מטעמי המטבח הליטאי
כתב וצילם: דני אורבך
ליטא היא ארץ קרה (או לפחות כך הייתה לפני התחממות כדור הארץ), שתנאי החיים בה היו קשים. לפיכך, המטבח הליטאי מורכב מאוכל כבד, שנועד לחמם את הגוף בחורף הקר. הוא מבוסס על בשר, בעיקר בשר פרה וחזיר, פטריות, ירקות ותפוחי אדמה.
בואו ונבחן את המפורסמים שבמטעמי המטבח הליטאי.
הבישול הליטאי מבוסס על מצרכים הגדלים במקום, כמו שיפון, שעורה, תפוחי אדמה, סלק, ירקות ירוקים, גרגרי יער ופטריות. גם מוצרי חלב מצויים בו בשפע.
המטבח של ליטא חולק הרבה מהמשותף עם המטבח המזרח אירופאי, במדינות כמו פולין ואוקראינה (השכנות), ואפילו רומניה, הונגריה וגאורגיה (הרחוקות יותר). מטבע הדברים, יש לו גם הרבה מהמשותף עם המטבח היהודי, שהביאו עמם לארץ יוצאי אשכנז.
כתבה על הקסם של וילנה | 10 סיבות לבקר בליטא
צֶפֶּלִינַאי (Cepelinai) - צפלינים, "ספינות האוויר" של המטבח הליטאי. בלא ספק המאכל הלאומי.
הוא עשוי מתפוחי אדמה ענקיים, ממולאים בבשר, בצל מטוגן וירקות, טובלים ברוטב לבן חלבי.
טעם גן עדן שאסור להחמיץ!
צפלינאי, המאכל הלאומי הליטאי
מרק פטריות מסורתי - מרק לוהט וטעים להפליא מפטריות בר טריות המלוקטות ביער או נקנות בשווקים ולצדי הדרך.
איסוף פטריות הוא בילוי פופולרי מאמצע הקיץ ועד הסתיו.
מרק פטריות מסורתי
מידוּס (Midus) - המשקה הליטאי המסורתי, שדעך במאה ה- 18 אך חזר בגאון בשנות השישים של המאה העשרים. זהו שיכר דבש מעורבב במיצי פירות, הנע בין 15% ל-80% אלכוהול.
בעוד הגרסאות המשכרות יותר הן פשוט... בנזין, הגרסאות עם אחוז האלכוהול הנמוך הן משקה דבש מתוק וטעים להפליא.
חובה לנסות!
מידוס, שיכר דבש ליטאי
גִירָה (Gira) - משקה לא אלכוהולי עשוי משעורה מותססת, דומה מאד לקוואס (kvass) הרוסי.
לפעמים מוגש עם פירות, כגון צימוקים וגרגרי יער, בקנקנים מסורתיים.
קוואס צונן הוא ממש חבל הצלה בימים הלוהטים של הקיץ הליטאי.
קפטה דונה (Kepta duona) - חטיפי לחם מטוגן ברוטב גבינה כפרי.
משמשים בעיקר כחטיף מלווה לבירה (אלוּס).
חטיפי לחם מטוגן ברוטב גבינה כפרי
בארשיי (Barščiai) - בורשט ליטאי בשמנת.
מרק עשוי סלק, טעים למדי ודומה למקביליו הסלאביים ברוסיה ובאוקראינה.
מבוסס על אחד הגידולים הנפוצים ביותר בארצות צפון-מזרח אירופה - הסלק.
בורשט ליטאי בשמנת
כיסנים ממולאים (Koldūnai, Virtiniai, Auselės) - בצק דק ממולא בשר טחון, נקניק, פטריות או גבינת קוטג'. את הכיסנים מכינים בבישול במים או בטיגון, ומגישים אותם כמנה בפני עצמה או בתוך מרק.
הסבתות היהודיות קוראות לזה קרעפלאך (Kreplach), והשכנים הפולנים - פירוגי (Pierogi).
כיסנים ממולאים בקוטג' חם ומתוק