דרכיה דרכי נועם:
טעימות על דרך היין של אלזס
מאת: גיא הרן


דרך היין הצפונית והיפהפייה של צרפת, זו של חבל אלזס  פחות מתוירת מאלו של בורדו או בורגון, רחוקה מהעין ומפריז. אף על פי כן, ואולי דווקא בשל כך – היא היעד הבא לחובבי היין והקולינריה. פנינה צרפתית חבויה שכדאי לגלות.


הרשו לי לקחת אתכם לטעימה מהנופים והיינות של אחד מהיפים שבחבלי צרפת, ואני בטוח ש"ייפתח לכם התיאבון"...

1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

כפר ציורי על דרך היין של אלזס (צילום: גיא הרן)
כרמים נטועים על מדרונות הרי הווז'  (צילום: גיא הרן)
שורות גפנים סדורות וארוכות  (צילום: גיא הרן)
מזרקה פרחונית במרכז הכפר  (צילום: גיא הרן)
הכרמים והכפרים משתלבים זה בזה  (צילום: גיא הרן)
חצר מטופחת של אחד היקבים (צילום: גיא הרן)
הירוק נושק לכחול  (צילום: גיא הרן)


יעדים לביקור על דרך היין של אלזס המוזכרים בכתבה, ומקומות לינה מומלצים:
מלון דה ברז בכפר אילאלזרן  |  מלון בוטיק ג'יימס בעיר קולמאר

להגדלת המפה לחצו בפינה העליונה
 

הנופים של אלזס

חבל אלזס, הקטן בין חבלי צרפת, נחבא בפינה הצפון-מזרחית של המדינה, גובל בשוויץ וגרמניה, אליה הוא השתייך מספר פעמים במהלך ההיסטוריה. גבעות ירוקות ונוף של הרי הווז' (Vosge) מקיפים את אחד המקומות היפים בעולם. כפי שתיאר זאת חבר שחזר לאחרונה מביקור באזור: "אם יש גן עדן, כך הוא נראה!". 
 
המדרונות המתונים, אדמת הסחף הפורייה והאקלים הלח של עמק הריין, מעניקים לחבל אלזס תנאים אידיאליים לגידול ענבי יין. עם השנים השתכללו שיטות הגידול, התפתחו צורות שונות של גיזום והדליה (תמיכה עם עמודים וחוטי ברזל), שמשפרות את איכות הענבים. לצידי הכבישים - כרמים מלוא העין, סדורים בשורות ישרות וארוכות. הכפרים והעיירות נראים כמו תמונה מימי הביניים, או כמו נלקחו מתוך סיפור אגדה. בתים רבים בנויים מאבן בשילוב קורות עץ, אחרים מעוטרים בציורים המתארים סצנות הקשורות ביין.
לינה לאורך דרך היין של אלזס

כפרים על דרך היין של אלזס, צפון צרפת
כפרים על דרך היין של אלזס, בתי אבן בשילוב קורות עץ (צילום: גיא הרן)


 ברירת מחדל



היינות של אלזס

אלזס אינה מיישרת קו עם החוקים הצרפתיים הלא כתובים בכל מה שקשור לעולם היין והקולינריה. מעין "ילדה מורדת" שעושה את הדברים בדרך שלה. מטבח מהמשובחים בצרפת ויינות ענקיים, בעיקר לבנים, והכל במחירים שמעידים שהאזור טרם התגלה לקהל התיירים העולמי.
 
היינות של חבל אלזס יודעים להשתבח במשך שנים רבות, לעיתים אף עשרות שנים, במהלכן הם מפתחים מורכבות וארומות מפתות. העובדה הזו מרתקת עוד יותר כשלוקחים בחשבון שרובו של היין בחבל אלזס הוא לבן. זנים כמו ריזלינג וגוורצטרמינר, אחראים ליינות מענגים. בשונה מאזורי היין האחרים בצרפת - כאן תמצאו את שם זן הענבים נישא בגאון על התווית הקדמית של בקבוק היין.
כתבה על דרך היין של בורדו
 
כפרים על דרך היין של אלזס, צפון צרפת
כמו מתוך סיפור אגדה, בנייה אופיינית של עץ ואבן ופירות יער בשוק המקומי (צילום: גיא הרן)

לקחת את הזמן
ההתמצאות בדרכי דרך היין של אלזס (Route des Vins) קלה ונוחה. דרך צרה וארוכה, המתחילה מבירת החבל - שטרסבורג (Strasbourg), ומסתיימת כמאה קילומטרים דרומה, באזור העיר מילוז (Mulhouse). בין השתיים פזורים אינספור כפרים ציוריים ויפהפיים, מוקפים כרמים מכל עבר. אל תחמיצו ביקור בכפרים מדהימים, דוגמת, ריבובילה (Ribeauville), ריקוויר (Riquewihr), וקינטצהיים (Kintzheim).
 
כדאי "לקחת את הזמן" בטיול נינוח, ולהשאיר תמיד מספיק זמן לטיול ספונטני בכפר ימי-ביניימי שבמקרה הזדמנתם אליו. אופציה נוספת, שנוחה יותר לחלק מהמטיילים, היא לבחור נקודה במרכז האזור - בעיירה קולמר (Colmar) למשל, ממנה ניתן לצאת לטיולי כוכב בעיירות ובכפרים השונים.
בתי מלון בעיר שטרסבורג  |  בתי מלון בעיר מילוז
כתבה על טיול בחבלים לורן ואלזס  |  כתבה על דרך היין של אלזס
 

חמש דקות מנופי אלזס, כולל ביקור בשתי עיירות יפהפיות ושני יקבים
 

עיירה אחת ו- 14 כוכבי מישלן

העיירה קולמר היא אחת מהיפות והמתויירות בערי אלזס, ובנוסף לכך היא גם מרכז קולינרי מרתק. בסביבתה מצויות לא פחות מ- 60 (!) מסעדות שזכו להופיע במדריך מישלן המוערך, בהן 7 מסעדות עם כוכב אחד, 2 מסעדות עם שני כוכבים ומסעדה מהנחשקות ביותר בצרפת ולה 3 כוכבי מישלן. מדובר במסעדת Auberge de l'Ill הממוקמת בכפר הסמוך אילאלזרן (Illhaeusern), על גדות נהר איל (Ill). רק קחו בחשבון שארוחה במסעדה הנחשקת הזו עלולה לחצות את רף ה- 300 אירו לאדם.
לינה בכפר אילאלזרן

אחרי שתיית היין בארוחה לא תוכלו לנהוג (אני מזכיר, אם שותים לא נוהגים!), ולינה במלון הצמוד למסעדה יכול להיות רעיון מצוין. מלון דה ברז' (Hotel des Berges) הוא מלון 5 כוכבים ברמה גבוהה מאוד, המציע סוויטות מרווחות וממוזגות, בריכת שחייה וספא. בכפר גם מספר בתי מלון נוספים. 

מלון מומלץ בדרך היין של אלזאס
מלון דה ברז' - כי אם שותים לא נוהגים... (או יותר נכון - מתפנקים...)
 

 
מהעיירה קולמר ניתן לצאת ולבקר ביקבים רבים באזור, כשברוב המקרים מדובר על לא יותר מנסיעה קצרה בת כחצי שעה.
בתי מלון באזור קולמר

מסעדות על דרך היין של אלזס, צפון צרפת
מסעדות מדריך מישלן, חוויה קולינרית ואסתטית מענגת  (צילום: גיא הרן)

מלון מומלץ במרכז העיר קולמאר

כאמור, העיר קולמאר שוכנת במיקום נוח במרכזה של דרך היין של אלזאס. מלון בוטיק ג'יימס (James Boutique Hôtel Colmar centre) הוא מלון 4 כוכבים, הממוקם במרכז העיר, במרחק הליכה המאפשר שוטטות נעימה. במלון חדרים וסוויטות בעיצוב מודרני, כולם מרווחים וממוזגים.

מלון מומלץ בקולמאר, דרך היין של אלזאס
מלון בוטיק ג'יימס - במרכזה של העיר קולמאר, שבמרכזה של דרך היין
 

יקבים על דרך היין

חובבי היין והקולינריה יתענגו על כל רגע של שהות בדרך היין של אלזס. מאות יצרני יין פזורים בתוך הכפרים וסביבם. יצרנים גדולים וחשובים כמו יקב הוגל (Hugel) בכפר ריקוויר (Riquewihr), שפועל כבר מהמאה ה- 17 ומייצא 90% מיינותיו לכל רחבי העולם, יקבלו אתכם לביקור בזרועות פתוחות (אך עדיף לתאם מראש את הביקור).

הביקור ביקב הוגל מתאים לחובבי יין אדוקים, כמו גם למתחילים בראשית דרכם. באנגלית שוטפת ועם הרבה חן ורוגע, יקבל אתכם נציג יקב הוגל, לואיק (Loïc), או אחד מעמיתיו, לסיור וירטואלי בין החלקות השונות שבבעלות המשפחה. כיאה לאחד השחקנים החשובים והמרכזיים ביותר באזור, חולשת המשפחה על מגוון רחב של כרמים הפזורים בכל רחבי אלזס, כך שסיפורה של המשפחה הוא למעשה סיפורו של האזור כולו. כמוהו גם יקבים גדולים נוספים, כמו דומיין טרימבאך (Trimbach) בכפר ריבובילה (Ribeauville), ויקב ליאון באייר (Léon Beyer) בכפר אגיסהיים (Eguisheim). 

המונח דומיין (domaine), אגב, מציין אחוזה, כשבדרך כלל האחוזה היא הבעלים של כל הכרמים והענבים שמגיעים אליה. כשתשמעו את המילה "מיזון" (maison) תדעו שמדובר ב"בית" שיכול להיות בעלים של כרמים, אך בדרך כלל רוכש ענבים ממגדלים קטנים יותר. מוזר, אבל למרות שצרפת היא מלכת היין, למילה "יקב" אין מקבילה בצרפתית.

יקבים על דרך היין של אלזס, צפון צרפת
יין לבן בן 20 שנה (שנת 1998) ביקב הוגל, יקבלו אתכם לביקור בזרועות פתוחות  (צילום: גיא הרן)

יקבי הבוטיק של אלזס

כדי לקבל תמונה טובה יותר על האזור וליהנות מהאותנטיות שלו, כדאי לשלב ביקור גם ביקב קטן יותר. כזה הוא דומיין בוט ז'יל (Bott-Geyl) בכפר בבלנהיים (Beblenheim), המייצר יין כבר למעלה מ- 220 שנה, בהקפדה בלתי מתפשרת. שם גם תוכלו לשמוע על הדבר הבא בתעשיית היין העולמית - יין ביו-דינאמי, יין אורגני ובר קיימא, כזה ששומר על איכות הסביבה ובדרך גם בריא יותר לציבור השותים.
 
את יינות היקב תוכלו למצוא בישראל במסעדה של היבואן IsProVinum – יבואן קטן המתמחה ביינות איכותיים ולא בהכרח מוכרים. שם המסעדה הממוקמת ברחוב אחד העם בתל אביב הוא "גריג".
 
יקבים על דרך היין של אלזס, צפון צרפת
יקב בוט ז'יל, טעימות רוחב של יינות מהחלקות השונות   (צילום: גיא הרן)




כדי שגם אתם תוכלו לדבר כמו מומחים...

למרות האיכות הגבוהה, היינות האלזסיים אינם יקרים. ב- 5 עד 10 אירו תוכלו לרכוש יינות טובים ומענגים. בסכום גבוה יותר תוכלו למצוא יינות מכרמים נבחרים, משנות בציר ותיקות ובסגנונות ייחודיים. בהקשר הזה כדאי להכיר ארבעה מושגים חשובים המופיעים על גבי התוויות של יינות האזור:
 
גרנד קרו (Grand Cru) – חלקות מובחרות, שהוגדרו בחוק המקומי, ושהיינות המופקים מענביהן יהיו בדרך כלל טובים במיוחד. מדובר בסה"כ על 4% מכלל היינות של חבל אלזס. ביין כזה תראו בדרך כלל גם את שמו של הכרם הספציפי ממנו הגיעו הענבים.

בציר מאוחר (Vendange Tardive או בקיצור VT) – הענבים נבצרו במועד מאוחר יחסית, כך שהצליחו להגיע לאחוז סוכר גבוה יותר וכתוצאה מכך ליין עשיר יותר. הקושי שיש בבציר מאוחר הוא שמזג האוויר עלול להשמיד את כל הענבים שנותרו עד לחודש נובמבר בכרמים, כך שמדובר על סיכון רב, שלא כל מגדל ענבים יהיה מוכן לקחת.

בציר סלקטיבי של ענבים (Selection de Grains Nobles או בקיצורSGN ) – ענבים שנדבקו ב"בוטריטיס סינראה", פטריה שמתיישבת על קליפת הענב ושותה את הנוזל שבתוכו. התוצאה היא שמתקבל ענב עם ריכוז סוכר גבוה יותר ושוב יין עשיר יותר. הקושי במקרה הזה הוא שהפטריה מתיישבת בצורה לא אחידה על האשכול, כך שאין ברירה אלא לאסוף ענב ענב ולא אשכולות שלמים. העבודה הרבה יותר קשה ומתישה ובציר אחד יכול להמשך מספר ימים ואפילו שבועות.

קרמנט (Crémant) – זהו היין המבעבע של חבל אלזס, כאשר כל בקבוק חמישי המיוצר באלזס הוא של קרמנט. היין המבעבע של אלזס, הוא אמנם לא יוקרתי כמו המבעבע של חבל שמפאן, אבל באיכות שלעיתים מתחרה גם במבעבעים הטובים בעולם ובמחיר מאוד תחרותי. כדאי להתחיל איתו כל ארוחת ערב (או בוקר של חופשה).
כתבה על חבל שמפאן
 
יקבים על דרך היין של אלזס, צפון צרפת
למדו היטב את מושגי עולם היין וכשתיכנסו בשערי היקב תוכלו להצטייר כמומחים...  (צילום: גיא הרן)


לא על היין לבדו

חבל אלזס התברך ביצרני גבינות משובחות, נקניקים, שוקולד ואפילו ברנדי מקומי, שמכונה כאן מאר דה אלזס (Marc de Alsace). בניגוד לישראל, בצרפת אין חובה חד משמעית לפסטר את החלב, וכשמדובר ביצרנים קטנים המפיקים כמויות קטנות של גבינות מסורתיות, כדאי לעצור ולטעום מעט גבינה, שלא תוכלו לטעום בשום מקום אחר. גבינות שמגיעות מעדרי בקר שגדלים למרגלות הרי הווז', כמו גבינת Grès des Vosges, גבינות מתובלות בענבי גוורצטרמינר, וכמובן לא לפספס את הפונדו המקומי העשיר.
 
המשימה של לשלוט במדינה בה יש 246 סוגים רשמיים של גבינות, היא משימה מאתגרת במיוחד, כפי שלמד הגנרל דה-גול. אך אנחנו, שמגיעים רק לביקור, יכולים פשוט להתענג על הגבינות והיין!

 

מידע נוסף

השכרת רכב בצרפת
לינה לאורך דרך היין של אלזס

כתבות נוספות על טיולים באזורי כרמים ויין

מדריך לסיורי יקבים בעולם
בורדו - טיול במחוז היין (צרפת)
כרמים ויין באנדלוסיה (ספרד)

כתבות נוספות על צפון צרפת

מסלול טיול בדרך היין של אלזס
טיול בחבלים לורן ואלזס
כפרי נופש בצפון צרפת

גיא הרןגיא הרן הוא מומחה יין ותיירות קולינרית. מזה למעלה מעשור טועם גיא יינות מרחבי העולם - מאזורי היין המוערכים וגם מאלו הפחות מוכרים, מעביר קורסים וסדנאות ועורך אירועי קידום ליינות ישראליים בארצות שונות בעולם. מוביל, מדריך ומתכנן סיורי יקבים באזורי יין בחברת וינספיריישן
ליצירת קשר עם גיא  guy@vinspiration.wine
 







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר