www.goTravel.co.il
הכתבה מעניינת? שלחו אותה בדואר למי שתרצו

הקש בתיבה את רצף האותיות המופיע למטה:



חגיגה מתוקה עם יין טוקאי הונגרי
מאת: גיא הרן


הונגריה ידועה בעולם כמדינת הספא והמרחצאות החמים, רוכבי הסוסים וכמובן – מקום הולדתו של הטוקאי – יין הקינוח של המלכים. לא בכדי זיכה היין את חבל הארץ שבו ענביו גדלים בתואר "אתר מורשת עולמית" של אונסק"ו.


מלך צרפת, לואי ה- 14 כינה את יין חבל טוקאי: "מלך היינות" ו"יין המלכים", וגם בארמונו של הצאר הרוסי היו נוהגים ליהנות מיינות הקינוח המשובחים, שמופקים בדרך ייחודית בצפון מזרח הונגריה. בכתבה ארחיב על היין, הקולינריה, הנופים המרהיבים, ועל אטרקציות נוספות באזור זה.
 


מפת הונגריה ועליה בודפשט, אזור העיר אגר, טוקאי ומאד
להגדלת המפה לחצו על הפינה השמאלית העליונה


יקבים ויין




 

בדרך לחבל טוקאי – עוברים בחבל אגר

אמנם, במשך כמה עשורים, היתה הונגריה תחת שלטון קומוניסטי שפגע קשות באיכות היין באזור, אך כיום מדובר על מדינה אירופית שמנערת מעצמה את האבק ומבססת את מעמדה כבירת יין, ברמה בינלאומית.

אך כדי להיחשף לפן הזה של הונגריה, לא מספיק לשהות בעריה הגדולות, כמו בודפשט או דברצן. כשרוצים להכיר באמת מדינה ותרבות, חשוב לצאת אל הכפרים והעיירות, ולפגוש את הטעמים, הריחות והאנשים שמרכיבים את התרבות. במרחק נסיעה של כשעתיים וחצי, אפשר להגיע
לאזור היין המפורסם ביותר בהונגריה - אזור טוקאי (Tokaj).

בדרך, הפתעה נעימה לכל מי שלא הכיר – חולפים באזור יין מפורסם נוסף - אזור העיר אגר (
Eger), שממנו מגיע יין "דם השוורים" (Egri Bikaver). האגדה מספרת שבמאה ה- 16, במהלך המצור הטורקי על העיר אגר, כח צבאי קטן, של כ- 2,000 חיילים בלבד, הביס את הצבא הטורקי הגדול בהרבה. עד כאן הכל נכון היסטורית, רק שהמרכיב הסודי שעזר להונגרים לנצח שנוי במחלוקת: הטורקים שראו את היין ההונגרי הכהה כמו דם, טעו לחשוב שביין עורבב דם של שוורים שנתן להונגרים כוחות על אנושיים. האמת, כפי הנראה, פחות דרמטית ויותר מתאימה לצמחוניים: הגוון הכהה של היין מגיע מזני הענבים המקומיים, בעלי הקליפה העבה ועתירת הצבע.
 
כך או כך, מאמצי הייננים המקומיים ניכרים גם היום ביין, והיינות האדומים של האזור משובחים ועוצמתיים, ובשילוב עם האגדה – מוסיפים הרבה און ושמחה לחוויית הביקור והטעימה. זני הענבים המקומיים קצת פחות מוכרים במקומותינו וההגייה ההונגרית לא מקלה על העניין. למעמיקים אפשר בהחלט לחפש יינות מבוססי זנים כמו: קדרקה (Kadarka) או קקפרנקוס (Kekfrankos). אבל יספיק לבקש "דם שוורים" – והמקומיים מיד ידעו על מה אתם מדברים.
לינה באזור העיר אגר
 
טיול ייןבהונגריה, חבל טוקאי
בדרך לחבל טוקאי עוברים על פני מרחבים אדירים של כרמים עד קצה האופק
(צילום: Demetervin winery)
 

זנים ונהנים – אלו ענבים גדלים באזור?

זן הענבים הנפוץ בעיירה ההיסטורית טוקאי – מרכז חבל היין, כמו גם בעיירה מאד (Mád) השכנה – עליה ארחיב בהמשך, הוא זן הפורמינט (Furmint). זן זה נחשב לזן אצילי ואיכותי, לא פחות מה"שרדונה" וה"סוביניון בלאן" הצרפתיים, או ה"ריזלינג" הגרמני. ניתן למצוא אותו במדינות נוספות, כדוגמת קרואטיה וסלובניה, שם הוא מכונה "שיפון" (Sipon).

כבר קרוב ל- 20 שנים שמומחי יין מהונגריה ומהעולם כולו מפתחים בשקדנות את טכניקות העבודה עם הפורמינט המקומי, והיום ניתן למצוא יינות יבשים ברמה גבוהה מאוד שמבוססים על זן זה, לעיתים בשילוב עם זנים מקומיים נוספים, כמו "הארשלבלו" (Hárslevelü). בהחלט כדאי לטעום מהיינות היבשים של האזור, אבל את הפרסום והיוקרה חייב חבל טוקאי ליינות המתוקים דווקא.

 
יין מתוק בהונגריה
זן הענבים הטיפוסי לאזור - הפורמניט, ממש לפני בציר  (צילום: Furmint Photo)
 
 

כמה מתוק זה מתוק?

כדי לקבל יין מתוק, צריך לעבוד עם ענבים עתירים בסוכר. אחת הדרכים המקובלות בעולם הן ייבוש של הענבים ביקב או – בציר מאוחר של ענבים מצומקים. בדרך זו מגיעים לריכוז גדול יותר של סוכר בענב. הבעיה בתהליך זה היא שככל שהענב מבשיל – כך הוא מאבד, במקביל, מהחומציות שלו. חשוב להבין שכדי שיין מתוק יהיה טעים ונעים לשתייה, הוא חייב להיות גם חמוץ מספיק. נשמע מוזר? נסו לחשוב על לימונדה: כשהיא חמוצה מדי היא לא נעימה לשתיה, וכדי לאזן את הטעם החמצמץ – מוסיפים סוכר (ולא מדללים במים בדרך כלל). החמוץ והמתוק הם טעמים שמאזנים האחד את השני, ולכן – כדי שהיין יהיה טעים, רצוי שהטעמים יהיו מאוזנים.

הטכניקה ההונגרית לפתרון הבעיה דומה לטכניקה שמיושמת גם באזורים אחרים בגרמניה ובצרפת – למשל בחבל סוטרן (Sauternes) הידוע אף הוא ביינות הקינוח המתוקים שלו. פטריה המכונה: "הריקבון האציל", או בשמה הרשמי והקליט: "בוטריטיס סינראה" (botrytis cinereal), מתיישבת על קליפת הענב ושואבת את הנוזלים שבתוכו. התוצאה היא ענבים עם אחוז סוכר גבוה יותר, כמו גם טעמים וריחות חזקים יותר, ותוספת של "תבלין" פטרייתי, שמזכיר קצת את החריפות של גבינת הרוקפור. החמיצות, במקרה הזה, נשארת גבוהה גם היא וכך ניתן להפיק יינות מתוקים מאוד – שעדיין נעים ללגום מהם.

אז עד כמה מתוקים הם יינות טוקאי? יין הטוקאי המתוק, הבסיסי ביותר, יתחיל ב- 60 גרם סוכר לליטר. היינות האיכותיים יותר, אלו שזוכים בחמש או שש "מדליות פוטוניוס" (puttonyos) – שמעידות על כמות הסוכר ביין טוקאי, מתחילים ב- 120 גרם סוכר לליטר. יינות שמבוססים על "תמצית" של תירוש מתוק מוכרים בשם אסנציה (Eszencia) ויכולים להגיע גם ל- 900 גרם סוכר לליטר! את היינות האלה בדרך כלל טועמים בכפית ולא לפני שמוודאים שיש מזרק אינסולין בסביבה...
בתי מלון בחבל טוקאי

כתבה על עשרה מחוזות יין לא מוכרים
 
יין מתוק בהונגריה
"הריקבון האציל" - פטריה המתיישבת על קליפת הענב ושואבת את הנוזלים שבתוכו. אצילי ביותר.
(צילום: Studio Bakos)
 

500 שנים של מורשת עולמית

בשנת 2002 הכריז ארגון אונסק"ו על כל אזור חבל טוקאי כאתר לשימור מורשת עולמית, במטרה להגן על התרבות הייחודית לאזור, שמסורת היין היא חלק חשוב וגדול ממנה. העיסוק ביין הוא חלק משורשי המקום ומתועד בו כבר כמעט 500 שנים.  למעשה החלו לייצר יין באזור, לכל המאוחר, כבר במאה ה- 11, ויש ממצאים שיכולים להעיד על הפקת יין באזור כבר למעלה מ- 2,000 שנים!

בשנת 1737, הרבה לפני שהצרפתים התחילו להגדיר אזורי יין, הפך טוקאי לאזור גיאוגרפי מוגדר לייצור יינות מתוקים. היינות המתוקים הללו הוגשו לשולחנם של מלכים ושליטים ברחבי העולם הידוע והיוו מרכיב כלכלי חשוב בתוצרת המקומית.

מסורת חדשה שהחלה בשנת 2017 היא חגיגה עולמית של יום הטוקאי אסזו (
Tokaj Aszú), ב- 10 בדצמבר, במסגרתו אירועים, טעימות והרבה אוכל חורפי ועסיסי, שמשתלב היטב עם היין הסמיך והעשיר.

חבל טוקאי ההיסטורי, הנמצא ברובו בצפון-מזרח הונגריה, גולש גם אל דרום-מזרח סלובקיה, באזור העיר קושיצה (Košice), העיר השניה בגודלה במדינה. מאחר ושתי המדינות שייכות לאיחוד האירופאי, המעבר ביניהן כמעט ואינו מורגש, מעבר לשפה ולהבדל בין המטבעות (בהונגריה פורינט ובסלובקיה יורו).
כתבה על אזור קושיצה וחבל טוקאי בסלובקיה
 
ארוחת גבינות ויין בהונגריה
חוגגים עם גבינות ויין מקומי! יום הטוקאי אסזו  (צילום: Zsofia Palyi)
 
 

יקבים נבחרים שמומלץ לבקר בהם:

יקב אורמוש (Oremus) המפורסם שביקבי האזור, ובהחלט אחד השמות הנחשבים ביותר בעולם. היקב שייך לקבוצת "וגה סיציליה" (Vega Sicilia), שבבעלותה גם כמה מהיקבים הטובים ביותר בספרד. ענבי היקב נטועים בכרמים הללו כבר מהמאה ה- 13, ולמעשה התיעוד הראשון של יינות טוקאי אסזו – גם הם מגיעים מכאן, מתחילת המאה ה- 16. במהלך הביקור שאורך כשעה וחצי ניתן לטעום ממיטב יינות היקב ולשמוע על תהליך הייצור המיוחד והלא שגרתי.

יקב ספשי (Szepsy) – משפחת ספשי מגדלת ענבי יין כבר מהמאה ה- 16. אישטבן ספשי, אבי  המשפחה, הוא אחת מהדמויות החשובות ביותר בענף היין ההונגרי, וחתום בין היתר על הקמת "חברת היין המלכותית של טוקאי" (Royal Tokai wine Company). הוא מייצר את היין שלו כבר משנת 1978, בהקפדה גדולה על בציר ידני ומאוד סלקטיבי. הכמויות קטנות אבל ההנאה גדולה.

יקבים בהונגריה   יקבים בהונגריה
מימין: יין משובח, תוצרת יקב אורמוש, משמאל: פינו נואר - מהיינות האדומים הטובים של הונגריה
(צילומים: גיא הרן)

יקב ברטה (Barta) – מדובר ביקב מודרני שהוא גם בית מלון, בשם ברטה פינס (Barta Pince). כאן אפשר להתעורר בבוקר בסוויטה שמוקפת בכרמים, לטעום ממיטב המטבח האזורי ולפגוש את האנשים שמאחורי העשייה. היקב הצעיר יחסית הוקם רק לפני 15 שנים, אבל הכרמים שלו שימשו לגידול ענבי יין במשך למעלה מ- 500 שנים. טכניקות אורגניות לגידול זני הענבים המקומיים, בעיקר פורמינט, משמשות כאן להפקת יינות לבנים, יבשים ומתוקים. המיקום מושלם לחופשה קצרה וביקור באזור טוקאי. 
בית מלון בחבל טוקאי  בית מלון בחבל טוקאי
  בית מלון בחבל טוקאי  בית מלון בחבל טוקאי  
בית המלון הצמוד ליקב ברטה, הנושא את אותו שם - מלון ברטה פינס





 

מורשת יהודית בדרך לטוקאי

יהדות הונגריה שגשגה במדינה עוד מימי האימפריה הרומית, כאשר שנות פריחתה היו תחת השלטון האוסטרו-הונגרי, אז זכתה הקהילה לאמנסיפציה. גוויעתו של ענף זה במלחמת העולם השנייה, עם שליחתם של מרבית היהודים לאושוויץ, וטבח של הנותרים בידי שכניהם. הקהילה כיום, המונה רק כ- 100,000 חברים, מרוכזת בבירה בודפשט, אך עדויות לעברה המפואר עוד נותרו גם בחבל טוקאי.

בדרך לעיירה טוקאי אפשר לעצור בעיירה המקסימה מאד (
Mád), שבמרכזה שוכן בית כנסת עתיק יפהפה, שנבנה בשנת 1795. בית הכנסת מושך אליו מבקרים מכל העולם, ומשכן גם מרכז תרבות יהודית ומוזיאון קטן. כמובן שהעצירה בעיירה לא תהיה שלמה מבלי לטעום את תוצרי תעשיית היין האיכותית של המקום, המתרכזת ביינות לבנים, וליהנות מארוחה טובה באחת המסעדות הביתיות שעוד מגישות מנות הונגריות מסורתיות.
 
מורשת יהודית בהונגריה   מורשת יהודית בהונגריה
מבנה בית הכנסת בעיירה מרשים יותר מבפנים, ולאחר הביקור בו אפשר לטעום מהיין המקומי הנפלא
(צילום: גיא הרן)
 
 

יין הונגרי – לא רק טוקאי

אמנם נושא הכתבה הנוכחית והיין שזכה לפרסום הרב ביותר הוא טוקאי, אך חשוב לזכור שבהונגריה אזורי יין משובחים נוספים כדוגמת העיר וילאני ((Villány, בעלת השם העולמי כמייצרת יינות אדומים מבוססי זן הקברנה פרנק, שגדלים על אדמה וולקנית עשירה. אזור נוסף שמומלץ לטעום ולבקר הוא סומלו (Somló), שם מיוצרים יינות לבנים יבשים, בעלי גוף מלא והרבה טעם, הידועים בכינוי: "זנב הכבשה" (Juhfark).

במידה שכחלק מהביקור שלכם אתם עוברים בבודפשט (סביר להניח), מומלץ – לפני או אחרי ביקור במסעדה המעוטרת בכוכב מישלן (ויש ארבע כאלה בעיר!) – לקפוץ לבר היין קדרקה (
Kadarka), שמגיש מאות יינות שונים, כולם הונגריים.

יין הונגרי
הונגריה, כך מסתמן, היא אימפריית יין ומהווה שחקן משמעותי בשוק האירופאי והעולמי  (צילום: גיא הרן)

הונגריה היא מדינת עולם ישן, עשירה במסורת של יין ואוכל משובחים, שאמנם נעלמה מעט מהרדאר הקולינרי במהלך השלטון הקומוניסטי, אבל היום, כשלושה עשורים לאחר מכן, זה בדיוק הזמן לצאת ולטייל בה, להכיר את התרבות והמסורת המרתקת שהיא משמרת וליהנות מנופיה היפהפיים.  


 
כתבות נוספות על טיולים באזורי כרמים ויין
יין בהפתעה - עשרה מחוזות יין מעניינים
בורדו - טיול במחוז היין (צרפת)
כרמים ויין באנדלוסיה (ספרד)

דרך היין בקרפטים הקטנים (סלובקיה)
פורטו - עיר קטנה ויין בה הרבה (פורטוגל)
הכרמים של לאבו - אגם ז'נבה (שוויץ)
טעימות על דרך היין של אלזס (צרפת)
עולם היין של סיציליה (איטליה)





גיא הרןגיא הרן הוא מומחה יין ותיירות קולינרית. מזה למעלה מעשור טועם גיא יינות מרחבי העולם - מאזורי היין המוערכים וגם מאלו הפחות מוכרים, מעביר קורסים וסדנאות ועורך אירועי קידום ליינות ישראליים בארצות שונות בעולם. מוביל, מדריך ומתכנן סיורי יקבים באזורי יין בחברת וינספיריישן
ליצירת קשר עם גיא  guy@vinspiration.co.il
 

לקריאת כתבות נוספות של גיא








מספר צפיות: 1207
1081