כשיין וקולנוע נפגשים – בחבל בורגון שבצרפת
מאת: גיא הרן
יין הופיע בקולנוע עוד מראשיתו. המרגל המפורסם הידוע בכינוי 007 ידע להזמין את היינות הטובים ביותר, משנת הבציר הנכונה, ואפילו בקולנוע הישראלי ניתן מקום של כבוד ליין, בדמות פירמידת כוסות שמפניה, בפתיחת הסרט האלמותי "אבא גנוב". אין ספק שליין מקום מיוחד בתרבות האנושית, שהרי אין אף "מיץ פרי" אחר שזוכה למעמד ולכבוד שלו זוכה שיכר הענבים. כמה סרטים אתם מכירים שבמרכזם מיץ תפוזים או אשכוליות?!
העיר המרכזית בון (A), הכפר הקטן פומארד (B), ועוד אטרקציות ויקבים המוזכרים בכתבה,
מלון נומאד בון במרכז העיר בון, במיקום המתאים לטיולי כוכב ביעדי הכתבה
קולנוע, טיולים ויין – השילוש המושלם
קולנוע ויין – נשמע כמו שילוב נהדר! היצירתיות הצבעונית של הקולנוע מקבלת השראה רבה מהנוזל האדום (או הלבן, הסמוק, הכתום וצבעים נוספים...). מספר לא מבוטל של אנשי קולנוע ברחבי העולם הצטרפו בשלב זה או אחר לענף היין. הבמאי פרנסיס פורד קופולה ( Francis Ford Coppola ) רכש את היקב הראשון שלו בשנת 1975 וייצר יין כשהוא ואישתו דורכים על הענבים בכפות רגליים יחפות. גם הצמד "ברנג'לינה" לשעבר (בראד פיט ואנג'לינה ג'ולי) הצטרף לבעלי היקבים ב- 2008, כשהם רכשו את שאטו מיראבל ( Chateau Miraval ) שבדרום צרפת, ואפילו ז'ראר דפרדייה ( Gérard Depardieu ) כבר רכש לעצמו יקב.
לפני מעט יותר מעשור חצה היין את הקווים והפך משחקן משני בסרטים על מרגלים ואהבה, לשחקן הראשי. המהפך הופיע בצורה הברורה ביותר בסרט דרכים צדדיות ( Sideways ), כשבאיצטלה של סיפור על משבר גיל המעבר ומעט רומנטיקה, התמקד הסרט במסע בדרכי היין של קליפורניה. כוכבי הסרט מתגלגלים בין כרמים ויין, טועמים, שותים מתאהבים ומדברים על יין. הסרט, שיצא בשנת 2004, הפך לקלאסיקה קולנועית, במיוחד בקרב לוגמי היין, והקפיץ את כמות מטיילי היין והקולינריה בארה"ב ובעולם כולו. סיורים קולינריים היו קיימים עוד לפני 2004, ואפילו סיורים בעקבות יין ויקבים. אך אין ספק שסרטי היין הביאו לקדמת הבמה העולמית את האופציה של "טיול בעקבות יין".
בעידן שבו משמעותו של יעד הסיור הולכת ופוחתת, ואת מקומה תופס סוג החוויה, הולכים ומתרבים סיורים בעקבות מכוניות, כדורגל, הופעות רוק, ויין וקולינריה. קמו חברות המתמחות בתיירות יין, כנסי תיירות יין מתקיימים ברחבי העולם (כותב שורות אלה אף זכה לייצג את ישראל בכמה מהם) וממשלות ברחבי העולם משקיעות הון רב בקידום אפיק תיירות היין המתפתח בקצב מהיר.
הגפנים היקרות ביותר בעולם, חבל בורגון (צילום: גיא הרן)
חבל בורגון מככב על המסך
שני סרטים, שהוצגו גם בישראל, מצולמים בנופים היפהפיים של אזור היין הנחשק ביותר בעולם – בורגון ( Bourgogne ) שבמרכז צרפת. באזור שבו קורה הקסם מגדלים ענבי שרדונה ירוקים וענבי פינו נואר אדומים, שעסיסם מרכיב את היינות הטובים והיקרים ביותר בעולם (מחירם יכול להגיע לסכום של 5 ספרות – באירו!). תושבי חבל בורגון, כפריים ברובם, מחזיקים בדרך כלל אחוזות קטנות שעוברות בירושה ומתפצלות עם השנים לנחלות קטנות יותר ויותר. בהתאם, גם כמות היין שמיוצר בכל יקב קטנה יחסית, כך שגם הנדירות מוסיפה לקסמו של השיכר תוצרת בורגון.
שני הסרטים מספקים הצצה לקרביים של משפחות היין בבורגון, חבל ארץ שבו נדמה לפעמים כאילו הזמן צועד בקצב משל עצמו, והשמירה על המסורת היא ערך עליון.
לינה בחבל בורגון
מכרזות הפרסומת לסרטי היין של בורגון מבינים את הנושא וגם רואים את השונות הגדולה בין השניים
הסרט "בציר ראשון" – Premiers Crus
הסרט יצא אמנם לאקרנים כבר ב- 2015, אך הגיע לישראל רק בשנת 2017. צ'ארלי, פלייבוי פריזאי ומבקר יין מוערך ומחוזר, נקרא לחזור לאחוזה המשפחתית כדי להציל אותה מפשיטת רגל. חשוב להבין שעבור אנשי בורגון, הקרקע היא חלק מהבשר והנשמה – הנחלה עוברת במשפחה כבר למעלה מ- 200 שנים ואובדן שלה הוא קטסטרופה נוראית עבור כל המשפחה המורחבת. העולם המודרני קורץ מצד אחד, אך לבסוף הבן חוזר לחיק המשפחה ולמסורות העתיקות ביותר של עשיית יין. כן, הם גם דורכים על הענבים ברגליים חשופות.
הטבע לא עושה את החיים קלים למגדלי הענבים באזור הקר והמתעתע הזה, שנמצא אך מעט דרומית לפריז, והמאבק שבין האדם לכוחות מזג האוויר רק מעצים את האתגר. הצבעים מתחלפים מעונה לעונה, הירוק של האביב נזרע בכתמים אדומים של ענבים בקיץ. לקראת הסתיו והבציר, הגפנים שפזורות על המדרונות משנות את צבען לגוון זהוב, שהקנה לאזור את שמו – חוף הזהב ( Côte d'Or ).
הגוון הזהוב של הגפנים באזור זה נתן לו את שמו "קוט ד'אור" (צילום: גיא הרן)
טריילר הסרט "בציר ראשון", לשיפוטכם
הסרט "בחזרה לבורגונדי" – Back to Burgundy
בכל משפחה יש את האתגרים, הוויכוחים, מרד הנעורים והתחרות שבין האחים. אין ספק שכל זה נראה הרבה יותר טוב כשהנוף הוא כרמים המקיפים מכל עבר וה"אביזרים" הם היינות הטובים בעולם!
ז'אן חוזר לבורגון אחרי 10 שנים של היעדרות ומספיק להיפרד מאביו שנפטר. ביחד עם אחותו ואחיו עומדים מולו אתגרי הטבע של בורגון, לצד הפוליטיקה והקשיים הכלכליים. בסרט משולבות תמונות ילדות של השלושה, טועמים ולומדים כיצד להשתמש בחוש הטעם והריח, בטעימה עיוורת, כדי להבחין בשלל הטעמים שביין. בעיניים מכוסות הם טועמים ומריחים פירות ותבלינים ולומדים להבדיל בין הארומות השונות. המיומנויות הללו עוד יעזרו להם בעתיד, כדי לזהות תהליכים שונים המתרחשים ביין.
איך אתם בטעימות...? חלק מחובותיו של כל מבקר באזור! (צילום: גיא הרן)
העיר בון – נקודת ההתחלה לסיור בחבל בורגון
חבל בורגון הולך והופך נעים וקל יותר ויותר לביקור, סיור והתמצאות. משרד התיירות הצרפתי מפעיל שלוחה פעילה, ידידותית ונעימה בעיירה בון ( Beaune ) הממוקמת במרכז חבל בורגון. העיר בון מוקפת חומה עתיקה מימי הביניים ו- 5 מגדלי שמירה אימתניים מאכלסים מרתפי יין של כמה מהיקבים הגדולים והוותיקים ביותר בבורגון.
כמה עשרות יקבים ממוקמים בתוך העיירה ובסביבתה, אך חמישה יקבים שבבעלותן של 5 משפחות חשובות ממוקמים בה, ואלו הם: שנסון ( Domaine Chanson ), בושארד ( Domaine Bouchard ), דרוהין ( Oenotheque Joseph Drouhin ), לואי ז'אדו ( Maison Louis Jadot ) ולואי לאטור ( Maison Louis Latour ). בכל היקבים הללו ניתן לבקר בתיאום מראש וככל שתפגינו יותר ידע ועניין, סביר להניח שהטעימות שיוצגו לכם בסוף הסיור יהיו טובות ומעניינות יותר!
בתוך חומות העיירה ישנן אטרקציות מרתקות נוספות כמו ההוספיס דה בון (Hospices de Beaune) שהוקם במאה ה- 15 כבית חולים לנזקקים. עד לשנת 1970 המקום המשיך לתפקד כבית חולים פעיל, וכיום הוא משמש כמוזיאון מרתק וכמארח של המכירה הפומבית הגדולה ביותר בעולם היין, שמתקיימת כבר למעלה מ- 150 שנים.
מפעל החרדל פ'אלו ( Fallot ) ממוקם גם הוא בין חומות העיר העתיקה של בון, וניתן לראות בו כיצד טוחנים את גרגירי החרדל ולטעום חרדל עם תוספות של ענבי יין מקומיים, תבלינים, דבש וטעמים נוספים.
לינה בעיירה בון
מימין – בית העירייה של בון, משמאל – הוספיס דה בון (צילום: גיא הרן)
מלון מומלץ בעיר בון במרכז חבל בורגון
מלון נומאד בון (Les Nomades Beaune) ממוקם במרכז העיר בון, במיקום המתאים לטיול באתרי מרכז העיר וגם לצאת ממנה לטיולי כוכב בסביבה. למלון חניה חינם, בריכה מקורה ובריכה חיצונית, מרכז ספא, ארוחת בוקר בסגנון בופה, חדרים וסוויטות שכולם ממוזגים וכוללים אמצעים להכנת שתייה חמה. דלפק קבלה משרת את האורחים 24/7 וניתן להיעזר בו בעצה טובה לטיולים בסביבה.
חשוב להכין שיעורי בית
חקלאי בורגון זכו להתסיס ענבים באזור היין הנחשק ביותר בעולם. הביקוש ליינות שמייצרים כאן עולה על ההיצע והפופולריות של האזור מתגברת בכל שנה. כך חקלאים שלא בהכרח מדברים אנגלית, מצאו עצמם במוקד אזור תיירות, בלי שבכלל התכוונו לכך. חלק מהיקבים, בעיקר הגדולים והמסחריים שבהם, נערכו בהתאם. הם הקימו מחלקת אירוח, חנות יין צמודה ליקב והם מוכנים ונכונים לקבל מבקרים מרחבי העולם, בדרך כלל עם הדרכות באנגלית, צרפתית ושפות נוספות. היקבים הקטנים יותר, ובמיוחד אלו שמחזיקים כרמים בחלקות הטובות ביותר, אינם ששים לקבל מטיילים. הם עסוקים בעבודת ייצור היין ובכל מקרה, כל היין שברשותם כבר נמכר מראש והם רק צריכים לבחור למי הם מעוניינים למכור אותו.
במרחק דקות נסיעה דרומה מהעיר בון, שוכן הכפר הקטן פומארד ( Pommard ). בכפר כ- 600 תושבים, המתגוררים בין הכרמים שמהם מפיקים כמיליון וחצי בקבוקי יין אדום בכל שנה. בפומארד, כמו ברוב שטחי הגידול בבורגון, שולט זן הענבים האדום הנקרא פינו נואר. הענב הלבן של חבל בורגון הוא השרדונה וכשני שליש מיינות חבל בורגון הם יינות לבנים עשויים ענבי שרדונה.
למטיילים באזור נכונה חוויה מרגשת ב שאטו דה פומארד ( Chateau de Pommard ), שבניגוד לרוב שכניו בבורגון, מבסס את עסקיו על מבקרים המגיעים אל היקב ומוכר כך כמעט את כל יינותיו. היקב מייצר יינות אורגניים בשיטה שנקראת "ביו-דינאמי" וכוללת הקפדה על קיימות ושימוש בלוח השנה המבוסס על הירח (בדומה ללוח השנה העברי).
המשך הנסיעה דרומה יוביל למולדתם של כמה מהיינות הלבנים הגדולים ביותר בעולם, מכרם שידוע בשם מונטרשה ( Montrachet ). האגדה (שכפי הנראה אינה נכונה – אבל למה לקלקל סיפור טוב...) מספרת שהכרם קיבל את שמו מעברית קדומה: "הר טרשים". מה שבטוח הוא שהענבים כאן הם מהיקרים בעולם ומחיר היין עשוי להגיע גם לאלפי אירו לבקבוק! ז'וזף דרוהין, שכבר הזכרנו קודם, הוא היצרן הגדול ביותר של יינות הכרם ומייצר בכל שנה כ- 13,000 בקבוקים של מונטרשה.
כאן קצת קשה יותר לתאם ביקור. במידה שתרצו לבקר ביקבים הנחשקים באמת, כדאי לעשות את זה בליווי מדריך מומחה יין, שידע לפתוח את הדלתות הנכונות.
כתבה על 10 מחוזות יין מפתיעים
גפן בת 120 (!) שנה, בכרם שאטו דה פומארד (צילום: גיא הרן)
המטבח הטוב בעולם
הוויכוח הגדול ביותר בעולם אינו נסוב על כדורגל או אומנות, אלא על השליטה בפסגת הקולינריה העולמית. אין ספק שישנן מתחרות רבות וראויות ברחבי העולם, אך לצרפת סיכוי לא מבוטל להתברג בראש הטבלה. פריז, כמו גם ליון ( Lyon ), נחשבות בפי רבים כבירות הקולינריה הצרפתית. בין שתיהן ממוקם לו בנוחות רבה חבל בורגון כולו, עם מטבח כפרי, איכותי, טרי ומנחם. בישול ארוך של קדירות (ביף בורגיניון), לצד מגוון רחב של פטריות וירקות טריים ואורגניים, מכפרים שבהם כנראה מעולם לא פגשו בכימיקלים שמשמשים לריסוס. העיר בון עצמה היא תענוג קולינרי לא מבוטל. לצד מסעדות בעלות 3 כוכבי מישלן ו- 7 מסעדות עם כוכב מישלן אחד, פזורות עשרות מסעדות מעולות נוספות שחובה להקדיש להן תשומת לב מלאה.
חלק בלתי נפרד מהביקור בבירת היין, הוא הביקור במסעדות המקומיות, המציעות לצד מטבח מסורתי, מגוון רחב של יינות האזור, בדרך כלל במחירים נוחים יחסית. הסתכלו היטב סביבכם כשתמצאו את מקומכם במסעדה, ייתכן מאוד שתפגשו לידכם את היינן שאירח אתכם בביקור ביקב. כדאי לנסות ולהזמין יינות מבציר ותיק ולטעום את הגדולה של האזור שמתבטאת בהשתבחות ארוכת השנים של היינות.
אמנם קשה למצוא "מסעדה רעה" באזור, אך כמה מסעדות בולטות במיוחד כוללות את: Caveau des Arches הממוקמת במרתף יפהפה, ואת Caves Madeleine הפשוטה למראה, שמציעה חוויה קולינרית שמימית.
כתבות על אוכל עולמי
מטעמי בורגון – בשר וירקות, אסקרגו בשמנת וגבינות עובש לקינוח. מעדן! (צילומים: גיא הרן)
עוד על קולנוע ויין
עם האוכל מגיע גם התיאבון! ובהזדמנות הזו הרשו לי להזהיר ולומר מראש שהחוויה של תיירות קולינרית משכרת, ומזמינה להמשיך ולנדוד בין כרמים, מסעדות, שווקים וטעימות ברחבי העולם. אז עד לסיור הבא במחוזות היין העולמיים, אתם מוזמנים לשבת בבית עם כוס יין טוב ולצפות בסרטי יין נוספים, כמו שנה מופלאה ( A good Year ), שבו ראסל קרואו יורש יקב מעט דרומית לחבל בורגון, או הסרט יין, סיפור אהבה ( Bottle Shock ) על ראשית ייצור היין האמריקני ומשפט פריז המפורסם.
צפייה מהנה, ולחיים!
כותב שורות אלה בלב חבל היין של בורגון, לא יכול להוריד את החיוך מהפנים...
מידע נוסף
כ תבות על אזורי יין נוספים בצרפת
דרך היין של אלזאס
טיול במחוזות היין של בורדו
אזור היין של עמק נהר הרון
בעידן שבו משמעותו של יעד הסיור הולכת ופוחתת, ואת מקומה תופס סוג החוויה, הולכים ומתרבים סיורים בעקבות מכוניות, כדורגל, הופעות רוק, ויין וקולינריה. קמו חברות המתמחות בתיירות יין, כנסי תיירות יין מתקיימים ברחבי העולם (כותב שורות אלה אף זכה לייצג את ישראל בכמה מהם) וממשלות ברחבי העולם משקיעות הון רב בקידום אפיק תיירות היין המתפתח בקצב מהיר.
הגפנים היקרות ביותר בעולם, חבל בורגון (צילום: גיא הרן)
שני הסרטים מספקים הצצה לקרביים של משפחות היין בבורגון, חבל ארץ שבו נדמה לפעמים כאילו הזמן צועד בקצב משל עצמו, והשמירה על המסורת היא ערך עליון.
לינה בחבל בורגון
מכרזות הפרסומת לסרטי היין של בורגון מבינים את הנושא וגם רואים את השונות הגדולה בין השניים
הסרט "בציר ראשון" – Premiers Crus
הסרט יצא אמנם לאקרנים כבר ב- 2015, אך הגיע לישראל רק בשנת 2017. צ'ארלי, פלייבוי פריזאי ומבקר יין מוערך ומחוזר, נקרא לחזור לאחוזה המשפחתית כדי להציל אותה מפשיטת רגל. חשוב להבין שעבור אנשי בורגון, הקרקע היא חלק מהבשר והנשמה – הנחלה עוברת במשפחה כבר למעלה מ- 200 שנים ואובדן שלה הוא קטסטרופה נוראית עבור כל המשפחה המורחבת. העולם המודרני קורץ מצד אחד, אך לבסוף הבן חוזר לחיק המשפחה ולמסורות העתיקות ביותר של עשיית יין. כן, הם גם דורכים על הענבים ברגליים חשופות.
הטבע לא עושה את החיים קלים למגדלי הענבים באזור הקר והמתעתע הזה, שנמצא אך מעט דרומית לפריז, והמאבק שבין האדם לכוחות מזג האוויר רק מעצים את האתגר. הצבעים מתחלפים מעונה לעונה, הירוק של האביב נזרע בכתמים אדומים של ענבים בקיץ. לקראת הסתיו והבציר, הגפנים שפזורות על המדרונות משנות את צבען לגוון זהוב, שהקנה לאזור את שמו – חוף הזהב ( Côte d'Or ).
הגוון הזהוב של הגפנים באזור זה נתן לו את שמו "קוט ד'אור" (צילום: גיא הרן)
טריילר הסרט "בציר ראשון", לשיפוטכם
הסרט "בחזרה לבורגונדי" – Back to Burgundy
בכל משפחה יש את האתגרים, הוויכוחים, מרד הנעורים והתחרות שבין האחים. אין ספק שכל זה נראה הרבה יותר טוב כשהנוף הוא כרמים המקיפים מכל עבר וה"אביזרים" הם היינות הטובים בעולם!
ז'אן חוזר לבורגון אחרי 10 שנים של היעדרות ומספיק להיפרד מאביו שנפטר. ביחד עם אחותו ואחיו עומדים מולו אתגרי הטבע של בורגון, לצד הפוליטיקה והקשיים הכלכליים. בסרט משולבות תמונות ילדות של השלושה, טועמים ולומדים כיצד להשתמש בחוש הטעם והריח, בטעימה עיוורת, כדי להבחין בשלל הטעמים שביין. בעיניים מכוסות הם טועמים ומריחים פירות ותבלינים ולומדים להבדיל בין הארומות השונות. המיומנויות הללו עוד יעזרו להם בעתיד, כדי לזהות תהליכים שונים המתרחשים ביין.
איך אתם בטעימות...? חלק מחובותיו של כל מבקר באזור! (צילום: גיא הרן)
העיר בון – נקודת ההתחלה לסיור בחבל בורגון
חבל בורגון הולך והופך נעים וקל יותר ויותר לביקור, סיור והתמצאות. משרד התיירות הצרפתי מפעיל שלוחה פעילה, ידידותית ונעימה בעיירה בון ( Beaune ) הממוקמת במרכז חבל בורגון. העיר בון מוקפת חומה עתיקה מימי הביניים ו- 5 מגדלי שמירה אימתניים מאכלסים מרתפי יין של כמה מהיקבים הגדולים והוותיקים ביותר בבורגון.
כמה עשרות יקבים ממוקמים בתוך העיירה ובסביבתה, אך חמישה יקבים שבבעלותן של 5 משפחות חשובות ממוקמים בה, ואלו הם: שנסון ( Domaine Chanson ), בושארד ( Domaine Bouchard ), דרוהין ( Oenotheque Joseph Drouhin ), לואי ז'אדו ( Maison Louis Jadot ) ולואי לאטור ( Maison Louis Latour ). בכל היקבים הללו ניתן לבקר בתיאום מראש וככל שתפגינו יותר ידע ועניין, סביר להניח שהטעימות שיוצגו לכם בסוף הסיור יהיו טובות ומעניינות יותר!
בתוך חומות העיירה ישנן אטרקציות מרתקות נוספות כמו ההוספיס דה בון (Hospices de Beaune) שהוקם במאה ה- 15 כבית חולים לנזקקים. עד לשנת 1970 המקום המשיך לתפקד כבית חולים פעיל, וכיום הוא משמש כמוזיאון מרתק וכמארח של המכירה הפומבית הגדולה ביותר בעולם היין, שמתקיימת כבר למעלה מ- 150 שנים.
מפעל החרדל פ'אלו ( Fallot ) ממוקם גם הוא בין חומות העיר העתיקה של בון, וניתן לראות בו כיצד טוחנים את גרגירי החרדל ולטעום חרדל עם תוספות של ענבי יין מקומיים, תבלינים, דבש וטעמים נוספים.
לינה בעיירה בון
מימין – בית העירייה של בון, משמאל – הוספיס דה בון (צילום: גיא הרן)
מלון מומלץ בעיר בון במרכז חבל בורגון
מלון נומאד בון (Les Nomades Beaune) ממוקם במרכז העיר בון, במיקום המתאים לטיול באתרי מרכז העיר וגם לצאת ממנה לטיולי כוכב בסביבה. למלון חניה חינם, בריכה מקורה ובריכה חיצונית, מרכז ספא, ארוחת בוקר בסגנון בופה, חדרים וסוויטות שכולם ממוזגים וכוללים אמצעים להכנת שתייה חמה. דלפק קבלה משרת את האורחים 24/7 וניתן להיעזר בו בעצה טובה לטיולים בסביבה.
חשוב להכין שיעורי בית
חקלאי בורגון זכו להתסיס ענבים באזור היין הנחשק ביותר בעולם. הביקוש ליינות שמייצרים כאן עולה על ההיצע והפופולריות של האזור מתגברת בכל שנה. כך חקלאים שלא בהכרח מדברים אנגלית, מצאו עצמם במוקד אזור תיירות, בלי שבכלל התכוונו לכך. חלק מהיקבים, בעיקר הגדולים והמסחריים שבהם, נערכו בהתאם. הם הקימו מחלקת אירוח, חנות יין צמודה ליקב והם מוכנים ונכונים לקבל מבקרים מרחבי העולם, בדרך כלל עם הדרכות באנגלית, צרפתית ושפות נוספות. היקבים הקטנים יותר, ובמיוחד אלו שמחזיקים כרמים בחלקות הטובות ביותר, אינם ששים לקבל מטיילים. הם עסוקים בעבודת ייצור היין ובכל מקרה, כל היין שברשותם כבר נמכר מראש והם רק צריכים לבחור למי הם מעוניינים למכור אותו.
במרחק דקות נסיעה דרומה מהעיר בון, שוכן הכפר הקטן פומארד ( Pommard ). בכפר כ- 600 תושבים, המתגוררים בין הכרמים שמהם מפיקים כמיליון וחצי בקבוקי יין אדום בכל שנה. בפומארד, כמו ברוב שטחי הגידול בבורגון, שולט זן הענבים האדום הנקרא פינו נואר. הענב הלבן של חבל בורגון הוא השרדונה וכשני שליש מיינות חבל בורגון הם יינות לבנים עשויים ענבי שרדונה.
למטיילים באזור נכונה חוויה מרגשת ב שאטו דה פומארד ( Chateau de Pommard ), שבניגוד לרוב שכניו בבורגון, מבסס את עסקיו על מבקרים המגיעים אל היקב ומוכר כך כמעט את כל יינותיו. היקב מייצר יינות אורגניים בשיטה שנקראת "ביו-דינאמי" וכוללת הקפדה על קיימות ושימוש בלוח השנה המבוסס על הירח (בדומה ללוח השנה העברי).
המשך הנסיעה דרומה יוביל למולדתם של כמה מהיינות הלבנים הגדולים ביותר בעולם, מכרם שידוע בשם מונטרשה ( Montrachet ). האגדה (שכפי הנראה אינה נכונה – אבל למה לקלקל סיפור טוב...) מספרת שהכרם קיבל את שמו מעברית קדומה: "הר טרשים". מה שבטוח הוא שהענבים כאן הם מהיקרים בעולם ומחיר היין עשוי להגיע גם לאלפי אירו לבקבוק! ז'וזף דרוהין, שכבר הזכרנו קודם, הוא היצרן הגדול ביותר של יינות הכרם ומייצר בכל שנה כ- 13,000 בקבוקים של מונטרשה.
כאן קצת קשה יותר לתאם ביקור. במידה שתרצו לבקר ביקבים הנחשקים באמת, כדאי לעשות את זה בליווי מדריך מומחה יין, שידע לפתוח את הדלתות הנכונות.
כתבה על 10 מחוזות יין מפתיעים
גפן בת 120 (!) שנה, בכרם שאטו דה פומארד (צילום: גיא הרן)
המטבח הטוב בעולם
הוויכוח הגדול ביותר בעולם אינו נסוב על כדורגל או אומנות, אלא על השליטה בפסגת הקולינריה העולמית. אין ספק שישנן מתחרות רבות וראויות ברחבי העולם, אך לצרפת סיכוי לא מבוטל להתברג בראש הטבלה. פריז, כמו גם ליון ( Lyon ), נחשבות בפי רבים כבירות הקולינריה הצרפתית. בין שתיהן ממוקם לו בנוחות רבה חבל בורגון כולו, עם מטבח כפרי, איכותי, טרי ומנחם. בישול ארוך של קדירות (ביף בורגיניון), לצד מגוון רחב של פטריות וירקות טריים ואורגניים, מכפרים שבהם כנראה מעולם לא פגשו בכימיקלים שמשמשים לריסוס. העיר בון עצמה היא תענוג קולינרי לא מבוטל. לצד מסעדות בעלות 3 כוכבי מישלן ו- 7 מסעדות עם כוכב מישלן אחד, פזורות עשרות מסעדות מעולות נוספות שחובה להקדיש להן תשומת לב מלאה.
חלק בלתי נפרד מהביקור בבירת היין, הוא הביקור במסעדות המקומיות, המציעות לצד מטבח מסורתי, מגוון רחב של יינות האזור, בדרך כלל במחירים נוחים יחסית. הסתכלו היטב סביבכם כשתמצאו את מקומכם במסעדה, ייתכן מאוד שתפגשו לידכם את היינן שאירח אתכם בביקור ביקב. כדאי לנסות ולהזמין יינות מבציר ותיק ולטעום את הגדולה של האזור שמתבטאת בהשתבחות ארוכת השנים של היינות.
אמנם קשה למצוא "מסעדה רעה" באזור, אך כמה מסעדות בולטות במיוחד כוללות את: Caveau des Arches הממוקמת במרתף יפהפה, ואת Caves Madeleine הפשוטה למראה, שמציעה חוויה קולינרית שמימית.
כתבות על אוכל עולמי
מטעמי בורגון – בשר וירקות, אסקרגו בשמנת וגבינות עובש לקינוח. מעדן! (צילומים: גיא הרן)
עוד על קולנוע ויין
עם האוכל מגיע גם התיאבון! ובהזדמנות הזו הרשו לי להזהיר ולומר מראש שהחוויה של תיירות קולינרית משכרת, ומזמינה להמשיך ולנדוד בין כרמים, מסעדות, שווקים וטעימות ברחבי העולם. אז עד לסיור הבא במחוזות היין העולמיים, אתם מוזמנים לשבת בבית עם כוס יין טוב ולצפות בסרטי יין נוספים, כמו שנה מופלאה ( A good Year ), שבו ראסל קרואו יורש יקב מעט דרומית לחבל בורגון, או הסרט יין, סיפור אהבה ( Bottle Shock ) על ראשית ייצור היין האמריקני ומשפט פריז המפורסם.
צפייה מהנה, ולחיים!
כותב שורות אלה בלב חבל היין של בורגון, לא יכול להוריד את החיוך מהפנים...
מידע נוסף
כ תבות על אזורי יין נוספים בצרפת
דרך היין של אלזאס
טיול במחוזות היין של בורדו
אזור היין של עמק נהר הרון
הטבע לא עושה את החיים קלים למגדלי הענבים באזור הקר והמתעתע הזה, שנמצא אך מעט דרומית לפריז, והמאבק שבין האדם לכוחות מזג האוויר רק מעצים את האתגר. הצבעים מתחלפים מעונה לעונה, הירוק של האביב נזרע בכתמים אדומים של ענבים בקיץ. לקראת הסתיו והבציר, הגפנים שפזורות על המדרונות משנות את צבען לגוון זהוב, שהקנה לאזור את שמו
הגוון הזהוב של הגפנים באזור זה נתן לו את שמו "קוט ד'אור" (צילום: גיא הרן)
טריילר הסרט "בציר ראשון", לשיפוטכם
ז'אן חוזר לבורגון אחרי 10 שנים של היעדרות ומספיק להיפרד מאביו שנפטר. ביחד עם אחותו ואחיו עומדים מולו אתגרי הטבע של בורגון, לצד הפוליטיקה והקשיים הכלכליים. בסרט משולבות תמונות ילדות של השלושה, טועמים ולומדים כיצד להשתמש בחוש הטעם והריח, בטעימה עיוורת, כדי להבחין בשלל הטעמים שביין. בעיניים מכוסות הם טועמים ומריחים פירות ותבלינים ולומדים להבדיל בין הארומות השונות. המיומנויות הללו עוד יעזרו להם בעתיד, כדי לזהות תהליכים שונים המתרחשים ביין.
איך אתם בטעימות...? חלק מחובותיו של כל מבקר באזור! (צילום: גיא הרן)
העיר בון – נקודת ההתחלה לסיור בחבל בורגון
חבל בורגון הולך והופך נעים וקל יותר ויותר לביקור, סיור והתמצאות. משרד התיירות הצרפתי מפעיל שלוחה פעילה, ידידותית ונעימה בעיירה בון ( Beaune ) הממוקמת במרכז חבל בורגון. העיר בון מוקפת חומה עתיקה מימי הביניים ו- 5 מגדלי שמירה אימתניים מאכלסים מרתפי יין של כמה מהיקבים הגדולים והוותיקים ביותר בבורגון.
כמה עשרות יקבים ממוקמים בתוך העיירה ובסביבתה, אך חמישה יקבים שבבעלותן של 5 משפחות חשובות ממוקמים בה, ואלו הם: שנסון ( Domaine Chanson ), בושארד ( Domaine Bouchard ), דרוהין ( Oenotheque Joseph Drouhin ), לואי ז'אדו ( Maison Louis Jadot ) ולואי לאטור ( Maison Louis Latour ). בכל היקבים הללו ניתן לבקר בתיאום מראש וככל שתפגינו יותר ידע ועניין, סביר להניח שהטעימות שיוצגו לכם בסוף הסיור יהיו טובות ומעניינות יותר!
בתוך חומות העיירה ישנן אטרקציות מרתקות נוספות כמו ההוספיס דה בון (Hospices de Beaune) שהוקם במאה ה- 15 כבית חולים לנזקקים. עד לשנת 1970 המקום המשיך לתפקד כבית חולים פעיל, וכיום הוא משמש כמוזיאון מרתק וכמארח של המכירה הפומבית הגדולה ביותר בעולם היין, שמתקיימת כבר למעלה מ- 150 שנים.
מפעל החרדל פ'אלו ( Fallot ) ממוקם גם הוא בין חומות העיר העתיקה של בון, וניתן לראות בו כיצד טוחנים את גרגירי החרדל ולטעום חרדל עם תוספות של ענבי יין מקומיים, תבלינים, דבש וטעמים נוספים.
לינה בעיירה בון
מימין – בית העירייה של בון, משמאל – הוספיס דה בון (צילום: גיא הרן)
מלון מומלץ בעיר בון במרכז חבל בורגון
מלון נומאד בון (Les Nomades Beaune) ממוקם במרכז העיר בון, במיקום המתאים לטיול באתרי מרכז העיר וגם לצאת ממנה לטיולי כוכב בסביבה. למלון חניה חינם, בריכה מקורה ובריכה חיצונית, מרכז ספא, ארוחת בוקר בסגנון בופה, חדרים וסוויטות שכולם ממוזגים וכוללים אמצעים להכנת שתייה חמה. דלפק קבלה משרת את האורחים 24/7 וניתן להיעזר בו בעצה טובה לטיולים בסביבה.
חשוב להכין שיעורי בית
חקלאי בורגון זכו להתסיס ענבים באזור היין הנחשק ביותר בעולם. הביקוש ליינות שמייצרים כאן עולה על ההיצע והפופולריות של האזור מתגברת בכל שנה. כך חקלאים שלא בהכרח מדברים אנגלית, מצאו עצמם במוקד אזור תיירות, בלי שבכלל התכוונו לכך. חלק מהיקבים, בעיקר הגדולים והמסחריים שבהם, נערכו בהתאם. הם הקימו מחלקת אירוח, חנות יין צמודה ליקב והם מוכנים ונכונים לקבל מבקרים מרחבי העולם, בדרך כלל עם הדרכות באנגלית, צרפתית ושפות נוספות. היקבים הקטנים יותר, ובמיוחד אלו שמחזיקים כרמים בחלקות הטובות ביותר, אינם ששים לקבל מטיילים. הם עסוקים בעבודת ייצור היין ובכל מקרה, כל היין שברשותם כבר נמכר מראש והם רק צריכים לבחור למי הם מעוניינים למכור אותו.
במרחק דקות נסיעה דרומה מהעיר בון, שוכן הכפר הקטן פומארד ( Pommard ). בכפר כ- 600 תושבים, המתגוררים בין הכרמים שמהם מפיקים כמיליון וחצי בקבוקי יין אדום בכל שנה. בפומארד, כמו ברוב שטחי הגידול בבורגון, שולט זן הענבים האדום הנקרא פינו נואר. הענב הלבן של חבל בורגון הוא השרדונה וכשני שליש מיינות חבל בורגון הם יינות לבנים עשויים ענבי שרדונה.
למטיילים באזור נכונה חוויה מרגשת ב שאטו דה פומארד ( Chateau de Pommard ), שבניגוד לרוב שכניו בבורגון, מבסס את עסקיו על מבקרים המגיעים אל היקב ומוכר כך כמעט את כל יינותיו. היקב מייצר יינות אורגניים בשיטה שנקראת "ביו-דינאמי" וכוללת הקפדה על קיימות ושימוש בלוח השנה המבוסס על הירח (בדומה ללוח השנה העברי).
המשך הנסיעה דרומה יוביל למולדתם של כמה מהיינות הלבנים הגדולים ביותר בעולם, מכרם שידוע בשם מונטרשה ( Montrachet ). האגדה (שכפי הנראה אינה נכונה – אבל למה לקלקל סיפור טוב...) מספרת שהכרם קיבל את שמו מעברית קדומה: "הר טרשים". מה שבטוח הוא שהענבים כאן הם מהיקרים בעולם ומחיר היין עשוי להגיע גם לאלפי אירו לבקבוק! ז'וזף דרוהין, שכבר הזכרנו קודם, הוא היצרן הגדול ביותר של יינות הכרם ומייצר בכל שנה כ- 13,000 בקבוקים של מונטרשה.
כאן קצת קשה יותר לתאם ביקור. במידה שתרצו לבקר ביקבים הנחשקים באמת, כדאי לעשות את זה בליווי מדריך מומחה יין, שידע לפתוח את הדלתות הנכונות.
כתבה על 10 מחוזות יין מפתיעים
גפן בת 120 (!) שנה, בכרם שאטו דה פומארד (צילום: גיא הרן)
המטבח הטוב בעולם
הוויכוח הגדול ביותר בעולם אינו נסוב על כדורגל או אומנות, אלא על השליטה בפסגת הקולינריה העולמית. אין ספק שישנן מתחרות רבות וראויות ברחבי העולם, אך לצרפת סיכוי לא מבוטל להתברג בראש הטבלה. פריז, כמו גם ליון ( Lyon ), נחשבות בפי רבים כבירות הקולינריה הצרפתית. בין שתיהן ממוקם לו בנוחות רבה חבל בורגון כולו, עם מטבח כפרי, איכותי, טרי ומנחם. בישול ארוך של קדירות (ביף בורגיניון), לצד מגוון רחב של פטריות וירקות טריים ואורגניים, מכפרים שבהם כנראה מעולם לא פגשו בכימיקלים שמשמשים לריסוס. העיר בון עצמה היא תענוג קולינרי לא מבוטל. לצד מסעדות בעלות 3 כוכבי מישלן ו- 7 מסעדות עם כוכב מישלן אחד, פזורות עשרות מסעדות מעולות נוספות שחובה להקדיש להן תשומת לב מלאה.
חלק בלתי נפרד מהביקור בבירת היין, הוא הביקור במסעדות המקומיות, המציעות לצד מטבח מסורתי, מגוון רחב של יינות האזור, בדרך כלל במחירים נוחים יחסית. הסתכלו היטב סביבכם כשתמצאו את מקומכם במסעדה, ייתכן מאוד שתפגשו לידכם את היינן שאירח אתכם בביקור ביקב. כדאי לנסות ולהזמין יינות מבציר ותיק ולטעום את הגדולה של האזור שמתבטאת בהשתבחות ארוכת השנים של היינות.
אמנם קשה למצוא "מסעדה רעה" באזור, אך כמה מסעדות בולטות במיוחד כוללות את: Caveau des Arches הממוקמת במרתף יפהפה, ואת Caves Madeleine הפשוטה למראה, שמציעה חוויה קולינרית שמימית.
כתבות על אוכל עולמי
מטעמי בורגון – בשר וירקות, אסקרגו בשמנת וגבינות עובש לקינוח. מעדן! (צילומים: גיא הרן)
עוד על קולנוע ויין
עם האוכל מגיע גם התיאבון! ובהזדמנות הזו הרשו לי להזהיר ולומר מראש שהחוויה של תיירות קולינרית משכרת, ומזמינה להמשיך ולנדוד בין כרמים, מסעדות, שווקים וטעימות ברחבי העולם. אז עד לסיור הבא במחוזות היין העולמיים, אתם מוזמנים לשבת בבית עם כוס יין טוב ולצפות בסרטי יין נוספים, כמו שנה מופלאה ( A good Year ), שבו ראסל קרואו יורש יקב מעט דרומית לחבל בורגון, או הסרט יין, סיפור אהבה ( Bottle Shock ) על ראשית ייצור היין האמריקני ומשפט פריז המפורסם.
צפייה מהנה, ולחיים!
כותב שורות אלה בלב חבל היין של בורגון, לא יכול להוריד את החיוך מהפנים...
מידע נוסף
כ תבות על אזורי יין נוספים בצרפת
דרך היין של אלזאס
טיול במחוזות היין של בורדו
אזור היין של עמק נהר הרון
כמה עשרות יקבים ממוקמים בתוך העיירה ובסביבתה, אך חמישה יקבים שבבעלותן של 5 משפחות חשובות ממוקמים בה, ואלו הם:
לינה בעיירה בון
מימין – בית העירייה של בון, משמאל – הוספיס דה בון (צילום: גיא הרן)
מלון נומאד בון (Les Nomades Beaune) ממוקם במרכז העיר בון, במיקום המתאים לטיול באתרי מרכז העיר וגם לצאת ממנה לטיולי כוכב בסביבה. למלון חניה חינם, בריכה מקורה ובריכה חיצונית, מרכז ספא, ארוחת בוקר בסגנון בופה, חדרים וסוויטות שכולם ממוזגים וכוללים אמצעים להכנת שתייה חמה. דלפק קבלה משרת את האורחים 24/7 וניתן להיעזר בו בעצה טובה לטיולים בסביבה.
חשוב להכין שיעורי בית
חקלאי בורגון זכו להתסיס ענבים באזור היין הנחשק ביותר בעולם. הביקוש ליינות שמייצרים כאן עולה על ההיצע והפופולריות של האזור מתגברת בכל שנה. כך חקלאים שלא בהכרח מדברים אנגלית, מצאו עצמם במוקד אזור תיירות, בלי שבכלל התכוונו לכך. חלק מהיקבים, בעיקר הגדולים והמסחריים שבהם, נערכו בהתאם. הם הקימו מחלקת אירוח, חנות יין צמודה ליקב והם מוכנים ונכונים לקבל מבקרים מרחבי העולם, בדרך כלל עם הדרכות באנגלית, צרפתית ושפות נוספות. היקבים הקטנים יותר, ובמיוחד אלו שמחזיקים כרמים בחלקות הטובות ביותר, אינם ששים לקבל מטיילים. הם עסוקים בעבודת ייצור היין ובכל מקרה, כל היין שברשותם כבר נמכר מראש והם רק צריכים לבחור למי הם מעוניינים למכור אותו.
במרחק דקות נסיעה דרומה מהעיר בון, שוכן הכפר הקטן פומארד ( Pommard ). בכפר כ- 600 תושבים, המתגוררים בין הכרמים שמהם מפיקים כמיליון וחצי בקבוקי יין אדום בכל שנה. בפומארד, כמו ברוב שטחי הגידול בבורגון, שולט זן הענבים האדום הנקרא פינו נואר. הענב הלבן של חבל בורגון הוא השרדונה וכשני שליש מיינות חבל בורגון הם יינות לבנים עשויים ענבי שרדונה.
למטיילים באזור נכונה חוויה מרגשת ב שאטו דה פומארד ( Chateau de Pommard ), שבניגוד לרוב שכניו בבורגון, מבסס את עסקיו על מבקרים המגיעים אל היקב ומוכר כך כמעט את כל יינותיו. היקב מייצר יינות אורגניים בשיטה שנקראת "ביו-דינאמי" וכוללת הקפדה על קיימות ושימוש בלוח השנה המבוסס על הירח (בדומה ללוח השנה העברי).
המשך הנסיעה דרומה יוביל למולדתם של כמה מהיינות הלבנים הגדולים ביותר בעולם, מכרם שידוע בשם מונטרשה ( Montrachet ). האגדה (שכפי הנראה אינה נכונה – אבל למה לקלקל סיפור טוב...) מספרת שהכרם קיבל את שמו מעברית קדומה: "הר טרשים". מה שבטוח הוא שהענבים כאן הם מהיקרים בעולם ומחיר היין עשוי להגיע גם לאלפי אירו לבקבוק! ז'וזף דרוהין, שכבר הזכרנו קודם, הוא היצרן הגדול ביותר של יינות הכרם ומייצר בכל שנה כ- 13,000 בקבוקים של מונטרשה.
כאן קצת קשה יותר לתאם ביקור. במידה שתרצו לבקר ביקבים הנחשקים באמת, כדאי לעשות את זה בליווי מדריך מומחה יין, שידע לפתוח את הדלתות הנכונות.
כתבה על 10 מחוזות יין מפתיעים
גפן בת 120 (!) שנה, בכרם שאטו דה פומארד (צילום: גיא הרן)
המטבח הטוב בעולם
הוויכוח הגדול ביותר בעולם אינו נסוב על כדורגל או אומנות, אלא על השליטה בפסגת הקולינריה העולמית. אין ספק שישנן מתחרות רבות וראויות ברחבי העולם, אך לצרפת סיכוי לא מבוטל להתברג בראש הטבלה. פריז, כמו גם ליון ( Lyon ), נחשבות בפי רבים כבירות הקולינריה הצרפתית. בין שתיהן ממוקם לו בנוחות רבה חבל בורגון כולו, עם מטבח כפרי, איכותי, טרי ומנחם. בישול ארוך של קדירות (ביף בורגיניון), לצד מגוון רחב של פטריות וירקות טריים ואורגניים, מכפרים שבהם כנראה מעולם לא פגשו בכימיקלים שמשמשים לריסוס. העיר בון עצמה היא תענוג קולינרי לא מבוטל. לצד מסעדות בעלות 3 כוכבי מישלן ו- 7 מסעדות עם כוכב מישלן אחד, פזורות עשרות מסעדות מעולות נוספות שחובה להקדיש להן תשומת לב מלאה.
חלק בלתי נפרד מהביקור בבירת היין, הוא הביקור במסעדות המקומיות, המציעות לצד מטבח מסורתי, מגוון רחב של יינות האזור, בדרך כלל במחירים נוחים יחסית. הסתכלו היטב סביבכם כשתמצאו את מקומכם במסעדה, ייתכן מאוד שתפגשו לידכם את היינן שאירח אתכם בביקור ביקב. כדאי לנסות ולהזמין יינות מבציר ותיק ולטעום את הגדולה של האזור שמתבטאת בהשתבחות ארוכת השנים של היינות.
אמנם קשה למצוא "מסעדה רעה" באזור, אך כמה מסעדות בולטות במיוחד כוללות את: Caveau des Arches הממוקמת במרתף יפהפה, ואת Caves Madeleine הפשוטה למראה, שמציעה חוויה קולינרית שמימית.
כתבות על אוכל עולמי
מטעמי בורגון – בשר וירקות, אסקרגו בשמנת וגבינות עובש לקינוח. מעדן! (צילומים: גיא הרן)
עוד על קולנוע ויין
עם האוכל מגיע גם התיאבון! ובהזדמנות הזו הרשו לי להזהיר ולומר מראש שהחוויה של תיירות קולינרית משכרת, ומזמינה להמשיך ולנדוד בין כרמים, מסעדות, שווקים וטעימות ברחבי העולם. אז עד לסיור הבא במחוזות היין העולמיים, אתם מוזמנים לשבת בבית עם כוס יין טוב ולצפות בסרטי יין נוספים, כמו שנה מופלאה ( A good Year ), שבו ראסל קרואו יורש יקב מעט דרומית לחבל בורגון, או הסרט יין, סיפור אהבה ( Bottle Shock ) על ראשית ייצור היין האמריקני ומשפט פריז המפורסם.
צפייה מהנה, ולחיים!
כותב שורות אלה בלב חבל היין של בורגון, לא יכול להוריד את החיוך מהפנים...
מידע נוסף
כ תבות על אזורי יין נוספים בצרפת
דרך היין של אלזאס
טיול במחוזות היין של בורדו
אזור היין של עמק נהר הרון
כאן קצת קשה יותר לתאם ביקור. במידה שתרצו לבקר ביקבים הנחשקים באמת, כדאי לעשות את זה בליווי מדריך מומחה יין, שידע לפתוח את הדלתות הנכונות.
כתבה על 10 מחוזות יין מפתיעים
גפן בת 120 (!) שנה, בכרם שאטו דה פומארד (צילום: גיא הרן)
חלק בלתי נפרד מהביקור בבירת היין, הוא הביקור במסעדות המקומיות, המציעות לצד מטבח מסורתי, מגוון רחב של יינות האזור, בדרך כלל במחירים נוחים יחסית. הסתכלו היטב סביבכם כשתמצאו את מקומכם במסעדה, ייתכן מאוד שתפגשו לידכם את היינן שאירח אתכם בביקור ביקב. כדאי לנסות ולהזמין יינות מבציר ותיק ולטעום את הגדולה של האזור שמתבטאת בהשתבחות ארוכת השנים של היינות.
אמנם קשה למצוא "מסעדה רעה" באזור, אך כמה מסעדות בולטות במיוחד כוללות את:
כתבות על אוכל עולמי
מטעמי בורגון – בשר וירקות, אסקרגו בשמנת וגבינות עובש לקינוח. מעדן! (צילומים: גיא הרן)
עוד על קולנוע ויין
עם האוכל מגיע גם התיאבון! ובהזדמנות הזו הרשו לי להזהיר ולומר מראש שהחוויה של תיירות קולינרית משכרת, ומזמינה להמשיך ולנדוד בין כרמים, מסעדות, שווקים וטעימות ברחבי העולם. אז עד לסיור הבא במחוזות היין העולמיים, אתם מוזמנים לשבת בבית עם כוס יין טוב ולצפות בסרטי יין נוספים, כמו שנה מופלאה ( A good Year ), שבו ראסל קרואו יורש יקב מעט דרומית לחבל בורגון, או הסרט יין, סיפור אהבה ( Bottle Shock ) על ראשית ייצור היין האמריקני ומשפט פריז המפורסם.
צפייה מהנה, ולחיים!
כותב שורות אלה בלב חבל היין של בורגון, לא יכול להוריד את החיוך מהפנים...
מידע נוסף
כ תבות על אזורי יין נוספים בצרפת
דרך היין של אלזאס
טיול במחוזות היין של בורדו
אזור היין של עמק נהר הרון
צפייה מהנה, ולחיים!
כותב שורות אלה בלב חבל היין של בורגון, לא יכול להוריד את החיוך מהפנים...