טיול בין כיכרות מדריד
מאת: אתי ישיב


מדריד היא עיר כובשת, עם אווירה מסתורית, מלנכולית קצת ומיוחדת במינה מצד אחד, ושוקקת חיים מצד שני. עם כיכרות כמעט רוחניות וחיי רחוב תוססים, עם מוזיאונים לאומנות מהטובים בעולם ומסעדות נהדרות, ועם אנשים כל כך ידידותיים, שהיית רוצה כמה מהם סביבך בבית...


הקסם האמיתי של מדריד טמון בכיכרות הרבות, שלכל אחת אופייה המיוחד, ובסמטאות האבן הצרות המקשרות ביניהן. בפינת כל כיכר, סמטה או רחוב, מוטבעים בבניינים שלטי קרמיקה מצוירים עם שמותיהם, והם כל כך יפים שלא התאפקנו וצילמנו רבים מהם.
 
פלאסה מאיור במדריד
פלאסה מאיור רחבת הידיים – הכיכר המרכזית של מדריד (צילום: Serenity)
 

לא עתיקה, לא גדולה, לא יפהפייה, ובכל זאת כובשת

קשה לאבחן את העיר מדריד. היא אומנם בירת ספרד ועיר בת למעלה משלושה מיליון תושבים, אבל שלא כמו ערי בירה אחרות באירופה, היא אינה עתיקה מאוד וההתיישבות בה החלה כנראה רק במאה העשירית לספירה. כשנבחרה בשנת 1561 לשמש בירת ספרד, היא הייתה רק עיירה קסטיליאנית קטנה, בת 20,000 תושבים. רק אז החלו מנזרים, כנסיות וארמונות פרטיים לצוץ בה כפטריות אחר הגשם, וספרד כולה אימצה את שער הכניסה המזרחי של העיר, "שער השמש"  פוארטה דל סול (Puerta del Sol), כליבה הרוחני והגאוגרפי.
 
מדריד אינה מהיפות או המתוחכמות בערי אירופה. רוב בנייניה העתיקים נהרסו במאות 19-20 לטובת מבנים חדשים יותר, שהפכו אותה לעיר מודרנית, עם שכונות מגורים משמימות למדי בשוליה, חסרה את היופי, העושר והברק של ערים אחרות בספרד. אפילו הנהר העלוב ריו מאנסאנארס (Mansanares) הזורם בה, אינו ראוי לשם נהר ואינו מזכיר את הנהרות הגדולים הזורמים במרכזי רוב בירות אירופה.
בתי מלון במדריד


פוארטה דל סול (A) וכיכרות מדריד: 
פלאסה דה סיבלס (B), פלאסה מאיור (C), פלאסה סן מיגל (D), פלאסה דה לה וייה (E), פלאסה סן מרטין (F)
ושלושה בתי מלון מומלצים במרכז העיר:

 מלון אינטלייר פלאציו סן מרטין & מלון פרסיאדוס ליד פלאסה סן מרטין (F)
מלון NH קולקשן מדריד ליד הכיכרות פוארטה דל סול ופלאסה מאיור 

טיולי אופניים




מדריד – הלב ההיסטורי של ספרד

מדריד בנויה על רמה גבוהה, בגובה 660 מטר מעל פני הים, ומזג האוויר בה קיצוני. חורף ארוך, קשה וקר, וקיץ לוהט. ה"מדרילניוס" (תושבי מדריד) מתבדחים ואומרים עליה שיש בה 9 חודשי חורף ו-3 חודשי גיהינום, בהם נוטש אותה כל מי שרק יכול... אנחנו הימרנו על חודש מרץ והצליח לנו. אכן היה קר, אבל השמש זרחה כמעט כל השבוע והיה נהדר לשוטט ברגל בין האתרים השונים, עם מעיל, צעיף לצוואר וידיים בכיסים. את הכרטיסייה לתחבורה הציבורית (רכבת תחתית, אוטובוסים) שרכשנו לכל תקופת שהותנו בעיר, בקושי ניצלנו.
 
כמה ימים צריך כדי להכיר את העיר? הרבה! זוהי עיר מלאת הפתעות, סודות, אגדות ואתרים מיוחדים להתענג בהם. נקודת ההתחלה הטובה ביותר היא פוארטה דל סול, בה ניצב בשעתו שער הכניסה המזרחי המקורי של העיר. השער והמבצר שלידו נהרסו מזמן, אך עדיין אפשר לראות בקצה הדרומי של הכיכר את שלט סימון "קילומטר אפס" (Kilómetro Cero), ממנו נמדדים המרחקים ברשת הכבישים של ספרד כולה.
בתי מלון בקרבת כיכר פוארטה דל סול  |  כתבה על אתרים בסביבת מדריד

כיכר פוארטה דל סול במדריד
כיכר פוארטה דל סול (צילום: Noppasin Wongchum)

פסלים בכיכר פוארטה דל סול במדריד
מנקה הרחובות שלעולם לא שובת, והדוב האוכל תותים מהעץ, בכיכר פוארטה דל סול (צילום: אוריאל ישיב)
 

כיכרות מדריד

כיכר פוארטה דל סול, ליבה של ספרד, שידעה בעברה אירועים היסטוריים רבים, היא כיום כיכר חסרת אופי, דמוית חצי סהר. היא עמוסה הולכי רגל בדרכם אל חנויות האופנה, הנעליים ודברי העור (שמחירם כאן אנושי), ואל בתי אוכל שרובם זולים ומתאימים "לחטוף" בהם משהו באמצע היום. פרסומת אלקטרונית של חברת סוני מכסה חזית בנין שלם בכיכר, ומגמדת את פסלו של המלך קרלוס השלישי, המתבונן בהמונים ממקומו במרכז הכיכר.

תשומת לב גדולה יותר מושך פסל ארד של דוב האוכל תותים מעץ, פסל שהפך לסמלה של העיר והוא כנראה האתר הכי מצולם בה. הרבה אומני שטח מוצאים כאן את פרנסתם, כמה מהם מדהימים באמת. על כל ההמולה פוקחים עין שוטרים, המפטרלים ברגל או על גב סוסים, והם יוצאים מגדרם לעזור לתיירים המחפשים את דרכם (ניסינו אותם). מצאנו את עצמנו חוזרים אל פוארטה דל סול לפחות פעם אחת ביום, פשוט משום שהיא מרכזית כל כך.

 
כיכר מרכזית אחרת היא פלאסה דה סיבלס (Plaza de Cibeles), שהיום היא בעצם אי תנועה גדול וסואן, מוקפת תחנות אוטובוס לכל כיוון. עדיין נחשבת הכיכר לאחד המקומות היפים במדריד, בזכות המזרקה שבמרכזה, שבראשה סיביל, אלת הטבע היוונית-רומית, נוהגת במרכבה רתומה לאריות, ובזכות ארבעת הבניינים המרשימים המקיפים אותה.
בתי מלון במרכז מדריד
 
ארמון סיבלס במדריד
ארמון סיבלס, אחד מארבעה בניינים מרשימים המקיפים את כיכר דה סיבלס (צילום: eans)
 

כיכר ההוצאות להורג וכיכר השוק

כמה דקות הליכה ברגל מערבה מפוארטה דל סול, מגיעים אל פלאסה מאיור (Plaza Mayor), הכיכר המרכזית של מדריד, שנבנתה בתחילת המאה ה-17 במקומה של שכונת עוני. עד היום היא יפהפייה אמיתית, מלבנית, עם ארבע צלעות מושלמות, צריחים מחופי אריחים, כניסות מקושתות ויפות וציורי קיר צבעוניים, המספרים על מה שהיה כאן במאה ה-16  מבנה המאפייה המלכותית (Real Casa de la Panaderia). אכן יפהפייה, אבל חייבים לומר, מזדקנת. יש משהו עייף בבתי הקפה הגודשים אותה, בחנויות המזכרות המשעממות, במלך פליפה השלישי היושב בודד על סוסו במרכז הכיכר, ובאומני הרחוב העלובים המנסים לצוד תשומת לב. ומי מהתיירים היהודים או הישראלים אינו חושב כאן על משפטי האינקוויזיציה ועל ההוצאות להורג של יהודים, מוקפים בהמון שואג, שהתרחשו בכיכר היפה הזאת.
בתי מלון בקרבת פלאסה מאיור

פלאסה מאיור, מדריד
פלאסה מאיור, יפהפייה קצת מזדקנת (צילום: querbeet)
 

דווקא מאחורי פלאסה מאיור, כשאנו מגיעים אל פלאסה סן מיגל (Plaza San Miguel), שמי בכלל שמע עליה, מצב הרוח משתפר. הכיכר קטנטונת וצרה, במרפסות הבתים המודרניים שלה (שני בתים!) מסתובבות שבשבות רוח צבעוניות שתפקידן לגרש את היונים. ממרפסות הבית ממול צופות בובות ראווה בעוברים ושבים הרבים, הפונים בעיקר אל הצלע השלישית של הכיכר, שוק סן מיגל (Mercado de San Miguel), שהוא מעדניית נשנושים ענקית ואסתטית מאוד, עם מבחר עצום של "טאפאס", שיפודי חמוצים, ירקות ודגים, גבינות, זיתים ממולאים, פשטידות תפוחי אדמה (מאכל חביב במיוחד על המקומיים), יינות, פיצוחים, גלידות, מתוקים. יופי של מקום לנוח בו ליד שולחנות הפורמייקה הלבנים, על כיסאות המתכת היפים, ולצפות בכיכר, ממש כמו הבובות ההן.
 
בובות הראווה המשקיפות על כיכר סן מיגל, מדריד
הבובות המשקיפות על כיכר סן מיגל ושוק סן מיגל (צילום: אוריאל ישיב)

שוק סן מיגל, מדריד
מגוון מטעמים בשוק סן מיגל (צילום: Jose Miguel Sanchez, Aquablue_de)
 

שמעון פרס היה כאן

מערבה משם, לאורך רחוב מאיור, אנו מגיעים לכיכר נוספת, פלאסה דה לה וייה (Plaza de la Villa). הכיכר מוקפת בתים מעוטרים בשלטי משפחות אצולה, בני המאות 17-15, מגדל דה לוס לוחאנס (Torre de los Lujanes), שריד אחרון מאחד המבנים העתיקים ביותר בעיר, בנוי בסגנון גותי עם השפעה אסלאמית, וגם בניין העירייה הישן והמצועצע מהמאה ה-17. האווירה בכיכר המכובדת היא ימי-ביניימית לחלוטין. השומרים שהסתובבו בה היו חמורי סבר וחשדנים ורק חרבות היו חסרות להם...
 
פלאסה דה לה וייה במדריד
פלאסה דה לה וייה מוקפת בתים מעוטרים בשלטי משפחות אצולה (צילום: gianliguori)

שלטי רחובות במדריד
שלטי קרמיקה עם שמות רחובות וכיכרות מדריד (צילום: אוריאל ישיב)

 
ממש ליד הכיכר משך את עינינו שלט באותיות עבריות: מרכז ספרד-ישראל. לא היה במקום איש שיספר לנו על המרכז, אבל במרתף מצאנו תערוכת צילומים מתחלפת קטנה, של כלי קודש יהודיים ותצלום של מגילת אסתר עתיקה, שהמקור שלה שוכן קבע בקתדרלה של מדריד. על הקיר מצאנו כיתוב המספר כי המרכז נחנך בשנת 2011, על ידי מלך ספרד ונשיא מדינת ישראל. איך לא זכרתי ששמעון פרס היה גם כאן...
 
3,500 יהודים חיים כיום במדריד ויש בה שלושה בתי כנסת, פעילות קהילתית יהודית וגם שלוש מסעדות כשרות. מאז הגירוש בשנת 1492, ועד שנת 1834, אז בוטלו חוקי האינקוויזיציה, הייתה ספרד ריקה לגמרי מיהודים. 30 שנה מאוחר יותר, ב-1865, בוטלו גם חוקי טוהר הדם והגזע, וזרם דק של מהגרים יהודים התחיל שוב לטפטף אליה. ב-1917 ניתנה לראשונה רשות להקים בית כנסת חדש בספרד, ורק ב-1968 בוטלו סופית צווי הגירוש ונפתחו שערי ספרד ליהודים. צאצאים מוכחים של מגורשי 1492 אף מוזמנים להתיישב בה ואפילו לקבל אזרחות, בתנאי שיוותרו על כל אזרחות אחרת.

מרכז ספרד-ישראל במדריד
תצלום של מגילת אסתר עתיקה במרכז ספרד-ישראל, פלאסה דה לה וייה (צילום: אוריאל ישיב)





מלון-ארמון וחנויות קטנות ומטריפות

בצידו השני של הרחוב, אל מול פלאסה דה לה וייה, נתקלנו בשורת חנויות קטנות ומטריפות, כשכל אחת מהן מתמחה בנושא אחד בלבד. שלוש מהן שימחו אותנו במיוחד. בראשונה מצאנו צעצועים וקישוטים מעץ; בשנייה – רק מכחולים, נוצות כתיבה, עטים נובעים, עטי ציפורן ישנים; והשלישית, חנות ספרים המוקדשים אך ורק למדריד  סיפורים, רומנים, תצלומים, תמונות, ספרי הדרכה, מפות.
 
לא הרחק, לצד פלאסה סן מרטין (Plaza San Martín), נמצא בית המלון שלנו במדריד, הנקרא מלון אינטלייר פלאסיו סן מרטין (Intelier Palacio San Martin), אך אינו באמת ארמון. הוא נבנה במאה ה-19 עבור שגרירות ארה"ב והוסב למלון, הבנוי מסביב לאטריום מקסים, מפנק וידידותי, במיקום נהדר, מרכזי ושקט שקט, בפלאסה סן מרטין, שהיא עוד כיכר קטנה ומיוחדת.

Palacio San Martín
 מלון אינטלייר פלאסיו סן מרטין, מיקום מרכזי ושקט (צילום: 
Intelier Palacio San Martin)


בצד אחד של המלון ניצב מנזר גדול בן המאה ה-15, שממרפסת חדרנו יכולנו כמעט לגעת בגג הרעפים שלו, ובצידו האחר – חנות ספרים עתיקים שחוויה ממש לבקר בה. מעל דלת הכניסה הנעולה (יש לצלצל בפעמון כדי להיכנס) כתוב רק "ספריה לביבליופילים" ושם הבעלים, "לואי בארדון". הספרים ממלאים את החנות הקטנה בצפיפות, ספרתי 15 מדפים מלאים מהרצפה עד התקרה. העתיק בהם הוא בן המאה ה-15 והמחירים נקובים שם באלפי אירו לספר. חנויות ספרים ישנים וזולים הן מוסד מצוי במדריד ובכולן אפשר לראות אנשים נוברים, מתייעצים וקונים.

חנויות במדריד
אופנוע עץ ועטי ציפורן ישנים, מהמבחר של החנויות הקטנות והמטריפות במדריד (צילום: אוריאל ישיב)
 

לו הייתי...

לו הייתי המלחין אוטורינו רספיגי, כיכרות מדריד היו בוודאי מקור השראה עבורי ליצירה מוסיקלית, כמו "אורני רומא" ו"מזרקות רומא", בהן הוא תיאר את העיר רומא. מכיוון שאינני רספיגי, כל שנותר לי הוא להתענג על יופיין של כיכרות מדריד ולנסות להעביר לכם את הקסם במילים.


בתי מלון מומלצים במרכז במדריד

מלון פרסיאדוס (Hotel Preciados) הוא מלון 4 כוכבים מקסים, הממוקם בצד הצפוני של פוארטה דל סול ופלאסה מאיור, עם נגישות מצוינת למטרו ולאתרי מרכז העיר. החדרים כולם ממוזגים, חלקם עם מרפסת, ויש אפשרות להוסיף עריסה לתינוק ומיטה לילד ללא תשלום. ארוחת הבוקר עשירה ומגוונת, הניקיון, השירות והאדיבות הם ללא דופי.

המלצה על מלון במדריד
מלון פרסיאדוס – ארוחת בוקר מעולה, ניקיון, שירות ואדיבות ללא דופי


מלון NH קולקשן מדריד פלאסיו דה טפה (NH Collection Madrid Palacio de Tepa) שוכן בארמון מהמאה ה-19, שהוסב למלון 5 כוכבים. הוא מציע חדרים מרווחים וממוזגים ומתאים לזוגות, משפחות ואנשים בעלי מוגבלויות. במלון חדר כושר, מסעדה וארוחת בוקר עשירה. הוא ממוקם במרכז העיר העתיקה של מדריד, במרחק הליכה קצר מפוארטה דל סול (400 מ'), כיכר פלאסה מאיור (500 מ') ואתרי תיירות נוספים. בקרבתו גם שתי תחנות מטרו – סול ואנטון מרטין.

מלון מומלץ בעיר מדריד
מלון NH קולקשן מדריד פלאסיו דה טפה  
5 כוכבים, במיקום מעולה, בקרבת שתי תחנות מטרו ואתרי תיירות רבים

 

מלון מומלץ ליד שדה התעופה של מדריד

מלון מאריוט אודיטוריום (Madrid Marriott Auditorium Hotel) הוא מלון 4 כוכבים, הממוקם במרחק 5 ק"מ (6 דקות נסיעה) משדה התעופה הבינלאומי מדריד-בראחס, בעיירה בראחס (Barajas). המלון מפעיל שירות היסעים (שאטל) אל ומשדה התעופה. חדרי המלון שקטים וקלים להחשכה (חשוב במיוחד במידה וטיסתכם בשעות לא קונבנציונליות). בחדרים פינת קפה ותה, ליד הלובי המרווח מסעדה ובר, WI-FI חינם בכל המלון, מכשיר ATM (כספומט) ושירות נעים ויעיל.

מלון מומלץ ליד שדה התעופה של מדריד
מלון מאריוט אודיטוריום – 5 ק"מ משדה התעופה של מדריד
 

מידע מעשי לנוסעים למדריד

דרך טובה לנוע במדריד היא עם המטרו, אם כי הוא עלול להיות עמוס בשעות השיא. ניתן לרכוש כרטיסיה של 10 נסיעות.
 
שדה התעופה בראחס (Barajas) ממוקם 20 דקות נסיעה צפון-מזרחית למרכז מדריד. ניתן להגיע לשדה עם מונית, בקו 8 של המטרו, או ברכבת הפרברית 1-C.

למגיעים למדריד ברכבת המהירה 
 על כרטיס הנסיעה ברכבת המהירה מופיע קוד (Pago con Documento), אותו יש להכניס במכונת הכרטיסים האוטומטית, לקבלת כרטיס לנסיעה משלימה חינם ברכבת הפרברית.

מידע נוסף

כתבות נוספות על מדריד

מדריד: אומנות, אוכל וקניות
אוכל ספרדי, טאפס ופאייה
יוצאים מהעיר - אתרים בסביבת מדריד
חופשה משפחתית בקסטיליה לה מנצ'ה

אתי ואוריאל ישיב
 
אודות הכותבים
אתי ואוריאל ישיב, עוסקים שנים רבות בתיירות. ב- 1989 ייסדו את העיתון המקצועי לענף הנסיעות והתיירות "חדשות תיירות". ב- 1992 הקימו את מגזין התיירות "רואים עולם" שהוקדש כולו לכתבות תיירות וכיסה יעדים מקוטב לקוטב. גם היום מרבים לנסוע בעולם. כתבותיהם מתפרסמות בכתבי עת שונים ובאתר האינטרנט tnet.org.il







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר