קושיצה בירת מזרח סלובקיה - בירת תרבות צעירה
מאת: כרמית ויס


צעירי העיר קושיצה פועלים בנחישות להסיר את אבק הקומוניזם האפרורי שדבק בעיר, כדי להצדיק את התואר לו היא זכתה – "בירת התרבות של אירופה". ואכן, המייק-אובר הצליח ובגדול! ואני מזמינה אתכם לביקור בעיר המקסימה ובסביבתה.


עכשיו גם לנו יש מהפך, עם טיסות ישירות וזולות לקושיצה, שהנגישו את העיר היפה, שהיא שער לגן העדן הסלובקי ואזור היין טוקאי, שבקרבתה, ואל הרי הטטרה שאנו כל כך אוהבים. לפני שאתם ממהרים אל ההרים, הקדישו מספר ימים לעיר ולסביבתה, ואתן כאן סיבות טובות לעשות כך.
 
1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

הקתדרלה והרחוב הראשי בעיר העתיקה  (צילום: כרמית וייס)
העיר מוארת לעת ערב  (צילום: כרמית וייס)
בניין התאטרון של קושיצה  (צילום: כרמית וייס)
מערת נטיפים באזור הקארסט  (צילום: כרמית וייס)
גן המזרקות והתאטרון  (צילום: כרמית וייס)
הספרייה באחוזת באטלייר  (צילום: כרמית וייס)
בית העירייה של קושיצה  (צילום: כרמית וייס)
מתחת פני האדמה במערת יאסובסקה  (צילום: כרמית וייס)
המדרחוב בעיר העתיקה  (צילום: כרמית וייס)
מרתף יין באזור טוקאי  (צילום: כרמית וייס)

"ברלין הקטנה" והזולה

כשמדברים על צעירי קושיצה (Košice) לא מתכוונים רק לבני העיר, אלא גם לתגבורת של 26 אלף סטודנטים מבין 240 אלף תושבי העיר. ואכן הדבר ניכר באווירת תרבות עדכנית, לצד היסטוריה עשירה, שזוכה כאן לכבוד הראוי לה. כל אלו העניקו לעיר את הכינוי "ברלין הקטנה", אך אם חשבתם שזול בברלין, חכו עד שתראו את המחירים בקושיצה (ועל כך בהמשך).
 
בתחילת המאה ה- 21 החלו בהכנת תכניות לזכיה בתואר הנכסף "בירת התרבות של אירופה", המוענק ע"י האיחוד האירופי לשתי ערים בכל שנה. הזכייה, שמביאה עמה גם תקציבים רבים, לא אחרה לבוא, ולעיר נותרו שנים אחדות לממש את התכניות עד שנת 2013, אז היא הוכרזה בירת תרבות יחד עם העיר מרסיי בצרפת. מבנים היסטוריים שופצו, קסרקטין צבאי ומפעל טבק בלב העיר הפכו למרכזי תרבות, והעיר השנייה בגודלה בסלובקיה, אחרי ברטיסלבה, זקפה ראשה בגאווה.
כתבה על ברטיסלבה


יעדים לביקור בעיר קושיצה המוזכרים בכתבה, ומקומות לינה מומלצים:
פנסיון וילה רגיה | מלון בוטיק בריסטול | מלון הילטון קושיצה | מלון בנקוב
להגדלת המפה לחצו בפינה העליונה


 ברירת מחדל




 

המדרחוב הארוך בסלובקיה

עוד לפני הזכייה היו נתוני הפתיחה של קושיצה טובים, עם 3 אוניברסיטאות (בהן לומדים גם לא מעט ישראלים), מוזיאונים, גלריות, התיאטרון הלאומי והעיר העתיקה הגדולה ביותר בסלובקיה. גם הרחוב הראשי, רחוב חלאבנה (Hlavná ulica), הוא המדרחוב הארוך ביותר בסלובקיה. הוא רחב ידיים ומרשים, משני צדיו מבנים עתיקים בסגנון גותי, רנסאנס, בארוק ואר-נובו, חלקם צבועים בצבעי פסטל רכים. היושבים בבתי הקפה, שנהנים מכל קרן שמש יקרה, מוסיפים לו משנה חן ואופי צעיר בימי הקיץ הנעימים.
 
אבל גם בימים פחות נעימים, כמו היום הקר שהפתיע אותנו בסוף אוקטובר, צעירי העיר לא נשארים בבתים. הם ממלאים את המסעדות הקטנות, הברים והפאבים שבעיר העתיקה (אליהם נגיע בערוב היום, כלומר, בהמשך הכתבה).
בתי מלון בעיר העתיקה של קושיצה

קושיצ'ה, הרחוב הראשי
רחוב חלאבנה, המדרחוב הארוך באירופה  (צילום: כרמית וייס)
 

תרבות במפעל הטבק

ההפתעה הראשונה מחכה לנו בביסטרו של מרכז התרבות טאבאצ'קה (Tabacka Kulturfabrik), שכפי שמרמז שמו וכפי שכבר סיפרתי קודם, הוא הוא מפעל הטבק שהפך למרכז תרבות. הביסטרו בעל האופי הצעיר והעיצוב ה"מגניב", הוא רק החזית למפעל התרבותי, הכולל גלריה, אולם קולנוע ואירועים וחממת אמנים. גם המחירים מפתיעים למדי – 3-4 אירו לארוחת בוקר ומנות פתיחה, 2 אירו לצלחת מרק, 6-7 אירו למנה עיקרית, ובירה ב- 1-1.5 אירו (כך זה בכל סלובקיה, שהיא חגיגה לחובבי הבירה).
 
המארחות שלנו (צעירות, איך לא?...) מספרות לנו על אירועי התרבות והפסטיבלים הרבים הנערכים בעיר: פסטיבל רכבות קיטור ופסטיבל מוסיקה (אפריל) פסטיבל העיר וליל המוזיאונים (מאי), סרטים, גורמה, כדורים פורחים, פולקלור ומריונטות (יוני), תרבות יהודית (יוני-יולי), קיץ בפארק (במהלך כל אוגוסט), בירה, יין ותיאטרון (ספטמבר), ג'ז (אוקטובר), אמנות דתית (נובמבר), שווקי חג המולד וראש השנה (דצמבר). גם אירועי ספורט גדולים יש בעיר, כמו טריאתלון (יוני) ומרתון (אוקטובר), שהוא הוותיק ביותר באירופה והשני בעולם כולו, ואיך לא – הוקי קרח, הספורט האהוב על הסלובקים.

קושיצ'ה, מרכז תרבות מסעדה וקפה טבאצ'קה
טאבאצ'קה - מפעל טבק שהפך למוסד תרבות וביסטרו צעיר  (צילום: כרמית וייס)
 

הקתדרלה ונקמת הבעל בשתיינית

נחזור אל המדרחוב, ונתחיל עם שני המבנים הגדולים שבמרכזו. בולטת מעל כולם ומסמנת אותו למרחוק, הכנסייה הגדולה ביותר בסלובקיה – קתדרלת סנט אליזבת (Dóm svätej Alžbety). בסגנון גותי היא ניצבת כאן מהמאה ה- 15 ויכולה להכיל עד כ- 5000 מתפללים. מעל הכניסה גרגוויל קצת שונה מאלו המאפיינים בדרך כלל את האדריכלות הגותית, בדמות אשה מכוערת למדי. מספרים שאחד הבנאים שעבדו במקום ניסה כך לנקום באשתו, ששתתה יותר מדי והלבינה את פניו.
 
160 מדרגות מפותלות מוליכות אל מגדל הקתדרלה (Zigmund Tower), ומגובה 59 מ' העיר נפרסת לרגלינו במלוא הדרה.
לצדי הקתדרלה עוד שני מבנים בסגנון גותי -  קפלת סנט מיכאל (St Michael), מדרום, ומגדל סנט אורבן (St. Urban) - ששימש כמגדל הפעמונים של הכנסייה, מצפון.

קושיצ'ה, הקתדרלה הגדולה בסלובקיה
קתדרלת סנט אליזבת, גדולה ומרשימה גם לעת ערב  (צילום: כרמית וייס)
 

המזרקות המרקדות

בין הקתדרלה לבניין התיאטרון הלאומי, שהוא מבנה מרשים בסגנון נאו-בארוק, גן קטן עם מערכת מזרקות ופעמונים. בחודשי הקיץ (מאי-אוקטובר) מצלצלים הפעמונים בכל שעה עגולה, מוסיקה מתנגנת והמזרקות מרקדות לצליליה, כאשר בלילה הן מוארות בשלל צבעים. אנחנו, שהגענו לכאן בסוף אוקטובר, כבר לא זכינו במופע, אך עדיין האורות המאירים את הרחוב והבניינים העניקו למקום משנה קסם.
 
כאן, משני צדי המדרחוב, תמצאו גם את מרכזי המידע לתיירים של קושיצה: בצד המערבי לשכת המידע העירונית (59 Hlavná), ואילו בצד המזרחי לשכת המידע של אזור קושיצה (48 Hlavná).
בהמשך המדרחוב ניצב עמוד המגיפות (Immaculata) שבראשו, בגובה 14 מ', מריה הקדושה ולמרגלותיה פסלי קדושים נוספים. אלו סייעו, כך על פי האמונה המקומית, להביס מגיפה קשה שפרצה בעיר בתחילת המאה ה- 18.


צפו במופע המזרקות המרקדות
 

האוצרות ההיסטוריים של קושיצה

נצא מהמדרחוב לרחוב המקביל ממערב, ונגיע אל אחד הרחובות היפים והמיוחדים של העיר העתיקה. אווירת ימי הביניים שורה על סמטת בעלי המלאכה (Hrnčiarska ulica), שבין בתיה העתיקים נחבאות סנדאות וחנויות של בעלי מלאכה - תכשיטים, תיקים, קרמיקה, נעליים, בגדים, וגם כמה מסעדות ומאפיות קטנות. 
 
עוד אוצר היסטורי מצוי בשולי העיר העתיקה, במוזיאון מזרח סלובקיה (East Slovak Museum), בו מוצג אוצר הזהב של קושיצה (Kosice Gold Treasure). באוגוסט 1935 הופתעו משפצי בניין ברחוב חלאבנה למצוא בו אוצר של ממש - 2,920 מטבעות זהב מכל רחבי אירופה, 3 מדליות זהב, שרשרת זהב ותיבת נחושת. אלו הוסתרו כפי הנראה על ידי אחד מעשירי העיר, לפני אחת מההתקוממויות כנגד בית האבסבורג במאה ה- 17. בחצר המוזיאון ניצבת גם כנסיית עץ יפהפייה, שנבנתה במאה ה- 18 והועברה לכאן מאחד הכפרים באזור.

קושיצ'ה, סמטת בעלי המלאכה והאמנים
סמטת בעלי המלאכה, להיכנס לאווירת ימי הביניים  (צילום: כרמית וייס)
 

אוצר התרבות היהודית

עדות היסטורית אחרת התגלתה בבית הכנסת של קושיצה, שזכה אף הוא לשיפוץ במסגרת הפיכת העיר לבירת תרבות. על קיר בית הכנסת ברחוב פושקינובה (Synagóga na Puškinovej ulici‏) נחשף כיתוב מרגש, שהשאיר אחד היהודים שהסתתרו במקום עם הכיבוש הנאצי בשנת 1944. הוא נשלח לאושוויץ ולא שב משם, כמו מרבית 12 אלף יהודי העיר, שהיוו כ- 15% מתושבי העיר כולה ואחת הקהילות החשובות בסלובקיה.
 
כיום מונה הקהילה היהודית של קושיצה כ- 250 איש, והיא השנייה בגודלה בסלובקיה, בה חיים כ- 3,000 יהודים בלבד. מבין חמישה בתי כנסת נותרו ארבעה, אך זה של רחוב פושינובסקה הוא היחיד שפעיל בימי חג, אז מתכנסת בו הקהילה היהודית הקטנה והסטודנטים הישראלים הלומדים בעיר.
 
* לביקור בבית הכנסת יש לפנות ללשכת התיירות או לחברת הקהילה היהודית Gabriela Štoffanová (טל: 421-55-625-059, דוא"ל: stoffanova@kehilakosice.sk).
כתבה על נתיב המורשת היהודית של סלובקיה

קושיצ'ה, בית הכנסת האורתודוקסי
בית הכנסת של קושיצה, כתובת מרגשת שנותרה על הקיר  (צילום: כרמית וייס)
 

אוכל, בירה ולישון

את ארוחת הצהריים אנו סועדים במסעדת פנסיון וילה רגיה (Villa Regia) המקסימה, בכיכר הכנסייה הדומיניקנית, בה מתקיים בשעות הבוקר שוק מקומי קטן. במבנה מהמאה ה- 17 שוכנת מסעדה חמימה ואותנטית, עם פינות ישיבה אינטימיות ואח מבוערת לימים הקרים. האוכל משלב מסורת עם מקוריות אלגנטית ופשוט קשה לעזוב את המקום... ולכן למי שמסתפק בתנאי לינה צנועים מומלץ להישאר לישון בפנסיון שבקומות העליונות (ללא מעלית). זהו מלון 3 כוכבים צנוע, הזוכה להמלצות חמות והמיקום שלו מעלה.

 
מלון מומלץ בקושיצה
פנסיון וילה רגיה - מלון 3 כוכבים עם המון אווירה ומיקום מצוין
 
ארוחת הערב הקלה מוגשת בבר של מבשלת הבירה הוסטינץ' (Pivovar Hostinec), כשסביבנו מקומיים רבים שזהו המקום המועדף עליהם. מצטרף אלינו פטר (Peter Škripko), הבעלים של המקום הפועל כמסעדה מאז שנת 1542. הבחור החביב, בעל המראה ההיפסטרי, לוקח אותנו אל מבשלת הבירה שבמרתף ומסביר לנו בגאווה על עשרות סוגי הבירה שהוא מייצר כאן, ממש מתחת למדרחוב (Hlavná 65).
 
 קושיצ'ה, מסעדה מומלצת
מסעדת וילה רגיה ומבשלת הבירה הוסטינץ', מקומות בילוי מומלצים בקושיצה  (צילום: כרמית וייס)
 
אחרי כל הבירה הזו מומלץ ללון במלון קרוב, כמו מלון בוטיק בריסטול (Boutique Hotel Bristol), או מלון הילטון קושיצה (Doubletree by Hilton Kosice), שניהם בתי מלון ברמת 4 כוכבים ברחוב חלאבנה, המרוחקים 300 מ' ו- 500 מ' (בהתאמה). אם אינכם מתכוונים לשתות, יכול להתאים גם מלון בנקוב (Hotel Bankov), מלון 4 כוכבים הממוקם בפאתי העיר, ממש בצמוד ליער, ומתאים מאד למשפחות.
 
מלון מומלץ בעיר קושיצה, סלובקיה
מלון בוטיק בריסטול - ממוקם ברחוב הראשי של קושיצה, למי שאוהב לבלות עד מאוחר

מלון מומלץ בקושיצה, סלובקיה

מלון הילטון קושיצה - פתרון מצוין למי שרוצה להיות קרוב למרכז העיר

מלון בנקוב בקושיצה, מלון למשפחות בקושיצה
מלון בנקוב - ממוקם בפאתי קושיצה ומתאים גם למשפחות





 

לעוף, לגלוש או לרדת למעמקי האדמה

משפחות עם ילדים (ולא רק) ישמחו לביקור במוזיאון התעופה (Múzeum letectva) או לנסיעה ברכבת קיטור, היוצאת ממרכז העיר במסלול שאורכו 4 ק"מ. במרחק 20 דקות נסיעה צפונה נמצא גן החיות הגדול ביותר בסלובקיה (Zoo Košice) ולצדו פארק דינוזאורים (DinoPark) ומגלשות הרים (Bobsleigh - Kavečany).
 

יעדי טיול במחוז קושיצה  להגדלת המפה לחצו למעלה משמאל
 
מערת הנטיפים יאסובסקה (Jasovská jaskyňa cave) נמצאת בפארק הלאומי של אזור הקארסט (Národný park Slovenský kras), כחצי שעה נסיעה מזרחה מהעיר. המערה נפרסת על פני 3.5 ק"מ, אך הביקור בה (רק בסיור מודרך) הוא לאורך מסלול שאורכו כ- 700 מ' וכ- 350 מדרגות.
מערה נוספת במחוז קושיצה, המרוחקת כשעה וחצי מכאן, היא מערת הקרח דובשינסקה (Dobsinska) הנמצאת בשולי שמורת גן העדן הסלובקי (Slovenský raj) ונחשבת לאחת היפות בסלובקיה.
טיולי כוכב למשפחות בהרי הטטרה

סלובקיה, מערת הנטיפים יאסובסקה
מערת הנטיפים יאסובסקה, אחת מני רבות באזור הקארסט שבמחוז קושיצה  (צילום: כרמית וייס)

 

מיטב מטעמי המורשת ההונגרית

היעדים הבאים הם תזכורת לקרבתנו לגבול ההונגרי ולהשתייכות סלובקיה לאימפריה האוסטרו-הונגרית. אחוזת באטלייר (Betliar) הפכה לאחד מאתרי התיירות הפופולריים של סלובקיה, לאחר שצולמו בה סדרות טלביזיה וסרטים. בבית האחוזה ובגנים המקיפים אותו ניתן להתרשם מחיי משפחת האצולה ההונגרית אנדרשי (Andrássy) במאות ה- 18 וה- 19. ממסעותיהם ברחבי העולם הם הביאו פוחלצים של דובים, פילים ושאר חיות, ואפילו מומיה מצרית.
מעל העמק מתנשאת טירת קראנסקה הורה (Krásna Hôrka), ששימשה גם היא את משפחת אנדרשי. למרגלותיה מוזוליאום מרשים בסגנון אר-נובו, בו קבורים מי שמכונים כאן "רומיאו ויוליה הסלובקים" - בן משפחת אנדרשי שהתעקש להינשא לנערה מפשוטי העם, למרות התנגדות משפחתו, ונושל בשל כך מהירושה.
 
אם אתם אוהבים אוכל מקומי, אבל קצת מאסתם בהלושקי (בצקניות תפוחי אדמה) וגבינת ברינזה (גבינת צאן), כנראה שתאהבו את המסעדה הביתית גרנריום (Granarium), החבויה בפאתי הכפר Jablonov nad Turňou. הלחמים שזה עתה יצאו מהתנור טעימים יותר מכל עוגה, וגם שאר המאכלים, המוגשים בטוב טעם, הם חגיגה לחך. המבנים במקום שימשו לאחסון תוצרת האיכרים שעיבדו את שדות משפחת אסטרהאזי (Esterházy), משפחת אצולה הונגרית נוספת ששלטה באזור. בין המבנים גם יקב קטנטן ופנסיון צנוע, אך מי שישן במקום יוכל ליהנות מכל הארוחות במחיר ממש מצחיק.

קושיצ'ה, מסעדת גרנריום, אוכל סלובקי אותנטי
מסעדת גרנריום, נעים לעין וטעים לחך  (צילום: כרמית וייס)
 

חגיגת אלכוהול באזור היין טוקאי

נעבור מזרחה אך לא נתרחק מגבול הונגריה, שאזור היין המשותף לה ולסלובקיה – אזור היין טוקאי (Tokaj), הוא חגיגה לחובבי היין. את קירות מרתפי היין הרבים, שנחפרו כאן החל מהמאה ה- 15, מכסה עובש שחור שניזון מאדי האלכוהול הנוצרים מתסיסת היין, והוא בתורו תורם לתהליך יישון היין בשמירת לחות גבוהה.
 
הכניסה לערב הטעימות במרתפי היין האפלים, עם העובש השחור המכסה את הקירות והבקבוקים, מזכירה סצינה מסרט אימה. אבל אחרי 11 טעימות כבר שמח בלב ובנשמה והאווירה מתחממת. היינות טעימים לי מאד, בעיקר הקלים יותר, שמתיקותם עדינה, ועיצוב הבקבוקים מקורי ונעים לעין (כך גם בדרך היין שמצפון לברטיסלבה).
כתבה על אזור יין טוקאי בהונגריה
 
אחרי כל היין הזה, איך עושים את הדרך חזרה (כשעה נסיעה) לקושיצה? רעיון לא רע בכלל הוא ללון בפנסיון הצמוד אל ייקב אוסטרוסוביץ' (Ostrožovič) שבכפר ולקה טרנה (Vel'ka Trna), המציע לאורחיו בריכה, ג'קוזי וגם בקבוק יין הכלול במחיר החדר. 

ייקב ומרתף יין באזור היין טוקאי, סלובקיה
מרתף יין אופייני באזור טוקאי, עובש שחור מכסה את הקירות  (צילום: כרמית וייס)
 

קושיצה לכל אחד

העיר קושיצה הפתיעה אותי בגדול, אם כי יש לה עדיין כברת דרך לעבור כדי להיות ידידותית ומזמינה יותר לתייר שאינו דובר את שפתה (אבל אז אל תתפלאו אם גם המחירים יעלו). היא יעד נפלא לשוחרי תרבות, אם כחופשה עירונית קצרה (city breaks), אם לטיול כוכב באזור ואם כתחילתו של טיול גדול יותר בסלובקיה.
 

מידע נוסף

בתי מלון בעיר קושיצה
השכרת רכב בסלובקיה

כתבות נוספות

טיולי כוכב למשפחות בהרי הטטרה
טיול בהרי הטטרה הגבוהים

שייט על נהר דונייץ

 
*  הכותבת היתה אורחת שגרירות סלובקיה בישראל. 

כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר