מדריך למטייל בבודפשט
מאת: כרמית וייס


בעברית משובשת, אדיבות הונגרית ומבטא "אפריים קישוני" כבד, מודיע הדייל להדק חגורות לפני הנחיתה. מבעד לשמיכת העננים מתגלים מישורים ירוקים, מנוקדים בבתים קטנים וגגות אדומים. כשאני יוצאת מהטרמינל השמיים אפורים למדי ואני כבר מצטערת שלא הבאתי עמי יותר בגדים חמים. אך כשאנו מתקרבים ללבה של בודפשט, כמו במטה קסם הופכים השמיים כחולים, הבתים גבוהים והגגות כבר לא אדומים.


בניין הפרלמנט, בודפשט
בניין הפרלמנט בבירת הונגריה, העיר בודפשט   (צילום: dobag)


יעדי התיירות החשובים של בודפשט המוזכרים בכתבה זו (A-S) ובתי מלון מומלצים:
מלון ברסלו בודפשט ליד הרובע היהודי ואזור הבילוי | מלון הסוויטות אמרלד דאון-טאון ליד רחוב הקניות ואצי אוצה (B)
מלון ניו יורק פאלאס ליד קפה ניו יורק (I)
להגדלת המפה לחצו בפינה העליונה


באחת אני מבינה שבודפשט היא ממש לא אותה בירה מזרח אירופאית המסתתרת מאחורי ענן כבד, מסך הברזל שהפך אותה אפורה שנים כה רבות. בודפשט היא עיר תוססת, עשירה בתרבות כבדה וקלה, מסעדות מכל גווני הקשת, אוכל משובח והמוני תיירים הגודשים את הרחובות ומוסיפים לה צבע וחן. הדנובה אמנם כבר לא כחולה, וכנראה שמעולם לא הייתה, אך היא מוסיפה לעיר נופך רומנטי להפליא, על שמונת גשריה המקסימים, שכל אחד מהם מיוחד מחברו.
 
בזיליקת סנט סטפן, העיר העתיקה בבודפשט
תצפית ממצודת הדייגים על הדנובה ובניין הפרלמנט של הונגריה  (צילום: כרמית וייס)
 

כיכר וורשמרטי – צבעונית ותוססת

לעת ערב, פגישה ראשונה עם העיר בכיכר וורשמרטי (Vörösmarty tér), שמתעמלות הונגריות צעירות מוסיפות לה צבע וחן לכבודנו. דומה שכל התיירים העייפים, שחרשו מקודם את מדרחוב ואצ'י אוצה (Váci utca) המסתיים כאן, התיישבו לאכול במסעדות העוטפות את הכיכר הקטנה.
 
במרכזה של הכיכר ניצב פסלו של מיהאי וורשמארטי (Mihály Vörösmarty), מחבר ההמנון הלאומי השני של הונגריה. בצדה הצפוני של הכיכר בית הקפה הוותיק ביותר בבודפשט ז'רבו (Gerbeaud), בו נהגה לשבת גם הנסיכה סיסי לאחר הכתרתה כמלכת הונגריה בשנת 1867.
 
מתעמלות בכיכר וורשמרטי בבודפשט
מתעמלות מוסיפות צבע לכיכר וורשמרטי (צילום: כרמית וייס)


 ברירת מחדל



בודפשט  עיר של כיכרות

אם טרם ציינתי זאת, אנחנו נמצאים בצד של פשט, שיחד עם בודה הן מרכיבות את בודפשט. פשט מישורית וזרועה כיכרות ומדרחובים רבים, שהופכים את השיטוט בה למהנה במיוחד. לא הרחק מכיכר וורשמארטי נמצאת כיכר אליזבת (Erzsébet Square), שהיתה בעבר כיכר השוק, אך כיום היא מכוסה דשא וצעירים רבים הבאים לתפוס שמש או צל מתחת לעצים ולצד הבריכה הקטנה.
 
סמוך לכיכר אליזבת מתחיל אחד הרחובות המרכזיים של בודפשט, שדרות אנדרשי (Andrássy), המוליך לכיכר היפה ביותר בבודפשט – כיכר הגיבורים (Hősök tere). המונומנט המרכזי והמרשים שבמרכז הכיכר נבנה לרגל חגיגות המילניום של בודפשט, בשנת 1896, ומוצגים בו פסלי שבעת ראשי השבטים שייסדו את הונגריה במאה ה- 9 ודמויות חשובות נוספות מההיסטוריה של המדינה. במקור היו חמשת הפסלים מצד שמאל שייכים למנהיגי השושלת ההאבסבורגית, ששלטה בהונגריה באותן שנים, אך הם הוחלפו מאוחר יותר בפסלים של מנהיגים הונגרים.
 
במרכז הכיכר אנדרטה לזכרם של הגיבורים שהקריבו את חייהם למען הונגריה. מעליה מתנשא אל-על פסלו של המלאך גבריאל, האוחז בידו האחת את כתר הקדוש סטפן, מלכה הראשון של הונגריה, ובידו השנייה את הצלב שניתן לו מידי האפיפיור כהוקרה על המרת הדת בהונגריה לנצרות. מומלץ להגיע לכאן גם בלילה כשהאורות מוסיפים נופך נוסף לכיכר המרשימה.
כיכר הגיבורים בבודפשט, הונגריה
כיכר הגיבורים, ארבעה עשר פסלי הגיבורים של הונגריה   (צילום: כרמית וייס)
 

בודפשט - עיר של אומנות

משני צדי כיכר הגיבורים שני מוזיאונים: המוזיאון לאומנויות (Museum of Fine Arts) וארמון האומנויות (Palace of Art), שעם ציורי הקיר בחזית אכן נראה כמו ארמון. ממזרח לכיכר הגיבורים משתרע הפארק העירוני של בודפשט, שבו אטרקציות רבות לתיירים ובמיוחד למשפחות עם ילדים.
על הפארק העירוני בכתבה בודפשט, כן לילדים
 
ההונגרים גאים מאוד במרכז האומנויות החדש של בודפשט (Palace of Arts) שנפתח בשנת 2005. המקום מכונה MUPA, קיצור שמו ההונגרי: מֻוביסָטֶק פאלוֹטאיה (Művészetek Palotája), וכך גם קל להבדילו מהמוזיאון בעל השם הדומה בכיכר הגיבורים. במרכז המפואר ורחב הידיים מתקיימים קונצרטים, הופעות מוסיקה קלה ומחול, כל אחת באולם ייעודי עבורה. אולם הקונצרטים מתפאר בעוגב הגדול ביותר באירופה. צמוד למרכז מוזיאון לודוויג (Ludwig Museum) לאומנות מודרנית, כך שאחרי ביקור כאן – אתם אנשי תרבות לכל דבר...

כדאי לעקוב אחר תוכנית המופעים ולחפש מופע מתאים לטעמכם בזמן ביקורכם בבודפשט. מחיר כרטיס 2,000-4,000 (35-70 ₪), בהחלט סביר לכיס ישראלי. יש גם מופעים לילדים במחיר זול עוד יותר.
איך מגיעים: ארבעה קילומטרים מדרום למרכז בודפשט, בצד פשט של גשר לגימניוסי (Lágymányosi híd).
 
אולם הקונצרטים בבודפשט
אולם הקונצרטים במרכז האומנויות והאורגן הגדול ביותר באירופה (צילום: כרמית וייס)
 

בית האופרה – גם אם אינכם חובבי אופרה

להשלמת החלק התרבותי מומלץ בחום לבקר בבית האופרה המרשים של בודפשט. אם אתם חובבי אופרה או בלט אתם מוזמנים לקנות כרטיסים למופע, אך גם אם לא, הביקור בבניין הוא חוויה מרשימה. הבניין המפואר בנוי בסגנון נאו-רנסאנס והוא נחשב מהמפוארים בעולם ובעל אקוסטיקה מצוינת. בניין האופרה נחנך בקיץ 1884 בנוכחותו של הקיסר פרנץ ג'וזף ואשתו אליזבת (סיסי). עבורם נבנה תא מיוחד ביציע, שהיה שמור רק לבית המלוכה, ומספרים שסיסי הרבתה להגיע אליו ללא בעלה. מאז שאין מלוכה בהונגריה משמש התא רק את הנשיא, ראש הממשלה ואורחיהם.
 
סיורים בבניין האופרה מתקיימים כל יום בשעות 15:00 ו- 16:00 במספר שפות, בהן גם אנגלית. אסור לצלם במהלך הסיור, אלא אם כן קניתם כרטיס מיוחד וקיבלתם צמיד ליד המצלמת. בתוספת תשלום קטנה ניתן לחזות במופע קצר של זמר אופרה חביב ולקבל מושג אופרה הונגרית מהי. לפני שאתם מגיעים כדאי לוודא מראש שהסיור אכן מתקיים בטלפון 13328197 או מייל latogatas@operabal.com (לעיתים מתבטל בשל חזרות).
איך מגיעים: שדרות אנדרשי (Andrássy) 22, פשט.
 
בניין האופרה בבודפשט
אולם האופרה של בודפשט, מהמפוארים בעולם  (צילום: כרמית וייס)
 
לפני הביקור באופרה (או אחריו) אני ממליצה על מסעדת קפה ניו יורק, אחת המסעדות היפות והמפוארות בעולם, הנמצאת במרחק הליכה (כקילומטר) מהאופרה. אל המסעדה צמוד מלון ניו יורק פאלאס (Anantara New York Palace Budapest) – מלון 5 כוכבים מפואר, שישלים את התחושה שאתם בני אצולה במאה ה- 19. 
כתבה על מסעדות בודפשט  |  מקומות לינה נוספים בקרבת בית האופרה

קפה ניו יורק, בודפשט 
קפה ניו יורק, לאכול בתוך ארמון מפואר (צילום: כרמית וייס)

מלון ניו יורק, בודפשט, הונגריה
מלון ניו יורק פאלאס
  מלון 5 כוכבים מפנק בבניין מהמאה ה- 19

בניין הפרלמנט בבודפשט

עוד בניין מפואר שכדאי לבקר בו הוא בניין הפרלמנט ההונגרי, השוכן על גדות הדנובה של פשט, בין גשר השלשלאות לגשר מרגיט. מבחוץ נראה המבנה המיוחד כמו ארמון מסרטי וולט דיסני, שכיפתו מתנשאת לגובה רב המשמעות של 96 מטרים (896 היא שנת יסודה של הונגריה), כגובהה של בזיליקת סנט סטפאן. עם בנייתו נחלק בית הנבחרים ההונגרי לבית עליון (אצולה) ותחתון (העם) ולכן הוא נבנה משני אגפים סימטריים לחלוטין. כיום בהונגריה רק בית נבחרים אחד, אותו משמש בית הנבחרים העליון לשעבר. סיורים מודרכים מתקיימים כל יום במספר שפות, כולל אנגלית ועברית.
 
הפרלמנט של הונגריה בבודפשט
בניין הפרלמנט, שני בתי נבחרים סימטריים (צילום: כרמית וייס)
 
הפרלמנט בבודפשט
הכניסה המפוארת לבניין הפרלמנט והכיפה המתנשאת לגובה 96 מטרים (צילום: כרמית וייס)

 
בניין הפרלמנט היה הזוכה הראשון בתחרות לבחירת הדגם לבניין. לצדו נמצאים גם הזוכים במקום השני  כיום משרד החקלאות, ובמקום השלישי  כיום המוזיאון האתנוגרפי. בסביבתו הקרובה עוד מספר בניינים מרשימים נוספים, בהם בניין הטלביזיה לשעבר והבנק הלאומי. נחמדות במיוחד הן המזרקות האינטראקטיביות בכיכר השחרור (Szabadsag ter). הן בנויות בצורת מלבן וכאשר מתקרבים אליהן הן פוסקות מלהתיז, כך שניתן להיכנס ולצאת – שעשוע נחמד לימי הקיץ החמים, המושך ילדים ואף מבוגרים רבים. 
 
מזרקות כיכר השיחרור בבודפשט
 ילדים משתעשעים במזרקות האינטראקטיביות של כיכר השחרור (צילום: כרמית וייס)
 



להשקיף על בודפשט מגבעת גלרט

עד עכשיו סיירנו רק בצד של פשט, בעוד גבעת גלרט וטירת בודה משקיפות עלינו מלמעלה. עתה נעבור לצד של בודה ונעלה לשתיים הללו לתצפית נפלאה על העיר כולה. גבעת גלרט (Gellért-hegy) משקיפה מגובה 235 מטר על נהר הדנובה והעיר כולה, בין גשר אליזבת לגשר השחרור. היא נקראת על שמו של הבישופ, אותו גלגלו עובדי אלילים מראש הגבעה בתוך חבית אל מותו (1044). שליטי בית האבסבורג בנו בראש הגבעה מצודה – סיטדלה (Citadella), לאחר ההתקוממות הכושלת של ההונגרים בשנת 1848. במלחמת העולם השנייה ובהתקוממות של שנת 1956, ירו הרוסים על העיר מהמצודה.

בראש הגבעה ניצב פסל החירות – אשה ובידה ענף דקל, שהציבו הסובייטים לציון ניצחונם במלחמת העולם השנייה. זהו הפסל הסובייטי היחיד שהושאר בעיר, בעוד כל חבריו הועברו לגן הפסלים, אם כי גם ממנו הוסרו כל הסממנים הסובייטיים. אל הגבעה ניתן להגיע במספר שבילי הליכה או עם כביש המטפס אליה.
 
 פסל החירות על גבעת גלרט
 פסל החירות על גבעת גלרט, היחיד ששרד מהתקופה הקומוניסטית (צילום: כרמית וייס)
 

רובע הטירה של בודה

לאחר פלישת המונגולים להונגריה במאה ה- 13, הורה המלך בלה הרביעי לבנות חומה מסביב לבודה. מאז הורחבה הטירה מספר פעמים ואף נבנה בה הארמון המלכותי, שכיום שוכנות בו הגלריה הלאומית, הספרייה הלאומית ומוזיאון ההיסטוריה. כנסיית מתיאש (Matthias Church / בהונגרית Mátyás) המתנשאת במרכז רובע הטירה נבנתה עוד בימיו של המלך בלה הרביעי, אך היא הורחבה ושופצה מאז פעמים רבות. שמה ניתן לה על שמו של המלך מתיאש שתרם רבות להרחבתה. רבים ממלכי הונגריה הוכתרו ונישאו בכנסייה, בהם גם המלך מתיאש שנישא בה פעמיים (יש הטוענים שמשום כך היא נקראת על שמו).
 
כנסיית מתיאש במרכז רובע הטירה
כנסיית מתיאש במרכז רובע הטירה (צילום: כרמית וייס)

 
מצודת הדייגים נבנתה לכבוד חגיגות המילניום (1896) בסגנון נאו-גותי מצועצע מעט. היא לא נועדה להגנה, אלא ליופי וכנקודת תצפית. שמה ניתן לה על שמה של גילדת הדייגים שמימנה את הקמתה. שבעת המגדלים שלה מסמלים את שבעת השבטים ההונגרים שהתיישבו כאן. אל רובע הטירה ניתן להגיע במדרגות או עם קרונית (Sikló), מכיכר אדם קלארק (Clark Ádám tér) שליד גשר השלשלאות, או עם אוטובוס מספר 16.
 
תצפית ממצודת הדייגים
תצפית ממצודת הדייגים על הדנובה ובניין הפרלמנט (צילום: כרמית וייס)
 

גם להונגרים יש מלחמות

בית החולים בסלע (Sziklakórház) הוא בונקר תת-קרקעי, שנבנה מתחת לרובע הטירה. לקראת סוף מלחמת העולם השניה התקרבו הסובייטים לבודפשט ובית החולים התת קרקעי נכנס לפעולה. הוא שימש שוב בעת המרד ההונגרי של שנת 1956 והיה בכוננות בכל ימי המלחמה הקרה. 80 דמויות שעווה, שנראות אמיתיות להחריד, מדמות פצועים, אחיות ורופאים, וביחד עם המכשור מאותם ימים מציגות תמונה מוחשית למדי.

כמי שאך לפני עשרים שנה חבשה את מסיכות האב"כ המוצגות שם, דווקא שאבתי תקווה ממה שקרה באירופה רק לפני כמה עשרות שנים ומהשקט והביטחון השוררים שם עכשיו. 
ניתן להיכנס רק בסיור קבוצתי הנערך כל שעה (אנגלית לפי הצורך) ונמשך כשעה. יש להתלבש חם כי קר מאוד למטה.
 
בית החולים בסלע ששימש במלחמת העולם השנייה ובמרד של 1956
בית החולים בסלע ששימש במלחמת העולם השנייה ובמרד של 1956 (צילום: כרמית וייס)
 

קניות, קניות, קניות בבודפשט

קניות הן ממש לא התחום שלי בטיולים, אבל אל שוק הפשפשים אֶצֶ'רי (Ecseri) אני ממליצה להגיע גם אם אינכם חובבי קניות ועתיקות. שיטוט בין הפריטים העתיקים יותר ועתיקים פחות, המציגים חתיכת היסטוריה, הוא חוויה מרתקת. השוק פתוח בימי ב'-ו' (8:00-16:00), ימי שבת (6:00-15:00), ימי א' (8:00-13:00). נמצא 13 קילומטר ממרכז העיר, ברחוב Nagykőrösi út 156, אליו ניתן להגיע עם אוטובוס 54 מכיכר Boráros.
 
אם אתם חובבי עתיקות תמצאו עניין בריכוז החנויות של רחוב פולק מיקשה (Falk Miksa), אבל כאן המחירים כבר לא זולים.
 
שוק הפשפשים בבודפשט
שוק הפשפשים אצ'רי, לא רק לחובבי עתיקות (צילום: כרמית וייס)
 

למי שלא יכולים בלי הרשתות הבינלאומיות, שאת רובן כבר יש לנו גם בארץ, אני ממליצה להגיע למדרחוב וואצ'י אוצ'ה (Váci utca). גם אם אינכם מחובבי הקניות כדאי להגיע ולהתפעל מהבתים העתיקים, המוני האדם הממלאים את המדרחוב ובתי הקפה הרבים הגולשים אל הרחוב.
 
אל השוק המקורה של בודפשט, הנקרא מרקט הול (Market Hall), כדאי להגיע ולו בשל החוויה האתנית. בנוסף לתיירים, כאן עורכים מקומיים רבים את קניותיהם ולכן המחירים בחנויות קומת הקרקע מצוינים, אם חשקה נפשכם בגבינות, נקניקים, ירקות, פירות והמון פפריקה. בקומה השנייה מזכרות לתיירים, גם אם לא זולות במיוחד, ותוכלו גם לאכול כאן במחיר סביר. השוק נמצא ליד גשר השחרור (Szabadság híd), בצד של פשט.
 
אם אתם מחפשים מתנות מקוריות ואיכותיות, אני ממליצה בחום להגיע ליריד גוֹז'דֻו באזאר (Gozsdu Bazaar), שמזכיר את האיכות, המקוריות והניחוח של נחלת בנימין שלנו. היריד מתקיים בימי ראשון של קיץ (אפריל-ספטמבר), בשעות 10:00 עד 18:00, בסמטאת גודז'ו (Gozsdu) שבמרכז הרובע היהודי, בקרבת בית הכנסת הגדול ברחוב דוהני.
מידע נוסף בכתבה על הרובע היהודי בבודפשט
 
השוק המקורה בבודפשט,
השוק המקורה של בודפשט, חוויה אתנית ומזכרות (צילום: כרמית וייס)
 

סיורים מודרכים בבודפשט

אפשרות מצוינת לתור את העיר היא באחד מהסיורים הרכובים. הסיור של Hop on Hop off יוצא מכיכר אליזבת ועוצר ב-11 נקודות שונות בעיר, בחלק של בודה (גבעת גלרט, טירת בודה) ופשט (הפרלמנט, האופרה, כיכר הגיבורים, בית הכנסת הגדול ועוד). בכל אחת מהנקודות אפשר לרדת, לסייר ולחזור ולעלות לאוטובוס הבא.
 
האטרקציה העכשווית בבודפשט היא הסיור המודרך באוטובוס האמפיבי Riveride. מראה האוטובוס המזנק לנהר הדנובה וממשיך ו"שוחה" לו להנאתו במים, הוא אחת מהאטרקציות המצולמות ביותר בבודפשט. תחילתו של הסיור בכיכר רוזוולט (Roosevelt ter) והוא עובר ליד כמה מהאטרקציות החשובות של בודפשט (הפרלמנט, בזיליקת סנט. סטפאן, בית הכנסת הגדול, בניין האופרה, כיכר הגיבורים), עד שהוא נכנס למים מול האי מרגיט ושט עד גשר השלשלאות.
 

האוטובוס האמפיבי בתצוגת תכלית, מומלץ לצפות עד הסוף, אז "מזנק" האוטובוס למים 
 

מידע חיוני למבקרים בבבודפשט

לא מומלץ להיכנס לבודפשט עם רכב. החנייה יקרה, רבים מהרחובות סגורים לתנועה (מדרחוב) או חד-סטריים וממש לא שווה להסתבך. בעיר ארבעה קווי מטרו, חשמליות, טרולי-באס ואוטובוסים, וכן רכבת פרברים (HÉV) שתיקח אתכם גם אל היעדים התיירותיים שבסביבת העיר. גם שייט על הדנובה היא דרך מצוינת להגיע ממקום למקום, ויעידו על כך עשרות הספינות החולפות או חונות ללילה במזחים של הדנובה.
קנייה של בודפשט קארד (Budapest Card) משתלמת לשוהים בעיר מספר ימים. היא מעניקה נסיעה חינם בתחבורה הציבורית (כמה נוח שאפשר פשוט לשלוף את כרטיס הקסמים), הנחות או כניסה חינם למוזיאונים, סיורים מודרכים, מסעדות, מופעים, ספא ואטרקציות תיירותיות רבות. ילד עד גיל 14 אינו נדרש לקנות כרטיס, אם הוא מלווה על ידי מבוגר בעל כרטיס, והכרטיס תקף ל-48 או 72 שעות.

תצפית מגבעת גלרט
תצפית מגבעת גלרט, נפלא לזוגות רומנטיים (צילום: כרמית וייס)
 

בתי מלון מומלצים במרכז בודפשט וברובע היהודי

מלון ברסלו בודפשט (Barceló Budapest) הוא מלון 4 כוכבים חדיש ומודרני, הממוקם על הגבול בין רובע 7 (הרובע היהודי ואזורי הבילוי והקניות הטרנדיים) לרובע 6 (בניין האופרה, שדרות אנרדאשי, כיכר הגיבורים, מרחצאות סצ'׳יני, גן החיות והקרקס). המלון מציע חדרים גדולים וממוזגים, היכולים להתאים לזוגות ומשפחות, מסעדה, בר, חדר כושר וארוחות בוקר טובות.

מלון הסוויטות אמרלד דאון-טאון (Emerald Downtown Suites) הוא מלון של סוויטות ודירות קטנות, הממוקם בין בית הכנסת הגדול שברובע היהודי, לבין רחוב הקניות ואצי אוצה ונהר הדנובה. בחלק מהיחידות יש מטבח (יש לוודא מראש), אבל ניתן לאכול ארוחת בוקר גם במסעדת המלון. החדרים חדישים וממוזגים, יש חדר כושר וסאונה, והניקיון למופת.

מלון מומלץ ברובע היהודי, ליד בית הכנסת בבודפשט
מלון ברסלו בודפשט, מיקום מנצח בין הרובע היהודי לאטרקציות החשובות של בודפשט

מלון דירות בבודפשט
מלון הסוויטות אמרלד דאון-טאון, קרוב לבית הכנסת הגדול, רחוב הקניות ונהר הדנובה

כתבות נוספות על בודפשט והאזור

* הכותבת הייתה אורחת לשכת התיירות של הונגריה.
 

כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר