סיור ברובע היהודי של בודפשט
מאת: כרמית וייס
בסיור באתרי הרובע היהודי בבודפשט אני מרגישה כמי ששבה הביתה. אגי, המדריכה דוברת העברית, מכירה כל אדם שלישי אותו אנו פוגשים ברובע. הגברת החביבה מדוכן המתנות בכניסה לבית הכנסת הגדול מעניקה לי מתנה קטנה, סתם כך כי מצאתי חן בעיניה. בפעם הראשונה אני מרגישה איך זה להיות חלק ממיעוט בארץ זרה. החיבור בין האנשים הוא מיידי וחם, בלתי אמצעי כמעט.
חזית בית הכנסת הגדול ברחוב דוהני, העין לא מפסיקה להתפעל (צילום: florin1961)
אתרים ברובע היהודי של בודפשט המוזכרים בכתבה זו (A-D) ובתי מלון קרובים:
מלון כשר - מלון סילבר קראון (E), מלון ברסלו בודפשט
להגדלת המפה לחצו בפינה העליונה
כמעט שאין תייר בבודפשט הפוסח על ביקור בבית הכנסת הגדול ברחוב דוהני, הנמנה על רשימת עשרת אתרי התיירות המובילים בעיר. בטוח שאין ישראלי הפוסח על ביקור שכזה. אך לפני שאקח אתכם לביקור ברובע היהודי, אתריו ואנשיו המרתקים, בואו נעשה היכרות קצרה ומתומצתת עם תולדות יהודי הונגריה, הקהילה היהודית וזרמי היהדות הייחודיים שלה.
פנים בית הכנסת הגדול של בודפשט - מפואר, מרשים ומרגש (צילום: mehdi33300)
תולדות יהודי הונגריה – בקיצור נמרץ
יהודים הגיעו להונגריה כבר במאה הראשונה ביחד עם הרומאים שכבשו את האזור. שנים רבות לאחר מכן, תחת שלטון האימפריה האוסטרו-הונגרית, שגשגה הקהילה היהודית וזכתה לשוויון זכויות מלא. בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20 התחזק מעמדם של היהודים, אך במקביל החלה להתעורר אנטישמיות.
במלחמת העולם הראשונה איבדה הונגריה כשליש משטחה ולמעלה ממחצית מאוכלוסייתה, והדבר עורר תגובות לאומניות קשות. יהודים רבים הואשמו בשיתוף פעולה עם הממשל הסוציאל-קומוניסטי, שבראשו עמד עיתונאי יהודי בשם בלה קון, שנתפס כאשם במפלתה של הונגריה. המשטר שקם ב- 1919, בראשותו של מיקלוש הורטי, שאף להגביל את השתלבות היהודים בחברה ההונגרית.
הוטלו הגבלות על כניסת יהודים לאוניברסיטאות (נומרוס קלאוזוס) ובהדרגה בוטל שוויון הזכויות ליהודים. הציונות לא נקלטה בהונגריה אלא בקרב שכבה קטנה מאוד של משכילים. אמנם בנימין זאב הרצל הוא יליד בודפשט, אך הזדהותם הלאומית של המשכילים ההונגרים הייתה עם העם ההונגרי, ואילו החרדים התנגדו לציונות מטעמים דתיים.
בתקווה להשיב לעצמה את השטחים שאבדו הצטרפה הונגריה למדינות הציר שלחמו לצד גרמניה במלחמת העולם השנייה. בשנת 1941 חיו בהונגריה 725 אלף יהודים. בזמן השואה נרצחו מרבית יהודי הונגריה. למעלה מ-400 אלף מצאו את מותם באושוויץ. למעלה מ-100 אלף נוספים מצאו את מותם במחנות ריכוז ועבודה, בצעדות מוות או בפרעות הפשיסטים ההונגרים בראשות אנשי מפלגת צלב החץ. אנשי היישוב העברי בארץ ישראל ניסו לסייע במשלוח צנחנים, אך הניסיון כשל והביא למיתוס הגבורה של חנה סנש, שנכלאה, עונתה והוצאה להורג בבודפשט.
בית הכנסת הגדול ברחוב דוהני, מאתרי התיירות המובילים של בודפשט (צילום: castenoid)
קהילות היהודים בהונגריה
לאחר מלחמת העולם השנייה, בימי השלטון הקומוניסטי בהונגריה, נאסרה כל פעילות דתית ונאסרו פעילות ציונית, חינוך יהודי וקיומם של טקסים דתיים. עם תום השלטון הקומוניסטי בשנת 1989 חזרה גם הקהילה היהודית לפעול בצורה גלויה, עם מוסדות קהילה מפותחים ומרכז קהילתי (JCC) שבו מתקיימים חוגים, שעורי עברית, הפעלות לילדים, סרטים ואפילו חדר כושר ובריכת שחייה יש בו.
בנוסף לכך יש בבודפשט בתי ספר, גנים ותנועות נוער יהודיים, סמינר לרבנים, מסעדות וחנויות כשרות. בבודפשט 22 בתי כנסת פעילים, שרובם משתייכים לזרם הנאולוגי. כיום חיים בהונגריה על פי הערכות זהירות 60 אלף יהודים, על פי הערכות אחרות 100 אלף יהודים (במפקדי האוכלוסין בהונגריה אין דרישה להצהיר על דת, היהודים רובם ככולם דוברי הונגרית ולפיכך אינם נספרים כמיעוט אתני).
כל שנה בימי סוף הקיץ מארגנת הקהילה היהודית את הפסטיבל היהודי של בודפשט, אירוע המקבץ אליו אומנים וקהל רב ומפיח חיים ברובע היהודי. האירוע מדגים את כוחה הרב של הקהילה ואת זיקתה ליהדות, למרות שרוב אנשיה הם חילונים.
בית כנסת האורתודוקסי קזינצי, עדיין משמש את הקהילה האורתודוקסית הקטנה (צילום: Hilda Weges)
זרמים ביהדות הייחודים להונגריה
יהודים רבים הגיעו להונגריה משני כיוונים שונים: ממדינות מרכז ומערב אירופה וממזרח – בעיקר מגליציה. בעוד הבאים מן המערב נטו להתרחק מהמסורת ושאפו להשכלה ולהשתלבות בחברה הלא-יהודית, הבאים מגליציה הקפידו על שמירת תורה ומצוות. על רקע זה ניטש מאבק בין שתי הקבוצות על אופי בתי הכנסת, הקהילה, הרבנות והחינוך. בקונגרס יהודי הונגריה שהתכנס בשנת 1868, התגלעו חילוקי דעות בין הזרם החרדי לזרם הנאולוגי, ששאף להשתלב בחברה ההונגרית. בעקבות כך פרשו החרדים והקימו ארגון עצמאי משלהם.
מאז היו יהודי הונגריה מאורגנים בשלוש קהילות:
קהילה אורתודוקסית – חרדים שומרי מצוות (30%).
קהילה נאולוגית – דגלה בהשתלבות במוסדות המדינה ובחברה, בידידותיות כלפי הקהל היהודי שהפך לחילוני בחיי היום-יום, בהנהגת שינויים בסדרי בתי הכנסת ותפילה בשפת המדינה (65%).
קהילת סטטוס-קוו אנטה – אנשיה לא שללו מודרניזציה בחיים מחוץ לבית הכנסת, אך לא רצו שינוי בפולחן הדתי המסורתי ולא רצו להזדהות עם שני הזרמים הגדולים (5%).
קהילות נאולוגיות (מלשון: תאולוגיה חדשה) מצויות רק בהונגריה ובשטחי הממלכה ההונגרית לשעבר (טרנסילבניה, סלובקיה, אוקראינה הסובקרפטית, קרואטיה ועוד). הן משתייכות לקצה השמרני של תנועת הרפורמה ביהדות. רוב יהודי הונגריה בעת החדשה וגם כיום משתייכים לזרם זה.
חזית בית הכנסת הנאולוגי ברחוב דוהני, המכונה "בית הכנסת הגדול" - תפילות בשפה ההונגרית (צילום: כרמית וייס)
הרובע היהודי של בודפשט
הרובע היהודי בבודפשט, בו התגוררו מרבית יהודי בודפשט בעבר ועדיין מתגוררים בו יהודים רבים, הוא חלק מהרובע השביעי של בודפשט, בצד של פשט. בתים רבים ברובע הם במצב של הזנחה ועזובה, אחרים שופצו והם היום בתי דירות מודרניים ואחרים כבר נהרסו.
בתחומי הרובע היהודי ריכזו הגרמנים, שפלשו להונגריה במרץ 1944, את מרבית יהודי הונגריה שנותרו בחיים. בגטו היהודי הצטופפו 60-70 אלף איש שהתגוררו ב- 4,000 דירות, בשטח של שלושה על שבעה רחובות שנתחם בגדר וחומה. הגטו פעל רק כשלושה חודשים, מנובמבר 1944 עד ינואר 1945, ומרבית יושביו שנשלחו למחנות ההשמדה רק לקראת סופה של המלחמה, נותרו בחיים. רחוב דוהני, בו שוכן בית הכנסת הגדול, סימן את קצהו של הגטו היהודי.
בתי מלון ודירות ברובע היהודי של בודפשט (רובע 7)
בית ברובע היהודי, ישן מתערבב בחדש (צילום: כרמית וייס)
בית הכנסת הגדול – השני בגודלו בעולם
בית הכנסת ברחוב דוהני (Dohány utcai zsinagóga), הידוע גם בכינויו בית הכנסת הגדול, הוא ללא ספק האתר היהודי הבולט ביותר של בודפשט. כאחד מאתרי התיירות החשובים בבודפשט, הוא מזמין אליו מבקרים רבים בכל יום, יהודים ושאינם יהודים.
בית הכנסת הגדול ביותר באירופה והשני בגודלו בעולם (מחוץ לישראל), לאחר בית הכנסת עמנואל בניו-יורק, משמש את הקהילה הנאולוגית בעיר. 3,000 איש יכול להכיל בית הכנסת, חציים גברים וחציים נשים. בכל ימות השנה יושבים הגברים בשתי השורות המרכזיות ואילו הנשים יושבות בשתי השורות הצדדיות. רק בחגי ישראל יושבות הנשים ביציע.
בית הכנסת נפתח בשנת 1859 והוא נבנה בסגנון מורי, המאופיין בקשתות ועיטורים החוזרים על עצמם. מבחוץ מצופה בית הכנסת כולו באריחה קרמיקה צבעוניים. בחזית המרשימה מתנשאים לגובה 43 מטר שני מגדלים, ובראשם כיפות דמויות בצל.
בית הכנסת הגדול ברחוב דוהני, השני בגודלו בעולם (צילום:badahos)
בתוך בית הכנסת, שתוכנן בידי אדריכל אוסטרי, ניתן להבחין באלמנטים רבים שהושאלו מהנצרות. אחד מהם הוא העוגב אותו הוסיפו המתכננים כדי ליצור אווירה שמחה יותר בבית הכנסת. כנהוג בבתי הכנסת של התנועה הנאולוגית, הבימה היא בחזית בית הכנסת ולא במרכזו. השפה ששימשה לתפילות, כמנהג הנאולוגים, היא השפה המקומית – הונגרית. מקהלת בית הכנסת היא מקהלה מעורבת של נשים וגברים גם יחד, כמנהג הנאולוגים.
בבית הכנסת 25 ספרי תורה, שכמחציתם נאספו מבתי כנסת אחרים בהונגריה שלא שרדו. גם את בית הכנסת הגדול תכננו הגרמנים לפוצץ, אך למרבה המזל הגיעו הרוסים לעיר יומיים קודם למועד המתוכנן. בשנות התשעים עבר בית הכנסת שיפוץ נרחב בעלות של 10 מיליון דולר, שרובם התקבלו ממשלת הונגריה. גם תורמים פרטיים השתתפו במימון, ובראשם שני יוצאי הונגריה מפורסמים – אסתי לאודר וטוני קרטיס. כניסה לבית הכנסת ולמוזיאון עולה 2,000 פורינט למבוגר, 850 פורינט לסטודנט וחינם לילד עד גיל 10. אם רוצים לצלם יש להוסיף עוד 500 פורינט.
סיור של דקה בבית הכנסת הגדול ובמיצגים שבחצרו
בית קברות ואתר הנצחה
בחצר שבין בית הכנסת הגדול למוזיאון היהודי קבורים 2,281 מיהודי הגטו שנפטרו בחורף הקר של 1944-1945. הם קבורים בעשרים וארבעה קברי אחים. למרות שלא קוברים יהודים בבית כנסת, לא היתה ברירה אלא לקבור אותם בשטח היחיד שהיה פנוי.
"עץ החיים" הוא שמה של אנדרטת זיכרון לנספים בשואה, המדמה ערבה בוכייה שאם הופכים אותה מתקבלת מנורה בעלת שבעה קנים. על כל עלה חרוט שמו של אחד הנספים שביקש תורם כלשהו להנציח. על העלה הלפני אחרון בכל ענף חרוט מספר, המדמה את המספר הנהוג בבתי הקברות היהודיים בהונגריה. גם כיום יכול כל אדם להרים תרומה ופעם בשנה נערך טקס בו מוסיפים עלים לעץ.
אנדרטת הזיכרון, ערבה בוכייה שהופכת למנורה בעלת שבעה קנים (צילום: כרמית וייס)
לצד עץ החיים יד זיכרון לחסידי אומות עולם שפעלו בהונגריה להצלת יהודים בשואה, ובראשם:
ראול ולנברג (Raoul Wallenberg), איש עסקים שפעל כדיפלומט שבדי להנפקת אלפי דרכוני חסות שבדיים ליהודי בודפשט, הקים רשת בתי מחסה בחסות הכתר השבדי כמקלט בטוח ליהודים, הפעיל לחצים שונים על בכירים נאצים והונגרים לעצירת משלוחי יהודים לאושוויץ, ואף התעמת עם אנשי אס-אס ובלם בגופו גירוש של יהודים, ובכך הציל עשרות אלפים מיהודי הונגריה. בתי המחסה של ולנברג נמצאים ברחוב הנושא כיום את שמו ברובע השמיני.
קארל לוץ (Carl Lutz), סגן הקונסול השוויצרי בבודפשט, שסייע לעלייתם לארץ של 10,000 ילדים וצעירים יהודים, סיפק מסמכי חסות והציל ממות עשרות אלפי אחרים, ופעל להבאת הנעשה במחנות ההשמדה לידיעת ממשלות המערב. אנדרטה לזכרו מוצבת ברחוב Dob utca בגטו היהודי לשעבר.
ג'ורג'ו פרלסקה (Giorgio Perlasca), איטלקי שהתחזה לדיפלומט ספרדי והנפיק דרכונים ומסמכי הגנה לחמשת אלפים מיהודי בודפשט.
אנג'לו רוטה (Angelo Rotta), בישוף איטלקי, נציג מדינת הותיקן בבודפשט, שסיפק מסמכים מזויפים ליהודים והציל 15 אלף יהודים.
אנדרטה לזכרו של חסיד אומות עולם קארל לוץ ברובע היהודי של בודפשט
המוזיאון היהודי של בודפשט
תיאודור הרצל בכבודו ובעצמו נולד בבית שליד בית הכנסת ברחוב דוהני. באותו מקום נמצא כיום המוזיאון היהודי. המוזיאון מורכב מארבעה חללים שכל אחד מהם מציג היבט אחר של החיים היהודיים בהונגריה. הראשון מציג חפצי יודאיקה ששימשו בשבתות, השני נושאו חגים יהודיים, השלישי מציג את חיי היום יום של היהודים ואילו האחרון מציג את שואת יהודי הונגריה. חפצי היודאיקה שבתצוגה נאספו מכל רחבי אוסטרו-הונגריה לשעבר. הכיכר הקטנה שמול בית הכנסת נקראת כיכר הרצל (Herzl Ner).
בית הקברות לאנשי הגטו היהודי בחצר בית הכנסת הגדול (צילום: כרמית וייס)
מלון כשר בבודפשט
מלון סילבר קראון (Silver Crown Hotel) הוא מלון דירות הממוקם במרחק 400 מ' מבית הכנסת הגדול ובמרחק דומה גם מבית חב"ד. הוא מציע אפשרות להזמנת 3 ארוחות כשרות ביום, ודירות המצוידות במטבח קטן, כולל דירות היכולות להתאים למשפחות. המקום פשוט אבל נקי מאד והצוות אדיב ושירותי.
בית הכנסת האורתודוקסי בבודפשט
בית כנסת האורתודוקסי של הרובע היהודי נקרא קזינצי (Kazinczy), על שם הרחוב בו הוא שוכן (מספר 29-31). חזיתו הנאה, הבנויה לבנים אדמדמות בסגנון אר-נובו, אינה בולטת לעוברים ברחוב, אך כדאי להתעכב ולהביט על המוטיבים היפים שלה. בימי המלחמה שימש בית הכנסת כאורוות לסוסיהם של הגרמנים, אך הוא שופץ מכספי הממשלה ותורמים וכיום הוא בית הכנסת של הקהילה האורתודוקסית הקטנה בעיר, המונה כמאה משפחות. כתיירים תצטרכו לשלם דמי כניסה בסך 800 פורינט.
בחצר בית הכנסת פועלת מסעדה כשרה, מסעדת חנה (Hanna). מסעדה כשרה נוספת, מסעדת כרמל, נמצאת בסמוך. ברובע היהודי עוד מספר מסעדות כשרות, פיצריה כשרה, אטליז כשר וחנות מכולת, בה תוכלו, גם אם אינכם שומרי כשרות, לקנות את המוצרים המוכרים מהבית, כמו שקדי המרק של אוסם, חומוס ואפילו מילקי.
בית הכנסת האורתודוקסי קזינצי - חזיתו הנאה, הבנויה לבנים אדמדמות בסגנון אר-נובו,
אינה בולטת לעוברים ברחוב, אך כדאי להתעכב ולהביט על המוטיבים היפים שלה (צילום: Sanga Park)
בית הכנסת רומבאך
בית הכנסת ששימש בעבר את הקהילה הקטנה של זרם סטוס קוו אנטה (Status Quo Ante), נמצא ברחוב רומבאך (Rumbach) ברובע היהודי, אך הוא אינו פעיל כיום. חזיתו מרשימה במיוחד והיא שואבת מוטיבים רבים מהסגנון האסלאמי, אך הארכיטקט אוטו ואגנר (Otto Wagner) היה דווקא אוסטרי. שני המגדלים בחזית מזכירים מאד צריחי מסגדים (מינרט).
בית הכנסת נבנה בשנת 1872 וסימני הגיל ניכרים בו היטב, מכיוון שמלבד החזית הוא עדיין לא שופץ. למרות זאת פנים בית הכנסת מרשים ביותר, בצורתו המתומנת ובכיפתו הגבוהה (יש האומרים בהשפעת כיפת הסלע), ונותר רק לדמיין כיצד הוא נראה בימים טובים יותר. מעת לעת מתקיימים במקום מופעים ותערוכות, בעיקר בימי הפסטיבל היהודי של בודפשט. דמי הכניסה של 500 פורינט.
בית הכנסת רומבאך, שני המגדלים מזכירים צריחי מסגדים (צילום: Sanga Park)
היריד ברובע היהודי של בודפשט
אם אתם מחפשים מתנות מקוריות ואיכותיות, אני ממליצה בחום להגיע ליריד גוֹז'דֻו בזאר (Gozsdu Bazaar), יריד מקסים המתקיים במרכז הרובע היהודי, בקרבת בית הכנסת ברחוב דוהני. היריד מזכיר את האיכות, המקוריות והניחוח של נחלת בנימין שלנו. הדמיון אינו מקרי – הבחור היהודי שיזם ומפעיל את היריד המקסים הזה הביא את הרעיון היישר מתל-אביב. אם תהיתם על מקורו של השם המוזר גוז'דו, הוא על שם מתחם הבניינים שבצלם מתקיים היריד.
האומנים המציגים ביריד מתחלפים בכל שבוע, וזו סיבה טובה למקומיים להגיע ולבלות במקום, כמו גם לתיירים השוהים יותר משבוע לחזור אליו. ביום בו אני ביקרתי במקום מצאתי כמות מרשימה של דוכנים ומגוון עצום של מוצגים, בהם בגדים, תכשיטים, תיקים, כלי בית, ספרים ועוד. הפריטים כולם באיכות מצוינת (לא סתם פיצ'יפקס של שוק) והמחירים ממש לא יקרים, כי המקום מיועד לאוכלוסייה המקומית (ולכן זול לתיירים). אפשר לסגור את נושא המתנות לעצמכם ולמשפחה בכייף וגם לשבת לאכול ולקנח בקפה ועוגה הונגרית.
היריד מתקיים בימי ראשון של קיץ (אפריל-ספטמבר), בשעות 10:00 עד 20:00.
כתובת: סמטאת גודז'ו (Gozsdu), בין Dob utca 16 לבין Király utca 13.
יריד גוֹז'דֻו, מקום נפלא לקניית מתנות מיוחדות או לפנק את עצמכם (צילום: כרמית וייס)
הרשו לי כמה מילים לסיום
בימים כתיקונם אינני שומרת מצוות והקשר שלי לדת רופף למדי, אך בטיוליי ביקרתי בבתי כנסת רבים באירופה, שעברו ימים קשים של מלחמות, פרעות ופוגרומים. הכרתי קהילות קטנות שעושות מאמצים אדירים לשפץ ולתחזק את אותם בתי כנסת. ראיתי בתי כנסת מפוארים ששופצו ואחרים עזובים ומוזנחים, אך הרשימו אותי במיוחד אלו שהיו בשלבי שיפוץ, בהם יכולתי להבין את גודל ההשקעה הנדרשת להשיבם ולהחזיקם בחיים.
דווקא משום כך נכלמתי לפגוש ישראלים שהסכום הפעוט הנדרש מהם בכניסה מונע מהם להיכנס, ולעיתים אפילו מרגיז אותם עד כדי ויכוח מיותר עם השומר. קחו בחשבון שאותם דמי כניסה משמשים להחזקת השומר ולהחזקת המקום פתוח מעבר לשעות התפילה, עבורנו כתיירים (בשעות התפילה אין צורך לשלם).
אנא, ראו בדמי הכניסה את תרומתכם לשימור המורשת היהודית שיש מי שכל כך רצו להכחיד!
מלון ומלון דירות מומלצים במרכז בודפשט וברובע היהודי
מלון ברסלו בודפשט (Barceló Budapest) הוא מלון 4 כוכבים חדיש ומודרני, הממוקם על הגבול בין רובע 7 (הרובע היהודי ואזורי הבילוי והקניות הטרנדיים) לרובע 6 (בניין האופרה, שדרות אנרדאשי, כיכר הגיבורים, מרחצאות סצ׳ני, גן החיות והקרקס). המלון מציע חדרים גדולים וממוזגים, היכולים להתאים לזוגות ומשפחות, מסעדה, בר, חדר כושר וארוחות בוקר טובות.
מלון הדירות 7 סיזנס (7Seasons Apartments Budapest) ממוקם במרכז העיר, במרחק 500 מ' מבית הכנסת הגדול של בודפשט, במיקום נוח להגעה ברגל ובתחבורה הציבורית לכל היעדים בכתבה. הוא מציע דירות סטודיו ודירות עם 1-3 חדרי שינה, ולפיכך מתאים מאד למשפחות עם ילדים ולשומרי כשרות. כל הדירות ממוזגות, עם מטבח (יש סופרמרקט קרוב), אך ניתן להזמין גם ארוחות וליהנות מהמרחב הציבורי.
מלון הדירות 7 סיזנס - בקרבת בית הכנסת הגדול, מתאים למשפחות ולשומרי כשרות
מידע נוסף
הוטלו הגבלות על כניסת יהודים לאוניברסיטאות (נומרוס קלאוזוס) ובהדרגה בוטל שוויון הזכויות ליהודים. הציונות לא נקלטה בהונגריה אלא בקרב שכבה קטנה מאוד של משכילים. אמנם בנימין זאב הרצל הוא יליד בודפשט, אך הזדהותם הלאומית של המשכילים ההונגרים הייתה עם העם ההונגרי, ואילו החרדים התנגדו לציונות מטעמים דתיים
לאחר מלחמת העולם השנייה, בימי השלטון הקומוניסטי בהונגריה, נאסרה כל פעילות דתית ונאסרו פעילות ציונית, חינוך יהודי וקיומם של טקסים דתיים. עם תום השלטון הקומוניסטי בשנת 1989 חזרה גם הקהילה היהודית לפעול בצורה גלויה, עם מוסדות קהילה מפותחים ומרכז קהילתי (JCC) שבו מתקיימים חוגים, שעורי עברית, הפעלות לילדים, סרטים ואפילו חדר כושר ובריכת שחייה יש בו.
בנוסף לכך יש בבודפשט בתי ספר, גנים ותנועות נוער יהודיים, סמינר לרבנים, מסעדות וחנויות כשרות. בבודפשט 22 בתי כנסת פעילים, שרובם משתייכים לזרם הנאולוגי. כיום חיים בהונגריה על פי הערכות זהירות 60 אלף יהודים, על פי הערכות אחרות 100 אלף יהודים (במפקדי האוכלוסין בהונגריה אין דרישה להצהיר על דת, היהודים רובם ככולם דוברי הונגרית ולפיכך אינם נספרים כמיעוט אתני).
בנוסף לכך יש בבודפשט בתי ספר, גנים ותנועות נוער יהודיים, סמינר לרבנים, מסעדות וחנויות כשרות. בבודפשט 22 בתי כנסת פעילים, שרובם משתייכים לזרם הנאולוגי. כיום חיים בהונגריה על פי הערכות זהירות 60 אלף יהודים, על פי הערכות אחרות 100 אלף יהודים (במפקדי האוכלוסין בהונגריה אין דרישה להצהיר על דת, היהודים רובם ככולם דוברי הונגרית ולפיכך אינם נספרים כמיעוט אתני).
כל שנה בימי סוף הקיץ מארגנת הקהילה היהודית את הפסטיבל היהודי של בודפשט, אירוע המקבץ אליו אומנים וקהל רב ומפיח חיים ברובע היהודי. האירוע מדגים את כוחה הרב של הקהילה ואת זיקתה ליהדות, למרות שרוב אנשיה הם חילונים.
זרמים ביהדות הייחודים להונגריה
יהודים רבים הגיעו להונגריה משני כיוונים שונים: ממדינות מרכז ומערב אירופה וממזרח – בעיקר מגליציה. בעוד הבאים מן המערב נטו להתרחק מהמסורת ושאפו להשכלה ולהשתלבות בחברה הלא-יהודית, הבאים מגליציה הקפידו על שמירת תורה ומצוות. על רקע זה ניטש מאבק בין שתי הקבוצות על אופי בתי הכנסת, הקהילה, הרבנות והחינוך. בקונגרס יהודי הונגריה שהתכנס בשנת 1868, התגלעו חילוקי דעות בין הזרם החרדי לזרם הנאולוגי, ששאף להשתלב בחברה ההונגרית. בעקבות כך פרשו החרדים והקימו ארגון עצמאי משלהם.
מאז היו יהודי הונגריה מאורגנים בשלוש קהילות:
קהילה אורתודוקסית – חרדים שומרי מצוות (30%).
קהילה נאולוגית – דגלה בהשתלבות במוסדות המדינה ובחברה, בידידותיות כלפי הקהל היהודי שהפך לחילוני בחיי היום-יום, בהנהגת שינויים בסדרי בתי הכנסת ותפילה בשפת המדינה (65%).
קהילת סטטוס-קוו אנטה – אנשיה לא שללו מודרניזציה בחיים מחוץ לבית הכנסת, אך לא רצו שינוי בפולחן הדתי המסורתי ולא רצו להזדהות עם שני הזרמים הגדולים (5%).
קהילות נאולוגיות (מלשון: תאולוגיה חדשה) מצויות רק בהונגריה ובשטחי הממלכה ההונגרית לשעבר (טרנסילבניה, סלובקיה, אוקראינה הסובקרפטית, קרואטיה ועוד). הן משתייכות לקצה השמרני של תנועת הרפורמה ביהדות. רוב יהודי הונגריה בעת החדשה וגם כיום משתייכים לזרם זה.
חזית בית הכנסת הנאולוגי ברחוב דוהני, המכונה "בית הכנסת הגדול" - תפילות בשפה ההונגרית (צילום: כרמית וייס)
הרובע היהודי של בודפשט
הרובע היהודי בבודפשט, בו התגוררו מרבית יהודי בודפשט בעבר ועדיין מתגוררים בו יהודים רבים, הוא חלק מהרובע השביעי של בודפשט, בצד של פשט. בתים רבים ברובע הם במצב של הזנחה ועזובה, אחרים שופצו והם היום בתי דירות מודרניים ואחרים כבר נהרסו.
בתחומי הרובע היהודי ריכזו הגרמנים, שפלשו להונגריה במרץ 1944, את מרבית יהודי הונגריה שנותרו בחיים. בגטו היהודי הצטופפו 60-70 אלף איש שהתגוררו ב- 4,000 דירות, בשטח של שלושה על שבעה רחובות שנתחם בגדר וחומה. הגטו פעל רק כשלושה חודשים, מנובמבר 1944 עד ינואר 1945, ומרבית יושביו שנשלחו למחנות ההשמדה רק לקראת סופה של המלחמה, נותרו בחיים. רחוב דוהני, בו שוכן בית הכנסת הגדול, סימן את קצהו של הגטו היהודי.
בתי מלון ודירות ברובע היהודי של בודפשט (רובע 7)
בית ברובע היהודי, ישן מתערבב בחדש (צילום: כרמית וייס)
בית הכנסת הגדול – השני בגודלו בעולם
בית הכנסת ברחוב דוהני (Dohány utcai zsinagóga), הידוע גם בכינויו בית הכנסת הגדול, הוא ללא ספק האתר היהודי הבולט ביותר של בודפשט. כאחד מאתרי התיירות החשובים בבודפשט, הוא מזמין אליו מבקרים רבים בכל יום, יהודים ושאינם יהודים.
בית הכנסת הגדול ביותר באירופה והשני בגודלו בעולם (מחוץ לישראל), לאחר בית הכנסת עמנואל בניו-יורק, משמש את הקהילה הנאולוגית בעיר. 3,000 איש יכול להכיל בית הכנסת, חציים גברים וחציים נשים. בכל ימות השנה יושבים הגברים בשתי השורות המרכזיות ואילו הנשים יושבות בשתי השורות הצדדיות. רק בחגי ישראל יושבות הנשים ביציע.
בית הכנסת נפתח בשנת 1859 והוא נבנה בסגנון מורי, המאופיין בקשתות ועיטורים החוזרים על עצמם. מבחוץ מצופה בית הכנסת כולו באריחה קרמיקה צבעוניים. בחזית המרשימה מתנשאים לגובה 43 מטר שני מגדלים, ובראשם כיפות דמויות בצל.
בית הכנסת הגדול ברחוב דוהני, השני בגודלו בעולם (צילום:badahos)
בתוך בית הכנסת, שתוכנן בידי אדריכל אוסטרי, ניתן להבחין באלמנטים רבים שהושאלו מהנצרות. אחד מהם הוא העוגב אותו הוסיפו המתכננים כדי ליצור אווירה שמחה יותר בבית הכנסת. כנהוג בבתי הכנסת של התנועה הנאולוגית, הבימה היא בחזית בית הכנסת ולא במרכזו. השפה ששימשה לתפילות, כמנהג הנאולוגים, היא השפה המקומית – הונגרית. מקהלת בית הכנסת היא מקהלה מעורבת של נשים וגברים גם יחד, כמנהג הנאולוגים.
בבית הכנסת 25 ספרי תורה, שכמחציתם נאספו מבתי כנסת אחרים בהונגריה שלא שרדו. גם את בית הכנסת הגדול תכננו הגרמנים לפוצץ, אך למרבה המזל הגיעו הרוסים לעיר יומיים קודם למועד המתוכנן. בשנות התשעים עבר בית הכנסת שיפוץ נרחב בעלות של 10 מיליון דולר, שרובם התקבלו ממשלת הונגריה. גם תורמים פרטיים השתתפו במימון, ובראשם שני יוצאי הונגריה מפורסמים – אסתי לאודר וטוני קרטיס. כניסה לבית הכנסת ולמוזיאון עולה 2,000 פורינט למבוגר, 850 פורינט לסטודנט וחינם לילד עד גיל 10. אם רוצים לצלם יש להוסיף עוד 500 פורינט.
סיור של דקה בבית הכנסת הגדול ובמיצגים שבחצרו
בית קברות ואתר הנצחה
בחצר שבין בית הכנסת הגדול למוזיאון היהודי קבורים 2,281 מיהודי הגטו שנפטרו בחורף הקר של 1944-1945. הם קבורים בעשרים וארבעה קברי אחים. למרות שלא קוברים יהודים בבית כנסת, לא היתה ברירה אלא לקבור אותם בשטח היחיד שהיה פנוי.
"עץ החיים" הוא שמה של אנדרטת זיכרון לנספים בשואה, המדמה ערבה בוכייה שאם הופכים אותה מתקבלת מנורה בעלת שבעה קנים. על כל עלה חרוט שמו של אחד הנספים שביקש תורם כלשהו להנציח. על העלה הלפני אחרון בכל ענף חרוט מספר, המדמה את המספר הנהוג בבתי הקברות היהודיים בהונגריה. גם כיום יכול כל אדם להרים תרומה ופעם בשנה נערך טקס בו מוסיפים עלים לעץ.
אנדרטת הזיכרון, ערבה בוכייה שהופכת למנורה בעלת שבעה קנים (צילום: כרמית וייס)
לצד עץ החיים יד זיכרון לחסידי אומות עולם שפעלו בהונגריה להצלת יהודים בשואה, ובראשם:
ראול ולנברג (Raoul Wallenberg), איש עסקים שפעל כדיפלומט שבדי להנפקת אלפי דרכוני חסות שבדיים ליהודי בודפשט, הקים רשת בתי מחסה בחסות הכתר השבדי כמקלט בטוח ליהודים, הפעיל לחצים שונים על בכירים נאצים והונגרים לעצירת משלוחי יהודים לאושוויץ, ואף התעמת עם אנשי אס-אס ובלם בגופו גירוש של יהודים, ובכך הציל עשרות אלפים מיהודי הונגריה. בתי המחסה של ולנברג נמצאים ברחוב הנושא כיום את שמו ברובע השמיני.
קארל לוץ (Carl Lutz), סגן הקונסול השוויצרי בבודפשט, שסייע לעלייתם לארץ של 10,000 ילדים וצעירים יהודים, סיפק מסמכי חסות והציל ממות עשרות אלפי אחרים, ופעל להבאת הנעשה במחנות ההשמדה לידיעת ממשלות המערב. אנדרטה לזכרו מוצבת ברחוב Dob utca בגטו היהודי לשעבר.
ג'ורג'ו פרלסקה (Giorgio Perlasca), איטלקי שהתחזה לדיפלומט ספרדי והנפיק דרכונים ומסמכי הגנה לחמשת אלפים מיהודי בודפשט.
אנג'לו רוטה (Angelo Rotta), בישוף איטלקי, נציג מדינת הותיקן בבודפשט, שסיפק מסמכים מזויפים ליהודים והציל 15 אלף יהודים.
אנדרטה לזכרו של חסיד אומות עולם קארל לוץ ברובע היהודי של בודפשט
המוזיאון היהודי של בודפשט
תיאודור הרצל בכבודו ובעצמו נולד בבית שליד בית הכנסת ברחוב דוהני. באותו מקום נמצא כיום המוזיאון היהודי. המוזיאון מורכב מארבעה חללים שכל אחד מהם מציג היבט אחר של החיים היהודיים בהונגריה. הראשון מציג חפצי יודאיקה ששימשו בשבתות, השני נושאו חגים יהודיים, השלישי מציג את חיי היום יום של היהודים ואילו האחרון מציג את שואת יהודי הונגריה. חפצי היודאיקה שבתצוגה נאספו מכל רחבי אוסטרו-הונגריה לשעבר. הכיכר הקטנה שמול בית הכנסת נקראת כיכר הרצל (Herzl Ner).
בית הקברות לאנשי הגטו היהודי בחצר בית הכנסת הגדול (צילום: כרמית וייס)
מלון כשר בבודפשט
מלון סילבר קראון (Silver Crown Hotel) הוא מלון דירות הממוקם במרחק 400 מ' מבית הכנסת הגדול ובמרחק דומה גם מבית חב"ד. הוא מציע אפשרות להזמנת 3 ארוחות כשרות ביום, ודירות המצוידות במטבח קטן, כולל דירות היכולות להתאים למשפחות. המקום פשוט אבל נקי מאד והצוות אדיב ושירותי.
בית הכנסת האורתודוקסי בבודפשט
בית כנסת האורתודוקסי של הרובע היהודי נקרא קזינצי (Kazinczy), על שם הרחוב בו הוא שוכן (מספר 29-31). חזיתו הנאה, הבנויה לבנים אדמדמות בסגנון אר-נובו, אינה בולטת לעוברים ברחוב, אך כדאי להתעכב ולהביט על המוטיבים היפים שלה. בימי המלחמה שימש בית הכנסת כאורוות לסוסיהם של הגרמנים, אך הוא שופץ מכספי הממשלה ותורמים וכיום הוא בית הכנסת של הקהילה האורתודוקסית הקטנה בעיר, המונה כמאה משפחות. כתיירים תצטרכו לשלם דמי כניסה בסך 800 פורינט.
בחצר בית הכנסת פועלת מסעדה כשרה, מסעדת חנה (Hanna). מסעדה כשרה נוספת, מסעדת כרמל, נמצאת בסמוך. ברובע היהודי עוד מספר מסעדות כשרות, פיצריה כשרה, אטליז כשר וחנות מכולת, בה תוכלו, גם אם אינכם שומרי כשרות, לקנות את המוצרים המוכרים מהבית, כמו שקדי המרק של אוסם, חומוס ואפילו מילקי.
בית הכנסת האורתודוקסי קזינצי - חזיתו הנאה, הבנויה לבנים אדמדמות בסגנון אר-נובו,
אינה בולטת לעוברים ברחוב, אך כדאי להתעכב ולהביט על המוטיבים היפים שלה (צילום: Sanga Park)
בית הכנסת רומבאך
בית הכנסת ששימש בעבר את הקהילה הקטנה של זרם סטוס קוו אנטה (Status Quo Ante), נמצא ברחוב רומבאך (Rumbach) ברובע היהודי, אך הוא אינו פעיל כיום. חזיתו מרשימה במיוחד והיא שואבת מוטיבים רבים מהסגנון האסלאמי, אך הארכיטקט אוטו ואגנר (Otto Wagner) היה דווקא אוסטרי. שני המגדלים בחזית מזכירים מאד צריחי מסגדים (מינרט).
בית הכנסת נבנה בשנת 1872 וסימני הגיל ניכרים בו היטב, מכיוון שמלבד החזית הוא עדיין לא שופץ. למרות זאת פנים בית הכנסת מרשים ביותר, בצורתו המתומנת ובכיפתו הגבוהה (יש האומרים בהשפעת כיפת הסלע), ונותר רק לדמיין כיצד הוא נראה בימים טובים יותר. מעת לעת מתקיימים במקום מופעים ותערוכות, בעיקר בימי הפסטיבל היהודי של בודפשט. דמי הכניסה של 500 פורינט.
בית הכנסת רומבאך, שני המגדלים מזכירים צריחי מסגדים (צילום: Sanga Park)
היריד ברובע היהודי של בודפשט
אם אתם מחפשים מתנות מקוריות ואיכותיות, אני ממליצה בחום להגיע ליריד גוֹז'דֻו בזאר (Gozsdu Bazaar), יריד מקסים המתקיים במרכז הרובע היהודי, בקרבת בית הכנסת ברחוב דוהני. היריד מזכיר את האיכות, המקוריות והניחוח של נחלת בנימין שלנו. הדמיון אינו מקרי – הבחור היהודי שיזם ומפעיל את היריד המקסים הזה הביא את הרעיון היישר מתל-אביב. אם תהיתם על מקורו של השם המוזר גוז'דו, הוא על שם מתחם הבניינים שבצלם מתקיים היריד.
האומנים המציגים ביריד מתחלפים בכל שבוע, וזו סיבה טובה למקומיים להגיע ולבלות במקום, כמו גם לתיירים השוהים יותר משבוע לחזור אליו. ביום בו אני ביקרתי במקום מצאתי כמות מרשימה של דוכנים ומגוון עצום של מוצגים, בהם בגדים, תכשיטים, תיקים, כלי בית, ספרים ועוד. הפריטים כולם באיכות מצוינת (לא סתם פיצ'יפקס של שוק) והמחירים ממש לא יקרים, כי המקום מיועד לאוכלוסייה המקומית (ולכן זול לתיירים). אפשר לסגור את נושא המתנות לעצמכם ולמשפחה בכייף וגם לשבת לאכול ולקנח בקפה ועוגה הונגרית.
היריד מתקיים בימי ראשון של קיץ (אפריל-ספטמבר), בשעות 10:00 עד 20:00.
כתובת: סמטאת גודז'ו (Gozsdu), בין Dob utca 16 לבין Király utca 13.
יריד גוֹז'דֻו, מקום נפלא לקניית מתנות מיוחדות או לפנק את עצמכם (צילום: כרמית וייס)
הרשו לי כמה מילים לסיום
בימים כתיקונם אינני שומרת מצוות והקשר שלי לדת רופף למדי, אך בטיוליי ביקרתי בבתי כנסת רבים באירופה, שעברו ימים קשים של מלחמות, פרעות ופוגרומים. הכרתי קהילות קטנות שעושות מאמצים אדירים לשפץ ולתחזק את אותם בתי כנסת. ראיתי בתי כנסת מפוארים ששופצו ואחרים עזובים ומוזנחים, אך הרשימו אותי במיוחד אלו שהיו בשלבי שיפוץ, בהם יכולתי להבין את גודל ההשקעה הנדרשת להשיבם ולהחזיקם בחיים.
דווקא משום כך נכלמתי לפגוש ישראלים שהסכום הפעוט הנדרש מהם בכניסה מונע מהם להיכנס, ולעיתים אפילו מרגיז אותם עד כדי ויכוח מיותר עם השומר. קחו בחשבון שאותם דמי כניסה משמשים להחזקת השומר ולהחזקת המקום פתוח מעבר לשעות התפילה, עבורנו כתיירים (בשעות התפילה אין צורך לשלם).
אנא, ראו בדמי הכניסה את תרומתכם לשימור המורשת היהודית שיש מי שכל כך רצו להכחיד!
מלון ומלון דירות מומלצים במרכז בודפשט וברובע היהודי
מלון ברסלו בודפשט (Barceló Budapest) הוא מלון 4 כוכבים חדיש ומודרני, הממוקם על הגבול בין רובע 7 (הרובע היהודי ואזורי הבילוי והקניות הטרנדיים) לרובע 6 (בניין האופרה, שדרות אנרדאשי, כיכר הגיבורים, מרחצאות סצ׳ני, גן החיות והקרקס). המלון מציע חדרים גדולים וממוזגים, היכולים להתאים לזוגות ומשפחות, מסעדה, בר, חדר כושר וארוחות בוקר טובות.
מלון הדירות 7 סיזנס (7Seasons Apartments Budapest) ממוקם במרכז העיר, במרחק 500 מ' מבית הכנסת הגדול של בודפשט, במיקום נוח להגעה ברגל ובתחבורה הציבורית לכל היעדים בכתבה. הוא מציע דירות סטודיו ודירות עם 1-3 חדרי שינה, ולפיכך מתאים מאד למשפחות עם ילדים ולשומרי כשרות. כל הדירות ממוזגות, עם מטבח (יש סופרמרקט קרוב), אך ניתן להזמין גם ארוחות וליהנות מהמרחב הציבורי.
מלון הדירות 7 סיזנס - בקרבת בית הכנסת הגדול, מתאים למשפחות ולשומרי כשרות
מידע נוסף
קהילה אורתודוקסית – חרדים שומרי מצוות (30%).
הרובע היהודי בבודפשט, בו התגוררו מרבית יהודי בודפשט בעבר ועדיין מתגוררים בו יהודים רבים, הוא חלק מהרובע השביעי של בודפשט, בצד של פשט. בתים רבים ברובע הם במצב של הזנחה ועזובה, אחרים שופצו והם היום בתי דירות מודרניים ואחרים כבר נהרסו.
בתחומי הרובע היהודי ריכזו הגרמנים, שפלשו להונגריה במרץ 1944, את מרבית יהודי הונגריה שנותרו בחיים. בגטו היהודי הצטופפו 60-70 אלף איש שהתגוררו ב- 4,000 דירות, בשטח של שלושה על שבעה רחובות שנתחם בגדר וחומה. הגטו פעל רק כשלושה חודשים, מנובמבר 1944 עד ינואר 1945, ומרבית יושביו שנשלחו למחנות ההשמדה רק לקראת סופה של המלחמה, נותרו בחיים. רחוב דוהני, בו שוכן בית הכנסת הגדול, סימן את קצהו של הגטו היהודי.
בתי מלון ודירות ברובע היהודי של בודפשט (רובע 7)
בתי מלון ודירות ברובע היהודי של בודפשט (רובע 7)
בית ברובע היהודי, ישן מתערבב בחדש (צילום: כרמית וייס)
בית הכנסת הגדול – השני בגודלו בעולם
בית הכנסת ברחוב דוהני (Dohány utcai zsinagóga), הידוע גם בכינויו בית הכנסת הגדול, הוא ללא ספק האתר היהודי הבולט ביותר של בודפשט. כאחד מאתרי התיירות החשובים בבודפשט, הוא מזמין אליו מבקרים רבים בכל יום, יהודים ושאינם יהודים.
בית הכנסת הגדול ביותר באירופה והשני בגודלו בעולם (מחוץ לישראל), לאחר בית הכנסת עמנואל בניו-יורק, משמש את הקהילה הנאולוגית בעיר. 3,000 איש יכול להכיל בית הכנסת, חציים גברים וחציים נשים. בכל ימות השנה יושבים הגברים בשתי השורות המרכזיות ואילו הנשים יושבות בשתי השורות הצדדיות. רק בחגי ישראל יושבות הנשים ביציע.
בית הכנסת נפתח בשנת 1859 והוא נבנה בסגנון מורי, המאופיין בקשתות ועיטורים החוזרים על עצמם. מבחוץ מצופה בית הכנסת כולו באריחה קרמיקה צבעוניים. בחזית המרשימה מתנשאים לגובה 43 מטר שני מגדלים, ובראשם כיפות דמויות בצל.
בית הכנסת הגדול ברחוב דוהני, השני בגודלו בעולם (צילום:badahos)
בתוך בית הכנסת, שתוכנן בידי אדריכל אוסטרי, ניתן להבחין באלמנטים רבים שהושאלו מהנצרות. אחד מהם הוא העוגב אותו הוסיפו המתכננים כדי ליצור אווירה שמחה יותר בבית הכנסת. כנהוג בבתי הכנסת של התנועה הנאולוגית, הבימה היא בחזית בית הכנסת ולא במרכזו. השפה ששימשה לתפילות, כמנהג הנאולוגים, היא השפה המקומית – הונגרית. מקהלת בית הכנסת היא מקהלה מעורבת של נשים וגברים גם יחד, כמנהג הנאולוגים.
בבית הכנסת 25 ספרי תורה, שכמחציתם נאספו מבתי כנסת אחרים בהונגריה שלא שרדו. גם את בית הכנסת הגדול תכננו הגרמנים לפוצץ, אך למרבה המזל הגיעו הרוסים לעיר יומיים קודם למועד המתוכנן. בשנות התשעים עבר בית הכנסת שיפוץ נרחב בעלות של 10 מיליון דולר, שרובם התקבלו ממשלת הונגריה. גם תורמים פרטיים השתתפו במימון, ובראשם שני יוצאי הונגריה מפורסמים – אסתי לאודר וטוני קרטיס. כניסה לבית הכנסת ולמוזיאון עולה 2,000 פורינט למבוגר, 850 פורינט לסטודנט וחינם לילד עד גיל 10. אם רוצים לצלם יש להוסיף עוד 500 פורינט.
סיור של דקה בבית הכנסת הגדול ובמיצגים שבחצרו
בית קברות ואתר הנצחה
בחצר שבין בית הכנסת הגדול למוזיאון היהודי קבורים 2,281 מיהודי הגטו שנפטרו בחורף הקר של 1944-1945. הם קבורים בעשרים וארבעה קברי אחים. למרות שלא קוברים יהודים בבית כנסת, לא היתה ברירה אלא לקבור אותם בשטח היחיד שהיה פנוי.
"עץ החיים" הוא שמה של אנדרטת זיכרון לנספים בשואה, המדמה ערבה בוכייה שאם הופכים אותה מתקבלת מנורה בעלת שבעה קנים. על כל עלה חרוט שמו של אחד הנספים שביקש תורם כלשהו להנציח. על העלה הלפני אחרון בכל ענף חרוט מספר, המדמה את המספר הנהוג בבתי הקברות היהודיים בהונגריה. גם כיום יכול כל אדם להרים תרומה ופעם בשנה נערך טקס בו מוסיפים עלים לעץ.
אנדרטת הזיכרון, ערבה בוכייה שהופכת למנורה בעלת שבעה קנים (צילום: כרמית וייס)
לצד עץ החיים יד זיכרון לחסידי אומות עולם שפעלו בהונגריה להצלת יהודים בשואה, ובראשם:
ראול ולנברג (Raoul Wallenberg), איש עסקים שפעל כדיפלומט שבדי להנפקת אלפי דרכוני חסות שבדיים ליהודי בודפשט, הקים רשת בתי מחסה בחסות הכתר השבדי כמקלט בטוח ליהודים, הפעיל לחצים שונים על בכירים נאצים והונגרים לעצירת משלוחי יהודים לאושוויץ, ואף התעמת עם אנשי אס-אס ובלם בגופו גירוש של יהודים, ובכך הציל עשרות אלפים מיהודי הונגריה. בתי המחסה של ולנברג נמצאים ברחוב הנושא כיום את שמו ברובע השמיני.
קארל לוץ (Carl Lutz), סגן הקונסול השוויצרי בבודפשט, שסייע לעלייתם לארץ של 10,000 ילדים וצעירים יהודים, סיפק מסמכי חסות והציל ממות עשרות אלפי אחרים, ופעל להבאת הנעשה במחנות ההשמדה לידיעת ממשלות המערב. אנדרטה לזכרו מוצבת ברחוב Dob utca בגטו היהודי לשעבר.
ג'ורג'ו פרלסקה (Giorgio Perlasca), איטלקי שהתחזה לדיפלומט ספרדי והנפיק דרכונים ומסמכי הגנה לחמשת אלפים מיהודי בודפשט.
אנג'לו רוטה (Angelo Rotta), בישוף איטלקי, נציג מדינת הותיקן בבודפשט, שסיפק מסמכים מזויפים ליהודים והציל 15 אלף יהודים.
אנדרטה לזכרו של חסיד אומות עולם קארל לוץ ברובע היהודי של בודפשט
המוזיאון היהודי של בודפשט
תיאודור הרצל בכבודו ובעצמו נולד בבית שליד בית הכנסת ברחוב דוהני. באותו מקום נמצא כיום המוזיאון היהודי. המוזיאון מורכב מארבעה חללים שכל אחד מהם מציג היבט אחר של החיים היהודיים בהונגריה. הראשון מציג חפצי יודאיקה ששימשו בשבתות, השני נושאו חגים יהודיים, השלישי מציג את חיי היום יום של היהודים ואילו האחרון מציג את שואת יהודי הונגריה. חפצי היודאיקה שבתצוגה נאספו מכל רחבי אוסטרו-הונגריה לשעבר. הכיכר הקטנה שמול בית הכנסת נקראת כיכר הרצל (Herzl Ner).
בית הקברות לאנשי הגטו היהודי בחצר בית הכנסת הגדול (צילום: כרמית וייס)
מלון כשר בבודפשט
מלון סילבר קראון (Silver Crown Hotel) הוא מלון דירות הממוקם במרחק 400 מ' מבית הכנסת הגדול ובמרחק דומה גם מבית חב"ד. הוא מציע אפשרות להזמנת 3 ארוחות כשרות ביום, ודירות המצוידות במטבח קטן, כולל דירות היכולות להתאים למשפחות. המקום פשוט אבל נקי מאד והצוות אדיב ושירותי.
בית הכנסת האורתודוקסי בבודפשט
בית כנסת האורתודוקסי של הרובע היהודי נקרא קזינצי (Kazinczy), על שם הרחוב בו הוא שוכן (מספר 29-31). חזיתו הנאה, הבנויה לבנים אדמדמות בסגנון אר-נובו, אינה בולטת לעוברים ברחוב, אך כדאי להתעכב ולהביט על המוטיבים היפים שלה. בימי המלחמה שימש בית הכנסת כאורוות לסוסיהם של הגרמנים, אך הוא שופץ מכספי הממשלה ותורמים וכיום הוא בית הכנסת של הקהילה האורתודוקסית הקטנה בעיר, המונה כמאה משפחות. כתיירים תצטרכו לשלם דמי כניסה בסך 800 פורינט.
בחצר בית הכנסת פועלת מסעדה כשרה, מסעדת חנה (Hanna). מסעדה כשרה נוספת, מסעדת כרמל, נמצאת בסמוך. ברובע היהודי עוד מספר מסעדות כשרות, פיצריה כשרה, אטליז כשר וחנות מכולת, בה תוכלו, גם אם אינכם שומרי כשרות, לקנות את המוצרים המוכרים מהבית, כמו שקדי המרק של אוסם, חומוס ואפילו מילקי.
בית הכנסת האורתודוקסי קזינצי - חזיתו הנאה, הבנויה לבנים אדמדמות בסגנון אר-נובו,
אינה בולטת לעוברים ברחוב, אך כדאי להתעכב ולהביט על המוטיבים היפים שלה (צילום: Sanga Park)
בית הכנסת רומבאך
בית הכנסת ששימש בעבר את הקהילה הקטנה של זרם סטוס קוו אנטה (Status Quo Ante), נמצא ברחוב רומבאך (Rumbach) ברובע היהודי, אך הוא אינו פעיל כיום. חזיתו מרשימה במיוחד והיא שואבת מוטיבים רבים מהסגנון האסלאמי, אך הארכיטקט אוטו ואגנר (Otto Wagner) היה דווקא אוסטרי. שני המגדלים בחזית מזכירים מאד צריחי מסגדים (מינרט).
בית הכנסת נבנה בשנת 1872 וסימני הגיל ניכרים בו היטב, מכיוון שמלבד החזית הוא עדיין לא שופץ. למרות זאת פנים בית הכנסת מרשים ביותר, בצורתו המתומנת ובכיפתו הגבוהה (יש האומרים בהשפעת כיפת הסלע), ונותר רק לדמיין כיצד הוא נראה בימים טובים יותר. מעת לעת מתקיימים במקום מופעים ותערוכות, בעיקר בימי הפסטיבל היהודי של בודפשט. דמי הכניסה של 500 פורינט.
בית הכנסת רומבאך, שני המגדלים מזכירים צריחי מסגדים (צילום: Sanga Park)
היריד ברובע היהודי של בודפשט
אם אתם מחפשים מתנות מקוריות ואיכותיות, אני ממליצה בחום להגיע ליריד גוֹז'דֻו בזאר (Gozsdu Bazaar), יריד מקסים המתקיים במרכז הרובע היהודי, בקרבת בית הכנסת ברחוב דוהני. היריד מזכיר את האיכות, המקוריות והניחוח של נחלת בנימין שלנו. הדמיון אינו מקרי – הבחור היהודי שיזם ומפעיל את היריד המקסים הזה הביא את הרעיון היישר מתל-אביב. אם תהיתם על מקורו של השם המוזר גוז'דו, הוא על שם מתחם הבניינים שבצלם מתקיים היריד.
האומנים המציגים ביריד מתחלפים בכל שבוע, וזו סיבה טובה למקומיים להגיע ולבלות במקום, כמו גם לתיירים השוהים יותר משבוע לחזור אליו. ביום בו אני ביקרתי במקום מצאתי כמות מרשימה של דוכנים ומגוון עצום של מוצגים, בהם בגדים, תכשיטים, תיקים, כלי בית, ספרים ועוד. הפריטים כולם באיכות מצוינת (לא סתם פיצ'יפקס של שוק) והמחירים ממש לא יקרים, כי המקום מיועד לאוכלוסייה המקומית (ולכן זול לתיירים). אפשר לסגור את נושא המתנות לעצמכם ולמשפחה בכייף וגם לשבת לאכול ולקנח בקפה ועוגה הונגרית.
היריד מתקיים בימי ראשון של קיץ (אפריל-ספטמבר), בשעות 10:00 עד 20:00.
כתובת: סמטאת גודז'ו (Gozsdu), בין Dob utca 16 לבין Király utca 13.
יריד גוֹז'דֻו, מקום נפלא לקניית מתנות מיוחדות או לפנק את עצמכם (צילום: כרמית וייס)
הרשו לי כמה מילים לסיום
בימים כתיקונם אינני שומרת מצוות והקשר שלי לדת רופף למדי, אך בטיוליי ביקרתי בבתי כנסת רבים באירופה, שעברו ימים קשים של מלחמות, פרעות ופוגרומים. הכרתי קהילות קטנות שעושות מאמצים אדירים לשפץ ולתחזק את אותם בתי כנסת. ראיתי בתי כנסת מפוארים ששופצו ואחרים עזובים ומוזנחים, אך הרשימו אותי במיוחד אלו שהיו בשלבי שיפוץ, בהם יכולתי להבין את גודל ההשקעה הנדרשת להשיבם ולהחזיקם בחיים.
דווקא משום כך נכלמתי לפגוש ישראלים שהסכום הפעוט הנדרש מהם בכניסה מונע מהם להיכנס, ולעיתים אפילו מרגיז אותם עד כדי ויכוח מיותר עם השומר. קחו בחשבון שאותם דמי כניסה משמשים להחזקת השומר ולהחזקת המקום פתוח מעבר לשעות התפילה, עבורנו כתיירים (בשעות התפילה אין צורך לשלם).
אנא, ראו בדמי הכניסה את תרומתכם לשימור המורשת היהודית שיש מי שכל כך רצו להכחיד!
מלון ומלון דירות מומלצים במרכז בודפשט וברובע היהודי
מלון ברסלו בודפשט (Barceló Budapest) הוא מלון 4 כוכבים חדיש ומודרני, הממוקם על הגבול בין רובע 7 (הרובע היהודי ואזורי הבילוי והקניות הטרנדיים) לרובע 6 (בניין האופרה, שדרות אנרדאשי, כיכר הגיבורים, מרחצאות סצ׳ני, גן החיות והקרקס). המלון מציע חדרים גדולים וממוזגים, היכולים להתאים לזוגות ומשפחות, מסעדה, בר, חדר כושר וארוחות בוקר טובות.
מלון הדירות 7 סיזנס (7Seasons Apartments Budapest) ממוקם במרכז העיר, במרחק 500 מ' מבית הכנסת הגדול של בודפשט, במיקום נוח להגעה ברגל ובתחבורה הציבורית לכל היעדים בכתבה. הוא מציע דירות סטודיו ודירות עם 1-3 חדרי שינה, ולפיכך מתאים מאד למשפחות עם ילדים ולשומרי כשרות. כל הדירות ממוזגות, עם מטבח (יש סופרמרקט קרוב), אך ניתן להזמין גם ארוחות וליהנות מהמרחב הציבורי.
מלון הדירות 7 סיזנס - בקרבת בית הכנסת הגדול, מתאים למשפחות ולשומרי כשרות
מידע נוסף
סיור של דקה בבית הכנסת הגדול ובמיצגים שבחצרו
בחצר שבין בית הכנסת הגדול למוזיאון היהודי קבורים 2,281 מיהודי הגטו שנפטרו בחורף הקר של 1944-1945. הם קבורים בעשרים וארבעה קברי אחים. למרות שלא קוברים יהודים בבית כנסת, לא היתה ברירה אלא לקבור אותם בשטח היחיד שהיה פנוי.
"עץ החיים" הוא שמה של אנדרטת זיכרון לנספים בשואה, המדמה ערבה בוכייה שאם הופכים אותה מתקבלת מנורה בעלת שבעה קנים. על כל עלה חרוט שמו של אחד הנספים שביקש תורם כלשהו להנציח. על העלה הלפני אחרון בכל ענף חרוט מספר, המדמה את המספר הנהוג בבתי הקברות היהודיים בהונגריה. גם כיום יכול כל אדם להרים תרומה ופעם בשנה נערך טקס בו מוסיפים עלים לעץ.
אנדרטת הזיכרון, ערבה בוכייה שהופכת למנורה בעלת שבעה קנים (צילום: כרמית וייס)
לצד עץ החיים יד זיכרון לחסידי אומות עולם שפעלו בהונגריה להצלת יהודים בשואה, ובראשם:
ראול ולנברג (Raoul Wallenberg), איש עסקים שפעל כדיפלומט שבדי להנפקת אלפי דרכוני חסות שבדיים ליהודי בודפשט, הקים רשת בתי מחסה בחסות הכתר השבדי כמקלט בטוח ליהודים, הפעיל לחצים שונים על בכירים נאצים והונגרים לעצירת משלוחי יהודים לאושוויץ, ואף התעמת עם אנשי אס-אס ובלם בגופו גירוש של יהודים, ובכך הציל עשרות אלפים מיהודי הונגריה. בתי המחסה של ולנברג נמצאים ברחוב הנושא כיום את שמו ברובע השמיני.
קארל לוץ (Carl Lutz), סגן הקונסול השוויצרי בבודפשט, שסייע לעלייתם לארץ של 10,000 ילדים וצעירים יהודים, סיפק מסמכי חסות והציל ממות עשרות אלפי אחרים, ופעל להבאת הנעשה במחנות ההשמדה לידיעת ממשלות המערב. אנדרטה לזכרו מוצבת ברחוב Dob utca בגטו היהודי לשעבר.
ג'ורג'ו פרלסקה (Giorgio Perlasca), איטלקי שהתחזה לדיפלומט ספרדי והנפיק דרכונים ומסמכי הגנה לחמשת אלפים מיהודי בודפשט.
אנג'לו רוטה (Angelo Rotta), בישוף איטלקי, נציג מדינת הותיקן בבודפשט, שסיפק מסמכים מזויפים ליהודים והציל 15 אלף יהודים.
המוזיאון היהודי של בודפשט
תיאודור הרצל בכבודו ובעצמו נולד בבית שליד בית הכנסת ברחוב דוהני. באותו מקום נמצא כיום המוזיאון היהודי. המוזיאון מורכב מארבעה חללים שכל אחד מהם מציג היבט אחר של החיים היהודיים בהונגריה. הראשון מציג חפצי יודאיקה ששימשו בשבתות, השני נושאו חגים יהודיים, השלישי מציג את חיי היום יום של היהודים ואילו האחרון מציג את שואת יהודי הונגריה. חפצי היודאיקה שבתצוגה נאספו מכל רחבי אוסטרו-הונגריה לשעבר. הכיכר הקטנה שמול בית הכנסת נקראת כיכר הרצל (Herzl Ner).
בית הקברות לאנשי הגטו היהודי בחצר בית הכנסת הגדול (צילום: כרמית וייס)
מלון כשר בבודפשט
מלון סילבר קראון (Silver Crown Hotel) הוא מלון דירות הממוקם במרחק 400 מ' מבית הכנסת הגדול ובמרחק דומה גם מבית חב"ד. הוא מציע אפשרות להזמנת 3 ארוחות כשרות ביום, ודירות המצוידות במטבח קטן, כולל דירות היכולות להתאים למשפחות. המקום פשוט אבל נקי מאד והצוות אדיב ושירותי.
בית הכנסת האורתודוקסי בבודפשט
בית כנסת האורתודוקסי של הרובע היהודי נקרא קזינצי (Kazinczy), על שם הרחוב בו הוא שוכן (מספר 29-31). חזיתו הנאה, הבנויה לבנים אדמדמות בסגנון אר-נובו, אינה בולטת לעוברים ברחוב, אך כדאי להתעכב ולהביט על המוטיבים היפים שלה. בימי המלחמה שימש בית הכנסת כאורוות לסוסיהם של הגרמנים, אך הוא שופץ מכספי הממשלה ותורמים וכיום הוא בית הכנסת של הקהילה האורתודוקסית הקטנה בעיר, המונה כמאה משפחות. כתיירים תצטרכו לשלם דמי כניסה בסך 800 פורינט.
בחצר בית הכנסת פועלת מסעדה כשרה, מסעדת חנה (Hanna). מסעדה כשרה נוספת, מסעדת כרמל, נמצאת בסמוך. ברובע היהודי עוד מספר מסעדות כשרות, פיצריה כשרה, אטליז כשר וחנות מכולת, בה תוכלו, גם אם אינכם שומרי כשרות, לקנות את המוצרים המוכרים מהבית, כמו שקדי המרק של אוסם, חומוס ואפילו מילקי.
בית הכנסת האורתודוקסי קזינצי - חזיתו הנאה, הבנויה לבנים אדמדמות בסגנון אר-נובו,
אינה בולטת לעוברים ברחוב, אך כדאי להתעכב ולהביט על המוטיבים היפים שלה (צילום: Sanga Park)
בית הכנסת רומבאך
בית הכנסת ששימש בעבר את הקהילה הקטנה של זרם סטוס קוו אנטה (Status Quo Ante), נמצא ברחוב רומבאך (Rumbach) ברובע היהודי, אך הוא אינו פעיל כיום. חזיתו מרשימה במיוחד והיא שואבת מוטיבים רבים מהסגנון האסלאמי, אך הארכיטקט אוטו ואגנר (Otto Wagner) היה דווקא אוסטרי. שני המגדלים בחזית מזכירים מאד צריחי מסגדים (מינרט).
בית הכנסת נבנה בשנת 1872 וסימני הגיל ניכרים בו היטב, מכיוון שמלבד החזית הוא עדיין לא שופץ. למרות זאת פנים בית הכנסת מרשים ביותר, בצורתו המתומנת ובכיפתו הגבוהה (יש האומרים בהשפעת כיפת הסלע), ונותר רק לדמיין כיצד הוא נראה בימים טובים יותר. מעת לעת מתקיימים במקום מופעים ותערוכות, בעיקר בימי הפסטיבל היהודי של בודפשט. דמי הכניסה של 500 פורינט.
בית הכנסת רומבאך, שני המגדלים מזכירים צריחי מסגדים (צילום: Sanga Park)
היריד ברובע היהודי של בודפשט
אם אתם מחפשים מתנות מקוריות ואיכותיות, אני ממליצה בחום להגיע ליריד גוֹז'דֻו בזאר (Gozsdu Bazaar), יריד מקסים המתקיים במרכז הרובע היהודי, בקרבת בית הכנסת ברחוב דוהני. היריד מזכיר את האיכות, המקוריות והניחוח של נחלת בנימין שלנו. הדמיון אינו מקרי – הבחור היהודי שיזם ומפעיל את היריד המקסים הזה הביא את הרעיון היישר מתל-אביב. אם תהיתם על מקורו של השם המוזר גוז'דו, הוא על שם מתחם הבניינים שבצלם מתקיים היריד.
האומנים המציגים ביריד מתחלפים בכל שבוע, וזו סיבה טובה למקומיים להגיע ולבלות במקום, כמו גם לתיירים השוהים יותר משבוע לחזור אליו. ביום בו אני ביקרתי במקום מצאתי כמות מרשימה של דוכנים ומגוון עצום של מוצגים, בהם בגדים, תכשיטים, תיקים, כלי בית, ספרים ועוד. הפריטים כולם באיכות מצוינת (לא סתם פיצ'יפקס של שוק) והמחירים ממש לא יקרים, כי המקום מיועד לאוכלוסייה המקומית (ולכן זול לתיירים). אפשר לסגור את נושא המתנות לעצמכם ולמשפחה בכייף וגם לשבת לאכול ולקנח בקפה ועוגה הונגרית.
היריד מתקיים בימי ראשון של קיץ (אפריל-ספטמבר), בשעות 10:00 עד 20:00.
כתובת: סמטאת גודז'ו (Gozsdu), בין Dob utca 16 לבין Király utca 13.
יריד גוֹז'דֻו, מקום נפלא לקניית מתנות מיוחדות או לפנק את עצמכם (צילום: כרמית וייס)
הרשו לי כמה מילים לסיום
בימים כתיקונם אינני שומרת מצוות והקשר שלי לדת רופף למדי, אך בטיוליי ביקרתי בבתי כנסת רבים באירופה, שעברו ימים קשים של מלחמות, פרעות ופוגרומים. הכרתי קהילות קטנות שעושות מאמצים אדירים לשפץ ולתחזק את אותם בתי כנסת. ראיתי בתי כנסת מפוארים ששופצו ואחרים עזובים ומוזנחים, אך הרשימו אותי במיוחד אלו שהיו בשלבי שיפוץ, בהם יכולתי להבין את גודל ההשקעה הנדרשת להשיבם ולהחזיקם בחיים.
דווקא משום כך נכלמתי לפגוש ישראלים שהסכום הפעוט הנדרש מהם בכניסה מונע מהם להיכנס, ולעיתים אפילו מרגיז אותם עד כדי ויכוח מיותר עם השומר. קחו בחשבון שאותם דמי כניסה משמשים להחזקת השומר ולהחזקת המקום פתוח מעבר לשעות התפילה, עבורנו כתיירים (בשעות התפילה אין צורך לשלם).
אנא, ראו בדמי הכניסה את תרומתכם לשימור המורשת היהודית שיש מי שכל כך רצו להכחיד!
מלון ומלון דירות מומלצים במרכז בודפשט וברובע היהודי
מלון ברסלו בודפשט (Barceló Budapest) הוא מלון 4 כוכבים חדיש ומודרני, הממוקם על הגבול בין רובע 7 (הרובע היהודי ואזורי הבילוי והקניות הטרנדיים) לרובע 6 (בניין האופרה, שדרות אנרדאשי, כיכר הגיבורים, מרחצאות סצ׳ני, גן החיות והקרקס). המלון מציע חדרים גדולים וממוזגים, היכולים להתאים לזוגות ומשפחות, מסעדה, בר, חדר כושר וארוחות בוקר טובות.
מלון הדירות 7 סיזנס (7Seasons Apartments Budapest) ממוקם במרכז העיר, במרחק 500 מ' מבית הכנסת הגדול של בודפשט, במיקום נוח להגעה ברגל ובתחבורה הציבורית לכל היעדים בכתבה. הוא מציע דירות סטודיו ודירות עם 1-3 חדרי שינה, ולפיכך מתאים מאד למשפחות עם ילדים ולשומרי כשרות. כל הדירות ממוזגות, עם מטבח (יש סופרמרקט קרוב), אך ניתן להזמין גם ארוחות וליהנות מהמרחב הציבורי.
מלון הדירות 7 סיזנס - בקרבת בית הכנסת הגדול, מתאים למשפחות ולשומרי כשרות
מידע נוסף
מלון כשר בבודפשט
מלון סילבר קראון (Silver Crown Hotel) הוא מלון דירות הממוקם במרחק 400 מ' מבית הכנסת הגדול ובמרחק דומה גם מבית חב"ד. הוא מציע אפשרות להזמנת 3 ארוחות כשרות ביום, ודירות המצוידות במטבח קטן, כולל דירות היכולות להתאים למשפחות. המקום פשוט אבל נקי מאד והצוות אדיב ושירותי.
בית כנסת האורתודוקסי של הרובע היהודי נקרא קזינצי (Kazinczy), על שם הרחוב בו הוא שוכן (מספר 29-31). חזיתו הנאה, הבנויה לבנים אדמדמות בסגנון אר-נובו, אינה בולטת לעוברים ברחוב, אך כדאי להתעכב ולהביט על המוטיבים היפים שלה. בימי המלחמה שימש בית הכנסת כאורוות לסוסיהם של הגרמנים, אך הוא שופץ מכספי הממשלה ותורמים וכיום הוא בית הכנסת של הקהילה האורתודוקסית הקטנה בעיר, המונה כמאה משפחות. כתיירים תצטרכו לשלם דמי כניסה בסך 800 פורינט.
בחצר בית הכנסת פועלת מסעדה כשרה, מסעדת חנה (Hanna). מסעדה כשרה נוספת, מסעדת כרמל, נמצאת בסמוך. ברובע היהודי עוד מספר מסעדות כשרות, פיצריה כשרה, אטליז כשר וחנות מכולת, בה תוכלו, גם אם אינכם שומרי כשרות, לקנות את המוצרים המוכרים מהבית, כמו שקדי המרק של אוסם, חומוס ואפילו מילקי.
בית הכנסת האורתודוקסי קזינצי - חזיתו הנאה, הבנויה לבנים אדמדמות בסגנון אר-נובו,
אינה בולטת לעוברים ברחוב, אך כדאי להתעכב ולהביט על המוטיבים היפים שלה (צילום: Sanga Park)
אינה בולטת לעוברים ברחוב, אך כדאי להתעכב ולהביט על המוטיבים היפים שלה
בית הכנסת רומבאך
בית הכנסת ששימש בעבר את הקהילה הקטנה של זרם סטוס קוו אנטה (Status Quo Ante), נמצא ברחוב רומבאך (Rumbach) ברובע היהודי, אך הוא אינו פעיל כיום. חזיתו מרשימה במיוחד והיא שואבת מוטיבים רבים מהסגנון האסלאמי, אך הארכיטקט אוטו ואגנר (Otto Wagner) היה דווקא אוסטרי. שני המגדלים בחזית מזכירים מאד צריחי מסגדים (מינרט).
בית הכנסת נבנה בשנת 1872 וסימני הגיל ניכרים בו היטב, מכיוון שמלבד החזית הוא עדיין לא שופץ. למרות זאת פנים בית הכנסת מרשים ביותר, בצורתו המתומנת ובכיפתו הגבוהה (יש האומרים בהשפעת כיפת הסלע), ונותר רק לדמיין כיצד הוא נראה בימים טובים יותר. מעת לעת מתקיימים במקום מופעים ותערוכות, בעיקר בימי הפסטיבל היהודי של בודפשט. דמי הכניסה של 500 פורינט.
בית הכנסת רומבאך, שני המגדלים מזכירים צריחי מסגדים (צילום: Sanga Park)
היריד ברובע היהודי של בודפשט
אם אתם מחפשים מתנות מקוריות ואיכותיות, אני ממליצה בחום להגיע ליריד גוֹז'דֻו בזאר (Gozsdu Bazaar), יריד מקסים המתקיים במרכז הרובע היהודי, בקרבת בית הכנסת ברחוב דוהני. היריד מזכיר את האיכות, המקוריות והניחוח של נחלת בנימין שלנו. הדמיון אינו מקרי – הבחור היהודי שיזם ומפעיל את היריד המקסים הזה הביא את הרעיון היישר מתל-אביב. אם תהיתם על מקורו של השם המוזר גוז'דו, הוא על שם מתחם הבניינים שבצלם מתקיים היריד.
האומנים המציגים ביריד מתחלפים בכל שבוע, וזו סיבה טובה למקומיים להגיע ולבלות במקום, כמו גם לתיירים השוהים יותר משבוע לחזור אליו. ביום בו אני ביקרתי במקום מצאתי כמות מרשימה של דוכנים ומגוון עצום של מוצגים, בהם בגדים, תכשיטים, תיקים, כלי בית, ספרים ועוד. הפריטים כולם באיכות מצוינת (לא סתם פיצ'יפקס של שוק) והמחירים ממש לא יקרים, כי המקום מיועד לאוכלוסייה המקומית (ולכן זול לתיירים). אפשר לסגור את נושא המתנות לעצמכם ולמשפחה בכייף וגם לשבת לאכול ולקנח בקפה ועוגה הונגרית.
היריד מתקיים בימי ראשון של קיץ (אפריל-ספטמבר), בשעות 10:00 עד 20:00.
כתובת: סמטאת גודז'ו (Gozsdu), בין Dob utca 16 לבין Király utca 13.
יריד גוֹז'דֻו, מקום נפלא לקניית מתנות מיוחדות או לפנק את עצמכם (צילום: כרמית וייס)
הרשו לי כמה מילים לסיום
בימים כתיקונם אינני שומרת מצוות והקשר שלי לדת רופף למדי, אך בטיוליי ביקרתי בבתי כנסת רבים באירופה, שעברו ימים קשים של מלחמות, פרעות ופוגרומים. הכרתי קהילות קטנות שעושות מאמצים אדירים לשפץ ולתחזק את אותם בתי כנסת. ראיתי בתי כנסת מפוארים ששופצו ואחרים עזובים ומוזנחים, אך הרשימו אותי במיוחד אלו שהיו בשלבי שיפוץ, בהם יכולתי להבין את גודל ההשקעה הנדרשת להשיבם ולהחזיקם בחיים.
דווקא משום כך נכלמתי לפגוש ישראלים שהסכום הפעוט הנדרש מהם בכניסה מונע מהם להיכנס, ולעיתים אפילו מרגיז אותם עד כדי ויכוח מיותר עם השומר. קחו בחשבון שאותם דמי כניסה משמשים להחזקת השומר ולהחזקת המקום פתוח מעבר לשעות התפילה, עבורנו כתיירים (בשעות התפילה אין צורך לשלם).
אנא, ראו בדמי הכניסה את תרומתכם לשימור המורשת היהודית שיש מי שכל כך רצו להכחיד!
מלון ומלון דירות מומלצים במרכז בודפשט וברובע היהודי
מלון ברסלו בודפשט (Barceló Budapest) הוא מלון 4 כוכבים חדיש ומודרני, הממוקם על הגבול בין רובע 7 (הרובע היהודי ואזורי הבילוי והקניות הטרנדיים) לרובע 6 (בניין האופרה, שדרות אנרדאשי, כיכר הגיבורים, מרחצאות סצ׳ני, גן החיות והקרקס). המלון מציע חדרים גדולים וממוזגים, היכולים להתאים לזוגות ומשפחות, מסעדה, בר, חדר כושר וארוחות בוקר טובות.
מלון הדירות 7 סיזנס (7Seasons Apartments Budapest) ממוקם במרכז העיר, במרחק 500 מ' מבית הכנסת הגדול של בודפשט, במיקום נוח להגעה ברגל ובתחבורה הציבורית לכל היעדים בכתבה. הוא מציע דירות סטודיו ודירות עם 1-3 חדרי שינה, ולפיכך מתאים מאד למשפחות עם ילדים ולשומרי כשרות. כל הדירות ממוזגות, עם מטבח (יש סופרמרקט קרוב), אך ניתן להזמין גם ארוחות וליהנות מהמרחב הציבורי.
מלון הדירות 7 סיזנס - בקרבת בית הכנסת הגדול, מתאים למשפחות ולשומרי כשרות
מידע נוסף
אם אתם מחפשים מתנות מקוריות ואיכותיות, אני ממליצה בחום להגיע ליריד גוֹז'דֻו בזאר (Gozsdu Bazaar), יריד מקסים המתקיים במרכז הרובע היהודי, בקרבת בית הכנסת ברחוב דוהני. היריד מזכיר את האיכות, המקוריות והניחוח של נחלת בנימין שלנו. הדמיון אינו מקרי – הבחור היהודי שיזם ומפעיל את היריד המקסים הזה הביא את הרעיון היישר מתל-אביב. אם תהיתם על מקורו של השם המוזר גוז'דו, הוא על שם מתחם הבניינים שבצלם מתקיים היריד.
האומנים המציגים ביריד מתחלפים בכל שבוע, וזו סיבה טובה למקומיים להגיע ולבלות במקום, כמו גם לתיירים השוהים יותר משבוע לחזור אליו. ביום בו אני ביקרתי במקום מצאתי כמות מרשימה של דוכנים ומגוון עצום של מוצגים, בהם בגדים, תכשיטים, תיקים, כלי בית, ספרים ועוד. הפריטים כולם באיכות מצוינת (לא סתם פיצ'יפקס של שוק) והמחירים ממש לא יקרים, כי המקום מיועד לאוכלוסייה המקומית (ולכן זול לתיירים). אפשר לסגור את נושא המתנות לעצמכם ולמשפחה בכייף וגם לשבת לאכול ולקנח בקפה ועוגה הונגרית.
היריד מתקיים בימי ראשון של קיץ (אפריל-ספטמבר), בשעות 10:00 עד 20:00.
כתובת: סמטאת גודז'ו (Gozsdu), בין Dob utca 16 לבין Király utca 13.
הרשו לי כמה מילים לסיום
בימים כתיקונם אינני שומרת מצוות והקשר שלי לדת רופף למדי, אך בטיוליי ביקרתי בבתי כנסת רבים באירופה, שעברו ימים קשים של מלחמות, פרעות ופוגרומים. הכרתי קהילות קטנות שעושות מאמצים אדירים לשפץ ולתחזק את אותם בתי כנסת. ראיתי בתי כנסת מפוארים ששופצו ואחרים עזובים ומוזנחים, אך הרשימו אותי במיוחד אלו שהיו בשלבי שיפוץ, בהם יכולתי להבין את גודל ההשקעה הנדרשת להשיבם ולהחזיקם בחיים.
דווקא משום כך נכלמתי לפגוש ישראלים שהסכום הפעוט הנדרש מהם בכניסה מונע מהם להיכנס, ולעיתים אפילו מרגיז אותם עד כדי ויכוח מיותר עם השומר. קחו בחשבון שאותם דמי כניסה משמשים להחזקת השומר ולהחזקת המקום פתוח מעבר לשעות התפילה, עבורנו כתיירים (בשעות התפילה אין צורך לשלם).
אנא, ראו בדמי הכניסה את תרומתכם לשימור המורשת היהודית שיש מי שכל כך רצו להכחיד!
מלון ומלון דירות מומלצים במרכז בודפשט וברובע היהודי
מלון ברסלו בודפשט (Barceló Budapest) הוא מלון 4 כוכבים חדיש ומודרני, הממוקם על הגבול בין רובע 7 (הרובע היהודי ואזורי הבילוי והקניות הטרנדיים) לרובע 6 (בניין האופרה, שדרות אנרדאשי, כיכר הגיבורים, מרחצאות סצ׳ני, גן החיות והקרקס). המלון מציע חדרים גדולים וממוזגים, היכולים להתאים לזוגות ומשפחות, מסעדה, בר, חדר כושר וארוחות בוקר טובות.
מלון הדירות 7 סיזנס (7Seasons Apartments Budapest) ממוקם במרכז העיר, במרחק 500 מ' מבית הכנסת הגדול של בודפשט, במיקום נוח להגעה ברגל ובתחבורה הציבורית לכל היעדים בכתבה. הוא מציע דירות סטודיו ודירות עם 1-3 חדרי שינה, ולפיכך מתאים מאד למשפחות עם ילדים ולשומרי כשרות. כל הדירות ממוזגות, עם מטבח (יש סופרמרקט קרוב), אך ניתן להזמין גם ארוחות וליהנות מהמרחב הציבורי.
מלון הדירות 7 סיזנס - בקרבת בית הכנסת הגדול, מתאים למשפחות ולשומרי כשרות
מידע נוסף
אנא, ראו בדמי הכניסה את תרומתכם לשימור המורשת היהודית שיש מי שכל כך רצו להכחיד
מלון ומלון דירות מומלצים במרכז בודפשט וברובע היהודי
מלון ברסלו בודפשט (Barceló Budapest) הוא מלון 4 כוכבים חדיש ומודרני, הממוקם על הגבול בין רובע 7 (הרובע היהודי ואזורי הבילוי והקניות הטרנדיים) לרובע 6 (בניין האופרה, שדרות אנרדאשי, כיכר הגיבורים, מרחצאות סצ׳ני, גן החיות והקרקס). המלון מציע חדרים גדולים וממוזגים, היכולים להתאים לזוגות ומשפחות, מסעדה, בר, חדר כושר וארוחות בוקר טובות.
מלון הדירות 7 סיזנס (7Seasons Apartments Budapest) ממוקם במרכז העיר, במרחק 500 מ' מבית הכנסת הגדול של בודפשט, במיקום נוח להגעה ברגל ובתחבורה הציבורית לכל היעדים בכתבה. הוא מציע דירות סטודיו ודירות עם 1-3 חדרי שינה, ולפיכך מתאים מאד למשפחות עם ילדים ולשומרי כשרות. כל הדירות ממוזגות, עם מטבח (יש סופרמרקט קרוב), אך ניתן להזמין גם ארוחות וליהנות מהמרחב הציבורי.
מלון הדירות 7 סיזנס - בקרבת בית הכנסת הגדול, מתאים למשפחות ולשומרי כשרות
מידע נוסף
מלון ברסלו בודפשט (Barceló Budapest) הוא מלון 4 כוכבים חדיש ומודרני, הממוקם על הגבול בין רובע 7 (הרובע היהודי ואזורי הבילוי והקניות הטרנדיים) לרובע 6 (בניין האופרה, שדרות אנרדאשי, כיכר הגיבורים, מרחצאות סצ׳ני, גן החיות והקרקס). המלון מציע חדרים גדולים וממוזגים, היכולים להתאים לזוגות ומשפחות, מסעדה, בר, חדר כושר וארוחות בוקר טובות.
מלון הדירות 7 סיזנס (7Seasons Apartments Budapest) ממוקם במרכז העיר, במרחק 500 מ' מבית הכנסת הגדול של בודפשט, במיקום נוח להגעה ברגל ובתחבורה הציבורית לכל היעדים בכתבה. הוא מציע דירות סטודיו ודירות עם 1-3 חדרי שינה, ולפיכך מתאים מאד למשפחות עם ילדים ולשומרי כשרות. כל הדירות ממוזגות, עם מטבח (יש סופרמרקט קרוב), אך ניתן להזמין גם ארוחות וליהנות מהמרחב הציבורי.
מלון הדירות 7 סיזנס (7Seasons Apartments Budapest) ממוקם במרכז העיר, במרחק 500 מ' מבית הכנסת הגדול של בודפשט, במיקום נוח להגעה ברגל ובתחבורה הציבורית לכל היעדים בכתבה. הוא מציע דירות סטודיו ודירות עם 1-3 חדרי שינה, ולפיכך מתאים מאד למשפחות עם ילדים ולשומרי כשרות. כל הדירות ממוזגות, עם מטבח (יש סופרמרקט קרוב), אך ניתן להזמין גם ארוחות וליהנות מהמרחב הציבורי.
מלון הדירות 7 סיזנס - בקרבת בית הכנסת הגדול, מתאים למשפחות ולשומרי כשרות
בתי מלון ודירות ברובע היהודי של בודפשט (רובע 7)
בתי מלון במרכז בודפשט
השכרת רכב בהונגריה
אגי שאלגו (Agi Salgó), מדריכת תיירים בבודפשט ובהונגריה, המתמחה בהדרכה ברובע היהודי, דוברת אנגלית ועברית ומומלצת בחום. טלפון: 0036209417109, דוא"ל: agi_bagi@mail.com
בתי מלון במרכז בודפשט
השכרת רכב בהונגריה
אגי שאלגו (Agi Salgó), מדריכת תיירים בבודפשט ובהונגריה, המתמחה בהדרכה ברובע היהודי, דוברת אנגלית ועברית ומומלצת בחום. טלפון: 0036209417109, דוא"ל: