סיורי יקבים בעולם - מדריך

סיורי יקבים בעולם –
מדריך מקוצר לחובב השיכר
מאת: גיא הרן


מתעוררים בבוקר בטירה מוקפת גפנים מכל עבר. שותים כוס קפה, ארוחת בוקר קלה ויוצאים למסע מיוחד, בעקבות היינות הגדולים בעולם. מאחורי התוויות מסתתר עולם שלם של צבעים, ריחות וטעמים ייחודיים של האזור בו הוא מיוצר. במהלך המסע מתוודעים למסורות עתיקות יומין ולתרבויות שהיין הוא חלק בלתי נפרד מהווייתן. שמות כמו: "בורדו", "שמפניה", "קיאנטי", "ריוחה" ועוד - מקבלים פנים, סיפור חיים, ונחשפים במלוא טעמם המפואר.


לא צריך להיות סומלייר גדול כדי ליהנות ולהעריך את טעמו של יין משובח, במיוחד כשזה מגיע יחד עם ביקור בחבל הארץ שבו הוא נולד - שנוטה להיות יפה ועשיר בגפנים משתרגות, ומפגש עם ההורים – אנשי היין שמקדישים לו את חייהם. אך למי מתאים טיול שכזה, איך מתכננים אותו ואילו מקומות בעולם מציעים את החוויה הטובה ביותר? בכתבה אנסה לעשות סדר בדברים, לתת טיפים וכלים לתכנון סיור יקבים מוצלח, במקומות שונים בעולם, שישאיר טעם טוב לעוד שנים רבות.

1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

לינה בטירה מהאגדות במהלך סיור יין (צילום: איש הענבים)
היין משתבח עם השנים, התווית - פחות... (צילום: איש הענבים)
כניסה למרתף יינות - מבחוץ צנוע וקשה לדמיין מה הולך בפנים (צילום: איש הענבים)
"כוורת" יינות היסטוריים, מעין ארכיון יין. לכל יקב מכובד יש כזה (צילום: איש הענבים)

לטייל באזורי היין הטובים בעולם
הבחירה הראשונה שעלינו לעשות טרם תכנון הטיול היא - היכן על המפה להניח את האצבע. בעולם קיימים עשרות חבלי ארץ שמייצרים יין ברמות שונות, וכדאי לדעת מראש מהו טעמכם האישי, מה מטרתכם ואילו טיולים תרצו לשלב בסיור.

בין המדינות הקלאסיות שערוכות לקבל מטיילים שעיקר עניינם הוא יין נמנות: צרפת, ספרד ואיטליה. במדינות אלו סיורי היקבים מתואמים עד כ- 4 חודשים (!) לפני ההגעה. הגורם המכריע הוא כמובן רמת הביקוש של אותו יקב, לכן אם יש מקום מסוים שחשוב לכם לבקר בו, כדאי מאוד להבטיח את מקומכם וליצור קשר כמה שבועות לפני הנסיעה. יצרניות יין נוספות, כמו גאורגיה, צ'כיה והונגריה ידעו לקבל אתכם בזרועות פתוחות גם כן, אך קשה יותר יהיה לתאם בהן את הביקורים.

סיור יקבים בעולם
טירות ונופים קסומים מאפיינים חבלי יין בכל העולם  (צילום: איש הענבים)


 ברירת מחדל





אפשרויות לינה ובחירת אופי הטיול
יקבים בכל רחבי העולם מצליחים איכשהו תמיד לבחור במיקום יפהפה, שבליווי כוס יין הופך אפילו ליפה יותר. באזורי יין רבים מוצעת לינה בשאטו (טירה) עתיקה, הממוקמת סמוך לכרמים ומשלימה את חווית הסיור. אפשר כמובן לבחור גם במלון נעים ונגיש במרכז העיר, וממנו לצאת בכל יום אל היקבים מחוץ לעיר. כך או כך, כדאי בשלב זה לקחת החלטה עקרונית אחת: האם לישון במרכז חבל היין, כך שבכל יום יוצאים לכיוון אחר וחוזרים בלילה לבסיס האם כבטיול כוכב, או לעבור ולהחליף שניים-שלושה בתי מלון במהלך המסע.

אזורי היין השונים מכתיבים תשובה חלקית לשאלה זו. חבל אלזס (Région Alsace) שבצרפת, אזור יין משובח שיודע לקבל היטב את חובבי היין, מזמין מעבר בין מלון אחד לשני, עם ההתקדמות ב"דרך היין" המקומית. לעומת זאת, אזורים כמו בורדו (Bordeaux) שבדרום צרפת, ריברה דל דוארו (Ribera del Duero) שבספרד ואזור ברולו (Barolo) שבאיטליה, מאפשרים לינה במקום מרכזי אחד ונסיעות קצרות יחסית אל היקבים השונים. היקב המרוחק ביותר שוכן כשעה וחצי ממרכז חבל הארץ, כך שאין סיבה לעבור ממלון למלון.

ניתן כמובן לשלב מספר אזורי יין בסיור אחד, אך יהיה זה בחזקת "תפסת מרובה – לא תפסת". המלצתי היא להקדיש לפחות 4-5 ימים לכל אזור, כדי למצות אותו ולהכיר אותו לעומק.
כתבה על דרך היין של אלזס  |  כתבה על טיול במחוזות היין של בורדו

לינה בטירה בעולם
לישון בטירה זו חוויה מיוחדת בפני עצמה, ותפאורה הולמת לסיור יקבים  (צילום: איש הענבים)

מינון נכון – המפתח לסיור מוצלח
ההגעה לאזור יין מפורסם עשויה להרגיש לחובב שיכר הענבים כאילו היה ילד בחנות ממתקים. נוסעים בין טירות מפוארות, נופים מרהיבים וכרמים מטופחים, כשמימין ומשמאל מופיעים שמות יצרני יין מפורסמים ואהובים. איך אפשר להיות כאן ולא לבקר בכולם? ממש כמו בקניות בסופר-מרקט, גם כאן כדאי לבוא עם רשימה מהבית, כדי שלא להתבלבל ולפספס את העיקר. כדאי לאתר מראש את היקבים המעניינים ביותר באזור, כאלה שמציעים ערך מוסף. למשל, ישנם יקבים בהם ייצור החביות נעשה בעבודת יד (Vega Sicilia, ריברה דל דוארו, ספרד), יקבים אחרים מתגאים במסעדת מישלן צמודה (Chateau Troplong Mondot, חבל בורדו, צרפת), או במוזיאון אמנות היין (Chateau Mouton Rothschild, חבל בורדו, צרפת). ישנם יקבים שיודעים לספק את החבילה השלמה, הכוללת בית מלון, טיפולי ספא, קוסמטיקה ועוד (Chateau Smith Haut Lafitte, גם הוא בצרפת).

כדי לא לסיים את היום "על ארבע", כדאי לשמור על מינון של שניים עד שלושה סיורי יקבים ביום. כך ניתן לשלב גם טיולים נינוחים באזור שסביב היקב, לקחת את הזמן וליהנות מכל ביקור עד הסוף. בדרך זו זוכים לשמוע סיפורים מרתקים ממנהלי היקב, להציץ אל מאחורי הקלעים של היין ולהכיר את האג'נדה שמובילה את מפעל הייצור.

ביקור מלא ביקב אורך כשעתיים, אך צריך לקחת בחשבון שלעיתים השיחה גולשת ומסתיימת בפתיחה של בקבוק מבציר היסטורי כזה או אחר... כמו כל אדם הגאה ביצירתו, גם יצרני היין שמחים לדבר על פאר יצירתם, וגומלים על התעניינות אמיתית בביקור בלתי נשכח.

בין לבין, חשוב לעצור לארוחת צהריים קלה, שתאפשר לכם להמשיך לטעום יינות מבלי להגזים בשתיית אלכוהול, ומצד שני - שלא תשרה תחושה כבדה המזמינה "שלאף שטונדה" מקהה חושים. קחו איתכם בקבוקי מים ופירות לדרך, מובטחת תחושה טובה ומרעננת אחרי הפסקת "תפוח ומים" בין יקב אחד לשכנו.

סיור יין בעולם
"כמו ילד בחנות ממתקים"... קשה להתאפק, אך צריך לבחור שני יקבים ליום  (צילום: איש הענבים)

לשתות או לא לשתות? – זאת השאלה!
מספר היינות שיוגשו לטעימה משתנה מיקב ליקב. באזורי יין מסוימים, כדוגמת ברולו וברברסקו (Barbaresco) שבאיטליה נהוג להציע לאורחים לטעום מגוון רחב של יינות, כך שביקור ביקב יכול לכלול גם 10 או 12 יינות שונים. בחישוב מהיר ובצירוף היין של ארוחת הצהריים וזה של ארוחת הערב, מדובר על עשרות יינות בכל יום. תוכנית שכזו אינה מתאימה לכל אחד ולכן מומלץ לתאם ציפיות עם היקב בעת ההגעה לשלב הטעימות. מחד, כדאי לטעום מהמגוון של היקב ולהכיר סגנונות שונים, מאידך - איך מוותרים על טעימה של עוד ברולו? בכל מקרה, כמעט בכל יקב תחכה לכם על שולחן הטעימה מִרְקָקָה. שימו לב – אנשי היין הם אנשים תרבותיים ולכן הם יורקים! ומעבר להלצה, קחו בחשבון שאם אתם רוצים להמשיך ולטעום יינות כדאי לעשות במרקקה הזו שימוש מושכל. ישנם  יקבים בהם המרקקה היא חלק מהעיצוב של המקום, מושקעת במיוחד ומזמינה.

מכוניות ויין – מהו השילוב הראוי?
ניתן בהחלט לשכור רכב בכל אזור יין מסודר. אפשר בהחלט לטעום ולרקוק (לירוק ולא לבלוע את היין לאחר הטעימה), להימנע מטעימה של מגוון רחב מידי ולהקפיד על ארוחות בוקר וצהריים דשנות. קחו בחשבון שכמותכם, מבקרים רבים מגיעים לביקור באזורי היין השונים והמשטרה המקומית מתורגלת היטב בטיפול בנהגים שטעמו קצת יותר מידי יין, כל זאת עוד לפני שהזכרנו אסונות שעשויים להתרחש תחת ההשפעה. לפיכך, במידה ובחרתם לנהוג, עשו זאת באחריות ושמרו על חייכם וחיי השותפים לנסיעה. פתרון אלגנטי ומוצלח במיוחד הוא לשכור מדריך שילווה אתכם במהלך הסיור. ניתן להצטרף לסיור יין מסודר שיוצא מישראל, לשכור מדריך ישראלי שיעצב עבורכם את הסיור וילווה אתכם מראשיתו ועד סופו או לשכור מדריך מקומי (ליום או יותר) שיוסיף צבע רב לביקור שלכם. הדבר דומה לביקור במוזיאון הלובר בפריז – עם וללא מלווה מומחה מטעם המוזיאון, שמסביר על אודות היצירות החשובות ביותר, כיצד הן הגיעו למוזיאון ומה עבר עליהן בדרך. 
כשיין וקולנוע נפגשים - בחבל בורגון
 
טיול בעקבות יין
אם שתיתם - אל תנהגו, בשביל זה יש מדריך (או נהג) צמוד  (צילום: איש הענבים)

התאמת אוכל ליין – העולם הקולינרי שסביב היין
השילוב בין יין לאוכל בלתי ניתן להפרדה. מקובל להתייחס ליין כמרכיב בארוחה. כבר יצא לי לבקר בבתי קפה באירופה שהדגישו שהם "לא מוכרים אלכוהול", כל זאת כאשר מקרר יין עמוס לעייפה מחייך לעברי מהצד האחר של בית הקפה. במרבית אזורי היין המשובחים בעולם תוכלו למצוא גם מסעדות מצוינות, שמתמחות בבישול מקומי. מסעדות מישלן מפוארות ומוקפדות לצד "מסעדות פועלים" מקומיות, קטנות ונחבאות, כולן ישאירו חוויה בלתי נשכחת. קחו לכם את הזמן, ארוחה סטנדרטית תארך שעתיים לפחות. במקרים רבים אפשר למצוא מסעדות המסתתרות בתוך היקבים. כדאי ומומלץ לנסות! בחבל בורדו למשל, מסעדה קטנה (Les Belles Perdrix) הממוקמת בתוך יקב, ובה 6 שולחנות בלבד זכתה ממש לאחרונה לכוכב מישלן הנחשק.
ריכוז כתבות אוכל עולמי
 
סיורי יקבים בעולם, איש הענבים
זה יין, הרבה יין, ולא סתם אלכוהול...  (צילום: איש הענבים)

וכמה עולה כל הטוב הזה?
כדאי  לברר את הנקודה הזו מראש. בהרבה מהיקבים ישמחו לארח אתכם ללא תשלום או בתשלום סמלי בלבד. מאידך, במקרים מסוימים התשלום על הביקור עשוי לשמש כדרך להרתיע "סקרנים" ולוודא שהמבקרים יהיו כאלה שמוכנים להשקיע את מיטב כספם בביקור. יקבים נחשבים עשויים לבקש גם עשרות רבות של אירו מכל משתתף בביקור וחשוב לקחת את זה בחשבון. כאן יש יתרון למי שיוצאים בקבוצה מאורגנת לטיול, שכן להיכרות מוקדמת עם בעלי היקב יש חשיבות גם בנושא הזה.


הידעת? ביקבים הנחשבים והמוערכים ביותר בעולם, בדרך כלל אין יין למכירה. היינות נמכרים מראש לסוחרי יין או שמחולקים בהקצאות (אלוקציות) לרוכשים מתמידים. "מתמידים" - הכוונה למשפחות שרוכשות את היין מזה מספר דורות בכמות יציבה וקבועה. קחו בחשבון שכשאתם מגיעים ליקבים הטובים בעולם, לא יצפו מכם לרכוש יין, ועוד יותר מכך, לא מקובל ולא מנומס לבקש מהם לרכוש את היין, מכיוון שהם תופסים את עצמם כאמנים ולא כחנות מכולת...


אוכל ויין
כך נראה שולחן הטעימות בתחילת הערב. בסופו כבר לא רואים את השולחן...  (צילום: איש הענבים)

חוויית הטיול היא רב חושית ועוצמתית, קשה יהיה לחלוק אותה עם חברים ובני משפחה שלא טיילו איתכם. הדרך היחידה להעביר קמצוץ מהתחושות היא לפתוח בקבוק טוב שהבאתם מהסיור ולשתות אותו על רקע תמונות נבחרות. בדרך כלל, זה גם השלב שבו מתחילים לתכנן את הסיור הבא...
 


גיא הרןגיא הרן הוא מומחה יין ותיירות קולינרית. מזה למעלה מעשור טועם גיא יינות מרחבי העולם - מאזורי היין המוערכים וגם מאלו הפחות מוכרים, מעביר קורסים וסדנאות ועורך אירועי קידום ליינות ישראליים בארצות שונות בעולם. מוביל, מדריך ומתכנן סיורי יקבים באזורי יין בחברת וינספיריישן
ליצירת קשר עם גיא  guy@vinspiration.wine
 







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר