ניו יורק למתחילים:
אתרים נבחרים בתפוח הגדול
מאת: ד"ר רמי דברת


ניו יורק היא עיר מטריפה, תוססת וססגונית עם פעילות מתמדת. יש בה אין-ספור אתרים, תיאטראות, אירועי תרבות, מוזיאונים, גנים, אטרקציות ופינות היסטוריות. לקראת ביקור בעיר, כדאי להכיר מראש את האתרים המרכזיים ולבנות תוכנית כללית, על מנת שלא תמצאו את עצמכם אבודים במרכז "התפוח הגדול". 


אני, כמו רבים מעמיתיי, סבור שאין באמת מושג כזה "אתרי חובה" בעולם התיירות והטיולים. ההחלטה היכן נבקר תלויה בראש ובראשונה בהעדפותינו האישיות, בתחומי העניין שלנו, וכן בגורמים טכניים, כמו משך הביקור, מטרתו ואופן התנהלותו. הפעם, כאשר אנו עוסקים בעיר שרבים מכנים בירת העולם המערבי או לפחות מעריכים אותה כאחת מהערים החשובות ביותר בעולם, אחרוג ממנהגי ואמליץ על אתרים אהובים במיוחד, שלא כדאי לפספס בביקור בעיר ניו יורק.
 
1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

טיימס סקוור – הלב הפועם של העיר שלא ישנה לעולם (צילום: SAYIDOMAR MAHAMED)
סנטרל פארק – הריאה הירוקה של ניו יורק (צילום: Jermaine Ee)
המוזיאון לאומנות מודרנית הנחשב בעולם – MOMA (צילום: Gagliardi Photography)
קתדרלת סנט פטריק – אחת מבין האטרקציות הרבות לאורך השדרה החמישית (צילום: GabrielPevide)
סוהו – אחת השכונות "החמות" ביותר בניו יורק (צילום: Diane Picchiottino)
מרכז הסחר העולמי החדש באתר גראונד זירו (צילום: Gagliardi Photography)
פסל הילדה חסרת המורא מול הבורסה לניירות ערך של ניו יורק (צילום: John St John)
טבע בלב העיר – להתרענן בסנטרל פארק (צילום: andykazie)

מפת רובע מנהטן עם האתרים המוזכרים בכתבה, ובתי מלון מומלצים באזור מידטאון: מלון פרל ומלון קונקורד
אתרים נוספים בכתבה על המבנים האיקוניים של ניו יורק
(להגדלה לחצו על הפינה השמאלית העליונה)


ביקרתי פעמים רבות בניו יורק (New York City), בעונות שונות ולפרקי זמן שונים, ואני יכול להעיד ממקור ראשון כי יש בעיר עשרות רבות מאוד של אתרים ומקומות ראויים לביקור, כך שהמשימה שלקחתי על עצמי קשה במיוחד ובמידה רבה אף מתסכלת (כיצד ומדוע אתר זה או אחר "אינו ברשימה"?). יסלחו לי מראש הקוראים, ואני בטוח כי רבים הם, שסדר העדפותיהם שונה משלי. חשוב לציין כי סדר האתרים אשר יוצגו להלן אינו מרמז על חשיבותם היחסית של האתרים, וכל אחד מהם מהווה נדבך חשוב בהבנת והכרת העיר.

בניינים ומבנים אייקונים המזוהים עם העיר, כמו פסל החירות, גשר ברוקלין, בניין האמפייר סטייט, מרכז רוקפלר ומטה האו"ם, מתוארים בכתבה נפרדת המוקדשת לנושא, ועל כן הרשיתי לעצמי לוותר עליהם בכתבה הנוכחית.
כל הכתבות על ניו יורק וניו אינגלנד  |  בתי מלון בעיר ניו יורק


 ברירת מחדל



טיימס סקוור – ליבה הפועם של העיר ניו יורק

כיכר טיימס (Times Square, טיימס סקוור) היא למעשה בכלל לא "כיכר" כי אם משולש מוארך, הנמצא במפגש של רחוב ברודווי ורחוב 42, ונמתח בין השדרות השישית לתשיעית. המגיע לראשונה למקום אינו מבין "על מה המהומה". הכיכר אינה אתר מרשים בפני עצמה, אלא סמל, ונחשבת על ידי רבים ללב הפועם של העיר ניו יורק. תמיד מתרחש שם משהו – שם נמצא המשרד המוביל בעיר לכרטיסי תיאטרון ומופעים מוזלים (ה-TKTS ). מאחורי דלפקי המשרד תמיד משתרך תור ארוך של המנסים מזלם ברכישת כרטיסים מוזלים מאוד להצגות של אותו יום ממש.

בפינות שונות של הכיכר עומדים מטיפים ונואמים ל"כל דבר" (באחד מביקורי שם נחשפתי לקבוצת שחורים אשר הטיפו לאהבת עם ישראל והתנ"ך. בין כל כך הרבה מגיני דוד שצוירו על הארגזים עליהם עמדו, הרגשתי ממש בבית...). הכיכר מקושטת במקבץ שלטי הפרסומת הגדולים בעולם, אשר כמובן מרשימים יותר שעה שהם מוארים, עם רדת החשיכה. באזור זה תמצאו מספר מרשים במיוחד של בתי מלון מפוארים, חנויות דגל של רשתות מפורסמות רבות ומטות ערוצי הטלוויזיה הארציים. 
בכל שנה ב- 31.12 בשעה 23:59, יורד לרצפת הכיכר כדור אלומיניום גדול אשר נוחת על הקרקע בדיוק בתאריך 1.1, ומסמל את הרגע הידוע של פתיחת השנה הנוצרית החדשה, בנשיקה עם אדם מוכר יותר או פחות. 

 
טיימס סקוור בניו יורק
טיימס סקוור – הכיכר ההומה מקושטת בשלטי ענק (צילום: James Ting)


מלון מומלץ באזור טיימס סקוור

מלון פרל (The Pearl Hotel) שוכן בלב מנהטן, במרחק של 3 דקות הליכה מטיימס סקוור ובסמוך לשלוש תחנות סאבוויי. המלון מדורג ברמת 4 כוכבים ובו מגוון חדרים מרווחים, נעימים ומודרניים, עם מיזוג אוויר, טלוויזיה ואינטרנט אלחוטי בחינם. המלון מציע ארוחת בוקר, שירות חדרים הפועל 24 שעות ביממה, קפה וחטיפים בחינם במשך היום ובערבים גם "האפי אוור" עם יין ומשקאות נוספים. כמובן שבהתחשב במיקומו המרכזי, סביב המלון תמצאו שפע של חנויות, מסעדות, ברים ובתי קפה.
מלונות נוספים באזור טיימס סקוור

מלון פרל, טיימס סקוור
מלון פרל – 4 כוכבים במרכז מנהטן, סמוך לטיימס סקוור


סנטרל פארק – הריאה הירוקה של העיר 

כל הרואה את מנהטן מגבוה, על שלל הבטון והפלדה המתנשאים מעלה, אינו יכול שלא להתרשם מהכתם הירוק הגדול הנמצא ממש במרכזה. סנטרל פארק (Central Park) הוא אולי הריאה הירוקה העירונית המפורסמת ביותר בעולם, ובוודאי היקרה שבהן במונחי עלות הקרקע. מפתיעה עוד יותר העובדה כי הפארק נפתח כבר בסוף שנות החמישים של המאה ה-19 והפך לאבן שואבת להמונים, כבר מפתיחתו, ולא בכדי.

בפארק הענק תוכלו למצוא, בין השאר, אגם מלאכותי גדול, טירה, מוזיאונים, גן חיות קטן, אולמי מופעים, פסלים, מזרקות ומדשאות (עליהן מתקיימים בקיץ מופעי ענק של אומני הפופ המפורסמים ביותר). אם תתעייפו תוכלו לשבת לנוח באחד מכמעט תשעת אלפים הספסלים הפזורים ברחבי הפארק. אם תרצו להיות פעילים יותר תוכלו לרוץ, לרכב על אופניים או לגלוש בעשרות הקילומטרים הרבות של שבילי הפארק (תנועת כלי רכב בפארק אסורה, מלבד מעברים הכרחיים, שכן הפארק משתרע על שטח נרחב מאוד).

בשיטוטיי בפארק פגשתי לא פעם ברצים המהווים חלק מתחרויות ריצה רשמיות אשר מסלולן עובר בפארק, באנשים הרוקדים באופן "מסודר" בלוויית מדריך, בהמוני כלבים ובעליהם וגם בסנאים לא מעטים... בקצרה, אין מדובר בעוד פארק יפהפה בכל עונות השנה (והוא אכן כזה), אלא באתר תיירות של ממש.

כתבה עם טיפים למטייל בארה"ב
 
סנטרל פארק בניו יורק
סנטרל פארק בניו יורק
סנטרל פארק  הריאה הירוקה המפורסמת בעולם (צילומים: Harry Gillen, Mak3t)
 

המוזיאון לאומנות מודרנית – MoMA

ה- MoMA (Museum of Modern Art) שממוקם ברחוב 53, בין השדרה החמישית לשישית, נחשב בעיני רבים כמוזיאון הטוב ביותר מסוגו בעולם. הוא משמש אכסניה לרבות מהיצירות החשובות בעולם, החל מחלקה השני של המאה ה-19 ועד לימינו. בין השאר, ניתן לראות במוזיאונים יצירות מרכזיות של ואן גוך, סלבדור דאלי, פיקאסו, שאגאל, וורהול ורבים אחרים.

הביקור במוזיאון הוא חוויה נדירה, ולא רק בגלל היצירות התלויות על כתליו וגן הפסלים המרהיב, אלא בזכות חללי התצוגה הענקיים אך המינימליסטיים. חללים אלה, מרשימים בפני עצמם, מתוכננים כך שימשכו תשומת לב, אך לא "יגנבו את ההצגה" מיצירות האומנות עצמן. בתכנון הביקור כדאי לבדוק את שעות הפתיחה והתעריפים העדכניים.

 

סיור וירטואלי ב-MoMA – המוזיאון לאומנות מודרנית הטוב ביותר בעולם
 

השדרה החמישית – לא רק קניות

רחובות רבים מפורסמים ורחבים לה לעיר, כל אחד עם סגנונו ועם ייחודו, אך אם אצטרך להצביע על אחד מהם כרחוב שאם לא הלכת בו "לא היית בניו יורק", הייתי בוחר בשדרה החמישית (The Fifth Avenue). שדרה זו, כאחיותיה השדרות המפורסמות האחרות, נמתחת מדרום לצפון, כאשר הרחובות החוצים אותה משתרעים ממערב למזרח. אורך השדרה החמישית הוא כ-20 ק"מ ומי שהולך לאורכה יכול להתרשם ממה שיש לעיר להציע. בתחום הקניות ניתן למצוא בשדרה חנויות בגדים של מותגים מובילים כמו סאקס, לואי ויטון, פראדה, גוצ'י, ורסצ'ה וכל יתר מותגי האופנה המובילים. גם מקומו של זוהר התכשיטים אינו נפקד ומופיע בדמותן של חנויות גדולות של קרטייה, טיפאני, בולגרי ודומותיהן. כמה מחנויות הצעצועים הגדולות בעולם, כמו לגו ושוורץ, נמצאות כאן גם כן. 

אך טועה מי שחושב שהשדרה החמישית נועדה לקניות בלבד. במעלה השדרה, לכיוון צפון, נמצא קטע הקרוי מייל המוזיאונים (Museum Mile). זהו אחד מריכוזי המוזיאונים הגדולים והמפורסמים בעולם. בין המוזיאונים נוכל למנות את המטרופוליטן, אחד ממוזיאוני האומנות הגדולים בעולם, את מוזיאון גוגנהיים לאומנות מודרנית, את מוזיאון קופר-יואיט לעיצוב ואת אוסף פריק, המוזיאון הפרטי המפורסם ביותר בעיר. ואם כל זה אינו מספיק, ההולך ברחוב לא יכול שלא להיתקל בכנסייה הגדולה ביותר בעיר, קתדרלת סנט פטריק הקתולית, הקרויה על שם הקדוש האירי, שהיא מקום כהונתו של הארכיבישוף של ניו יורק. אתרי תיירות מובילים נוספים על השדרה כוללים בין היתר את בניין האמפייר סטייט ומרכז רוקפלר, עליהם תוכלו לקרוא בכתבה על קו הרקיע של ניו יורק.

לשדרה החמישית גם חשיבות גיאוגרפית, כיוון שהיא מחלקת את הרחובות הממוספרים (למשל רחוב 21, רחוב 42 וכו') והנחצים על ידה, לחלק מערבי ולחלק מזרחי. מספור הבתים הוא כזה שמנקודת המפגש של השדרה החמישית והרחובות החוצים, מתחילים הבתים להיספר לשני הכיוונים במקביל. משמעות הדבר היא שכאשר מציינים כתובת, לא מספיק לומר מספר בית אלא צריך להוסיף באיזה חלק של הרחוב הוא – המערבי או המזרחי.
 
השדרה החמישית בניו יורק
מוזיאון המטרופוליטן, השדרה החמישית בניו יורק
לאורך השדרה החמישית תמצאו את מיטב החנויות של המותגים הגדולים, לצד ריכוז מוזיאונים יוצא דופן.
למעלה 
– החנות של אפל, למטה  מוזיאון מטרופוליטן (צילומים: CC Aurelien Guichard, anielbaez0)


מלון מומלץ באזור מידטאון

מלון קונקורד (Concorde Hotel) הוא מלון 4 כוכבים במיקום שקט בשכונת מידטאון איסט, במרחק קצר מתחנת סאבוויי ומהשדרה החמישית וכ-10 דקות הליכה מסנטרל פארק, מוזיאון MOMA ומרכז רוקפלר. במלון חדרים נוחים, נקיים וממוזגים, טרסה נחמדה עם נוף אורבני, דלפק קבלה הפועל 24/7, מרכז כושר ועוד. בקומה הראשונה פועל בשעות הערב בר יין וטאפאסים (Bonsaii Tapas & Wine Bar), אשר מציע גם ארוחות בוקר עד השעה 13:00. בסביבת המלון מגוון רחב של מסעדות.

מלון קונקורד, מידטאון איסט
מלון קונקורד – מיקום שקט אך קרוב לאטרקציות רבות בעיר


שכונת סוהו – מרכז בינלאומי לאומנות

למנהטן שכונות הרבה, כל אחת עם סגנונה הייחודי. גם המטייל "המתקדם" מופתע לא פעם לגלות שכונות וחלקי מנהטן שלא הכיר מביקוריו הקודמים. לבחור שכונה אחת מכל העשרות היא משימה מאתגרת, אך לבסוף החלטתי לבחור בסוהו (SoHo – South of Houston Street).

רובע זה מייצג בעיניי את אחד ממקורות החיות העיקריים של מטרופולין ענק ודינמי כמו העיר ניו יורק 
– התחדשות ושינוי. עד לשנות השישים של המאה העשרים, היה האזור, אשר נמצא בדרום מנהטן, לא רחוק מהנמל. הוא נחשב לאזור מסחר ותעשייה זעירה, מוזנח ברובו, אשר אכלס בעיקר טיפוסים מפוקפקים. בשנות השישים החלו להגיע לעיר אומנים בכמויות הולכות וגדלות.

המהפכה האמיתית החלה בשנות השבעים של המאה העשרים. העירייה אישרה לאומנים להסב באופן רשמי את חללי בתי המלאכה למקומות מגורים ועבודה. לאחר מכן, גלריות עברו בהדרגה לאזור, המחירים עלו וידוענים רבים עברו להתגורר בשכונה. היום סוהו היא מרכז בינלאומי לאומנים, אספנים, לביגוד ולריהוט ביתי, ונחשבת כבר כעשרים שנה לאחת השכונות "הלוהטות" בעיר.
בתי מלון באזור סוהו
 
רובע סוהו בניו יורק
רובע סוהו בניו יורק
סוהו, אחת השכונות "הלוהטות" בעיר (צילומים: CC Diane Picchiottino, Billy Wilson, ChrisGoldNY)
 

גראונד זירו – להתחיל במקום שבו הכול נגמר

השטח שעליו התנוססו לתפארת מגדלי התאומים עד לפיגוע הרצחני ב-11 בספטמבר 2001, אשר זיעזע את כל העולם וגזל את חייהם של אלפי בני אדם, משמש כיום לשתי מטרות. הראשונה – שטח שעליו נבנה מרכז הסחר העולמי החדש (One World Trade Center), המרשים לא פחות מזה שנותץ על ידי מחבלי אל קעידה. השנייה היא להוות אזור למקבץ אתרי ההנצחה לאסון, ולמגוון ההתנהגויות האנושיות אשר התגלו בו. חלק זה של הגראונד זירו (Ground Zero) הוא החלק המתויר ביותר ובמרכזו אנדרטה לאומית, העשויה משתי בריכות ענק, מוקפות מפלים. הבריכות ממוקמות במקום שבו עמדו בעבר המגדלים. מסביב לכל אחת מהן מוצבים לוחות ברונזה, עליהם חקוקים שמות אלפי הנספים באתר. אם תתאמצו, תוכלו, כפי שגם אני עשיתי, לאתר את שמות הישראלים שמצאו את מותם באירוע. כמו כן, קיים במקום מוזיאון (שנפתח באפריל 2014) המתאר את ההתרחשויות, את מאמצי ההצלה ואת סיפורי הניצולים, המצילים והנספים.
 
גראונד זירו ובניין הסחר העולמי החדש
אתר ההנצחה ברחבת הגראונד זירו ומרכז הסחר העולמי החדש (צילומים: Eileen_10 and GLady)
 

וול סטריט – ביקור בהילוך גבוה

אומנם Wall Street הוא שמו של רחוב בחלקה הדרומי של מנהטן, אך כאשר אנו משתמשים בשם, אנו מתכוונים למעשה לבורסה לניירות ערך, אשר ממוקמת בבניין מס' 11 ברחוב. וול סטריט נחשבת לבורסת ניירות הערך החשובה ביותר בעולם, והגדולה ביותר בנפח המסחר היומי בה (ניירות ערך בשווי של מעל ל- 50 מיליארד דולר מחליפים בה ידיים מדי כל יום). הרחוב עצמו הוא הרחוב הראשון שנבנה על ידי ההולנדים, בחלקה השני של המאה ה-17. במהלך השנים, התקבצו ברחוב הקטן גם בורסות חשובות ומוסדות פיננסיים נוספים חשובים.

בעוד שהרחוב עצמו הוא צר ולא מרשים, המבנה שבו שוכנת הבורסה לניירות ערך מעורר התפעלות. מדובר במבנה מרשים בן 8 קומות, משנת 1903. המבנה מעניין מבחינה ארכיטקטונית, שכן הוא נבנה במתכונת של מקדש רומי, אשר בחזיתו עמודים קורינטיים, המעוטרים בפסלים שמתארים נושאים מעולם המסחר. מאז אירועי ה- 11/9 אסורים ביקורי תיירים בתוך הבניין. עם זאת, שיטוט באזור הבורסה, בשעות היום ובימי מסחר (ימים ב'- ו'), יתנו למטייל את הרגשה כי הוא נמצא בלב התרחשויות פיננסיות עולמיות. לעומת זאת, לא מומלץ להגיע לכאן בשעות הלילה ובסופי השבוע, אז המקום נטוש ואפרורי.

 
וול סטריט, הבורסה לניירות ערך של ניו יורק
וול סטריט  בורסת ניירות הערך החשובה ביותר בעולם (צילום: kasto)


אקווה שהצלחתי במשימתי הקשה, לבחור מתוך הרשימה האינסופית מספר אתרים נבחרים ואהובים בעיר, ושהטיול שלכם בניו יורק יהיה עוצמתי ומהנה!


רמי דברת אודות הכותב
ד"ר רמי דברת מטייל בעולם עם מצלמה, ביקר עד כה ביותר מ-70 מדינות ברחבי העולם, והיד עוד נטויה...
מרצה באקדמיה בתחום הפסיכולוגיה הארגונית, בעל ניסיון עשיר בהרצאות למגוון קהלים, גופים ומוסדות
.
דוא"ל: 
ramidov@zahav.net.il

רמי עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר