מטעמי המטבח הליטאי
מאת: דני אורבך
ליטא היא ארץ קרה, שבעבר תנאי החיים בה היו קשים. לפיכך, המטבח הליטאי מורכב מאוכל כבד, שנועד לחמם ולספק אנרגיה לגוף בחורף הקר. הוא מבוסס על בשר, בעיקר בשר בקר וחזיר, פטריות, ירקות ותפוחי אדמה.
כתבות על יעדי טיול בליטא
צֶפֶּלִינַאי - ספינות האוויר
צֶפֶּלִינַאי ( Cepelinai ) - צפלינים, "ספינות האוויר" של המטבח הליטאי. בלא ספק המאכל הלאומי.
למעשה אלו הם כיסונים ענקיים, העשויים מתפוחי אדמה, ממולאים בבשר, בצל מטוגן וירקות, טובלים ברוטב לבן חלבי.
טעם גן עדן שאסור להחמיץ!
צֶפֶּלִינַאי - כיסוני ענק עשויים תפוחי אדמה וממולאים בכל טוב (צילום: troyka)
מרק פטריות-יער נפלא
מרק פטריות מסורתי - מרק לוהט וטעים להפליא, העשוי ממפטריות בר טריות המלוקטות ביער או נקנות בשווקים ולצדי הדרך.
איסוף פטריות הוא בילוי פופולרי על הליטאים, הנוהגים לצאת ליערות מאמצע הקיץ ועד הסתיו, ולאחר מכן ליבש אותן לשימוש בחורף.
כתבה על טיולי יום באזור וילנה
מרק פטריות מסורתי, עם פטריות שנאספו ביער (צילום: דני אורבך)
משקאות אלכוהוליים - קשים ורכים
מידוּס (Midus ) - המשקה הליטאי המסורתי, שדעך במאה ה- 18 אך חזר בגאון בשנות השישים של המאה העשרים. זהו שיכר דבש מעורבב במיצי פירות, הנע בין 15% ל-80% אלכוהול.
בעוד הגרסאות המשכרות יותר הן פשוט... בנזין, הגרסאות עם אחוז האלכוהול הנמוך הן משקה דבש מתוק וטעים להפליא. חובה לנסות!
גִירָה (Gira ) - משקה עם אחוזי אלכוהול נמוכים מאד (סביב 1%), עשוי משעורה מותססת, דומה מאד ל קְווַאס (kvass ) הרוסי. מסעדות רבות בעיר וילנה ומקומות נוספים מכינות את המשקה ומוכרות אותו ברישיון.
לפעמים מוגש עם פירות, כגון צימוקים וגרגרי יער, בקנקנים מסורתיים. גירה צונן הוא ממש חבל הצלה בימים הלוהטים של הקיץ הליטאי.
כתבה על עיר הבירה וילנה
גירה - דומה לקוואס הרוסי, עשוי שעורה מותססת (צילום: Andrij Bulba)
מרק ותוספות
בארשיי (Barščiai) - בורשט ליטאי עם שמנת. מרק עשוי סלק, טעים למדי ודומה למקביליו הסלאביים ברוסיה ובאוקראינה.
מבוסס על אחד הגידולים הנפוצים ביותר בארצות צפון-מזרח אירופה - הסלק.
בורשט ליטאי בשמנת, צבע ורוד שנוצר מערבוב שמנת עם סלק (צילום: Ke an)
כיסנים ממולאים (Koldūnai, Virtiniai, Auselės) - בצק דק ממולא בשר טחון, נקניק, פטריות או גבינת קוטג'. את הכיסנים מכינים בבישול במים או בטיגון, ומגישים אותם כמנה בפני עצמה או בתוך מרק.
הסבתות היהודיות קוראות לזה קרעפלאך (Kreplach), והשכנים הפולנים - פירוגי (Pierogi).
כיסנים ממולאים בקוטג' חם ומתוק, מזכירים את הקרעפלאך של המטבח היהודי (צילום: Dar1930)
קפטה דונה (Kepta duona) - חטיפי לחם מטוגן ברוטב גבינה כפרי.
משמשים בעיקר כחטיף מלווה לבירה (אלוּס).
חטיפי לחם מטוגן ברוטב גבינה כפרי
כתבות נוספות על ליטא
כתבה על טיולי יום באזור וילנה
משקאות אלכוהוליים - קשים ורכים
מידוּס (Midus ) - המשקה הליטאי המסורתי, שדעך במאה ה- 18 אך חזר בגאון בשנות השישים של המאה העשרים. זהו שיכר דבש מעורבב במיצי פירות, הנע בין 15% ל-80% אלכוהול.
בעוד הגרסאות המשכרות יותר הן פשוט... בנזין, הגרסאות עם אחוז האלכוהול הנמוך הן משקה דבש מתוק וטעים להפליא. חובה לנסות!
גִירָה (Gira ) - משקה עם אחוזי אלכוהול נמוכים מאד (סביב 1%), עשוי משעורה מותססת, דומה מאד ל קְווַאס (kvass ) הרוסי. מסעדות רבות בעיר וילנה ומקומות נוספים מכינות את המשקה ומוכרות אותו ברישיון.
לפעמים מוגש עם פירות, כגון צימוקים וגרגרי יער, בקנקנים מסורתיים. גירה צונן הוא ממש חבל הצלה בימים הלוהטים של הקיץ הליטאי.
כתבה על עיר הבירה וילנה
גירה - דומה לקוואס הרוסי, עשוי שעורה מותססת (צילום: Andrij Bulba)
מרק ותוספות
בארשיי (Barščiai) - בורשט ליטאי עם שמנת. מרק עשוי סלק, טעים למדי ודומה למקביליו הסלאביים ברוסיה ובאוקראינה.
מבוסס על אחד הגידולים הנפוצים ביותר בארצות צפון-מזרח אירופה - הסלק.
בורשט ליטאי בשמנת, צבע ורוד שנוצר מערבוב שמנת עם סלק (צילום: Ke an)
כיסנים ממולאים (Koldūnai, Virtiniai, Auselės) - בצק דק ממולא בשר טחון, נקניק, פטריות או גבינת קוטג'. את הכיסנים מכינים בבישול במים או בטיגון, ומגישים אותם כמנה בפני עצמה או בתוך מרק.
הסבתות היהודיות קוראות לזה קרעפלאך (Kreplach), והשכנים הפולנים - פירוגי (Pierogi).
כיסנים ממולאים בקוטג' חם ומתוק, מזכירים את הקרעפלאך של המטבח היהודי (צילום: Dar1930)
קפטה דונה (Kepta duona) - חטיפי לחם מטוגן ברוטב גבינה כפרי.
משמשים בעיקר כחטיף מלווה לבירה (אלוּס).
חטיפי לחם מטוגן ברוטב גבינה כפרי
כתבות נוספות על ליטא
בארשיי (Barščiai) - בורשט ליטאי עם שמנת. מרק עשוי סלק, טעים למדי ודומה למקביליו הסלאביים ברוסיה ובאוקראינה.
קפטה דונה (Kepta duona) - חטיפי לחם מטוגן ברוטב גבינה כפרי.
משמשים בעיקר כחטיף מלווה לבירה (אלוּס).
חטיפי לחם מטוגן ברוטב גבינה כפרי