טיולי יום מחוץ לווילנה

כל הירוק הזה – טיולי יום באזור וילנה
מאת: כרמית וייס 


אם חשבתם שליטא נמצאת אי-שם בצפון-מזרח אירופה, כדאי שתחשבו שוב... כי מרכזה הגיאוגרפי של אירופה נמדד לא הרחק מהבירה וילנה. במקום הוקם פארק פסלים מיוחד, בו נבקר יחד עם עוד מספר אתרים אליהם מומלץ להגיע בטיולי יום מהעיר.


העיר וילנה מוקפת יערות ושדות. הצבע הירוק עוטף אותנו מכל עבר ומשרה שקט ושלווה, שהנפש הישראלית כה זקוקה להם. אך במקום אחד הירוק הזה מסתיר כתם היסטורי שלא נרצה לשכוח, ולכן בו אתחיל כתבה זו, לפני שאעבור למקומות שמחים יותר.

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

טירת טרקאי הבנויה על אי באגם גאלבה  (צילום: MNstudio)
מראה טירת טרקאי מהחוף  (צילום: כרמית וייס)
פארק הפסלים של מרכז אירופה  (צילום: כרמית וייס)
הגנים הבוטניים של אוניברסיטת וילנה  (צילום: כרמית וייס)
אתר ההנצחה בגיא ההריגה פונאר  (צילום: כרמית וייס)
כמה יפה פורח הלילך, הגנים הבוטניים  (צילום: כרמית וייס)
"חומות של זיכרון" - הנצחה ליהודי ליטא  (צילום: כרמית וייס)
כלה יפהפייה על רקע טירת טרקאי  (צילום: כרמית וייס)


יעדים לטיולי יום מווילנה המוזכרים בכתבה (A-F), מלון אספרנזה ריזורט (G) 
(להגדלה לחצו על סמל הריבוע בפינה העליונה)
 
 

השקט של פונאר

שקט, שקט, בני נחרישה!
כאן צומחים קברים,
השונאים אותם נטעו
פה מעברים.
 
אל פונאר דרכים יובילו,
דרך אין לחזור,
לבלי שוב הלך לו אבא
ועמו האור.
 
את מילות השיר כולנו מכירים, הוא מתנגן בכל יום זיכרון לשואה. המשורר והמלחין, שניהם ילידי וילנה, כתבו מעין שיר ערש ששרה אם לבנה, על אחד ממעשי הזוועה של אותה מלחמה. וזה קרה כאן, בליטא, לא הרחק מעיר הבירה וילנה (Vilnius), בתוך כל השקט הזה.
כתבה על וילנה
 
סנדרה ג'ונסון שרה את השיר פונאר בליווי צילומים של גיא ההריגה
 
 

הזוועה שצמחה מתוך השלווה

יערות גבוהים מתנשאים לצידי הדרך בת 15 הקילומטרים מהעיר וילנה, והשלווה האופפת אותם היא ניגוד מוחלט לזוועה שידע המקום. אני מנסה לדמיין את הניצולים הבודדים שהצליחו להימלט אל בין העצים הגבוהים, והפרטיזנים שאולי הסתתרו כאן. אנחנו מגיעים אל פונאר, או בשמו הליטאי פנראי (Paneriai), גיא הריגה ענק בסמוך לכפר קטן באותו שם.
 
בורות שנחפרו במקום לצורך אחסון דלק, תחנת רכבת סמוכה, והיער שסוגר על המקום מכל עבר, שיחקו לידי הנאצים כדי לרצוח ולקבור במקום כמעט את כל יהדות ליטא, מהמפוארות בקהילות יהודי אירופה. מיולי 1941 עד אוגוסט 1944 נרצחו כאן 70,000 מיהודי העיר וסביבתה, ביחד עם 30,000 פולנים ורוסים. עדות חשובה למה שהתרחש כאן סיפק אחד מתושבי הכפר, שניהל פנקס בו רשם יום אחר יום את שראו עיניו ושמעו אוזניו.
 
אבל הסיפור המרשים ביותר הוא של קומנדו שורפי הגופות, קבוצת אסירים יהודים שעסקה בעבודה הנוראה. אזוקים בשלשלאות הם חפרו מנהרה מתוך הבור בו שהו בלילות, בעזרת כפות מתכת. בלילה של 19באפריל 1944 הם ניסרו את השלשלאות והצליחו לברוח, אך רק 12 מתוכם שרדו כדי לספר. לאחרונה הודגמה המנהרה בשלמותה בבדיקות הדמיה מיוחדות. לצד הבורות, שכיאה לליטא הם ירוקים עכשיו, הוקמו במקום מספר אנדרטאות ומוזיאון קטן, שלוחה של מוזיאון הגאון מווילנה (Vilna Gaon Jewish State Museum).
גיא ההריגה פונאר, ליטא
זוועה בלב יער פונאר, בור שריפת הגופות ממנו ברחו האסירים במנהרה שחפרו  (צילום: כרמית וייס)
 
 

קהילת הקראים והטירה של טרקאי

20 ק"מ מזרחה משם שוכנת העיר טרקאי (Trakai), אחד מיעדי התיירות הפופולריים של ליטא. העיר, שכיום מתגוררים בה 5,000 תושבים, היתה בעבר בירתה של ליטא. גאדימינאס (Gediminas‏), דוכס ליטא בימי גדולתה במאה ה-14, הקים במקום טירה גדולה וקבע בה את מרכז שלטונו.
 
העיר שוכנת על חצי אי, החודר לעומק אגם גאלבה (Galvė), הגדול בין מספר אגמים המקיפים את העיר. ברחובה הראשי בתי עץ צבעוניים, השייכים לקראים, שהובאו לכאן כדי לשמור על הטירה, מחצי האי קרים (Crimea) שבים השחור. שלושה חלונות בחזית בתי העץ מסמלים את נאמנותם לאלוהים, למשפחה ולשלטון הליטאי.
 
גשר עץ מוליך מהעיירה טרקאי אל האטרקציה העיקרית, בשבילה מגיעים לכאן תיירים רבים – טירת טרקאי. בסופי שבוע מגיעים גם כלות וחתנים, להצטלם עם הטירה המרשימה שעל האי הקטן. עשרות סירות מפרש המשייטות במי האגם, ולצידן סירות משוטים ופדלים, מעשירות את התמונה בשלווה קסומה. תמונות הטירה הפוטוגנית מככבות כמעט בכל פרסום תיירותי של ליטא. היא מזכירה את טירת מאלבורק (Malbork), שבאזור האגמים המזוריים של צפון פולין, אך היא פחות מאסיבית ממנה. כמו אזור האגמים של השכנה פולין, גם ליטא התברכה באגמים רבים, כ- 6,000 במספר, ששלושים מהם נמצאים באזור טרקאי.
כתבה על אזור טרקאי - טיול קיץ וחורף
 
טירת טרקאי, ליטא
העיר טרקאי בנויה על חצי אי החודר לאגם גאלבה,
שבו איים רבים, שעל אחד מהם נבנתה טירת טרקאי
 (צילום: MNstudio)

טירת טרקאי, ליטא
טירת טרקאי הפוטוגנית וזוג טרי, שהיה זוכה לתמונת חתונה יפה יותר לולא העננים (צילום: כרמית וייס)
 

אוכל קראי על גדות האגם

כ-20 איים קטנים יש באגם, ואת חלקם אנו רואים בשייט של כשעה, עם אחת מספינות התיירים הממתינות על הרציף. יורי, הבעלים של ספינת Holiday Boat, משתייך לקהילת הקראים הקטנה שעדיין מתגוררת בטרקאי. אנו מוזמנים לסעוד במסעדה שלו, אחת מהמסעדות שלגדות האגם, שרובן מתמחות באוכל קראי. האגדה מספרת שהדוכס ויטאטוס הביא לכאן את הקראים, כי הם נחשבו ללוחמים טובים ונאמנים. לפי הגרסה של יורי, הם היו גם טבחים מעולים...
 
במסעדת קיבינלאר (Kybynlar), עדיין מכינים הכול ביד, כמו פעם, וניתן להצטרף לסדנה (בתיאום מראש) וללמוד את רזי המטבח הקראי. את הארוחה פותחים במשקה קראי מסורתי בשם קרופניק (Krupnik), עשוי מעשבים, צימוקים ותבלינים מהמזרח. ממשיכים עם מרק כיסונים קטנטנים, עשויים ביד אחד אחד, עדינים וטעימים. המנה העיקרית והמזוהה ביותר עם הקראים בליטא, היא קיבינאי (Kibinai) מאפה ממולא בשר כבש ובקר או תרד, שאחריו כבר אי אפשר לאכול כלום...
כתבה על אוכל ליטאי
 
יורי מספר לנו על חיי קהילת הקראים הקטנה, כ-250 איש בליטא כולה, שרובם מתגוררים כאן בטרקאי או בווילנה השכנה. הם מאמינים בברית הישנה (תנ"ך) ולא בספרים המאוחרים יותר, וכל ניסיונותי לקשר בינם לבין ישראל או היהודים, זוכים להתחמקות דיפלומטית. בזמן השואה לא פגעו הנאצים בקראים, בזכות חוות דעת שקבעו שהם אינם יהודים, במטרה להצילם. בבית התפילה שלהם, הנקרא כנסה (Kenesa) ונמצא ברחוב הראשי, יושבים הגברים והנשים בנפרד ואין בו תמונות ופסלים. התנ"ך שלהם כתוב בשפה הקראית, אך באותיות עבריות. בתקופה הסובייטית נאסר עליהם ללמוד בשפה הקראית, אך כיום יש בית ספר בו הם לומדים את השפה ומנסים לשמור על מורשתם.
בתי מלון באזור טרקאי
 
אוכל קראי, טרקאי, ליטא
קיבינאי ממולא בשר בקר או כבש, אוכל קראי מסורתי שאף מבקר בטרקאי לא מפספס (צילום: כרמית וייס)
 

שלווה על גבעת המלאכים

מצדו השני (הצפוני) של אגם גאלבה, בכביש המוליך לכפר הקטן Užugiriai, נמצאת גבעת המלאכים (Angelų kalva). אמני גילוף עץ מכל רחבי ליטא, הציבו כאן בשנת 2009 עמודים שגובהם מספר מטרים, עם מוטיבים הקשורים לאמונות מקומיות. מאז נוספו על הגבעה הירוקה כמה עשרות עמודים, שעליהם שלל מלאכים וסמלים אחרים לאהבה, אמונה, תקווה, שלום, אושר, עושר, בריאות וכל הטוב שבעולם.
 
המקומיים עורכים כאן חתונות, טקסים, מפגשים, פיקניקים או סתם באים לקבל השראה. לי המקום המחיש שוב באיזו שלווה חיים כיום הליטאים, עם שעבר ימים קשים תחת עול השלטון הסובייטי, כמעט עד סוף המאה הקודמת.
בתי מלון בעיר וילנה
 
גבעת המלאכים, ליטא
השלווה של ליטא, עמודי עץ מגולפים על גבעת המלאכים (צילום: כרמית וייס)
 

פארק הפסלים של מרכז אירופה

זוכרים את מרכזה של אירופה? סוף סוף הגענו אליו. הוא נמצא 20 ק"מ צפונית למרכז וילנה, באזור עשיר באגמים, לצדי נהר נריס (Neris), שלאורכו אנו מגיעים מווילנה. מדידה של המכון הגאוגרפי הצרפתי בשנת 1991, קבעה שכאן בדיוק נמצא מרכזה של אירופה. לפיכך שמו של המקום הוא אירופוס פארקאס (Europos Parkas), כלומר "פארק אירופה", והמקום המדוייק מצויין בפסל בו רשומות כל בירות אירופה והמרחק שלהן מכאן.
 
היה זה הפסל הראשון בפארק הפסלים, שהקים פסל מקומי בשם גינתר קרוסס (Gintaras Karosas), בהיותו בן 19 בלבד. בתחילה הוא הציב במקום את פסליו, ובהמשך הצטרפו אליהם 130 פסלים של אומנים מ-34 מדינות. עם נפילת השלטון הקומוניסטי הובא למקום פסל ענק של לנין, שכמו רבים אחרים ניצב באחת מערי ליטא. גינתר ביקש להקיף אותו באופן סימבולי ב-200 טלוויזיות ישנות, אך הוא הוצף בלמעלה מ- 3,000 מכשירים מכל רחבי ליטא. "אנשים ראו בכך אקט של שחרור", הוא מספר לנו, ומתגאה בפסל הגדול ביותר בעולם על פי ספר השיאים של גינס. 

יצירה מיוחדת נוספת נקראת "חומות של זיכרון" (ר' תמונה בסליידר שלמעלה), ובה שורשים המשתרגים בבטון, שכאילו נחתך באופן לא טבעי. הפסלת היהודיה-אמריקאית בברלי פפר (Beverly Pepper) הקדישה אותה לסבתה, שהיגרה מליטא.

כך על פני 550 דונם, בינות עצי היער וכרי הדשא, ניתן לבלות מספר שעות, ולקנח בקפיטריה ובחנות המזכרות, עם חותמת ממרכזה של אירופה.

 
פארק הפסלים, אירופה פארק, ליטא
גינתר ומיצג האומנות שלו, שזכה להיכנס לספר השיאים של גינס (צילום: כרמית וייס)
 

לצאת אל הטבע שנושק לעיר

אם קודם יצאנו מווילנה לאורכו של נהר נריס, הפעם נצא ממנה לאורך יובלו  נהר וילניה (Vilnia), המתפתל ממזרח לעיר. במרחק 9 ק"מ ממרכז העיר, נבנתה במאה ה-19 תחנת קמח, על ידי צרפתי, שקרא לה בלמונטאס (Belmontas), על שם עיר הולדתו בלמונט שבצרפת. התחנה והמבנים סביבה, שנהרסו עם השנים, שוחזרו והפכו למתחם בילוי אהוב על תושבי וילנה המבקשים להתרענן בטבע. מספר מסעדות פועלות במקום, ובימי הקיץ אפשר לסעוד על שפת הנהר. הכל ירוק ומטופח מאוד, מוקף יער עבות, ומי שרוצה יכול להצטרף כאן לשייט קיאקים בנהר.
כתבה על טיול קיאקים וטרק עם ילדים בליטא
 
למרות שווילנה היא עיר ירוקה למדי, הגנים הבוטניים של אוניברסיטת וילנה (Vilnius University Botanical Garden), מעט צפונה משם, הם עוד הזדמנות לטעום מהטבע. על פני שטח של 2,000 דונם, גדלים 10,000 מיני צמחים. בעת ביקורי, באמצע חודש יולי, הגן פורח כאילו שיא האביב.
 
ואולי זה לא פלא, עם כמויות הגשם והמים של ליטא, שהכול כל כך ירוק ופורח. אבל הטיפוח והניקיון, זה כבר הודות לתושבי ליטא, שבנוסף לארצם היפה, גם הם התגלו לי ביופיים.
 
הגן הבוטאני בוילנה, ליטא
ילדים, ברווזים, זקנות על הספסל וכל כך הרבה ירוק בגנים הבוטניים (צילום: כרמית וייס)


מלון ספא קסום במרחק שעה מווילנה

מלון הספא אספרנזה ריזורט (Esperanza Resort & SPA) הוא כל מה שאתם יכולים לחלום עליו – מלון 5 כוכבים יפהפה, בנוי אבן וקורות עצי ארז, על שפת אגם קטן, מוקף יערות מכל עבר. כל היופי הזה מאפשר להירגע ולנוח באזור הכפרי השליו, במרחק שעה נסיעה מווילנה ושעה ורבע מקובנה. לאחר ארוחת בוקר עשירה מאד ומפנקת, אפשר לצאת לשלל פעילויות פנאי ונופש בשטח המלון שלחופי אגם פרטי, לטייל באזור או להתפנק בספא, שמציע שלל טיפולי בריאות ויופי, שכנראה לא שמעתם עליהם מעולם...
מלון ספא אספרנסה ריזורט
מלון ספא אספרנזה ריזורט – מלון הספא המפואר ביותר בליטא, במרחק שעה נסיעה מווילנה
עוד על המלון בכתבה על אזור טרקאי
 

מידע נוסף

בתי מלון במרכז וילנה
השכרת רכב בליטא

כתבות נוספות

טיול אקטיבי-רגוע לאזור האגמים מולטאי
עיירת הנופש והספא דרוסקינינקאי
עיירת הספא בירשטונאס
עיירת הנופש פלאנגה
 
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של וילנה וחברת התעופה WizzAir, המפעילה טיסות ישירות לווילנה.

כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר