ספרד שוכנת בדרום מערב אירופה, על מרבית שטחו של חצי האי האיברי, אותו היא חולקת עם פורטוגל, אנדורה וגיברלטר (טריטוריה זעירה של בריטניה). לספרד שייכים גם האיים הבלאריים והאיים הקנאריים, שניהם יעדי נופש פופולריים.
האיים הבלאריים (Islas Baleares) הם ארכיפלג בים התיכון, סמוך לחופה המזרחי של ספרד. שהגדולים בהם הם: האי מיורקה(Mallorca) והאיאיביזה (Ibiza). האיים הבלאריים הם קהילה אוטונומית בספרד, שבירתה היא העיר פאלמה דה מיורקה, הנמצאת באי מיורקה.
האיים הקנריים (Las Islas Canarias) אף הם ארכיפלג, השוכן באוקיינוס האטלנטי, מול חופיה הצפון-מערביים של מרוקו. הארכיפלג הקנארי מורכב משבעה איים ועוד שישה איונים (איים קטנים), שהגדול בהם הוא האי טנריף (Tenerife). בטנריף נמצאת הנקודה הגבוהה ביותר בספרד כולה, הר הגעש טיידה (El Teide), שגובהו 3718 מ' והוא אחד מהרי הגעש הפעילים ביותר בעולם. גם איים אלו הם קהילה אוטונומית, אחת מ- 17 הקהילות האוטונומיות של ספרד.
שתי ערים לחופי צפון אפריקה, הנמצאות בשטחה של מרוקו – סאוטה (Ceuta) ומלייה (Melilla), שייכות אף הן לספרד. ערים אלו נמצאות במעמד של ערים אוטונומיות, בדומה לקהילות האוטונומיות.
ריצת השוורים בפמפלונה, אחד מאירועי חגיגות סאן פרמין הנמשכות שבוע בחודש יולי (צילום: גיא רייפנברג)
המדינות האוטונומיות של ספרד
ספרד היא למעשה פדרציה של מדינות אוטונומיות, בעלות סמכויות וחוקים משלהן, ולחלקן אף מערכת חינוך עצמאית. ספרד מחולקת מבחינה אדמיניסטרטיבית ל- 17 קהילות אוטונומיות (Comunidades Autónomas) ושתי ערים אוטונומיות (סאוטה ומלייה), בעלות אוטונומיה חוקתית ומנהלתית רחבה. החוקה הספרדית, שאושרה בשנת 1978, מבטיחה אוטונומיה לאזורים וללאומים המרכיבים את "האחדות שאינה ניתנת לחלוקה", ובכך מאפשרת שונות תרבותית. הקהילות ההיסטוריות, אשר נהנות מהאוטונומיה הנרחבת ביותר, הן: גאליסיה, אנדלוסיה, קטלוניה וחבל הבאסקים. שתי האחרונות אף מחזיקות כוח שיטור עצמאי.
לביטוי יהדות ספרד יש שתי משמעויות. המשמעות הראשונה, השגורה יותר, מתייחסת ליהודי ארצות האיסלם, כזהות מקבילה לזהות האשכנזית. המשמעות השנייה כוללת בתוכה רק את צאצאי מגורשי ספרד.
לאחר גירוש ספרד, בשנת 1492, גזרו על עצמם מגורשי ספרד שלא לשוב לספרד. בשנת 1869 בוטל הצו שהוציאו פרננדו השני מלך ארגון ואשתו, המלכה איזבלה הראשונה מקסטיליה, וישיבת יהודים בספרד הפכה לאפשרית מבחינה חוקית. בזרם דק החלו יהודים להגיע ולהתיישב בה.
בימי מלחמת העולם הראשונה, הגיעו לספרד פליטים מארץ ישראל, אך מספר היהודים המוצהרים בספרד היה קטן ביותר. בשנים 1936-1931 הגיעו לספרד פליטים יהודים מגרמניה, ובמלחמת העולם השנייה פתח פרנקו את שערי ארצו בפני ניצולים יהודיים מארצות הבלקן, ואף לפליטים מהולנד, מצרפת ומבלגיה. לאחר המלחמה חודשו קהילות מדריד וברצלונה. במחצית שנות החמישים השתקעו בספרד יהודים מצפון אפריקה. במדריד החלה פעילות יהודית ענפה, הוקם בית ספר יהודי ומרכז קהילתי, נוסדו כתב עת ותנועת נוער.
כיום חיים בספרד 48,000 יהודים, מרביתם מתגוררים במדריד ובברצלונה.
מזרקת האריות בארמון אלהמברה שבעיר גרנדה
ככל הנראה הגיעה מביתו של רבי שמואל הנגיד, יועץ בחצר השליטים המוסלמים (צילום: כרמית וייס)
כרמית וייס(Carmit Weiss), מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים. ליצירת קשר עם כרמית לחצו כאן