מידע כללי שכדאי לדעת לפני טיול בגרמניה
מאת: כרמית וייס


לפני טיול בגרמניה נעשה היכרות עם שטחה, תושביה, השלטון, הכלכלה וגם כמה מילים על הצבא. מעט מידע כללי שרצוי לכל תייר להכיר.


פארק אירופה, היער השחור
פארק אירופה ביער השחור, אחד מיעדי הטיול הפופולריים בגרמניה (צילום: David Jafra)
 

בלטיות




 
גרמניה היא אחת המדינות המאוכלסות בצפיפות הגבוהה ביותר באירופה (שנייה לרוסיה). צפיפות האוכלוסין היא 236 נפש לקמ"ר, כאשר מרבית התושבים (כ- 87%) מתגוררים בערים. שלוש הערים הגדולות בגרמניה הן: ברלין, הרחק מעל כולן עם 3.4 מיליון תושבים, המבורג עם 1.8 מיליון תושבים, ומינכן עם 1.2 מיליון תושבים. 

בחבל הרוהר (Ruhr, מבוטא: חבל הרוּר), במערבה של גרמניה, נמצא הריכוז העירוני הרביעי בגודלו באירופה (אחרי מוסקבה, לונדון ופריז), עם 5.5 מיליון תושבים. החבל כולל את הערים הגדולות אסן, דורטמונד, דיסבורג, בוכום, וערים נוספות, שהתחברו במהלך השנים והן כיום מטרופולין אחד גדול (כמו גוש דן שלנו).

לאורך גבולה הצפוני גובלת גרמניה בים הבלטי (צפון-מזרח) ובים הצפוני (צפון-מערב). את שאר גבולותיה היא חולקת עם לא פחות מתשע מדינות (מצפון בכיוון השעון): דנמרק, פולין, צ'כיה, אוסטריה, שוויץ, צרפת, לוקסמבורג, בלגיה והולנד.

בניין הרייכסטאג, ברלין
ברלין  העיר הגדולה ביותר בגרמניה (צילום: RudyBalasko)
 

הרים, גבעות ומישורים בגרמניה

בדרומה של גרמניה, במדינת בוואריה, נמצא קצהו הצפוני של רכס האלפים, המכונים האלפים הבוואריים (Bavarian Alps). כאן גם נמצאת הנקודה הגבוהה ביותר בגרמניה, פסגת צוגשפיצה (Zugspitze), שגובהה 2,963 מ'. בחורף משמשים מדרונותיה את אתר הסקי גארמיש (Garmisch-Partenkirchen), שהוא אתר הסקי הגדול ביותר בגרמניה. בקיץ זוהי אחת מנקודות התצפית החביבות על התיירים, אליה ניתן להגיע עם רכבלים.
מסלולי טיול באזור גארמיש

צפון גרמניה היא מישורית לחלוטין וחלקה הגדול מנוצל למטרות חקלאיות. באזור זה גם מספר אגמים ונהרות רחבים, ובכלל, מים לא חסרים, מאחר שגשם יורד כמעט כל יום גם בקיץ. בין שני אזורים אלו נמצאות הגבעות של גרמניה התיכונה, בהן גם רכס הרי ההרץ (Harz).
כתבה על טיול בהרי ההרץ
 
מפה טופוגרפית
מפה טופוגרפית של גרמניה (להגדלה ניתן ללחוץ על התמונה
 

נהרות בגרמניה

שלושה נהרות גדולים חוצים את שטחה של גרמניה – ריין (Rhein), דנובה (Donau) ואלבה (Elbe). בין שני הראשונים נמצא האזור המכונה היער השחור, אזור עשיר בערים וטירות עתיקות, ולכן גם חביב מאוד על התיירים. בנוסף לנהרות הגדולים, יש בגרמניה עוד כ-240 נהרות קטנים יותר ופלגים.

האגם הגדול ביותר בגרמניה הוא אגם קונסטנץ (בגרמנית: בודנזה Bodensee), שאת חופיו חולקת גרמניה עם שוויץ ואוסטריה. האגם נמצא בדרום-מערב גרמניה והעיירות שלחופיו הן יעד פופולרי לנופשי הקיץ. קרוב לשליש (31%) משטחה של גרמניה מכוסה ביערות ועוד 15% מכוסים בשדות מרעה לבקר.
 
מפת נהרות בגרמניה
מפת נהרות גרמניה הגדולים (להגדלה ניתן ללחוץ על התמונה
 



התושבים בגרמניה

רוב תושביה של גרמניה כיום הם גרמנים (91%), אולם יש בה גם זרים רבים שכן היא יעד הגירה מרכזי. הקבוצה הגדולה ביותר של זרים היא הטורקים (2.4%), ואילו האחרים (6.1%) הם בעיקר יוונים, איטלקים, פולנים, רוסים, סרבים, קרואטים וספרדים.

בחלוקה על פי דתות מהווים הנוצרים כשני שליש מתושבי גרמניה, מהם 34% פרוטסטנטים ו- 34% קתולים. קבוצה גדולה אחרת היא המוסלמים (בעיקר ממוצא טורקי וכורדי), עם 3.7%, וכל האחרים (28%) הם חסרי דת מוגדרת. 

השפה הרשמית בגרמניה היא גרמנית. באזורים הכפריים של צפון גרמניה דוברים סקסונית, ובמקומות נוספים דוברים ניבים שונים של גרמנית.

פסטיבל הבירה במינכן
תושבי גרמניה, תנו להם בירה והכול שמח... פסטיבל הבירה במינכן (צילום: Brett Sayles)
 

יהודים בגרמניה

לפני עליית הנאצים לשלטון חיו בגרמניה 600 אלף יהודים. הם היו מעמודי התווך של הקהילה, בתחומי התרבות, המדע והרוח, ונמנו על המעמד הבינוני והגבוה. חלקם אף התבולל לחלוטין. יהודים רבים לחמו בצבא הגרמני במלחמת העולם הראשונה, ולא מעט מהם נהרגו.
 
עם עלייתו של היטלר לשלטון, בשנת 1933, נחקקו חוקים רבים נגד היהודים, והם סבלו ממעשי אלימות והשפלה נוראים. במקומות רבים בגרמניה התרחשו פוגרומים קשים, בתי כנסת נשרפו, בתי ספר וחנויות של יהודים נהרסו. הפוגרום הקשה מכולם, ליל הבדולח, התרחש בנובמבר 1938 ביהודי ברלין, בעקבות התנקשות של צעיר יהודי באיש השגרירות הגרמנית בצרפת. לאחר ליל הבדולח עזבו את גרמניה 150,000 יהודים. 

אך כל זה היה רק הקדמה לנורא מכול – הפתרון הסופי (1942), שבעזרת מכונת רצח משומנת היטב הביא לחיסולם של כמעט כל יהודי גרמניה, יחד עם רבים מיהודי ארצות אירופה וצפון אפריקה הכבושות. לאחר מלחמת העולם השנייה מנתה הקהילה היהודית 26,000 איש, שרובם הגיעו אליה מארצות מזרח אירופה. לאחר נפילת חומות ברלין הגיעו לגרמניה יהודים רבים ממדינות חבר העמים, וכיום מעריכים שחיים בה 250,000 יהודים.
 
בית הכנסת החדש של ברלין
כיפות הזהב של בית הכנסת החדש בברלין (צילום: hafakot)
 

גרמניה כיום

גרמניה, ששמה המלא הוא הרפובליקה הפדרלית של גרמניה (Federal Republic of Germany) או בשפת המקומיים דויטשלנד (Deutschland), כונתה בעבר הרייך הגרמני (German Reich). כיום גרמניה היא פדרציה, המורכבת מ-16 מדינות, אשר לכל אחת מהן עיר בירה ומוסדות שלטוניים משלה. כמחצית מאוכלוסיית גרמניה חיה בשלוש המדינות המאוכלסות ביותר: בוואריה, נורדריין-וסטפאליה, ובאדן-וירטמברג. המדינה הגדולה ביותר היא בוואריה (Bavaria), המשתרעת על פני 70 אלף קמ"ר, שהם 20% משטחה של גרמניה כולה.
כתבות על בוואריה

 

המבנה השלטוני בגרמניה

הרשות המחוקקת בגרמניה מורכבת מפרלמנט בעל שני בתי מחוקקים, הנמצאים בעיר הבירה ברלין.
הבונדסטאג (
Bundestag) הוא בעל 614 מושבים, וחבריו נבחרים לארבע שנים בבחירות כלליות, בשיטה משולבת של בחירה ישירה ובחירה יחסית.
הבונדסראט (
Bundesrat) הוא בעל 69 מושבים, אליהם שולחת כל מדינה את נציגיה, בהתאם לגודלה היחסי.


בראש המדינה עומד הנשיא, שנבחר לכהונה בת חמש שנים על ידי שני בתי המחוקקים. אולם סמכויותיו של הנשיא מוגבלות מאוד והן בעיקר ייצוגיות. הקאנצלר (ראש הממשלה) נבחר על ידי חברי הבונדסטאג לכהונה של ארבע שנים. הממשלה הנקראת בונד מיניסטר (קבינט), ממונה על ידי הנשיא לפי המלצתו של הקאנצלר.
 
בניין הרייכסטאג, ברלין
בניין הרייכסטאג בברלין, מקום מושבו של הבונדסטאג (צילום: RudyBalasko)
 

לגרמניה אחת הכלכלות החזקות בעולם

הכלכלה הגרמנית היא חזקה מאוד, ומוערכת ככלכלה הרביעית (יש הטוענים חמישית) בגודלה בעולם, עם קצב גידול של 2.6% בשנה. הצורך בשיפור ומודרניזציה של כלכלת גרמניה המזרחית לשעבר, שעדיין לא סגרה פערים עם העולם המערבי, מחייב העברת כספים גדולה ממערב למזרח. למרות מערכת הסעד המפותחת מאוד של גרמניה, כחמישית מהאוכלוסייה נמצאת בסיכון לעוני.
 

הצבא בגרמניה

הצבא הגרמני נקרא בונדסוור (Bundeswehr), והוא הוקם כצבאה של גרמניה המערבית לאחר מלחמת העולם השניה. בשנת 1955 צורפה גרמניה לברית נאט"ו, שהוקמה על מנת להגן על מערב אירופה מפני ברית המועצות. צבא מזרח גרמניה, שהתאחד עם צבא מערב גרמניה, עם איחודן של שתי הגרמניות, חדל למעשה להתקיים.

כתוצאה מפצעי העבר סירבה גרמניה במשך שנים רבות להתערב בסכסוכים בינלאומיים לא לה, בהם הייתה מעורבת ברית נאט"ו. רק בשנת 1999 היא השתתפה לראשונה במלחמה ביוגוסלביה.

 

מידע נוסף

כתבות על גרמניה


כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר