סביליה בירת אנדלוסיה
מאת: כרמית וייס
שפע העיטורים על מגדל הקתדרלה של סביליה וארמונם המפואר של שליטי העיר, חדים חידה. איך הגיעו עיטורים בסגנון ערבי למעוז הנצרות? מה עושים פסוקים מהקוראן בארמון מלכי סביליה הנוצרים? והאם נותר זכר לקהילה הגדולה של יהודי העיר?
מגדל הפעמונים של הקתדרלה של סביליה, העיניים מתקשות לשבוע (צילום: כרמית וייס)
סביליה בשלוש מאות קמ"ש
רכבת מהירה לוקחת אותנו ממדריד דרומה, במהירות 300 קמ"ש, ולאחר שעתיים וחצי אנו בבירת אנדלוסיה. סביליה ( Sevilla ), העיר הגדולה במחוז והרביעית בגודלה בספרד כולה, היא ביתם של 703 אלף תושבים. הספרדים קוראים לה סֶבִייָה, מאחר ואת צירוף האותיות LL הם מבטאים "יַה", אך אנו נמשיך ונכנה אותה כאן בשם שהשתרש בעברית - סביליה.
על דגלה של העיר ובמקומות רבים בה, מופיע הסמל NO8DO . הספרה 8 מסמלת המשכיות, ולשני צירופי האותיות בצדדים ישנן שתי גרסאות. האחת טוענת שהפירוש הוא "היא (סביליה) לא נטשה אותי ( No me ha dejado ), ביטוי שטבע אחד ממלכי העיר לאחר ניסיון כושל להדיחו מהכתר, והשנייה טוענת שהפירוש הוא "בשם האל" ( In Nomine Domini ) בלטינית.
כך או כך, העיר קיימת ברצף 2,200 שנה, החל מתקופת הרומאים, עמם כנראה הגיעו לעיר גם היהודים. בשנת 712 כבשו אותה המוסלמים, ששלטו בחצי האי האיברי 800 שנה. רק בשנת 1224, במהלך שזכה לכינוי רקונקיסטה ( Reconquista ) - הכיבוש הנוצרי מחדש, חזרה העיר לידי שליטי ממלכת קסטילה הנוצרים.
בתי מלון בסביליה | כתבה על מדריד
יעדים בעיר סביליה המוזכרים בכתבה ובתי מלון מומלצים במרכז העיר:
הקתדרלה והחירלדה (A), ארכיון איי הודו (B), ארמון אלקסאר (C), רחוב סוסונה (D), רחוב אקווה (E), פאלאסה סנטה קרוז (F),
המרכז לפרשנות הרובע היהודי של סביליה (G), כנסיית סנטה מרייה לה-בלאנקה (H), אוניברסיטת סביליה (I),
פאלאסה אספניה (J), פארק מריה לואיזה (K), טורה דה אורו (L), מסעדת אלבארדרו (M), מוזיאון הפלמנקו (N),
מלון קאסה 1800 ליד הקתדרלה | מלון דירות וסוויטות וינצ'י מולביידרו במרכז ההיסטורי
סביליה הנוצרית - הקתדרלה והחירלדה
בסיבילה כנסיות רבות, אך ראשונה לכולן הקתדרלה, שהיא מהגדולות בעולם ומהמרשימות שראיתי, שונה מאד מקתדרלות אירופאיות אחרות. היא מעוטרת באינספור עיטורים, בסגנון גותי ובארוק, ושמורים בה אוצרות רבים, המעידים על עושרה של העיר בעבר. הקתדרלה היא דוגמא מצוינת לחילופי השלטון בעיר – היא נבנתה במקום בו ניצב קודם לכן מסגד, אותו הרסו הנוצרים שחזרו וכבשו את העיר.
למרבה המזל לא כל המסגד נהרס ונותר ממנו הצריח, אותו הפכו למגדל הפעמונים של הקתדרלה, הקרוי חירלדה ( Giralda ). קשה להתיק את העיניים מיופיו ומשלל עיצוביו. במגדל, שגובהו 104 מטר, ניתן להבחין היטב בשני השלישים התחתונים, שהיו צריח המסגד והם בנויים בסגנון מורי. אנחנו פיספסנו את הטיפוס למרומי המגדל, לתצפית על העיר, אך מומלץ ביותר לוודא את שעות הפתיחה ולא להתעצל, כדי לזכות בתצפית על העיר.
לינה בקרבת הקתדרלה של סביליה
הקתדרלה של סביליה ומגדל הפעמונים - החירלדה, עירוב סגנונות בניה (צילום: כרמית וייס)
הקתדרלה המרשימה כפי שהיא נראית לפנות ערב ממרפסת מלון קאסה 1800
סביליה של יורדי הים
סביליה שוכנת על מישורי נהר גואדלקיביר ( Guadalquivir ), שהוא הנהר היחיד בספרד המאפשר הגעת ספינות מסחר וספינות טיול מהאוקיינוס האטלנטי. בסוף המאה ה-15 הביא הנהר לסביליה את תור הזהב שלה, עת יצאו ממנו מגלי ארצות לכיבוש "העולם החדש". עד סוף המאה ה- 16 התנקזו כל אוצרות הקולוניות הספרדיות אל נמל סביליה, ומשם הועברו לספרד כולה. העושר הזה ניכר בסביליה עד היום, ובקתדרלה של סביליה נמצא קברו של אחד מגדולי מגלי העולם קריסטופר קולומבוס.
לא הרחק מהקתדרלה ניצב מבנה גדול ומרשים, שקירותיו צבועים כתום וצהוב. זהו ארכיון איי הודו ( El Archivo General de Indias ), בו שמורים מסמכים מימי האימפריה הספרדית. המסמכים כמובן לא מהודו, אליה חשבו הספנים להגיע, אלא מאמריקה והפיליפינים.
ארכיון איי הודו, שבכלל אין בו מסמכים על הודו... (צילום: כרמית וייס)
סביליה של שליטיה - ארמון אלקסאר
רחוב אקווה ( Callejón del Agua ), לאורך שרידי אמת המים העתיקה, מוביל אותנו אל ארמון אלקסאר ( Real Alcázar ). הארמון נבנה במקום בו ניצבה מצודת שליטיה המוסלמים של העיר, על ידי פרננדו השלישי, מלך קסטיליה, לאחר שזה כבש את העיר מידי המוסלמים, בשנת 1248. פרננדו היה נוצרי, אך המתכננים והבנאים היו כולם מוסלמים, והסגנון המוסלמי-מורי שולט בו. סגנון זה, הקרוי מודחר ( Mudéjar ), מאפיין מבנים רבים בחצי האי האיברי, שנבנו על ידי מוסלמים שנשארו לאחר הרקונקיסטה. חדרים רבים מעוטרים עם משפטים מהקוראן, אך יש גם השפעה ניכרת של הנצרות והיהדות, שלוש הדתות שדרו בכפיפה אחת בעיר באותם ימים.
הארמון, הקתדרלה וארכיון איי הודו, הוכרזו אתר מורשת עולמית של אונסק"ו. בארמון ניתן לסייר רק בסיור מודרך, בימים בהם לא מתגוררים בו בני משפחת המלוכה הספרדית, שמאכלסים את הקומות העליונות בעת ביקוריהם באזור.
אל מול גני הארמון רחבי הידיים נמצאת האוניברסיטה של סביליה, שמסבירה את ריבוי הצעירים ברחובות העיר. קצת קשה להאמין שהמבנים היפהפיים שלה נבנו במאה ה-18 עבור בית חרושת לטבק.
אולמות מקושטים בארמון אלקסאר, פסוקים מהקוראן (צילום: כרמית וייס)
סביליה היהודית - הרובע היהודי
כשכבשו הנוצרים מחדש את סביליה התגוררו בעיר כ- 5,000 יהודים, שהיוו חלק ניכר מתושבי העיר והקהילה היהודית השנייה בגודלה בחצי האי האיברי (אחרי טולדו). כדי להגן עליהם ריכז פרננדו השלישי את יהודי העיר ברובע היהודי - חודרייה ( Juderia ) בספרדית, בסמוך לארמונו. הרובע הוקף חומה עם שלושה שערים, שהיו נסגרים כל יום בשעה שש בערב. כאות תודה העניקו תושבי הרובע את מפתחות שערי הרובע לפרננדו השלישי, ואלו שמורים עד היום בקתדרלה של העיר.
חודריה - הרובע היהודי של סביליה (צילום: כרמית וייס)
אך פרננדו אחר - פרדיננד (פרננדו) השני, מלך אראגון, ואשתו איזבלה הראשונה, מלכת קסטיליה, נהגו ביהודים אחרת. 240 שנה מאוחר יותר, בשנת 1492, השניים פרסמו את הצוו לגירוש יהודי קסטיליה ואראגון, שהחל את "גירוש ספרד", ויהודי הרובע שלא המירו את דתם נאלצו לעזוב. במרכז לפרשנות הרובע היהודי של סביליה ( Centro de interpretación Judería de Sevilla ), תצוגה מעניינת על חיי היהודים ברובע וסיפורם של האנוסים (רחוב Ximénez de Enciso, 22 ).
סיפורם של יהודי סביליה בתצוגה ברובע היהודי (צילום: כרמית וייס)
האזור בו שכן הרובע היהודי נקרא כיום רובע סנטה קרוז ( Santa Cruz ) והוא נמצא ממערב לארמון ולקתדרלה. סימטאותיו הצרות אוצרות בתוכן כיכרות קטנות, מסעדות, בתי קפה, ולא מעט חנויות לממכר חזיר (מוזיאו אל חמון). לבתים רבים חצרות פנימיות יפהפיות, אליהן ניתן להציץ מבעד לשערי ברזל דקורטיביים. אחדים משמשים בתי מלון קטנים ומועדוני פלמנקו, שאחד המומלצים שבהם הוא מועדון לוס גאיוס ( Los Gallos ) בפלאסה סנטה קרוז ( Plaza de Santa Cruz, 11 ).
קשה למצוא שרידים לבתים היהודיים של אז, כי הרי חלפו כמעט 600 שנה, אך טוענים שכנסיית סנטה מרייה לה-בלאנקה ( Santa María la Blanca ) נבנתה במקום בו ניצב אחד מבתי הכנסת של הרובע. באחת מסמטאות הרובע, סמטת סוסונה ( Calle Susona ), התגורר דייגו שושן, אחד מיהודי העיר האנוסים. בתו שושנה התאהבה בצעיר מקומי, ובתמימותה, כדי להציל את נפשו, גילתה לו שאביה וחבריו מתכננים למרוד בשלטונות האינקוויזיציה. הצעיר לא שמר על הסוד, האב וחבריו הועלו על המוקד, ושושנה בצערה הסתגרה במנזר. היא ציוותה שלאחר מותה תיתלה גולגלתה בפתח בית אביה, וכך אכן נעשה. הגולגולת כבר לא שם, רק שלט קטן.
הגולגולת של שושנה מתחת למרפסת בית אביה, חצר פנימית ברובע היהודי (צילום: כרמית וייס)
כיכר ספרד ודרך הנהר
בשנת 1929 התקיימה בסביליה תערוכה גדולה ( Ibero-American Exposition ), שמטרתה היתה לחזק את הקשר בין ספרד לקולוניות שלה לשעבר. בנוסף לספרד, הציגו בתערוכה: פורטוגל, ארצות הברית, ומדינות רבות ממרכז אמריקה ודרומה. המבנה המרשים ביותר שנותר מאותה תערוכה הוא פאלאסה אספניה ( Plaza de España ), כיכר רחבת ידיים, המוקפת מבנים מצועצעים משהו ותעלת מים, בה שטות סירות. מאוחר יותר שימשה הכיכר תפאורה בסרט "מלחמת הכוכבים", ועד היום היא אחת האטרקציות המרכזיות למבקרים בעיר.
בתי מלון בקרבת כיכר אספניה
כיכר אספניה, כיכר רחברת ידיים ומרשימה (צילום: כרמית וייס)
מבנים נוספים מאותה תערוכה פזורים מערבה משם, בתחומי פארק מריה לואיזה ( Parque María Luisa ), שנעים לשוטט בין נופיו הירוקים. יציאה בצדו השני של הפארק לוקחת אותנו אל גדות נהר גוואדלכיביר, בו שטות ספינות נוסעים גדולות, לצד סירות נוסעים קטנות יותר (סיור של כשעה) וחותרים רבים המתאמנים לתחרויות חתירה. לאורך הטיילת מסעדות ובתי קפה רבים. הליכה קצרה צפונה ואנו פוגשים בעוד אחד מסמליה של סביליה - טורה דה אורו ( Torre de Oro ) - מגדל הזהב. למרות שמו, צבעו לבן, הוא בנוי 12 צלעות ומתנשא לגובה 36 מטר. המגדל נבנה על ידי שליטיה המוסלמים של העיר בתחילת המאה ה-13, כדי להגן עליה מאיום כובשי הרקונקיסטה בדרך הנהר. כיום שוכן בין קירותיו המוזיאון הימי של סביליה.
טורה דה אורו - מגדל הזהב וספינת טיולים בנהר (צילום: כרמית וייס)
סביליה לחובבי טבע ומשפחות עם ילדים
משפחות עם ילדים ישמחו לעבור אל צדו השני של הנהר, דרך גשר Barqueta , אל פארק השעשועים אי הקסם ( Isla Mágica Theme Park ), המציע מגוון גדול של מתקני שעשועים, לכל הגילאים. מדרום לסביליה, בתחומי פארק La Corchuela , נמצא פארק אבנטורה סביליה ( Aventura Sevilla ), המציע מסלולי חבלים בין עצי היער, החל ממטר אחד ועד 11 מטר, לבילוי אתגרי של מספר שעות.
חובבי טבע בוודאי ימצאו עניין בשפך נהר גואדלקיביר , מדרום-מערב לסביליה, אזור המוגן על ידי הפארק הלאומי דוניאנה ( Doñana National Park ). זהו אזור ביצות ודיונות, עשיר בחי וצומח ייחודי, בו ניתן לצפות בלהקות פלמינגו, ברווזים, אווזים ועוד.
יעדים מחוץ לסביליה: פארק אבנטורה (A), פארק השעשועים אי הקסם (B), הפארק הלאומי דוניאנה (C)
סביליה של חגיגות, פלמנקו ואוכל
סביליה נודעת בחגיגות הנערכות בה בשבוע שלפני חג הפסחא ( Semana Santa de Sevilla ), וביריד גדול הנערך שבועיים לאחר החג ( Feria de abril de Sevilla ), אליו מגיעים הגברים והנשים בתלבושות פלמנקו מסורתיות.
על מוסיקת הפלמנקו והריקוד החושני, שמקורו כאן באנדלוסיה, ניתן ללמוד במוזיאון הפלמנקו ( Museo del Baile Flamenco ). במקום מתקיימים גם שיעורים קבוצתיים ופרטיים (כדאי לתאם מראש, אך ניתן להגיע ולנסות לתאם שיעור פרטי).
מולדת הפלמנקו, רקדני פלמנקו בפעולה (צילום: כרמית וייס)
כמו בכל ספרד, גם בסביליה מסעדות וברים רבים המגישים טאפאס בכל שעות היום. אם עוד נותר לכם מקום אחרי כל הטאפאס, אני ממליצה על מסעדת אלבארדרו ( Taberna del Alabardero ), בה אכלנו את הארוחה הטעימה ביותר שלנו באנדלוסיה. למסעדה צמוד גם בית מלון (קשה לזוז אחרי כזו ארוחה...) ובית ספר לאירוח, שתלמידיו הגישו לנו את האוכל במקצוענות וחיוך. לתיירים מציע בית הספר שעור בן שעה בבישול ספרדי, טעימות יין, שמן זית או נקניקי חזיר, או 8 שעות של סיור בשוק ובישול. וכמובן, מה שמבשלים גם אוכלים.
מלון אלבארדרו
מידע למטיילים בסביליה
סביליה שוכנת 500 ק"מ דרומית למדריד. ההגעה אליה אפשרית בטיסה (מברצלונה, מדריד או ערים אירופיות נוספות), ברכבת המהירה (2.5 שעות ממדריד, דרך קורדובה), ברכב (5 שעות ממדריד), או בדרך הים (קרוזים על נהר גואדלקיביר ).
האתרים המרכזיים בעיר העתיקה נמצאים במרחק הליכה זה מזה. אם תרצו להרחיק מעט מהמרכז, או שאתם מתקשים בהליכה, נהגי כרכרות הסוסים ישמחו להסיע אתכם. אפשרות נחמדה אחרת היא מערכת האופניים הציבורית, המאפשרת נסיעה מנקודת השכרה אחת לשנייה (10 אירו לשבוע, עד 30 דקות כל פעם. שעה נוספת 1 אירו). למרחקים גדולים יותר ניתן להיעזר במטרו, טראם, אוטובוסים או מוניות.
בלשכת התיירות של סביליה, הנמצאת בכיכר Plaza del Triunfo מול הקתדרלה, מייחסים חשיבות רבה למורשת יהודי סביליה. הם מחלקים עלון מידע מרתק, בספרדית ובאנגלית, המספר בקצרה את סיפורה של הקהילה בעיר.
כרטיס ההנחות סביליה קארד, אותו ניתן לרכוש ל- 1, 2, 3 או 5 ימים, מציע מגוון הנחות בכניסות לאתרים, מופעים, תחבורה ועוד.
בתי מלון בסביליה
כיכר אספניה, מוקפת מבנים מצועצעים ותעלת מים (צילום: כרמית וייס)
מלון ומלון דירות מומלצים במרכז ההיסטורי של סביליה
מלון קאסה 1800 ( Hotel Casa 1800 ) הוא מלון 4 כוכבים, במיקום מצוין, ליד הקתדרלה ברובע סנטה קרוז (הרובע היהודי לשעבר), במרכז העיר העתיקה של סביליה. בית אחוזה מהמאה ה-19, הבנוי סביב חצר פנימית יפה, שופץ ומשמר את רוח התקופה. החדרים והסוויטות מרווחים וממוזגים, ולכולם מרפסת. מבריכת השחייה שעל הגג תצפית יפה לעבר מגדל הקתדרלה המרשים. בכל שעות היום מגישים שתיה וחטיפים.
מלון דירות וסוויטות וינצ'י מולביידרו (Vincci Molviedro Suites Apartments) מדורג אף הוא ברמת 4 כוכבים, אך הוא מציע סוויטות ודירות עם מטבחון מאובזר, פינת ישיבה ופינת אוכל. יתרונו הגדול הוא חניה פרטית זמינה (אמנם לא ממש צמודה, אבל יש שירות וואלה מאד נוח). ניתן להזמין ארוחת בוקר (בתשלום נוסף) ולהתפנק בחצר הפנימית המקסימה של המלון, שממוקם במבנה היסטורי יפהפה.
מלון דירות וסוויטות וינצ'י מולביידרו - מתאים למשפחות, שומרי כשרות וכל מי שמעדיף דירה על פני חדר במלון
מידע נוסף
כתבות נוספות על אנדלוסיה
כרמים ויין באנדלוסיה
נפלאות קורדובה וגרנדה
הכפרים הלבנים של מאלגה
קוסטה דל סול: חופי השמש של אנדלוסיה
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של אנדלוסיה.
בתי מלון בסביליה | כתבה על מדריד
יעדים בעיר סביליה המוזכרים בכתבה ובתי מלון מומלצים במרכז העיר:
הקתדרלה והחירלדה (A), ארכיון איי הודו (B), ארמון אלקסאר (C), רחוב סוסונה (D), רחוב אקווה (E), פאלאסה סנטה קרוז (F),
המרכז לפרשנות הרובע היהודי של סביליה (G), כנסיית סנטה מרייה לה-בלאנקה (H), אוניברסיטת סביליה (I),
פאלאסה אספניה (J), פארק מריה לואיזה (K), טורה דה אורו (L), מסעדת אלבארדרו (M), מוזיאון הפלמנקו (N),
לינה בקרבת הקתדרלה של סביליה
הקתדרלה של סביליה ומגדל הפעמונים - החירלדה, עירוב סגנונות בניה (צילום: כרמית וייס)
הקתדרלה המרשימה כפי שהיא נראית לפנות ערב ממרפסת
סביליה של יורדי הים
סביליה שוכנת על מישורי נהר גואדלקיביר ( Guadalquivir ), שהוא הנהר היחיד בספרד המאפשר הגעת ספינות מסחר וספינות טיול מהאוקיינוס האטלנטי. בסוף המאה ה-15 הביא הנהר לסביליה את תור הזהב שלה, עת יצאו ממנו מגלי ארצות לכיבוש "העולם החדש". עד סוף המאה ה- 16 התנקזו כל אוצרות הקולוניות הספרדיות אל נמל סביליה, ומשם הועברו לספרד כולה. העושר הזה ניכר בסביליה עד היום, ובקתדרלה של סביליה נמצא קברו של אחד מגדולי מגלי העולם קריסטופר קולומבוס.
לא הרחק מהקתדרלה ניצב מבנה גדול ומרשים, שקירותיו צבועים כתום וצהוב. זהו ארכיון איי הודו ( El Archivo General de Indias ), בו שמורים מסמכים מימי האימפריה הספרדית. המסמכים כמובן לא מהודו, אליה חשבו הספנים להגיע, אלא מאמריקה והפיליפינים.
ארכיון איי הודו, שבכלל אין בו מסמכים על הודו... (צילום: כרמית וייס)
סביליה של שליטיה - ארמון אלקסאר
רחוב אקווה ( Callejón del Agua ), לאורך שרידי אמת המים העתיקה, מוביל אותנו אל ארמון אלקסאר ( Real Alcázar ). הארמון נבנה במקום בו ניצבה מצודת שליטיה המוסלמים של העיר, על ידי פרננדו השלישי, מלך קסטיליה, לאחר שזה כבש את העיר מידי המוסלמים, בשנת 1248. פרננדו היה נוצרי, אך המתכננים והבנאים היו כולם מוסלמים, והסגנון המוסלמי-מורי שולט בו. סגנון זה, הקרוי מודחר ( Mudéjar ), מאפיין מבנים רבים בחצי האי האיברי, שנבנו על ידי מוסלמים שנשארו לאחר הרקונקיסטה. חדרים רבים מעוטרים עם משפטים מהקוראן, אך יש גם השפעה ניכרת של הנצרות והיהדות, שלוש הדתות שדרו בכפיפה אחת בעיר באותם ימים.
הארמון, הקתדרלה וארכיון איי הודו, הוכרזו אתר מורשת עולמית של אונסק"ו. בארמון ניתן לסייר רק בסיור מודרך, בימים בהם לא מתגוררים בו בני משפחת המלוכה הספרדית, שמאכלסים את הקומות העליונות בעת ביקוריהם באזור.
אל מול גני הארמון רחבי הידיים נמצאת האוניברסיטה של סביליה, שמסבירה את ריבוי הצעירים ברחובות העיר. קצת קשה להאמין שהמבנים היפהפיים שלה נבנו במאה ה-18 עבור בית חרושת לטבק.
אולמות מקושטים בארמון אלקסאר, פסוקים מהקוראן (צילום: כרמית וייס)
סביליה היהודית - הרובע היהודי
כשכבשו הנוצרים מחדש את סביליה התגוררו בעיר כ- 5,000 יהודים, שהיוו חלק ניכר מתושבי העיר והקהילה היהודית השנייה בגודלה בחצי האי האיברי (אחרי טולדו). כדי להגן עליהם ריכז פרננדו השלישי את יהודי העיר ברובע היהודי - חודרייה ( Juderia ) בספרדית, בסמוך לארמונו. הרובע הוקף חומה עם שלושה שערים, שהיו נסגרים כל יום בשעה שש בערב. כאות תודה העניקו תושבי הרובע את מפתחות שערי הרובע לפרננדו השלישי, ואלו שמורים עד היום בקתדרלה של העיר.
חודריה - הרובע היהודי של סביליה (צילום: כרמית וייס)
אך פרננדו אחר - פרדיננד (פרננדו) השני, מלך אראגון, ואשתו איזבלה הראשונה, מלכת קסטיליה, נהגו ביהודים אחרת. 240 שנה מאוחר יותר, בשנת 1492, השניים פרסמו את הצוו לגירוש יהודי קסטיליה ואראגון, שהחל את "גירוש ספרד", ויהודי הרובע שלא המירו את דתם נאלצו לעזוב. במרכז לפרשנות הרובע היהודי של סביליה ( Centro de interpretación Judería de Sevilla ), תצוגה מעניינת על חיי היהודים ברובע וסיפורם של האנוסים (רחוב Ximénez de Enciso, 22 ).
סיפורם של יהודי סביליה בתצוגה ברובע היהודי (צילום: כרמית וייס)
האזור בו שכן הרובע היהודי נקרא כיום רובע סנטה קרוז ( Santa Cruz ) והוא נמצא ממערב לארמון ולקתדרלה. סימטאותיו הצרות אוצרות בתוכן כיכרות קטנות, מסעדות, בתי קפה, ולא מעט חנויות לממכר חזיר (מוזיאו אל חמון). לבתים רבים חצרות פנימיות יפהפיות, אליהן ניתן להציץ מבעד לשערי ברזל דקורטיביים. אחדים משמשים בתי מלון קטנים ומועדוני פלמנקו, שאחד המומלצים שבהם הוא מועדון לוס גאיוס ( Los Gallos ) בפלאסה סנטה קרוז ( Plaza de Santa Cruz, 11 ).
קשה למצוא שרידים לבתים היהודיים של אז, כי הרי חלפו כמעט 600 שנה, אך טוענים שכנסיית סנטה מרייה לה-בלאנקה ( Santa María la Blanca ) נבנתה במקום בו ניצב אחד מבתי הכנסת של הרובע. באחת מסמטאות הרובע, סמטת סוסונה ( Calle Susona ), התגורר דייגו שושן, אחד מיהודי העיר האנוסים. בתו שושנה התאהבה בצעיר מקומי, ובתמימותה, כדי להציל את נפשו, גילתה לו שאביה וחבריו מתכננים למרוד בשלטונות האינקוויזיציה. הצעיר לא שמר על הסוד, האב וחבריו הועלו על המוקד, ושושנה בצערה הסתגרה במנזר. היא ציוותה שלאחר מותה תיתלה גולגלתה בפתח בית אביה, וכך אכן נעשה. הגולגולת כבר לא שם, רק שלט קטן.
הגולגולת של שושנה מתחת למרפסת בית אביה, חצר פנימית ברובע היהודי (צילום: כרמית וייס)
כיכר ספרד ודרך הנהר
בשנת 1929 התקיימה בסביליה תערוכה גדולה ( Ibero-American Exposition ), שמטרתה היתה לחזק את הקשר בין ספרד לקולוניות שלה לשעבר. בנוסף לספרד, הציגו בתערוכה: פורטוגל, ארצות הברית, ומדינות רבות ממרכז אמריקה ודרומה. המבנה המרשים ביותר שנותר מאותה תערוכה הוא פאלאסה אספניה ( Plaza de España ), כיכר רחבת ידיים, המוקפת מבנים מצועצעים משהו ותעלת מים, בה שטות סירות. מאוחר יותר שימשה הכיכר תפאורה בסרט "מלחמת הכוכבים", ועד היום היא אחת האטרקציות המרכזיות למבקרים בעיר.
בתי מלון בקרבת כיכר אספניה
כיכר אספניה, כיכר רחברת ידיים ומרשימה (צילום: כרמית וייס)
מבנים נוספים מאותה תערוכה פזורים מערבה משם, בתחומי פארק מריה לואיזה ( Parque María Luisa ), שנעים לשוטט בין נופיו הירוקים. יציאה בצדו השני של הפארק לוקחת אותנו אל גדות נהר גוואדלכיביר, בו שטות ספינות נוסעים גדולות, לצד סירות נוסעים קטנות יותר (סיור של כשעה) וחותרים רבים המתאמנים לתחרויות חתירה. לאורך הטיילת מסעדות ובתי קפה רבים. הליכה קצרה צפונה ואנו פוגשים בעוד אחד מסמליה של סביליה - טורה דה אורו ( Torre de Oro ) - מגדל הזהב. למרות שמו, צבעו לבן, הוא בנוי 12 צלעות ומתנשא לגובה 36 מטר. המגדל נבנה על ידי שליטיה המוסלמים של העיר בתחילת המאה ה-13, כדי להגן עליה מאיום כובשי הרקונקיסטה בדרך הנהר. כיום שוכן בין קירותיו המוזיאון הימי של סביליה.
טורה דה אורו - מגדל הזהב וספינת טיולים בנהר (צילום: כרמית וייס)
סביליה לחובבי טבע ומשפחות עם ילדים
משפחות עם ילדים ישמחו לעבור אל צדו השני של הנהר, דרך גשר Barqueta , אל פארק השעשועים אי הקסם ( Isla Mágica Theme Park ), המציע מגוון גדול של מתקני שעשועים, לכל הגילאים. מדרום לסביליה, בתחומי פארק La Corchuela , נמצא פארק אבנטורה סביליה ( Aventura Sevilla ), המציע מסלולי חבלים בין עצי היער, החל ממטר אחד ועד 11 מטר, לבילוי אתגרי של מספר שעות.
חובבי טבע בוודאי ימצאו עניין בשפך נהר גואדלקיביר , מדרום-מערב לסביליה, אזור המוגן על ידי הפארק הלאומי דוניאנה ( Doñana National Park ). זהו אזור ביצות ודיונות, עשיר בחי וצומח ייחודי, בו ניתן לצפות בלהקות פלמינגו, ברווזים, אווזים ועוד.
יעדים מחוץ לסביליה: פארק אבנטורה (A), פארק השעשועים אי הקסם (B), הפארק הלאומי דוניאנה (C)
סביליה של חגיגות, פלמנקו ואוכל
סביליה נודעת בחגיגות הנערכות בה בשבוע שלפני חג הפסחא ( Semana Santa de Sevilla ), וביריד גדול הנערך שבועיים לאחר החג ( Feria de abril de Sevilla ), אליו מגיעים הגברים והנשים בתלבושות פלמנקו מסורתיות.
על מוסיקת הפלמנקו והריקוד החושני, שמקורו כאן באנדלוסיה, ניתן ללמוד במוזיאון הפלמנקו ( Museo del Baile Flamenco ). במקום מתקיימים גם שיעורים קבוצתיים ופרטיים (כדאי לתאם מראש, אך ניתן להגיע ולנסות לתאם שיעור פרטי).
מולדת הפלמנקו, רקדני פלמנקו בפעולה (צילום: כרמית וייס)
כמו בכל ספרד, גם בסביליה מסעדות וברים רבים המגישים טאפאס בכל שעות היום. אם עוד נותר לכם מקום אחרי כל הטאפאס, אני ממליצה על מסעדת אלבארדרו ( Taberna del Alabardero ), בה אכלנו את הארוחה הטעימה ביותר שלנו באנדלוסיה. למסעדה צמוד גם בית מלון (קשה לזוז אחרי כזו ארוחה...) ובית ספר לאירוח, שתלמידיו הגישו לנו את האוכל במקצוענות וחיוך. לתיירים מציע בית הספר שעור בן שעה בבישול ספרדי, טעימות יין, שמן זית או נקניקי חזיר, או 8 שעות של סיור בשוק ובישול. וכמובן, מה שמבשלים גם אוכלים.
מלון אלבארדרו
מידע למטיילים בסביליה
סביליה שוכנת 500 ק"מ דרומית למדריד. ההגעה אליה אפשרית בטיסה (מברצלונה, מדריד או ערים אירופיות נוספות), ברכבת המהירה (2.5 שעות ממדריד, דרך קורדובה), ברכב (5 שעות ממדריד), או בדרך הים (קרוזים על נהר גואדלקיביר ).
האתרים המרכזיים בעיר העתיקה נמצאים במרחק הליכה זה מזה. אם תרצו להרחיק מעט מהמרכז, או שאתם מתקשים בהליכה, נהגי כרכרות הסוסים ישמחו להסיע אתכם. אפשרות נחמדה אחרת היא מערכת האופניים הציבורית, המאפשרת נסיעה מנקודת השכרה אחת לשנייה (10 אירו לשבוע, עד 30 דקות כל פעם. שעה נוספת 1 אירו). למרחקים גדולים יותר ניתן להיעזר במטרו, טראם, אוטובוסים או מוניות.
בלשכת התיירות של סביליה, הנמצאת בכיכר Plaza del Triunfo מול הקתדרלה, מייחסים חשיבות רבה למורשת יהודי סביליה. הם מחלקים עלון מידע מרתק, בספרדית ובאנגלית, המספר בקצרה את סיפורה של הקהילה בעיר.
כרטיס ההנחות סביליה קארד, אותו ניתן לרכוש ל- 1, 2, 3 או 5 ימים, מציע מגוון הנחות בכניסות לאתרים, מופעים, תחבורה ועוד.
בתי מלון בסביליה
כיכר אספניה, מוקפת מבנים מצועצעים ותעלת מים (צילום: כרמית וייס)
מלון ומלון דירות מומלצים במרכז ההיסטורי של סביליה
מלון קאסה 1800 ( Hotel Casa 1800 ) הוא מלון 4 כוכבים, במיקום מצוין, ליד הקתדרלה ברובע סנטה קרוז (הרובע היהודי לשעבר), במרכז העיר העתיקה של סביליה. בית אחוזה מהמאה ה-19, הבנוי סביב חצר פנימית יפה, שופץ ומשמר את רוח התקופה. החדרים והסוויטות מרווחים וממוזגים, ולכולם מרפסת. מבריכת השחייה שעל הגג תצפית יפה לעבר מגדל הקתדרלה המרשים. בכל שעות היום מגישים שתיה וחטיפים.
מלון דירות וסוויטות וינצ'י מולביידרו (Vincci Molviedro Suites Apartments) מדורג אף הוא ברמת 4 כוכבים, אך הוא מציע סוויטות ודירות עם מטבחון מאובזר, פינת ישיבה ופינת אוכל. יתרונו הגדול הוא חניה פרטית זמינה (אמנם לא ממש צמודה, אבל יש שירות וואלה מאד נוח). ניתן להזמין ארוחת בוקר (בתשלום נוסף) ולהתפנק בחצר הפנימית המקסימה של המלון, שממוקם במבנה היסטורי יפהפה.
מלון דירות וסוויטות וינצ'י מולביידרו - מתאים למשפחות, שומרי כשרות וכל מי שמעדיף דירה על פני חדר במלון
מידע נוסף
כתבות נוספות על אנדלוסיה
כרמים ויין באנדלוסיה
נפלאות קורדובה וגרנדה
הכפרים הלבנים של מאלגה
קוסטה דל סול: חופי השמש של אנדלוסיה
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של אנדלוסיה.
אולמות מקושטים בארמון אלקסאר, פסוקים מהקוראן (צילום: כרמית וייס)
סביליה היהודית - הרובע היהודי
כשכבשו הנוצרים מחדש את סביליה התגוררו בעיר כ- 5,000 יהודים, שהיוו חלק ניכר מתושבי העיר והקהילה היהודית השנייה בגודלה בחצי האי האיברי (אחרי טולדו). כדי להגן עליהם ריכז פרננדו השלישי את יהודי העיר ברובע היהודי - חודרייה ( Juderia ) בספרדית, בסמוך לארמונו. הרובע הוקף חומה עם שלושה שערים, שהיו נסגרים כל יום בשעה שש בערב. כאות תודה העניקו תושבי הרובע את מפתחות שערי הרובע לפרננדו השלישי, ואלו שמורים עד היום בקתדרלה של העיר.
חודריה - הרובע היהודי של סביליה (צילום: כרמית וייס)
אך פרננדו אחר - פרדיננד (פרננדו) השני, מלך אראגון, ואשתו איזבלה הראשונה, מלכת קסטיליה, נהגו ביהודים אחרת. 240 שנה מאוחר יותר, בשנת 1492, השניים פרסמו את הצוו לגירוש יהודי קסטיליה ואראגון, שהחל את "גירוש ספרד", ויהודי הרובע שלא המירו את דתם נאלצו לעזוב. במרכז לפרשנות הרובע היהודי של סביליה ( Centro de interpretación Judería de Sevilla ), תצוגה מעניינת על חיי היהודים ברובע וסיפורם של האנוסים (רחוב Ximénez de Enciso, 22 ).
סיפורם של יהודי סביליה בתצוגה ברובע היהודי (צילום: כרמית וייס)
האזור בו שכן הרובע היהודי נקרא כיום רובע סנטה קרוז ( Santa Cruz ) והוא נמצא ממערב לארמון ולקתדרלה. סימטאותיו הצרות אוצרות בתוכן כיכרות קטנות, מסעדות, בתי קפה, ולא מעט חנויות לממכר חזיר (מוזיאו אל חמון). לבתים רבים חצרות פנימיות יפהפיות, אליהן ניתן להציץ מבעד לשערי ברזל דקורטיביים. אחדים משמשים בתי מלון קטנים ומועדוני פלמנקו, שאחד המומלצים שבהם הוא מועדון לוס גאיוס ( Los Gallos ) בפלאסה סנטה קרוז ( Plaza de Santa Cruz, 11 ).
קשה למצוא שרידים לבתים היהודיים של אז, כי הרי חלפו כמעט 600 שנה, אך טוענים שכנסיית סנטה מרייה לה-בלאנקה ( Santa María la Blanca ) נבנתה במקום בו ניצב אחד מבתי הכנסת של הרובע. באחת מסמטאות הרובע, סמטת סוסונה ( Calle Susona ), התגורר דייגו שושן, אחד מיהודי העיר האנוסים. בתו שושנה התאהבה בצעיר מקומי, ובתמימותה, כדי להציל את נפשו, גילתה לו שאביה וחבריו מתכננים למרוד בשלטונות האינקוויזיציה. הצעיר לא שמר על הסוד, האב וחבריו הועלו על המוקד, ושושנה בצערה הסתגרה במנזר. היא ציוותה שלאחר מותה תיתלה גולגלתה בפתח בית אביה, וכך אכן נעשה. הגולגולת כבר לא שם, רק שלט קטן.
הגולגולת של שושנה מתחת למרפסת בית אביה, חצר פנימית ברובע היהודי (צילום: כרמית וייס)
כיכר ספרד ודרך הנהר
בשנת 1929 התקיימה בסביליה תערוכה גדולה ( Ibero-American Exposition ), שמטרתה היתה לחזק את הקשר בין ספרד לקולוניות שלה לשעבר. בנוסף לספרד, הציגו בתערוכה: פורטוגל, ארצות הברית, ומדינות רבות ממרכז אמריקה ודרומה. המבנה המרשים ביותר שנותר מאותה תערוכה הוא פאלאסה אספניה ( Plaza de España ), כיכר רחבת ידיים, המוקפת מבנים מצועצעים משהו ותעלת מים, בה שטות סירות. מאוחר יותר שימשה הכיכר תפאורה בסרט "מלחמת הכוכבים", ועד היום היא אחת האטרקציות המרכזיות למבקרים בעיר.
בתי מלון בקרבת כיכר אספניה
כיכר אספניה, כיכר רחברת ידיים ומרשימה (צילום: כרמית וייס)
מבנים נוספים מאותה תערוכה פזורים מערבה משם, בתחומי פארק מריה לואיזה ( Parque María Luisa ), שנעים לשוטט בין נופיו הירוקים. יציאה בצדו השני של הפארק לוקחת אותנו אל גדות נהר גוואדלכיביר, בו שטות ספינות נוסעים גדולות, לצד סירות נוסעים קטנות יותר (סיור של כשעה) וחותרים רבים המתאמנים לתחרויות חתירה. לאורך הטיילת מסעדות ובתי קפה רבים. הליכה קצרה צפונה ואנו פוגשים בעוד אחד מסמליה של סביליה - טורה דה אורו ( Torre de Oro ) - מגדל הזהב. למרות שמו, צבעו לבן, הוא בנוי 12 צלעות ומתנשא לגובה 36 מטר. המגדל נבנה על ידי שליטיה המוסלמים של העיר בתחילת המאה ה-13, כדי להגן עליה מאיום כובשי הרקונקיסטה בדרך הנהר. כיום שוכן בין קירותיו המוזיאון הימי של סביליה.
טורה דה אורו - מגדל הזהב וספינת טיולים בנהר (צילום: כרמית וייס)
סביליה לחובבי טבע ומשפחות עם ילדים
משפחות עם ילדים ישמחו לעבור אל צדו השני של הנהר, דרך גשר Barqueta , אל פארק השעשועים אי הקסם ( Isla Mágica Theme Park ), המציע מגוון גדול של מתקני שעשועים, לכל הגילאים. מדרום לסביליה, בתחומי פארק La Corchuela , נמצא פארק אבנטורה סביליה ( Aventura Sevilla ), המציע מסלולי חבלים בין עצי היער, החל ממטר אחד ועד 11 מטר, לבילוי אתגרי של מספר שעות.
חובבי טבע בוודאי ימצאו עניין בשפך נהר גואדלקיביר , מדרום-מערב לסביליה, אזור המוגן על ידי הפארק הלאומי דוניאנה ( Doñana National Park ). זהו אזור ביצות ודיונות, עשיר בחי וצומח ייחודי, בו ניתן לצפות בלהקות פלמינגו, ברווזים, אווזים ועוד.
יעדים מחוץ לסביליה: פארק אבנטורה (A), פארק השעשועים אי הקסם (B), הפארק הלאומי דוניאנה (C)
סביליה של חגיגות, פלמנקו ואוכל
סביליה נודעת בחגיגות הנערכות בה בשבוע שלפני חג הפסחא ( Semana Santa de Sevilla ), וביריד גדול הנערך שבועיים לאחר החג ( Feria de abril de Sevilla ), אליו מגיעים הגברים והנשים בתלבושות פלמנקו מסורתיות.
על מוסיקת הפלמנקו והריקוד החושני, שמקורו כאן באנדלוסיה, ניתן ללמוד במוזיאון הפלמנקו ( Museo del Baile Flamenco ). במקום מתקיימים גם שיעורים קבוצתיים ופרטיים (כדאי לתאם מראש, אך ניתן להגיע ולנסות לתאם שיעור פרטי).
מולדת הפלמנקו, רקדני פלמנקו בפעולה (צילום: כרמית וייס)
כמו בכל ספרד, גם בסביליה מסעדות וברים רבים המגישים טאפאס בכל שעות היום. אם עוד נותר לכם מקום אחרי כל הטאפאס, אני ממליצה על מסעדת אלבארדרו ( Taberna del Alabardero ), בה אכלנו את הארוחה הטעימה ביותר שלנו באנדלוסיה. למסעדה צמוד גם בית מלון (קשה לזוז אחרי כזו ארוחה...) ובית ספר לאירוח, שתלמידיו הגישו לנו את האוכל במקצוענות וחיוך. לתיירים מציע בית הספר שעור בן שעה בבישול ספרדי, טעימות יין, שמן זית או נקניקי חזיר, או 8 שעות של סיור בשוק ובישול. וכמובן, מה שמבשלים גם אוכלים.
מלון אלבארדרו
מידע למטיילים בסביליה
סביליה שוכנת 500 ק"מ דרומית למדריד. ההגעה אליה אפשרית בטיסה (מברצלונה, מדריד או ערים אירופיות נוספות), ברכבת המהירה (2.5 שעות ממדריד, דרך קורדובה), ברכב (5 שעות ממדריד), או בדרך הים (קרוזים על נהר גואדלקיביר ).
האתרים המרכזיים בעיר העתיקה נמצאים במרחק הליכה זה מזה. אם תרצו להרחיק מעט מהמרכז, או שאתם מתקשים בהליכה, נהגי כרכרות הסוסים ישמחו להסיע אתכם. אפשרות נחמדה אחרת היא מערכת האופניים הציבורית, המאפשרת נסיעה מנקודת השכרה אחת לשנייה (10 אירו לשבוע, עד 30 דקות כל פעם. שעה נוספת 1 אירו). למרחקים גדולים יותר ניתן להיעזר במטרו, טראם, אוטובוסים או מוניות.
בלשכת התיירות של סביליה, הנמצאת בכיכר Plaza del Triunfo מול הקתדרלה, מייחסים חשיבות רבה למורשת יהודי סביליה. הם מחלקים עלון מידע מרתק, בספרדית ובאנגלית, המספר בקצרה את סיפורה של הקהילה בעיר.
כרטיס ההנחות סביליה קארד, אותו ניתן לרכוש ל- 1, 2, 3 או 5 ימים, מציע מגוון הנחות בכניסות לאתרים, מופעים, תחבורה ועוד.
בתי מלון בסביליה
כיכר אספניה, מוקפת מבנים מצועצעים ותעלת מים (צילום: כרמית וייס)
מלון ומלון דירות מומלצים במרכז ההיסטורי של סביליה
מלון קאסה 1800 ( Hotel Casa 1800 ) הוא מלון 4 כוכבים, במיקום מצוין, ליד הקתדרלה ברובע סנטה קרוז (הרובע היהודי לשעבר), במרכז העיר העתיקה של סביליה. בית אחוזה מהמאה ה-19, הבנוי סביב חצר פנימית יפה, שופץ ומשמר את רוח התקופה. החדרים והסוויטות מרווחים וממוזגים, ולכולם מרפסת. מבריכת השחייה שעל הגג תצפית יפה לעבר מגדל הקתדרלה המרשים. בכל שעות היום מגישים שתיה וחטיפים.
מלון דירות וסוויטות וינצ'י מולביידרו (Vincci Molviedro Suites Apartments) מדורג אף הוא ברמת 4 כוכבים, אך הוא מציע סוויטות ודירות עם מטבחון מאובזר, פינת ישיבה ופינת אוכל. יתרונו הגדול הוא חניה פרטית זמינה (אמנם לא ממש צמודה, אבל יש שירות וואלה מאד נוח). ניתן להזמין ארוחת בוקר (בתשלום נוסף) ולהתפנק בחצר הפנימית המקסימה של המלון, שממוקם במבנה היסטורי יפהפה.
מלון דירות וסוויטות וינצ'י מולביידרו - מתאים למשפחות, שומרי כשרות וכל מי שמעדיף דירה על פני חדר במלון
מידע נוסף
כתבות נוספות על אנדלוסיה
כרמים ויין באנדלוסיה
נפלאות קורדובה וגרנדה
הכפרים הלבנים של מאלגה
קוסטה דל סול: חופי השמש של אנדלוסיה
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של אנדלוסיה.
חודריה - הרובע היהודי של סביליה (צילום: כרמית וייס)
סיפורם של יהודי סביליה בתצוגה ברובע היהודי (צילום: כרמית וייס)
הגולגולת של שושנה מתחת למרפסת בית אביה, חצר פנימית ברובע היהודי (צילום: כרמית וייס)
בתי מלון בקרבת כיכר אספניה
כיכר אספניה, כיכר רחברת ידיים ומרשימה (צילום: כרמית וייס)
טורה דה אורו - מגדל הזהב וספינת טיולים בנהר (צילום: כרמית וייס)
סביליה לחובבי טבע ומשפחות עם ילדים
משפחות עם ילדים ישמחו לעבור אל צדו השני של הנהר, דרך גשר Barqueta , אל פארק השעשועים אי הקסם ( Isla Mágica Theme Park ), המציע מגוון גדול של מתקני שעשועים, לכל הגילאים. מדרום לסביליה, בתחומי פארק La Corchuela , נמצא פארק אבנטורה סביליה ( Aventura Sevilla ), המציע מסלולי חבלים בין עצי היער, החל ממטר אחד ועד 11 מטר, לבילוי אתגרי של מספר שעות.
חובבי טבע בוודאי ימצאו עניין בשפך נהר גואדלקיביר , מדרום-מערב לסביליה, אזור המוגן על ידי הפארק הלאומי דוניאנה ( Doñana National Park ). זהו אזור ביצות ודיונות, עשיר בחי וצומח ייחודי, בו ניתן לצפות בלהקות פלמינגו, ברווזים, אווזים ועוד.
יעדים מחוץ לסביליה: פארק אבנטורה (A), פארק השעשועים אי הקסם (B), הפארק הלאומי דוניאנה (C)
סביליה של חגיגות, פלמנקו ואוכל
סביליה נודעת בחגיגות הנערכות בה בשבוע שלפני חג הפסחא ( Semana Santa de Sevilla ), וביריד גדול הנערך שבועיים לאחר החג ( Feria de abril de Sevilla ), אליו מגיעים הגברים והנשים בתלבושות פלמנקו מסורתיות.
על מוסיקת הפלמנקו והריקוד החושני, שמקורו כאן באנדלוסיה, ניתן ללמוד במוזיאון הפלמנקו ( Museo del Baile Flamenco ). במקום מתקיימים גם שיעורים קבוצתיים ופרטיים (כדאי לתאם מראש, אך ניתן להגיע ולנסות לתאם שיעור פרטי).
מולדת הפלמנקו, רקדני פלמנקו בפעולה (צילום: כרמית וייס)
כמו בכל ספרד, גם בסביליה מסעדות וברים רבים המגישים טאפאס בכל שעות היום. אם עוד נותר לכם מקום אחרי כל הטאפאס, אני ממליצה על מסעדת אלבארדרו ( Taberna del Alabardero ), בה אכלנו את הארוחה הטעימה ביותר שלנו באנדלוסיה. למסעדה צמוד גם בית מלון (קשה לזוז אחרי כזו ארוחה...) ובית ספר לאירוח, שתלמידיו הגישו לנו את האוכל במקצוענות וחיוך. לתיירים מציע בית הספר שעור בן שעה בבישול ספרדי, טעימות יין, שמן זית או נקניקי חזיר, או 8 שעות של סיור בשוק ובישול. וכמובן, מה שמבשלים גם אוכלים.
מלון אלבארדרו
מידע למטיילים בסביליה
סביליה שוכנת 500 ק"מ דרומית למדריד. ההגעה אליה אפשרית בטיסה (מברצלונה, מדריד או ערים אירופיות נוספות), ברכבת המהירה (2.5 שעות ממדריד, דרך קורדובה), ברכב (5 שעות ממדריד), או בדרך הים (קרוזים על נהר גואדלקיביר ).
האתרים המרכזיים בעיר העתיקה נמצאים במרחק הליכה זה מזה. אם תרצו להרחיק מעט מהמרכז, או שאתם מתקשים בהליכה, נהגי כרכרות הסוסים ישמחו להסיע אתכם. אפשרות נחמדה אחרת היא מערכת האופניים הציבורית, המאפשרת נסיעה מנקודת השכרה אחת לשנייה (10 אירו לשבוע, עד 30 דקות כל פעם. שעה נוספת 1 אירו). למרחקים גדולים יותר ניתן להיעזר במטרו, טראם, אוטובוסים או מוניות.
בלשכת התיירות של סביליה, הנמצאת בכיכר Plaza del Triunfo מול הקתדרלה, מייחסים חשיבות רבה למורשת יהודי סביליה. הם מחלקים עלון מידע מרתק, בספרדית ובאנגלית, המספר בקצרה את סיפורה של הקהילה בעיר.
כרטיס ההנחות סביליה קארד, אותו ניתן לרכוש ל- 1, 2, 3 או 5 ימים, מציע מגוון הנחות בכניסות לאתרים, מופעים, תחבורה ועוד.
בתי מלון בסביליה
כיכר אספניה, מוקפת מבנים מצועצעים ותעלת מים (צילום: כרמית וייס)
מלון ומלון דירות מומלצים במרכז ההיסטורי של סביליה
מלון קאסה 1800 ( Hotel Casa 1800 ) הוא מלון 4 כוכבים, במיקום מצוין, ליד הקתדרלה ברובע סנטה קרוז (הרובע היהודי לשעבר), במרכז העיר העתיקה של סביליה. בית אחוזה מהמאה ה-19, הבנוי סביב חצר פנימית יפה, שופץ ומשמר את רוח התקופה. החדרים והסוויטות מרווחים וממוזגים, ולכולם מרפסת. מבריכת השחייה שעל הגג תצפית יפה לעבר מגדל הקתדרלה המרשים. בכל שעות היום מגישים שתיה וחטיפים.
מלון דירות וסוויטות וינצ'י מולביידרו (Vincci Molviedro Suites Apartments) מדורג אף הוא ברמת 4 כוכבים, אך הוא מציע סוויטות ודירות עם מטבחון מאובזר, פינת ישיבה ופינת אוכל. יתרונו הגדול הוא חניה פרטית זמינה (אמנם לא ממש צמודה, אבל יש שירות וואלה מאד נוח). ניתן להזמין ארוחת בוקר (בתשלום נוסף) ולהתפנק בחצר הפנימית המקסימה של המלון, שממוקם במבנה היסטורי יפהפה.
מלון דירות וסוויטות וינצ'י מולביידרו - מתאים למשפחות, שומרי כשרות וכל מי שמעדיף דירה על פני חדר במלון
מידע נוסף
כתבות נוספות על אנדלוסיה
כרמים ויין באנדלוסיה
נפלאות קורדובה וגרנדה
הכפרים הלבנים של מאלגה
קוסטה דל סול: חופי השמש של אנדלוסיה
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של אנדלוסיה.
יעדים מחוץ לסביליה: פארק אבנטורה (A), פארק השעשועים אי הקסם (B), הפארק הלאומי דוניאנה (C)
מולדת הפלמנקו, רקדני פלמנקו בפעולה (צילום: כרמית וייס)
מלון אלבארדרו
מידע למטיילים בסביליה
סביליה שוכנת 500 ק"מ דרומית למדריד. ההגעה אליה אפשרית בטיסה (מברצלונה, מדריד או ערים אירופיות נוספות), ברכבת המהירה (2.5 שעות ממדריד, דרך קורדובה), ברכב (5 שעות ממדריד), או בדרך הים (קרוזים על נהר גואדלקיביר ).
האתרים המרכזיים בעיר העתיקה נמצאים במרחק הליכה זה מזה. אם תרצו להרחיק מעט מהמרכז, או שאתם מתקשים בהליכה, נהגי כרכרות הסוסים ישמחו להסיע אתכם. אפשרות נחמדה אחרת היא מערכת האופניים הציבורית, המאפשרת נסיעה מנקודת השכרה אחת לשנייה (10 אירו לשבוע, עד 30 דקות כל פעם. שעה נוספת 1 אירו). למרחקים גדולים יותר ניתן להיעזר במטרו, טראם, אוטובוסים או מוניות.
בלשכת התיירות של סביליה, הנמצאת בכיכר Plaza del Triunfo מול הקתדרלה, מייחסים חשיבות רבה למורשת יהודי סביליה. הם מחלקים עלון מידע מרתק, בספרדית ובאנגלית, המספר בקצרה את סיפורה של הקהילה בעיר.
כרטיס ההנחות סביליה קארד, אותו ניתן לרכוש ל- 1, 2, 3 או 5 ימים, מציע מגוון הנחות בכניסות לאתרים, מופעים, תחבורה ועוד.
בתי מלון בסביליה
כיכר אספניה, מוקפת מבנים מצועצעים ותעלת מים (צילום: כרמית וייס)
מלון ומלון דירות מומלצים במרכז ההיסטורי של סביליה
מלון קאסה 1800 ( Hotel Casa 1800 ) הוא מלון 4 כוכבים, במיקום מצוין, ליד הקתדרלה ברובע סנטה קרוז (הרובע היהודי לשעבר), במרכז העיר העתיקה של סביליה. בית אחוזה מהמאה ה-19, הבנוי סביב חצר פנימית יפה, שופץ ומשמר את רוח התקופה. החדרים והסוויטות מרווחים וממוזגים, ולכולם מרפסת. מבריכת השחייה שעל הגג תצפית יפה לעבר מגדל הקתדרלה המרשים. בכל שעות היום מגישים שתיה וחטיפים.
מלון דירות וסוויטות וינצ'י מולביידרו (Vincci Molviedro Suites Apartments) מדורג אף הוא ברמת 4 כוכבים, אך הוא מציע סוויטות ודירות עם מטבחון מאובזר, פינת ישיבה ופינת אוכל. יתרונו הגדול הוא חניה פרטית זמינה (אמנם לא ממש צמודה, אבל יש שירות וואלה מאד נוח). ניתן להזמין ארוחת בוקר (בתשלום נוסף) ולהתפנק בחצר הפנימית המקסימה של המלון, שממוקם במבנה היסטורי יפהפה.
מלון דירות וסוויטות וינצ'י מולביידרו - מתאים למשפחות, שומרי כשרות וכל מי שמעדיף דירה על פני חדר במלון
מידע נוסף
כתבות נוספות על אנדלוסיה
כרמים ויין באנדלוסיה
נפלאות קורדובה וגרנדה
הכפרים הלבנים של מאלגה
קוסטה דל סול: חופי השמש של אנדלוסיה
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של אנדלוסיה.
בתי מלון בסביליה
כיכר אספניה,