קרוז על הים הבלטי:
מסע לחופי תשע מדינות
מאת: ד"ר רמי דברת


כשאלברט באלין המציא, בסוף המאה ה- 19, את המושג "שייט תענוגות" הוא לא דמיין לעצמו שמיליונים רבים של נוסעים בכל שנה, ייהנו מהמצאתו. קרוז על הים הבלטי מאפשר לטעום מערים רבות במדינות שונות, בתוך שבוע אחד של הפלגה, מענגת מאוד.   


אם צורת תיור זו מתאימה לכל כך הרבה אנשים, חשבנו לעצמנו, זוגתי ואני, כי ראוי שגם אנחנו נתנסה בחוויה. בחרנו לצאת להפלגה מעין זו, הקרויה בלשון התיירנים: "קרוז", למשך שבוע בים הבלטי. גבולות הים הבלטי משתרעים לחופיהן של תשע מדינות. הקרוז שלנו עגן בחמש מהן  שוודיה, פינלנד, רוסיהאסטוניה ולטביה.
 
1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

עופות נחים על דופן האנייה  (צילום: רמי דברת)
בריכה, בר, פינות השתרעות ומה לא?  (צילום: רמי דברת)
ארמון פטרהוף, סנט פטרסבורג  (צילום: רמי דברת)
קתדרלת אלכסנדר נייבסקי, טאלין  (צילום: רמי דברת)
מוזיאון ההרמיטאג', סנט פטרסבורג  (צילום: רמי דברת)
כנסיית הסלע בהלסינקי  (צילום: רמי דברת)
יש גם בבושקות עם דיוקנאות צדיקים (צילום: רמי דברת)


חמש הערים בהן עגנה הספינה: סטוקהולם, הלסינקי, סנט פטרסבורג, טאלין וריגה

 


אנטארקטיקה



אונייה או עיר תענוגות צפה?

האונייה חיכתה לנו בנמל סטוקהולם, בירת שוודיה, אליה הגענו כיום וחצי לפני תחילת השייט. לאחר ביקור באתריה המרכזיים, כולל שיטוט בעיר העתיקה גמלה סטאן (Gamla Stan) וביקור במוזיאון ספינת המלחמה השוודית המרשימה ואזה, שמנו פעמינו, על מטלטלינו, לרציף.

כיוון שכאמור, זוהי ההתנסות הראשונה שלנו בקרוז, הרי שבמפגש הראשון שלנו עם הספינה לא הפסקנו להתרשם ולהתפעל. כשאתה מתקרב לאונייה, מהרציפים, אינך יכול שלא להתרשם מהדבר הענק הזה: לא פחות מ- 13 קומות ("13 סיפונים" בעגת עולם הקרוזים) שלידם אנחנו נראים (ומרגישים) קטנים מאוד.

תהליך ההרשמה והעלייה לספינה, מחייב מילוי מספר טפסים, בדומה לתהליך העלייה למטוס. כל נוסע מקבל כרטיס 
 SEA PASS, שמשמש כתעודת הזהות של הנוסע במהלך השהות באונייה. באמצעותו נכנסים ויוצאים מהאונייה, באמצעותו גם "משלמים" עבור כל דבר שרוכשים במהלך ההפלגה (כמובן שלבסוף נערך חשבון אותו צריך לשלם בכסף אמיתי טרם עזיבת הספינה). על הכרטיס רשום גם האזור באונייה אליו צריך להגיע במקרה חירום, חלילה.

מצאנו את החדר שלנו 
– התא שלנו – אשר מכונהSTATEROOM . באונייה זו, החדרים ממוקמים בסיפונים 7-10. בעיקרון, רוב הנוסעים מעדיפים לשהות בסיפון גבוה ככל האפשר. התמצאות בסוגי החדרים באונייה, יתרונותיהם וחסרונותיהם, היא תורה בפני עצמה. באופן בסיסי, קיימים בספינות ארבעה סוגי חדרים: חדר פנימי (ללא חלון), חדר עם חלון, חדר עם מרפסת וסוויטה.
 
התקרבנו לחדרנו ופתחנו את הדלת בסקרנות. מידותיו כחדר קטן מאוד בבית מלון. כל סמ"ר מתוכנן היטב, החדר נוח ונמצא בו מקום גם לטלוויזיה, מיני בר וכספת. מי שחושב על חדר "מפנק", לא ימצא אותו בקרוז, אלא אם כן ישקיע בסוויטה, שגודלה יכול להגיע אף ל- 30 מ"ר. התנחמנו במרפסת, שלא רק שהוסיפה לשטח החדר כ- 5 מ"ר, אלא אפשרה תצפיות נפלאות ונוחות על הים, על החופים ועל הנמלים שהאונייה עוגנת בהם.

כעת החלטנו לערוך סיור בספינה. ספינה? מלון נופש ענק. השטחים הציבוריים מתרכזים בסיפונים רביעי  עד השלושה עשר, בהם ניתן למצוא ברים, מסעדות, קזינו, חנויות, אולם הופעות, אולם קולנוע, מכון כושר, ספא, בריכות שחייה, מגרשי ספורט ועוד. קשה להאמין שכל הדבר הענק הזה שט על פני הים.
כתבה על טיולי יום בסטוקהולם
 
קרוז בים הבלטי  קרוז בים הבלטי
קרוז בים הבלטי  קרוז בים הבלטי
ספינת הענק בת 13 הסיפונים מכילה את כל מה שרק חלמתם עליו (צילום: רמי דברת)
 

ארכיפלג סטוקהולם והים הבלטי

הספינה פילסה את דרכה אל מחוץ לנמל. לעינינו נגלה הארכיפלג של סטוקהולם  רשת מרהיבה של כ- 24,000 איים בגדלים שונים, שרק כאלף מהם מיושבים. מידי פעם חולפים על פני ספינת מפרש, או מבחינים בבית על החוף. האונייה מתמרנת במשך זמן ארוך בין האיים בנופי הים הפסטורליים.

אנחנו מפליגים בצמוד לקו החוף, סמוך לאיי הארכיפלג, ולאחר מספר שעות אנחנו כבר בלב הים הבלטי. ים זה הוא שלוחה של האוקיינוס האטלנטי. הוא משתרע בצפונה של אירופה על פני שטח של כ- 400 אלף קמ"ר, עם קו חוף של כ- 800 קמ"ר בתשע מדינות שונות.

השייט לעבר נמל גדול וכניסת האונייה אליו, הוא חוויה מעניינת ומרגשת בפני עצמה, במיוחד כאשר צופים בה בפרטיות ממרפסת התא שלך. בדרך כלל הספינה שטה במהלך הלילה, כך שמתאפשר לנוסעים לרדת לנמל היעד בבוקר ולטייל בעיר.

כאן המקום לציין כי השהות בכל עיר היא בדרך כלל בת מספר שעות, כך שיש לתכנן אותה היטב ורצוי להחליט מראש מה עושים. ניתן להזמין סיורים מטעם הספינה, או להזמין מראש סיור מאורגן ממארגן טיולים או מורה דרך מקומי. אפשר גם לערוך טיול עצמאי. אם אתה בוחר, מכל סיבה שהיא, לא לרדת לחוף, הרי שאתה יכול להמשיך ולבלות בבית המלון הצף.
בתי מלון בשוודיה  |  בתי מלון בסטוקהולם
 
קרוז בים הבלטי, שטוקהולם
סיור בין איי ארכיפלג סטוקהולם היפהפייה, שוודיה (צילום: רמי דברת)
 

בתים וכנסיות בהלסינקי

העיר הראשונה אליה הגענו בקרוז הייתה הלסינקי, בירת פינלנד. לאחר ביקור קצר בכיכר המרכזית של העיר - כיכר הסנאט, עליה "שולטת" הקתדרלה הלותרנית, נסענו לבקר כנסייה אחרת, הפעם מיוחדת מאוד. "כנסיית הסלע" - כנסיית טמפליאוקיו (emppeliaukion kirkko), היא כנסייה מודרנית (נפתחה ב- 1969), אשר חצובה כולה בסלע, אור טבעי חודר אליה באמצעות סדרה של חלונות ארוכים אנכיים, המחברים בין הקרקע לבין כיפת נחושת שעשויה מחוט נחושת אחד רציף, מסתלסל, באורך של קילומטרים רבים (אם יימתח לכל אורכו). חוויה יוצאת דופן הייתה לשמוע נגינה של פסנתרן סיני שהפליא לנגן, בכנסייה בעלת האקוסטיקה הנפלאה.
 
לקינוח ביקרנו במוזיאון פתוח (Seurasaari Open-Air Museum), המרוחק מספר קילומטרים ממרכז העיר. במוזיאון פזורים בתים מסוגים ומתקופות שונות, בעיקר מפינלנד הכפרית של המאות ה- 18 ועד לתחילת המאה העשרים. דרך הביקור בבתים, מתוודעים לחיי היום-יום באותן תקופות. חזרנו לספינה בערבו של יום עייפים אך מרוצים.
כתבה על חגיגת קיץ בהלסינקי בירת פינלנד
 
כנסייה בהלסינקי, קרוז בים הבלטי
הכנסייה הלותרנית בהלסינקי  (צילום: רמי דברת)
 

ביקור בארץ הבצלים והבבושקות

התרגשנו קצת לפני היעד הבא, סנט פטרסבורג (St Petersburg), גם מהמפגש עם העיר ובייחוד כיוון שזו הפעם הראשונה בה הזדמן לנו לבקר ב"אמא רוסיה". הנהלת האונייה דאגה למלא את דרישת שלטונות ההגירה הרוסיים לבדיקת משטרת ההגירה,והתנצלה מראש עקב ההליך המסורבל, אך הבדיקה עברה במהירות ובשלום, ואנו על אדמת רוסיה.

סנט פטרסבורג, העיר השנייה בגודלה ברוסיה של ימינו, לא אכזבה. העיר יושבת על הדלתא בשפך נהר נייבה (Neva) אל הים הבלטי. העיר מרשימה מאוד ביופייה. התפעלותנו גדלה לאור מיקומה, אשר חייב את בוניה, לייבש שטחים ולהביא בחשבון את האזור הבוצי עליו ממוקם מרכז העיר הישנה. כאשר שטים בתעלות העיר ומתבוננים סביב, נדמה לעיתים, שזוהי גרסה סלבית או מזרח אירופאית של ונציה  גשרים מרהיבים, ארמונות מפוארים ותנועה ערה של סירות וספינות בתעלות. לא בכדי היא מכונה "ונציה של הצפון".

כשמסתובבים בעיר פוגשים מכל עבר, במקומות בהם חיו ויצרו שמות מפורסמים לכל שוחר תרבות  דוסטוייבסקי, פושקין, נבוקוב, צ'ייקובסקי, סטרוינסקי ושוסטקוביץ'. בהמשך ביקרנו באחד המוזיאונים הגדולים והמרשימים בעולם, מוזיאון ההרמיטאג' (Hermitage Museum), שחלק משמעותי ממבניו שימשו בעבר כארמון החורף של הצארים.

אי אפשר שלא להבחין במספר הגדול במיוחד של כנסיות בעיר, בהן אחת מפוארת במיוחד  כנסיית הגואל שעל הדם (Savior on the Spilled Blood). כיפותיה הבצליות, הצבעוניות, יפות באופן מיוחד, ציוריות ומרשימות ומשובצות בהן אבנים טובות. "הלכתי לאיבוד" בשבילים המובילים לכנסיה, בין דוכני המזכרות, שהכוכב הבולט בהם הוא אין ספור בבושקות. על רבות מהן מונצחות דמויות מסורתיות של נשים. משעשע לראות על חלקן ציורים של נסיכות "ברבי" מודרניות, הארי פוטר, פוטין ומה לא. בחנות בית הכנסת המרכזי של סנט פטרסבורג ראיתי אפילו בבושקות עם דיוקנאות צדיקים.

לקינוח הסיור בעיר ביקרנו בארמון הקיץ של הצאר  פטרהוף (Peterhof). ארמון אמרנו? מתחם גדול ומרהיב של ארמונות אשר ממחישים את העושר החומרי והאסתטי של שליטי רוסיה. חזרנו לספינה עייפים, אך לנוכח שפע האירועים במלון הצף, קשה היה לוותר וכך מצאנו את עצמנו בהופעה המרכזית הנערכת כל ערב. הפעם הייתה זו הופעת פולקלור רוסית מרהיבה.
לינה בסנט פטרסבורג  |  כתבה על סנט פטרסבורג
 
ארמון פטרהוף, סנט פטרסבורג
ארמון פטרהוף, מתחם גדול ומרהיב של ארמונות אשר ממחישים את העושר של שליטי רוסיה  (צילום: Vic10101)

קרוז בים הבלטי    קרוז בים הבלטי
מימין: בבושקות מכל המינים, משמאל: תעלה בה עובר נהר נייבה  (צילומים: רמי דברת)




טאלין האסטונית  בחזרה לימי הביניים

למחרת בבוקר אנחנו מתעוררים בעיר טאלין (Tallinn) בירת אסטוניה. טרם השייט, שמעתי וקראתי רבים המהללים את יופייה השמור של העיר העתיקה הימי-ביניימית של טאלין. ואכן, העיר לא אכזבה, עם מבני אבן מרשימים וסמטאות צרות מרוצפות אבן. בית העירייה המרשים מהמאה ה- 14, נחשב לבניין העירייה העתיק ביותר בסקנדינביה ובאגן הבלטי כולו.

העיר העתיקה מעובה בחומות ומבצרים, ותותחים עתיקים מגנים עליה. יש בה כנסיות מרשימות, ובראשן הקתדרלה על שם אלכסנדר נייבסקי (
St. Alexander Nevsky Cathedral). המראה ממרפסת התצפית בעיר העתיקה העילית, אל עבר העיר העתיקה התחתית, שגרם מדרגות ארוך מחבר ביניהן, הוא יפה במיוחד. מוסדות השלטון האסטוניים המודרניים, כבית הפרלמנט ומשכן הנשיא, גם הם ממוקמים בין כותלי העיר העתיקה של טאלין.

בערב ארגנה הספינה הופעה של שירי החיפושיות. היה זה החיקוי הטוב ביותר שראיתי אי פעם ל"ארבעת המופלאים" (וכחובב מושבע של הביטלס ראיתי במשך השנים, לא מעט כאלה).

כתבה על העיר טאלין
 
קרוז בים הבלטי  קרוז בים הבלטי
טאלין – מימין: כיכר העירייה שוקקת החיים, משמאל: מגדל שמירה בביצורי העיר
 (צילומים: רמי דברת)
 

ריגה  סלט של ישן וחדש

למחרת, עוגנים בנמל חדש, בעיר חדשה ובמדינה חדשה  ריגה (Ryga), בירת לטביה. פני העיר משקפים את ההיסטוריה המרתקת שלה. החל מהמאה ה- 13, הייתה זו עיר מסחר חזקה ונמל מרכזי, בזכות מיקומה בין מעצמות אזוריות - רוסיה, גרמניה ושוודיה. לאחר שהפכה לעיר עצמאית בימי הביניים, נכבשה על ידי כוחות חזקים ממנה, אך הצליחה לשמר את מרכזיותה בתחום המסחר.

ההשפעות הזרות הרבות ועושרה של העיר, בתקופות עברו, ניכרות ומשתקפות בסיור קצר. העיר ששופצה לאחר נזקי מלחמת העולם השנייה, מתהדרת בבתים יפים ובכיכרות מרשימות. המרשימה ביותר היא ללא ספק כיכר העירייה, על המבנים המגוונים שבה. במרכזה מבנה מעניין עם פסלי דמויות שחורות ראש בחזיתו. זהו בית הגילדה הגרמנית החשובה ביותר באזור במאה ה- 14. המבנה אשר עבר אין סוף תלאות, הרס ושחזורים, מסמל את כוחה הרב של העיר כמרכז מסחר.

משני צדדיו של המבנה בניינים שונים מאוד האחד מהשני: מצד אחד בית החתול 
 מבנה צהוב מ- 1909 שבגגו שני פסלי חתול, אחד מהם מפנה את אחוריו לכיוון בית הגילדה. האגדה מספרת כי הסוחר אשר בנה את הבניין, עשה כן כיוון שהגילדה לא ניאותה לקבלו אל שורותיה. מצידו השני, בית שנראה כקופסה או קובייה שחורה  זוהי האכסניה למוזיאון הכיבוש. לא, הכוונה אינה לכיבוש הנאצי, אשר מוזכר במוזיאון בקיצור יחסי, אלא לתקופת הכיבוש הסובייטי, בין 1944-1991, במהלכה הייתה לטביה חלק מברית המועצות.

מומלץ להסתובב גם ברחובות אלברט (Alberta) ואליזבטס (‏Elizabetes), שם קיים הריכוז הגבוה ביותר בעולם של מבנים בסגנון אר-נובו. כ- 700 מבנים בסגנון זה, המשופעים בפסלים, מסיכות וקישוטים מרהיבים בחזיתות, ומשמשים כמבני מסחר ומגורים.
כתבה על העיר העתיקה של ריגה  |  כתבה על סגנונות בנייה ואומנות אר נובו בפראג

ריגה, קרוז בים הבלטי
ריגה – כיכר העירייה בה ניתן לראות את בית העירייה העתיק ומבנים מודרניים לצידו (צילום: רמי דברת)
 

הצצה אל חדר המכונות

ביום האחרון בקרוז, שהוקדש כולו להפלגה מריגה חזרה לסטוקהולם, התעורר בי צורך להכיר טוב יותר את הנעשה מ"אחורי הקלעים" של הספינה. הצטרפנו לסיור מאורגן בו נפתחו בפנינו הדלתות, אשר סגורות בדרך כלל בפני נוסעים מן המניין. היה מעניין מאוד לראות את חדרי השליטה על מכונות הספינה, כיצד מנווטים ומייצבים את הספינה הגדולה (תשעים אלף טון משקלה!), איך הספינה מייצרת חשמל ומתפילה מים ממי ים (כן, גם מי שתייה), מה הם תנאי המחייה של העובדים, כיצד מספקים 3 ארוחות ביום ליותר משלושת אלפים איש ואיך מאחסנים כמויות אוכל כה גדולות בספינה (אינני זוכר שאי פעם ראיתי מגוון וכמות כה גדולה של משקאות אלכוהוליים במקום אחד...). זו הייתה חוויה מרתקת ומלמדת.
מדור כתבות על קרוזים
 
קרוז בים הבלטי  קרוז בים הבלטי
קרוז בים הבלטי  קרוז בים הבלטי
מפגש מאחורי הקלעים עם עובדי הספינה בסביבת העבודה: חדר הבקרה, המטבח והמחסן (צילומים: רמי דברת)


עובדה מעניינת שלמדנו בסיור, לגבי פילוח המדינות מהם הגיעו 2400 הנוסעים בקרוז היא, שמתוך 56 המדינות שמיוצגות כאן  מארה"ב הגיעו מעל ל- 650 נוסעים, ובמקום השני, עם למעלה מ- 250 נוסעים, מדינה קטנה במזרח התיכון (אכן, השפה העברית נשמעה מכל עבר בסיפוני האונייה). האם החיים במדינתנו הקטנה כה טובים, או שמא נציגי החברות בארץ מבצעים עבודה טובה במיוחד בשיווק הקרוזים? ואולי שתי הסיבות גם יחד נכונות הן. 

ואם כבר הזכרנו את החיים הטובים, היה לי קשה לחוש אחרת כאשר ישבתי בערבו של היום האחרון במרפסת, כשכוס יין בידי, מביט על גלגל השמש הנבלע לאיטו אל תוך מימי הים הבלטי.


* המסלול בכתבה זו הוא רק אחד ממסלולי השייט
enlightenedלפרטים על שייט גאוגרפי בים הצפוני וביעדים נוספים >>
 

מידע נוסף

בתי מלון בשוודיה
לחיפוש בתי מלון דרך Booking

כתבות נוספות

קרוז בפיורדים הנורווגיים
קרוז מעגלי מסיאטל לאלסקה
מסלולי קרוז לקריביים
חגיגת קיץ בהלסינקי בירת פינלנד


רמי דברת אודות הכותב
ד"ר רמי דברת מטייל בעולם עם מצלמה, ביקר עד כה ביותר מ-70 מדינות ברחבי העולם, והיד עוד נטויה...
מרצה באקדמיה בתחום הפסיכולוגיה הארגונית, בעל ניסיון עשיר בהרצאות למגוון קהלים, גופים ומוסדות
.
דוא"ל: 
ramidov@zahav.net.il

רמי עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר