www.goTravel.co.il
הכתבה מעניינת? שלחו אותה בדואר למי שתרצו

הקש בתיבה את רצף האותיות המופיע למטה:

איטליה: סיציליה - ארץ הפסטה


סיציליה – טיול קולינרי לארץ הפסטה
מאת: משה בראל


סיציליה זה דגים, זה פירות ים, זה פסטה, רביולי עם פיסטוק חלבי, עוגות שקדים, שמן זית ועגבניות. רק אמרתם "סיציליה" ובלוטות הרוק מתחילות לעבוד שעות נוספות. האי הגדול אוצר בו טעמים מגוונים, בהשפעת תרבויות שונות ששלטו בו במהלך 2,000 השנים האחרונות.


אוכל מקרב לבבות, אוכל טוב – ממש מצמיד אותם יחד. כך בדיוק אני מרגיש כשמגיע למסעדות המשפחתיות בסיציליה, בהן האימהות והסבתות מבשלות, ללא מתכון, פשוט מתוך אהבה, מאכילות את הסועדים המתארחים במקום ומכניסות אותם למשפחה, כאילו היו ילדיהן. אם אתם אוהבים אוכל – בסיציליה לא ישעמם לכם לרגע, כפי שתקראו בכתבה.  
 


מפת האי סיציליה, הערים והעיירות המוזכרות בכתבה
(להגדלה לחצו על הפינה השמאלית העליונה)


יקבים ויין





מטבח עני – אוכל עשיר
מבין כל מחוזות איטליה שמור מקום חם בלבי לסיציליה – אי יפהפה ששמר על ייחוד, אנשים שמחים ומכניסי אורחים, סמוקי שמש וים, המסתפקים במועט ונהנים מהחיים הפשוטים. כזה הוא גם המטבח המעניין והמאכלים האופייניים לאי.

הדבר הראשון והחשוב ביותר שצריך לזכור כשבאים להכיר מקרוב את המטבח הסיציליאני הוא שבבסיסו מדובר במטבח עממי שעושה שימוש בחומרי הגלם הזמינים והאינטואיטיביים ביותר. אולי פה טמון הקסם שלו – אין לו את היומרה של המטבח הצרפתי, את השיק של המטבח הספרדי או את התחכום של המטבח המולקולרי, אבל יש לו שורשים עמוקים וידיים גדולות, שלשות וטורחות – פשוט בשביל להאכיל.    

בשל מיקומו האסטרטגי, בלב הים התיכון, הפך האי יעד לכיבושים רבים במרוצת מאות השנים האחרונות. כתוצאה מכך, התושבים המקומיים נשארו תמיד על סף העוני וחומרי הגלם שהיו בשימוש שיקפו זאת. גם היום לא נפגוש במטבח הסיציליאני הקלאסי שמנת או חמאה, אלא שמן זית ועגבניות, שמגדלים ברחבי האי ומצויים בשפע.
לינה ואירוח בסיציליה

טיול לסיציליה משה בראל טיול לסיציליה משה בראל
בשווקים הסיציליאניים ניתן למצוא את כל גידולי האי המגוונים, המגיעים משם היישר אל פיות הסועדים
(צילומים: משה בראל)

לפני האוכל – אנטי פסטי
האיטלקים אלופים במנות ראשונות ומתאבנים, זה מעוגן בתרבות שלהם והם נהנים להגיש אותן ו"למתוח" את הסועדים עוד קצת לפני המופע המרכזי.

מאחר שהאי סיציליה משופע בירק שמגדלים על אדמתו, אין זה מפתיע שמנות רבות הן על טהרת הירקות. מנת פתיחה אהובה עליי במיוחד היא הקפונטה (
Caponata) – מעין סלט מטוגן על בסיס חצילים, סלרי ופלפלים, שמתווספים להם ירקות נוספים, בהתאם לגרסה המקומית. הסלט מתובל ברוטב חומץ וסוכר ומוגש קר. היופי והטעם במנה נשמר הודות לאופן ההכנה: כל ירק מטוגן בנפרד כדי שהטעמים לא יתערבבו בשמן. רק לאחר הטיגון מחברים אותם יחד עם ציר עגבניות ועם הרוטב החמוץ-מתוק. 

מנת אנטי פסטי נוספת שאופיינית לסיציליה היא הגאטו די פטטה (
gatò di patate) – מעין פאי תפוחי אדמה, גבינה ונקניק חזיר. תערובת תפוחי האדמה אליה מוסיפים את הרכיבים השונים מזכירה את הפירה, רק שלאחר התוספות יוצרים ממנה שתי שכבות המופרדות במוצרלה ואופים בתנור.
כתבה על אוכל איטלקי
 
טיול קולינרי לסיציליה
ככה מתחילים: הכנת מתאבנים בסדנת הבישול המשולבת בטיול הקולינרי באיטליה  (צילום: טועמים עולם)

אוצרות מן הים
אחד התענוגות הגדולים בביקור בסיציליה הוא המגוון וכמויות הדגה ופירות הים שמגיעים טריים-טריים עם שחר, וכבר בצהריים מוצאים את דרכם אל המטבח. השפע שמביאים עמם הדייגים מועבר מן הנמל לשווקים בערים ובעיירות, ובכל יום מתעדכן התפריט לפי מה שעלה ברשת.

בעיר הבירה של סיציליה - קטניה (
Catania), ישנו שוק דגים מקסים ששווה ביקור. השוק נפתח השכם בבוקר ועד השעה 11:00 הוא נעלם. השטח נשמר נקי ובאוויר יש ריח של דגים טריים, ולא אותה צחנה שמאפיינת שווקי דגים במקומות אחרים. בשוק עצמו מוצבים דוכנים שמוכרים סלטי דגים (מזכיר סביצ'ה) ודגים מבושלים ומטוגנים, כנשנוש וכמתאבן לדרך.

לאחר שמסיימים ביקור בשוק הדגים אפשר לעבור לשוק הגבינות, הירקות והפירות הסמוך, ולהשלים את הקניות לארוחה כולה. הבעיה היחידה היא שמרוב "טעימות" בשווקים השונים – מגיעים לארוחה כבר די שבעים...
לינה ואירוח בעיר קטניה   

טיול לסיציליה משה בראל
ביקור בשוק הדגים של קטניה - חוויה רב חושית מרתקת  (צילום: משה בראל)

הגבינות של מאמא
העיר קטניה היא בדרך כלל היעד הראשון של מטיילים בסיציליה. כאן יש מסעדות רבות, בתי מלון, רחובות מקסימים עם חנויות בוטיק ובתי קפה. סמוך לעיר ישנן מחלבות משפחתיות, מסעדות קטנות ופנינים נוספות ששווה ללכת לאיבוד בדרך, רק כדי להיתקל בהן.

כזו היא המחלבה המקומית. כשמתקרבים אליה כבר יוצאת לקבל את פנינו אם המשפחה, בחיוך ענק ועם מגש גבינת ריקוטה נפלאה בטעם חמאה. הכבשים של המחלבה משוטטות חופשי, נטולות דאגות, רועות במשך רוב היום וביתר הזמן – מייצרות חלב איכותי. אופייני לאכול בסיציליה גבינות קשות, פיקורינו-רומנו ופיקנטיות.

הגבינות בסיציליה משמשות הן כאנטי-פסטי בפני עצמן והן כחלק ממנות הדגל של סיציליה ושל איטליה בכלל, כמו הפיצה הנפוליטנית (עגבניות טריות מרוסקות וגבינת מוצרלה. וזהו, ללא תוספות).

 
טיול לסיציליה משה בראל
גבינות טעימות ומשובחות בגבנייה המקומית  (צילום: משה בראל) 
 

כמה מילים על פסטה סיציליאנית

בכל פעם שאני נוסע לסיציליה אני חוזר לארץ עם רעיונות חדשים לפסטות ולרטבים שאני רוצה ליצור. הסיבה לכך היא כנראה העובדה שסיציליה היא ערש הפסטה העולמית. כאן, כבר במאה ה- 12 מתועדת מלאכת רידוד הבצק והפיכתו לרצועות דקות, שאנחנו קוראים להן "ספגטי". גם היום על האי ישנם שטחים רבים בהם מגדלים חיטה לפסטה, בעיקר בפנים הארץ, כמו יתר הגידולים.

תפקידה של הפסטה בארוחה האיטלקית הוא לשמש כמנה שנייה, לאחר המנה הראשונה ולפני המנה העיקרית. ככזאת, היא לא אמורה להיות מנה כבדה וגדולה (להבדיל ממנות פסטה בהן אנחנו נתקלים לפעמים במסעדות בארץ). אחת ממנות הפסטה האופייניות לסיציליה היא ספגטי איי-ריקי (
Spaghetti ai ricci) – ספגטי עם קיפודי ים. הרעיון נשמע אולי ביזארי אך מדובר במנה טעימה מאוד, מומלץ לנסות. כמו כן נפוצה באי פסטה עם סרדינים, פסטת פירות ים ברוטב עגבניות ושמן זית, רביולי עם פיסטוקים ופסטה אלה נורמה (Pasta alla Norma) – שהומצאה בעיר קטניה ומשלבת בה חצילים, שום, עגבניות, בזיליקום טרי וגבינת פיקורינו מגורדת.

אוכל סיציליאני אוכל סיציליאני
אוכל סיציליאני
פסטה סיציליאנית בכל מיני צורות: משמאל - ניוקי, מימין - מאפה פסטה, ולמטה - רביולי
(צילומים: טועמים עולם)




כמה מילים על יין סיציליאני

אי אפשר להגיד "סיציליה" מבלי להגיד "יין". הכרמים הסיציליאניים ניטעו על צלע ההר ומקבלים את אור השמש גם באופן ישיר וגם כהחזר האור המתקבל מפגיעת הקרניים במים שסביב. כתוצאה מכך הענבים מבשילים מהר יותר ורמת הסוכר בהם נוטה להיות גבוהה יותר. היקבים המקומיים מייצרים יינות אדומים ולבנים מזני ענבים שונים, כאשר בחלק מהיקבים משמרים את שיטות הייצור של לפני 200 שנה.

כזה הוא היקב הסיציליאני אותו אני אוהב לבקר בטיולים המודרכים שאני מוציא לאזור. מיד כשנכנסים אליו נרגעים ונהנים מהאוויר הנעים והצונן, השומר על טמפרטורה של 18-20 מעלות. ריח הטחב משרה אווירה מיוחדת ויחד עם סיפורו המעניין של המקום, מרגישים כאילו חזרנו אחורה בזמן, אל שלהי המאה ה-19. את הביקור מסיימים, איך לא, בטעימת יינות נבחרים, מלווה בגבינות ונקניקים. 
כתבה על עולם היין הסיציליאני   

טיול יין בסיציליה
כרמים באי סיציליה  (צילום: מירה איתן)
 

סדנאות בישול איטלקי בסיציליה

לאחר שטועמים וטועמים מתחיל להיבנות הביטחון העצמי והרצון ללמוד לעשות גם קצת לבד. בעיירה הקסומה טאורמינה (Taormina) ישנה הזדמנות מצוינת לחדד את היכולות במטבח האיטלקי.
את בית הספר לבישול שבעיירה פתחו בני המקום, לאחר שבילו מספר שנים בלונדון והחליטו לחזור למקורות.

במהלך יום לימודים שלם לומדים להכין פסטות, מנות פתיחה נבחרות, רטבים, ריבות ולימונצ'לו מסורתי. בסוף היום – "אוכלים את הפסטה שאנחנו בישלנו" – עורכים ארוחה מרובת מנות לכל המשתתפים, ובדרך כלל זו נזכרת כארוחה החווייתית ביותר בטיול.  

לאחר האוכל, כדי לעשות קצת ספורט, אפשר לטייל בסמטאות העיירה המחוברות זו לזו במדרגות, לבקר בחנויות המזכרות והקרמיקה, לצפות על קו הים המנוקד בווילות נמוכות וליהנות מאוויר הערב הנעים.

 
אוכל בסיציליה אוכל בסיציליה
אוכל בסיציליה אוכל בסיציליה
מעשה ידינו להתפאר! סדנאות בישול בשר, ירקות ופסטה בסגנון סיציליאני  (צילומים: טועמים עולם)

את המתוקים שומרים לסוף 
אחת ההתמחויות של סיציליה היא מגוון הקינוחים המיוחדים, האופייניים למטבח המקומי. רובם מעלים חיוך מיד עם הטעימה הראשונה, כזו היא הקסאטה הסיציליאנית – מעין עוגה שספגה מעט מיץ פירות וליקר, עם ציפוי מרציפן ומילוי של גבינת ריקוטה. כזהו גם הקנולי – צינור בצק מסוכר וממולא בגבינת ריקוטה מוקצפת. העיירה נוטו (
Noto) מושלמת לטעימת הקינוחים הללו, מלווים בכוס חלב שקדים צונן.

בשל ריבוי עצי השקד באי, השימוש במרציפן נפוץ מאוד – גם כקינוח בפני עצמו וגם בשילוב מנות שונות. עוגות המשלבות פירות ואגוזים נפוצות אף הן מסיבה דומה.

אחד הביקורים שמשאירים חיוך על הפנים לעוד שעות ארוכות לאחר שהסתיים, הוא הביקור במפעל השוקולד אשר בעיירה הדרומית מודיקה (
Modica). השוקולד, שהגיע לכאן מדרום אמריקה, הפך לשפן ניסיונות. מה לא עשו לו? הוסיפו לו פלפל חריף, הדרים, שקדים, פיסטוקים ועוד. רק סוכר לא הוסיפו לו, וזה חלק מטעמו החזק והאותנטי.
לינה ואירוח בעיירה נוטו
 
טיול בסיציליה, משה בראל טיול בסיציליה, משה בראל
הביקור בעיירות נוטו ומודיקה - במיוחד לאוהבי המתוק שבינינו... משמאל - כותב שורות אלו עם קנולי חלומי!
(צילום: משה בראל) 





מלון מומלץ בסיצילה - מיקום נוח לטיולי כוכב

מלון איירונה סיטי (Airone City Hotel) ממוקם בפאתי העיר קטניה, במיקום נוח ליציאה לכביש המהיר, 20 דקות משדה התעופה של סיציליה. זהו מלון 4 כוכבים מודרני, עם חדרים מרווחים, שבכולם מיזוג אוויר, פינת ישיבה, שולחן, מקרר ופינת קפה-תה. במלון גם בריכה חיצונית, בר משקאות, ארוחת בוקר עשירה ומגוונת, חניה חינם (חייבים רכב באי) והכי חשוב – צוות שירותי, מסביר פנים ונכון לסייע בכל.
מלון איירונה סיטי – השוואת מחירים (שימו לב לתנאי הביטול)
איירונה סיטי הוטל - מלון חדיש במיקום מצוין לטיולי כוכב בסיציליה




נופי ההרים והים מסביב הם תפאורה נהדרת לסצנת האוכל המשובח של סיציליה. עבור מי שאוהבים אוכל טוב ויין טוב, אין ספק שביקור באי צריך להיות מדורג ראשון בסדר העדיפויות. החוויה הקולינרית שזורה בסיפורים היסטוריים, באתרים מעניינים ובביקורים בעיירות שהן אבני הפינה של המטבח האיטלקי בן ימינו.   


מידע נוסף
בתי מלון בסיציליה - השוואת מחירים והזמנות
בתי מלון בעיר קטניה - השוואת מחירים והזמנות

כתבות על סיציליה

 
כתבות נוספות
אוכלים-שותים, ולנסיה
סיציליה - עולם של יין
אוכל איטלקי - אין כמוהו בעולם!
עשרה מאכלים שמאפיינים את איטליה
האיים הליפאריים - הבונוס של סיציליה
כתבות נוספות על איטליה 






משה בראל
 
אודות הכותב
משה בראל - מדריך טיולים קולינריים בעקבות אוכל ויין איטלקי, במסגרת טיולי "טועמים עולם" של אשת טורס. משה הוא המנכ"ל והבעלים של המפעל המשפחתי "פסטה דלה קזה", והוא מייצר פסטה טריה בארץ כבר משנת 1985. את רזי המקצוע הוא למד באיטליה מתוך תשוקה אמיתית, והיה הראשון שהביא לארץ את הפסטה הטריה.  
 









מספר צפיות: 3919
3532