שלווה ירוקה בליטא - טיולי יום מהעיר קובנה
מאת: כרמית וייס
השלווה הירוקה של ליטא ממלאת את מצברי הנפש שלי כל פעם מחדש. כך קבעתי את מושבי בעיר קובנה, עיר תרבותית ונעימה, בה נעים לשוטט ולשבת בחוץ בערבי הקיץ החמימים. האזור הכפרי סביבה עשיר בנהרות, אגמים, יערות, כפרים, שדות וטירות, אליהם יצאתי לטיולי יום.
יעדי טיול באזור קובנה המוזכרים בכתבה, ומקומות לינה מומלצים:
מלון קאונאס בעיר קובנה (A) |
המבצר התשיעי של קובנה
בסוף המאה ה- 19, בימים בהם היתה ליטא חלק מהאימפריה של רוסיה הצארית, נבנתה מערכת ביצורים להגנה על העיר קובנה (בליטאית קאונאס Kaunas ). 8 מבצרים נבנו מסביב לעיר, השולטת על שני הנהרות הגדולים בליטא. בתחילת המאה ה- 20 נבנה המבצר התשיעי - הפורט התשיעי ( Ninth Fort ), שנועד להגן על הגישה לעיר מצפון.
בנייתו הסתיימה סמוך לפרוץ מלחמת העולם הראשונה, ולאחריה הוא שימש כבית כלא. עם כיבוש המדינות הבלטיות על ידי ברית המועצות (1940-1941), בעקבות הסכם מולוטוב-ריבנטרופ, שימש המבצר לכליאת המועמדים לגירוש למחנות עבודה בכפייה. כך גם בשנותיו הראשונות של השלטון הסובייטי, שנכפה על ליטא לאחר מלחמת העולם השנייה.
בימי הכיבוש הנאצי של ליטא (1941-1944), שימש המבצר לרצח המוני של יהודי העיר ופליטים יהודים שהגיעו אליה ממדינות אחרות. מספרם של הנרצחים במקום בשנים אלו, רובם יהודים, נאמד ב- 50 אלף נשים, גברים וילדים. הוא עומד בשורה אחת עם אתרי רצח המוני, כמו גיא ההריגה באבי-יאר (אוקראינה), בו נרצחו 100-150 אלף איש, וגיא ההריגה פונאר ( Paneriai ), בו נרצחו 100 אלף איש, בהם 70 אלף מיהודי וילנה ( Vilnius ).
על פונאר בכתבה טיולי יום מווילנה
אנדרטת ברונזה מרשימה בפורט התשיעי, המבצר בו נרצחו 50,000 איש (צילום: כרמית וייס)
מוזיאון הפורט התשיעי
שטחו הגדול של המבצר (500 דונם), שכיום מוקף בפרוורי קובנה, משמש מוזיאון להנצחת הפשעים המחרידים שבוצעו בידי השלטון הסובייטי והנאצי. אנדרטת ברונזה מרשימה, בגובה 32 מטר, ניצבת על גבעה, שבאופן אירוני היא אחת מנקודות התצפית היפות על העיר. בין חדרי המבצר מוצגים תאי הכליאה של האסירים, ותצוגה המוקדשת לקורבנות היהודים, לניצולים ולחסידי אומות עולם שסייעו בהצלתם.
לצד בורות ההריגה שכוסו ירוק, ישנה פינת הנצחה מיוחדת לקבוצה של 64 אסירים יהודיים, שהועסקו בשריפת הגופות והצליחו לברוח מהמבצר. רק 11 מהם שרדו את המלחמה, אך בריחתם איפשרה לעולם ללמוד על הפשעים שבוצעו בידי הנאצים ועוזריהם הליטאים הלאומניים.
הסיור בין חדרי המבצר אינו קל. עומס הזוועות שביצעו בני אנוש זה בזה הוא קשה מנשוא. בשלב מסויים אני מבקשת לצאת לנשום קצת אוויר מחוץ לחדרי המבצר הטחובים, ואז חוזרת אל חדרי הנצחת הנרצחים, הניצולים והמצילים, שסיפורים מרגשים רבים מובאים בהם. אני ממליצה למי שיודע שיקשה עליו, לקחת תחילה את הסיור המודרך המתרכז בשואת העם היהודי, שאורכו כשעה.
מוזיאון הפורט התשיעי, סיפורי הניצולים והמצילים - חלקם חסידי אומות עולם (צילום: כרמית וייס)
להתרענן במי האגם של קובנה
אחרי הביקור הלא פשוט, אני מרגישה צורך להירגע לחופי אגם לאמפדיס ( Lampedis ). האגם, המרוחק כ- 4 ק"מ מהעיר העתיקה, משמש בקיץ כ"חוף הים" של תושבי קובנה, ובחורף, עת קופאים מימיו, הוא הופך למגרש החלקה על הקרח. גם קמפינג קטן וחביב יש כאן, אליו מתנקזים לעת ערב מטיילי הקרוואנים, ומי שמחפשים השכרת סירות וסוגים שונים של ספורט מים.
עבורי, שביקשתי לגלוש על סאפ, בנוסף לגלשן שמשכירים כאן, מכינים כאן הפתעה מיוחדת. ווייקבורד ( Wakeboard ) הוא לוח גלישה שאליו מחוברות שתי נעליים - שילוב של סנובורד וסקי מים. במועדון הגלישה וייק-אפ קאונאס ( Wake Up Kaunas ) הגולשים נגררים על ידי כבל מיוחד, ובקסדה שלראשם משמיעה המדריכה הוראות הפעלה בשלווה סטואית. מצויידת בחליפת גומי עבה, לאחר שהתאוששתי מהנפילה הראשונה ומהלם המפגש עם המים, שהטמפרטורה שלהם בשיא הקיץ נושקת ל- 20 מעלות צלזיוס, גם חסרת ניסיון כמוני מצליחה לגלוש וליהנות מאד מהאתגר.
מצדו השני, הדרומי של האגם, יש פארק חבלים בינות לעצי היער. הסולמות, הגשרים והאומגות של אונו פארק ( UNO Park ), מתאימים לילדים ולמבוגרים (מעל 1.45 מ'), אך מאתגרים את "שרירי האומץ" בגבהים פנטסטיים. רצועות וטבעות הבטחון אמנם מקנות בטחון, אך זהו בהחלט אתגר לפחדנים כמוני.
טיול אקטיבי-רגוע לאזור האגמים מולטאי
לצפייה בביצועים של המקצוענים בווייק-אפ קאונאס, סרטון וידאו קצר
באין חוף ים – גם נהר הופך ללגונה
לא רק "חוף ים" יש לה לקובנה... יש לה גם לגונה. למעשה מה שמכונה הלגונה של קובנה הוא האגם המלאכותי הגדול ביותר בליטא, ששטחו 63 קמ"ר. מדוע לגונה? כנראה בשל צורת הנחש המפותל שיצר הסכר, שנבנה בשנת 1959 על נהר נמונאס ( Nemunas או ניימן ).
בתים רבים בכפרים שלגדות הנהר הוצפו בעקבות בניית הסכר, ותושביהם קיבלו פיצוי כדי להעתיק את מגוריהם למקום אחר. הוצף גם חלקה הדרומי של העיירה הקטנה רומשישקש ( Rumšiškės ), השוכנת על הגדה הצפונית של האגם. כיום העיירה מוכרת בזכות המוזיאון האתנוגרפי הנמצא בה, בו מוצגים 140 בתים כפריים מהמאות ה- 18-19, שהובאו לכאן מרחבי ליטא.
הלגונה של קובנה, מסיבת רווקות עליזה לחופי האגם (צילום: כרמית וייס)
מסלולים בכחול וירוק
פארק האגם המלאכותי של קובנה ( Kaunas Reservoir Regional Park ) הוקם כדי לשמור על הסביבה האקולוגית המיוחדת שהתפתחה סביב האגם המלאכותי. במרכז המבקרים של הפארק, ליד הכפר ואסווידאבה ( Vaišvydava ), מוצג התהליך שעבר על האזור עם הקמת הסכר. ניתן ללמוד בו על בעלי החיים הרבים שבשטחו – מכרסמים, טורפים, ציפורים, עופות מים ודגים.
מספר מסלולי הליכה קצרים, שאורכם 1-3 ק"מ, פזורים בינות ליערות עצי המחט שבשטח הפארק. מסלול עמק הערער ( Juniper Valley ), בפיתול המזרחי ביותר של הלגונה, ליד הכפר ארלאוויסקש ( Arlaviškes ), נקרא כך על שום שיחי הערער הגדלים בו. בשל אדמות הביצה נבנו שבילי עץ נוחים על חלק ניכר מהשביל, שהוא אחד מהאהובים על תושבי ליטא. גם המסלול באזור דוברבה ( Dubrava ) הוא ברובו על שבילי עץ נוחים. מסלול זאגדראי ( Žiegždriai ) מוביל את גדות האגם, למקום בו ניתן לראות תצורות גיאולוגיות שנוצרו עם הצפת האזור, וגם כאן חלק מהמסלול הוא על שבילי עץ.
פארק האגם המלאכותי של קובנה, שבילי עץ מעל אדמות ביצה ועל שפת האגם (צילום: כרמית וייס)
לישון עם נזירות...
בגדה הצפונית של האגם המלאכותי, על חצי אי קטן, נבנה מנזר פז'איסלס ( Pažaislis ), המנזר הגדול ביותר בליטא וללא ספק אחד היפים. בחלקו של המנזר שהוקם באמצע המאה ה- 17 בסגנון בארוק-איטלקי, מתגוררות כיום נזירות, ובחלקו האחר הוקם בית מלון. השכנות המעניינת, הטומנת בחובה אפשרות ללא מעט בעיות, אך היא מתקיימת בשלום בזכות המון רצון טוב של בעלי המלון והנזירות, שמבינות שזהו גם מקור פרנסה עבורן.
מלון מונטה פאצי'ס ( Monte Pacis ), שפירוש שמו הוא "גבעת השלום", הוא מלון 4 כוכבים, שהחליף את בית ההארחה של המנזר, לאחר שיפוץ מסיבי בידי יזמים פרטיים. 13 הסוויטות והחדרים המרווחים (לא תאי הנזירים שדמיינתם...), משמרים את הסגנון המקורי, אך אינם מתפשרים על רמה גבוהה ונוחות. מסעדת המלון המעולה, שבימות הקיץ בוודאי תעדיפו לשבת בחצר היפה שלה, היא מקום שנעים וטעים לשבת בו. בקיץ מתקיימים במקום קונצרטים רבים, הן של מוסיקה קלאסית והן של מוסיקה מודרנית. חוף האגם, כמה מאות מטרים מכאן, וההגעה הנוחה בתחבורה הציבורית, בהחלט מצדיקים להשאר ללון כאן מספר לילות.
מלון מונטה פאצ'יס
מנזר פז'איסלס, משמאל - הכניסה, מימין - צלב עם נחשים, שילוב סמל פגאני האופייני לליטא (צילום: כרמית וייס)
מסעדת מלון מונטה פאצי'ס , מקום נפלא לסעוד לא הרחק משפת האגם (צילום: כרמית וייס)
הטירה והעיר האדומה
נהר נמונאס ממשיך מכאן מערבה, חוצה את העיר קובנה בדרכו אל הים הבלטי. בעבר הוא שימש נתיב תחבורה חשוב, ולכן בגבעות הנמוכות השולטות עליו נבנו לא מעט טירות, שכדאי לצאת אליהן ליום טיול רגוע. את תחילתה של הדרך ניתן לעשות בשייט מקובנה, עד לעיירה רודונדוואריס ( Raudondvaris ), המרוחקת אך מעט מפרוורי קובנה ונהנית גם מתחבורה ציבורית נוחה.
העיירה קיבלה את שמה מהטירה שסביבה היא הוקמה - טירת רודונדוואריס ( Raudondvaris pilis ) - "הטירה האדומה", שאכן בנויה לבנים אדומות. עד פרוץ מלחמת העולם הראשונה התגוררה בה משפחת אצולה פולנית-ליטאית. כיום משמש מבנה הטירה כמוזיאון, בו מוצגות בין השאר תמונות ממסעותיו של בעל הבית ברחבי העולם. המבנה ששימש בעבר כחממה הוא כיום מסעדה ( Oranžerija ), האורוות הן בית לחממת אמנים, בה ניתן לבקר ולקנות, ובגנים נערכים אירועים בימות הקיץ.
הטירה האדומה, הגנים ומבנה האורוות שהפך לחממת אמנים (צילום: כרמית וייס)
טירות לגדות נהר נמונאס
20 ק"מ מערבה, על הכביש העושה דרכו על הגדה הצפונית של נהר נמונאס, בולטים צריחי כנסייה נאו-גותית, הבנויה אף היא לבנים אדומות, מעל בתי הכפר וילקייה ( Vilkija ). עוד 30 ק"מ מביאים אותנו אל טירה נוספת הבנויה לבנים אדומות - טירת ראודונה ( Raudonė ), במרכזו של כפר באותו שם. היא הוקמה במאה ה- 16 על ידי המסדר הטבטוני , אך במהלך השנים עברה ידיים רבות ונבנתה מחדש. אני מתקנאה בתלמידי בית הספר הלומדים כיום בטירה, שבנוסף לגן היפה שלה, היא מוקפת יער עצי אורן, אשוח ואגוז, עליו אנו צופים מראש המגדל. מאחורי הטירה מוצב פסל שהוקם בימי השלטון הסובייטי, להנצחת החיילים הרוסים שנהרגו במלחמת העולם השנייה. באופן אירוני נכתב כאן שהמלחמה החלה בשנת 1941, כאשר הרוסים הותקפו בידי הגרמנים, תוך התעלמות מהתקופה בה תקפו הם את המדינות השכנות ובהן ליטא.
עוד מעט מערבה, טירת פאנמונה ( Panemunės ), שפירושו "ליד נהר נמונאס", גם היא בנויה לבנים אדומות, אך במגדליה שזורה אבן שחורה. גם היא הוקמה על ידי המסדר הטבטוני , אך נהרסה והוחלפה על ידי הטירה הנוכחית במאה ה- 18. כיום היא שייכת לפקולטה לאמנות של אוניברסיטת קובנה, ויש בה מוזיאון קטן ומסעדה .
לצדי הכביש כפרים רבים, שבחלקם הזמן כמו עמד מלכת ונעים לשוטט בהם בנחת. מספר נקודות תצפית, כמו זו שמעל הכפר סרג'וס ( Seredžius ), מאפשרות מבט לעבר הכפרים והשדות שלגדות הנהר. במדינה בה הגבעה הגבוהה ביותר גובהה 294 מ', יכול כמעט כל אחד לטפס אל נקודות התצפית הללו. החסידות המקננות על עמודי החשמל ומחפשות מזון לצאצאציהן בשדות החרושים, מוסיפות משנה חן לתמונה הפסטורלית הזו.
כנסיית לבנים אדומות בכפר וילקייה, ומגדלי טירת פאנמונה (צילום: כרמית וייס)
קניות ובילויים בקובנה
נשוב עם נהר נמונאס לקובנה ונסיים, איך לא, בקצת קניות ובילויים. לגדות הנהר שוכן קניון אקרופוליס ( Akropolis ), מרוחק כקילומטר מקצהו המזרחי של המדרחוב. עבורי הוא גדול מספיק, אך המקומיים שבים וטוענים שגדול וחדיש ממנו הוא קניון מגה ( Mega ), הנמצא בפרוורי העיר, לא הרחק מהמבצר התשיעי, בו התחילה כתבתי.
גודל לא מדדתי, אבל לפחות משפחות עם ילדים ימצאו כאן ערך מוסף, בדמות מגלשה ענקית בין הקומות, אקווריום גדול, המארח אפילו כרישים, באולינג, פינת חי קטנה לליטוף ומרכז משחקים בשם CurioCity – מקום נפלא למשחק מלמד.
קניון מגה, תתקשו להוציא מכאן את הילדים כשתסיימו את הקניות (צילום: כרמית וייס)
בית מלון מומלץ בקובנה
מלון קאונאס ( Kaunas ) ממוקם במרכז העיר קובנה, על המדרחוב שחוצה את העיר העתיקה. זה מלון 4 כוכבים, הממוקם במבנה היסטורי יפהפה ומציע בריכה מקורה, חנייה (חינם), בר, קפה ומסעדה המגישה מאכלים מהמטבח הליטאי והבינלאומי . החדרים והסוויטות המרווחות, היכולות להתאים גם למשפחות, מרוהטים בסגנון קלאסי ומלא אווירה, והכי חשוב - כולם ממוזגים.
השלווה הירוקה של קובנה
כפי שכתבתי בכתבתי על העיר קובנה, העיר היא מקום נפלא לבלות בו מספר ימים, אפילו שבוע שלם, אם מוסיפים לביקור את "השלווה הירוקה" סביבה. העיר, שהפכה לי לבית למשך שבוע, שכנעה אותי שוב שאין כמו להתמקם במקום אחד ולשאוף עמוק לראות וללב את התרבותיות והשלווה הליטאית שאני כל כך אוהבת.
מידע נוסף
עיירת הספא בירשטונאס (יעד נוסף לטיולי יום מקובנה, אפשר גם בשייט)
בתי מלון בעיר קובנה
השכרת רכב בליטא
כתבות נוספות
אתרים יהודיים בליטא
הקסם של וילנה
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של קובנה וחברת התעופה איירופלוט, המפעילה טיסות לליטא דרך מוסקבה .
אנדרטת ברונזה מרשימה בפורט התשיעי, המבצר בו נרצחו 50,000 איש (צילום: כרמית וייס)
מוזיאון הפורט התשיעי, סיפורי הניצולים והמצילים - חלקם חסידי אומות עולם (צילום: כרמית וייס)
להתרענן במי האגם של קובנה
אחרי הביקור הלא פשוט, אני מרגישה צורך להירגע לחופי אגם לאמפדיס ( Lampedis ). האגם, המרוחק כ- 4 ק"מ מהעיר העתיקה, משמש בקיץ כ"חוף הים" של תושבי קובנה, ובחורף, עת קופאים מימיו, הוא הופך למגרש החלקה על הקרח. גם קמפינג קטן וחביב יש כאן, אליו מתנקזים לעת ערב מטיילי הקרוואנים, ומי שמחפשים השכרת סירות וסוגים שונים של ספורט מים.
עבורי, שביקשתי לגלוש על סאפ, בנוסף לגלשן שמשכירים כאן, מכינים כאן הפתעה מיוחדת. ווייקבורד ( Wakeboard ) הוא לוח גלישה שאליו מחוברות שתי נעליים - שילוב של סנובורד וסקי מים. במועדון הגלישה וייק-אפ קאונאס ( Wake Up Kaunas ) הגולשים נגררים על ידי כבל מיוחד, ובקסדה שלראשם משמיעה המדריכה הוראות הפעלה בשלווה סטואית. מצויידת בחליפת גומי עבה, לאחר שהתאוששתי מהנפילה הראשונה ומהלם המפגש עם המים, שהטמפרטורה שלהם בשיא הקיץ נושקת ל- 20 מעלות צלזיוס, גם חסרת ניסיון כמוני מצליחה לגלוש וליהנות מאד מהאתגר.
מצדו השני, הדרומי של האגם, יש פארק חבלים בינות לעצי היער. הסולמות, הגשרים והאומגות של אונו פארק ( UNO Park ), מתאימים לילדים ולמבוגרים (מעל 1.45 מ'), אך מאתגרים את "שרירי האומץ" בגבהים פנטסטיים. רצועות וטבעות הבטחון אמנם מקנות בטחון, אך זהו בהחלט אתגר לפחדנים כמוני.
טיול אקטיבי-רגוע לאזור האגמים מולטאי
לצפייה בביצועים של המקצוענים בווייק-אפ קאונאס, סרטון וידאו קצר
באין חוף ים – גם נהר הופך ללגונה
לא רק "חוף ים" יש לה לקובנה... יש לה גם לגונה. למעשה מה שמכונה הלגונה של קובנה הוא האגם המלאכותי הגדול ביותר בליטא, ששטחו 63 קמ"ר. מדוע לגונה? כנראה בשל צורת הנחש המפותל שיצר הסכר, שנבנה בשנת 1959 על נהר נמונאס ( Nemunas או ניימן ).
בתים רבים בכפרים שלגדות הנהר הוצפו בעקבות בניית הסכר, ותושביהם קיבלו פיצוי כדי להעתיק את מגוריהם למקום אחר. הוצף גם חלקה הדרומי של העיירה הקטנה רומשישקש ( Rumšiškės ), השוכנת על הגדה הצפונית של האגם. כיום העיירה מוכרת בזכות המוזיאון האתנוגרפי הנמצא בה, בו מוצגים 140 בתים כפריים מהמאות ה- 18-19, שהובאו לכאן מרחבי ליטא.
הלגונה של קובנה, מסיבת רווקות עליזה לחופי האגם (צילום: כרמית וייס)
מסלולים בכחול וירוק
פארק האגם המלאכותי של קובנה ( Kaunas Reservoir Regional Park ) הוקם כדי לשמור על הסביבה האקולוגית המיוחדת שהתפתחה סביב האגם המלאכותי. במרכז המבקרים של הפארק, ליד הכפר ואסווידאבה ( Vaišvydava ), מוצג התהליך שעבר על האזור עם הקמת הסכר. ניתן ללמוד בו על בעלי החיים הרבים שבשטחו – מכרסמים, טורפים, ציפורים, עופות מים ודגים.
מספר מסלולי הליכה קצרים, שאורכם 1-3 ק"מ, פזורים בינות ליערות עצי המחט שבשטח הפארק. מסלול עמק הערער ( Juniper Valley ), בפיתול המזרחי ביותר של הלגונה, ליד הכפר ארלאוויסקש ( Arlaviškes ), נקרא כך על שום שיחי הערער הגדלים בו. בשל אדמות הביצה נבנו שבילי עץ נוחים על חלק ניכר מהשביל, שהוא אחד מהאהובים על תושבי ליטא. גם המסלול באזור דוברבה ( Dubrava ) הוא ברובו על שבילי עץ נוחים. מסלול זאגדראי ( Žiegždriai ) מוביל את גדות האגם, למקום בו ניתן לראות תצורות גיאולוגיות שנוצרו עם הצפת האזור, וגם כאן חלק מהמסלול הוא על שבילי עץ.
פארק האגם המלאכותי של קובנה, שבילי עץ מעל אדמות ביצה ועל שפת האגם (צילום: כרמית וייס)
לישון עם נזירות...
בגדה הצפונית של האגם המלאכותי, על חצי אי קטן, נבנה מנזר פז'איסלס ( Pažaislis ), המנזר הגדול ביותר בליטא וללא ספק אחד היפים. בחלקו של המנזר שהוקם באמצע המאה ה- 17 בסגנון בארוק-איטלקי, מתגוררות כיום נזירות, ובחלקו האחר הוקם בית מלון. השכנות המעניינת, הטומנת בחובה אפשרות ללא מעט בעיות, אך היא מתקיימת בשלום בזכות המון רצון טוב של בעלי המלון והנזירות, שמבינות שזהו גם מקור פרנסה עבורן.
מלון מונטה פאצי'ס ( Monte Pacis ), שפירוש שמו הוא "גבעת השלום", הוא מלון 4 כוכבים, שהחליף את בית ההארחה של המנזר, לאחר שיפוץ מסיבי בידי יזמים פרטיים. 13 הסוויטות והחדרים המרווחים (לא תאי הנזירים שדמיינתם...), משמרים את הסגנון המקורי, אך אינם מתפשרים על רמה גבוהה ונוחות. מסעדת המלון המעולה, שבימות הקיץ בוודאי תעדיפו לשבת בחצר היפה שלה, היא מקום שנעים וטעים לשבת בו. בקיץ מתקיימים במקום קונצרטים רבים, הן של מוסיקה קלאסית והן של מוסיקה מודרנית. חוף האגם, כמה מאות מטרים מכאן, וההגעה הנוחה בתחבורה הציבורית, בהחלט מצדיקים להשאר ללון כאן מספר לילות.
מלון מונטה פאצ'יס
מנזר פז'איסלס, משמאל - הכניסה, מימין - צלב עם נחשים, שילוב סמל פגאני האופייני לליטא (צילום: כרמית וייס)
מסעדת מלון מונטה פאצי'ס , מקום נפלא לסעוד לא הרחק משפת האגם (צילום: כרמית וייס)
הטירה והעיר האדומה
נהר נמונאס ממשיך מכאן מערבה, חוצה את העיר קובנה בדרכו אל הים הבלטי. בעבר הוא שימש נתיב תחבורה חשוב, ולכן בגבעות הנמוכות השולטות עליו נבנו לא מעט טירות, שכדאי לצאת אליהן ליום טיול רגוע. את תחילתה של הדרך ניתן לעשות בשייט מקובנה, עד לעיירה רודונדוואריס ( Raudondvaris ), המרוחקת אך מעט מפרוורי קובנה ונהנית גם מתחבורה ציבורית נוחה.
העיירה קיבלה את שמה מהטירה שסביבה היא הוקמה - טירת רודונדוואריס ( Raudondvaris pilis ) - "הטירה האדומה", שאכן בנויה לבנים אדומות. עד פרוץ מלחמת העולם הראשונה התגוררה בה משפחת אצולה פולנית-ליטאית. כיום משמש מבנה הטירה כמוזיאון, בו מוצגות בין השאר תמונות ממסעותיו של בעל הבית ברחבי העולם. המבנה ששימש בעבר כחממה הוא כיום מסעדה ( Oranžerija ), האורוות הן בית לחממת אמנים, בה ניתן לבקר ולקנות, ובגנים נערכים אירועים בימות הקיץ.
הטירה האדומה, הגנים ומבנה האורוות שהפך לחממת אמנים (צילום: כרמית וייס)
טירות לגדות נהר נמונאס
20 ק"מ מערבה, על הכביש העושה דרכו על הגדה הצפונית של נהר נמונאס, בולטים צריחי כנסייה נאו-גותית, הבנויה אף היא לבנים אדומות, מעל בתי הכפר וילקייה ( Vilkija ). עוד 30 ק"מ מביאים אותנו אל טירה נוספת הבנויה לבנים אדומות - טירת ראודונה ( Raudonė ), במרכזו של כפר באותו שם. היא הוקמה במאה ה- 16 על ידי המסדר הטבטוני , אך במהלך השנים עברה ידיים רבות ונבנתה מחדש. אני מתקנאה בתלמידי בית הספר הלומדים כיום בטירה, שבנוסף לגן היפה שלה, היא מוקפת יער עצי אורן, אשוח ואגוז, עליו אנו צופים מראש המגדל. מאחורי הטירה מוצב פסל שהוקם בימי השלטון הסובייטי, להנצחת החיילים הרוסים שנהרגו במלחמת העולם השנייה. באופן אירוני נכתב כאן שהמלחמה החלה בשנת 1941, כאשר הרוסים הותקפו בידי הגרמנים, תוך התעלמות מהתקופה בה תקפו הם את המדינות השכנות ובהן ליטא.
עוד מעט מערבה, טירת פאנמונה ( Panemunės ), שפירושו "ליד נהר נמונאס", גם היא בנויה לבנים אדומות, אך במגדליה שזורה אבן שחורה. גם היא הוקמה על ידי המסדר הטבטוני , אך נהרסה והוחלפה על ידי הטירה הנוכחית במאה ה- 18. כיום היא שייכת לפקולטה לאמנות של אוניברסיטת קובנה, ויש בה מוזיאון קטן ומסעדה .
לצדי הכביש כפרים רבים, שבחלקם הזמן כמו עמד מלכת ונעים לשוטט בהם בנחת. מספר נקודות תצפית, כמו זו שמעל הכפר סרג'וס ( Seredžius ), מאפשרות מבט לעבר הכפרים והשדות שלגדות הנהר. במדינה בה הגבעה הגבוהה ביותר גובהה 294 מ', יכול כמעט כל אחד לטפס אל נקודות התצפית הללו. החסידות המקננות על עמודי החשמל ומחפשות מזון לצאצאציהן בשדות החרושים, מוסיפות משנה חן לתמונה הפסטורלית הזו.
כנסיית לבנים אדומות בכפר וילקייה, ומגדלי טירת פאנמונה (צילום: כרמית וייס)
קניות ובילויים בקובנה
נשוב עם נהר נמונאס לקובנה ונסיים, איך לא, בקצת קניות ובילויים. לגדות הנהר שוכן קניון אקרופוליס ( Akropolis ), מרוחק כקילומטר מקצהו המזרחי של המדרחוב. עבורי הוא גדול מספיק, אך המקומיים שבים וטוענים שגדול וחדיש ממנו הוא קניון מגה ( Mega ), הנמצא בפרוורי העיר, לא הרחק מהמבצר התשיעי, בו התחילה כתבתי.
גודל לא מדדתי, אבל לפחות משפחות עם ילדים ימצאו כאן ערך מוסף, בדמות מגלשה ענקית בין הקומות, אקווריום גדול, המארח אפילו כרישים, באולינג, פינת חי קטנה לליטוף ומרכז משחקים בשם CurioCity – מקום נפלא למשחק מלמד.
קניון מגה, תתקשו להוציא מכאן את הילדים כשתסיימו את הקניות (צילום: כרמית וייס)
בית מלון מומלץ בקובנה
מלון קאונאס ( Kaunas ) ממוקם במרכז העיר קובנה, על המדרחוב שחוצה את העיר העתיקה. זה מלון 4 כוכבים, הממוקם במבנה היסטורי יפהפה ומציע בריכה מקורה, חנייה (חינם), בר, קפה ומסעדה המגישה מאכלים מהמטבח הליטאי והבינלאומי . החדרים והסוויטות המרווחות, היכולות להתאים גם למשפחות, מרוהטים בסגנון קלאסי ומלא אווירה, והכי חשוב - כולם ממוזגים.
השלווה הירוקה של קובנה
כפי שכתבתי בכתבתי על העיר קובנה, העיר היא מקום נפלא לבלות בו מספר ימים, אפילו שבוע שלם, אם מוסיפים לביקור את "השלווה הירוקה" סביבה. העיר, שהפכה לי לבית למשך שבוע, שכנעה אותי שוב שאין כמו להתמקם במקום אחד ולשאוף עמוק לראות וללב את התרבותיות והשלווה הליטאית שאני כל כך אוהבת.
מידע נוסף
עיירת הספא בירשטונאס (יעד נוסף לטיולי יום מקובנה, אפשר גם בשייט)
בתי מלון בעיר קובנה
השכרת רכב בליטא
כתבות נוספות
אתרים יהודיים בליטא
הקסם של וילנה
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של קובנה וחברת התעופה איירופלוט, המפעילה טיסות לליטא דרך מוסקבה .
טיול אקטיבי-רגוע לאזור האגמים מולטאי
לצפייה בביצועים של המקצוענים בווייק-אפ קאונאס, סרטון וידאו קצר
הלגונה של קובנה, מסיבת רווקות עליזה לחופי האגם (צילום: כרמית וייס)
מנזר פז'איסלס, משמאל - הכניסה, מימין - צלב עם נחשים, שילוב סמל פגאני האופייני לליטא (צילום: כרמית וייס)
מסעדת
הטירה האדומה, הגנים ומבנה האורוות שהפך לחממת אמנים (צילום: כרמית וייס)
טירות לגדות נהר נמונאס
20 ק"מ מערבה, על הכביש העושה דרכו על הגדה הצפונית של נהר נמונאס, בולטים צריחי כנסייה נאו-גותית, הבנויה אף היא לבנים אדומות, מעל בתי הכפר וילקייה ( Vilkija ). עוד 30 ק"מ מביאים אותנו אל טירה נוספת הבנויה לבנים אדומות - טירת ראודונה ( Raudonė ), במרכזו של כפר באותו שם. היא הוקמה במאה ה- 16 על ידי המסדר הטבטוני , אך במהלך השנים עברה ידיים רבות ונבנתה מחדש. אני מתקנאה בתלמידי בית הספר הלומדים כיום בטירה, שבנוסף לגן היפה שלה, היא מוקפת יער עצי אורן, אשוח ואגוז, עליו אנו צופים מראש המגדל. מאחורי הטירה מוצב פסל שהוקם בימי השלטון הסובייטי, להנצחת החיילים הרוסים שנהרגו במלחמת העולם השנייה. באופן אירוני נכתב כאן שהמלחמה החלה בשנת 1941, כאשר הרוסים הותקפו בידי הגרמנים, תוך התעלמות מהתקופה בה תקפו הם את המדינות השכנות ובהן ליטא.
עוד מעט מערבה, טירת פאנמונה ( Panemunės ), שפירושו "ליד נהר נמונאס", גם היא בנויה לבנים אדומות, אך במגדליה שזורה אבן שחורה. גם היא הוקמה על ידי המסדר הטבטוני , אך נהרסה והוחלפה על ידי הטירה הנוכחית במאה ה- 18. כיום היא שייכת לפקולטה לאמנות של אוניברסיטת קובנה, ויש בה מוזיאון קטן ומסעדה .
לצדי הכביש כפרים רבים, שבחלקם הזמן כמו עמד מלכת ונעים לשוטט בהם בנחת. מספר נקודות תצפית, כמו זו שמעל הכפר סרג'וס ( Seredžius ), מאפשרות מבט לעבר הכפרים והשדות שלגדות הנהר. במדינה בה הגבעה הגבוהה ביותר גובהה 294 מ', יכול כמעט כל אחד לטפס אל נקודות התצפית הללו. החסידות המקננות על עמודי החשמל ומחפשות מזון לצאצאציהן בשדות החרושים, מוסיפות משנה חן לתמונה הפסטורלית הזו.
כנסיית לבנים אדומות בכפר וילקייה, ומגדלי טירת פאנמונה (צילום: כרמית וייס)
קניות ובילויים בקובנה
נשוב עם נהר נמונאס לקובנה ונסיים, איך לא, בקצת קניות ובילויים. לגדות הנהר שוכן קניון אקרופוליס ( Akropolis ), מרוחק כקילומטר מקצהו המזרחי של המדרחוב. עבורי הוא גדול מספיק, אך המקומיים שבים וטוענים שגדול וחדיש ממנו הוא קניון מגה ( Mega ), הנמצא בפרוורי העיר, לא הרחק מהמבצר התשיעי, בו התחילה כתבתי.
גודל לא מדדתי, אבל לפחות משפחות עם ילדים ימצאו כאן ערך מוסף, בדמות מגלשה ענקית בין הקומות, אקווריום גדול, המארח אפילו כרישים, באולינג, פינת חי קטנה לליטוף ומרכז משחקים בשם CurioCity – מקום נפלא למשחק מלמד.
קניון מגה, תתקשו להוציא מכאן את הילדים כשתסיימו את הקניות (צילום: כרמית וייס)
בית מלון מומלץ בקובנה
מלון קאונאס ( Kaunas ) ממוקם במרכז העיר קובנה, על המדרחוב שחוצה את העיר העתיקה. זה מלון 4 כוכבים, הממוקם במבנה היסטורי יפהפה ומציע בריכה מקורה, חנייה (חינם), בר, קפה ומסעדה המגישה מאכלים מהמטבח הליטאי והבינלאומי . החדרים והסוויטות המרווחות, היכולות להתאים גם למשפחות, מרוהטים בסגנון קלאסי ומלא אווירה, והכי חשוב - כולם ממוזגים.
השלווה הירוקה של קובנה
כפי שכתבתי בכתבתי על העיר קובנה, העיר היא מקום נפלא לבלות בו מספר ימים, אפילו שבוע שלם, אם מוסיפים לביקור את "השלווה הירוקה" סביבה. העיר, שהפכה לי לבית למשך שבוע, שכנעה אותי שוב שאין כמו להתמקם במקום אחד ולשאוף עמוק לראות וללב את התרבותיות והשלווה הליטאית שאני כל כך אוהבת.
מידע נוסף
עיירת הספא בירשטונאס (יעד נוסף לטיולי יום מקובנה, אפשר גם בשייט)
בתי מלון בעיר קובנה
השכרת רכב בליטא
כתבות נוספות
אתרים יהודיים בליטא
הקסם של וילנה
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של קובנה וחברת התעופה איירופלוט, המפעילה טיסות לליטא דרך מוסקבה .
כנסיית לבנים אדומות בכפר וילקייה, ומגדלי טירת פאנמונה (צילום: כרמית וייס)
קניון מגה, תתקשו להוציא מכאן את הילדים כשתסיימו את הקניות (צילום: כרמית וייס)