טאלין הפחות תיירותית –
אטרקציות בעיר החדשה
מאת: כרמית וייס
נסו לדמיין שקיעה הנמשכת שלוש שעות תמימות, השמש יורדת לאיטה אל הים הבלטי, משתקפת בין היאכטות העוגנות במרינה וצובעת את השמים והים בצבעי קסם. אני יושבת מהופנטת בבית הקפה שעל המזח ולא יכולה להפסיק לצלם. סביבי צעירים מקומיים, שברחו לכאן מהמוני התיירים הגודשים את העיר העתיקה.
העיר העתיקה של טאלין (A), יעדים לביקור מחוצה לה, לפי סדר הופעתם בכתבה, ו- 3 בתי מלון:
השמש שוקעת לים של השכונה הכי טרנדית בטאלין
המקום בו אני צופה בשמש השוקעת לים הוא שכונת נובלסנר ( Noblessner ), שכונת מגורים קטנה ומרכז בילוי אופנתי, לחוף הים, בצפון-מערב טאלין. מספנת הצוללות הראשית של רוסיה הצארית שפעלה כאן, נקראה על שמם של שני אנשי העסקים מסנט פטרסבורג שהקימו אותה – עמנואל נובל (האחיין של אלפרד המפורסם) וארתור לסנר.
בתי השכונה צבועים בצבעים עליזים ומזכירים ספינות, הספסלים בנויים בצורת סירות, פנסי הרחוב האדומים מדמים את מנופי הנמל, אבל היאכטות העוגנות במרינה הן אמיתיות וציוריות כל כך. מבני התעשייה ששימשו את מספנת הצוללות הרוסית, ומאוחר יותר גם מספנה אסטונית, מארחים היום שלל מרכזי בילוי.
מרכז האומנות קאי ( Kai Art Center ) מציג אומנות בת זמננו של אומנים אסטוניים ובינלאומיים. לצידו מרכז ההמצאות פרוטו ( PROTO Invention Factory ) הוא חגיגה של מציאות וירטואלית וחדשנות לכל המשפחה. מבשלת הבירה פוחיאלה ( Põhjala Brewery ) נחשבת לטובה ביותר ב אסטוניה ובקומה השנייה שלה פועלת מסעדת-בירה טרנדית, עם 24 ברזים של בירה, ברביקיו נהדר, נקניקים ובייקון תוצרת בית ולחמים הנאפים במקום.
שכונת נובלסנר: הבתים מזכירים ספינות, הספסלים – סירות, ועמודי התאורה – מנופים (צילום: כרמית וייס)
מבשלת הבירה פוחיאלה, 24 ברזים של הבירה הכי טובה באסטוניה (צילום: כרמית וייס)
אני ניגשת אל זוג הדוגמנים שלי, שלא שם לב שהוא מצולם ובטח לא שיער שיהיה כוכב בישראל. הם אוהבים את התמונות ונותנים את רשותם להשתמש בהן, אך מופתעים לפגוש אורחת מישראל. הם סקרנים וחביבים וכך מתפתחת שיחה ערה על החיים בשתי מדינות כל כך שונות, ובסופה ההבנה שאנחנו לא כל כך שונים וגם במדינות הצפון הקרות חיוך פותח לבבות.
שקיעה על המרינה של נובלסנר וזוג הדוגמנים שלי, שהפכו שותפים ערים לשיחה מעניינת (צילום: כרמית וייס)
רובע החוף של טאלין
אני ממשיכה לצעוד מזרחה. על קו החוף של רובע קלמאיה ( Kalamaja ) בתים צבעוניים יפים, חלקם בנויים עץ, וחופים קטנים וחמודים. מי הים הבלטי קרים כל השנה, לכן מעבר לטבילת רגליים כמעט לא נראים מתרחצים, אבל כיף לשבת על החוף בימי הקיץ החמים. בקתות איגלו השייכות למלון איגלופארק ( Iglupark ) הן מקום לינה מיוחד לחובבי הים והשלווה, עם מטבחון קטן, מקרר, סאונה משותפת והכי חשוב – טרסה המשקיפה אל הים.
המוזיאון הימי ( Estonian Maritime Museum ), שהוקם במקום ששימש נמל מטוסי הים ( Seaplane Harbor ), הוא חוויה לילדים ומבוגרים כאחד. בהאנגר ענק ובין רציפי הנמל מוצגים מעל 200 כלי שייט, ובראשם מטוס ימי, שוברת קרח וצוללת אסטונית בשם למביט ( Lembit ), שלחמה במלחמת העולם השנייה. סימולטורים מאפשרים לכל אחד לטוס בשמי טאלין, לשוט בצוללת סביב העולם ולנווט את דרכו חזרה במפרץ טאלין.
בתי מלון ברובע קלמאיה
בסרטון: ביקור במוזיאון הימי בנמל מטוסי הים
הסודות הקשים של המבצר שהפך לכלא
שריד נוסף מימי רוסיה הצארית הוא מבצר פטאריי ( Patarei ) שנבנה במאה ה- 19, במטרה להגן על החוף של טאלין. עם השינויים הטכנולוגיים ביכולות הלחימה, הבינו שאין לו יכולת להגן על העיר והוא הפך לכלא של המשטר הקומוניסטי ולזמן קצר גם של המשטר הנאצי. עבור המקומיים הוא מסמל עד היום את פשעי המשטרים הללו. המוזיאון שהוקם בחלקו המזרחי של המבצר, תחת הסיסמה "קומוניזם הוא כלא", בהחלט ממחיש את ההכרה שלא תמיד היה כאן גן עדן.
אותנו יעניין פשע הרבה פחות מוכר שבוצע כאן. אבן הזיכרון להנצחת "משלוח 73", שהוצבה בסמוך לכניסה הדרום-מערבית למבצר, מנציחה את המשלוח היחיד שיצא מצרפת אל המדינות הבלטיות בתקופת השואה. במאי 1944 נשלחו 878 גברים צעירים ממחנה המעצר דראנסי ( Drancy ), חלקם נכלאו ונרצחו בפורט התשיעי בעיר קובנה (ליטא), השאר המשיכו לטאלין ומצאו את מותם כאן בכלא פטאריי. רק 22 איש ניצלו מהמשלוח וזו נותרה אחת הפרשות היותר עלומות מתקופת השואה. הכיתוב על האנדרטה הוא באסטונית וצרפתית בלבד, והמקום כמעט לא מופיע בכתובים.
על הפורט התשיעי בכתבה על קובנה
כלא פטאריי והאנדרטה למשלוח 73, סוף טראגי ליהודים הצעירים מצרפת (צילום: כרמית וייס)
שער הכניסה הראשי לטאלין
כאן לפניכם נקודת החלטה, האם להמשיך לאורך החוף או לחזור לעיר העתיקה דרך השער הצפוני – שער החוף הגדול. אנחנו נמשיך לאורך החוף ונצא לביקור בנמל של טאלין. מעל 10 מיליון תיירים מגיעים לעיר כל שנה בדרך הים, מחציתם עם קרוזים המשייטים בים הבלטי, אחרים במעבורות ענק המגיעות לכאן בעיקר מ הלסינקי , אבל גם מסטוקהולם וסנט פטרסבורג. מעל 10 מעבורות לכל כיוון חוצות כל יום את המפרץ הפיני, שמעברו השני שוכנת בירת פינלנד, והקשר בין המדינות הוא הדוק מאוד. נוסעים רבים "מחזירים" את מחיר הכרטיס בקניית כמויות אלכוהול אדירות בדיוטי-פרי שעל הספינה. לנו נותר רק לקנא בתעבורה הנוחה בין המדינות השכנות, וגם ביעילות התור לעליית הרכבים לספינות, שמדגימה עד כמה הדיגיטציה באסטוניה צועדת קדימה.
טרמינל הקרוזים הוא קומפלקס חדשני ומרשים, הכולל טיילת על הגג, מסעדה, חנויות, גן משחקים ותצפית על הנמל וספינות הענק העוגנות בו. המרחק מכאן לשער הכניסה לעיר העתיקה הוא מעט יותר מקילומטר, אבל אנחנו נצעד למרינה הקטנה, בחלקו הדרומי של הנמל, ונעבור על גשר אדמירל, היכול להיפתח עבור היאכטות העוברות כאן. ספינת הקיטור אדמירל ( Admiral ), שנבנתה בשנת 1955, עוגנת כאן דרך קבע ומוצעת למכירה לאחר 60 שנה בהן שייטה בים הבלטי.
בתי מלון בקרבת הנמל של טאלין
בסרטון: נמל המעבורות "החכם" של טאלין, עם הסבר על
השיטות הדיגיטליות החכמות שמקצרות את התורים למכוניות העולות למעבורת
מופת של שימור ארכיטקטוני
מדרום לנמל, רובע רוטרמן ( Rotermann ) מדגיש היטב את ההתפתחות שעברה על טאלין בעשורים האחרונים. עד לפני מספר שנים היו כאן מבני תעשיה רעועים, שעמדו נטושים ומוזנחים בין נמל הנוסעים העמוס לעיר העתיקה. מרבית המבנים היו שייכים לקונצרן הענק של משפחת רוטרמן, שושלת תעשיינים ממוצא גרמני. מחסן מלח, ממגורות תבואה, טחנת קמח ומאפיה, מפעל עיבוד עץ, אריגה, צמר, בדים, פורצלן, וודקה ועוד. לאחר מלחמת העולם השנייה המפעלים הולאמו על ידי השלטון הקומוניסטי ונזנחו. בני משפחת רוטרמן, למרות שלא היו יהודים, ברחו מאימת הנאצים עוד לפני המלחמה.
עם תחילת המאה ה- 21 החלו לשפץ את המבנים. מחסני המלח, הבנויים אבן גיר אופיינית לבנייה המקומית, הפכו למשכנו של המוזיאון לארכיטקטורה ( Museum of Estonian Architecture ). חלק מהמבנים הורחבו על ידי קונסטרוקציות שנוספו להן מבחוץ, והניגוד בין מבני האבן לפלדה ולזכוכית הוא מרשים. הבולט בהם הוא מפעל העצים הישן, שמעליו הוקמו שלושה מגדלי מתכת וזכוכית המשמשים משרדים. ברובע גם בתי מגורים, מתחם בתי קולנוע, חנויות טרנדיות, מסעדות, בתי קפה וברים. אם מיציתם את המסעדות ובתי הקפה של העיר העתיקה, זהו מקום נפלא לטייל בו לעת ערב ולשבת לארוחה או כוס קפה.
בנייה סופר-מודרנית מעל מבנים ישנים, מפעל העצים ברובע רוטרמן (צילום: כרמית וייס)
כיכר וירו – היזהרו, הק.ג.ב. מאזין...
אל מול רובע רוטרמן, מעברו השני של הכביש, קניון וירו סנטר ( Viru Centre ) הוא מרכז קניות גדול ומודרני, עם חנויות רבות של קוסמטיקה, תכשיטים וביגוד. צמוד אליו מלון וירו ( Original Sokos Hotel Viru ), מלון 4 כוכבים השייך לרשת הפינית סוקוס ( Sokos ). הוא נבנה בשנת 1972, בתקופה בה אסטוניה היתה שייכת לברה"מ, והיה ונותר אחד הבניינים הגבוהים בעיר. באותם ימים הופעל בקומה ה- 23 מרכז האזנה של הק.ג.ב. לצורך מעקב אחר אורחי המלון. כיום פועל במקום מוזיאון, שהכניסה אליו רק בסיור מודרך ובהזמנה מראש (לטעמי המוזיאון עם תאי הכליאה של הק.ג.ב., עליו נכתב בכתבה על העיר העתיקה, מרשים יותר).
מרכז קניות נוסף – פורום שופינג סנטר ( Foorum Shopping Centre ) נמצא ממש ממול ותמצאו בו גם מרכז ספא. מכאן קצרה הדרך לשער וירו, שער הכניסה הראשי לעיר העתיקה, ולתחנות האוטובוסים והחשמלית, איתם ניתן להגיע לכל מקום בעיר.
בית הכנסת החדש של טאלין
במרחק הליכה קצר מכיכר וירו (כ- 800 מ'), נחנך במאי 2007 בית הכנסת החדש והמרשים של טאלין. בית הכנסת הישן, שנבנה בשנת 1883, נהרס בהפצצות הרוסים על טאלין הכבושה בידי הנאצים במלחמת העולם השנייה. באסטוניה כולה חיו באותם ימים כ- 4,500 יהודים, שחלקם המכריע ברחו לשטחי רוסיה והנותרים נרצחו ברובם בידי הנאצים. לאחר המלחמה רוב הבורחים עשו דרכם אל מעבר לים ורק מעטים חזרו לאסטוניה, וכיום חיים במדינה כאלפיים יהודים בלבד. לצד בית הכנסת, המנוהל על ידי רב חב"ד, בית ספר יהודי ומוסדות הקהילה. בערבי שישי נערכת במקום סעודת שבת, שמתקיימת מוקדם מאוד בחורף ומאוחר מאוד בקיץ, בשל שעת השקיעה שמשתנה כאן באופן קיצוני (כדאי לתאם הגעה מראש).
למעוניינים לצעוד ברגל אל בית הכנסת ולאלו המחפשים מיקום מרכזי ונוח, אמליץ כאן על מלון נורדיק פורום ( Nordic Hotel Forum ) שליד כיכר וירו. מעבר למיקומו המרכזי, פקידי הקבלה תמיד עם חיוך ועצה טובה, החדרים גדולים ומצוחצחים, מרכז הספא מפנק, ארוחת הבוקר משגעת, ואל הלובי-בר והמסעדה ( Noho ) שווה להגיע גם אם אינכם אורחי המלון.
בתי מלון נוספים בקרבת בית הכנסת של טאלין
בית הכנסת של טאלין, משרת את הקהילה הקטנה וגם תיירים (צילום: כרמית וייס)
מלון נורדיק פורום, במרחק הליכה קצר מבית הכנסת וקרוב מאוד לעיר העתיקה (צילום: Nordic Hotel Forum )
הארמון של האישה האהובה
אני עולה על תחנת החשמלית הממוקמת מול המלון, ועושה את הדרך הקצרה (2 ק"מ) אל רובע קאדריורג (Kadriorg). הרובע קרוי על שמו של ארמון קאדריורג, שפירושו "העמק של קטרינה", שנבנה בשנת 1718 על ידי פיוטר הגדול עבור אשתו יקטרינה הראשונה, שהייתה בכלל אשתו השנייה... מספרים שהרומן ביניהם החל עוד בהיותו נשוי לאשתו הראשונה, אותה הוא שלח למנזר, כמקובל באותם ימים. הארמון מוקף פארק גדול, בשטח של 700 דונם, וכיום הוא מארח את מוזיאון האומנות קאדריורג (Kadriorg Art Museum), המציג עבודות של אומנים זרים. בארמון נוסף, מצדו השני של גן הארמון המטופח, ממוקם משכנו של נשיא אסטוניה, ולא הרחק ממנו מוזיאון האומנות קומו (Kumu Art Museum), המציג עבודות של אומנים אסטוניים. משפחות עם ילדים ישמחו למצוא כאן את מוזיאון הילדים (Children's Museum Miiamilla) וגם פארק שעשועים קטן וחביב.
במרחק הליכה קצר, דרך שדרת עצים יפה, ניצבת לחוף הים אנדרטת רוסלקה (Russalka). היא מנציחה את ספינת הקרב רוסלקה של הצי הרוסי, אשר 177 מלחיה טבעו יחד עימה בשנת 1893, בעת סערה קשה אליה נקלעה במסעה מטאלין להלסינקי. הצלב המוזהב בידו של מלאך הברונזה הניצב בראשו של עמוד אבן גרניט גבוה, הוסר בימי השלטון הקומוניסטי אך הוחזר למקומו עם סיומו. במזג אוויר נאה נמלאת הטיילת והחוף שלצידה המוני מקומיים, שחושפים את גופם לקרני השמש. מזומנת לכם צעידה נעימה על הטיילת לכיוון הנמל, וכשתתעייפו תעלו על אוטובוס שיחזיר אתכם למרכז העיר.
ארמון קאדריורג, גן יפה בסגנון צרפתי-אנגלי (צילום: כרמית וייס)
סיבות טובות להרחיק ממרכז העיר
יש מספר סיבות טובות להרחיק עד רובע רוקה אל מארה ( Rocca al Mare ) הממוקם לחוף הים, 8 ק"מ מערבית למרכז טאלין. בשנת 1937 זכתה קבוצת צלפים אסטונית באליפות העולם בהלסינקי, והביאה עימה את השלל – חתול בר, שהיה החיה הראשונה של גן החיות של טאלין ועד היום הסמל שלו. הגן כולל גם מגרשי קרטינג ופיינטבול ולמולו אולם החלקה על הקרח ( Škoda Ice Arena ) ומרכז קניות גדול.
לא הרחק משם, המוזיאון הפתוח של אסטוניה ( Estonian Open Air Museum ) מציג בתים כפריים מרחבי אסטוניה, הפזורים על שטח רחב ידיים בתוך יער. העובדים הלבושים בתלבושות מסורתיות, כמו גם האוכל בפונדק המקומי, הם טעימה מ אסטוניה של פעם. ניתן לקבל הדרכה עם מדריך קולי לטלפון שלכם, ואם זכיתם לבקר בימי חג בדקו אם מתקיימים כאן אירועים מיוחדים. אני זכיתי לבקר במקום בערב חגיגות היום הארוך בשנה ( Midsummer ) ולמרות שהיו בו יותר תיירים ממקומיים, המדורה הגדולה, הלבוש המסורתי והפיקניק הלילי, הם חוויה מיוחדת שלא תזכו לראות בעיר.
בתי מלון ברובע רוקה אל מארה
טעימה מחיי הכפר, המוזיאון הפתוח של אסטוניה (צילום: כרמית וייס)
מידע חשוב למטיילים בטאלין
* לטאלין אין טיסות ישירות וההגעה הנוחה ביותר היא עם טיסות מ ווילנה או ריגה או עם מעבורת מ הלסינקי (שעתיים וחצי) או סטוקהולם (יום).
* רבים מגיעים לכאן מהלסינקי בהפלגת הבוקר הראשונה ושבים באחרונה, אך לדעתי לטאלין מגיע הרבה יותר מיום טיול דחוס והיא ללא ספק יפה יותר מהלסינקי.
* שדה התעופה של טאלין נמצא בפאתי העיר, במרחק 4 ק"מ בלבד מהמרכז. קו אוטובוס או חשמלית יביא אתכם לכיכר וירו, ואפשר גם עם אחת המוניות שממתינות מול הטרמינל.
* התחבורה הציבורית בעיר היא נוחה ויעילה, ואם אתם קצת יותר ספורטיביים, האופניים והקורקינטים העירוניים הם אמצעי תחבורה נהדר.
* כרטיס טאלין ( Tallinn Card ), אותו ניתן לרכוש בבתי המלון או לשכת התיירות בעיר העתיקה, תקף ל- 24/48/72 שעות ומעניק כניסה חינם לכל המוזיאונים בכתבה זו ונוספים, לגן החיות ולתחבורה הציבורית, וגם והנחות רבות.
מידע נוסף
כתבות נוספות
שכונת נובלסנר: הבתים מזכירים ספינות, הספסלים – סירות, ועמודי התאורה – מנופים (צילום: כרמית וייס)
מבשלת הבירה פוחיאלה, 24 ברזים של הבירה הכי טובה באסטוניה (צילום: כרמית וייס)
שקיעה על המרינה של נובלסנר וזוג הדוגמנים שלי, שהפכו שותפים ערים לשיחה מעניינת (צילום: כרמית וייס)
בסרטון: ביקור במוזיאון הימי בנמל מטוסי הים
הסודות הקשים של המבצר שהפך לכלא
שריד נוסף מימי רוסיה הצארית הוא מבצר פטאריי ( Patarei ) שנבנה במאה ה- 19, במטרה להגן על החוף של טאלין. עם השינויים הטכנולוגיים ביכולות הלחימה, הבינו שאין לו יכולת להגן על העיר והוא הפך לכלא של המשטר הקומוניסטי ולזמן קצר גם של המשטר הנאצי. עבור המקומיים הוא מסמל עד היום את פשעי המשטרים הללו. המוזיאון שהוקם בחלקו המזרחי של המבצר, תחת הסיסמה "קומוניזם הוא כלא", בהחלט ממחיש את ההכרה שלא תמיד היה כאן גן עדן.
אותנו יעניין פשע הרבה פחות מוכר שבוצע כאן. אבן הזיכרון להנצחת "משלוח 73", שהוצבה בסמוך לכניסה הדרום-מערבית למבצר, מנציחה את המשלוח היחיד שיצא מצרפת אל המדינות הבלטיות בתקופת השואה. במאי 1944 נשלחו 878 גברים צעירים ממחנה המעצר דראנסי ( Drancy ), חלקם נכלאו ונרצחו בפורט התשיעי בעיר קובנה (ליטא), השאר המשיכו לטאלין ומצאו את מותם כאן בכלא פטאריי. רק 22 איש ניצלו מהמשלוח וזו נותרה אחת הפרשות היותר עלומות מתקופת השואה. הכיתוב על האנדרטה הוא באסטונית וצרפתית בלבד, והמקום כמעט לא מופיע בכתובים.
על הפורט התשיעי בכתבה על קובנה
כלא פטאריי והאנדרטה למשלוח 73, סוף טראגי ליהודים הצעירים מצרפת (צילום: כרמית וייס)
שער הכניסה הראשי לטאלין
כאן לפניכם נקודת החלטה, האם להמשיך לאורך החוף או לחזור לעיר העתיקה דרך השער הצפוני – שער החוף הגדול. אנחנו נמשיך לאורך החוף ונצא לביקור בנמל של טאלין. מעל 10 מיליון תיירים מגיעים לעיר כל שנה בדרך הים, מחציתם עם קרוזים המשייטים בים הבלטי, אחרים במעבורות ענק המגיעות לכאן בעיקר מ הלסינקי , אבל גם מסטוקהולם וסנט פטרסבורג. מעל 10 מעבורות לכל כיוון חוצות כל יום את המפרץ הפיני, שמעברו השני שוכנת בירת פינלנד, והקשר בין המדינות הוא הדוק מאוד. נוסעים רבים "מחזירים" את מחיר הכרטיס בקניית כמויות אלכוהול אדירות בדיוטי-פרי שעל הספינה. לנו נותר רק לקנא בתעבורה הנוחה בין המדינות השכנות, וגם ביעילות התור לעליית הרכבים לספינות, שמדגימה עד כמה הדיגיטציה באסטוניה צועדת קדימה.
טרמינל הקרוזים הוא קומפלקס חדשני ומרשים, הכולל טיילת על הגג, מסעדה, חנויות, גן משחקים ותצפית על הנמל וספינות הענק העוגנות בו. המרחק מכאן לשער הכניסה לעיר העתיקה הוא מעט יותר מקילומטר, אבל אנחנו נצעד למרינה הקטנה, בחלקו הדרומי של הנמל, ונעבור על גשר אדמירל, היכול להיפתח עבור היאכטות העוברות כאן. ספינת הקיטור אדמירל ( Admiral ), שנבנתה בשנת 1955, עוגנת כאן דרך קבע ומוצעת למכירה לאחר 60 שנה בהן שייטה בים הבלטי.
בתי מלון בקרבת הנמל של טאלין
בסרטון: נמל המעבורות "החכם" של טאלין, עם הסבר על
השיטות הדיגיטליות החכמות שמקצרות את התורים למכוניות העולות למעבורת
מופת של שימור ארכיטקטוני
מדרום לנמל, רובע רוטרמן ( Rotermann ) מדגיש היטב את ההתפתחות שעברה על טאלין בעשורים האחרונים. עד לפני מספר שנים היו כאן מבני תעשיה רעועים, שעמדו נטושים ומוזנחים בין נמל הנוסעים העמוס לעיר העתיקה. מרבית המבנים היו שייכים לקונצרן הענק של משפחת רוטרמן, שושלת תעשיינים ממוצא גרמני. מחסן מלח, ממגורות תבואה, טחנת קמח ומאפיה, מפעל עיבוד עץ, אריגה, צמר, בדים, פורצלן, וודקה ועוד. לאחר מלחמת העולם השנייה המפעלים הולאמו על ידי השלטון הקומוניסטי ונזנחו. בני משפחת רוטרמן, למרות שלא היו יהודים, ברחו מאימת הנאצים עוד לפני המלחמה.
עם תחילת המאה ה- 21 החלו לשפץ את המבנים. מחסני המלח, הבנויים אבן גיר אופיינית לבנייה המקומית, הפכו למשכנו של המוזיאון לארכיטקטורה ( Museum of Estonian Architecture ). חלק מהמבנים הורחבו על ידי קונסטרוקציות שנוספו להן מבחוץ, והניגוד בין מבני האבן לפלדה ולזכוכית הוא מרשים. הבולט בהם הוא מפעל העצים הישן, שמעליו הוקמו שלושה מגדלי מתכת וזכוכית המשמשים משרדים. ברובע גם בתי מגורים, מתחם בתי קולנוע, חנויות טרנדיות, מסעדות, בתי קפה וברים. אם מיציתם את המסעדות ובתי הקפה של העיר העתיקה, זהו מקום נפלא לטייל בו לעת ערב ולשבת לארוחה או כוס קפה.
בנייה סופר-מודרנית מעל מבנים ישנים, מפעל העצים ברובע רוטרמן (צילום: כרמית וייס)
כיכר וירו – היזהרו, הק.ג.ב. מאזין...
אל מול רובע רוטרמן, מעברו השני של הכביש, קניון וירו סנטר ( Viru Centre ) הוא מרכז קניות גדול ומודרני, עם חנויות רבות של קוסמטיקה, תכשיטים וביגוד. צמוד אליו מלון וירו ( Original Sokos Hotel Viru ), מלון 4 כוכבים השייך לרשת הפינית סוקוס ( Sokos ). הוא נבנה בשנת 1972, בתקופה בה אסטוניה היתה שייכת לברה"מ, והיה ונותר אחד הבניינים הגבוהים בעיר. באותם ימים הופעל בקומה ה- 23 מרכז האזנה של הק.ג.ב. לצורך מעקב אחר אורחי המלון. כיום פועל במקום מוזיאון, שהכניסה אליו רק בסיור מודרך ובהזמנה מראש (לטעמי המוזיאון עם תאי הכליאה של הק.ג.ב., עליו נכתב בכתבה על העיר העתיקה, מרשים יותר).
מרכז קניות נוסף – פורום שופינג סנטר ( Foorum Shopping Centre ) נמצא ממש ממול ותמצאו בו גם מרכז ספא. מכאן קצרה הדרך לשער וירו, שער הכניסה הראשי לעיר העתיקה, ולתחנות האוטובוסים והחשמלית, איתם ניתן להגיע לכל מקום בעיר.
בית הכנסת החדש של טאלין
במרחק הליכה קצר מכיכר וירו (כ- 800 מ'), נחנך במאי 2007 בית הכנסת החדש והמרשים של טאלין. בית הכנסת הישן, שנבנה בשנת 1883, נהרס בהפצצות הרוסים על טאלין הכבושה בידי הנאצים במלחמת העולם השנייה. באסטוניה כולה חיו באותם ימים כ- 4,500 יהודים, שחלקם המכריע ברחו לשטחי רוסיה והנותרים נרצחו ברובם בידי הנאצים. לאחר המלחמה רוב הבורחים עשו דרכם אל מעבר לים ורק מעטים חזרו לאסטוניה, וכיום חיים במדינה כאלפיים יהודים בלבד. לצד בית הכנסת, המנוהל על ידי רב חב"ד, בית ספר יהודי ומוסדות הקהילה. בערבי שישי נערכת במקום סעודת שבת, שמתקיימת מוקדם מאוד בחורף ומאוחר מאוד בקיץ, בשל שעת השקיעה שמשתנה כאן באופן קיצוני (כדאי לתאם הגעה מראש).
למעוניינים לצעוד ברגל אל בית הכנסת ולאלו המחפשים מיקום מרכזי ונוח, אמליץ כאן על מלון נורדיק פורום ( Nordic Hotel Forum ) שליד כיכר וירו. מעבר למיקומו המרכזי, פקידי הקבלה תמיד עם חיוך ועצה טובה, החדרים גדולים ומצוחצחים, מרכז הספא מפנק, ארוחת הבוקר משגעת, ואל הלובי-בר והמסעדה ( Noho ) שווה להגיע גם אם אינכם אורחי המלון.
בתי מלון נוספים בקרבת בית הכנסת של טאלין
בית הכנסת של טאלין, משרת את הקהילה הקטנה וגם תיירים (צילום: כרמית וייס)
מלון נורדיק פורום, במרחק הליכה קצר מבית הכנסת וקרוב מאוד לעיר העתיקה (צילום: Nordic Hotel Forum )
הארמון של האישה האהובה
אני עולה על תחנת החשמלית הממוקמת מול המלון, ועושה את הדרך הקצרה (2 ק"מ) אל רובע קאדריורג (Kadriorg). הרובע קרוי על שמו של ארמון קאדריורג, שפירושו "העמק של קטרינה", שנבנה בשנת 1718 על ידי פיוטר הגדול עבור אשתו יקטרינה הראשונה, שהייתה בכלל אשתו השנייה... מספרים שהרומן ביניהם החל עוד בהיותו נשוי לאשתו הראשונה, אותה הוא שלח למנזר, כמקובל באותם ימים. הארמון מוקף פארק גדול, בשטח של 700 דונם, וכיום הוא מארח את מוזיאון האומנות קאדריורג (Kadriorg Art Museum), המציג עבודות של אומנים זרים. בארמון נוסף, מצדו השני של גן הארמון המטופח, ממוקם משכנו של נשיא אסטוניה, ולא הרחק ממנו מוזיאון האומנות קומו (Kumu Art Museum), המציג עבודות של אומנים אסטוניים. משפחות עם ילדים ישמחו למצוא כאן את מוזיאון הילדים (Children's Museum Miiamilla) וגם פארק שעשועים קטן וחביב.
במרחק הליכה קצר, דרך שדרת עצים יפה, ניצבת לחוף הים אנדרטת רוסלקה (Russalka). היא מנציחה את ספינת הקרב רוסלקה של הצי הרוסי, אשר 177 מלחיה טבעו יחד עימה בשנת 1893, בעת סערה קשה אליה נקלעה במסעה מטאלין להלסינקי. הצלב המוזהב בידו של מלאך הברונזה הניצב בראשו של עמוד אבן גרניט גבוה, הוסר בימי השלטון הקומוניסטי אך הוחזר למקומו עם סיומו. במזג אוויר נאה נמלאת הטיילת והחוף שלצידה המוני מקומיים, שחושפים את גופם לקרני השמש. מזומנת לכם צעידה נעימה על הטיילת לכיוון הנמל, וכשתתעייפו תעלו על אוטובוס שיחזיר אתכם למרכז העיר.
ארמון קאדריורג, גן יפה בסגנון צרפתי-אנגלי (צילום: כרמית וייס)
סיבות טובות להרחיק ממרכז העיר
יש מספר סיבות טובות להרחיק עד רובע רוקה אל מארה ( Rocca al Mare ) הממוקם לחוף הים, 8 ק"מ מערבית למרכז טאלין. בשנת 1937 זכתה קבוצת צלפים אסטונית באליפות העולם בהלסינקי, והביאה עימה את השלל – חתול בר, שהיה החיה הראשונה של גן החיות של טאלין ועד היום הסמל שלו. הגן כולל גם מגרשי קרטינג ופיינטבול ולמולו אולם החלקה על הקרח ( Škoda Ice Arena ) ומרכז קניות גדול.
לא הרחק משם, המוזיאון הפתוח של אסטוניה ( Estonian Open Air Museum ) מציג בתים כפריים מרחבי אסטוניה, הפזורים על שטח רחב ידיים בתוך יער. העובדים הלבושים בתלבושות מסורתיות, כמו גם האוכל בפונדק המקומי, הם טעימה מ אסטוניה של פעם. ניתן לקבל הדרכה עם מדריך קולי לטלפון שלכם, ואם זכיתם לבקר בימי חג בדקו אם מתקיימים כאן אירועים מיוחדים. אני זכיתי לבקר במקום בערב חגיגות היום הארוך בשנה ( Midsummer ) ולמרות שהיו בו יותר תיירים ממקומיים, המדורה הגדולה, הלבוש המסורתי והפיקניק הלילי, הם חוויה מיוחדת שלא תזכו לראות בעיר.
בתי מלון ברובע רוקה אל מארה
טעימה מחיי הכפר, המוזיאון הפתוח של אסטוניה (צילום: כרמית וייס)
מידע חשוב למטיילים בטאלין
* לטאלין אין טיסות ישירות וההגעה הנוחה ביותר היא עם טיסות מ ווילנה או ריגה או עם מעבורת מ הלסינקי (שעתיים וחצי) או סטוקהולם (יום).
* רבים מגיעים לכאן מהלסינקי בהפלגת הבוקר הראשונה ושבים באחרונה, אך לדעתי לטאלין מגיע הרבה יותר מיום טיול דחוס והיא ללא ספק יפה יותר מהלסינקי.
* שדה התעופה של טאלין נמצא בפאתי העיר, במרחק 4 ק"מ בלבד מהמרכז. קו אוטובוס או חשמלית יביא אתכם לכיכר וירו, ואפשר גם עם אחת המוניות שממתינות מול הטרמינל.
* התחבורה הציבורית בעיר היא נוחה ויעילה, ואם אתם קצת יותר ספורטיביים, האופניים והקורקינטים העירוניים הם אמצעי תחבורה נהדר.
* כרטיס טאלין ( Tallinn Card ), אותו ניתן לרכוש בבתי המלון או לשכת התיירות בעיר העתיקה, תקף ל- 24/48/72 שעות ומעניק כניסה חינם לכל המוזיאונים בכתבה זו ונוספים, לגן החיות ולתחבורה הציבורית, וגם והנחות רבות.
מידע נוסף
כתבות נוספות
כלא פטאריי והאנדרטה למשלוח 73, סוף טראגי ליהודים הצעירים מצרפת (צילום: כרמית וייס)
בסרטון: נמל המעבורות "החכם" של טאלין, עם הסבר על
השיטות הדיגיטליות החכמות שמקצרות את התורים למכוניות העולות למעבורת
מופת של שימור ארכיטקטוני
מדרום לנמל, רובע רוטרמן ( Rotermann ) מדגיש היטב את ההתפתחות שעברה על טאלין בעשורים האחרונים. עד לפני מספר שנים היו כאן מבני תעשיה רעועים, שעמדו נטושים ומוזנחים בין נמל הנוסעים העמוס לעיר העתיקה. מרבית המבנים היו שייכים לקונצרן הענק של משפחת רוטרמן, שושלת תעשיינים ממוצא גרמני. מחסן מלח, ממגורות תבואה, טחנת קמח ומאפיה, מפעל עיבוד עץ, אריגה, צמר, בדים, פורצלן, וודקה ועוד. לאחר מלחמת העולם השנייה המפעלים הולאמו על ידי השלטון הקומוניסטי ונזנחו. בני משפחת רוטרמן, למרות שלא היו יהודים, ברחו מאימת הנאצים עוד לפני המלחמה.
עם תחילת המאה ה- 21 החלו לשפץ את המבנים. מחסני המלח, הבנויים אבן גיר אופיינית לבנייה המקומית, הפכו למשכנו של המוזיאון לארכיטקטורה ( Museum of Estonian Architecture ). חלק מהמבנים הורחבו על ידי קונסטרוקציות שנוספו להן מבחוץ, והניגוד בין מבני האבן לפלדה ולזכוכית הוא מרשים. הבולט בהם הוא מפעל העצים הישן, שמעליו הוקמו שלושה מגדלי מתכת וזכוכית המשמשים משרדים. ברובע גם בתי מגורים, מתחם בתי קולנוע, חנויות טרנדיות, מסעדות, בתי קפה וברים. אם מיציתם את המסעדות ובתי הקפה של העיר העתיקה, זהו מקום נפלא לטייל בו לעת ערב ולשבת לארוחה או כוס קפה.
בנייה סופר-מודרנית מעל מבנים ישנים, מפעל העצים ברובע רוטרמן (צילום: כרמית וייס)
כיכר וירו – היזהרו, הק.ג.ב. מאזין...
אל מול רובע רוטרמן, מעברו השני של הכביש, קניון וירו סנטר ( Viru Centre ) הוא מרכז קניות גדול ומודרני, עם חנויות רבות של קוסמטיקה, תכשיטים וביגוד. צמוד אליו מלון וירו ( Original Sokos Hotel Viru ), מלון 4 כוכבים השייך לרשת הפינית סוקוס ( Sokos ). הוא נבנה בשנת 1972, בתקופה בה אסטוניה היתה שייכת לברה"מ, והיה ונותר אחד הבניינים הגבוהים בעיר. באותם ימים הופעל בקומה ה- 23 מרכז האזנה של הק.ג.ב. לצורך מעקב אחר אורחי המלון. כיום פועל במקום מוזיאון, שהכניסה אליו רק בסיור מודרך ובהזמנה מראש (לטעמי המוזיאון עם תאי הכליאה של הק.ג.ב., עליו נכתב בכתבה על העיר העתיקה, מרשים יותר).
מרכז קניות נוסף – פורום שופינג סנטר ( Foorum Shopping Centre ) נמצא ממש ממול ותמצאו בו גם מרכז ספא. מכאן קצרה הדרך לשער וירו, שער הכניסה הראשי לעיר העתיקה, ולתחנות האוטובוסים והחשמלית, איתם ניתן להגיע לכל מקום בעיר.
בית הכנסת החדש של טאלין
במרחק הליכה קצר מכיכר וירו (כ- 800 מ'), נחנך במאי 2007 בית הכנסת החדש והמרשים של טאלין. בית הכנסת הישן, שנבנה בשנת 1883, נהרס בהפצצות הרוסים על טאלין הכבושה בידי הנאצים במלחמת העולם השנייה. באסטוניה כולה חיו באותם ימים כ- 4,500 יהודים, שחלקם המכריע ברחו לשטחי רוסיה והנותרים נרצחו ברובם בידי הנאצים. לאחר המלחמה רוב הבורחים עשו דרכם אל מעבר לים ורק מעטים חזרו לאסטוניה, וכיום חיים במדינה כאלפיים יהודים בלבד. לצד בית הכנסת, המנוהל על ידי רב חב"ד, בית ספר יהודי ומוסדות הקהילה. בערבי שישי נערכת במקום סעודת שבת, שמתקיימת מוקדם מאוד בחורף ומאוחר מאוד בקיץ, בשל שעת השקיעה שמשתנה כאן באופן קיצוני (כדאי לתאם הגעה מראש).
למעוניינים לצעוד ברגל אל בית הכנסת ולאלו המחפשים מיקום מרכזי ונוח, אמליץ כאן על מלון נורדיק פורום ( Nordic Hotel Forum ) שליד כיכר וירו. מעבר למיקומו המרכזי, פקידי הקבלה תמיד עם חיוך ועצה טובה, החדרים גדולים ומצוחצחים, מרכז הספא מפנק, ארוחת הבוקר משגעת, ואל הלובי-בר והמסעדה ( Noho ) שווה להגיע גם אם אינכם אורחי המלון.
בתי מלון נוספים בקרבת בית הכנסת של טאלין
בית הכנסת של טאלין, משרת את הקהילה הקטנה וגם תיירים (צילום: כרמית וייס)
מלון נורדיק פורום, במרחק הליכה קצר מבית הכנסת וקרוב מאוד לעיר העתיקה (צילום: Nordic Hotel Forum )
הארמון של האישה האהובה
אני עולה על תחנת החשמלית הממוקמת מול המלון, ועושה את הדרך הקצרה (2 ק"מ) אל רובע קאדריורג (Kadriorg). הרובע קרוי על שמו של ארמון קאדריורג, שפירושו "העמק של קטרינה", שנבנה בשנת 1718 על ידי פיוטר הגדול עבור אשתו יקטרינה הראשונה, שהייתה בכלל אשתו השנייה... מספרים שהרומן ביניהם החל עוד בהיותו נשוי לאשתו הראשונה, אותה הוא שלח למנזר, כמקובל באותם ימים. הארמון מוקף פארק גדול, בשטח של 700 דונם, וכיום הוא מארח את מוזיאון האומנות קאדריורג (Kadriorg Art Museum), המציג עבודות של אומנים זרים. בארמון נוסף, מצדו השני של גן הארמון המטופח, ממוקם משכנו של נשיא אסטוניה, ולא הרחק ממנו מוזיאון האומנות קומו (Kumu Art Museum), המציג עבודות של אומנים אסטוניים. משפחות עם ילדים ישמחו למצוא כאן את מוזיאון הילדים (Children's Museum Miiamilla) וגם פארק שעשועים קטן וחביב.
במרחק הליכה קצר, דרך שדרת עצים יפה, ניצבת לחוף הים אנדרטת רוסלקה (Russalka). היא מנציחה את ספינת הקרב רוסלקה של הצי הרוסי, אשר 177 מלחיה טבעו יחד עימה בשנת 1893, בעת סערה קשה אליה נקלעה במסעה מטאלין להלסינקי. הצלב המוזהב בידו של מלאך הברונזה הניצב בראשו של עמוד אבן גרניט גבוה, הוסר בימי השלטון הקומוניסטי אך הוחזר למקומו עם סיומו. במזג אוויר נאה נמלאת הטיילת והחוף שלצידה המוני מקומיים, שחושפים את גופם לקרני השמש. מזומנת לכם צעידה נעימה על הטיילת לכיוון הנמל, וכשתתעייפו תעלו על אוטובוס שיחזיר אתכם למרכז העיר.
ארמון קאדריורג, גן יפה בסגנון צרפתי-אנגלי (צילום: כרמית וייס)
סיבות טובות להרחיק ממרכז העיר
יש מספר סיבות טובות להרחיק עד רובע רוקה אל מארה ( Rocca al Mare ) הממוקם לחוף הים, 8 ק"מ מערבית למרכז טאלין. בשנת 1937 זכתה קבוצת צלפים אסטונית באליפות העולם בהלסינקי, והביאה עימה את השלל – חתול בר, שהיה החיה הראשונה של גן החיות של טאלין ועד היום הסמל שלו. הגן כולל גם מגרשי קרטינג ופיינטבול ולמולו אולם החלקה על הקרח ( Škoda Ice Arena ) ומרכז קניות גדול.
לא הרחק משם, המוזיאון הפתוח של אסטוניה ( Estonian Open Air Museum ) מציג בתים כפריים מרחבי אסטוניה, הפזורים על שטח רחב ידיים בתוך יער. העובדים הלבושים בתלבושות מסורתיות, כמו גם האוכל בפונדק המקומי, הם טעימה מ אסטוניה של פעם. ניתן לקבל הדרכה עם מדריך קולי לטלפון שלכם, ואם זכיתם לבקר בימי חג בדקו אם מתקיימים כאן אירועים מיוחדים. אני זכיתי לבקר במקום בערב חגיגות היום הארוך בשנה ( Midsummer ) ולמרות שהיו בו יותר תיירים ממקומיים, המדורה הגדולה, הלבוש המסורתי והפיקניק הלילי, הם חוויה מיוחדת שלא תזכו לראות בעיר.
בתי מלון ברובע רוקה אל מארה
טעימה מחיי הכפר, המוזיאון הפתוח של אסטוניה (צילום: כרמית וייס)
מידע חשוב למטיילים בטאלין
* לטאלין אין טיסות ישירות וההגעה הנוחה ביותר היא עם טיסות מ ווילנה או ריגה או עם מעבורת מ הלסינקי (שעתיים וחצי) או סטוקהולם (יום).
* רבים מגיעים לכאן מהלסינקי בהפלגת הבוקר הראשונה ושבים באחרונה, אך לדעתי לטאלין מגיע הרבה יותר מיום טיול דחוס והיא ללא ספק יפה יותר מהלסינקי.
* שדה התעופה של טאלין נמצא בפאתי העיר, במרחק 4 ק"מ בלבד מהמרכז. קו אוטובוס או חשמלית יביא אתכם לכיכר וירו, ואפשר גם עם אחת המוניות שממתינות מול הטרמינל.
* התחבורה הציבורית בעיר היא נוחה ויעילה, ואם אתם קצת יותר ספורטיביים, האופניים והקורקינטים העירוניים הם אמצעי תחבורה נהדר.
* כרטיס טאלין ( Tallinn Card ), אותו ניתן לרכוש בבתי המלון או לשכת התיירות בעיר העתיקה, תקף ל- 24/48/72 שעות ומעניק כניסה חינם לכל המוזיאונים בכתבה זו ונוספים, לגן החיות ולתחבורה הציבורית, וגם והנחות רבות.
מידע נוסף
כתבות נוספות
בנייה סופר-מודרנית מעל מבנים ישנים, מפעל העצים ברובע רוטרמן (צילום: כרמית וייס)
בית הכנסת החדש של טאלין
במרחק הליכה קצר מכיכר וירו (כ- 800 מ'), נחנך במאי 2007 בית הכנסת החדש והמרשים של טאלין. בית הכנסת הישן, שנבנה בשנת 1883, נהרס בהפצצות הרוסים על טאלין הכבושה בידי הנאצים במלחמת העולם השנייה. באסטוניה כולה חיו באותם ימים כ- 4,500 יהודים, שחלקם המכריע ברחו לשטחי רוסיה והנותרים נרצחו ברובם בידי הנאצים. לאחר המלחמה רוב הבורחים עשו דרכם אל מעבר לים ורק מעטים חזרו לאסטוניה, וכיום חיים במדינה כאלפיים יהודים בלבד. לצד בית הכנסת, המנוהל על ידי רב חב"ד, בית ספר יהודי ומוסדות הקהילה. בערבי שישי נערכת במקום סעודת שבת, שמתקיימת מוקדם מאוד בחורף ומאוחר מאוד בקיץ, בשל שעת השקיעה שמשתנה כאן באופן קיצוני (כדאי לתאם הגעה מראש).
למעוניינים לצעוד ברגל אל בית הכנסת ולאלו המחפשים מיקום מרכזי ונוח, אמליץ כאן על מלון נורדיק פורום ( Nordic Hotel Forum ) שליד כיכר וירו. מעבר למיקומו המרכזי, פקידי הקבלה תמיד עם חיוך ועצה טובה, החדרים גדולים ומצוחצחים, מרכז הספא מפנק, ארוחת הבוקר משגעת, ואל הלובי-בר והמסעדה ( Noho ) שווה להגיע גם אם אינכם אורחי המלון.
בתי מלון נוספים בקרבת בית הכנסת של טאלין
בית הכנסת של טאלין, משרת את הקהילה הקטנה וגם תיירים (צילום: כרמית וייס)
מלון נורדיק פורום, במרחק הליכה קצר מבית הכנסת וקרוב מאוד לעיר העתיקה (צילום: Nordic Hotel Forum )
הארמון של האישה האהובה
אני עולה על תחנת החשמלית הממוקמת מול המלון, ועושה את הדרך הקצרה (2 ק"מ) אל רובע קאדריורג (Kadriorg). הרובע קרוי על שמו של ארמון קאדריורג, שפירושו "העמק של קטרינה", שנבנה בשנת 1718 על ידי פיוטר הגדול עבור אשתו יקטרינה הראשונה, שהייתה בכלל אשתו השנייה... מספרים שהרומן ביניהם החל עוד בהיותו נשוי לאשתו הראשונה, אותה הוא שלח למנזר, כמקובל באותם ימים. הארמון מוקף פארק גדול, בשטח של 700 דונם, וכיום הוא מארח את מוזיאון האומנות קאדריורג (Kadriorg Art Museum), המציג עבודות של אומנים זרים. בארמון נוסף, מצדו השני של גן הארמון המטופח, ממוקם משכנו של נשיא אסטוניה, ולא הרחק ממנו מוזיאון האומנות קומו (Kumu Art Museum), המציג עבודות של אומנים אסטוניים. משפחות עם ילדים ישמחו למצוא כאן את מוזיאון הילדים (Children's Museum Miiamilla) וגם פארק שעשועים קטן וחביב.
במרחק הליכה קצר, דרך שדרת עצים יפה, ניצבת לחוף הים אנדרטת רוסלקה (Russalka). היא מנציחה את ספינת הקרב רוסלקה של הצי הרוסי, אשר 177 מלחיה טבעו יחד עימה בשנת 1893, בעת סערה קשה אליה נקלעה במסעה מטאלין להלסינקי. הצלב המוזהב בידו של מלאך הברונזה הניצב בראשו של עמוד אבן גרניט גבוה, הוסר בימי השלטון הקומוניסטי אך הוחזר למקומו עם סיומו. במזג אוויר נאה נמלאת הטיילת והחוף שלצידה המוני מקומיים, שחושפים את גופם לקרני השמש. מזומנת לכם צעידה נעימה על הטיילת לכיוון הנמל, וכשתתעייפו תעלו על אוטובוס שיחזיר אתכם למרכז העיר.
ארמון קאדריורג, גן יפה בסגנון צרפתי-אנגלי (צילום: כרמית וייס)
סיבות טובות להרחיק ממרכז העיר
יש מספר סיבות טובות להרחיק עד רובע רוקה אל מארה ( Rocca al Mare ) הממוקם לחוף הים, 8 ק"מ מערבית למרכז טאלין. בשנת 1937 זכתה קבוצת צלפים אסטונית באליפות העולם בהלסינקי, והביאה עימה את השלל – חתול בר, שהיה החיה הראשונה של גן החיות של טאלין ועד היום הסמל שלו. הגן כולל גם מגרשי קרטינג ופיינטבול ולמולו אולם החלקה על הקרח ( Škoda Ice Arena ) ומרכז קניות גדול.
לא הרחק משם, המוזיאון הפתוח של אסטוניה ( Estonian Open Air Museum ) מציג בתים כפריים מרחבי אסטוניה, הפזורים על שטח רחב ידיים בתוך יער. העובדים הלבושים בתלבושות מסורתיות, כמו גם האוכל בפונדק המקומי, הם טעימה מ אסטוניה של פעם. ניתן לקבל הדרכה עם מדריך קולי לטלפון שלכם, ואם זכיתם לבקר בימי חג בדקו אם מתקיימים כאן אירועים מיוחדים. אני זכיתי לבקר במקום בערב חגיגות היום הארוך בשנה ( Midsummer ) ולמרות שהיו בו יותר תיירים ממקומיים, המדורה הגדולה, הלבוש המסורתי והפיקניק הלילי, הם חוויה מיוחדת שלא תזכו לראות בעיר.
בתי מלון ברובע רוקה אל מארה
טעימה מחיי הכפר, המוזיאון הפתוח של אסטוניה (צילום: כרמית וייס)
מידע חשוב למטיילים בטאלין
* לטאלין אין טיסות ישירות וההגעה הנוחה ביותר היא עם טיסות מ ווילנה או ריגה או עם מעבורת מ הלסינקי (שעתיים וחצי) או סטוקהולם (יום).
* רבים מגיעים לכאן מהלסינקי בהפלגת הבוקר הראשונה ושבים באחרונה, אך לדעתי לטאלין מגיע הרבה יותר מיום טיול דחוס והיא ללא ספק יפה יותר מהלסינקי.
* שדה התעופה של טאלין נמצא בפאתי העיר, במרחק 4 ק"מ בלבד מהמרכז. קו אוטובוס או חשמלית יביא אתכם לכיכר וירו, ואפשר גם עם אחת המוניות שממתינות מול הטרמינל.
* התחבורה הציבורית בעיר היא נוחה ויעילה, ואם אתם קצת יותר ספורטיביים, האופניים והקורקינטים העירוניים הם אמצעי תחבורה נהדר.
* כרטיס טאלין ( Tallinn Card ), אותו ניתן לרכוש בבתי המלון או לשכת התיירות בעיר העתיקה, תקף ל- 24/48/72 שעות ומעניק כניסה חינם לכל המוזיאונים בכתבה זו ונוספים, לגן החיות ולתחבורה הציבורית, וגם והנחות רבות.
מידע נוסף
כתבות נוספות
מלון נורדיק פורום, במרחק הליכה קצר מבית הכנסת וקרוב מאוד לעיר העתיקה (צילום:
אני עולה על תחנת החשמלית הממוקמת מול המלון, ועושה את הדרך הקצרה (2 ק"מ) אל רובע קאדריורג (Kadriorg). הרובע קרוי על שמו של ארמון קאדריורג, שפירושו "העמק של קטרינה", שנבנה בשנת 1718 על ידי פיוטר הגדול עבור אשתו יקטרינה הראשונה, שהייתה בכלל אשתו השנייה... מספרים שהרומן ביניהם החל עוד בהיותו נשוי לאשתו הראשונה, אותה הוא שלח למנזר, כמקובל באותם ימים. הארמון מוקף פארק גדול, בשטח של 700 דונם, וכיום הוא מארח את מוזיאון האומנות קאדריורג (Kadriorg Art Museum), המציג עבודות של אומנים זרים. בארמון נוסף, מצדו השני של גן הארמון המטופח, ממוקם משכנו של נשיא אסטוניה, ולא הרחק ממנו מוזיאון האומנות קומו (Kumu Art Museum), המציג עבודות של אומנים אסטוניים. משפחות עם ילדים ישמחו למצוא כאן את מוזיאון הילדים (Children's Museum Miiamilla) וגם פארק שעשועים קטן וחביב.
במרחק הליכה קצר, דרך שדרת עצים יפה, ניצבת לחוף הים אנדרטת רוסלקה (Russalka). היא מנציחה את ספינת הקרב רוסלקה של הצי הרוסי, אשר 177 מלחיה טבעו יחד עימה בשנת 1893, בעת סערה קשה אליה נקלעה במסעה מטאלין להלסינקי. הצלב המוזהב בידו של מלאך הברונזה הניצב בראשו של עמוד אבן גרניט גבוה, הוסר בימי השלטון הקומוניסטי אך הוחזר למקומו עם סיומו. במזג אוויר נאה נמלאת הטיילת והחוף שלצידה המוני מקומיים, שחושפים את גופם לקרני השמש. מזומנת לכם צעידה נעימה על הטיילת לכיוון הנמל, וכשתתעייפו תעלו על אוטובוס שיחזיר אתכם למרכז העיר.
במרחק הליכה קצר, דרך שדרת עצים יפה, ניצבת לחוף הים אנדרטת רוסלקה (Russalka). היא מנציחה את ספינת הקרב רוסלקה של הצי הרוסי, אשר 177 מלחיה טבעו יחד עימה בשנת 1893, בעת סערה קשה אליה נקלעה במסעה מטאלין להלסינקי. הצלב המוזהב בידו של מלאך הברונזה הניצב בראשו של עמוד אבן גרניט גבוה, הוסר בימי השלטון הקומוניסטי אך הוחזר למקומו עם סיומו. במזג אוויר נאה נמלאת הטיילת והחוף שלצידה המוני מקומיים, שחושפים את גופם לקרני השמש. מזומנת לכם צעידה נעימה על הטיילת לכיוון הנמל, וכשתתעייפו תעלו על אוטובוס שיחזיר אתכם למרכז העיר.
סיבות טובות להרחיק ממרכז העיר
יש מספר סיבות טובות להרחיק עד רובע רוקה אל מארה ( Rocca al Mare ) הממוקם לחוף הים, 8 ק"מ מערבית למרכז טאלין. בשנת 1937 זכתה קבוצת צלפים אסטונית באליפות העולם בהלסינקי, והביאה עימה את השלל – חתול בר, שהיה החיה הראשונה של גן החיות של טאלין ועד היום הסמל שלו. הגן כולל גם מגרשי קרטינג ופיינטבול ולמולו אולם החלקה על הקרח ( Škoda Ice Arena ) ומרכז קניות גדול.
לא הרחק משם, המוזיאון הפתוח של אסטוניה ( Estonian Open Air Museum ) מציג בתים כפריים מרחבי אסטוניה, הפזורים על שטח רחב ידיים בתוך יער. העובדים הלבושים בתלבושות מסורתיות, כמו גם האוכל בפונדק המקומי, הם טעימה מ אסטוניה של פעם. ניתן לקבל הדרכה עם מדריך קולי לטלפון שלכם, ואם זכיתם לבקר בימי חג בדקו אם מתקיימים כאן אירועים מיוחדים. אני זכיתי לבקר במקום בערב חגיגות היום הארוך בשנה ( Midsummer ) ולמרות שהיו בו יותר תיירים ממקומיים, המדורה הגדולה, הלבוש המסורתי והפיקניק הלילי, הם חוויה מיוחדת שלא תזכו לראות בעיר.
בתי מלון ברובע רוקה אל מארה
טעימה מחיי הכפר, המוזיאון הפתוח של אסטוניה (צילום: כרמית וייס)
מידע חשוב למטיילים בטאלין
* לטאלין אין טיסות ישירות וההגעה הנוחה ביותר היא עם טיסות מ ווילנה או ריגה או עם מעבורת מ הלסינקי (שעתיים וחצי) או סטוקהולם (יום).
* רבים מגיעים לכאן מהלסינקי בהפלגת הבוקר הראשונה ושבים באחרונה, אך לדעתי לטאלין מגיע הרבה יותר מיום טיול דחוס והיא ללא ספק יפה יותר מהלסינקי.
* שדה התעופה של טאלין נמצא בפאתי העיר, במרחק 4 ק"מ בלבד מהמרכז. קו אוטובוס או חשמלית יביא אתכם לכיכר וירו, ואפשר גם עם אחת המוניות שממתינות מול הטרמינל.
* התחבורה הציבורית בעיר היא נוחה ויעילה, ואם אתם קצת יותר ספורטיביים, האופניים והקורקינטים העירוניים הם אמצעי תחבורה נהדר.
* כרטיס טאלין ( Tallinn Card ), אותו ניתן לרכוש בבתי המלון או לשכת התיירות בעיר העתיקה, תקף ל- 24/48/72 שעות ומעניק כניסה חינם לכל המוזיאונים בכתבה זו ונוספים, לגן החיות ולתחבורה הציבורית, וגם והנחות רבות.
מידע נוסף
כתבות נוספות
טעימה מחיי הכפר, המוזיאון הפתוח של אסטוניה (צילום: כרמית וייס)