דרכיה דרכי נועם:
טעימות על דרך היין של אלזס
מאת: גיא הרן


דרך היין הצפונית והיפהפייה של צרפת, זו של חבל אלזס, פחות מתוירת מאלו של בורדו או בורגון, רחוקה מהעין ומפריז. אף על פי כן, ואולי דווקא בשל כך – היא היעד הבא לחובבי היין והקולינריה. פנינה צרפתית חבויה שכדאי לגלות.


הרשו לי לקחת אתכם לטעימה מהנופים והיינות של אחד מהיפים שבחבלי צרפת, ואני בטוח ש"ייפתח לכם התיאבון"...

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

דרך היין של אלזס, פנינה שכדאי לגלות (צילום: Borisb17)
העיירה קולמר, מהיפות והמתוירות ביותר באלזס (צילום: PocholoCalapre)
קייזרסברג, אחת מבין עשרות עיירות וכפרים ציוריים לאורך הדרך (צילום: Simon Dannhauer)
יין מלוא הטנא (צילום: Jean-Pierre Bellec)
כדאי לשלב בין יקבים גדולים כמו יקב הוגל עם יקבים קטנים ואינטימיים (צילום: Claude Truong-Ngoc)
טעימות על דרך היין (צילום: Anna & Michal)
בתי עץ צבעוניים כמו מתוך אגדה (צילום: Simon Dannhauer)
יין משובח ואוכל מצוין, מה צריך יותר מזה? (צילום: kabVisio)


יעדים לביקור על דרך היין של אלזס המוזכרים בכתבה, ומקומות לינה מומלצים:
מלון דה ברז' בכפר אילאוזרן  |  מלון הבוטיק ג'יימס בעיר קולמאר

 

הנופים של אלזס

חבל אלזס (Alsace), הנחבא בפינה הצפון-מזרחית של צרפת, גובל בשוויץ וגרמניה, אליה הוא השתייך מספר פעמים במהלך ההיסטוריה. גבעות ירוקות ונוף של הרי הווז' (Vosge) מקיפים את אחד המקומות היפים בעולם. כפי שתיאר זאת חבר שחזר לאחרונה מביקור באזור: "אם יש גן עדן, כך הוא נראה!". 
 
המדרונות המתונים, אדמת הסחף הפורייה והאקלים הלח של עמק הריין, מעניקים לחבל אלזס תנאים אידיאליים לגידול ענבי יין. עם השנים השתכללו שיטות הגידול, התפתחו צורות שונות של גיזום והדליה (תמיכה עם עמודים וחוטי ברזל), שמשפרות את איכות הענבים. לצידי הכבישים  כרמים מלוא העין, סדורים בשורות ישרות וארוכות. הכפרים והעיירות נראים כמו תמונה מימי הביניים, או כמו נלקחו מתוך סיפור אגדה. בתים רבים בנויים מאבן בשילוב קורות עץ, אחרים מעוטרים בציורים המתארים סצנות הקשורות ביין.
לינה לאורך דרך היין של אלזס

נופי דרך היין של אלזס
נופי דרך היין של אלזס, כרמים מלוא העין וכפרים ציוריים (צילום: Ben Kerckx)
 

 ברירת מחדל



היינות של אלזס

אלזס אינה מיישרת קו עם החוקים הצרפתיים הלא כתובים בכל מה שקשור לעולם היין והקולינריה. מעין "ילדה מורדת" שעושה את הדברים בדרך שלה. מטבח מהמשובחים בצרפת ויינות ענקיים, בעיקר לבנים, והכול במחירים שמעידים שהאזור טרם התגלה לקהל התיירים העולמי.
 
היינות של חבל אלזס יודעים להשתבח במשך שנים רבות, לעיתים אף עשרות שנים, במהלכן הם מפתחים מורכבות וארומות מפתות. העובדה הזו מרתקת עוד יותר כשלוקחים בחשבון שרובו של היין בחבל אלזס הוא לבן. זנים כמו ריזלינג וגוורצטרמינר, אחראים ליינות מענגים. בשונה מאזורי היין האחרים בצרפת – כאן תמצאו את שם זן הענבים נישא בגאון על התווית הקדמית של בקבוק היין.
טעימות על דרך היין של אלזס
זן הענבים נישא כאן בגאון על התווית הקדמית של הבקבוק (צילום: CC Anna & Michal)
 

לקחת את הזמן

ההתמצאות בדרך היין של אלזס (Route des Vins) קלה ונוחה. דרך צרה וארוכה, המתחילה מהעיירה מרלנהיים (Marlenheim) הסמוכה לעיר שטרסבורג (Strasbourg), ומסתיימת כ-170 קילומטרים דרומה, בעיירה תאן (Thann) הקרובה לעיר מילוז (Mulhouse). בין השתיים פזורים אינספור כפרים ציוריים ויפהפיים, מוקפים כרמים מכל עבר. אל תחמיצו ביקור בכפרים מדהימים, דוגמת ריבווילה (Ribeauville), ריקוויר (Riquewihr), וקינצהיים (Kintzheim).
 
כדאי "לקחת את הזמן" בטיול נינוח, ולהשאיר תמיד מספיק זמן לטיול ספונטני בכפר ימי-ביניימי שבמקרה הזדמנתם אליו. אופציה נוספת, שנוחה יותר לחלק מהמטיילים, היא לבחור נקודה במרכז האזור  בעיירה קולמר (Colmar) למשל, ממנה ניתן לצאת לטיולי כוכב בעיירות ובכפרים השונים.
בתי מלון בעיר שטרסבורג  |  בתי מלון בעיר מילוז
 
כפרים על דרך היין של אלזס, צפון צרפת
בתי אבן ועץ בכפרים על דרך היין של אלזס (צילום: גיא הרן)
 

טעימה קטנה מדרך היין של אלזס, עם הנופים היפים והקולינריה המשובחת
 

עיירה אחת עם כוכבי מישלן רבים

העיירה קולמר היא מהיפות והמתוירות ביותר באלזס ובסביבתה יקבים רבים, כשברוב המקרים מדובר על לא יותר מנסיעה קצרה בת כחצי שעה. בנוסף לכך, קולמר היא גם מרכז קולינרי מרתק. בסביבתה מצויות לא פחות מ-60 (!) מסעדות שזכו להופיע במדריך מישלן המוערך. נכון לסוף שנת 2024, באזור קולמר ישנן תשע מסעדות עם כוכב אחד ושלוש מסעדות עם שני כוכבים, ביניהן מסעדת Auberge de l'Ill הנחשקת שבשנים קודמות החזיקה בשלושה (!) כוכבי מישלן. מסעדה זו ממוקמת בכפר הסמוך אילאוזרן (Illhaeusern), על גדות נהר איל (Ill), ואם תרצו לבקר בה כדאי שתקחו בחשבון שהארוחה עלולה לחצות את רף ה-300 אירו לאדם...
 
קולמר, דרך היין של אלזס
העיירה היפהפייה קולמר, מהמתוירות ביותר באלזס (צילום: Kamilla Isalieva)

מסעדות על דרך היין של אלזס
מסעדות מישלן, חוויה קולינרית ואסתטית מענגת (צילום: גיא הרן)


מלון מומלץ בכפר אילאוזרן

אחרי שתיית היין בזמן הארוחה לא תוכלו לנהוג (אני מזכיר, אם שותים לא נוהגים!), ולינה במלון הצמוד למסעדה יכול להיות רעיון מצוין. מלון דה ברז' (Hotel des Berges) באילאוזרן הוא מלון 5 כוכבים ברמה גבוהה מאוד, המציע סוויטות מרווחות וממוזגות, בריכת שחייה וספא. בכפר ישנם מספר בתי מלון נוספים

מלון מומלץ בדרך היין של אלזאס
מלון דה ברז' – כי אם שותים לא נוהגים (אך כן מתפנקים...)
 

מלון מומלץ במרכז העיר קולמר

כאמור, העיר קולמר שוכנת במיקום נוח במרכזה של דרך היין של אלזאסמלון הבוטיק ג'יימס (James Boutique Hôtel Colmar centre) הוא מלון 4 כוכבים הממוקם במרכז העיר, במרחק הליכה המאפשר שוטטות נעימה. במלון חדרים וסוויטות בעיצוב מודרני, כולם מרווחים וממוזגים.
בתי מלון נוספים באזור קולמר

מלון מומלץ בקולמאר
מלון הבוטיק ג'יימס
  במרכזה של קולמר, שבמרכזה של דרך היין


יקבים על דרך היין

חובבי היין והקולינריה יתענגו על כל רגע בדרך היין של אלזס. מאות יצרני יין פזורים בתוך הכפרים וסביבם. יצרנים גדולים וחשובים כמו יקב הוגל (Hugel) בכפר ריקוויר (Riquewihr), שפועל כבר מהמאה ה-17 ומייצא 90% מיינותיו לכל רחבי העולם, יקבלו אתכם לביקור בזרועות פתוחות (אך עדיף לתאם מראש את הביקור).

הביקור ביקב הוגל מתאים לחובבי יין אדוקים, כמו גם למתחילים בראשית דרכם. באנגלית שוטפת ועם הרבה חן ורוגע, יקבל אתכם נציג יקב הוגל, לואיק (Loïc), או אחד מעמיתיו, לסיור וירטואלי בין החלקות השונות שבבעלות המשפחה. כיאה לאחד השחקנים החשובים והמרכזיים ביותר באזור, חולשת המשפחה על מגוון רחב של כרמים הפזורים בכל רחבי אלזס, כך שסיפורה של המשפחה הוא למעשה סיפורו של האזור כולו. כמוהו גם יקבים גדולים נוספים, כמו דומיין טרימבאך (Trimbach) בכפר ריבובילה (Ribeauville), ויקב ליאון באייר (Léon Beyer) בכפר אגיסהיים (Eguisheim). 

המונח דומיין (Domaine), אגב, מציין אחוזה, כשבדרך כלל האחוזה היא הבעלים של כל הכרמים והענבים שמגיעים אליה. כשתשמעו את המילה "מיזון" (Maison) תדעו שמדובר ב"בית" שיכול להיות בעלים של כרמים, אך בדרך כלל רוכש ענבים ממגדלים קטנים יותר. מוזר, אבל למרות שצרפת היא מלכת היין, למילה "יקב" אין מקבילה בצרפתית.

יקב הוגל בעיירה ריקוויר על דרך היין של אלזס
ביקב הוגל יקבלו אתכם לביקור בזרועות פתוחות (צילום: CC Claude Truong-Ngoc)
 

יקבי הבוטיק של אלזס

כדי לקבל תמונה טובה יותר על האזור וליהנות מהאותנטיות שלו, כדאי לשלב ביקור גם ביקב קטן יותר. כזה הוא דומיין בוט-ז'יל (Domaine Bott-Geyl) בכפר בבלנהיים (Beblenheim), המייצר יין כבר למעלה מ-220 שנה, בהקפדה בלתי מתפשרת. שם גם תוכלו לשמוע על הדבר הבא בתעשיית היין העולמית  יין ביו-דינמי, יין אורגני ובר קיימא, כזה ששומר על איכות הסביבה וגם בריא יותר לציבור השותים.
 
יקב בוט ז'יל, דרך היין של אלזס
יקב בוט-ז'יל, טעימות רוחב של יינות מהחלקות השונות (צילום: גיא הרן)




כדי שגם אתם תוכלו לדבר כמו מומחים...

למרות האיכות הגבוהה, היינות האלזסיים אינם יקרים. ב-5 עד 10 אירו תוכלו לרכוש יינות טובים ומענגים. בסכום גבוה יותר תוכלו למצוא יינות מכרמים נבחרים, משנות בציר ותיקות ובסגנונות ייחודיים. בהקשר הזה כדאי להכיר ארבעה מושגים חשובים המופיעים על גבי התוויות של יינות האזור:
 
גרנד קרו (Grand Cru) – חלקות מובחרות, שהוגדרו בחוק המקומי, ושהיינות המופקים מענביהן יהיו בדרך כלל טובים במיוחד. מדובר בסך הכול על 4% מכלל היינות של חבל אלזס. ביין כזה תראו בדרך כלל גם את שמו של הכרם הספציפי ממנו הגיעו הענבים.

בציר מאוחר (Vendange Tardive או בקיצור VT) – הענבים נבצרו במועד מאוחר יחסית, כך שהצליחו להגיע לאחוז סוכר גבוה יותר וכתוצאה מכך ליין עשיר יותר. הקושי שיש בבציר מאוחר הוא שמזג האוויר עלול להשמיד את כל הענבים שנותרו עד לחודש נובמבר בכרמים, כך שמדובר על סיכון רב, שלא כל מגדל ענבים יהיה מוכן לקחת.

בציר סלקטיבי של ענבים (Selection de Grains Nobles או בקיצורSGN ) – ענבים שנדבקו ב"בוטריטיס סינראה", פטריה שמתיישבת על קליפת הענב ושותה את הנוזל שבתוכו. התוצאה היא שמתקבל ענב עם ריכוז סוכר גבוה יותר ושוב יין עשיר יותר. הקושי במקרה הזה הוא שהפטריה מתיישבת בצורה לא אחידה על האשכול, כך שאין ברירה אלא לאסוף ענב ענב ולא אשכולות שלמים. העבודה הרבה יותר קשה ומתישה ובציר אחד יכול להמשך מספר ימים ואפילו שבועות.

קרמו (Crémant) – זהו היין המבעבע של חבל אלזס, כאשר כל בקבוק חמישי המיוצר באלזס הוא מסוג זה. היין המבעבע של אלזס אמנם לא יוקרתי כמו המבעבע של חבל שמפאן, אך הוא ידוע באיכות שלעיתים מתחרה גם במבעבעים הטובים בעולם ובמחיר מאוד תחרותי. כדאי להתחיל איתו כל ארוחת ערב (או בוקר של חופשה).
כתבה על חבל שמפאן
 
יין קרמו של אלזס
קרמו, היין המבעבע של חבל אלזס, איכותי במחיר תחרותי (צילום: CC Mickaël Schauli)
 

לא על היין לבדו

חבל אלזס התברך ביצרני גבינות משובחות, נקניקים, שוקולד ואפילו ברנדי מקומי, שמכונה כאן מאר דה אלזס (Marc de Alsace). בניגוד לישראל, בצרפת אין חובה חד משמעית לפסטר את החלב, וכשמדובר ביצרנים קטנים המפיקים כמויות קטנות של גבינות מסורתיות, כדאי לעצור ולטעום מעט גבינה, שלא תוכלו לטעום בשום מקום אחר. גבינות שמגיעות מעדרי בקר שגדלים למרגלות הרי הווז', כמו גבינת Grès des Vosges, גבינות מתובלות בענבי גוורצטרמינר, וכמובן לא לפספס את הפונדו המקומי העשיר.
 
לשלוט במדינה בה יש 246 סוגים רשמיים של גבינות היא משימה מאתגרת במיוחד, כפי שלמד הגנרל דה גול, אך אנחנו, שמגיעים רק לביקור, יכולים פשוט להתענג על הגבינות והיין!
 

מידע נוסף

השכרת רכב בצרפת
לינה לאורך דרך היין של אלזס

כתבות נוספות על טיולים באזורי כרמים ויין

מדריך לסיורי יקבים בעולם
בורדו - טיול במחוז היין (צרפת)
כרמים ויין באנדלוסיה (ספרד)

כתבות נוספות על צפון צרפת

מסלול טיול בדרך היין של אלזס
טיול בחבלים לורן ואלזס
כפרי נופש בצפון צרפת

גיא הרןגיא הרן הוא מומחה יין ותיירות קולינרית. מזה למעלה מעשור טועם גיא יינות מרחבי העולם - מאזורי היין המוערכים וגם מאלו הפחות מוכרים, מעביר קורסים וסדנאות ועורך אירועי קידום ליינות ישראליים בארצות שונות בעולם. מוביל, מדריך ומתכנן סיורי יקבים באזורי יין בחברת וינספיריישן
ליצירת קשר עם גיא  guy@vinspiration.wine
 







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר