יין בהפתעה – עשרה מחוזות יין שלא הכרתם
מאת: גיא הרן
יפן, קולומביה ואפילו לבנון – לא חשבתם שתמצאו כאן כרמים ויינות? חישבו שנית! אל הנופים המרהיבים במדינות אלו ובמדינות נוספות, מצטרפות גפנים שמשתרגות על פני מרחבים עצומים.
מפת העולם ועליה מחוזות היין המתוארים בכתבה
(להגדלה לחצו על הפינה השמאלית העליונה)
כאשר אל היין מבקר בלונדון
בביקור בלונדון הקלאסית אפשר למצוא יינות מכל העולם. כיאה לאומה ששלטה במשך שנים רבות במסחר העולמי, זכו האנגלים לנוכחות היינות הטובים ביותר, מכל רחבי העולם. אולי מסיבה זו הם לא חשו צורך לייצר יינות "מייד אין אינגלנד". כל זה השתנה בעשורים האחרונים – מאות יקבים צצו ברחבי בריטניה, כמו פטריות אחרי זרזיפי הגשם האנגלי, כשההתחממות הגלובלית מעודדת את היצירה. המוניטין שיצא ליינות האנגלים קיבל תנופה גדולה בשנת 2004, כשהיינות המבעבעים המקומיים התחרו ביינות של חבל שמפיין הצרפתי וזכו לשבחים.
אם תצאו מלונדון תוכלו למצוא סביבה עשרות רבות של יקבים הממוקמים במרחק של כשעה עד שעתיים נסיעה. אחד הטובים שבהם נקרא ג'נקין פלייס ( Jenkyn Place ) ובעשר השנים מאז הקמתו הצליח לזכות למוניטין כיצרן של כמה מהיינות המבעבעים הטובים ביותר בבריטניה. יקב נוסף שכדאי לבקר בו נקרא ווינבירי ( Winbirri Vineyards ), שם תוכלו לטעום מאחד היינות הטובים ביותר שמיוצרים באנגליה. יין שמבוסס על זן הענבים הנפוץ ביותר באנגליה: בכחוס ( Bacchus ) – כשמו של אל היין הרומאי (המוכר גם כדיוניסוס).
בתי מלון בלונדון
יקבים וכרמים בסביבת לונדון - מימין יקב ג'נקין פלייס, משמאל יקב ווינבירי
(צילומים: מתוך עמודי הפייסבוק של Jenkyn Place ו- Winbirri Vineyards )
ברזיל – נסו את קצב הסמבה עם כוס יין ביד...
מדינת החופים, הסמבה והמסיבות ידועה במשקה האלכוהולי המקומי: קשאסה ( Cachaça ). תזקיק אלכוהולי חזק המזכיר בטעמו ובתהליך הייצור שלו את אחיו המפורסם יותר - רום. הסוד שמעטים זכו לגלות הוא שתעשיית היין הדרום ברזילאית מתחילה לפרוח ולשגשג בשנים האחרונות. שיתופי פעולה רבים בין חברות ברזילאיות למומחי יין אירופאיים מניבים יינות איכות, אדומים ולבנים ובעיקר יינות מבעבעים, בסגנון המזכיר את המבעבעים של איטליה. הכרמים ממוקמים בדרום המדינה הגדולה ובעיקר בחבל סרה גאוצ'ה ( Serra Gaucha ), בו גדלים למעלה מ- 90% מענבי ברזיל. בין היקבים שכדאי לבקר בהם: פיזאטו קונסנטוס ( Pizzato Concentus ) ויקב הבוטיק הצעיר והאמביציוזי אלמאוניקה ( Almaúnica ), שנפתח בשנת 2008.
כתבה על החופים של ריו
יקב הבוטיק אלמאוניקה בדרומה של ברזיל (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של יקב Almaúnica )
יינות קולומביאניים לבנים
הביטוי "לבן מקולומביה" מקבל משמעות חדשה בשנים האחרונות, עם התפתחותה של תעשיית יין יצירתית וחדשנית באקלים הטרופי של קולומביה. חבל בויאקה ( Boyacá ) שבמרכז קולומביה, כשעתיים נסיעה צפונה מעיר הבירה בוגוטה ( Bogota ) הוא ערש לידתם של היקבים הראשונים בקולומביה, שבחרו להתמודד עם תנאי האקלים המאתגרים לגידול ענבי יין. יקבים כמו מרקיז דה פונטה-לארגה ( Marqués de Puntalarga ) ומרקיז דה וילה דה לייבה ( Marqués de Villa de Leyva ) מייצרים יינות ראויים ומעניינים. אפשר לתכנן את הביקור הקולינרי באזור כך שהוא יכלול גם ביקור במטעי הקפה הקולומביאניים וארוחת מאכלי ים טעימים.
תנאי האקלים לא מפחידים אותן - הגפנים הקולומביאניות (צילום באדיבות יקב Marques de Puntalarga)
יפן – לא רק סאקה
מסורת היין הגיעה ליפן רק לקראת סוף המאה ה- 19, אך היפנים, כמו בהרבה תחומים אחרים, הצליחו לפתח סגנון ייחודי ואיכותי משלהם. חובבי המשקאות מכירים אולי את הסאקה ואת הוויסקי היפני שהספיקו כבר לצבור להם מעריצים ברחבי העולם, אך גם היינות היפנים הם משהו שכדאי לצפות לו.
מחוזות היין העיקריים ביפן הם הוקאידו ( Hokkaidō ) וימאנאשי ( Yamanashi ) ולמבקרים באזור נכונה חוויית יין מרתקת ביקבים המקומיים. אמנם לא קיימים זנים של ענבי-יין שמקורם ביפן, אך זן לבן בשם קושו ( Koshu ) הגיע לאזור לפני כאלף שנים מאזור הקווקז והוא נחשב היום לזן המאפיין של המדינה. הטעם המרענן והארומה העדינה של לימון ואפרסק משתלבים באופן מושלם עם מטעמי המטבח היפני.
קואופרטיב שהוקם בשנת 1941 ומייצר את אחד מיינות הקושו הטובים ביותר ביפן, נקרא קצונומה ג'יוזו ( Katsunuma Jyozo ). היקב נמצא במרחק של כשעה וחצי נסיעה מטוקיו ומומלץ לתאם את הביקור מראש, במיוחד אם אתם לא דוברי יפנית. במרחק קצר משם נמצא יקב גרייס ( Grace wine ), היקב הידוע ביותר ביפן, שנוסד לפני כמעט 100 שנים ובהחלט שווה ביקור.
גפני יין ביפן, השייכות ליקב Chichibu Farmers Factory (התמונה באדיבות היקב)
יוון – הגפנים הנמוכות בעולם
כשחושבים על יוון חושבים על חופים יפהפיים, כפרים לבנים שנושקים למים ועיירות עתיקות וקסומות. האי הגדול סנטוריני ( Santorini ), אחד מהאיים הקיקלאדיים, הוא אחד האיים הפופולריים והמרשימים ביותר ביוון.
מעטים יודעים זאת, אך אדמת האי השחורה, שמקורה בפעילות וולקנית, היא גם קרקע נפלאה לגידול ענבי יין משובחים. מראה הגפן שגדלה על האי שונה ממה שמוכר לנו מאזורים אחרים בעולם: שיח נמוך, הגדל צמוד לקרקע, זאת כדי להתמודד עם הרוחות החזקות שנושבות באי. כמה וכמה מזני הענבים שגדלים כאן, לא תוכלו למצוא בשום מקום אחר בעולם! המלצתי היא לטעום יינות מרעננים מהזן אסירטיקו ( Assyrtiko ) שהפך להיות השגריר המפורסם ביותר של יינות האי. מאותו זן ענבים מפיקים גם את יינות הוינסנטו ( Vinsanto ) המפורסמים והמתוקים.
באמצע אוגוסט מתקיים באי בציר הענבים שמכונה "ודמה" ( Vedema ) והאורחים מוזמנים להשתתף בחגיגה, לבצור ולדרוך ממש כמו בימים עברו, באופן חווייתי ומהנה.
מי ראה כזו גפן? בסנטוריני הגפנים גדלות בתנוחה עוברית, קרוב לאדמה (צילום: seligmanwaite)
גאורגיה – ערש תרבות היין
כאן כבר לא מדובר בהפתעה גדולה. בגאורגיה מייצרים יין לפחות 8,000 שנים ואפילו אונסק"ו כבר הכריזו על שיטת ייצור היין בכדי חרס בגאורגיה – כמורשת עולמית לשימור. ובכל זאת, האזור מגיע לרשימה שלנו לאחר שמבקרים רבים בגאורגיה נוטים לפספס את אחת החוויות המיוחדות ביותר שיש למדינה הזו להציע.
כדי חרס ענקיים, קבורים בתוך האדמה ובהם יינות בעלי טעמים אופייניים למקום. החוויה המיוחדת הזו נמצאת במרחק נגיעה מהעיר טביליסי ( Tbilisi ) – בירת גאורגיה. כשעה נסיעה מזרחה תוביל אתכם למחוז היין העיקרי של גאורגיה - קאחֶתי ( Kakheti ) בו מיוצרים כשני שלישים מיינות המדינה. התקשורת עם המקומיים עשויה להיות מאתגרת למי מאיתנו שגאורגית אינה שפת אמו, אך ניתן למצוא יקבים בהם גם דוברי אנגלית, כדוגמת יקב הבוטיק המשובח שומי ( Shumi Winery ) ושאטו שושמן ( Chateau Schuchmann ). שאטו שושמן ממוקם בטירה יפהפייה ולאחר הביקור וטעימת היין אפשר לאכול ממיטב מטעמי המטבח הגאורגי במסעדה של היקב.
כתבה על יין ומסורת בחבל קאחתי בגאורגיה
כדי ענק הממתינים למילוי שוכבים פרקדן בחצר הבית (צילום: ד"ר רמי דברת)
לבנון – השכנה מצפון
לצערנו היעד הזה עוד לא פתוח באופן חופשי לישראלים, ואלו שכן זכו לבקר בדרום לבנון היפהפייה, עשו זאת, כפי הנראה, במסגרת שלא מאפשרת טיול נטול דאגות... אך כנבואה שאולי עוד תגשים את עצמה, כדאי לקחת בחשבון את הביקור ביקבים הנהדרים של אזור בקעא שבמזרח לבנון, בהם מיוצרים יינות משובחים בסגנון צרפתי. מסורת יין בת 6,000 שנים, אקלים וקרקע מושלמת ליין, בשילוב פוליטיקה שמסתירה את כל הטוב הזה – הם המתכון המושלם לחוויה מרתקת שמעטים זכו לה.
חלק מהיקבים הללו, זכו להכרה בינלאומית ומופיעים בתפריטי היין של כמה מהמסעדות הטובות בעולם. היקב המפורסם ביותר בלבנון נקרא שאטו מוסר ( Chateau Musar ) וניתן למצוא את היינות שהוא מייצר במסעדות בעלות כוכבי מישלן, בחנויות יין ואפילו במעוז היין בורדו שבצרפת. יקב נוסף שכדאי לציין נקרא שאטו קסארה ( Chateau Ksara ), שהוקם בשנת 1857 ומציע ביקור מודרך שניתן לשלב בארוחה ובטעימות יין. כדי להשלים את הביקור, כדאי להכיר גם את יקב הבוטיק המוערך קלו סן תומאס ( Clos St. Thomas ) שמחזיק מרתפי יין מרשימים, כ- 30 מ' בעומק האדמה.
אגב, גם בעמאן, בירת ממלכת ירדן – שכנה נוספת, הפעם ממזרח – תוכלו למצוא יקב! היקב הראשון במדינה הוקם ומייצר יינות אורגניים מזני ענבים כמו שרדונה, שיראז, סנג'ובזה ופינו נואר.
מאחר ובזמן הקרוב כנראה לא נוכל לבקר... הצטרפו לביקור המצולם ביקב שאטו מוסר שבבקעת הלבנון
סלובניה – איטליה החדשה
המדינה היחידה בעולם שהשם שלה מכיל את המילה אהבה (Slove nia) – כך מקדמת ממשלת סלובניה את התיירות במדינה היפהפייה הזו. מוקפת במדינות ידועות יותר כאטרקציות תיירותיות, כמו איטליה, קרואטיה ואוסטריה, סלובניה היא יעד תיירותי שבשנים האחרונות מתחיל לצבור פופולריות בקרב המטיילים בעולם.
היינות המקומיים עוד לא זכו להכרה לה הם ראויים ולחובבי היין צפויה הפתעה נעימה, טעימה וזולה יחסית. אל ישראל היינות מיובאים על ידי SARO – שמתמחה ביינות סלובניים, ומוכר יינות מעולים במחירים סבירים. הסגנון מזכיר את זה של חבל ונטו (o Venet ) שבצפון-מזרח איטליה והרבה מזני הענבים משותפים לשני האזורים.
חבל פרימורסקה ( Primorska ) הסמוך לגבול עם איטליה, הוא פנינה של ממש, נהר יפהפה חוצה את העמק וטירות פזורות על הגבעות המקיפות את האזור.
העיר נובה גוריקה ( Nova Gorica ) נוחה לשמש כבסיס לטיול באזור, כמו גם למנוחה, הרגעות ובילוי בקזינו לחובבי ההימורים. משם תוכלו לצאת לטיולי יום ביקבים הרבים הפזורים באזור.
מחוז היין פרימורסקה, על גבול איטליה (צילום: עידו לברן)
מדריד – גם כאן מייצרים יין
אין חדש בעובדה שבספרד מייצרים מגוון רחב של יינות מצוינים, אבל רובנו לא מקשרים את מרכז החיים השוקק של מדריד עם גבעות עטויות כרמים. ל"מיטיבי הלסת" שרוצים לשלב את השהייה העירונית עם טעימה של כמה מהיינות הגדולים ביותר בספרד, מומלץ לעשות טיול קצר. נסיעה של כשעה צפונה, לאזור ריברה דל דוארו ( Ribera del Duero ), שם מייצרים את היינות היוקרתיים ביותר של ספרד, כולל יקבים כמו: וגה סיציליה ( Vega Sicilia ) ופינגוס ( Pingus ), שהם שני השמות הגדולים ביותר בכל הקשור ליינות ספרד. חובה כמובן לתאם את הביקור בהם מראש.
כתבה על טיולי יום בקרבת מדריד
אזור היין ריברה דל דוארו - מכאן מגיעים יינות איכותיים ומיוחדים (צילום: גיא הרן)
נגב – צובעים את המדבר בירוק
הצבעים החומים והצהובים מקיפים את המבקרים בדרומה של המדינה הקטנה שלנו. המבקרים בגליל, בגולן ואפילו במישור החוף או בהרי ירושלים, רואים לא אחת כרמי ענבים נטועים על מדרונות ההרים והגבעות.
לחובבי הנוף המדברי של דרום המדינה נכונה הפתעה, כשמתוך השממה של החולות עולה לפתע כרם ירוק ומרשים. השילוב של ציונות והראש היהודי – מאפשרים להפריח את המדבר ולהתמודד עם המחסור במים, כמו גם עם הטמפרטורות הגבוהות. השקיה בטפטפות ונטיעת זני ענבים שעמידים לחום מאפשרים ליקבים להתפתח גם באזורים שלא נתפסים תמיד כאופטימליים ליין. ולמה לא בעצם? החפירה הארכיאולוגית באזור מספקת עדויות רבות לגתות עתיקות, בהן ייצרו יין גם לפני אלפי שנים.
יקב יתיר שברמת ערד הוא דוגמה מצוינת ליינות המשובחים של האזור. יינות היקב זכו לשבחים ממבקרי היין החשובים בעולם, עליהם נמנה רוברט פרקר ( Robert M. Parker Jr ) – מבקר יינות אמריקני רב השפעה, שטעם את יין הדגל של יקב יתיר - יער יתיר 2003 – כבר בשנת 2006, ובחר בו כיין הישראלי הטוב ביותר שטעם.
מי שימשיך להדרים יגיע ליקב רמת נגב שממוקם בקדש ברנע. משפחת צדוק – משפחה של ציונים עובדי אדמה – עברה לכאן לאחר פינוי ימית. היא מייצרת יינות איכותיים שניתן למצוא בתפריטי היין של המסעדות הטובות ביותר בישראל. כדאי לבקר גם בחוות בודדים הפזורות במדבר, כדוגמת חוות רוטה שסמוכה לקיבוץ רביבים או כרמי עובדת שבאזור שדה בוקר.
הרכב שלי ואני יצאנו לתור את דרך היין של דרום הארץ - כרם קדש ברנע הירוקה, על רקע המדבר הצהוב
(צילום: גיא הרן)
זה לא סוד שיין מקרב בין אנשים והדרך הטובה ביותר להכיר לעומק את התושבים המקומיים – היא ללגום איתם כוס יין מקומי. כל אזור מייצר טעמים אופייניים וייחודיים, המושפעים מהתרבות והמסורת המקומית, אופי הקרקע ותנאי האקלים. המסע דרך היין מספק חוויה חזקה כפליים כשמדובר באזור יין בתולי, בלתי מוכר, מרגש ורענן.
כתבות נוספות על טיולים באזורי כרמים ויין
אזור יין טוקאי בהונגריה
שבעה פסטיבלי יין בספרד
אם תצאו מלונדון תוכלו למצוא סביבה עשרות רבות של יקבים הממוקמים במרחק של כשעה עד שעתיים נסיעה. אחד הטובים שבהם נקרא ג'נקין פלייס (
בתי מלון בלונדון
יקבים וכרמים בסביבת לונדון - מימין יקב ג'נקין פלייס, משמאל יקב ווינבירי
כתבה על החופים של ריו
יקב הבוטיק אלמאוניקה בדרומה של ברזיל (צילום: מתוך ע
יינות קולומביאניים לבנים
הביטוי "לבן מקולומביה" מקבל משמעות חדשה בשנים האחרונות, עם התפתחותה של תעשיית יין יצירתית וחדשנית באקלים הטרופי של קולומביה. חבל בויאקה ( Boyacá ) שבמרכז קולומביה, כשעתיים נסיעה צפונה מעיר הבירה בוגוטה ( Bogota ) הוא ערש לידתם של היקבים הראשונים בקולומביה, שבחרו להתמודד עם תנאי האקלים המאתגרים לגידול ענבי יין. יקבים כמו מרקיז דה פונטה-לארגה ( Marqués de Puntalarga ) ומרקיז דה וילה דה לייבה ( Marqués de Villa de Leyva ) מייצרים יינות ראויים ומעניינים. אפשר לתכנן את הביקור הקולינרי באזור כך שהוא יכלול גם ביקור במטעי הקפה הקולומביאניים וארוחת מאכלי ים טעימים.
תנאי האקלים לא מפחידים אותן - הגפנים הקולומביאניות (צילום באדיבות יקב Marques de Puntalarga)
יפן – לא רק סאקה
מסורת היין הגיעה ליפן רק לקראת סוף המאה ה- 19, אך היפנים, כמו בהרבה תחומים אחרים, הצליחו לפתח סגנון ייחודי ואיכותי משלהם. חובבי המשקאות מכירים אולי את הסאקה ואת הוויסקי היפני שהספיקו כבר לצבור להם מעריצים ברחבי העולם, אך גם היינות היפנים הם משהו שכדאי לצפות לו.
מחוזות היין העיקריים ביפן הם הוקאידו ( Hokkaidō ) וימאנאשי ( Yamanashi ) ולמבקרים באזור נכונה חוויית יין מרתקת ביקבים המקומיים. אמנם לא קיימים זנים של ענבי-יין שמקורם ביפן, אך זן לבן בשם קושו ( Koshu ) הגיע לאזור לפני כאלף שנים מאזור הקווקז והוא נחשב היום לזן המאפיין של המדינה. הטעם המרענן והארומה העדינה של לימון ואפרסק משתלבים באופן מושלם עם מטעמי המטבח היפני.
קואופרטיב שהוקם בשנת 1941 ומייצר את אחד מיינות הקושו הטובים ביותר ביפן, נקרא קצונומה ג'יוזו ( Katsunuma Jyozo ). היקב נמצא במרחק של כשעה וחצי נסיעה מטוקיו ומומלץ לתאם את הביקור מראש, במיוחד אם אתם לא דוברי יפנית. במרחק קצר משם נמצא יקב גרייס ( Grace wine ), היקב הידוע ביותר ביפן, שנוסד לפני כמעט 100 שנים ובהחלט שווה ביקור.
גפני יין ביפן, השייכות ליקב Chichibu Farmers Factory (התמונה באדיבות היקב)
יוון – הגפנים הנמוכות בעולם
כשחושבים על יוון חושבים על חופים יפהפיים, כפרים לבנים שנושקים למים ועיירות עתיקות וקסומות. האי הגדול סנטוריני ( Santorini ), אחד מהאיים הקיקלאדיים, הוא אחד האיים הפופולריים והמרשימים ביותר ביוון.
מעטים יודעים זאת, אך אדמת האי השחורה, שמקורה בפעילות וולקנית, היא גם קרקע נפלאה לגידול ענבי יין משובחים. מראה הגפן שגדלה על האי שונה ממה שמוכר לנו מאזורים אחרים בעולם: שיח נמוך, הגדל צמוד לקרקע, זאת כדי להתמודד עם הרוחות החזקות שנושבות באי. כמה וכמה מזני הענבים שגדלים כאן, לא תוכלו למצוא בשום מקום אחר בעולם! המלצתי היא לטעום יינות מרעננים מהזן אסירטיקו ( Assyrtiko ) שהפך להיות השגריר המפורסם ביותר של יינות האי. מאותו זן ענבים מפיקים גם את יינות הוינסנטו ( Vinsanto ) המפורסמים והמתוקים.
באמצע אוגוסט מתקיים באי בציר הענבים שמכונה "ודמה" ( Vedema ) והאורחים מוזמנים להשתתף בחגיגה, לבצור ולדרוך ממש כמו בימים עברו, באופן חווייתי ומהנה.
מי ראה כזו גפן? בסנטוריני הגפנים גדלות בתנוחה עוברית, קרוב לאדמה (צילום: seligmanwaite)
גאורגיה – ערש תרבות היין
כאן כבר לא מדובר בהפתעה גדולה. בגאורגיה מייצרים יין לפחות 8,000 שנים ואפילו אונסק"ו כבר הכריזו על שיטת ייצור היין בכדי חרס בגאורגיה – כמורשת עולמית לשימור. ובכל זאת, האזור מגיע לרשימה שלנו לאחר שמבקרים רבים בגאורגיה נוטים לפספס את אחת החוויות המיוחדות ביותר שיש למדינה הזו להציע.
כדי חרס ענקיים, קבורים בתוך האדמה ובהם יינות בעלי טעמים אופייניים למקום. החוויה המיוחדת הזו נמצאת במרחק נגיעה מהעיר טביליסי ( Tbilisi ) – בירת גאורגיה. כשעה נסיעה מזרחה תוביל אתכם למחוז היין העיקרי של גאורגיה - קאחֶתי ( Kakheti ) בו מיוצרים כשני שלישים מיינות המדינה. התקשורת עם המקומיים עשויה להיות מאתגרת למי מאיתנו שגאורגית אינה שפת אמו, אך ניתן למצוא יקבים בהם גם דוברי אנגלית, כדוגמת יקב הבוטיק המשובח שומי ( Shumi Winery ) ושאטו שושמן ( Chateau Schuchmann ). שאטו שושמן ממוקם בטירה יפהפייה ולאחר הביקור וטעימת היין אפשר לאכול ממיטב מטעמי המטבח הגאורגי במסעדה של היקב.
כתבה על יין ומסורת בחבל קאחתי בגאורגיה
כדי ענק הממתינים למילוי שוכבים פרקדן בחצר הבית (צילום: ד"ר רמי דברת)
לבנון – השכנה מצפון
לצערנו היעד הזה עוד לא פתוח באופן חופשי לישראלים, ואלו שכן זכו לבקר בדרום לבנון היפהפייה, עשו זאת, כפי הנראה, במסגרת שלא מאפשרת טיול נטול דאגות... אך כנבואה שאולי עוד תגשים את עצמה, כדאי לקחת בחשבון את הביקור ביקבים הנהדרים של אזור בקעא שבמזרח לבנון, בהם מיוצרים יינות משובחים בסגנון צרפתי. מסורת יין בת 6,000 שנים, אקלים וקרקע מושלמת ליין, בשילוב פוליטיקה שמסתירה את כל הטוב הזה – הם המתכון המושלם לחוויה מרתקת שמעטים זכו לה.
חלק מהיקבים הללו, זכו להכרה בינלאומית ומופיעים בתפריטי היין של כמה מהמסעדות הטובות בעולם. היקב המפורסם ביותר בלבנון נקרא שאטו מוסר ( Chateau Musar ) וניתן למצוא את היינות שהוא מייצר במסעדות בעלות כוכבי מישלן, בחנויות יין ואפילו במעוז היין בורדו שבצרפת. יקב נוסף שכדאי לציין נקרא שאטו קסארה ( Chateau Ksara ), שהוקם בשנת 1857 ומציע ביקור מודרך שניתן לשלב בארוחה ובטעימות יין. כדי להשלים את הביקור, כדאי להכיר גם את יקב הבוטיק המוערך קלו סן תומאס ( Clos St. Thomas ) שמחזיק מרתפי יין מרשימים, כ- 30 מ' בעומק האדמה.
אגב, גם בעמאן, בירת ממלכת ירדן – שכנה נוספת, הפעם ממזרח – תוכלו למצוא יקב! היקב הראשון במדינה הוקם ומייצר יינות אורגניים מזני ענבים כמו שרדונה, שיראז, סנג'ובזה ופינו נואר.
מאחר ובזמן הקרוב כנראה לא נוכל לבקר... הצטרפו לביקור המצולם ביקב שאטו מוסר שבבקעת הלבנון
סלובניה – איטליה החדשה
המדינה היחידה בעולם שהשם שלה מכיל את המילה אהבה (Slove nia) – כך מקדמת ממשלת סלובניה את התיירות במדינה היפהפייה הזו. מוקפת במדינות ידועות יותר כאטרקציות תיירותיות, כמו איטליה, קרואטיה ואוסטריה, סלובניה היא יעד תיירותי שבשנים האחרונות מתחיל לצבור פופולריות בקרב המטיילים בעולם.
היינות המקומיים עוד לא זכו להכרה לה הם ראויים ולחובבי היין צפויה הפתעה נעימה, טעימה וזולה יחסית. אל ישראל היינות מיובאים על ידי SARO – שמתמחה ביינות סלובניים, ומוכר יינות מעולים במחירים סבירים. הסגנון מזכיר את זה של חבל ונטו (o Venet ) שבצפון-מזרח איטליה והרבה מזני הענבים משותפים לשני האזורים.
חבל פרימורסקה ( Primorska ) הסמוך לגבול עם איטליה, הוא פנינה של ממש, נהר יפהפה חוצה את העמק וטירות פזורות על הגבעות המקיפות את האזור.
העיר נובה גוריקה ( Nova Gorica ) נוחה לשמש כבסיס לטיול באזור, כמו גם למנוחה, הרגעות ובילוי בקזינו לחובבי ההימורים. משם תוכלו לצאת לטיולי יום ביקבים הרבים הפזורים באזור.
מחוז היין פרימורסקה, על גבול איטליה (צילום: עידו לברן)
מדריד – גם כאן מייצרים יין
אין חדש בעובדה שבספרד מייצרים מגוון רחב של יינות מצוינים, אבל רובנו לא מקשרים את מרכז החיים השוקק של מדריד עם גבעות עטויות כרמים. ל"מיטיבי הלסת" שרוצים לשלב את השהייה העירונית עם טעימה של כמה מהיינות הגדולים ביותר בספרד, מומלץ לעשות טיול קצר. נסיעה של כשעה צפונה, לאזור ריברה דל דוארו ( Ribera del Duero ), שם מייצרים את היינות היוקרתיים ביותר של ספרד, כולל יקבים כמו: וגה סיציליה ( Vega Sicilia ) ופינגוס ( Pingus ), שהם שני השמות הגדולים ביותר בכל הקשור ליינות ספרד. חובה כמובן לתאם את הביקור בהם מראש.
כתבה על טיולי יום בקרבת מדריד
אזור היין ריברה דל דוארו - מכאן מגיעים יינות איכותיים ומיוחדים (צילום: גיא הרן)
נגב – צובעים את המדבר בירוק
הצבעים החומים והצהובים מקיפים את המבקרים בדרומה של המדינה הקטנה שלנו. המבקרים בגליל, בגולן ואפילו במישור החוף או בהרי ירושלים, רואים לא אחת כרמי ענבים נטועים על מדרונות ההרים והגבעות.
לחובבי הנוף המדברי של דרום המדינה נכונה הפתעה, כשמתוך השממה של החולות עולה לפתע כרם ירוק ומרשים. השילוב של ציונות והראש היהודי – מאפשרים להפריח את המדבר ולהתמודד עם המחסור במים, כמו גם עם הטמפרטורות הגבוהות. השקיה בטפטפות ונטיעת זני ענבים שעמידים לחום מאפשרים ליקבים להתפתח גם באזורים שלא נתפסים תמיד כאופטימליים ליין. ולמה לא בעצם? החפירה הארכיאולוגית באזור מספקת עדויות רבות לגתות עתיקות, בהן ייצרו יין גם לפני אלפי שנים.
יקב יתיר שברמת ערד הוא דוגמה מצוינת ליינות המשובחים של האזור. יינות היקב זכו לשבחים ממבקרי היין החשובים בעולם, עליהם נמנה רוברט פרקר ( Robert M. Parker Jr ) – מבקר יינות אמריקני רב השפעה, שטעם את יין הדגל של יקב יתיר - יער יתיר 2003 – כבר בשנת 2006, ובחר בו כיין הישראלי הטוב ביותר שטעם.
מי שימשיך להדרים יגיע ליקב רמת נגב שממוקם בקדש ברנע. משפחת צדוק – משפחה של ציונים עובדי אדמה – עברה לכאן לאחר פינוי ימית. היא מייצרת יינות איכותיים שניתן למצוא בתפריטי היין של המסעדות הטובות ביותר בישראל. כדאי לבקר גם בחוות בודדים הפזורות במדבר, כדוגמת חוות רוטה שסמוכה לקיבוץ רביבים או כרמי עובדת שבאזור שדה בוקר.
הרכב שלי ואני יצאנו לתור את דרך היין של דרום הארץ - כרם קדש ברנע הירוקה, על רקע המדבר הצהוב
(צילום: גיא הרן)
זה לא סוד שיין מקרב בין אנשים והדרך הטובה ביותר להכיר לעומק את התושבים המקומיים – היא ללגום איתם כוס יין מקומי. כל אזור מייצר טעמים אופייניים וייחודיים, המושפעים מהתרבות והמסורת המקומית, אופי הקרקע ותנאי האקלים. המסע דרך היין מספק חוויה חזקה כפליים כשמדובר באזור יין בתולי, בלתי מוכר, מרגש ורענן.
כתבות נוספות על טיולים באזורי כרמים ויין
אזור יין טוקאי בהונגריה
שבעה פסטיבלי יין בספרד
תנאי האקלים לא מפחידים אותן - הגפנים הקולומביאניות (צילום באדיבות יקב Marques de Puntalarga)
מחוזות היין העיקריים ביפן הם הוקאידו (
גפני יין ביפן, השייכות ליקב
יוון – הגפנים הנמוכות בעולם
כשחושבים על יוון חושבים על חופים יפהפיים, כפרים לבנים שנושקים למים ועיירות עתיקות וקסומות. האי הגדול סנטוריני ( Santorini ), אחד מהאיים הקיקלאדיים, הוא אחד האיים הפופולריים והמרשימים ביותר ביוון.
מעטים יודעים זאת, אך אדמת האי השחורה, שמקורה בפעילות וולקנית, היא גם קרקע נפלאה לגידול ענבי יין משובחים. מראה הגפן שגדלה על האי שונה ממה שמוכר לנו מאזורים אחרים בעולם: שיח נמוך, הגדל צמוד לקרקע, זאת כדי להתמודד עם הרוחות החזקות שנושבות באי. כמה וכמה מזני הענבים שגדלים כאן, לא תוכלו למצוא בשום מקום אחר בעולם! המלצתי היא לטעום יינות מרעננים מהזן אסירטיקו ( Assyrtiko ) שהפך להיות השגריר המפורסם ביותר של יינות האי. מאותו זן ענבים מפיקים גם את יינות הוינסנטו ( Vinsanto ) המפורסמים והמתוקים.
באמצע אוגוסט מתקיים באי בציר הענבים שמכונה "ודמה" ( Vedema ) והאורחים מוזמנים להשתתף בחגיגה, לבצור ולדרוך ממש כמו בימים עברו, באופן חווייתי ומהנה.
מי ראה כזו גפן? בסנטוריני הגפנים גדלות בתנוחה עוברית, קרוב לאדמה (צילום: seligmanwaite)
גאורגיה – ערש תרבות היין
כאן כבר לא מדובר בהפתעה גדולה. בגאורגיה מייצרים יין לפחות 8,000 שנים ואפילו אונסק"ו כבר הכריזו על שיטת ייצור היין בכדי חרס בגאורגיה – כמורשת עולמית לשימור. ובכל זאת, האזור מגיע לרשימה שלנו לאחר שמבקרים רבים בגאורגיה נוטים לפספס את אחת החוויות המיוחדות ביותר שיש למדינה הזו להציע.
כדי חרס ענקיים, קבורים בתוך האדמה ובהם יינות בעלי טעמים אופייניים למקום. החוויה המיוחדת הזו נמצאת במרחק נגיעה מהעיר טביליסי ( Tbilisi ) – בירת גאורגיה. כשעה נסיעה מזרחה תוביל אתכם למחוז היין העיקרי של גאורגיה - קאחֶתי ( Kakheti ) בו מיוצרים כשני שלישים מיינות המדינה. התקשורת עם המקומיים עשויה להיות מאתגרת למי מאיתנו שגאורגית אינה שפת אמו, אך ניתן למצוא יקבים בהם גם דוברי אנגלית, כדוגמת יקב הבוטיק המשובח שומי ( Shumi Winery ) ושאטו שושמן ( Chateau Schuchmann ). שאטו שושמן ממוקם בטירה יפהפייה ולאחר הביקור וטעימת היין אפשר לאכול ממיטב מטעמי המטבח הגאורגי במסעדה של היקב.
כתבה על יין ומסורת בחבל קאחתי בגאורגיה
כדי ענק הממתינים למילוי שוכבים פרקדן בחצר הבית (צילום: ד"ר רמי דברת)
לבנון – השכנה מצפון
לצערנו היעד הזה עוד לא פתוח באופן חופשי לישראלים, ואלו שכן זכו לבקר בדרום לבנון היפהפייה, עשו זאת, כפי הנראה, במסגרת שלא מאפשרת טיול נטול דאגות... אך כנבואה שאולי עוד תגשים את עצמה, כדאי לקחת בחשבון את הביקור ביקבים הנהדרים של אזור בקעא שבמזרח לבנון, בהם מיוצרים יינות משובחים בסגנון צרפתי. מסורת יין בת 6,000 שנים, אקלים וקרקע מושלמת ליין, בשילוב פוליטיקה שמסתירה את כל הטוב הזה – הם המתכון המושלם לחוויה מרתקת שמעטים זכו לה.
חלק מהיקבים הללו, זכו להכרה בינלאומית ומופיעים בתפריטי היין של כמה מהמסעדות הטובות בעולם. היקב המפורסם ביותר בלבנון נקרא שאטו מוסר ( Chateau Musar ) וניתן למצוא את היינות שהוא מייצר במסעדות בעלות כוכבי מישלן, בחנויות יין ואפילו במעוז היין בורדו שבצרפת. יקב נוסף שכדאי לציין נקרא שאטו קסארה ( Chateau Ksara ), שהוקם בשנת 1857 ומציע ביקור מודרך שניתן לשלב בארוחה ובטעימות יין. כדי להשלים את הביקור, כדאי להכיר גם את יקב הבוטיק המוערך קלו סן תומאס ( Clos St. Thomas ) שמחזיק מרתפי יין מרשימים, כ- 30 מ' בעומק האדמה.
אגב, גם בעמאן, בירת ממלכת ירדן – שכנה נוספת, הפעם ממזרח – תוכלו למצוא יקב! היקב הראשון במדינה הוקם ומייצר יינות אורגניים מזני ענבים כמו שרדונה, שיראז, סנג'ובזה ופינו נואר.
מאחר ובזמן הקרוב כנראה לא נוכל לבקר... הצטרפו לביקור המצולם ביקב שאטו מוסר שבבקעת הלבנון
סלובניה – איטליה החדשה
המדינה היחידה בעולם שהשם שלה מכיל את המילה אהבה (Slove nia) – כך מקדמת ממשלת סלובניה את התיירות במדינה היפהפייה הזו. מוקפת במדינות ידועות יותר כאטרקציות תיירותיות, כמו איטליה, קרואטיה ואוסטריה, סלובניה היא יעד תיירותי שבשנים האחרונות מתחיל לצבור פופולריות בקרב המטיילים בעולם.
היינות המקומיים עוד לא זכו להכרה לה הם ראויים ולחובבי היין צפויה הפתעה נעימה, טעימה וזולה יחסית. אל ישראל היינות מיובאים על ידי SARO – שמתמחה ביינות סלובניים, ומוכר יינות מעולים במחירים סבירים. הסגנון מזכיר את זה של חבל ונטו (o Venet ) שבצפון-מזרח איטליה והרבה מזני הענבים משותפים לשני האזורים.
חבל פרימורסקה ( Primorska ) הסמוך לגבול עם איטליה, הוא פנינה של ממש, נהר יפהפה חוצה את העמק וטירות פזורות על הגבעות המקיפות את האזור.
העיר נובה גוריקה ( Nova Gorica ) נוחה לשמש כבסיס לטיול באזור, כמו גם למנוחה, הרגעות ובילוי בקזינו לחובבי ההימורים. משם תוכלו לצאת לטיולי יום ביקבים הרבים הפזורים באזור.
מחוז היין פרימורסקה, על גבול איטליה (צילום: עידו לברן)
מדריד – גם כאן מייצרים יין
אין חדש בעובדה שבספרד מייצרים מגוון רחב של יינות מצוינים, אבל רובנו לא מקשרים את מרכז החיים השוקק של מדריד עם גבעות עטויות כרמים. ל"מיטיבי הלסת" שרוצים לשלב את השהייה העירונית עם טעימה של כמה מהיינות הגדולים ביותר בספרד, מומלץ לעשות טיול קצר. נסיעה של כשעה צפונה, לאזור ריברה דל דוארו ( Ribera del Duero ), שם מייצרים את היינות היוקרתיים ביותר של ספרד, כולל יקבים כמו: וגה סיציליה ( Vega Sicilia ) ופינגוס ( Pingus ), שהם שני השמות הגדולים ביותר בכל הקשור ליינות ספרד. חובה כמובן לתאם את הביקור בהם מראש.
כתבה על טיולי יום בקרבת מדריד
אזור היין ריברה דל דוארו - מכאן מגיעים יינות איכותיים ומיוחדים (צילום: גיא הרן)
נגב – צובעים את המדבר בירוק
הצבעים החומים והצהובים מקיפים את המבקרים בדרומה של המדינה הקטנה שלנו. המבקרים בגליל, בגולן ואפילו במישור החוף או בהרי ירושלים, רואים לא אחת כרמי ענבים נטועים על מדרונות ההרים והגבעות.
לחובבי הנוף המדברי של דרום המדינה נכונה הפתעה, כשמתוך השממה של החולות עולה לפתע כרם ירוק ומרשים. השילוב של ציונות והראש היהודי – מאפשרים להפריח את המדבר ולהתמודד עם המחסור במים, כמו גם עם הטמפרטורות הגבוהות. השקיה בטפטפות ונטיעת זני ענבים שעמידים לחום מאפשרים ליקבים להתפתח גם באזורים שלא נתפסים תמיד כאופטימליים ליין. ולמה לא בעצם? החפירה הארכיאולוגית באזור מספקת עדויות רבות לגתות עתיקות, בהן ייצרו יין גם לפני אלפי שנים.
יקב יתיר שברמת ערד הוא דוגמה מצוינת ליינות המשובחים של האזור. יינות היקב זכו לשבחים ממבקרי היין החשובים בעולם, עליהם נמנה רוברט פרקר ( Robert M. Parker Jr ) – מבקר יינות אמריקני רב השפעה, שטעם את יין הדגל של יקב יתיר - יער יתיר 2003 – כבר בשנת 2006, ובחר בו כיין הישראלי הטוב ביותר שטעם.
מי שימשיך להדרים יגיע ליקב רמת נגב שממוקם בקדש ברנע. משפחת צדוק – משפחה של ציונים עובדי אדמה – עברה לכאן לאחר פינוי ימית. היא מייצרת יינות איכותיים שניתן למצוא בתפריטי היין של המסעדות הטובות ביותר בישראל. כדאי לבקר גם בחוות בודדים הפזורות במדבר, כדוגמת חוות רוטה שסמוכה לקיבוץ רביבים או כרמי עובדת שבאזור שדה בוקר.
הרכב שלי ואני יצאנו לתור את דרך היין של דרום הארץ - כרם קדש ברנע הירוקה, על רקע המדבר הצהוב
(צילום: גיא הרן)
זה לא סוד שיין מקרב בין אנשים והדרך הטובה ביותר להכיר לעומק את התושבים המקומיים – היא ללגום איתם כוס יין מקומי. כל אזור מייצר טעמים אופייניים וייחודיים, המושפעים מהתרבות והמסורת המקומית, אופי הקרקע ותנאי האקלים. המסע דרך היין מספק חוויה חזקה כפליים כשמדובר באזור יין בתולי, בלתי מוכר, מרגש ורענן.
כתבות נוספות על טיולים באזורי כרמים ויין
אזור יין טוקאי בהונגריה
שבעה פסטיבלי יין בספרד
מעטים יודעים זאת, אך אדמת האי השחורה, שמקורה בפעילות וולקנית, היא גם קרקע נפלאה לגידול ענבי יין משובחים. מראה הגפן שגדלה על האי שונה ממה שמוכר לנו מאזורים אחרים בעולם: שיח נמוך, הגדל צמוד לקרקע, זאת כדי להתמודד עם הרוחות החזקות שנושבות באי. כמה וכמה מזני הענבים שגדלים כאן, לא תוכלו למצוא בשום מקום אחר בעולם! המלצתי היא לטעום יינות מרעננים מהזן אסירטיקו (
באמצע אוגוסט מתקיים באי בציר הענבים שמכונה "ודמה" (
מי ראה כזו גפן? בסנטוריני הגפנים גדלות בתנוחה עוברית, קרוב לאדמה (צילום: seligmanwaite)
כדי חרס ענקיים, קבורים בתוך האדמה ובהם יינות בעלי טעמים אופייניים למקום. החוויה המיוחדת הזו נמצאת במרחק נגיעה מהעיר טביליסי (
כתבה על יין ומסורת בחבל קאחתי בגאורגיה
כדי ענק הממתינים למילוי שוכבים פרקדן בחצר הבית (צילום: ד"ר רמי דברת)
לבנון – השכנה מצפון
לצערנו היעד הזה עוד לא פתוח באופן חופשי לישראלים, ואלו שכן זכו לבקר בדרום לבנון היפהפייה, עשו זאת, כפי הנראה, במסגרת שלא מאפשרת טיול נטול דאגות... אך כנבואה שאולי עוד תגשים את עצמה, כדאי לקחת בחשבון את הביקור ביקבים הנהדרים של אזור בקעא שבמזרח לבנון, בהם מיוצרים יינות משובחים בסגנון צרפתי. מסורת יין בת 6,000 שנים, אקלים וקרקע מושלמת ליין, בשילוב פוליטיקה שמסתירה את כל הטוב הזה – הם המתכון המושלם לחוויה מרתקת שמעטים זכו לה.
חלק מהיקבים הללו, זכו להכרה בינלאומית ומופיעים בתפריטי היין של כמה מהמסעדות הטובות בעולם. היקב המפורסם ביותר בלבנון נקרא שאטו מוסר ( Chateau Musar ) וניתן למצוא את היינות שהוא מייצר במסעדות בעלות כוכבי מישלן, בחנויות יין ואפילו במעוז היין בורדו שבצרפת. יקב נוסף שכדאי לציין נקרא שאטו קסארה ( Chateau Ksara ), שהוקם בשנת 1857 ומציע ביקור מודרך שניתן לשלב בארוחה ובטעימות יין. כדי להשלים את הביקור, כדאי להכיר גם את יקב הבוטיק המוערך קלו סן תומאס ( Clos St. Thomas ) שמחזיק מרתפי יין מרשימים, כ- 30 מ' בעומק האדמה.
אגב, גם בעמאן, בירת ממלכת ירדן – שכנה נוספת, הפעם ממזרח – תוכלו למצוא יקב! היקב הראשון במדינה הוקם ומייצר יינות אורגניים מזני ענבים כמו שרדונה, שיראז, סנג'ובזה ופינו נואר.
מאחר ובזמן הקרוב כנראה לא נוכל לבקר... הצטרפו לביקור המצולם ביקב שאטו מוסר שבבקעת הלבנון
סלובניה – איטליה החדשה
המדינה היחידה בעולם שהשם שלה מכיל את המילה אהבה (Slove nia) – כך מקדמת ממשלת סלובניה את התיירות במדינה היפהפייה הזו. מוקפת במדינות ידועות יותר כאטרקציות תיירותיות, כמו איטליה, קרואטיה ואוסטריה, סלובניה היא יעד תיירותי שבשנים האחרונות מתחיל לצבור פופולריות בקרב המטיילים בעולם.
היינות המקומיים עוד לא זכו להכרה לה הם ראויים ולחובבי היין צפויה הפתעה נעימה, טעימה וזולה יחסית. אל ישראל היינות מיובאים על ידי SARO – שמתמחה ביינות סלובניים, ומוכר יינות מעולים במחירים סבירים. הסגנון מזכיר את זה של חבל ונטו (o Venet ) שבצפון-מזרח איטליה והרבה מזני הענבים משותפים לשני האזורים.
חבל פרימורסקה ( Primorska ) הסמוך לגבול עם איטליה, הוא פנינה של ממש, נהר יפהפה חוצה את העמק וטירות פזורות על הגבעות המקיפות את האזור.
העיר נובה גוריקה ( Nova Gorica ) נוחה לשמש כבסיס לטיול באזור, כמו גם למנוחה, הרגעות ובילוי בקזינו לחובבי ההימורים. משם תוכלו לצאת לטיולי יום ביקבים הרבים הפזורים באזור.
מחוז היין פרימורסקה, על גבול איטליה (צילום: עידו לברן)
מדריד – גם כאן מייצרים יין
אין חדש בעובדה שבספרד מייצרים מגוון רחב של יינות מצוינים, אבל רובנו לא מקשרים את מרכז החיים השוקק של מדריד עם גבעות עטויות כרמים. ל"מיטיבי הלסת" שרוצים לשלב את השהייה העירונית עם טעימה של כמה מהיינות הגדולים ביותר בספרד, מומלץ לעשות טיול קצר. נסיעה של כשעה צפונה, לאזור ריברה דל דוארו ( Ribera del Duero ), שם מייצרים את היינות היוקרתיים ביותר של ספרד, כולל יקבים כמו: וגה סיציליה ( Vega Sicilia ) ופינגוס ( Pingus ), שהם שני השמות הגדולים ביותר בכל הקשור ליינות ספרד. חובה כמובן לתאם את הביקור בהם מראש.
כתבה על טיולי יום בקרבת מדריד
אזור היין ריברה דל דוארו - מכאן מגיעים יינות איכותיים ומיוחדים (צילום: גיא הרן)
נגב – צובעים את המדבר בירוק
הצבעים החומים והצהובים מקיפים את המבקרים בדרומה של המדינה הקטנה שלנו. המבקרים בגליל, בגולן ואפילו במישור החוף או בהרי ירושלים, רואים לא אחת כרמי ענבים נטועים על מדרונות ההרים והגבעות.
לחובבי הנוף המדברי של דרום המדינה נכונה הפתעה, כשמתוך השממה של החולות עולה לפתע כרם ירוק ומרשים. השילוב של ציונות והראש היהודי – מאפשרים להפריח את המדבר ולהתמודד עם המחסור במים, כמו גם עם הטמפרטורות הגבוהות. השקיה בטפטפות ונטיעת זני ענבים שעמידים לחום מאפשרים ליקבים להתפתח גם באזורים שלא נתפסים תמיד כאופטימליים ליין. ולמה לא בעצם? החפירה הארכיאולוגית באזור מספקת עדויות רבות לגתות עתיקות, בהן ייצרו יין גם לפני אלפי שנים.
יקב יתיר שברמת ערד הוא דוגמה מצוינת ליינות המשובחים של האזור. יינות היקב זכו לשבחים ממבקרי היין החשובים בעולם, עליהם נמנה רוברט פרקר ( Robert M. Parker Jr ) – מבקר יינות אמריקני רב השפעה, שטעם את יין הדגל של יקב יתיר - יער יתיר 2003 – כבר בשנת 2006, ובחר בו כיין הישראלי הטוב ביותר שטעם.
מי שימשיך להדרים יגיע ליקב רמת נגב שממוקם בקדש ברנע. משפחת צדוק – משפחה של ציונים עובדי אדמה – עברה לכאן לאחר פינוי ימית. היא מייצרת יינות איכותיים שניתן למצוא בתפריטי היין של המסעדות הטובות ביותר בישראל. כדאי לבקר גם בחוות בודדים הפזורות במדבר, כדוגמת חוות רוטה שסמוכה לקיבוץ רביבים או כרמי עובדת שבאזור שדה בוקר.
הרכב שלי ואני יצאנו לתור את דרך היין של דרום הארץ - כרם קדש ברנע הירוקה, על רקע המדבר הצהוב
(צילום: גיא הרן)
זה לא סוד שיין מקרב בין אנשים והדרך הטובה ביותר להכיר לעומק את התושבים המקומיים – היא ללגום איתם כוס יין מקומי. כל אזור מייצר טעמים אופייניים וייחודיים, המושפעים מהתרבות והמסורת המקומית, אופי הקרקע ותנאי האקלים. המסע דרך היין מספק חוויה חזקה כפליים כשמדובר באזור יין בתולי, בלתי מוכר, מרגש ורענן.
כתבות נוספות על טיולים באזורי כרמים ויין
אזור יין טוקאי בהונגריה
שבעה פסטיבלי יין בספרד
חלק מהיקבים הללו, זכו להכרה בינלאומית ומופיעים בתפריטי היין של כמה מהמסעדות הטובות בעולם. היקב המפורסם ביותר בלבנון נקרא שאטו מוסר (
אגב, גם בעמאן, בירת ממלכת ירדן – שכנה נוספת, הפעם ממזרח – תוכלו למצוא יקב! היקב הראשון במדינה הוקם ומייצר יינות אורגניים מזני ענבים כמו שרדונה, שיראז, סנג'ובזה ופינו נואר.
מאחר ובזמן הקרוב כנראה לא נוכל לבקר... הצטרפו לביקור המצולם ביקב שאטו מוסר שבבקעת הלבנון
היינות המקומיים עוד לא זכו להכרה לה הם ראויים ולחובבי היין צפויה הפתעה נעימה, טעימה וזולה יחסית. אל ישראל היינות מיובאים על ידי
חבל פרימורסקה (
העיר נובה גוריקה (
מחוז היין פרימורסקה, על גבול איטליה
מדריד – גם כאן מייצרים יין
אין חדש בעובדה שבספרד מייצרים מגוון רחב של יינות מצוינים, אבל רובנו לא מקשרים את מרכז החיים השוקק של מדריד עם גבעות עטויות כרמים. ל"מיטיבי הלסת" שרוצים לשלב את השהייה העירונית עם טעימה של כמה מהיינות הגדולים ביותר בספרד, מומלץ לעשות טיול קצר. נסיעה של כשעה צפונה, לאזור ריברה דל דוארו ( Ribera del Duero ), שם מייצרים את היינות היוקרתיים ביותר של ספרד, כולל יקבים כמו: וגה סיציליה ( Vega Sicilia ) ופינגוס ( Pingus ), שהם שני השמות הגדולים ביותר בכל הקשור ליינות ספרד. חובה כמובן לתאם את הביקור בהם מראש.
כתבה על טיולי יום בקרבת מדריד
אזור היין ריברה דל דוארו - מכאן מגיעים יינות איכותיים ומיוחדים (צילום: גיא הרן)
נגב – צובעים את המדבר בירוק
הצבעים החומים והצהובים מקיפים את המבקרים בדרומה של המדינה הקטנה שלנו. המבקרים בגליל, בגולן ואפילו במישור החוף או בהרי ירושלים, רואים לא אחת כרמי ענבים נטועים על מדרונות ההרים והגבעות.
לחובבי הנוף המדברי של דרום המדינה נכונה הפתעה, כשמתוך השממה של החולות עולה לפתע כרם ירוק ומרשים. השילוב של ציונות והראש היהודי – מאפשרים להפריח את המדבר ולהתמודד עם המחסור במים, כמו גם עם הטמפרטורות הגבוהות. השקיה בטפטפות ונטיעת זני ענבים שעמידים לחום מאפשרים ליקבים להתפתח גם באזורים שלא נתפסים תמיד כאופטימליים ליין. ולמה לא בעצם? החפירה הארכיאולוגית באזור מספקת עדויות רבות לגתות עתיקות, בהן ייצרו יין גם לפני אלפי שנים.
יקב יתיר שברמת ערד הוא דוגמה מצוינת ליינות המשובחים של האזור. יינות היקב זכו לשבחים ממבקרי היין החשובים בעולם, עליהם נמנה רוברט פרקר ( Robert M. Parker Jr ) – מבקר יינות אמריקני רב השפעה, שטעם את יין הדגל של יקב יתיר - יער יתיר 2003 – כבר בשנת 2006, ובחר בו כיין הישראלי הטוב ביותר שטעם.
מי שימשיך להדרים יגיע ליקב רמת נגב שממוקם בקדש ברנע. משפחת צדוק – משפחה של ציונים עובדי אדמה – עברה לכאן לאחר פינוי ימית. היא מייצרת יינות איכותיים שניתן למצוא בתפריטי היין של המסעדות הטובות ביותר בישראל. כדאי לבקר גם בחוות בודדים הפזורות במדבר, כדוגמת חוות רוטה שסמוכה לקיבוץ רביבים או כרמי עובדת שבאזור שדה בוקר.
הרכב שלי ואני יצאנו לתור את דרך היין של דרום הארץ - כרם קדש ברנע הירוקה, על רקע המדבר הצהוב
(צילום: גיא הרן)
זה לא סוד שיין מקרב בין אנשים והדרך הטובה ביותר להכיר לעומק את התושבים המקומיים – היא ללגום איתם כוס יין מקומי. כל אזור מייצר טעמים אופייניים וייחודיים, המושפעים מהתרבות והמסורת המקומית, אופי הקרקע ותנאי האקלים. המסע דרך היין מספק חוויה חזקה כפליים כשמדובר באזור יין בתולי, בלתי מוכר, מרגש ורענן.
כתבות נוספות על טיולים באזורי כרמים ויין
אזור יין טוקאי בהונגריה
שבעה פסטיבלי יין בספרד
כתבה על טיולי יום בקרבת מדריד
אזור היין ריברה דל דוארו - מכאן מגיעים יינות איכותיים ומיוחדים (צילום: גיא הרן)
לחובבי הנוף המדברי של דרום המדינה נכונה הפתעה, כשמתוך השממה של החולות עולה לפתע כרם ירוק ומרשים. השילוב של ציונות והראש היהודי – מאפשרים להפריח את המדבר ולהתמודד עם המחסור במים, כמו גם עם הטמפרטורות הגבוהות. השקיה בטפטפות ונטיעת זני ענבים שעמידים לחום מאפשרים ליקבים להתפתח גם באזורים שלא נתפסים תמיד כאופטימליים ליין. ולמה לא בעצם? החפירה הארכיאולוגית באזור מספקת עדויות רבות לגתות עתיקות, בהן ייצרו יין גם לפני אלפי שנים.
יקב יתיר שברמת ערד הוא דוגמה מצוינת ליינות המשובחים של האזור. יינות היקב זכו לשבחים ממבקרי היין החשובים בעולם, עליהם נמנה רוברט פרקר (
מי שימשיך להדרים יגיע ליקב רמת נגב שממוקם בקדש ברנע. משפחת צדוק – משפחה של ציונים עובדי אדמה – עברה לכאן לאחר פינוי ימית. היא מייצרת יינות איכותיים שניתן למצוא בתפריטי היין של המסעדות הטובות ביותר בישראל. כדאי לבקר גם בחוות בודדים הפזורות במדבר, כדוגמת חוות רוטה שסמוכה לקיבוץ רביבים או כרמי עובדת שבאזור שדה בוקר.
הרכב שלי ואני יצאנו לתור את דרך היין של דרום הארץ - כרם קדש ברנע הירוקה, על רקע המדבר הצהוב
(צילום: גיא הרן)
כתבות נוספות על טיולים באזורי כרמים ויין
שבעה פסטיבלי יין בספרד