, הדגמות, סדנאות או הדרכות מיוחדות לילדים, ואת התצוגות ה"יבשות" להשאיר לביקור הבא. כיום בכל עיר גדולה תוכלו למצוא מוזיאונים שחשבו על הילדים ומציעים פתרון עבורם, וכן מוזיאונים שמיועדים במיוחד לילדים, לדוגמה מוזיאון הילדים בברלין, מוזיאון הילדים בבוסטון, מוזיאון רואלד דאל הסמוך ללונדון ולגולנד שבדנמרק.

כמובן שבחירת בית המלון, כשמטיילים עם ילדים, היא קצת יותר מורכבת ומומלץ לדאוג למקום מראש ולא להסתמך על המזל. בעת הבחירה צריך לוודא שקיים לול או פתרון אחר עבור התינוקות בחבורה, והאם החדר מחולק כך שהילדים בחלק אחד וההורים בשני. מיקום מרכזי של המלון או לפחות בסמיכות לתחנה, יקל עליכם מאוד את ההתנהלות ביציאה ובחזרה.
 

סדנת אומנות בלונדון
סדנת יצירה לילדים במוזיאון האומנות בהמפסטד, לונדון  (צילום: GBPhotos)


כל עונה טובה לטיול עירוני

באופן אידיאלי היינו רוצים להיות מסוגלים להגיע לכל אחת מהערים הגדולות בדיוק בעונה שבה כל היום נעים וממוזג, אין גשם, השמיים כחולים עם מעט עננים לבנים, שעות האור מרובות - אך השמש מלטפת ואינה מעיקה כשמסתובבים ברחובות, וכמובן – שכך יראו כל ימי הטיול. הבעיה היחידה היא שאין באמת עונה כזאת... מזג האוויר לא מגיע בהזמנה, לכל עונה חלק מהיתרונות והיא מציגה את העיר ביופי עירוני משלה. התקופות הנעימות ביותר הן בעונות המעבר, למרות שתמיד יש סיכוי לטפטוף. בקיץ בדרך כלל יש ריבוי אירועים ובערים השוכנות לחוף הים ניתן לנצל זאת לרחצה וביקור בחופים. בחורף לא תמיד נעים להסתובב ברחובות, אך אם עיקר הביקור שלכם מתמקד במוזיאונים ואתרים סגורים, הדבר היחיד שנותר הוא המעבר מאתר לאתר, ואז מעיל ומטרייה יפתרו את הבעיה. בקיצור – כל עונה טובה ומתאימה לטיול עירוני, אין טעם לחכות לתזמון המושלם, עשו זאת כשיש לכם את הזמן ואת היכולת.
 
מרכז רוקפלר
לכל עונה יש את היתרונות שלה... בתמונה - החלקה על הקרח במרכז רוקפלר בניו יורק
(צילום: ד"ר רמי דברת)


לערים הגדולות קסם מיוחד, התרגשות באוויר, אין ספור אפשרויות לבילוי ואטרקציות לכל הגילאים. כל עיר שונה וייחודית, אך אפשר למצוא דמיון רב באופן שבו הן מתנהלות, בניסיון הרב שנצבר עם מטיילים ובקווים המנחים לבניית הטיול. מה שבטוח הוא שביקור בעיר גדולה הוא חוויה מרשימה ובלתי נשכחת.

*תודה לאריאל ברונשטיין, ד"ר רמי דברת וכרמית וייס על העזרה בהכנת הכתבה.


כתבות נוספות

מדריך למשתמש באתר ההזמנות - הוטלס קומביינד
בתי מלון בלאס וגאס - פארק השעשועים הגדול בעולם

ממוסקבה לבייג'ינג - מסע ברכבת פרטית
טיולי משפחות מיוחדים בכל העולם

ירדן גור
 
אודות הכותבת
ירדן גור - אוהבת ים וטבע, מדריכת צלילה וטיולים בעולם. בעבר התגוררה במקסיקו ובארה"ב. כיום משתדלת להגיע ולטייל בכל מקום שבו ניתן לצלול.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר