איטליה: עולם היין של סיציליה

סיציליה – עולם של יין
מאת: מירה איתן


על קצהו הדרומי של המגף האיטלקי, יושב האי סיציליה. עטוף בסיפורים וניחוחות, עשיר בכרמים ובמטעים, אנשיו תמיד שמחים וסוד אחד לו – אדמה מועשרת ואקלים אידיאלי לגידול ענבי יין. האווירה בו קסומה ונינוחה ולאחר שטועמים מהשיכר הנפלא תוצרת הבית, גם מבינים למה.


כרם באזור העיירה אגריג'נטו, דרום-מערב סיציליה
כרם באזור העיירה אגריג'נטו, בדרום-מערב סיציליה (צילום: Arghman)


מפת סיציליה ועליה היקבים, הערים והעיירות המוזכרים בכתבה, ובתי מלון מומלצים:

אגריטוריזמו ואלה גלפינה ביקב שיליו | לה פורסטריה פלאנט-אסטייט ביקב פלנטה
מלון הבוטיק וילה פיוריטה | מלון וילה בלוודר בעיר טראומינה
מלון הדירות פראסטבה בעיר קטניה
 

סיציליה – בדיוק מה שדמיינתם ועוד 

האי סיציליה (Sicilia) שבאגן הים התיכון משלב בו אלמנטים שמאפיינים הן את אירופה והן את אפריקה. מסע בזמן בין נופי פרא יפהפיים, כרמי גפנים וזיתים, פרדסים, מטעי שקדים ודובדבנים ושדות חיטה רחבי ידיים. השמש חמה, החופים נעימים והים בצבע כחול בתולי וממכר. בנוסף, באי אתרים היסטוריים רבי עניין, מונומנטים ארכיטקטוניים מרשימים, עיירות ציוריות וכפרי דייגים, שווקים ססגוניים ועולם גסטרונומי המשלב את איטליה וארצות ערב גם יחד.

אנשי סיציליה מסבירי פנים ומחייכים תמיד – כמו ממתיקים סוד. או שאולי זו פשוט הגלידה המשובחת, שהומצאה באי, היא שמעלה חיוך על פניהם. כך או כך, לתדמית השלילית שדבקה באי בעקבות סדרת סרטי הסנדק אין כל קשר לאופיים של התושבים, שרובם ככולם מכירים את המאפיה הסיציליאנית רק דרך מסך הקולנוע.

במהלך ההיסטוריה החליף האי ידיים רבות, בעיקר בגלל מיקומו האטרקטיבי במרכז הים התיכון. רומאים, פיניקים, יוונים, ערבים, בריטים ואיטלקים – כולם רצו לתפוס חזקה על האי, ליהנות הן מהאדמה הפורייה והן מהיותו צומת דרכים מסחרית. "על הדרך" השאירה כל תרבות את חותמה על העולם הקולינרי ועל תחום היין – שזכה לכבוד וליחס מיוחד מאותם כובשים.
בתי מלון בסיציליה

ייקבים בסיציליה
יינות אורגניים תוצרת יקב שיליו, השוכן בלב הכרמים ומשמש את המשפחה
למגורים וגם כמלון – אגריטוריזמו ואלה גלפינה (צילום: Agriturismo Valle Galfina)


 ברירת מחדל



מרסלה – קלאסיקה סיציליאנית לאוהבי היין המתוק

הערבים היו הראשונים לפתח על האי את היינות המתוקים והמחוזקים, שבזכותם זכה לתהילת עולם. נכון, היום זה לא היה עובד – הטעם המודרני מעודן ונמשך אל היין היבש – אבל ליין המתוק מספר יתרונות שאפשרו לו לחצות אוקיינוסים בדרכו אל הלקוח, מבלי להתקלקל. אחוז האלכוהול (16-22%) והסוכר הגבוהים ביין מנעו ממנו לתסוס טרם ההגעה ליעד, ולהחזיק מעמד זמן רב בבתים, גם בתנאי אקלים שאינם אידיאליים לשימור היין.

היין המתוק המוכר מכולם הוא יין המרסלה (Marsala), שמיוצר באזור עיר בעלת שם זהה, בסיציליה. הוא "התגלה" במחצית השנייה של המאה ה-18 ברחבי אנגליה, והפך לתחליף פופולרי ליין השרי, שכן אספקת השרי שובשה עקב מלחמות עם פורטוגל וספרד – ארץ ייצורו. כיום עוד לא נס ליחו, ויש ולו ביקוש הן בשוק המקומי והן בשוק הבינלאומי. בעבר הוגש כאפריטיף (בין המנות), אך כיום מוגש בעיקר כיין קינוח.
כתבה על יין הפורט המתוק של פורטוגל

יין מרסלה בסיציליה
כורמים ענבי יין אדומים וטעימים. חלקם יהפכו ליין מרסלה מתוק (צילום: Fabio Ingrosso)
 

גבירותיי ורבותיי, מ-ה-פ-ך!

המאה ה-20 הגיעה בסערה ועימה המצאות משנות חיים כמו... המזגן! לא עוד בתים חמים בקיץ, לא עוד חנויות מיוזעות. את ההפלגות הארוכות כאמצעי מסחר עיקרי החליפו בהדרגה מטוסי מטען, שקיצרו את הדרך במאות אחוזים. התנאים הללו היו קרקע פורייה לפריחת תעשיית יינות יבשים ומופחתי אלכוהול.

לפני כעשרים שנה, כורמי האזור יצרו מהפך משמעותי בכרמים ובמיקומם, נטעו זנים פופולריים, הוסיפו טכנולוגיה חדשנית והיינות השתפרו לאין ערוך. כיום מוקדשים לתעשיית היין באי כ- 1.2 מיליון (!) דונם של כרמים, המהווים 17% מכלל הכרמים באיטליה. כשני שלישים מהם משמשים לגידול ענבים לבנים, וסביבם מתפתלות 12 דרכי יין מוכרזות.

ייקבים בסיציליה
חביות ליישון היין ביקב פלוריו (Cantine Florio) אשר במערב האי (צילום: Anna & Michal)
 

ימין ושמאל – הכול כרם אחד גדול!

אי אפשר שלא להיסחף אל עולם היין בסיציליה – הכרמים נמצאים בכל מקום, נושקים לחופי הים המרהיבים, פזורים באזורי הגבעות והעמקים, באזורים הרריים ואפילו על מורדות הר הגעש אטנה (Etna), המעשן תמיד.

זן הענבים המקומי הנפוץ והמזוהה ביותר עם סיציליה הוא נרו ד'אבולה (Nero D'Avola), שנקרא כך על שם העיר אבולה (Avola) אשר בדרום מזרח האי, שם כנראה שורשיו ההיסטוריים. שמו הנוסף הוא קלברי (Calabrese) ולפי סברה אחרת מקורו בקלבריה – אזור בדרום איטליה שכמעט ונושק לסיציליה. ענביו האדומים והכהים של הזן "אוהבים" את האקלים שלהם חם ויבש, לכן שגשגו באזור ובמדינות נוספות, כמו אוסטרליה, מלטה, טורקיה, ודרום אפריקה.

מהזן מייצרים יינות אדומים עם גוף מלא, המתאימים להתבגרות בחביות עץ אלון ועם יכולת התיישנות מרשימה. היינות עם טעמים בולטים של דובדבנים שחורים, שוקולד ותבלינים – טעמים ייחודיים שקשה להישאר אדישים אליהם. 
 
ייקבים בסיציליה
ענביו האדומים והכהים של הזן "אוהבים" את האקלים שלהם חם ויבש (צילום: Peter Burka)
 

ביקור באחד היקבים המובילים בעולם – יקב פלנטה

ביקור וטעימת יינות ביקב פלנטה (Planeta) הוא חוויה מרגשת ומסעירה, במיוחד עבור מי שמכירים ואוהבים (ומי שמכירים – אוהבים!) את יינות היקב.

שורשיו של היקב נטועים באמצע המאה ה-15, אז החלה המשפחה בגידול כרמים ובייצור צנוע של יין בוטיק באחוזה המשפחתית – אחוזת אולמו, שלחופי אגם ארנציו. באופן מעורר הערצה שמרה המשפחה על האחוזה והעבירה את תורת היין ואת הסודות המשפחתיים מדור לדור, עד שהגיעו לימינו אנו, לידיהם האמונות של אלסיו, פרנצ'סקה, סנטי וקיארה פלנטה. שטחי הכרמים התרחבו וגדלו, וכיום, על 2,500 הדונמים מגדלת המשפחה ענבים מזנים סיציליאניים קלאסיים ובינלאומיים, ומצליחה איתם היטב, במגרש הביתי והעולמי.

ליקב, שקידם משמעותית את תעשיית היין בסיציליה וזיכה את האי בהכרה עולמית, מרכז מבקרים יפהפה, בלב הכרמים. במרכז ניתן להתארח בתיאום מראש, וגם לטעום ולרכוש מהיינות המרשימים, שחלקם זכו בפרסים בינלאומיים רבים.
 
אפשר גם ללון פה. למשפחת פלנטה יש מלון יין – מלון בוטיק מרהיב ויוקרתי, ששוכן בלב נוף כרמים מרהיב, בשם לה פורסטריה פלאנט-אסטייט (La Foresteria Planetaestate). מטבח המלון גדול, פתוח ומעוצב, ובו שולחנות ארוכים להעברת סדנאות בישול על ידי השף המקומי, שמתאים את הארוחות ליינות היקב.

יקב פלנטה, סיציליה
טעימות טעימות ביקב פלנטה! את הביקור צריך לתאם זמן רב מראש... (צילום: מירה איתן)

מלון ביקב, סיציליה
מלון הבוטיק לה פורסטריה פלאנט-אסטייט ביקב פלנטה, מיקום קסום ואפשרות להצטרף לסדנאות בישול
 

ביקור ביקבים מצוינים נוספים

היקב האורגני אוקיפינטי (Occhipinti), שמשמעות שמו המסתורי היא "עיניים מאופרות", נמצא בעיר ויטוריה (Vittoria) שבדרום סיציליה. בעלת היקב הצעירה גרה בבית האבן העתיק שרכשו הוריה, במקום ששימש לפני מאות שנים כגת ויקב. הבית נשמר כפי שהיה, וחלקו שוחזר.
 
גם יקב רוסו (Cantine Russo) הוא יקב משפחתי, אך "צעיר" יותר, נוסד בשנת 1860. רוב הכרמים השייכים למשפחה נטועים מסביב ליקב, על אדמת לבה בזלתית ועפר שחור שמעשירים את הקרקע ומספקים לגפנים אדמה טובה לגדול בה. את היקב מפעיל הדור השלישי של המשפחה, באותה אדיקות של הוריו וסביו. 
בתי מלון בעיר ויטוריה

יקבים בסיציליה
אריאנה אוקיפינטי, בעלת היקב, גרה בבית האבן העתיק שמשמש כבר מאות שנים כגת ויקב (צילום: מירה איתן)


יקב שיליו (Scilio) האורגני נמצא בתוך בית עתיק, השוכן בלב הכרמים ומשמש את המשפחה למגורים (כן כן, הם גרים בתוך יקב...). ביקב זה נוסד פסטיבל היין והחלה מסורת היקבים הפתוחים – מנהג נהדר שמעודד הצצה אל עולם היין. במהלך פתיחת היקב לקהל הרחב ניתן לבקר בכל יקב באזור ללא תיאום מראש ולטעום מיינות היקב. ביקב בית מלון יפהפה וצנוע, אגריטוריזמו ואלה גלפינה (Agriturismo Valle Galfina) שמו, ומומלץ מאוד להתאכסן בו.
 
מלון עם יקב בסיציליה, יקב שיליו (Scilio), Agriturismo Valle Galfina
אגריטוריזמו ואלה גלפינה
  מלון כפרי ביקב שיליו, כי אם שותים... לא נוהגים!
 

לשתות יין בבירה – ביקור בפלרמו

גם אם החלטתם להקדיש את הטיול כולו לביקור ביקבים ובעיירות יין, מומלץ לשלב גם טיול יום באחת הערים המרתקות ביותר באיטליה – פלרמו (Palermo). בירת סיציליה היא גם עיר הנמל המרכזית של האי, והיא בנויה בצורת קונכייה (תרגום השם פלרמו הוא "קונכייה"). יש בה עירוב סגנונות ממגנט, כאוטי ומלא ניגודים – חגיגה למטיילים!

בפלרמו נמל אותנטי, ובו דייגים עסוקים בסירות דיג, עיר עתיקה עם סמטאות צרות, הרבה אתרי תרבות היסטוריים, כנסיות מרשימות, שווקים צבעוניים, ארמונות מרהיבים וקתדרלות עתיקות יומין, גנים יפהפיים וכרכרות עם סוסים באווירה של פעם. במסעדות המקומיות מוגשים מעדנים סיציליאניים אותנטיים – אותם מומלץ לאכול עם מגוון יינות מכל האי.
בתי מלון בעיר פלרמו  |  כתבה על סיציליה - טיול לארץ הפסטה

פלרמו, סיציליה
פלרמו, עיר הנמל המרכזית, בנויה בצורת קונכייה, עם עירוב סגנונות ממגנט, כאוטי ומלא ניגודים (צילום: Chrisן)
 



ההר, הסנדק ואתרים נוספים לביקור בסיציליה

כאמור, היין הוא לא הכול, ולסיציליה עיירות ופינות חמד רבות שכדאי לשלב בסיור היינות. בנפת מסינה (Provincia di Messina), מעל החוף מתנשא הר טאורוֹ (Monte Tauro), שעל צלעותיו, בגובה 200 מ' מעל פני הים הכחול מאוד, תלויה העיר המפורסמת ביותר בסיציליה – טאורמינה (Taormina), ומעליה מבצר מרשים. מטיילים מאוד אוהבים את העיר היפה הזו, שככבה בסדרת סרטי "הסנדק". בעיירה סמטאות ציוריות המקושטות במרפסות פרחוניות ועציצים מעוטרים, ריבוי מסעדות ובתי קפה, וביניהם מבצבצים עצי תפוז ולימון המדיפים ריח נפלא. מעניין לבקר גם בתיאטרון היווני העתיק, שידע לפני מאות רבות של שנים קרבות גלדיאטורים עקובים מדם. כיום עורכים בו אירועי מוזיקה, תרבות ופסטיבלי סרטים. 
בתי מלון בעיר טאורמינה
 
בתי מלון בעיר טאורמינה, סיציליה
מרפסות פרחוניות הצופות אל הים בעיר טאורמינה.
מימין: מלון הבוטיק וילה פיוריטה (Villa Fiorita Boutique Hotel) | משמאל: מלון וילה בלוודר (Hotel Villa Belvedere)

 
דרומה מהעיר נמצאת עיירת הקיט ג'יארדיני נקסוס (Giardini Naxos), השוכנת לחוף הים, ובה מסלולי הליכה יפים במערות, וברחובות צדדיים צרים ויפים. זוהי המושבה הראשונה שאליה הגיעו מתיישבים מהאי נקסוס שביוון לפני כ- 2,400 שנה. לצד ההיסטוריה המעניינת של המקום תמצאו מסעדות דגים מצוינות וגלידה סיציליאנית משובחה.
 
קטניה (Catania), העיר הגדולה ביותר בחוף המזרחי והשנייה בגודלה בסיציליה, שוכנת למרגלות הר הגעש אטנה. העיר מוקדשת לסנטה אגאתה, "פמיניסטית" מרתקת, שעל פי האמונה הצילה שלוש פעמים את תושבי העיר מפני שפכי בזלת אדירים שהגיעו בעבר מהר הגעש אטנה וכיסו את העיר.

העיר מבוססת על גידולי זיתים, גפנים, הדרים ושקדים – מהם מכינים את ליקר האמרטו המפורסם, ולתפריט מקומי טעים, שבראשו עומדים הגרניטה והקנלוני. בעיר שווקים, חנויות, כיכרות יפהפיות וכנסיות כמובן. בסביבת העיר ניתן למצוא יקבים ביתיים שמנצלים את אדמות הבזלת הטובות לגידול ענבים.
בתי מלון בעיר קטניה  |  לינה בעיירה ג'יארדיני נקסוס
 
אתרים בסיציליה
האי ידוע בעבודות הקרמיקה המיוחדות שאפשר למצוא בו. בתמונה  סמל האי סיציליה (צילום: מירה איתן)
 

עם היין – אוכלים לאט...

סיציליה הייתה מאז ומעולם צומת בה נפגשו והתערבבו תרבויות שונות, ויצרו בתוך כך עולם גסטרונומי מגוון ומקורי, שנשען על קשת רחבה של חומרי גלם – רובם זולים ועונתיים. תרבות האוכל שהתגבשה פה מעוררת השראה ומסעירה את הדמיון, ואת בלוטות הטעם... הפסטות, שמן הזית המקומי, הזיתים, הלימונים, הדגים, פירות הים ושלל הירקות – כולם חוברים לכדי יצירה אחת שלמה וטעימה. את הארוחה מקנחים כמובן, איך לא – בגלידה נפלאה.

אך שלא כמו במסעדות רגילות, תרבות האוכל שהתבססה כאן מושפעת מאוד מתנועת ה- Slow Food ("אוכל איטי" – לעומת "אוכל מהיר", הנפוץ בעולם המערבי), שמעודדת סעודות ארוכות ונינוחות, ומכבדת את האוכל המקומי, את הטעמים האותנטיים ואת הזמן ותשומת הלב שהושקעו בהכנתו. במסעדות אפשר למצוא גם הרבה יינות אורגניים וביו-דינמיים.
כתבה על אוכל איטלקי

טיול בסיציליה
מסעדות רבות סמוכות לכרם פרטי ומגישות את היין הביתי (צילום: מירה איתן)


מלון דירות מומלץ בסיצילה – במיקום נוח לטיולי כוכב

מלון הדירות פראסטבה (Frasteva) ממוקם בפרבר של קטניה בשם ואלוורדה (Valverde), במיקום כפרי ושלו, עם חניה וגישה נוחה לכל כיוון. הדירות מעוצבות ומרוהטות בטוב טעם, לכולן מטבח קטן, פינת אוכל ופינת ישיבה, וגישה לחצר או פאטיו מקסימים. המקום כל כך קסום וציורי, שלא תרצו לעזוב.
 
מלון דירות מומלץ בסיציליה
מלון הדירות פראסטבה  מלון דירות ציורי, עם גישה נוחה לטיולי כוכב בסיציליה


אוהבי האוכל, היין, התרבות והשילוב בין השלושה, יימצאו שסיציליה עונה על כל דרישותיהם. זאת ועוד, אופייה המיוחד מאפשר למטיילים לשקוע מבושמים בין הסמטאות, לשכוח את עצמם וליהנות מריחות וטעמים ייחודיים.
 

מידע נוסף

אפשרויות לינה נוספות באיטליה

כתבות על סיציליה

כתבות נוספות על טיולים באזורי כרמים ויין

בורדו - טיול במחוז היין (צרפת)
כרמים ויין באנדלוסיה (ספרד)
עמק נהר דורו - שכרון נופים ויין (פורטוגל)
טעימות על דרך היין של אלזס (צרפת)

כתבות נוספות על איטליה

כתבות על דרום איטליה
כתבות על מרכז איטליה
כתבות על צפון איטליה


מירה איתן
 
אודות הכותבת
מירה איתן, כתבת לענייני יין ואלכוהול. מטיילת ומבקרת ביקבים בארץ ובעולם - מתוך אהבה לתחום ובמסגרת תפקידה כמנהלת תקשורת ביקבי כרמל ויתיר. מחברת הספר "שעות שמחות – סיפורים על הבר ומתכוני קוקטיילים מפורסמים", שזכה במקום הראשון בגמר פרסי הגורמנד, ובתואר "ספר הקוקטיילים הטוב בעולם לשנת 2015". לאתר הספר "שעות שמחות"
 







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר