הקסם של וילנה:
שלושה ימים בבירת ליטא
מאת: כרמית וייס
נעים לטייל בווילנה – היא יפה וירוקה. קל לטייל בווילנה – הכל קרוב ונגיש. מעניין לטייל בווילנה – ללמוד על תהפוכות ההיסטוריה. תענוג לטייל בווילנה – תושביה אדיבים ומאירי פנים.
להתאהב בווילנה
שלושה ימים טיילתי בין רחובות העיר העתיקה של וילנה ( Vilnius ), הבנויה במפגש שני נהרות – נהר נריס ( Neris ) ונהר וילניה ( Vilnia ), הנשפך אליו. שלא כערים אחרות שנהר חוצה אותן, הם אינם מרכזה של העיר. הגשרים החוצים אותם הם חדשים, שכן הגשרים הישנים, יחד עם חלקים אחרים בעיר, נהרסו במלחמת העולם השנייה. אך יש בה קסם אחר.
אני לומדת להכיר את הסמטאות, את המבנים ההיסטוריים, הבנויים בסגנון רנסאנס, גותי ובארוק. בזכות סגנון הבארוק הכל כך מיוחד, הוכרה העיר העתיקה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. אהובות עלי במיוחד נקודות התצפית על העיר, ממגדלי הפעמונים של הקתדרלה וכנסיית סנט ג'ון ( St. Johns ) ומהמבצר החולש על העיר. מוקסמת אני חוזרת אליו שוב ושוב, והעיר נראית כל פעם אחרת – אפרורית בצל העננים, זוהרת תחת שמיים כחולים, רומנטית לאור ירח.
אבל בעיקר אני מוקסמת מהאנשים. אין בהם דבר מאבק הקומוניזם שציפיתי למצוא. הם נעימי הליכות, מאופקים, צנועים, שקטים, ותמיד ישרתו אותך באדיבות ובחיוך. טוב, והם גם כל כך גבוהים ויפים.
בתי מלון במרכז וילנה
יעדים לביקור ובילוי בעיר וילנה המוזכרים בכתבה (A-R) ובתי מלון מומלצים:
מלון גרנד קמפינסקי & מלון הבוטיק שייקספיר בצפון העיר העתיקה
מלון אימפריאל & המלון הכשר קונטי בדרום העיר העתיקה
(להגדלה לחצו בפינה העליונה של המפה)
תצפית על וילנה ממרומי מגדל הפעמונים של כנסיית סנט ג'ון (צילום: כרמית וייס. להגדלה לחצו על התמונה)
הדוכס והזאב של וילנה
כמעט מכל מקום בעיר בולט מגדל גדימינאס ( Gediminas ), שיחד עם חלק מחומת ההגנה הוא השריד היחיד שנותר מהמבצר שהגן על העיר בימיה הראשונים. זוהי נקודה מצוינת להתחיל טיול בעיר, בעליה בקרונית (פוניקולר) מצדו הצפוני, או בשביל קצר המגיע מדרום. האחרון יוצא מתוך גן מוצל ויפה, שהוא חלק של פארק ברנדין ( Bernardine parkas ), בו יש גן בוטני, מזרקות וגן משחקים גדול. בכלל, וילנה היא עיר ירוקה, עם גנים ופארקים רבים.
אנחנו נמשיך בעקבות גדימינאס, הדוכס הגדול של ליטא, שבימי שלטונו (מאה 14) חלשה ליטא על שטח עצום בין הים הבלטי והים השחור. פסל ברונזה שלו ניצב מצדו השני של הגן, בכיכר הקתדרלה, כשהוא רכוב על סוסו ולמרגלותיו זאב מפוסל באבן. אותו זאב, על פי האגדה, היה דווקא מברזל, וגדימינאס שלא הצליח להורגו החליט להעביר את עיר הבירה למקום בו הוא עמד וכיום ניצב בו המבצר.
כתבה על יעדי טיול באזור וילנה
תצפית מהמבצר של וילנה, העיר אפרורית בצל העננים ועדיין מקסימה (צילום: כרמית וייס)
קתדרלה או מקדש יווני
בקצה הכיכר ניצבת, גדולה ולבנה, הקתדרלה של וילנה, הבנויה בסגנון ניאו-קלאסי, עם שישה עמודים המזכירים מקדש יווני. במעגל הפנימי של הפסלים המעטרים את החזית, דמויות מתוך הברית החדשה, ואילו במעגל החיצוני דמויות מהברית הישנה (התנ"ך). אחד מהם הוא פסלו של משה עם קרנים לראשו, טעות נפוצה בתרגום הפסוק " כִּי קָרַן עוֹר פָּנָיו".
מגדל הפעמונים של הקתדרלה, שממנו תצפית יפה על העיר, אינו חלק מהקתדרלה, אלא ניצב כמה עשרות מטרים ממנה. בעבר הוא שימש חלק ממערכת ההגנה של העיר. למרגלותיו החלה בשנת 1989 השרשרת האנושית האדירה, שקישרה בין בירות המדינות הבלטיות – וילנה, ריגה ו טאלין – במחאה על השלטון הסובייטי. לזכר אותו אירוע נותרה בכיכר אבן ועליה הכיתוב Stebuklas , שפירושו בליטאית "נס". לפי האמונה, כל העומד על האבן ומסתובב שלוש פעמים, תתגשם משאלתו.
בתי מלון בקרבת הקתדרלה של וילנה
פסלו של גדימינאס עם הזאב, הקתדרלה ומגדל הפעמונים (צילום: כרמית וייס)
שליטיה של וילנה
ממערב לקתדרלה מתחיל הרחוב המרכזי של מרכז העיר – שדרות גדימינאס ( Gedimino prospektas ). לאורכו מרוכזים מבני הממשלה, הפרלמנט, התיאטרון הלאומי ומבני ציבור נוספים, וגם חנויות רבות (הרבה מותגים) ומרכז קניות קטן ( GO 9 ). שמו של הרחוב הוחלף מספר פעמים והוא משקף את התהפוכות שעברה ליטא – אדם מיצקביץ' – הוא נקרא בימי האיחוד עם פולין, אדולף היטלר – בימי השלטון הנאצי, לנין ולאחר מכן סטאלין, בימי השלטון הסובייטי. בשמו הנוכחי הוא נקרא בתקופה של ליטא העצמאית, בין שתי מלחמות העולם, ולאחר קבלת העצמאות ב- 1989.
ברחוב גדימנאס נמצא גם מוזיאון הקג"ב, או בשמו הרשמי מעורר המחלוקת – מוזיאון קורבנות הג'נוסייד ( Museum of Genocide Victims ). הוא שופך אור על אחת מהתקופות הקשות בחיי האומה הליטאית. מיקומו במפקדת הק.ג.ב. לשעבר, ממחיש בצורה מצמררת את הזוועות שעבר העם הליטאי ב- 50 שנות השלטון הסובייטי. תצוגה מוקדשת גם לשואת היהודים ולרצח הצוענים והכמרים. סביב הבניין קבועים לוחות ועליהם שמותיהם של חלק מהאנשים שמצאו בו את מותם, שהם רק חלק קטן מתוך 300 אלף שנהרגו או גורשו לסיביר.
"השנים הללו עיצבו את אופיים הסגור והמאופק של הליטאים", מסבירה לי גביה ( Gabija Lunevičiūtė ), המדריכה המקומית המצוינת המלווה אותי בימי ביקורי בעיר*. "אנשים פחדו לדבר גם עם שכנים ומשפחה, כי כל אחד יכול להיות מלשין של הקג"ב, וכך גדלנו גם אנו, הדור הצעיר. לא אומרים מה שלא חייבים...", הסבר שפוקח את עיניי להבין את אופיים המאופק של המקומיים.
300 אלף ליטאים נרצחו או גורשו בימי השלטון הסובייטי, מוזיאון הק.ג.ב. (צילום: כרמית וייס)
העתיקה ביותר והגבוהה ביותר
נחזור אל כיכר הקתדרלה וארמון הדוכסים ( Palace of the Grand Dukes ) שלצדה, שמדרום לו מתחיל המדרחוב המרכזי של העיר העתיקה. רחוב פיליאס ( Pilies ), שפירושו "רחוב המבצר", מציע חנויות מזכרות, חנויות בוטיק, מסעדות ובתי קפה והוא שוקק חיים כל שעות היום, אל תוך הלילה. חצרות פנימיות וסמטאות מתפצלות לשני הצדדים. אחת מהן היא סמטת הסופרים ( Literatų gatvė ), בה מונצחים סופרי ליטא ביצירות אמנות על קירות הבתים.
ממערב לרחוב פיליאס ניצבת האוניברסיטה של וילנה ( Vilnius University ), שהוקמה במאה ה- 16 והיא העתיקה ביותר במדינות הבלטיות. תמורת תשלום צנוע ניתן להיכנס לסיור בין 13 החצרות הפנימיות, ולסיור מודרך (בהרשמה מראש) בספריית האוניברסיטה. מגדל הפעמונים של כנסיית סנט ג'ון ( St. Johns ), מזמן מראה פנורמי מגובה 45 מ', התצפית הגבוהה ביותר בעיר העתיקה (מגדל הטלביזיה גבוה יותר, אך הוא רחוק). אפשר לטפס על 193 מדרגות העץ או לעלות במעלית מודרנית, וגם אז ישארו כמה מדרגות לטפס, אבל הנוף בהחלט שווה את המאמץ. בבסיסו של המגדל שעון מטוטלת , המדגים את תזוזת כדור הארץ
מעברה השני של האוניברסיטה ניצב ארמון הנשיא ( Presidential Palace ), ארמון מרשים מהמאה ה- 14, בו ממוקמים משרדי נשיא ליטא (כיום נשיאה). אם ממשיכים דרומה לאורך מדרחוב פיליאס והרחובות הממשיכים אותו, מגיעים אל כיכר בית העירייה ולשער היחיד ששרד מחומות העיר – שער הזריחה ( Gate of Dawn ), שמעברו השני השוק של וילנה.
בתי מלון בקרבת אוניברסיטת וילנה
פרסקו עונות השנה, המרכז ללימוד השפה הליטאית באוניברסיטה של וילנה (צילום: כרמית וייס)
אתרים על גדות נהר וילניה
כנסיית סנט אן ( St. Anne ) וכנסיית סנט ברנרד ( St. Bernard ), הצמודה אליה, שתיהן בנויות לבנים אדומות ומייצגות בצורה המובהקת ביותר את הסגנון הגותי. מבין הכנסיות הרבות בעיר אזכיר רק עוד כנסייה אחת, הפעם בסגנון בארוק – כנסיית סנט פטר וסנט פול ( St. Peter and St. Paul ), שעבורה כדאי להרחיק מעט ברגל או באופניים.
בעיקול של נהר וילניה נמצא אחד המקומות המעניינים והמשעשעים בווילנה – רפובליקת אוז'ופיס ( Užupis ). קבוצת אמנים המתגוררת ויוצרת במקום, הכריזה עליו כרפובליקה עצמאית, לשם השעשוע והגימיק. כדאי להגיע ולבקר בגלריות ובחנויות המזכרות המשעשעות, ולהביט בחתנים הנושאים את כלותיהם על הגשרים, ערובה לחיי נישואין מוצלחים. השלטים וחוקת הרפובליקה המשעשעת, מוצגים במספר שפות הנהוגות בעיר, בהן גם יידיש, שבעבר אחד מכל שני תושבים בעיר דיבר בה.
כנסיית סנט אן ו כנסיית סנט ברנרד, הסגנון הגותי של וילנה (צילום: כרמית וייס)
חתן נושא את כלתו על הגשר לרפובליקת אז'ופיס, ערובה לחיי נישואין מאושרים (צילום: כרמית וייס)
ירושלים של ליטא
קהילת יהודי ליטא היתה גדולה ומפוארת, מרכז חיי הרוח של יהודי אירופה, ומשום כך כונתה העיר ירושלים ד-ליטא, או ירושלים של הצפון. כיום מונה הקהילה היהודית בליטא כ- 5,000 איש, לאחר שרובה לא שרדה את השואה. ערב מלחמת העולם השנייה התגוררו בווילנה כ- 70 אלף יהודים, קרוב למחצית מתושבי העיר, ועם פרוץ המלחמה נהרו אליה עוד ועוד יהודים מרחבי אירופה הכבושה, שהניחו שימצאו בה בטחון.
פרנסי התיירות של וילנה מבליטים את עברה היהודי. מפה מיוחדת, אותה ניתן לקבל בלשכות המידע העירוניות, מסמנת ומפרטת את האתרים היהודיים בעיר. רובם מצוינים גם על מפת התיירות הכללית של וילנה, כמו שני הגטאות – הקטן והגדול, שגבולותיהם מסומנים במפה.
כתבה בעקבות מגיני הדוד של ליטא
פרויקט הנצחה על קירות הגטו היהודי (צילום: כרמית וייס)
הגאון מווילנה היה מתהפך בקברו
בתחומי הגטו הקטן הצטופפו כ- 12,000 יהודים. רק שלט מזכיר את בית הכנסת הגדול, שניזוק קשות במלחמת העולם השנייה ונהרס בידי השלטון הקומוניסטי. לא הרחק התגורר הגאון מווילנה, שגם ביתו כבר אינו קיים, ושלט על אחד הבתים מזכיר אותו, כמו גם פסלו של הגאון. "הגאון היה מתהפך בקברו למראה הפסל", אומר לי דניאל גורביץ', המדריך אותי בנבכי וילנה היהודית*.
לאחר חיסול הגטו הקטן (1941) הוקם הגטו הגדול, אליו נדחסו 29,000 יהודים. יום חיסול הגטו, ב- 23 בספטמבר (1943), הוא היום בו מציינים בליטא את יום השואה. בגלריה שופר ( Galerija Šofar ), בתחומי הגטו הגדול, ניתן לראות מרתף בו התחבאו שלוש משפחות יהודיות. לידה ניצב פסלו של צמח שאבאד ( Zemach Shabad ), כשלצידו ילדה קטנה, אות לפעילותו כרופא למען ילדי העיר.
פסליהם של הגאון מווילנה והרופא צמח שאבאד בגטו היהודי (צילום: כרמית וייס)
בית כנסת, מלון כשר ומסעדה כשרה
מתוך 105 בתי כנסת ששירתו את יהודי וילנה לפני המלחמה, נותר רק בית הכנסת הכוראלי ( Choralinė sinagoga ), הנמצא בשולי הגטו הגדול. הוא שרד את שלטון הנאצים, שהשתמשו בו כמחסן, ואת השלטון הסובייטי, אז הוא שימש כמפעל. רק עם חידוש עצמאותה של ליטא, בסוף המאה ה- 20, הוא שופץ וחזר לשמש את הקהילה היהודית.
במרחק של כ- 100 מ' מבית הכנסת נמצא מלון קונטי ( Conti Hotel ), המספק לאורחיו גם אוכל כשר והוא פתרון נוח למטיילים שומרי מסורת. לאחרונה נפתחה גם מסעדה כשרה בווילנה, מסעדת ראשון ( Rishon kosher restaurant ), והיא מציעה מאכלים יהודיים מהתפוצות השונות, לצד אוכל ליטאי מסורתי. מיקומה לא הרחק מהקתדרלה ( Tilto Street 3 ) הופך אותה לנגישה מאוד, וכמובן שהיא סגורה בשבת.
בתי מלון בקרבת בית הכנסת של וילנה
מלון קונטי - אוכל כשר ומלון ברמה גבוהה, 100 מ' מבית הכנסת (צילום: כרמית וייס)
אוכל ליטאי וגם קצת אמנות
ברחבי העיר העתיקה של וילנה עשרות מסעדות ובתי קפה. המקומיים מנצלים כל רגע מהקיץ הקצר, כולל ערבי הקיץ הנעימים, כדי לשבת בחוץ. המבחר גדול והרמה טובה, אבל כשאני מבקשת לטעום מהאוכל הליטאי המסורתי אני מתאכזבת – רובו כבד, שמן וחסר טעם.
את סצינת האוכל העכשווית מוביל השף הצעיר דייווידאס ( Deivydas Praspaliauskas ). בגיל 26 הוא כבר זכה במקום השני בתחרות השפים של ליטא לשנת 2015, ומימש את כשרונו מוקדם משחשב. לאחר שנות לימודים ועבודה בדנמרק, הוא שב לליטא ופתח את מסעדת דובליס ( Dublis ), הבנויה משני חלקים. בבראסרי ניתן לאכול ארוחות קלות, תוך צפייה במתרחש במטבח הפתוח, ואילו המסעדה מגישה ארוחות ערב בתפריט קבוע, המתחלף אחת לחודש. אחרי שטועמים את חמש המנות, שהן למעשה שבע או שמונה (כי צריך גם כמה מתאבנים, ומשהו מרענן לפני המנה העיקרית...), וצופים בשפים הצעירים המרכיבים את המנות לעיניי הסועדים, מבינים מדוע חייבים בהזמנת מקום מראש. ב- 50 אירו בלבד נהניתי משלוש שעות מענגות, והרגשתי ממש כמו שופטת במאסטר שף.
השף דייווידאס מספר לי שאת ההשראה שלו הוא מקבל מהטבע המתחלף עם עונות השנה, והציורים שמוצגים בגלריה שבמרתף המסעדה. על קירות האבן המקומרים של גלריה גראפו ( Grafo Galerija ), מוצגת אמנות עכשווית של ציירים צפון אירופאים. כיאה לגלריה השוכנת מתחת למסעדה, היא מתגאה גם במתקן טעימת היין הראשון בליטא.
השפים מרכיבים את המנות לעיני הסועדים, מסעדת דובליס (צילום: כרמית וייס)
טיפים למטיילים בווילנה
תחבורה בווילנה: המרחקים בעיר העתיקה אינם גדולים, אך ניתן להיעזר באוטובוס החשמלי (טרולי-באס) או באחת מ- 36 התחנות להשכרת אופניים ( Cyclocity Vilnius ), בתשלום סמלי קבוע, ובחינם עד חצי שעה כל פעם.
בילויים בווילנה: בעיר לא מעט פאבים ובארים, ובחודשים יולי-אוגוסט מתקיים בה פסטיבל קיץ ( Christopher Summer Festival ), עם מופעים כמעט בכל ערב, במבנים היסטוריים, כיכרות וגנים.
ספא בווילנה: אחרי יום של צעידה בעיר, או אפילו כהפסקה במהלכו, בילוי שעה מענגת במרכז ספא הוא פתרון מושלם. ספא וילנוס ( SPA Vilnius ), הממוקם בשדרות גדימינו, ליד מוזיאון הקג"ב, מציע מגוון גדול של טיפולי פינוק, בריאות ויופי (אפילו מספרה...), ברמה גבוהה ומוקפדת ואווירת רוגע מפנקת.
בתי מלון מומלצים בווילנה
בעיר בתי מלון ברמה גבוהה ומומלץ להזמין מלון במרכז וילנה כדי שניתן יהיה להגיע ברגל לרוב האתרים בעיר ולצאת לבלות בערב.
מלון גרנד קמפינסקי וילנה ( Grand Hotel Kempinski Vilnius ) הוא מלון 5 כוכבים מפנק, השוכן ממש במרכז וילנה, מול כיכר הקתדרלה ובצמוד לעיר העתיקה ורחוב גדימנאס. הכל כאן ברמה גבוהה של אירוח ושירות, החדרים גדולים, הספא מפנק, ארוחת הבוקר – פשוט אין מילים (ולא אוסיף, כדי לא לקלקל הפתעות...), והמחיר – לא נורא בכלל.
מלון בוטיק שייקספיר ( Shakespeare Boutique Hotel ) הוא מלון בוטיק ברמה גבוהה, הממוקם לצד מדרחוב פיליאס בקרבת הקתדרלה ומרכז העיר העתיקה, המחיר סביר והשירות אדיב. כל חדר נקרא ע"ש סופר או דמות מהספרות ויש בו שלל פריטים הקשורים אליו. מרפסת הגג נחמדה מאד ויש חניה פרטית.
מלון אימפריאל (Imperial Hotel ), הוא מלון 5 כוכבים במיקום מעולה בעיר העתיקה, במרחק הליכה נוח מכל מקום. הבר של המלון, הפונה לרחוב, הוא מקום מצוין לארוחה קלה, והמסעדה ברמה גבוהה ביותר.
למעלה: מלון בוטיק שייקספיר - מרפסת הגג ואחד מהחדרים, שכולם קרויים ע"ש דמויות מעולם הספרות
למטה: מלון אימפריאל - מלון 5 כוכבים במחיר שווה לכל כיס בעיר העתיקה
מידע נוסף
כתבות נוספות
יעדי טיול באזור וילנה
אזור טרקאי - טיול קיץ וחורף
קובנה בירת תרבות ליטאית
עיירת הספא בירשטונאס
טיול אקטיבי-רגוע לאזור האגמים מולטאי
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של וילנה וחברת התעופה WizzAir , המפעילה טיסות ישירות לווילנה.
יעדים לביקור ובילוי בעיר וילנה המוזכרים בכתבה (A-R) ובתי מלון מומלצים:
מלון גרנד קמפינסקי &
(להגדלה לחצו בפינה העליונה של המפה)
תצפית על וילנה ממרומי מגדל הפעמונים של כנסיית סנט ג'ון (צילום: כרמית וייס. להגדלה לחצו על התמונה)
תצפית מהמבצר של וילנה, העיר אפרורית בצל העננים ועדיין מקסימה (צילום: כרמית וייס)
קתדרלה או מקדש יווני
בקצה הכיכר ניצבת, גדולה ולבנה, הקתדרלה של וילנה, הבנויה בסגנון ניאו-קלאסי, עם שישה עמודים המזכירים מקדש יווני. במעגל הפנימי של הפסלים המעטרים את החזית, דמויות מתוך הברית החדשה, ואילו במעגל החיצוני דמויות מהברית הישנה (התנ"ך). אחד מהם הוא פסלו של משה עם קרנים לראשו, טעות נפוצה בתרגום הפסוק " כִּי קָרַן עוֹר פָּנָיו".
מגדל הפעמונים של הקתדרלה, שממנו תצפית יפה על העיר, אינו חלק מהקתדרלה, אלא ניצב כמה עשרות מטרים ממנה. בעבר הוא שימש חלק ממערכת ההגנה של העיר. למרגלותיו החלה בשנת 1989 השרשרת האנושית האדירה, שקישרה בין בירות המדינות הבלטיות – וילנה, ריגה ו טאלין – במחאה על השלטון הסובייטי. לזכר אותו אירוע נותרה בכיכר אבן ועליה הכיתוב Stebuklas , שפירושו בליטאית "נס". לפי האמונה, כל העומד על האבן ומסתובב שלוש פעמים, תתגשם משאלתו.
בתי מלון בקרבת הקתדרלה של וילנה
פסלו של גדימינאס עם הזאב, הקתדרלה ומגדל הפעמונים (צילום: כרמית וייס)
שליטיה של וילנה
ממערב לקתדרלה מתחיל הרחוב המרכזי של מרכז העיר – שדרות גדימינאס ( Gedimino prospektas ). לאורכו מרוכזים מבני הממשלה, הפרלמנט, התיאטרון הלאומי ומבני ציבור נוספים, וגם חנויות רבות (הרבה מותגים) ומרכז קניות קטן ( GO 9 ). שמו של הרחוב הוחלף מספר פעמים והוא משקף את התהפוכות שעברה ליטא – אדם מיצקביץ' – הוא נקרא בימי האיחוד עם פולין, אדולף היטלר – בימי השלטון הנאצי, לנין ולאחר מכן סטאלין, בימי השלטון הסובייטי. בשמו הנוכחי הוא נקרא בתקופה של ליטא העצמאית, בין שתי מלחמות העולם, ולאחר קבלת העצמאות ב- 1989.
ברחוב גדימנאס נמצא גם מוזיאון הקג"ב, או בשמו הרשמי מעורר המחלוקת – מוזיאון קורבנות הג'נוסייד ( Museum of Genocide Victims ). הוא שופך אור על אחת מהתקופות הקשות בחיי האומה הליטאית. מיקומו במפקדת הק.ג.ב. לשעבר, ממחיש בצורה מצמררת את הזוועות שעבר העם הליטאי ב- 50 שנות השלטון הסובייטי. תצוגה מוקדשת גם לשואת היהודים ולרצח הצוענים והכמרים. סביב הבניין קבועים לוחות ועליהם שמותיהם של חלק מהאנשים שמצאו בו את מותם, שהם רק חלק קטן מתוך 300 אלף שנהרגו או גורשו לסיביר.
"השנים הללו עיצבו את אופיים הסגור והמאופק של הליטאים", מסבירה לי גביה ( Gabija Lunevičiūtė ), המדריכה המקומית המצוינת המלווה אותי בימי ביקורי בעיר*. "אנשים פחדו לדבר גם עם שכנים ומשפחה, כי כל אחד יכול להיות מלשין של הקג"ב, וכך גדלנו גם אנו, הדור הצעיר. לא אומרים מה שלא חייבים...", הסבר שפוקח את עיניי להבין את אופיים המאופק של המקומיים.
300 אלף ליטאים נרצחו או גורשו בימי השלטון הסובייטי, מוזיאון הק.ג.ב. (צילום: כרמית וייס)
העתיקה ביותר והגבוהה ביותר
נחזור אל כיכר הקתדרלה וארמון הדוכסים ( Palace of the Grand Dukes ) שלצדה, שמדרום לו מתחיל המדרחוב המרכזי של העיר העתיקה. רחוב פיליאס ( Pilies ), שפירושו "רחוב המבצר", מציע חנויות מזכרות, חנויות בוטיק, מסעדות ובתי קפה והוא שוקק חיים כל שעות היום, אל תוך הלילה. חצרות פנימיות וסמטאות מתפצלות לשני הצדדים. אחת מהן היא סמטת הסופרים ( Literatų gatvė ), בה מונצחים סופרי ליטא ביצירות אמנות על קירות הבתים.
ממערב לרחוב פיליאס ניצבת האוניברסיטה של וילנה ( Vilnius University ), שהוקמה במאה ה- 16 והיא העתיקה ביותר במדינות הבלטיות. תמורת תשלום צנוע ניתן להיכנס לסיור בין 13 החצרות הפנימיות, ולסיור מודרך (בהרשמה מראש) בספריית האוניברסיטה. מגדל הפעמונים של כנסיית סנט ג'ון ( St. Johns ), מזמן מראה פנורמי מגובה 45 מ', התצפית הגבוהה ביותר בעיר העתיקה (מגדל הטלביזיה גבוה יותר, אך הוא רחוק). אפשר לטפס על 193 מדרגות העץ או לעלות במעלית מודרנית, וגם אז ישארו כמה מדרגות לטפס, אבל הנוף בהחלט שווה את המאמץ. בבסיסו של המגדל שעון מטוטלת , המדגים את תזוזת כדור הארץ
מעברה השני של האוניברסיטה ניצב ארמון הנשיא ( Presidential Palace ), ארמון מרשים מהמאה ה- 14, בו ממוקמים משרדי נשיא ליטא (כיום נשיאה). אם ממשיכים דרומה לאורך מדרחוב פיליאס והרחובות הממשיכים אותו, מגיעים אל כיכר בית העירייה ולשער היחיד ששרד מחומות העיר – שער הזריחה ( Gate of Dawn ), שמעברו השני השוק של וילנה.
בתי מלון בקרבת אוניברסיטת וילנה
פרסקו עונות השנה, המרכז ללימוד השפה הליטאית באוניברסיטה של וילנה (צילום: כרמית וייס)
אתרים על גדות נהר וילניה
כנסיית סנט אן ( St. Anne ) וכנסיית סנט ברנרד ( St. Bernard ), הצמודה אליה, שתיהן בנויות לבנים אדומות ומייצגות בצורה המובהקת ביותר את הסגנון הגותי. מבין הכנסיות הרבות בעיר אזכיר רק עוד כנסייה אחת, הפעם בסגנון בארוק – כנסיית סנט פטר וסנט פול ( St. Peter and St. Paul ), שעבורה כדאי להרחיק מעט ברגל או באופניים.
בעיקול של נהר וילניה נמצא אחד המקומות המעניינים והמשעשעים בווילנה – רפובליקת אוז'ופיס ( Užupis ). קבוצת אמנים המתגוררת ויוצרת במקום, הכריזה עליו כרפובליקה עצמאית, לשם השעשוע והגימיק. כדאי להגיע ולבקר בגלריות ובחנויות המזכרות המשעשעות, ולהביט בחתנים הנושאים את כלותיהם על הגשרים, ערובה לחיי נישואין מוצלחים. השלטים וחוקת הרפובליקה המשעשעת, מוצגים במספר שפות הנהוגות בעיר, בהן גם יידיש, שבעבר אחד מכל שני תושבים בעיר דיבר בה.
כנסיית סנט אן ו כנסיית סנט ברנרד, הסגנון הגותי של וילנה (צילום: כרמית וייס)
חתן נושא את כלתו על הגשר לרפובליקת אז'ופיס, ערובה לחיי נישואין מאושרים (צילום: כרמית וייס)
ירושלים של ליטא
קהילת יהודי ליטא היתה גדולה ומפוארת, מרכז חיי הרוח של יהודי אירופה, ומשום כך כונתה העיר ירושלים ד-ליטא, או ירושלים של הצפון. כיום מונה הקהילה היהודית בליטא כ- 5,000 איש, לאחר שרובה לא שרדה את השואה. ערב מלחמת העולם השנייה התגוררו בווילנה כ- 70 אלף יהודים, קרוב למחצית מתושבי העיר, ועם פרוץ המלחמה נהרו אליה עוד ועוד יהודים מרחבי אירופה הכבושה, שהניחו שימצאו בה בטחון.
פרנסי התיירות של וילנה מבליטים את עברה היהודי. מפה מיוחדת, אותה ניתן לקבל בלשכות המידע העירוניות, מסמנת ומפרטת את האתרים היהודיים בעיר. רובם מצוינים גם על מפת התיירות הכללית של וילנה, כמו שני הגטאות – הקטן והגדול, שגבולותיהם מסומנים במפה.
כתבה בעקבות מגיני הדוד של ליטא
פרויקט הנצחה על קירות הגטו היהודי (צילום: כרמית וייס)
הגאון מווילנה היה מתהפך בקברו
בתחומי הגטו הקטן הצטופפו כ- 12,000 יהודים. רק שלט מזכיר את בית הכנסת הגדול, שניזוק קשות במלחמת העולם השנייה ונהרס בידי השלטון הקומוניסטי. לא הרחק התגורר הגאון מווילנה, שגם ביתו כבר אינו קיים, ושלט על אחד הבתים מזכיר אותו, כמו גם פסלו של הגאון. "הגאון היה מתהפך בקברו למראה הפסל", אומר לי דניאל גורביץ', המדריך אותי בנבכי וילנה היהודית*.
לאחר חיסול הגטו הקטן (1941) הוקם הגטו הגדול, אליו נדחסו 29,000 יהודים. יום חיסול הגטו, ב- 23 בספטמבר (1943), הוא היום בו מציינים בליטא את יום השואה. בגלריה שופר ( Galerija Šofar ), בתחומי הגטו הגדול, ניתן לראות מרתף בו התחבאו שלוש משפחות יהודיות. לידה ניצב פסלו של צמח שאבאד ( Zemach Shabad ), כשלצידו ילדה קטנה, אות לפעילותו כרופא למען ילדי העיר.
פסליהם של הגאון מווילנה והרופא צמח שאבאד בגטו היהודי (צילום: כרמית וייס)
בית כנסת, מלון כשר ומסעדה כשרה
מתוך 105 בתי כנסת ששירתו את יהודי וילנה לפני המלחמה, נותר רק בית הכנסת הכוראלי ( Choralinė sinagoga ), הנמצא בשולי הגטו הגדול. הוא שרד את שלטון הנאצים, שהשתמשו בו כמחסן, ואת השלטון הסובייטי, אז הוא שימש כמפעל. רק עם חידוש עצמאותה של ליטא, בסוף המאה ה- 20, הוא שופץ וחזר לשמש את הקהילה היהודית.
במרחק של כ- 100 מ' מבית הכנסת נמצא מלון קונטי ( Conti Hotel ), המספק לאורחיו גם אוכל כשר והוא פתרון נוח למטיילים שומרי מסורת. לאחרונה נפתחה גם מסעדה כשרה בווילנה, מסעדת ראשון ( Rishon kosher restaurant ), והיא מציעה מאכלים יהודיים מהתפוצות השונות, לצד אוכל ליטאי מסורתי. מיקומה לא הרחק מהקתדרלה ( Tilto Street 3 ) הופך אותה לנגישה מאוד, וכמובן שהיא סגורה בשבת.
בתי מלון בקרבת בית הכנסת של וילנה
מלון קונטי - אוכל כשר ומלון ברמה גבוהה, 100 מ' מבית הכנסת (צילום: כרמית וייס)
אוכל ליטאי וגם קצת אמנות
ברחבי העיר העתיקה של וילנה עשרות מסעדות ובתי קפה. המקומיים מנצלים כל רגע מהקיץ הקצר, כולל ערבי הקיץ הנעימים, כדי לשבת בחוץ. המבחר גדול והרמה טובה, אבל כשאני מבקשת לטעום מהאוכל הליטאי המסורתי אני מתאכזבת – רובו כבד, שמן וחסר טעם.
את סצינת האוכל העכשווית מוביל השף הצעיר דייווידאס ( Deivydas Praspaliauskas ). בגיל 26 הוא כבר זכה במקום השני בתחרות השפים של ליטא לשנת 2015, ומימש את כשרונו מוקדם משחשב. לאחר שנות לימודים ועבודה בדנמרק, הוא שב לליטא ופתח את מסעדת דובליס ( Dublis ), הבנויה משני חלקים. בבראסרי ניתן לאכול ארוחות קלות, תוך צפייה במתרחש במטבח הפתוח, ואילו המסעדה מגישה ארוחות ערב בתפריט קבוע, המתחלף אחת לחודש. אחרי שטועמים את חמש המנות, שהן למעשה שבע או שמונה (כי צריך גם כמה מתאבנים, ומשהו מרענן לפני המנה העיקרית...), וצופים בשפים הצעירים המרכיבים את המנות לעיניי הסועדים, מבינים מדוע חייבים בהזמנת מקום מראש. ב- 50 אירו בלבד נהניתי משלוש שעות מענגות, והרגשתי ממש כמו שופטת במאסטר שף.
השף דייווידאס מספר לי שאת ההשראה שלו הוא מקבל מהטבע המתחלף עם עונות השנה, והציורים שמוצגים בגלריה שבמרתף המסעדה. על קירות האבן המקומרים של גלריה גראפו ( Grafo Galerija ), מוצגת אמנות עכשווית של ציירים צפון אירופאים. כיאה לגלריה השוכנת מתחת למסעדה, היא מתגאה גם במתקן טעימת היין הראשון בליטא.
השפים מרכיבים את המנות לעיני הסועדים, מסעדת דובליס (צילום: כרמית וייס)
טיפים למטיילים בווילנה
תחבורה בווילנה: המרחקים בעיר העתיקה אינם גדולים, אך ניתן להיעזר באוטובוס החשמלי (טרולי-באס) או באחת מ- 36 התחנות להשכרת אופניים ( Cyclocity Vilnius ), בתשלום סמלי קבוע, ובחינם עד חצי שעה כל פעם.
בילויים בווילנה: בעיר לא מעט פאבים ובארים, ובחודשים יולי-אוגוסט מתקיים בה פסטיבל קיץ ( Christopher Summer Festival ), עם מופעים כמעט בכל ערב, במבנים היסטוריים, כיכרות וגנים.
ספא בווילנה: אחרי יום של צעידה בעיר, או אפילו כהפסקה במהלכו, בילוי שעה מענגת במרכז ספא הוא פתרון מושלם. ספא וילנוס ( SPA Vilnius ), הממוקם בשדרות גדימינו, ליד מוזיאון הקג"ב, מציע מגוון גדול של טיפולי פינוק, בריאות ויופי (אפילו מספרה...), ברמה גבוהה ומוקפדת ואווירת רוגע מפנקת.
בתי מלון מומלצים בווילנה
בעיר בתי מלון ברמה גבוהה ומומלץ להזמין מלון במרכז וילנה כדי שניתן יהיה להגיע ברגל לרוב האתרים בעיר ולצאת לבלות בערב.
מלון גרנד קמפינסקי וילנה ( Grand Hotel Kempinski Vilnius ) הוא מלון 5 כוכבים מפנק, השוכן ממש במרכז וילנה, מול כיכר הקתדרלה ובצמוד לעיר העתיקה ורחוב גדימנאס. הכל כאן ברמה גבוהה של אירוח ושירות, החדרים גדולים, הספא מפנק, ארוחת הבוקר – פשוט אין מילים (ולא אוסיף, כדי לא לקלקל הפתעות...), והמחיר – לא נורא בכלל.
מלון בוטיק שייקספיר ( Shakespeare Boutique Hotel ) הוא מלון בוטיק ברמה גבוהה, הממוקם לצד מדרחוב פיליאס בקרבת הקתדרלה ומרכז העיר העתיקה, המחיר סביר והשירות אדיב. כל חדר נקרא ע"ש סופר או דמות מהספרות ויש בו שלל פריטים הקשורים אליו. מרפסת הגג נחמדה מאד ויש חניה פרטית.
מלון אימפריאל (Imperial Hotel ), הוא מלון 5 כוכבים במיקום מעולה בעיר העתיקה, במרחק הליכה נוח מכל מקום. הבר של המלון, הפונה לרחוב, הוא מקום מצוין לארוחה קלה, והמסעדה ברמה גבוהה ביותר.
למעלה: מלון בוטיק שייקספיר - מרפסת הגג ואחד מהחדרים, שכולם קרויים ע"ש דמויות מעולם הספרות
למטה: מלון אימפריאל - מלון 5 כוכבים במחיר שווה לכל כיס בעיר העתיקה
מידע נוסף
כתבות נוספות
יעדי טיול באזור וילנה
אזור טרקאי - טיול קיץ וחורף
קובנה בירת תרבות ליטאית
עיירת הספא בירשטונאס
טיול אקטיבי-רגוע לאזור האגמים מולטאי
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של וילנה וחברת התעופה WizzAir , המפעילה טיסות ישירות לווילנה.
בתי מלון בקרבת הקתדרלה של וילנה
פסלו של גדימינאס עם הזאב, הקתדרלה ומגדל הפעמונים (צילום: כרמית וייס)
300 אלף ליטאים נרצחו או גורשו בימי השלטון הסובייטי, מוזיאון הק.ג.ב. (צילום: כרמית וייס)
העתיקה ביותר והגבוהה ביותר
נחזור אל כיכר הקתדרלה וארמון הדוכסים ( Palace of the Grand Dukes ) שלצדה, שמדרום לו מתחיל המדרחוב המרכזי של העיר העתיקה. רחוב פיליאס ( Pilies ), שפירושו "רחוב המבצר", מציע חנויות מזכרות, חנויות בוטיק, מסעדות ובתי קפה והוא שוקק חיים כל שעות היום, אל תוך הלילה. חצרות פנימיות וסמטאות מתפצלות לשני הצדדים. אחת מהן היא סמטת הסופרים ( Literatų gatvė ), בה מונצחים סופרי ליטא ביצירות אמנות על קירות הבתים.
ממערב לרחוב פיליאס ניצבת האוניברסיטה של וילנה ( Vilnius University ), שהוקמה במאה ה- 16 והיא העתיקה ביותר במדינות הבלטיות. תמורת תשלום צנוע ניתן להיכנס לסיור בין 13 החצרות הפנימיות, ולסיור מודרך (בהרשמה מראש) בספריית האוניברסיטה. מגדל הפעמונים של כנסיית סנט ג'ון ( St. Johns ), מזמן מראה פנורמי מגובה 45 מ', התצפית הגבוהה ביותר בעיר העתיקה (מגדל הטלביזיה גבוה יותר, אך הוא רחוק). אפשר לטפס על 193 מדרגות העץ או לעלות במעלית מודרנית, וגם אז ישארו כמה מדרגות לטפס, אבל הנוף בהחלט שווה את המאמץ. בבסיסו של המגדל שעון מטוטלת , המדגים את תזוזת כדור הארץ
מעברה השני של האוניברסיטה ניצב ארמון הנשיא ( Presidential Palace ), ארמון מרשים מהמאה ה- 14, בו ממוקמים משרדי נשיא ליטא (כיום נשיאה). אם ממשיכים דרומה לאורך מדרחוב פיליאס והרחובות הממשיכים אותו, מגיעים אל כיכר בית העירייה ולשער היחיד ששרד מחומות העיר – שער הזריחה ( Gate of Dawn ), שמעברו השני השוק של וילנה.
בתי מלון בקרבת אוניברסיטת וילנה
פרסקו עונות השנה, המרכז ללימוד השפה הליטאית באוניברסיטה של וילנה (צילום: כרמית וייס)
אתרים על גדות נהר וילניה
כנסיית סנט אן ( St. Anne ) וכנסיית סנט ברנרד ( St. Bernard ), הצמודה אליה, שתיהן בנויות לבנים אדומות ומייצגות בצורה המובהקת ביותר את הסגנון הגותי. מבין הכנסיות הרבות בעיר אזכיר רק עוד כנסייה אחת, הפעם בסגנון בארוק – כנסיית סנט פטר וסנט פול ( St. Peter and St. Paul ), שעבורה כדאי להרחיק מעט ברגל או באופניים.
בעיקול של נהר וילניה נמצא אחד המקומות המעניינים והמשעשעים בווילנה – רפובליקת אוז'ופיס ( Užupis ). קבוצת אמנים המתגוררת ויוצרת במקום, הכריזה עליו כרפובליקה עצמאית, לשם השעשוע והגימיק. כדאי להגיע ולבקר בגלריות ובחנויות המזכרות המשעשעות, ולהביט בחתנים הנושאים את כלותיהם על הגשרים, ערובה לחיי נישואין מוצלחים. השלטים וחוקת הרפובליקה המשעשעת, מוצגים במספר שפות הנהוגות בעיר, בהן גם יידיש, שבעבר אחד מכל שני תושבים בעיר דיבר בה.
כנסיית סנט אן ו כנסיית סנט ברנרד, הסגנון הגותי של וילנה (צילום: כרמית וייס)
חתן נושא את כלתו על הגשר לרפובליקת אז'ופיס, ערובה לחיי נישואין מאושרים (צילום: כרמית וייס)
ירושלים של ליטא
קהילת יהודי ליטא היתה גדולה ומפוארת, מרכז חיי הרוח של יהודי אירופה, ומשום כך כונתה העיר ירושלים ד-ליטא, או ירושלים של הצפון. כיום מונה הקהילה היהודית בליטא כ- 5,000 איש, לאחר שרובה לא שרדה את השואה. ערב מלחמת העולם השנייה התגוררו בווילנה כ- 70 אלף יהודים, קרוב למחצית מתושבי העיר, ועם פרוץ המלחמה נהרו אליה עוד ועוד יהודים מרחבי אירופה הכבושה, שהניחו שימצאו בה בטחון.
פרנסי התיירות של וילנה מבליטים את עברה היהודי. מפה מיוחדת, אותה ניתן לקבל בלשכות המידע העירוניות, מסמנת ומפרטת את האתרים היהודיים בעיר. רובם מצוינים גם על מפת התיירות הכללית של וילנה, כמו שני הגטאות – הקטן והגדול, שגבולותיהם מסומנים במפה.
כתבה בעקבות מגיני הדוד של ליטא
פרויקט הנצחה על קירות הגטו היהודי (צילום: כרמית וייס)
הגאון מווילנה היה מתהפך בקברו
בתחומי הגטו הקטן הצטופפו כ- 12,000 יהודים. רק שלט מזכיר את בית הכנסת הגדול, שניזוק קשות במלחמת העולם השנייה ונהרס בידי השלטון הקומוניסטי. לא הרחק התגורר הגאון מווילנה, שגם ביתו כבר אינו קיים, ושלט על אחד הבתים מזכיר אותו, כמו גם פסלו של הגאון. "הגאון היה מתהפך בקברו למראה הפסל", אומר לי דניאל גורביץ', המדריך אותי בנבכי וילנה היהודית*.
לאחר חיסול הגטו הקטן (1941) הוקם הגטו הגדול, אליו נדחסו 29,000 יהודים. יום חיסול הגטו, ב- 23 בספטמבר (1943), הוא היום בו מציינים בליטא את יום השואה. בגלריה שופר ( Galerija Šofar ), בתחומי הגטו הגדול, ניתן לראות מרתף בו התחבאו שלוש משפחות יהודיות. לידה ניצב פסלו של צמח שאבאד ( Zemach Shabad ), כשלצידו ילדה קטנה, אות לפעילותו כרופא למען ילדי העיר.
פסליהם של הגאון מווילנה והרופא צמח שאבאד בגטו היהודי (צילום: כרמית וייס)
בית כנסת, מלון כשר ומסעדה כשרה
מתוך 105 בתי כנסת ששירתו את יהודי וילנה לפני המלחמה, נותר רק בית הכנסת הכוראלי ( Choralinė sinagoga ), הנמצא בשולי הגטו הגדול. הוא שרד את שלטון הנאצים, שהשתמשו בו כמחסן, ואת השלטון הסובייטי, אז הוא שימש כמפעל. רק עם חידוש עצמאותה של ליטא, בסוף המאה ה- 20, הוא שופץ וחזר לשמש את הקהילה היהודית.
במרחק של כ- 100 מ' מבית הכנסת נמצא מלון קונטי ( Conti Hotel ), המספק לאורחיו גם אוכל כשר והוא פתרון נוח למטיילים שומרי מסורת. לאחרונה נפתחה גם מסעדה כשרה בווילנה, מסעדת ראשון ( Rishon kosher restaurant ), והיא מציעה מאכלים יהודיים מהתפוצות השונות, לצד אוכל ליטאי מסורתי. מיקומה לא הרחק מהקתדרלה ( Tilto Street 3 ) הופך אותה לנגישה מאוד, וכמובן שהיא סגורה בשבת.
בתי מלון בקרבת בית הכנסת של וילנה
מלון קונטי - אוכל כשר ומלון ברמה גבוהה, 100 מ' מבית הכנסת (צילום: כרמית וייס)
אוכל ליטאי וגם קצת אמנות
ברחבי העיר העתיקה של וילנה עשרות מסעדות ובתי קפה. המקומיים מנצלים כל רגע מהקיץ הקצר, כולל ערבי הקיץ הנעימים, כדי לשבת בחוץ. המבחר גדול והרמה טובה, אבל כשאני מבקשת לטעום מהאוכל הליטאי המסורתי אני מתאכזבת – רובו כבד, שמן וחסר טעם.
את סצינת האוכל העכשווית מוביל השף הצעיר דייווידאס ( Deivydas Praspaliauskas ). בגיל 26 הוא כבר זכה במקום השני בתחרות השפים של ליטא לשנת 2015, ומימש את כשרונו מוקדם משחשב. לאחר שנות לימודים ועבודה בדנמרק, הוא שב לליטא ופתח את מסעדת דובליס ( Dublis ), הבנויה משני חלקים. בבראסרי ניתן לאכול ארוחות קלות, תוך צפייה במתרחש במטבח הפתוח, ואילו המסעדה מגישה ארוחות ערב בתפריט קבוע, המתחלף אחת לחודש. אחרי שטועמים את חמש המנות, שהן למעשה שבע או שמונה (כי צריך גם כמה מתאבנים, ומשהו מרענן לפני המנה העיקרית...), וצופים בשפים הצעירים המרכיבים את המנות לעיניי הסועדים, מבינים מדוע חייבים בהזמנת מקום מראש. ב- 50 אירו בלבד נהניתי משלוש שעות מענגות, והרגשתי ממש כמו שופטת במאסטר שף.
השף דייווידאס מספר לי שאת ההשראה שלו הוא מקבל מהטבע המתחלף עם עונות השנה, והציורים שמוצגים בגלריה שבמרתף המסעדה. על קירות האבן המקומרים של גלריה גראפו ( Grafo Galerija ), מוצגת אמנות עכשווית של ציירים צפון אירופאים. כיאה לגלריה השוכנת מתחת למסעדה, היא מתגאה גם במתקן טעימת היין הראשון בליטא.
השפים מרכיבים את המנות לעיני הסועדים, מסעדת דובליס (צילום: כרמית וייס)
טיפים למטיילים בווילנה
תחבורה בווילנה: המרחקים בעיר העתיקה אינם גדולים, אך ניתן להיעזר באוטובוס החשמלי (טרולי-באס) או באחת מ- 36 התחנות להשכרת אופניים ( Cyclocity Vilnius ), בתשלום סמלי קבוע, ובחינם עד חצי שעה כל פעם.
בילויים בווילנה: בעיר לא מעט פאבים ובארים, ובחודשים יולי-אוגוסט מתקיים בה פסטיבל קיץ ( Christopher Summer Festival ), עם מופעים כמעט בכל ערב, במבנים היסטוריים, כיכרות וגנים.
ספא בווילנה: אחרי יום של צעידה בעיר, או אפילו כהפסקה במהלכו, בילוי שעה מענגת במרכז ספא הוא פתרון מושלם. ספא וילנוס ( SPA Vilnius ), הממוקם בשדרות גדימינו, ליד מוזיאון הקג"ב, מציע מגוון גדול של טיפולי פינוק, בריאות ויופי (אפילו מספרה...), ברמה גבוהה ומוקפדת ואווירת רוגע מפנקת.
בתי מלון מומלצים בווילנה
בעיר בתי מלון ברמה גבוהה ומומלץ להזמין מלון במרכז וילנה כדי שניתן יהיה להגיע ברגל לרוב האתרים בעיר ולצאת לבלות בערב.
מלון גרנד קמפינסקי וילנה ( Grand Hotel Kempinski Vilnius ) הוא מלון 5 כוכבים מפנק, השוכן ממש במרכז וילנה, מול כיכר הקתדרלה ובצמוד לעיר העתיקה ורחוב גדימנאס. הכל כאן ברמה גבוהה של אירוח ושירות, החדרים גדולים, הספא מפנק, ארוחת הבוקר – פשוט אין מילים (ולא אוסיף, כדי לא לקלקל הפתעות...), והמחיר – לא נורא בכלל.
מלון בוטיק שייקספיר ( Shakespeare Boutique Hotel ) הוא מלון בוטיק ברמה גבוהה, הממוקם לצד מדרחוב פיליאס בקרבת הקתדרלה ומרכז העיר העתיקה, המחיר סביר והשירות אדיב. כל חדר נקרא ע"ש סופר או דמות מהספרות ויש בו שלל פריטים הקשורים אליו. מרפסת הגג נחמדה מאד ויש חניה פרטית.
מלון אימפריאל (Imperial Hotel ), הוא מלון 5 כוכבים במיקום מעולה בעיר העתיקה, במרחק הליכה נוח מכל מקום. הבר של המלון, הפונה לרחוב, הוא מקום מצוין לארוחה קלה, והמסעדה ברמה גבוהה ביותר.
למעלה: מלון בוטיק שייקספיר - מרפסת הגג ואחד מהחדרים, שכולם קרויים ע"ש דמויות מעולם הספרות
למטה: מלון אימפריאל - מלון 5 כוכבים במחיר שווה לכל כיס בעיר העתיקה
מידע נוסף
כתבות נוספות
יעדי טיול באזור וילנה
אזור טרקאי - טיול קיץ וחורף
קובנה בירת תרבות ליטאית
עיירת הספא בירשטונאס
טיול אקטיבי-רגוע לאזור האגמים מולטאי
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של וילנה וחברת התעופה WizzAir , המפעילה טיסות ישירות לווילנה.
בתי מלון בקרבת אוניברסיטת וילנה
פרסקו עונות השנה, המרכז ללימוד השפה הליטאית באוניברסיטה של וילנה (צילום: כרמית וייס)
חתן נושא את כלתו על הגשר לרפובליקת אז'ופיס, ערובה לחיי נישואין מאושרים (צילום: כרמית וייס)
ירושלים של ליטא
קהילת יהודי ליטא היתה גדולה ומפוארת, מרכז חיי הרוח של יהודי אירופה, ומשום כך כונתה העיר ירושלים ד-ליטא, או ירושלים של הצפון. כיום מונה הקהילה היהודית בליטא כ- 5,000 איש, לאחר שרובה לא שרדה את השואה. ערב מלחמת העולם השנייה התגוררו בווילנה כ- 70 אלף יהודים, קרוב למחצית מתושבי העיר, ועם פרוץ המלחמה נהרו אליה עוד ועוד יהודים מרחבי אירופה הכבושה, שהניחו שימצאו בה בטחון.
פרנסי התיירות של וילנה מבליטים את עברה היהודי. מפה מיוחדת, אותה ניתן לקבל בלשכות המידע העירוניות, מסמנת ומפרטת את האתרים היהודיים בעיר. רובם מצוינים גם על מפת התיירות הכללית של וילנה, כמו שני הגטאות – הקטן והגדול, שגבולותיהם מסומנים במפה.
כתבה בעקבות מגיני הדוד של ליטא
פרויקט הנצחה על קירות הגטו היהודי (צילום: כרמית וייס)
הגאון מווילנה היה מתהפך בקברו
בתחומי הגטו הקטן הצטופפו כ- 12,000 יהודים. רק שלט מזכיר את בית הכנסת הגדול, שניזוק קשות במלחמת העולם השנייה ונהרס בידי השלטון הקומוניסטי. לא הרחק התגורר הגאון מווילנה, שגם ביתו כבר אינו קיים, ושלט על אחד הבתים מזכיר אותו, כמו גם פסלו של הגאון. "הגאון היה מתהפך בקברו למראה הפסל", אומר לי דניאל גורביץ', המדריך אותי בנבכי וילנה היהודית*.
לאחר חיסול הגטו הקטן (1941) הוקם הגטו הגדול, אליו נדחסו 29,000 יהודים. יום חיסול הגטו, ב- 23 בספטמבר (1943), הוא היום בו מציינים בליטא את יום השואה. בגלריה שופר ( Galerija Šofar ), בתחומי הגטו הגדול, ניתן לראות מרתף בו התחבאו שלוש משפחות יהודיות. לידה ניצב פסלו של צמח שאבאד ( Zemach Shabad ), כשלצידו ילדה קטנה, אות לפעילותו כרופא למען ילדי העיר.
פסליהם של הגאון מווילנה והרופא צמח שאבאד בגטו היהודי (צילום: כרמית וייס)
בית כנסת, מלון כשר ומסעדה כשרה
מתוך 105 בתי כנסת ששירתו את יהודי וילנה לפני המלחמה, נותר רק בית הכנסת הכוראלי ( Choralinė sinagoga ), הנמצא בשולי הגטו הגדול. הוא שרד את שלטון הנאצים, שהשתמשו בו כמחסן, ואת השלטון הסובייטי, אז הוא שימש כמפעל. רק עם חידוש עצמאותה של ליטא, בסוף המאה ה- 20, הוא שופץ וחזר לשמש את הקהילה היהודית.
במרחק של כ- 100 מ' מבית הכנסת נמצא מלון קונטי ( Conti Hotel ), המספק לאורחיו גם אוכל כשר והוא פתרון נוח למטיילים שומרי מסורת. לאחרונה נפתחה גם מסעדה כשרה בווילנה, מסעדת ראשון ( Rishon kosher restaurant ), והיא מציעה מאכלים יהודיים מהתפוצות השונות, לצד אוכל ליטאי מסורתי. מיקומה לא הרחק מהקתדרלה ( Tilto Street 3 ) הופך אותה לנגישה מאוד, וכמובן שהיא סגורה בשבת.
בתי מלון בקרבת בית הכנסת של וילנה
מלון קונטי - אוכל כשר ומלון ברמה גבוהה, 100 מ' מבית הכנסת (צילום: כרמית וייס)
אוכל ליטאי וגם קצת אמנות
ברחבי העיר העתיקה של וילנה עשרות מסעדות ובתי קפה. המקומיים מנצלים כל רגע מהקיץ הקצר, כולל ערבי הקיץ הנעימים, כדי לשבת בחוץ. המבחר גדול והרמה טובה, אבל כשאני מבקשת לטעום מהאוכל הליטאי המסורתי אני מתאכזבת – רובו כבד, שמן וחסר טעם.
את סצינת האוכל העכשווית מוביל השף הצעיר דייווידאס ( Deivydas Praspaliauskas ). בגיל 26 הוא כבר זכה במקום השני בתחרות השפים של ליטא לשנת 2015, ומימש את כשרונו מוקדם משחשב. לאחר שנות לימודים ועבודה בדנמרק, הוא שב לליטא ופתח את מסעדת דובליס ( Dublis ), הבנויה משני חלקים. בבראסרי ניתן לאכול ארוחות קלות, תוך צפייה במתרחש במטבח הפתוח, ואילו המסעדה מגישה ארוחות ערב בתפריט קבוע, המתחלף אחת לחודש. אחרי שטועמים את חמש המנות, שהן למעשה שבע או שמונה (כי צריך גם כמה מתאבנים, ומשהו מרענן לפני המנה העיקרית...), וצופים בשפים הצעירים המרכיבים את המנות לעיניי הסועדים, מבינים מדוע חייבים בהזמנת מקום מראש. ב- 50 אירו בלבד נהניתי משלוש שעות מענגות, והרגשתי ממש כמו שופטת במאסטר שף.
השף דייווידאס מספר לי שאת ההשראה שלו הוא מקבל מהטבע המתחלף עם עונות השנה, והציורים שמוצגים בגלריה שבמרתף המסעדה. על קירות האבן המקומרים של גלריה גראפו ( Grafo Galerija ), מוצגת אמנות עכשווית של ציירים צפון אירופאים. כיאה לגלריה השוכנת מתחת למסעדה, היא מתגאה גם במתקן טעימת היין הראשון בליטא.
השפים מרכיבים את המנות לעיני הסועדים, מסעדת דובליס (צילום: כרמית וייס)
טיפים למטיילים בווילנה
תחבורה בווילנה: המרחקים בעיר העתיקה אינם גדולים, אך ניתן להיעזר באוטובוס החשמלי (טרולי-באס) או באחת מ- 36 התחנות להשכרת אופניים ( Cyclocity Vilnius ), בתשלום סמלי קבוע, ובחינם עד חצי שעה כל פעם.
בילויים בווילנה: בעיר לא מעט פאבים ובארים, ובחודשים יולי-אוגוסט מתקיים בה פסטיבל קיץ ( Christopher Summer Festival ), עם מופעים כמעט בכל ערב, במבנים היסטוריים, כיכרות וגנים.
ספא בווילנה: אחרי יום של צעידה בעיר, או אפילו כהפסקה במהלכו, בילוי שעה מענגת במרכז ספא הוא פתרון מושלם. ספא וילנוס ( SPA Vilnius ), הממוקם בשדרות גדימינו, ליד מוזיאון הקג"ב, מציע מגוון גדול של טיפולי פינוק, בריאות ויופי (אפילו מספרה...), ברמה גבוהה ומוקפדת ואווירת רוגע מפנקת.
בתי מלון מומלצים בווילנה
בעיר בתי מלון ברמה גבוהה ומומלץ להזמין מלון במרכז וילנה כדי שניתן יהיה להגיע ברגל לרוב האתרים בעיר ולצאת לבלות בערב.
מלון גרנד קמפינסקי וילנה ( Grand Hotel Kempinski Vilnius ) הוא מלון 5 כוכבים מפנק, השוכן ממש במרכז וילנה, מול כיכר הקתדרלה ובצמוד לעיר העתיקה ורחוב גדימנאס. הכל כאן ברמה גבוהה של אירוח ושירות, החדרים גדולים, הספא מפנק, ארוחת הבוקר – פשוט אין מילים (ולא אוסיף, כדי לא לקלקל הפתעות...), והמחיר – לא נורא בכלל.
מלון בוטיק שייקספיר ( Shakespeare Boutique Hotel ) הוא מלון בוטיק ברמה גבוהה, הממוקם לצד מדרחוב פיליאס בקרבת הקתדרלה ומרכז העיר העתיקה, המחיר סביר והשירות אדיב. כל חדר נקרא ע"ש סופר או דמות מהספרות ויש בו שלל פריטים הקשורים אליו. מרפסת הגג נחמדה מאד ויש חניה פרטית.
מלון אימפריאל (Imperial Hotel ), הוא מלון 5 כוכבים במיקום מעולה בעיר העתיקה, במרחק הליכה נוח מכל מקום. הבר של המלון, הפונה לרחוב, הוא מקום מצוין לארוחה קלה, והמסעדה ברמה גבוהה ביותר.
למעלה: מלון בוטיק שייקספיר - מרפסת הגג ואחד מהחדרים, שכולם קרויים ע"ש דמויות מעולם הספרות
למטה: מלון אימפריאל - מלון 5 כוכבים במחיר שווה לכל כיס בעיר העתיקה
מידע נוסף
כתבות נוספות
יעדי טיול באזור וילנה
אזור טרקאי - טיול קיץ וחורף
קובנה בירת תרבות ליטאית
עיירת הספא בירשטונאס
טיול אקטיבי-רגוע לאזור האגמים מולטאי
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של וילנה וחברת התעופה WizzAir , המפעילה טיסות ישירות לווילנה.
פרויקט הנצחה על קירות הגטו היהודי (צילום: כרמית וייס)
הגאון מווילנה היה מתהפך בקברו
בתחומי הגטו הקטן הצטופפו כ- 12,000 יהודים. רק שלט מזכיר את בית הכנסת הגדול, שניזוק קשות במלחמת העולם השנייה ונהרס בידי השלטון הקומוניסטי. לא הרחק התגורר הגאון מווילנה, שגם ביתו כבר אינו קיים, ושלט על אחד הבתים מזכיר אותו, כמו גם פסלו של הגאון. "הגאון היה מתהפך בקברו למראה הפסל", אומר לי דניאל גורביץ', המדריך אותי בנבכי וילנה היהודית*.
לאחר חיסול הגטו הקטן (1941) הוקם הגטו הגדול, אליו נדחסו 29,000 יהודים. יום חיסול הגטו, ב- 23 בספטמבר (1943), הוא היום בו מציינים בליטא את יום השואה. בגלריה שופר ( Galerija Šofar ), בתחומי הגטו הגדול, ניתן לראות מרתף בו התחבאו שלוש משפחות יהודיות. לידה ניצב פסלו של צמח שאבאד ( Zemach Shabad ), כשלצידו ילדה קטנה, אות לפעילותו כרופא למען ילדי העיר.
פסליהם של הגאון מווילנה והרופא צמח שאבאד בגטו היהודי (צילום: כרמית וייס)
בית כנסת, מלון כשר ומסעדה כשרה
מתוך 105 בתי כנסת ששירתו את יהודי וילנה לפני המלחמה, נותר רק בית הכנסת הכוראלי ( Choralinė sinagoga ), הנמצא בשולי הגטו הגדול. הוא שרד את שלטון הנאצים, שהשתמשו בו כמחסן, ואת השלטון הסובייטי, אז הוא שימש כמפעל. רק עם חידוש עצמאותה של ליטא, בסוף המאה ה- 20, הוא שופץ וחזר לשמש את הקהילה היהודית.
במרחק של כ- 100 מ' מבית הכנסת נמצא מלון קונטי ( Conti Hotel ), המספק לאורחיו גם אוכל כשר והוא פתרון נוח למטיילים שומרי מסורת. לאחרונה נפתחה גם מסעדה כשרה בווילנה, מסעדת ראשון ( Rishon kosher restaurant ), והיא מציעה מאכלים יהודיים מהתפוצות השונות, לצד אוכל ליטאי מסורתי. מיקומה לא הרחק מהקתדרלה ( Tilto Street 3 ) הופך אותה לנגישה מאוד, וכמובן שהיא סגורה בשבת.
בתי מלון בקרבת בית הכנסת של וילנה
מלון קונטי - אוכל כשר ומלון ברמה גבוהה, 100 מ' מבית הכנסת (צילום: כרמית וייס)
אוכל ליטאי וגם קצת אמנות
ברחבי העיר העתיקה של וילנה עשרות מסעדות ובתי קפה. המקומיים מנצלים כל רגע מהקיץ הקצר, כולל ערבי הקיץ הנעימים, כדי לשבת בחוץ. המבחר גדול והרמה טובה, אבל כשאני מבקשת לטעום מהאוכל הליטאי המסורתי אני מתאכזבת – רובו כבד, שמן וחסר טעם.
את סצינת האוכל העכשווית מוביל השף הצעיר דייווידאס ( Deivydas Praspaliauskas ). בגיל 26 הוא כבר זכה במקום השני בתחרות השפים של ליטא לשנת 2015, ומימש את כשרונו מוקדם משחשב. לאחר שנות לימודים ועבודה בדנמרק, הוא שב לליטא ופתח את מסעדת דובליס ( Dublis ), הבנויה משני חלקים. בבראסרי ניתן לאכול ארוחות קלות, תוך צפייה במתרחש במטבח הפתוח, ואילו המסעדה מגישה ארוחות ערב בתפריט קבוע, המתחלף אחת לחודש. אחרי שטועמים את חמש המנות, שהן למעשה שבע או שמונה (כי צריך גם כמה מתאבנים, ומשהו מרענן לפני המנה העיקרית...), וצופים בשפים הצעירים המרכיבים את המנות לעיניי הסועדים, מבינים מדוע חייבים בהזמנת מקום מראש. ב- 50 אירו בלבד נהניתי משלוש שעות מענגות, והרגשתי ממש כמו שופטת במאסטר שף.
השף דייווידאס מספר לי שאת ההשראה שלו הוא מקבל מהטבע המתחלף עם עונות השנה, והציורים שמוצגים בגלריה שבמרתף המסעדה. על קירות האבן המקומרים של גלריה גראפו ( Grafo Galerija ), מוצגת אמנות עכשווית של ציירים צפון אירופאים. כיאה לגלריה השוכנת מתחת למסעדה, היא מתגאה גם במתקן טעימת היין הראשון בליטא.
השפים מרכיבים את המנות לעיני הסועדים, מסעדת דובליס (צילום: כרמית וייס)
טיפים למטיילים בווילנה
תחבורה בווילנה: המרחקים בעיר העתיקה אינם גדולים, אך ניתן להיעזר באוטובוס החשמלי (טרולי-באס) או באחת מ- 36 התחנות להשכרת אופניים ( Cyclocity Vilnius ), בתשלום סמלי קבוע, ובחינם עד חצי שעה כל פעם.
בילויים בווילנה: בעיר לא מעט פאבים ובארים, ובחודשים יולי-אוגוסט מתקיים בה פסטיבל קיץ ( Christopher Summer Festival ), עם מופעים כמעט בכל ערב, במבנים היסטוריים, כיכרות וגנים.
ספא בווילנה: אחרי יום של צעידה בעיר, או אפילו כהפסקה במהלכו, בילוי שעה מענגת במרכז ספא הוא פתרון מושלם. ספא וילנוס ( SPA Vilnius ), הממוקם בשדרות גדימינו, ליד מוזיאון הקג"ב, מציע מגוון גדול של טיפולי פינוק, בריאות ויופי (אפילו מספרה...), ברמה גבוהה ומוקפדת ואווירת רוגע מפנקת.
בתי מלון מומלצים בווילנה
בעיר בתי מלון ברמה גבוהה ומומלץ להזמין מלון במרכז וילנה כדי שניתן יהיה להגיע ברגל לרוב האתרים בעיר ולצאת לבלות בערב.
מלון גרנד קמפינסקי וילנה ( Grand Hotel Kempinski Vilnius ) הוא מלון 5 כוכבים מפנק, השוכן ממש במרכז וילנה, מול כיכר הקתדרלה ובצמוד לעיר העתיקה ורחוב גדימנאס. הכל כאן ברמה גבוהה של אירוח ושירות, החדרים גדולים, הספא מפנק, ארוחת הבוקר – פשוט אין מילים (ולא אוסיף, כדי לא לקלקל הפתעות...), והמחיר – לא נורא בכלל.
מלון בוטיק שייקספיר ( Shakespeare Boutique Hotel ) הוא מלון בוטיק ברמה גבוהה, הממוקם לצד מדרחוב פיליאס בקרבת הקתדרלה ומרכז העיר העתיקה, המחיר סביר והשירות אדיב. כל חדר נקרא ע"ש סופר או דמות מהספרות ויש בו שלל פריטים הקשורים אליו. מרפסת הגג נחמדה מאד ויש חניה פרטית.
מלון אימפריאל (Imperial Hotel ), הוא מלון 5 כוכבים במיקום מעולה בעיר העתיקה, במרחק הליכה נוח מכל מקום. הבר של המלון, הפונה לרחוב, הוא מקום מצוין לארוחה קלה, והמסעדה ברמה גבוהה ביותר.
למעלה: מלון בוטיק שייקספיר - מרפסת הגג ואחד מהחדרים, שכולם קרויים ע"ש דמויות מעולם הספרות
למטה: מלון אימפריאל - מלון 5 כוכבים במחיר שווה לכל כיס בעיר העתיקה
מידע נוסף
כתבות נוספות
יעדי טיול באזור וילנה
אזור טרקאי - טיול קיץ וחורף
קובנה בירת תרבות ליטאית
עיירת הספא בירשטונאס
טיול אקטיבי-רגוע לאזור האגמים מולטאי
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של וילנה וחברת התעופה WizzAir , המפעילה טיסות ישירות לווילנה.
פסליהם של הגאון מווילנה והרופא צמח שאבאד בגטו היהודי (צילום: כרמית וייס)
במרחק של כ- 100 מ' מבית הכנסת נמצא מלון קונטי (
בתי מלון בקרבת בית הכנסת של וילנה
מלון קונטי - אוכל כשר ומלון ברמה גבוהה, 100 מ' מבית הכנסת (צילום: כרמית וייס)
אוכל ליטאי וגם קצת אמנות
ברחבי העיר העתיקה של וילנה עשרות מסעדות ובתי קפה. המקומיים מנצלים כל רגע מהקיץ הקצר, כולל ערבי הקיץ הנעימים, כדי לשבת בחוץ. המבחר גדול והרמה טובה, אבל כשאני מבקשת לטעום מהאוכל הליטאי המסורתי אני מתאכזבת – רובו כבד, שמן וחסר טעם.
את סצינת האוכל העכשווית מוביל השף הצעיר דייווידאס ( Deivydas Praspaliauskas ). בגיל 26 הוא כבר זכה במקום השני בתחרות השפים של ליטא לשנת 2015, ומימש את כשרונו מוקדם משחשב. לאחר שנות לימודים ועבודה בדנמרק, הוא שב לליטא ופתח את מסעדת דובליס ( Dublis ), הבנויה משני חלקים. בבראסרי ניתן לאכול ארוחות קלות, תוך צפייה במתרחש במטבח הפתוח, ואילו המסעדה מגישה ארוחות ערב בתפריט קבוע, המתחלף אחת לחודש. אחרי שטועמים את חמש המנות, שהן למעשה שבע או שמונה (כי צריך גם כמה מתאבנים, ומשהו מרענן לפני המנה העיקרית...), וצופים בשפים הצעירים המרכיבים את המנות לעיניי הסועדים, מבינים מדוע חייבים בהזמנת מקום מראש. ב- 50 אירו בלבד נהניתי משלוש שעות מענגות, והרגשתי ממש כמו שופטת במאסטר שף.
השף דייווידאס מספר לי שאת ההשראה שלו הוא מקבל מהטבע המתחלף עם עונות השנה, והציורים שמוצגים בגלריה שבמרתף המסעדה. על קירות האבן המקומרים של גלריה גראפו ( Grafo Galerija ), מוצגת אמנות עכשווית של ציירים צפון אירופאים. כיאה לגלריה השוכנת מתחת למסעדה, היא מתגאה גם במתקן טעימת היין הראשון בליטא.
השפים מרכיבים את המנות לעיני הסועדים, מסעדת דובליס (צילום: כרמית וייס)
טיפים למטיילים בווילנה
תחבורה בווילנה: המרחקים בעיר העתיקה אינם גדולים, אך ניתן להיעזר באוטובוס החשמלי (טרולי-באס) או באחת מ- 36 התחנות להשכרת אופניים ( Cyclocity Vilnius ), בתשלום סמלי קבוע, ובחינם עד חצי שעה כל פעם.
בילויים בווילנה: בעיר לא מעט פאבים ובארים, ובחודשים יולי-אוגוסט מתקיים בה פסטיבל קיץ ( Christopher Summer Festival ), עם מופעים כמעט בכל ערב, במבנים היסטוריים, כיכרות וגנים.
ספא בווילנה: אחרי יום של צעידה בעיר, או אפילו כהפסקה במהלכו, בילוי שעה מענגת במרכז ספא הוא פתרון מושלם. ספא וילנוס ( SPA Vilnius ), הממוקם בשדרות גדימינו, ליד מוזיאון הקג"ב, מציע מגוון גדול של טיפולי פינוק, בריאות ויופי (אפילו מספרה...), ברמה גבוהה ומוקפדת ואווירת רוגע מפנקת.
בתי מלון מומלצים בווילנה
בעיר בתי מלון ברמה גבוהה ומומלץ להזמין מלון במרכז וילנה כדי שניתן יהיה להגיע ברגל לרוב האתרים בעיר ולצאת לבלות בערב.
מלון גרנד קמפינסקי וילנה ( Grand Hotel Kempinski Vilnius ) הוא מלון 5 כוכבים מפנק, השוכן ממש במרכז וילנה, מול כיכר הקתדרלה ובצמוד לעיר העתיקה ורחוב גדימנאס. הכל כאן ברמה גבוהה של אירוח ושירות, החדרים גדולים, הספא מפנק, ארוחת הבוקר – פשוט אין מילים (ולא אוסיף, כדי לא לקלקל הפתעות...), והמחיר – לא נורא בכלל.
מלון בוטיק שייקספיר ( Shakespeare Boutique Hotel ) הוא מלון בוטיק ברמה גבוהה, הממוקם לצד מדרחוב פיליאס בקרבת הקתדרלה ומרכז העיר העתיקה, המחיר סביר והשירות אדיב. כל חדר נקרא ע"ש סופר או דמות מהספרות ויש בו שלל פריטים הקשורים אליו. מרפסת הגג נחמדה מאד ויש חניה פרטית.
מלון אימפריאל (Imperial Hotel ), הוא מלון 5 כוכבים במיקום מעולה בעיר העתיקה, במרחק הליכה נוח מכל מקום. הבר של המלון, הפונה לרחוב, הוא מקום מצוין לארוחה קלה, והמסעדה ברמה גבוהה ביותר.
למעלה: מלון בוטיק שייקספיר - מרפסת הגג ואחד מהחדרים, שכולם קרויים ע"ש דמויות מעולם הספרות
למטה: מלון אימפריאל - מלון 5 כוכבים במחיר שווה לכל כיס בעיר העתיקה
מידע נוסף
כתבות נוספות
יעדי טיול באזור וילנה
אזור טרקאי - טיול קיץ וחורף
קובנה בירת תרבות ליטאית
עיירת הספא בירשטונאס
טיול אקטיבי-רגוע לאזור האגמים מולטאי
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של וילנה וחברת התעופה WizzAir , המפעילה טיסות ישירות לווילנה.
השפים מרכיבים את המנות לעיני הסועדים, מסעדת דובליס (צילום: כרמית וייס)
תחבורה בווילנה: המרחקים בעיר העתיקה אינם גדולים, אך ניתן להיעזר באוטובוס החשמלי (טרולי-באס) או באחת מ- 36 התחנות להשכרת אופניים ( Cyclocity Vilnius ), בתשלום סמלי קבוע, ובחינם עד חצי שעה כל פעם.
בילויים בווילנה: בעיר לא מעט פאבים ובארים, ובחודשים יולי-אוגוסט מתקיים בה פסטיבל קיץ ( Christopher Summer Festival ), עם מופעים כמעט בכל ערב, במבנים היסטוריים, כיכרות וגנים.
ספא בווילנה: אחרי יום של צעידה בעיר, או אפילו כהפסקה במהלכו, בילוי שעה מענגת במרכז ספא הוא פתרון מושלם. ספא וילנוס ( SPA Vilnius ), הממוקם בשדרות גדימינו, ליד מוזיאון הקג"ב, מציע מגוון גדול של טיפולי פינוק, בריאות ויופי (אפילו מספרה...), ברמה גבוהה ומוקפדת ואווירת רוגע מפנקת.
בתי מלון מומלצים בווילנה
בעיר בתי מלון ברמה גבוהה ומומלץ להזמין מלון במרכז וילנה כדי שניתן יהיה להגיע ברגל לרוב האתרים בעיר ולצאת לבלות בערב.
מלון גרנד קמפינסקי וילנה ( Grand Hotel Kempinski Vilnius ) הוא מלון 5 כוכבים מפנק, השוכן ממש במרכז וילנה, מול כיכר הקתדרלה ובצמוד לעיר העתיקה ורחוב גדימנאס. הכל כאן ברמה גבוהה של אירוח ושירות, החדרים גדולים, הספא מפנק, ארוחת הבוקר – פשוט אין מילים (ולא אוסיף, כדי לא לקלקל הפתעות...), והמחיר – לא נורא בכלל.
מלון בוטיק שייקספיר ( Shakespeare Boutique Hotel ) הוא מלון בוטיק ברמה גבוהה, הממוקם לצד מדרחוב פיליאס בקרבת הקתדרלה ומרכז העיר העתיקה, המחיר סביר והשירות אדיב. כל חדר נקרא ע"ש סופר או דמות מהספרות ויש בו שלל פריטים הקשורים אליו. מרפסת הגג נחמדה מאד ויש חניה פרטית.
מלון אימפריאל (Imperial Hotel ), הוא מלון 5 כוכבים במיקום מעולה בעיר העתיקה, במרחק הליכה נוח מכל מקום. הבר של המלון, הפונה לרחוב, הוא מקום מצוין לארוחה קלה, והמסעדה ברמה גבוהה ביותר.
למעלה: מלון בוטיק שייקספיר - מרפסת הגג ואחד מהחדרים, שכולם קרויים ע"ש דמויות מעולם הספרות
למטה: מלון אימפריאל - מלון 5 כוכבים במחיר שווה לכל כיס בעיר העתיקה
מידע נוסף
כתבות נוספות
יעדי טיול באזור וילנה
אזור טרקאי - טיול קיץ וחורף
קובנה בירת תרבות ליטאית
עיירת הספא בירשטונאס
טיול אקטיבי-רגוע לאזור האגמים מולטאי
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של וילנה וחברת התעופה WizzAir , המפעילה טיסות ישירות לווילנה.
מלון גרנד קמפינסקי וילנה (
מלון אימפריאל (
למטה: מלון אימפריאל - מלון 5 כוכבים במחיר שווה לכל כיס בעיר העתיקה
כתבות נוספות
יעדי טיול באזור וילנה
אזור טרקאי - טיול קיץ וחורף
קובנה בירת תרבות ליטאית
עיירת הספא בירשטונאס
טיול אקטיבי-רגוע לאזור האגמים מולטאי
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של וילנה וחברת התעופה WizzAir , המפעילה טיסות ישירות לווילנה.
עיירת הספא בירשטונאס
טיול אקטיבי-רגוע לאזור האגמים מולטאי