שיר שחלמתי על טאלין – הפנינה של הים הבלטי
מאת: כרמית וייס
שנים אני חולמת על טאלין. מראה העיר מרובת המגדלים והצריחים, שכמו יצאה מסיפור אגדה, הסעיר את דמיוני. ידעתי שאוהב אותה, לא שיערתי עד כמה.
גן עדן של שלווה
טאלין ( Tallinn ) היא בירת אסטוניה, המדינה הפחות מוכרת בין מדינות הים הבלטי ושלושת "הבלטיות": ליטא , לטביה ו אסטוניה. בניגוד לחברותיה אין אליה טיסות ישירות, אין הרבה יהודים שהגיעו ממנה, אין לה קבוצת כדורסל מפורסמת, אבל כשאני מגיעה אליה אני מרגישה שהגעתי לגן עדן של שלווה, כמו שקורה לי אצל שכנותיה.
לא תמיד היה כאן כל כך שליו. כובשים רבים הותירו בעיר את חותמם – תקופות ארוכות היא הייתה שייכת לרוסיה ולברית המועצות, אך גם השכנים לים הבלטי – הדנים והשבדים שלטו בה, ואף אבירי המנזר הטבטוני. זמן קצר לאחר שסוף סוף הכריזה אסטוניה על עצמאותה ועל טאלין כבירתה (1918), שוב כבשו אותה רוסיה וגרמניה לסירוגין, ורק מאז שנת 1991, לאחר נפילת ברה"מ, אסטוניה היא סוף סוף מדינה עצמאית וטאלין בירתה.
יופי ושלווה, הכיכר המרכזית בעיר העתיקה של טאלין (צילום: כרמית וייס)
איך לטייל בטאלין
קל ונעים לטייל בטאלין, היא קטנה למדי וצריחי המגדלים והכנסיות תמיד מורים את הכיוון. מעט מאוד מכוניות נכנסות למרכז העיר, כי התחבורה הציבורית מצוינת, והעיר העתיקה שמורה כולה להולכי רגל. לכל מקום יותר מרוחק אליו תרצו להגיע, תעלו על אוטובוס או חשמלית ואם אתם קצת יותר ספורטיביים – הקורקינטים ואופני הסיטי-בייק הם אמצעי תחבורה נפלא.
מומלץ לרכוש את כרטיס טאלין ( Tallinn Card ) בבתי המלון או לשכת התיירות (בכיכר העירייה). הוא תקף ל- 24/48/72 שעות ומעניק כניסה חינם למוזיאונים (יש המון) ולאטרקציות רבות מאלו שיוזכרו בכתבה זו, לצד נסיעה חינם בתחבורה הציבורית והנחות בחנויות, מסעדות ואירועים.
בתי מלון בטאלין
גגות העיר העתיקה, למצוא את נקודת התצפית הטובה ביותר (צילום: כרמית וייס)
מלון נורדיק פורום, יעדים בעיר העתיקה של טאלין המוזכרים בכתבה, לפי סדר הופעתם, מלון הדירות טאלין פרידום סקוור
שער הכניסה לעיר העתיקה
העיר העתיקה מוקפת חומה ובה מספר שערים דרכם ניתן להיכנס, אך אני אתחיל מהשער המרכזי והיפה מכולם – שער וירו ( Viru Gate ), ויש לכך מספר סיבות. אחת כבר ציינתי, הוא היפה מכולם – שני מגדלים עם גג רעפים אדום שומרים משני צידיו, הוא קרוב לכיכר המרכזית – כיכר בית העירייה, ושוק פרחים משגע פועל לצידו בכל שעות היום.
שער הכניסה הראשי לעיר העתיקה – שער וירו ושוק הפרחים שלצידו (צילום: כרמית וייס)
אבל הסיבה הכי פרוזאית היא בית המלון המושלם בו התארחתי, המרוחק 100 מ' משער וירו. אני מגיעה אל מלון נורדיק פורום ( Nordic Hotel Forum ) בשעה 10 בבוקר, ותוך שעה החדר שלי מוכן. פקידי הקבלה תמיד עם חיוך ועצה טובה, החדרים גדולים ומצוחצחים, מרכז הספא מפנק, ארוחת הבוקר משגעת, ואל הלובי-בר והמסעדה ( Noho ) שווה להגיע גם אם אינכם אורחי המלון. בנוסף, יש חניה תת קרקעית (לא שיש צורך ברכב בעיר), תחנות החשמלית והאוטובוס קרובות, קניון וירו העצום ממש ממול, ובסמוך עוד שני מרכזי קניות קטנים. אם דווקא בית הכנסת מעניין אתכם, הוא במרחק הליכה של כ- 800 מ' (פרטים בכתבה נוספת).
אחרי שיטוט רגלי ברחובות מרוצפי האבן של העיר העתיקה, הרגליים עייפות ואין כמו לחזור לחדר הממוזג, למקלחת ושנ"צ מתחת לפוך. בקיץ השמש שוקעת מאוחר מאוד (ביוני 23:00), והעיר העתיקה והרחובות סביבה שוקקי חיים עד השעות הקטנות.
סיור בעיר העתיקה
נצעד דרך שער וירו ונתרשם מהבתים היפים, שעומדים כאן כבר מאות בשנים ושמרו על מראה מדיבאלי האופייני לערי ברית הנזה. הרחובות המקסימים הללו העניקו לעיר את ההכרה והשימור כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. לאחר צעידה קצרה (300 מ') נגיע אל כיכר בית העירייה ( Town Hall Square ) השוקקת חיים. בתי סוחרים עשירים מקיפים את הכיכר ומצביעים על עושרה של העיר שעסקה בסחר ימי. בימים עברו התקיים כאן שוק וכיום אירועים שונים, כולל שוק חג המולד לנועזים שיגיעו בחורף. מסעדות, בתי קפה וגלידריות מקיפים את הכיכר, והם מלכודות תיירים, אבל אנחנו תיירים והמראה המלבב של הכיכר מפצה על כך.
בפאה הדרומית של הכיכר ניצב בית העירייה, שעל המגדל שלו מומלץ לטפס לתצפית נהדרת. לאחר 115 מדרגות, שחלקן בגובה "חסר רחמים", אני מצטופפת עם עוד מספר מתנשפים כמותי במרפסת התצפית הקטנה, ומראה הכיכר והעיר למרגלותינו מפצה בגדול.
אם אתם סובלים מכאב לב או כל כאב אחר, גופני או נפשי, בבית המרקחת העתיק ביותר באירופה, הניצב בפינה הצפון-מזרחית של הכיכר, יציעו לכם מזור עם מרציפן ויין קלארט אדום, שתי תרופות שעובדות מאז המאה ה- 13. כיום גם תרופות מודרניות מציעים כאן וגם מוזיאון קטן (אם יש לכם כרטיס טאלין, היכנסו וקבלו מתנה קטנה).
בתי מלון בקרבת כיכר בית העירייה
תצפית על כיכר בית העירייה מראש מגדל בית העירייה, הטיפוס מתגמל (צילום: כרמית וייס)
הפטרון של יורדי הים
כיאה לעיר לחופי הים הבלטי, שכיום אוניות הקרוזים הענקיות מחליפות בה את סירות הדייגים, לפטרון של יורדי הים ניקולאס הקדוש ( Saint Nicholas ) יש ייצוג מכובד בדמות שתי כנסיות הנושאות את שמו. הראשונה והגדולה מבין השתיים נמצאת כ- 200 מ' דרום-מערבית לכיכר העירייה. כנסייה זו איננה פעילה וכיום היא משמשת סניף של מוזיאון אסטוניה לאומנות, המציג בין השאר את היצירה "ריקוד המוות" ( Danse Macabre ) – מוטיב נפוץ בימי הביניים, ה ממשיל את המוות לריקוד עם שלדים .
במרחק 350 מ' מהכיכר לכיוון צפון-מזרח, ברחוב Vene , נסתרת כנסייה נוספת הקרויה כנסיית סנט ניקולאס ( St. Nicholas ). זוהי כנסייה אורתודוקסית, שאינה כה מרשימה מבחוץ, אך בפנים היא מקושטת מכף רגל ועד ראש באיקונות, תבליטים, ציורי קיר וחלונות ויטראז' מקסימים.
כנסיית סנט ניקולאס האורתודוקסית, קטנה ומקושטת (צילום: כרמית וייס)
מצפון לכיכר העירייה
אני יודעת ששבעתם מכנסיות... אבל אל כנסיית סנט אולף ( St. Olaf's Church ) לא חייבים להגיע בשביל לראות. צריח מחודד, המתנשא לגובה 124 מ', בולט מכל מקום בעיר העתיקה וגם מחוצה לה ומסמן את הכיוון לחלק הצפוני. אם תרצו לזכות בתצפית הפנורמית הכי גבוהה בעיר, ועדיין נותר בכם כוח לטיפוס, זה המקום.
בדרך חזרה לכיוון כיכר העירייה ושער וירו, אמליץ לבקר בעוד מספר מקומות:
חזית אחד מבנייני האר-נובו היפים בעיר מסתירה סוד אפל – תאי הכלא של הק.ג.ב. ( (KGB prison cells , עדות לתקופה קשה בחיי העם האסטוני, בה אויבי האומה נחקרו בעינויים לפני שנורו או נשלחו לסיביר. כמו מוזיאונים דומים ב ווילנה ו ריגה , חשוב ללמוד על תקופה שעדיין חקוקה בזיכרון הקולקטיבי של העם (גם הצעירים אמרו לי "לא תמיד היה גן עדן כאן").
בית הגילדה של אחוות הראשים השחורים ( Brotherhood of Blackheads ), אינו מרשים כמו אחיו ב ריגה , אך הוא עדיין אחד הבתים המיוחדים בעיר ( 24-26 Pikk Street ). בקצהו של רחוב פיק, מעט לפני כיכר העירייה, Café Maiasmokk – בית הקפה העתיק ביותר בעיר, הפועל מאז 1864, הוא מקום מצוין למנוחה קלה עם קפה ועוגות נהדרות הנאפות במקום.
ממזרח לכיכר העירייה, בין הסמטאות הצרות, נחבאים שני אזורים יפים של גלריות, בתי קפה וחנויות קטנות ומשגעות. פסאז' סנט קתרין ( St. Catherine's Passage ), בעל הקשתות הציוריות, קרוי על שם מנזר בעל שם דומה ששכן כאן, ואילו מאסטרס קורטיארד ( Masters' Courtyard ) הוא המקום בו בעלי המלאכה (מאסטרס) מציגים את יצירותיהם הכל כך מיוחדות.
בניין אחוות הראשים השחורים (הצהוב משמאל) ובתים נוספים ברחוב פיק (צילום: כרמית וייס)
סיור על חומות העיר העתיקה
חומה באורך 2 ק"מ נותרה מתוך 4 ק"מ שהקיפו את העיר, שהייתה אחת המבוצרות ביותר באירופה. עם גובה שמגיע עד 16 מ' ועובי של 3 מ' קשה לפספס אותה ואת 26 המגדלים (שנותרו מתוך 46) ו- 8 השערים.
אפשרות טובה להתרשם היא לפנות ימינה (צפונה) אחרי שער וירו ולעלות על מגדל הלמן ( Hellemann Tower ), המאכלס כיום גלריה ופאב. לאחר שתסדירו את הנשימה, בעקבות הטיפוס המאתגר על המדרגות הספירליות, שכל אחת מהן שווה לשלוש מדרגות סטנדרטיות, לא תצטערו על המאמץ. מהחלונות הקטנים נשקף נוף גגות העיר וצריחי הכנסיות והמגדלים. לאחר שסיימתם לצלם, צאו אל החומה ולכו עליה כ- 200 מ', עד למגדל בעל השם המוזר – המגדל מאחורי הנזירים ( Tower behind Monks ), שנקרא כך על שום מנזר סנט קתרין הסמוך.
תצפית ממגדל הלמן על הגגות, צריחי הכנסיות והמגדלים (צילום: כרמית וייס)
שער החוף ומגדל מרגרט השמנה, שהוא רחב בהרבה משאר המגדלים (צילום: כרמית וייס)
תשעה מגדלים ושער אחד
ריכוז מרשים של מגדלי שמירה נמצא בצד הצפון-מערבי של החומה. נתחיל עם שער החוף הגדול ( Great Coastal Gate ), אחד משני שערים שהובילו אל הים הבלטי, ממנו מגיעים מטיילי ספינות הקרוזים. צמוד אליו המגדל בעל השם המצחיק – מרגרט השמנה ( Fat Margaret ), וכשתראו אותו תבינו לפחות את חלקו השני של השם. ומיהי מרגרט? מרגרט מלכת דנמרק ( Margrethe Sambiria ) היא זו שהורתה על בניית החומה במאה ה- 13, בתקופה בה שלטה על העיר. המגדל "שמן" לא כי מרגרט הייתה שמנה, חס וחלילה, אלא כדי להרשים ולהפחיד את המגיעים מהים, וכיום יש בו מספיק מקום עבור המוזיאון הימי ( Estonian Maritime Museum )
מכאן נפרסת שרשרת מרשימה של 9 מגדלים (לא אפרט את שמות כולם, הם מופיעים במפה שלמעלה). שלושה מהם ( Sauna Tower, Nun's Tower & Golden Leg Tower ) קרובים מאוד זה לזה, וניתן ללכת על החומה ביניהם. אפשר לראותם מהרחוב הפנימי או לצאת אל מחוץ לחומה, אל מקום הנקרא "כיכר המגדלים", ולראותם מהצד השני. כדי לראות את כולם תצטרכו לטפס אל נקודת התצפית פטקולי ( Patkuli ) ממנה נשקף חלק זה של העיר עד לים.
בתי מלון בקרבת הנמל של טאלין | על נמל טאלין בכתבה על העיר החדשה
קטע החומה עליו ניתן לצעוד בין המגדלים (צילום: כרמית וייס)
נסו לספור מגדלים... נקודת התצפית פטקולי ובאופק הים הבלטי (צילום: כרמית וייס)
המבצר של העיר המבוצרת
הטיפוס לנקודת התצפית מביא אותנו אל גבעת טומפאה ( Toompea ), ח לקה העליון והמבוצר ביותר של העיר. בראש מצוק אבן הגיר ישבו תמיד שליטי העיר, וכיום המבנה של מבצר טומפאה ( Toompea Castle ) הוא משכנו של הפרלמנט של אסטוניה. בצידו הדרומי, בקצהו של גן קטן, נקודת תצפית על העיר החדשה ולצידה מגדל הרמן ( Pikk Hermann ) עליו מונף כל בוקר הדגל הכחול-שחור-לבן ל צלילי ההמנון הלאומי .
המבנה המרשים ביותר על גבעת טומפאה הוא ללא ספק קתדרלת אלכסנדר נבסקי ( Alexander Nevsky Cathedra ), כנסייה רוסית-אורתודוקסית שנבנתה בסוף המאה ה- 19, כאשר אסטוניה הייתה חלק מרוסיה הצארית. את המבנה היפהפה מעטרות חמש כיפות בצל שבראשן צלב מוזהב. לא הרחק ממנה, צנועה הרבה יותר, קתדרלת סנט מרי (St. Mary's Cathedral) ניצבת כאן כבר מהמאה ה- 13. היא שימשה את האצילים הגרמנים, ששלטיהם מעטרים את קירותיה הפנימיים בגודש מרשים.
לפני שתרדו חזרה לעיר התחתונה דרך אחד השערים, עצרו לתצפית נוספת על העיר העתיקה ( Kohtuotsa viewing platform ). כמו סיפור אגדה, כבר אמרנו.
קתדרלת אלכסנדר נבסקי, יפהפייה אמיתית גם כאשר היא בשיפוצים (צילום: כרמית וייס)
תצפית על העיר העתיקה מגבעת טומפאה (צילום: כרמית וייס)
טאלין החופשית והחיילים שהציצו למטבח
לאחר שנרד מגבעת טומפאה נצעד אל השער הדרומי, המוביל אל כיכר החופש. בדרך נראה את אחד המגדלים בעלי השם הכי מוזר – קיק אין דה קוק ( Kiek in de Kök ) שפירושו "הצץ במטבח". פעם הוא היה הגבוה בין מגדלי העיר והחיילים שהוצבו בו היו יכולים להציץ למטבחי הבתים השכנים. כיום שתי הקומות הראשונות כוסו עפר ונותרו רק ארבע, המאכלסות את המוזיאון לביצורי העיר, כולל דגם של החומה והמגדלים. אם אתם חובבי תותחים ושאר אמצעי לחימה, זה המקום עבורכם, וגם כאן ניתן לצעוד על קטע מהחומה.
על כיכר החופש שולט עמוד בטון גבוה שבראשו צלב ענק, המנציח את גיבורי האומה שנפלו במאבק העצמאות שניהלה אסטוניה בשנים 1918-1920, אשר בעקבותיו זכתה להיות מדינה חופשית לאחר שנים כה רבות של שלטון זר. מתחת לכיכר שרידים מתקופת האבן ומהעיר העתיקה, שניתן לראות דרך זכוכית עבה.
צילומים יפים של כיכר החופש ומגדל קיק אין דה קוק,
בסיור עם מדריכה חביבה בשם ויקטוריה, ממנה תוכלו לקבל עוד טיפים רבים לביקור בעיר (באנגלית)
מלון דירות ליד כיכר החופש של טאלין
מלון הדירות טאלין פרידום סקוור (Tallinn City Apartments Freedom Square) ממוקם ליד בית האופרה, מעט דרומית לכיכר החופש, במרחק 800 מ' ממרכז העיר העתיקה של טאלין. מבחר גדול של דירות מטופחות ונקיות, עם 1-2 חדרי שינה, סלון, מטבח ופינת אוכל. המיקום שקט מאד, אבל קרוב למרכז העיניינים.
שוב ושוב אני מוצאת את עצמי פשוט משוטטת להנאתי ברחובות העיר העתיקה. פעמים בהן תעיתי הביאו אותי לאוצרות חדשים, ובעיר הזו הם פשוט בלתי נגמרים, כי טאלין היא אחת הערים היפות באירופה.
גם כתבה זו "נגמרה לי" לפני שהספקתי להביא כאן את כל האוצרות, אז בכתבה הבאה אקח אתכם לטי ול בטאלין שמחוץ לעיר העתיקה.
מידע נוסף
כתבות נוספות
יופי ושלווה, הכיכר המרכזית בעיר העתיקה של טאלין (צילום: כרמית וייס)
גגות העיר העתיקה, למצוא את נקודת התצפית הטובה ביותר (צילום: כרמית וייס)
מלון נורדיק פורום, יעדים בעיר העתיקה של טאלין המוזכרים בכתבה, לפי סדר הופעתם, מלון הדירות טאלין פרידום סקוור
שער הכניסה לעיר העתיקה
העיר העתיקה מוקפת חומה ובה מספר שערים דרכם ניתן להיכנס, אך אני אתחיל מהשער המרכזי והיפה מכולם – שער וירו ( Viru Gate ), ויש לכך מספר סיבות. אחת כבר ציינתי, הוא היפה מכולם – שני מגדלים עם גג רעפים אדום שומרים משני צידיו, הוא קרוב לכיכר המרכזית – כיכר בית העירייה, ושוק פרחים משגע פועל לצידו בכל שעות היום.
שער הכניסה הראשי לעיר העתיקה – שער וירו ושוק הפרחים שלצידו (צילום: כרמית וייס)
אבל הסיבה הכי פרוזאית היא בית המלון המושלם בו התארחתי, המרוחק 100 מ' משער וירו. אני מגיעה אל מלון נורדיק פורום ( Nordic Hotel Forum ) בשעה 10 בבוקר, ותוך שעה החדר שלי מוכן. פקידי הקבלה תמיד עם חיוך ועצה טובה, החדרים גדולים ומצוחצחים, מרכז הספא מפנק, ארוחת הבוקר משגעת, ואל הלובי-בר והמסעדה ( Noho ) שווה להגיע גם אם אינכם אורחי המלון. בנוסף, יש חניה תת קרקעית (לא שיש צורך ברכב בעיר), תחנות החשמלית והאוטובוס קרובות, קניון וירו העצום ממש ממול, ובסמוך עוד שני מרכזי קניות קטנים. אם דווקא בית הכנסת מעניין אתכם, הוא במרחק הליכה של כ- 800 מ' (פרטים בכתבה נוספת).
אחרי שיטוט רגלי ברחובות מרוצפי האבן של העיר העתיקה, הרגליים עייפות ואין כמו לחזור לחדר הממוזג, למקלחת ושנ"צ מתחת לפוך. בקיץ השמש שוקעת מאוחר מאוד (ביוני 23:00), והעיר העתיקה והרחובות סביבה שוקקי חיים עד השעות הקטנות.
סיור בעיר העתיקה
נצעד דרך שער וירו ונתרשם מהבתים היפים, שעומדים כאן כבר מאות בשנים ושמרו על מראה מדיבאלי האופייני לערי ברית הנזה. הרחובות המקסימים הללו העניקו לעיר את ההכרה והשימור כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. לאחר צעידה קצרה (300 מ') נגיע אל כיכר בית העירייה ( Town Hall Square ) השוקקת חיים. בתי סוחרים עשירים מקיפים את הכיכר ומצביעים על עושרה של העיר שעסקה בסחר ימי. בימים עברו התקיים כאן שוק וכיום אירועים שונים, כולל שוק חג המולד לנועזים שיגיעו בחורף. מסעדות, בתי קפה וגלידריות מקיפים את הכיכר, והם מלכודות תיירים, אבל אנחנו תיירים והמראה המלבב של הכיכר מפצה על כך.
בפאה הדרומית של הכיכר ניצב בית העירייה, שעל המגדל שלו מומלץ לטפס לתצפית נהדרת. לאחר 115 מדרגות, שחלקן בגובה "חסר רחמים", אני מצטופפת עם עוד מספר מתנשפים כמותי במרפסת התצפית הקטנה, ומראה הכיכר והעיר למרגלותינו מפצה בגדול.
אם אתם סובלים מכאב לב או כל כאב אחר, גופני או נפשי, בבית המרקחת העתיק ביותר באירופה, הניצב בפינה הצפון-מזרחית של הכיכר, יציעו לכם מזור עם מרציפן ויין קלארט אדום, שתי תרופות שעובדות מאז המאה ה- 13. כיום גם תרופות מודרניות מציעים כאן וגם מוזיאון קטן (אם יש לכם כרטיס טאלין, היכנסו וקבלו מתנה קטנה).
בתי מלון בקרבת כיכר בית העירייה
תצפית על כיכר בית העירייה מראש מגדל בית העירייה, הטיפוס מתגמל (צילום: כרמית וייס)
הפטרון של יורדי הים
כיאה לעיר לחופי הים הבלטי, שכיום אוניות הקרוזים הענקיות מחליפות בה את סירות הדייגים, לפטרון של יורדי הים ניקולאס הקדוש ( Saint Nicholas ) יש ייצוג מכובד בדמות שתי כנסיות הנושאות את שמו. הראשונה והגדולה מבין השתיים נמצאת כ- 200 מ' דרום-מערבית לכיכר העירייה. כנסייה זו איננה פעילה וכיום היא משמשת סניף של מוזיאון אסטוניה לאומנות, המציג בין השאר את היצירה "ריקוד המוות" ( Danse Macabre ) – מוטיב נפוץ בימי הביניים, ה ממשיל את המוות לריקוד עם שלדים .
במרחק 350 מ' מהכיכר לכיוון צפון-מזרח, ברחוב Vene , נסתרת כנסייה נוספת הקרויה כנסיית סנט ניקולאס ( St. Nicholas ). זוהי כנסייה אורתודוקסית, שאינה כה מרשימה מבחוץ, אך בפנים היא מקושטת מכף רגל ועד ראש באיקונות, תבליטים, ציורי קיר וחלונות ויטראז' מקסימים.
כנסיית סנט ניקולאס האורתודוקסית, קטנה ומקושטת (צילום: כרמית וייס)
מצפון לכיכר העירייה
אני יודעת ששבעתם מכנסיות... אבל אל כנסיית סנט אולף ( St. Olaf's Church ) לא חייבים להגיע בשביל לראות. צריח מחודד, המתנשא לגובה 124 מ', בולט מכל מקום בעיר העתיקה וגם מחוצה לה ומסמן את הכיוון לחלק הצפוני. אם תרצו לזכות בתצפית הפנורמית הכי גבוהה בעיר, ועדיין נותר בכם כוח לטיפוס, זה המקום.
בדרך חזרה לכיוון כיכר העירייה ושער וירו, אמליץ לבקר בעוד מספר מקומות:
חזית אחד מבנייני האר-נובו היפים בעיר מסתירה סוד אפל – תאי הכלא של הק.ג.ב. ( (KGB prison cells , עדות לתקופה קשה בחיי העם האסטוני, בה אויבי האומה נחקרו בעינויים לפני שנורו או נשלחו לסיביר. כמו מוזיאונים דומים ב ווילנה ו ריגה , חשוב ללמוד על תקופה שעדיין חקוקה בזיכרון הקולקטיבי של העם (גם הצעירים אמרו לי "לא תמיד היה גן עדן כאן").
בית הגילדה של אחוות הראשים השחורים ( Brotherhood of Blackheads ), אינו מרשים כמו אחיו ב ריגה , אך הוא עדיין אחד הבתים המיוחדים בעיר ( 24-26 Pikk Street ). בקצהו של רחוב פיק, מעט לפני כיכר העירייה, Café Maiasmokk – בית הקפה העתיק ביותר בעיר, הפועל מאז 1864, הוא מקום מצוין למנוחה קלה עם קפה ועוגות נהדרות הנאפות במקום.
ממזרח לכיכר העירייה, בין הסמטאות הצרות, נחבאים שני אזורים יפים של גלריות, בתי קפה וחנויות קטנות ומשגעות. פסאז' סנט קתרין ( St. Catherine's Passage ), בעל הקשתות הציוריות, קרוי על שם מנזר בעל שם דומה ששכן כאן, ואילו מאסטרס קורטיארד ( Masters' Courtyard ) הוא המקום בו בעלי המלאכה (מאסטרס) מציגים את יצירותיהם הכל כך מיוחדות.
בניין אחוות הראשים השחורים (הצהוב משמאל) ובתים נוספים ברחוב פיק (צילום: כרמית וייס)
סיור על חומות העיר העתיקה
חומה באורך 2 ק"מ נותרה מתוך 4 ק"מ שהקיפו את העיר, שהייתה אחת המבוצרות ביותר באירופה. עם גובה שמגיע עד 16 מ' ועובי של 3 מ' קשה לפספס אותה ואת 26 המגדלים (שנותרו מתוך 46) ו- 8 השערים.
אפשרות טובה להתרשם היא לפנות ימינה (צפונה) אחרי שער וירו ולעלות על מגדל הלמן ( Hellemann Tower ), המאכלס כיום גלריה ופאב. לאחר שתסדירו את הנשימה, בעקבות הטיפוס המאתגר על המדרגות הספירליות, שכל אחת מהן שווה לשלוש מדרגות סטנדרטיות, לא תצטערו על המאמץ. מהחלונות הקטנים נשקף נוף גגות העיר וצריחי הכנסיות והמגדלים. לאחר שסיימתם לצלם, צאו אל החומה ולכו עליה כ- 200 מ', עד למגדל בעל השם המוזר – המגדל מאחורי הנזירים ( Tower behind Monks ), שנקרא כך על שום מנזר סנט קתרין הסמוך.
תצפית ממגדל הלמן על הגגות, צריחי הכנסיות והמגדלים (צילום: כרמית וייס)
שער החוף ומגדל מרגרט השמנה, שהוא רחב בהרבה משאר המגדלים (צילום: כרמית וייס)
תשעה מגדלים ושער אחד
ריכוז מרשים של מגדלי שמירה נמצא בצד הצפון-מערבי של החומה. נתחיל עם שער החוף הגדול ( Great Coastal Gate ), אחד משני שערים שהובילו אל הים הבלטי, ממנו מגיעים מטיילי ספינות הקרוזים. צמוד אליו המגדל בעל השם המצחיק – מרגרט השמנה ( Fat Margaret ), וכשתראו אותו תבינו לפחות את חלקו השני של השם. ומיהי מרגרט? מרגרט מלכת דנמרק ( Margrethe Sambiria ) היא זו שהורתה על בניית החומה במאה ה- 13, בתקופה בה שלטה על העיר. המגדל "שמן" לא כי מרגרט הייתה שמנה, חס וחלילה, אלא כדי להרשים ולהפחיד את המגיעים מהים, וכיום יש בו מספיק מקום עבור המוזיאון הימי ( Estonian Maritime Museum )
מכאן נפרסת שרשרת מרשימה של 9 מגדלים (לא אפרט את שמות כולם, הם מופיעים במפה שלמעלה). שלושה מהם ( Sauna Tower, Nun's Tower & Golden Leg Tower ) קרובים מאוד זה לזה, וניתן ללכת על החומה ביניהם. אפשר לראותם מהרחוב הפנימי או לצאת אל מחוץ לחומה, אל מקום הנקרא "כיכר המגדלים", ולראותם מהצד השני. כדי לראות את כולם תצטרכו לטפס אל נקודת התצפית פטקולי ( Patkuli ) ממנה נשקף חלק זה של העיר עד לים.
בתי מלון בקרבת הנמל של טאלין | על נמל טאלין בכתבה על העיר החדשה
קטע החומה עליו ניתן לצעוד בין המגדלים (צילום: כרמית וייס)
נסו לספור מגדלים... נקודת התצפית פטקולי ובאופק הים הבלטי (צילום: כרמית וייס)
המבצר של העיר המבוצרת
הטיפוס לנקודת התצפית מביא אותנו אל גבעת טומפאה ( Toompea ), ח לקה העליון והמבוצר ביותר של העיר. בראש מצוק אבן הגיר ישבו תמיד שליטי העיר, וכיום המבנה של מבצר טומפאה ( Toompea Castle ) הוא משכנו של הפרלמנט של אסטוניה. בצידו הדרומי, בקצהו של גן קטן, נקודת תצפית על העיר החדשה ולצידה מגדל הרמן ( Pikk Hermann ) עליו מונף כל בוקר הדגל הכחול-שחור-לבן ל צלילי ההמנון הלאומי .
המבנה המרשים ביותר על גבעת טומפאה הוא ללא ספק קתדרלת אלכסנדר נבסקי ( Alexander Nevsky Cathedra ), כנסייה רוסית-אורתודוקסית שנבנתה בסוף המאה ה- 19, כאשר אסטוניה הייתה חלק מרוסיה הצארית. את המבנה היפהפה מעטרות חמש כיפות בצל שבראשן צלב מוזהב. לא הרחק ממנה, צנועה הרבה יותר, קתדרלת סנט מרי (St. Mary's Cathedral) ניצבת כאן כבר מהמאה ה- 13. היא שימשה את האצילים הגרמנים, ששלטיהם מעטרים את קירותיה הפנימיים בגודש מרשים.
לפני שתרדו חזרה לעיר התחתונה דרך אחד השערים, עצרו לתצפית נוספת על העיר העתיקה ( Kohtuotsa viewing platform ). כמו סיפור אגדה, כבר אמרנו.
קתדרלת אלכסנדר נבסקי, יפהפייה אמיתית גם כאשר היא בשיפוצים (צילום: כרמית וייס)
תצפית על העיר העתיקה מגבעת טומפאה (צילום: כרמית וייס)
טאלין החופשית והחיילים שהציצו למטבח
לאחר שנרד מגבעת טומפאה נצעד אל השער הדרומי, המוביל אל כיכר החופש. בדרך נראה את אחד המגדלים בעלי השם הכי מוזר – קיק אין דה קוק ( Kiek in de Kök ) שפירושו "הצץ במטבח". פעם הוא היה הגבוה בין מגדלי העיר והחיילים שהוצבו בו היו יכולים להציץ למטבחי הבתים השכנים. כיום שתי הקומות הראשונות כוסו עפר ונותרו רק ארבע, המאכלסות את המוזיאון לביצורי העיר, כולל דגם של החומה והמגדלים. אם אתם חובבי תותחים ושאר אמצעי לחימה, זה המקום עבורכם, וגם כאן ניתן לצעוד על קטע מהחומה.
על כיכר החופש שולט עמוד בטון גבוה שבראשו צלב ענק, המנציח את גיבורי האומה שנפלו במאבק העצמאות שניהלה אסטוניה בשנים 1918-1920, אשר בעקבותיו זכתה להיות מדינה חופשית לאחר שנים כה רבות של שלטון זר. מתחת לכיכר שרידים מתקופת האבן ומהעיר העתיקה, שניתן לראות דרך זכוכית עבה.
צילומים יפים של כיכר החופש ומגדל קיק אין דה קוק,
בסיור עם מדריכה חביבה בשם ויקטוריה, ממנה תוכלו לקבל עוד טיפים רבים לביקור בעיר (באנגלית)
מלון דירות ליד כיכר החופש של טאלין
מלון הדירות טאלין פרידום סקוור (Tallinn City Apartments Freedom Square) ממוקם ליד בית האופרה, מעט דרומית לכיכר החופש, במרחק 800 מ' ממרכז העיר העתיקה של טאלין. מבחר גדול של דירות מטופחות ונקיות, עם 1-2 חדרי שינה, סלון, מטבח ופינת אוכל. המיקום שקט מאד, אבל קרוב למרכז העיניינים.
שוב ושוב אני מוצאת את עצמי פשוט משוטטת להנאתי ברחובות העיר העתיקה. פעמים בהן תעיתי הביאו אותי לאוצרות חדשים, ובעיר הזו הם פשוט בלתי נגמרים, כי טאלין היא אחת הערים היפות באירופה.
גם כתבה זו "נגמרה לי" לפני שהספקתי להביא כאן את כל האוצרות, אז בכתבה הבאה אקח אתכם לטי ול בטאלין שמחוץ לעיר העתיקה.
מידע נוסף
כתבות נוספות
שער הכניסה הראשי לעיר העתיקה – שער וירו ושוק הפרחים שלצידו (צילום: כרמית וייס)
תצפית על כיכר בית העירייה מראש מגדל בית העירייה, הטיפוס מתגמל (צילום: כרמית וייס)
הפטרון של יורדי הים
כיאה לעיר לחופי הים הבלטי, שכיום אוניות הקרוזים הענקיות מחליפות בה את סירות הדייגים, לפטרון של יורדי הים ניקולאס הקדוש ( Saint Nicholas ) יש ייצוג מכובד בדמות שתי כנסיות הנושאות את שמו. הראשונה והגדולה מבין השתיים נמצאת כ- 200 מ' דרום-מערבית לכיכר העירייה. כנסייה זו איננה פעילה וכיום היא משמשת סניף של מוזיאון אסטוניה לאומנות, המציג בין השאר את היצירה "ריקוד המוות" ( Danse Macabre ) – מוטיב נפוץ בימי הביניים, ה ממשיל את המוות לריקוד עם שלדים .
במרחק 350 מ' מהכיכר לכיוון צפון-מזרח, ברחוב Vene , נסתרת כנסייה נוספת הקרויה כנסיית סנט ניקולאס ( St. Nicholas ). זוהי כנסייה אורתודוקסית, שאינה כה מרשימה מבחוץ, אך בפנים היא מקושטת מכף רגל ועד ראש באיקונות, תבליטים, ציורי קיר וחלונות ויטראז' מקסימים.
כנסיית סנט ניקולאס האורתודוקסית, קטנה ומקושטת (צילום: כרמית וייס)
מצפון לכיכר העירייה
אני יודעת ששבעתם מכנסיות... אבל אל כנסיית סנט אולף ( St. Olaf's Church ) לא חייבים להגיע בשביל לראות. צריח מחודד, המתנשא לגובה 124 מ', בולט מכל מקום בעיר העתיקה וגם מחוצה לה ומסמן את הכיוון לחלק הצפוני. אם תרצו לזכות בתצפית הפנורמית הכי גבוהה בעיר, ועדיין נותר בכם כוח לטיפוס, זה המקום.
בדרך חזרה לכיוון כיכר העירייה ושער וירו, אמליץ לבקר בעוד מספר מקומות:
חזית אחד מבנייני האר-נובו היפים בעיר מסתירה סוד אפל – תאי הכלא של הק.ג.ב. ( (KGB prison cells , עדות לתקופה קשה בחיי העם האסטוני, בה אויבי האומה נחקרו בעינויים לפני שנורו או נשלחו לסיביר. כמו מוזיאונים דומים ב ווילנה ו ריגה , חשוב ללמוד על תקופה שעדיין חקוקה בזיכרון הקולקטיבי של העם (גם הצעירים אמרו לי "לא תמיד היה גן עדן כאן").
בית הגילדה של אחוות הראשים השחורים ( Brotherhood of Blackheads ), אינו מרשים כמו אחיו ב ריגה , אך הוא עדיין אחד הבתים המיוחדים בעיר ( 24-26 Pikk Street ). בקצהו של רחוב פיק, מעט לפני כיכר העירייה, Café Maiasmokk – בית הקפה העתיק ביותר בעיר, הפועל מאז 1864, הוא מקום מצוין למנוחה קלה עם קפה ועוגות נהדרות הנאפות במקום.
ממזרח לכיכר העירייה, בין הסמטאות הצרות, נחבאים שני אזורים יפים של גלריות, בתי קפה וחנויות קטנות ומשגעות. פסאז' סנט קתרין ( St. Catherine's Passage ), בעל הקשתות הציוריות, קרוי על שם מנזר בעל שם דומה ששכן כאן, ואילו מאסטרס קורטיארד ( Masters' Courtyard ) הוא המקום בו בעלי המלאכה (מאסטרס) מציגים את יצירותיהם הכל כך מיוחדות.
בניין אחוות הראשים השחורים (הצהוב משמאל) ובתים נוספים ברחוב פיק (צילום: כרמית וייס)
סיור על חומות העיר העתיקה
חומה באורך 2 ק"מ נותרה מתוך 4 ק"מ שהקיפו את העיר, שהייתה אחת המבוצרות ביותר באירופה. עם גובה שמגיע עד 16 מ' ועובי של 3 מ' קשה לפספס אותה ואת 26 המגדלים (שנותרו מתוך 46) ו- 8 השערים.
אפשרות טובה להתרשם היא לפנות ימינה (צפונה) אחרי שער וירו ולעלות על מגדל הלמן ( Hellemann Tower ), המאכלס כיום גלריה ופאב. לאחר שתסדירו את הנשימה, בעקבות הטיפוס המאתגר על המדרגות הספירליות, שכל אחת מהן שווה לשלוש מדרגות סטנדרטיות, לא תצטערו על המאמץ. מהחלונות הקטנים נשקף נוף גגות העיר וצריחי הכנסיות והמגדלים. לאחר שסיימתם לצלם, צאו אל החומה ולכו עליה כ- 200 מ', עד למגדל בעל השם המוזר – המגדל מאחורי הנזירים ( Tower behind Monks ), שנקרא כך על שום מנזר סנט קתרין הסמוך.
תצפית ממגדל הלמן על הגגות, צריחי הכנסיות והמגדלים (צילום: כרמית וייס)
שער החוף ומגדל מרגרט השמנה, שהוא רחב בהרבה משאר המגדלים (צילום: כרמית וייס)
תשעה מגדלים ושער אחד
ריכוז מרשים של מגדלי שמירה נמצא בצד הצפון-מערבי של החומה. נתחיל עם שער החוף הגדול ( Great Coastal Gate ), אחד משני שערים שהובילו אל הים הבלטי, ממנו מגיעים מטיילי ספינות הקרוזים. צמוד אליו המגדל בעל השם המצחיק – מרגרט השמנה ( Fat Margaret ), וכשתראו אותו תבינו לפחות את חלקו השני של השם. ומיהי מרגרט? מרגרט מלכת דנמרק ( Margrethe Sambiria ) היא זו שהורתה על בניית החומה במאה ה- 13, בתקופה בה שלטה על העיר. המגדל "שמן" לא כי מרגרט הייתה שמנה, חס וחלילה, אלא כדי להרשים ולהפחיד את המגיעים מהים, וכיום יש בו מספיק מקום עבור המוזיאון הימי ( Estonian Maritime Museum )
מכאן נפרסת שרשרת מרשימה של 9 מגדלים (לא אפרט את שמות כולם, הם מופיעים במפה שלמעלה). שלושה מהם ( Sauna Tower, Nun's Tower & Golden Leg Tower ) קרובים מאוד זה לזה, וניתן ללכת על החומה ביניהם. אפשר לראותם מהרחוב הפנימי או לצאת אל מחוץ לחומה, אל מקום הנקרא "כיכר המגדלים", ולראותם מהצד השני. כדי לראות את כולם תצטרכו לטפס אל נקודת התצפית פטקולי ( Patkuli ) ממנה נשקף חלק זה של העיר עד לים.
בתי מלון בקרבת הנמל של טאלין | על נמל טאלין בכתבה על העיר החדשה
קטע החומה עליו ניתן לצעוד בין המגדלים (צילום: כרמית וייס)
נסו לספור מגדלים... נקודת התצפית פטקולי ובאופק הים הבלטי (צילום: כרמית וייס)
המבצר של העיר המבוצרת
הטיפוס לנקודת התצפית מביא אותנו אל גבעת טומפאה ( Toompea ), ח לקה העליון והמבוצר ביותר של העיר. בראש מצוק אבן הגיר ישבו תמיד שליטי העיר, וכיום המבנה של מבצר טומפאה ( Toompea Castle ) הוא משכנו של הפרלמנט של אסטוניה. בצידו הדרומי, בקצהו של גן קטן, נקודת תצפית על העיר החדשה ולצידה מגדל הרמן ( Pikk Hermann ) עליו מונף כל בוקר הדגל הכחול-שחור-לבן ל צלילי ההמנון הלאומי .
המבנה המרשים ביותר על גבעת טומפאה הוא ללא ספק קתדרלת אלכסנדר נבסקי ( Alexander Nevsky Cathedra ), כנסייה רוסית-אורתודוקסית שנבנתה בסוף המאה ה- 19, כאשר אסטוניה הייתה חלק מרוסיה הצארית. את המבנה היפהפה מעטרות חמש כיפות בצל שבראשן צלב מוזהב. לא הרחק ממנה, צנועה הרבה יותר, קתדרלת סנט מרי (St. Mary's Cathedral) ניצבת כאן כבר מהמאה ה- 13. היא שימשה את האצילים הגרמנים, ששלטיהם מעטרים את קירותיה הפנימיים בגודש מרשים.
לפני שתרדו חזרה לעיר התחתונה דרך אחד השערים, עצרו לתצפית נוספת על העיר העתיקה ( Kohtuotsa viewing platform ). כמו סיפור אגדה, כבר אמרנו.
קתדרלת אלכסנדר נבסקי, יפהפייה אמיתית גם כאשר היא בשיפוצים (צילום: כרמית וייס)
תצפית על העיר העתיקה מגבעת טומפאה (צילום: כרמית וייס)
טאלין החופשית והחיילים שהציצו למטבח
לאחר שנרד מגבעת טומפאה נצעד אל השער הדרומי, המוביל אל כיכר החופש. בדרך נראה את אחד המגדלים בעלי השם הכי מוזר – קיק אין דה קוק ( Kiek in de Kök ) שפירושו "הצץ במטבח". פעם הוא היה הגבוה בין מגדלי העיר והחיילים שהוצבו בו היו יכולים להציץ למטבחי הבתים השכנים. כיום שתי הקומות הראשונות כוסו עפר ונותרו רק ארבע, המאכלסות את המוזיאון לביצורי העיר, כולל דגם של החומה והמגדלים. אם אתם חובבי תותחים ושאר אמצעי לחימה, זה המקום עבורכם, וגם כאן ניתן לצעוד על קטע מהחומה.
על כיכר החופש שולט עמוד בטון גבוה שבראשו צלב ענק, המנציח את גיבורי האומה שנפלו במאבק העצמאות שניהלה אסטוניה בשנים 1918-1920, אשר בעקבותיו זכתה להיות מדינה חופשית לאחר שנים כה רבות של שלטון זר. מתחת לכיכר שרידים מתקופת האבן ומהעיר העתיקה, שניתן לראות דרך זכוכית עבה.
צילומים יפים של כיכר החופש ומגדל קיק אין דה קוק,
בסיור עם מדריכה חביבה בשם ויקטוריה, ממנה תוכלו לקבל עוד טיפים רבים לביקור בעיר (באנגלית)
מלון דירות ליד כיכר החופש של טאלין
מלון הדירות טאלין פרידום סקוור (Tallinn City Apartments Freedom Square) ממוקם ליד בית האופרה, מעט דרומית לכיכר החופש, במרחק 800 מ' ממרכז העיר העתיקה של טאלין. מבחר גדול של דירות מטופחות ונקיות, עם 1-2 חדרי שינה, סלון, מטבח ופינת אוכל. המיקום שקט מאד, אבל קרוב למרכז העיניינים.
שוב ושוב אני מוצאת את עצמי פשוט משוטטת להנאתי ברחובות העיר העתיקה. פעמים בהן תעיתי הביאו אותי לאוצרות חדשים, ובעיר הזו הם פשוט בלתי נגמרים, כי טאלין היא אחת הערים היפות באירופה.
גם כתבה זו "נגמרה לי" לפני שהספקתי להביא כאן את כל האוצרות, אז בכתבה הבאה אקח אתכם לטי ול בטאלין שמחוץ לעיר העתיקה.
מידע נוסף
כתבות נוספות
כנסיית סנט ניקולאס האורתודוקסית, קטנה ומקושטת (צילום: כרמית וייס)
בניין אחוות הראשים השחורים (הצהוב משמאל) ובתים נוספים ברחוב פיק (צילום: כרמית וייס)
סיור על חומות העיר העתיקה
חומה באורך 2 ק"מ נותרה מתוך 4 ק"מ שהקיפו את העיר, שהייתה אחת המבוצרות ביותר באירופה. עם גובה שמגיע עד 16 מ' ועובי של 3 מ' קשה לפספס אותה ואת 26 המגדלים (שנותרו מתוך 46) ו- 8 השערים.
אפשרות טובה להתרשם היא לפנות ימינה (צפונה) אחרי שער וירו ולעלות על מגדל הלמן ( Hellemann Tower ), המאכלס כיום גלריה ופאב. לאחר שתסדירו את הנשימה, בעקבות הטיפוס המאתגר על המדרגות הספירליות, שכל אחת מהן שווה לשלוש מדרגות סטנדרטיות, לא תצטערו על המאמץ. מהחלונות הקטנים נשקף נוף גגות העיר וצריחי הכנסיות והמגדלים. לאחר שסיימתם לצלם, צאו אל החומה ולכו עליה כ- 200 מ', עד למגדל בעל השם המוזר – המגדל מאחורי הנזירים ( Tower behind Monks ), שנקרא כך על שום מנזר סנט קתרין הסמוך.
תצפית ממגדל הלמן על הגגות, צריחי הכנסיות והמגדלים (צילום: כרמית וייס)
שער החוף ומגדל מרגרט השמנה, שהוא רחב בהרבה משאר המגדלים (צילום: כרמית וייס)
תשעה מגדלים ושער אחד
ריכוז מרשים של מגדלי שמירה נמצא בצד הצפון-מערבי של החומה. נתחיל עם שער החוף הגדול ( Great Coastal Gate ), אחד משני שערים שהובילו אל הים הבלטי, ממנו מגיעים מטיילי ספינות הקרוזים. צמוד אליו המגדל בעל השם המצחיק – מרגרט השמנה ( Fat Margaret ), וכשתראו אותו תבינו לפחות את חלקו השני של השם. ומיהי מרגרט? מרגרט מלכת דנמרק ( Margrethe Sambiria ) היא זו שהורתה על בניית החומה במאה ה- 13, בתקופה בה שלטה על העיר. המגדל "שמן" לא כי מרגרט הייתה שמנה, חס וחלילה, אלא כדי להרשים ולהפחיד את המגיעים מהים, וכיום יש בו מספיק מקום עבור המוזיאון הימי ( Estonian Maritime Museum )
מכאן נפרסת שרשרת מרשימה של 9 מגדלים (לא אפרט את שמות כולם, הם מופיעים במפה שלמעלה). שלושה מהם ( Sauna Tower, Nun's Tower & Golden Leg Tower ) קרובים מאוד זה לזה, וניתן ללכת על החומה ביניהם. אפשר לראותם מהרחוב הפנימי או לצאת אל מחוץ לחומה, אל מקום הנקרא "כיכר המגדלים", ולראותם מהצד השני. כדי לראות את כולם תצטרכו לטפס אל נקודת התצפית פטקולי ( Patkuli ) ממנה נשקף חלק זה של העיר עד לים.
בתי מלון בקרבת הנמל של טאלין | על נמל טאלין בכתבה על העיר החדשה
קטע החומה עליו ניתן לצעוד בין המגדלים (צילום: כרמית וייס)
נסו לספור מגדלים... נקודת התצפית פטקולי ובאופק הים הבלטי (צילום: כרמית וייס)
המבצר של העיר המבוצרת
הטיפוס לנקודת התצפית מביא אותנו אל גבעת טומפאה ( Toompea ), ח לקה העליון והמבוצר ביותר של העיר. בראש מצוק אבן הגיר ישבו תמיד שליטי העיר, וכיום המבנה של מבצר טומפאה ( Toompea Castle ) הוא משכנו של הפרלמנט של אסטוניה. בצידו הדרומי, בקצהו של גן קטן, נקודת תצפית על העיר החדשה ולצידה מגדל הרמן ( Pikk Hermann ) עליו מונף כל בוקר הדגל הכחול-שחור-לבן ל צלילי ההמנון הלאומי .
המבנה המרשים ביותר על גבעת טומפאה הוא ללא ספק קתדרלת אלכסנדר נבסקי ( Alexander Nevsky Cathedra ), כנסייה רוסית-אורתודוקסית שנבנתה בסוף המאה ה- 19, כאשר אסטוניה הייתה חלק מרוסיה הצארית. את המבנה היפהפה מעטרות חמש כיפות בצל שבראשן צלב מוזהב. לא הרחק ממנה, צנועה הרבה יותר, קתדרלת סנט מרי (St. Mary's Cathedral) ניצבת כאן כבר מהמאה ה- 13. היא שימשה את האצילים הגרמנים, ששלטיהם מעטרים את קירותיה הפנימיים בגודש מרשים.
לפני שתרדו חזרה לעיר התחתונה דרך אחד השערים, עצרו לתצפית נוספת על העיר העתיקה ( Kohtuotsa viewing platform ). כמו סיפור אגדה, כבר אמרנו.
קתדרלת אלכסנדר נבסקי, יפהפייה אמיתית גם כאשר היא בשיפוצים (צילום: כרמית וייס)
תצפית על העיר העתיקה מגבעת טומפאה (צילום: כרמית וייס)
טאלין החופשית והחיילים שהציצו למטבח
לאחר שנרד מגבעת טומפאה נצעד אל השער הדרומי, המוביל אל כיכר החופש. בדרך נראה את אחד המגדלים בעלי השם הכי מוזר – קיק אין דה קוק ( Kiek in de Kök ) שפירושו "הצץ במטבח". פעם הוא היה הגבוה בין מגדלי העיר והחיילים שהוצבו בו היו יכולים להציץ למטבחי הבתים השכנים. כיום שתי הקומות הראשונות כוסו עפר ונותרו רק ארבע, המאכלסות את המוזיאון לביצורי העיר, כולל דגם של החומה והמגדלים. אם אתם חובבי תותחים ושאר אמצעי לחימה, זה המקום עבורכם, וגם כאן ניתן לצעוד על קטע מהחומה.
על כיכר החופש שולט עמוד בטון גבוה שבראשו צלב ענק, המנציח את גיבורי האומה שנפלו במאבק העצמאות שניהלה אסטוניה בשנים 1918-1920, אשר בעקבותיו זכתה להיות מדינה חופשית לאחר שנים כה רבות של שלטון זר. מתחת לכיכר שרידים מתקופת האבן ומהעיר העתיקה, שניתן לראות דרך זכוכית עבה.
צילומים יפים של כיכר החופש ומגדל קיק אין דה קוק,
בסיור עם מדריכה חביבה בשם ויקטוריה, ממנה תוכלו לקבל עוד טיפים רבים לביקור בעיר (באנגלית)
מלון דירות ליד כיכר החופש של טאלין
מלון הדירות טאלין פרידום סקוור (Tallinn City Apartments Freedom Square) ממוקם ליד בית האופרה, מעט דרומית לכיכר החופש, במרחק 800 מ' ממרכז העיר העתיקה של טאלין. מבחר גדול של דירות מטופחות ונקיות, עם 1-2 חדרי שינה, סלון, מטבח ופינת אוכל. המיקום שקט מאד, אבל קרוב למרכז העיניינים.
שוב ושוב אני מוצאת את עצמי פשוט משוטטת להנאתי ברחובות העיר העתיקה. פעמים בהן תעיתי הביאו אותי לאוצרות חדשים, ובעיר הזו הם פשוט בלתי נגמרים, כי טאלין היא אחת הערים היפות באירופה.
גם כתבה זו "נגמרה לי" לפני שהספקתי להביא כאן את כל האוצרות, אז בכתבה הבאה אקח אתכם לטי ול בטאלין שמחוץ לעיר העתיקה.
מידע נוסף
כתבות נוספות
תצפית ממגדל הלמן על הגגות, צריחי הכנסיות והמגדלים (צילום: כרמית וייס)
שער החוף ומגדל מרגרט השמנה, שהוא רחב בהרבה משאר המגדלים (צילום: כרמית וייס)
קטע החומה עליו ניתן לצעוד בין המגדלים (צילום: כרמית וייס)
נסו לספור מגדלים... נקודת התצפית
המבצר של העיר המבוצרת
הטיפוס לנקודת התצפית מביא אותנו אל גבעת טומפאה ( Toompea ), ח לקה העליון והמבוצר ביותר של העיר. בראש מצוק אבן הגיר ישבו תמיד שליטי העיר, וכיום המבנה של מבצר טומפאה ( Toompea Castle ) הוא משכנו של הפרלמנט של אסטוניה. בצידו הדרומי, בקצהו של גן קטן, נקודת תצפית על העיר החדשה ולצידה מגדל הרמן ( Pikk Hermann ) עליו מונף כל בוקר הדגל הכחול-שחור-לבן ל צלילי ההמנון הלאומי .
המבנה המרשים ביותר על גבעת טומפאה הוא ללא ספק קתדרלת אלכסנדר נבסקי ( Alexander Nevsky Cathedra ), כנסייה רוסית-אורתודוקסית שנבנתה בסוף המאה ה- 19, כאשר אסטוניה הייתה חלק מרוסיה הצארית. את המבנה היפהפה מעטרות חמש כיפות בצל שבראשן צלב מוזהב. לא הרחק ממנה, צנועה הרבה יותר, קתדרלת סנט מרי (St. Mary's Cathedral) ניצבת כאן כבר מהמאה ה- 13. היא שימשה את האצילים הגרמנים, ששלטיהם מעטרים את קירותיה הפנימיים בגודש מרשים.
לפני שתרדו חזרה לעיר התחתונה דרך אחד השערים, עצרו לתצפית נוספת על העיר העתיקה ( Kohtuotsa viewing platform ). כמו סיפור אגדה, כבר אמרנו.
קתדרלת אלכסנדר נבסקי, יפהפייה אמיתית גם כאשר היא בשיפוצים (צילום: כרמית וייס)
תצפית על העיר העתיקה מגבעת טומפאה (צילום: כרמית וייס)
טאלין החופשית והחיילים שהציצו למטבח
לאחר שנרד מגבעת טומפאה נצעד אל השער הדרומי, המוביל אל כיכר החופש. בדרך נראה את אחד המגדלים בעלי השם הכי מוזר – קיק אין דה קוק ( Kiek in de Kök ) שפירושו "הצץ במטבח". פעם הוא היה הגבוה בין מגדלי העיר והחיילים שהוצבו בו היו יכולים להציץ למטבחי הבתים השכנים. כיום שתי הקומות הראשונות כוסו עפר ונותרו רק ארבע, המאכלסות את המוזיאון לביצורי העיר, כולל דגם של החומה והמגדלים. אם אתם חובבי תותחים ושאר אמצעי לחימה, זה המקום עבורכם, וגם כאן ניתן לצעוד על קטע מהחומה.
על כיכר החופש שולט עמוד בטון גבוה שבראשו צלב ענק, המנציח את גיבורי האומה שנפלו במאבק העצמאות שניהלה אסטוניה בשנים 1918-1920, אשר בעקבותיו זכתה להיות מדינה חופשית לאחר שנים כה רבות של שלטון זר. מתחת לכיכר שרידים מתקופת האבן ומהעיר העתיקה, שניתן לראות דרך זכוכית עבה.
צילומים יפים של כיכר החופש ומגדל קיק אין דה קוק,
בסיור עם מדריכה חביבה בשם ויקטוריה, ממנה תוכלו לקבל עוד טיפים רבים לביקור בעיר (באנגלית)
מלון דירות ליד כיכר החופש של טאלין
מלון הדירות טאלין פרידום סקוור (Tallinn City Apartments Freedom Square) ממוקם ליד בית האופרה, מעט דרומית לכיכר החופש, במרחק 800 מ' ממרכז העיר העתיקה של טאלין. מבחר גדול של דירות מטופחות ונקיות, עם 1-2 חדרי שינה, סלון, מטבח ופינת אוכל. המיקום שקט מאד, אבל קרוב למרכז העיניינים.
שוב ושוב אני מוצאת את עצמי פשוט משוטטת להנאתי ברחובות העיר העתיקה. פעמים בהן תעיתי הביאו אותי לאוצרות חדשים, ובעיר הזו הם פשוט בלתי נגמרים, כי טאלין היא אחת הערים היפות באירופה.
גם כתבה זו "נגמרה לי" לפני שהספקתי להביא כאן את כל האוצרות, אז בכתבה הבאה אקח אתכם לטי ול בטאלין שמחוץ לעיר העתיקה.
מידע נוסף
כתבות נוספות
קתדרלת אלכסנדר נבסקי, יפהפייה אמיתית גם כאשר היא בשיפוצים (צילום: כרמית וייס)
תצפית על העיר העתיקה מגבעת טומפאה (צילום: כרמית וייס)
צילומים יפים של כיכר החופש ומגדל קיק אין דה קוק,
בסיור עם מדריכה חביבה בשם ויקטוריה, ממנה תוכלו לקבל עוד טיפים רבים לביקור בעיר (באנגלית)