ברטיסלבה שלי - אבן חן על הדנובה
מאת: כרמית וייס 


סלובקיה נחבאת לצדן של שתי ענקיות היסטוריות – אוסטריה והונגריה, שכוננו כל אחת בתורה אימפריות ענק והטביעו את חותמן על ההיסטוריה של העמים. גם בירתה של סלובקיה נחבאת בצל ערי הבירה הענקיות שעל הדנובה – וינה ובודפשט, ובצלה של "אחותה החורגת" פראג. רבים רואים בברטיסלבה רק תחנת ביניים בין שלושת אלו, אם בכלל. אך ברטיסלבה התגלתה לי כהפתעה של ממש, אבן חן קטנה ובוהקת על גדות הנהר האדיר, צעירה, קומפקטית ובעלת עתיד מבטיח.


הגשר החדש על הדנובה, ברטיסלבה
הגשר החדש על הדנובה, אורות ברטיסלבה משתקפים בנהר  (צילום: CC  Miroslav Petrasko)
 
פרקים מרשימים בהיסטוריה של שתי השכנות הענקיות נרשמו דווקא כאן בברטיסלבה: מלכים הוכתרו, חוזים נחתמו וגדולי האדריכלים בנו כאן בניינים מפוארים. לצד כל אלו רשם כאן אחד מגדולי המלומדים ביהדות, החת"ם סופר, מורשת ותרבות יהודית עשירה ומרשימה. מורשת יהודית זו פזורה ברחבי העיר, בסביבתה ובסלובקיה כולה, והקהילה היהודית הקטנה עושה מאמצים אדירים כדי לשמר אותה. 
 

האתרים בברטיסלבה המוזכרים בכתבה, עפ"י סדר הופעתם (A-L),

ושני בתי מלון מומלצים במרכז העיר: מלון אוונס   |  מלון פלקנשטיינר
 

 ברירת מחדל




 

מדוע ברטיסלבה שלי?

אם שאלתם את עצמכם מדוע אני "מספחת" לעצמי את ברטיסלבה (Bratislava), שרבים וגדולים ממני ניסו לספח במשך ההיסטוריה, אני חייבת בגילוי נאות. שורשיי טמונים עמוק בסביבתה הקרובה של ברטיסלבה, שאת ניחוח השפה והתרבות שלה ספגתי מסבתי האהובה.
 
אך ברטיסלבה שבתה אותי בקסמיה גם ללא כל קשר לשורשיי. היא פשוט עיר קומפקטית ויפהפייה, שתענוג לשוטט בין בתיה העתיקים, ברחובות הצדדיים, בכיכרות ובין הכנסיות הרבות, לשבת בנחת באחד מבתי הקפה הרבים ולהביט בהמוני הצעירים הממלאים את הרחובות. הטירה העתיקה המוארת לעת ערב, אל מול הגשר החדש והמודרני, מסמלים בדרך הטובה ביותר כיצד משתלבים כאן בחן ישן מול חדש.
 
מדרחוב המוליך אל שער מיכאל, תענוג לשוטט ברחובות העיר העתיקה
מדרחוב המוליך אל שער מיכאל, תענוג לשוטט ברחובות העיר העתיקה   (צילום: כרמית וייס) 
 

הענק שסעד על טירת ברטיסלבה

מכל מקום בו תהיו בברטיסלבה תמיד תתנשא מעליכם כשומרת נאמנה טירת ברטיסלבה. הטירה הענקית, שכמו נלקחה מסיפורי האגדות, מעניקה לעיר שעל הדנובה הוד והדר. לעת ערב, כאשר היא נצבעת בצבעי השקיעה והאורות המאירים אותה מוכפלים במימי הדנובה, היא יפה שבעתיים. יש המדמים את הטירה לשולחן הפוך, בשל ארבעת מגדלי השמירה המזדקרים בארבע פינותיה. יש אף המרחיקים לכת ומספרים על ענק שהתגורר בגבעות והיה מעיר את דרי הטירה לפנות בוקר, עת היה הופך אותה וסועד להנאתו את ארוחות הבוקר שלו.

טירת ברטיסלבה, שולחן לסעודת בוקר של ענקים
טירת ברטיסלבה, שולחן לסעודת בוקר של ענקים   (צילום: כרמית וייס) 
 
סלובקיה התברכה בטירות רבות, שנבנו להגנה מפני צבאות זרים, שעשו נסיונות רבים לפלוש לארץ, ולהגנה על דרכי המסחר שעברו כאן. מאוחר יותר הן שימשו כבתיהן של משפחות אצולה וטירת ברטיסלבה אף שימשה כמעון הקיץ של קיסרית אוסטרו-הונגריה מריה תרזה (Maria Theresia). מספרים שעל מנת שהגברת לא תצטרך לכתת את רגליה, הורחב אחד מחדרי המדרגות, כדי לאפשר לה להגיע לחדריה כשהיא רכובה על גבי... סוס.
 
מאז הצטרפה סלובקיה למדינות האירו מוטבעת הטירה על מטבעות 10, 20 ו-50 סנט של האירו הסלובקיים (לכל מדינה שמורה הזכות להדפיס את סמליה על צדם השני של המטבעות שהיא מנפיקה).מומלץ לעלות לטירה ברחובות הצפוניים בעלייה מתונה, ולרדת דרך הגנים שמדרום בירידה תלולה יותר, כשפניכם צופים לדנובה ולעיר העתיקה.
 
הגשר החדש על הדנובה, ברטיסלבה
טירת ברטיסלבה, תצפית מהמגדל על הגשר החדש  (צילום: CC  Miroslav Petrasko)
 

קתדרלה לצד בית כנסת

ירדנו מהטירה. עכשיו אפשר לפנות ימינה (דרומה) אל הגשר החדש או להמשיך ישר אל העיר העתיקה. אנחנו עוד נחזור אל הגשר החדש, אבל קודם נסייר מעט בעיר העתיקה. למרגלות הטירה שוכנת קתדרלת סנט מרטין (Katedrála svätého Martina), שנבנתה כבר במאה ה-14 והיתה חלק מחומת העיר שכבר אין לה זכר. כאן הוכתרו 19 מלכים ומלכות של ממלכת הונגריה (מאוחר יותר אוסטרו-הונגריה), שברטיסלבה שימשה בירתה כמה מאות בשנים.
 
לצדי הקתדרלה ניצבת אנדרטה לזכר השואה, אך מלבד המילה "זכור" בעברית וסלובקית ומגן דוד בראשה, קצת קשה לנחש שזוהי מטרתה. מיקומה אינו מקרי. היא מוצבת במקום בו שכן בית הכנסת של ברטיסלבה, עד שבשנת 1970 הורה השלטון הקומוניסטי להרוס אותו, יחד עם בתים נוספים של הרובע היהודי, למען בניית הגשר החדש.
 
אנדרטה לזכר השואה במקום בו עמד בית הכנסת של ברטיסלבה
אנדרטה לזכר השואה במקום בו עמד בית הכנסת של ברטיסלבה 
(צילום: כרמית וייס) 
 

השער לארמון המוסיקלי

מדרחוב ‪Ventúrska‬‏ מוביל מהקתדרלה צפונה, אל השער היחיד שנותר מחומת העיר העתיקה - שער מיכאל (Michael's Gate‏). בתוך המגדל שוכן כיום מוזיאון של כלי נשק עתיקים והחרוצים יכולים לטפס לראשו לתצפית. רבים נכנסים מכאן אל המדרחוב שוקק החיים, שמשני צדיו מסעדות ובתי קפה רבים, הנשפכים אל הרחוב בערבי הקיץ הנעימים. 
 
אנחנו דווקא נצא לרגע אל מחוץ לעיר העתיקה אל ארמון גרשלקוביץ' (Grassalkovich), בניין יפהפה בסגנון רוקוקו ובארוק, המשמש כיום מעונו של נשיא סלובקיה. הוא נבנה כמעון הקיץ של הרוזן אנטל גרשלקוביץ' (Antal Grassalkovich) בשנת 1760. הרוזן חובב המוסיקה אירח בארמונו מוסיקאים רבים ובהם גם המלחין יוזף היידן (Joseph Haydn), שאף ניצח על התזמורת בחתונת בתה של מריה תרזה שהתקיימה בארמון. גניו של הארמון הם היום פארק ציבורי ומקום בילוי אהוב על תושבי העיר. מדרום לארמון, מעברו השני של הכביש הראשי ומאחורי מלון קראון פלאזה, מספר רחובות עתירי חנויות שנחמד לשוטט בהם.
 
ארמון גרשלקוביץ' המשמש כיום משכנו של נשיא סלובקיה
ארמון גרשלקוביץ' המשמש כיום משכנו של נשיא סלובקיה   (צילום: כרמית וייס) 
 

הכיכר בלבה של העיר העתיקה

מרחק קצר משער מיכאל או מהקתדרלה - כל הרחובות סגורים לכלי רכב והם מתנקזים לכיכר המרכזית (Hlavné námestie). כאן נערכו בעבר כל האירועים הגדולים, השווקים, מופעי תיאטרון וגם, רחמנא לצלן, ההוצאות להורג. את הכיכר היפהפייה מקיפים בית העירייה ובתיהם הנאים של חשובי העיר ובמרכזה מזרקה, מתנתו של מלך הונגריה מקסימיליאן (Maximilian) משנת 1570, שגם קרויה על שמו. על זהותה של הדמות שבראש המזרקה ניטש ויכוח, בין מצדדי מקסימיליאן לבין מצדדיו של האביר רולנד (Roland), ממגיניה האמיצים של העיר, שיש המכנים אותה על שמו.
 
הכיכר המרכזית, מזרקת מקסימיליאן והפסל שאגדות רבות נקשרו לשמו
הכיכר המרכזית, מזרקת מקסימיליאן והפסל שאגדות רבות נקשרו לשמו   (צילום: כרמית וייס) 
 
כך או כך, האגדה מספרת שפעם בשנה, בחצות של ליל ראש השנה, קד האביר (או המלך, אם תרצו) קידה לעבר בית העירייה, לכבודם של שנים עשר חברי המועצה שנתנו את חייהם למען הגנת העיר. אגדה אחרת אף מרחיקה לכת ומספרת שביום השישי שלפני חג הפסחא (Good Friday) מנופף האביר בחרבו לכל הכיוונים, אות לתושבי העיר שהוא עדיין מגן עליהם. אך את הפלא הזה יכולים לראות רק תושבי העיר מבטן ומלידה שמעולם לא הזיקו לאיש, וכאלו כנראה שאין רבים.
 
בקיץ פורסים בתי הקפה והמסעדות שולחנות סביב לכיכר ומוסיפים לה חיים וצבע. אני זכיתי גם למופע עשיר באורות וצלילים, עת רקדנים אקרובטים חוללו על קביים גבוהות, במיומנות שאני לא אצליח לעולם לרקוד ללא קביים, וריתקו סביבם מאות צופים. אם רגליכם עייפות, מכאן יוצא סיור ברכבת קטנה וישנה (Old timer train ride) המגיע לכל הנקודות החשובות בעיר.
 
מופע לעת ערב בכיכר המרכזית של העיר העתיקה בברטיסלבה
מופע לעת ערב בכיכר המרכזית של העיר העתיקה בברטיסלבה  (צילום: כרמית וייס)
 




 

תצפית מראש מגדל בית העירייה הישן

בית העירייה הישן הוא בניין גדול ומרשים, שגבו פונה אל הכיכר המרכזית והכניסה שלו פונה אל כיכר פרימאט (Primate Namestie). בכיכר רחבת ידיים זו אין בתי קפה (לשם שינוי), אבל יש בה מספר ספסלים לתיירים העייפים ושניים מהבניינים היפים ביותר בעיר העתיקה – בית העירייה הישן וארמון פרימאט. בימי הקיץ נערכים במקום קונצרטים ואם תגיעו לקראת חג המולד, זהו המקום לקנות קישוטים ומתנות בשוק חג המולד.
 
בית העירייה הישן הוא ערבוב מוזר של מספר שלבי בנייה וכמה סגנונות עיצוב, עם גג רעפים צבעוני הבולט למרחוק. הבניין שימש כמושב שלטון העיר במשך מאות בשנים והמגדל שימש למגוריו של ראש העיר הראשון. כיום שוכן כאן המוזיאון לתולדות העיר והארכיב העירוני, וממול נמצאים משרדי העירייה ולשכת התיירות של ברטיסלבה. קלי הרגליים יכולים לעלות לתצפית על העיר העתיקה מראש המגדל. ברטיסלבה התברכה ברבים מהם: מוזיאון השעונים, מוזיאון התחבורה, מוזיאון בתי המרקחת, מוזיאון לאמנות ומלאכת יד, מוזיאון ארכיאולוגיה והרשימה עוד ארוכה.
 
כיכר פרימאט, בית העירייה החדש - מימין, והישן - במרכז 
כיכר פרימאט, בית העירייה החדש - מימין, והישן - במרכז   (צילום: כרמית וייס) 
 

זוג האוהבים של ארמון פרימאט

ארמון פרימאט (Primatial Palace), שנבנה במאה ה-18 כמשכנו של ארכיבישוף הכנסייה הקתולית ההונגרית, הוא בניין יפהפה הבנוי מאבן ורודה בסגנון ניאו-קלאסי. כדאי להיכנס לארמון ולבקר בחדר המראות המהודר, המוקף מראות מכל עבר ומשקף את כל הנמצא בו אין ספור פעמים. כאן נחתם בשנת 1805 חוזה פרשבורג (Treaty of Pressburg) הרביעי, שהביא לסיומו של קרב אוסטרליץ (Austerlitz) במלחמת נפוליאון השלישית, בין צרפת לאוסטריה.
  
שישה שטיחי קיר רקומים (Tapestry) יפהפיים מוצגים בחדריו של הארמון. הם נארגו באנגליה במאה ה-17 ומספרים את סיפור אהבתם הטרגית של הרו ולאנדרוס (Hero & Leander) מהמיתולוגיה היוונית. הרו, כוהנת צעירה לאלה אפרודיטה, הייתה מדליקה מדי לילה מנורה במרומי מגדל כדי להנחות אליה את לאנדרוס, צעיר שהיה מאוהב בה והתגורר מעברו השני של מצר הדרדנלים. היא נכנעה למתק שפתיו ונאותה לתנות עמו אהבים, אך בליל חורף סוער אחד כיבו הרוחות את המנורה ולאנדרוס תעה בדרכו וטבע. בצערה כי רב השליכה הרו את עצמה ממרומי המגדל ומתה גם היא.
 
ארמון פרימאט הבנוי אבן ורודה
ארמון פרימאט הבנוי אבן ורודה   (צילום: כרמית וייס) 
 

כנסייה בכחול וכלה בת ארבע

כנסיית סנט אליזבת (St. Elisabeth), המוכרת יותר בשמה הכנסייה הכחולה (Blue Church), היא כנסייה קתולית קטנה, המוכיחה שגם בתחום הכל כך שחוק של כנסיות אין סוף למקוריות. הכנסייה הקטנה בנויה בסגנון אר-נובו והצבע השולט בה מבחוץ, ולמרבה ההפתעה גם מבפנים, הוא הכחול. היא נבנתה מעט לפני פרוץ מלחמת העולם הראשונה, כשאיש לא שיער שימיה של האימפריה האוסטרו-הונגרית ספורים. הכנסייה שכולה כחול, או נכון יותר תכלת, היא בהחלט מראה לא רגיל שכאילו הגיע לכאן מסיפורי האגדות.
 
גם סיפורה של הקדושה אליזבת מהונגריה (Saint Elizabeth of Hungary), על שמה קרויה הכנסייה, כמו נלקח מסיפורי האגדות. בגיל ארבע הובאה הנסיכה, בתו של מלך הונגריה אנדרש השני (András II), לאחת מחצרות האצולה של גרמניה, על מנת לשמש כלתו של בן המשפחה ובכך לחזק את הברית בין שתי המשפחות. בגיל ארבע-עשרה, עת הגיעה הנערה לפרקה, היא נישאה לבן האצולה, בגיל עשרים היא התאלמנה ובגיל הקשיש עשרים וארבע היא נפטרה. את תואר הקדושה היא הרוויחה בזכות פועלה למען החולים והעניים אחרי שהתאלמה. לא קל להיות נסיכה הונגרייה.
 
הכנסייה נמצאת בצדה המערבי של העיר העתיקה, ברחוב Bezručova‏, מרחק של מעט פחות מקילומטר מהכיכר המרכזית. אם אתם תמהים מדוע גררתי אתכם עד לכאן (בדרך מאד יפה, אגב), חכו עד שתגיעו ליעד הבא, הנמצא במרחק הליכה של עוד כ- 600 מטר.
 
הכנסייה הכחולה, כמו נלקחה מסיפורי אגדות
הכנסייה הכחולה, כמו נלקחה מסיפורי אגדות   (צילום: כרמית וייס) 
 

שפת הים של ברטיסלבה

על גדות הדנובה, ממערב לעיר העתיקה, נחנך בשנת 2007, לאחר 21 שנות בנייה, התיאטרון הלאומי החדש של סלובקיה (Národné divadlo). גם כאן, כמו בתיאטרון הישן שבעיר העתיקה, מתקיימים מופעי בלט, אופרה ודרמה. אך סיבה לא פחות חשובה להגיע לכאן היא השכונה החדשה Eurovea שנבנתה כאן, עם מרכז קניות ענק, אין ספור מסעדות ובתי קפה הפונים אל הדנובה ודשא ענק הנושק לנהר. ממש שפת הים של ברטיסלבה. מרכז הקניות הענק שוכן על פני 55 אלף מטרים רבועים, חדישים ומבהיקים, שנפתחו לקהל זמן קצר טרם הגעתי (קיץ 2010). מקום נפלא לערוך בו קניות, עם חנויות בכל טווח המחירים, בית קולנוע וסופרמרקט.
 
מומלץ להתרווח באחד מבתי הקפה שבחוץ, או על הדשא, ולהתבונן בנהר הדנובה והספינות החולפות בו. הספינות, אגב, עוגנות על המזחים הרבים בדרך חזרה לאורך הנהר. מדהים לראות את כמות ספינות הנוסעים הענקיות, שהמוני תיירים "נשפכים" מהן כל יום אל העיר העתיקה.
 
באין ים גם הדנובה היא מקום נפלא לבלות לצדו ביום שמש חם
באין ים גם הדנובה היא מקום נפלא לבלות לצדו ביום שמש חם   (צילום: כרמית וייס) 
 

הגשר החדש – לא לבעלי לב חלש

אם הצלחתם לצעוד את כל הדרך הארוכה לאורך הדנובה (כקילומטר וחצי משכונת Eurovea) עד לגשר החדש (Nový Most), והשמש כבר לקראת שקיעה, מזומנת לכם כאן חוויה נפלאה. זהו הגשר השני שנבנה על הדנובה, בשנת 1960, שני לגשר הישן (Starý most) ולפני גשר חדיש עוד יותר, גשר אפולו (Most Apollo).
 
לפני שנעלה על הגשר, רק אמליץ לכם לבקר באחד מהגנים העתיקים ביותר באירופה - Sad Janka Kráľa, הנמצא מצדו הדרום-מזרחי של הגשר החדש. החל משנת 1774 ראה הגן הזה הרבה זוגות אוהבים וסתם תושבי העיר המגיעים לכאן לנשום מעט ירוק, וספסליו (שאינם כה עתיקים...) הם מקום מצוין למנוחה.
לצדו מרכז קניות גדול וחדיש, Aupark שמו, בו תמצאו את כל המותגים הבינלאומיים שישראלים משום מה מחפשים בחו"ל. ליד מרכז הקניות גם פארק חבלים נחמד, אם במקרה הגעתם לכאן עם ילדים.
 
צילום פנורמי מתחת לגשר החדש
מראה לעת ערב מתחת לגשר החדש   (צילום: כרמית וייס) 
 
נחזור לגשר החדש. מעלית באחד מעמודי המגדל שבמרכזו מעלה את המבקרים למסעדת UFO בעלת החלונות הפנורמיים והנוף הנפלא (והמחירים היקרים). מכאן עוד 20 מדרגות ואתם בגובה 95 מטר מעל הדנובה ולמרגלותיכם נפרשת העיר העתיקה והעיר החדשה במלוא הדרה. אמנם כל פעם שהמעלית מטפסת המבנה כולו רועד, עניין לא פשוט בכלל לפחדנית שכמותי, אך מה זה לעומת הנוף והתמונות שצילמתי עבורכם.
אם כמוני אתם תוהים מה עושים אם המעלית מתקלקלת... אין כל בעיה, פשוט יורדים 430 מדרגות בצדו השני של המגדל.
 
תצפית לעבר טירת ברטיסלבה מהמסעדה על הגשר החדש
 תצפית לעבר טירת ברטיסלבה מהמסעדה על הגשר החדש   (צילום: כרמית וייס) 
 

בתי מלון מומלצים בברטיסלבה

מלון אוונס (Hotel Avance) הוא מלון 4 כוכבים, הממוקם בעיר העתיקה של ברטיסלבה, במרחק קצר מנהר הדנובה (Danube) ומרכז הקניות Eurovea. החדרים גדולים (36 מ') וממוזגים, ובמלון ארוחת בוקר טובה ואפשרות לחנייה. 
מלון פלקנשטיינר (Falkensteiner Hotel Bratislava) הוא מלון 4 כוכבים בעיצוב מודרני. הוא ממוקם על הגבול שבין העיר העתיקה לעיר החדשה, במרחק הליכה קצר מהעיר העתיקה, הטירה, ארמון הנשיאות, הגשר החדש והמסעדה הפנורמית ומרכז הקניות Aupark.  החדרים מרווחים וממוזגים ובמלון ספא עם סאונה וחמאם, חדר כושר וחנייה תת-קרקעית. ארוחת הבוקר עשירה והבר נעים. 

מלון מומלץ בברטיסלבה

מלון מומלץ בברטיסלבה
בתי מלון במיקום מצוין לכל אתרי התיירות של העיר העתיקה והחדשה של ברטיסלבה:
למעלה - הספא והבר של מלון אוונס,
למטה - טרסה עם נוף לעיר ו
הלובי הנעים של מלון פלקנשטיינר
 

מידע נוסף



כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר