סיציליה – טיול קולינרי לארץ הפסטה
מאת: משה בראל
סיציליה זה דגים, זה פירות ים, זה פסטה, רביולי עם פיסטוק חלבי, עוגות שקדים, שמן זית ועגבניות. רק אמרתם "סיציליה" ובלוטות הרוק מתחילות לעבוד שעות נוספות. האי הגדול אוצר בו טעמים מגוונים, בהשפעת תרבויות שונות ששלטו בו במהלך 2,000 השנים האחרונות.
מפת האי סיציליה, הערים והעיירות המוזכרות בכתבה
(להגדלה לחצו על הפינה השמאלית העליונה)
הדבר הראשון והחשוב ביותר שצריך לזכור כשבאים להכיר מקרוב את המטבח הסיציליאני הוא שבבסיסו מדובר במטבח עממי שעושה שימוש בחומרי הגלם הזמינים והאינטואיטיביים ביותר. אולי פה טמון הקסם שלו – אין לו את היומרה של המטבח הצרפתי, את השיק של המטבח הספרדי או את התחכום של המטבח המולקולרי, אבל יש לו שורשים עמוקים וידיים גדולות, שלשות וטורחות – פשוט בשביל להאכיל.
בשל מיקומו האסטרטגי, בלב הים התיכון, הפך האי יעד לכיבושים רבים במרוצת מאות השנים האחרונות. כתוצאה מכך, התושבים המקומיים נשארו תמיד על סף העוני וחומרי הגלם שהיו בשימוש שיקפו זאת. גם היום לא נפגוש במטבח הסיציליאני הקלאסי שמנת או חמאה, אלא שמן זית ועגבניות, שמגדלים ברחבי האי ומצויים בשפע.
לינה ואירוח בסיציליה


בשווקים הסיציליאניים ניתן למצוא את כל גידולי האי המגוונים, המגיעים משם היישר אל פיות הסועדים
(צילומים: משה בראל)
מאחר שהאי סיציליה משופע בירק שמגדלים על אדמתו, אין זה מפתיע שמנות רבות הן על טהרת הירקות. מנת פתיחה אהובה עליי במיוחד היא הקפונטה (
מנת אנטי פסטי נוספת שאופיינית לסיציליה היא הגאטו די פטטה (
כתבה על אוכל איטלקי

ככה מתחילים: הכנת מתאבנים בסדנת הבישול המשולבת בטיול הקולינרי באיטליה (צילום: טועמים עולם)
בעיר הבירה של סיציליה - קטניה (
לאחר שמסיימים ביקור בשוק הדגים אפשר לעבור לשוק הגבינות, הירקות והפירות הסמוך, ולהשלים את הקניות לארוחה כולה. הבעיה היחידה היא שמרוב "טעימות" בשווקים השונים – מגיעים לארוחה כבר די שבעים...
לינה ואירוח בעיר קטניה

ביקור בשוק הדגים של קטניה - חוויה רב חושית מרתקת (צילום: משה בראל)
כזו היא המחלבה המקומית. כשמתקרבים אליה כבר יוצאת לקבל את פנינו אם המשפחה, בחיוך ענק ועם מגש גבינת ריקוטה נפלאה בטעם חמאה. הכבשים של המחלבה משוטטות חופשי, נטולות דאגות, רועות במשך רוב היום וביתר הזמן – מייצרות חלב איכותי. אופייני לאכול בסיציליה גבינות קשות, פיקורינו-רומנו ופיקנטיות.
הגבינות בסיציליה משמשות הן כאנטי-פסטי בפני עצמן והן כחלק ממנות הדגל של סיציליה ושל איטליה בכלל, כמו הפיצה הנפוליטנית (עגבניות טריות מרוסקות וגבינת מוצרלה. וזהו, ללא תוספות).

גבינות טעימות ומשובחות בגבנייה המקומית (צילום: משה בראל)
כמה מילים על פסטה סיציליאנית
תפקידה של הפסטה בארוחה האיטלקית הוא לשמש כמנה שנייה, לאחר המנה הראשונה ולפני המנה העיקרית. ככזאת, היא לא אמורה להיות מנה כבדה וגדולה (להבדיל ממנות פסטה בהן אנחנו נתקלים לפעמים במסעדות בארץ). אחת ממנות הפסטה האופייניות לסיציליה היא ספגטי איי-ריקי (



פסטה סיציליאנית בכל מיני צורות: משמאל - ניוקי, מימין - מאפה פסטה, ולמטה - רביולי
(צילומים: טועמים עולם)
כמה מילים על יין סיציליאני
כזה הוא היקב הסיציליאני אותו אני אוהב לבקר בטיולים המודרכים שאני מוציא לאזור. מיד כשנכנסים אליו נרגעים ונהנים מהאוויר הנעים והצונן, השומר על טמפרטורה של 18-20 מעלות. ריח הטחב משרה אווירה מיוחדת ויחד עם סיפורו המעניין של המקום, מרגישים כאילו חזרנו אחורה בזמן, אל שלהי המאה ה-19. את הביקור מסיימים, איך לא, בטעימת יינות נבחרים, מלווה בגבינות ונקניקים.
כתבה על עולם היין הסיציליאני

כרמים באי סיציליה (צילום: מירה איתן)
סדנאות בישול איטלקי בסיציליה
את בית הספר לבישול שבעיירה פתחו בני המקום, לאחר שבילו מספר שנים בלונדון והחליטו לחזור למקורות.
במהלך יום לימודים שלם לומדים להכין פסטות, מנות פתיחה נבחרות, רטבים, ריבות ולימונצ'לו מסורתי. בסוף היום – "אוכלים את הפסטה שאנחנו בישלנו" – עורכים ארוחה מרובת מנות לכל המשתתפים, ובדרך כלל זו נזכרת כארוחה החווייתית ביותר בטיול.
לאחר האוכל, כדי לעשות קצת ספורט, אפשר לטייל בסמטאות העיירה המחוברות זו לזו במדרגות, לבקר בחנויות המזכרות והקרמיקה, לצפות על קו הים המנוקד בווילות נמוכות וליהנות מאוויר הערב הנעים.




מעשה ידינו להתפאר! סדנאות בישול בשר, ירקות ופסטה בסגנון סיציליאני (צילומים: טועמים עולם)
אחת ההתמחויות של סיציליה היא מגוון הקינוחים המיוחדים, האופייניים למטבח המקומי. רובם מעלים חיוך מיד עם הטעימה הראשונה, כזו היא הקסאטה הסיציליאנית – מעין עוגה שספגה מעט מיץ פירות וליקר, עם ציפוי מרציפן ומילוי של גבינת ריקוטה. כזהו גם הקנולי – צינור בצק מסוכר וממולא בגבינת ריקוטה מוקצפת. העיירה נוטו (
בשל ריבוי עצי השקד באי, השימוש במרציפן נפוץ מאוד – גם כקינוח בפני עצמו וגם בשילוב מנות שונות. עוגות המשלבות פירות ואגוזים נפוצות אף הן מסיבה דומה.
אחד הביקורים שמשאירים חיוך על הפנים לעוד שעות ארוכות לאחר שהסתיים, הוא הביקור במפעל השוקולד אשר בעיירה הדרומית מודיקה (
לינה ואירוח בעיירה נוטו


הביקור בעיירות נוטו ומודיקה - במיוחד לאוהבי המתוק שבינינו... משמאל - כותב שורות אלו עם קנולי חלומי!
(צילום: משה בראל)
מלון מומלץ בסיצילה - מיקום נוח לטיולי כוכב
איירונה סיטי הוטל - מלון חדיש במיקום מצוין לטיולי כוכב בסיציליה
מידע נוסף
בתי מלון בסיציליה - השוואת מחירים והזמנותבתי מלון בעיר קטניה - השוואת מחירים והזמנות
כתבות על סיציליה
כתבות נוספות
אוכלים-שותים, ולנסיהסיציליה - עולם של יין
אוכל איטלקי - אין כמוהו בעולם!
עשרה מאכלים שמאפיינים את איטליה
האיים הליפאריים - הבונוס של סיציליה