חגיגת שוקי חג המולד
בגרמניה, אוסטריה ושוויץ
מאת: יונית אבני
מיליוני נוצרים ברחבי העולם חוגגים ב-25 בדצמבר את חג המולד, המציין את לידתו של ישו. לחג השני בחשיבותו בנצרות מתלווה מנהג הענקת מתנות, קישוטים ואורות, כרטיסי ברכה והרבה אוכל ושתייה. את כל אלו צריך לקנות, וכשיש קניות – יש מי שחוגג, וגם אנחנו רוצים לחגוג...
מסורת שוקי חג המולד החלה במדינות דוברות הגרמנית – גרמניה, אוסטריה ושוויץ, וכאן הם עדיין המרשימים ביותר. אליהם הכי מומלץ להגיע כתיירים, ולכאן מועדות פנינו בכתבה זו.
שוקי חג המולד – להאיר את החושך של החורף
בכנסיות המערביות מקדימים את חג המולד כארבעה שבועות, המתחילים ביום א' הרביעי לפני החג ומסתיימים בערב החג (24 בדצמבר). תקופה זו קרויה אדוונט (Advent ), שפירושו "ציפייה", המקבילה לציפייה ללידתו של ישו לפי המסורת הנוצרית.
החגיגה מתחילה בסוף נובמבר או תחילת דצמבר, בתאריך המשתנה מעט משנה לשנה (27 בנובמבר – 3 בדצמבר). ארבעה ימי ראשון לפני החג (ולפעמים אף מוקדם יותר), לובשים רחובות העיר חג, עם קישוטים ושרשרות תאורה. לחגיגה זו שורשים בחשש של האדם מהחשיכה של החורף, בימים בהם השמש שוקעת מוקדם ומאחרת לזרוח, או שהיא מסתתרת מאחורי עננים כבדים. אל המסורות הפגאניות הקדומות, שכללו חגיגות של אור ואש, צירפו הנוצרים את הציפייה להיוולדו של ישו והיהודים את ניצחון המכבים. כך האירו את הרחובות בפנסים, מנורות, קישוטי חלון (נוצרים) וחנוכיות (יהודים), שעזרו להתגבר על החשש מהחורף שלא יגמר והשמש שאולי לא תשוב לזרוח לעולם.
באירופה היום קצר מאד בחורף. בחודש דצמבר השמש מתחילה להפציע סביב שמונה בבוקר, והיא נעלמת כבר בארבע אחר הצהריים. את הלילות הארוכים והחשוכים, המגיעים לשיאם ביום הקצר בשנה – 21 בדצמבר, מאירים החל משעות אחר הצהריים.
קרוסלה בשוק חג המולד של פרנקפורט (צילום: cmophoto.net)
שוקי חג המולד בגרמניה ושכנותיה
במרכזי הערים והעיירות, בכל רחבי אירופה, צצים אינספור שוקי חג המולד. הגדולים והמשמעותיים ביותר נערכים במדינות דוברות הגרמנית – גרמניה, אוסטריה, שוויץ, וכן בחבל אלזאס (צרפת), דרום טירול (איטליה), חבל לימבורג (הולנד) ואזורים נוספים, שהושפעו לאורך ההיסטוריה מהתרבות הגרמנית-אוסטרית.
מקורו של יריד חג המולד בשוק חורף מקומי. השם הגרמני בו מכונה השוק ברוב המדינות, הוא Weihnachtsmarkt או Christkindlsmarkt (בעיקר בבוואריה). היריד הראשון הידוע, התקיים בשנת 1434 בעיר דרזדן (גרמניה) ונקרא עד היום Dresdner Striezelmarkt . כבר בימי הביניים היה נעים לצאת מהבית לכמה שעות, לעסוק ברוכלות, לשתות משהו חריף שיחמם את הגוף, ואולי גם למצוא מציאה של ממש להביא לחותנת במתנה. לא ייאמן איך אחרי קרוב ל- 600 שנה, שוק העיר של חג המולד דומה מאד לאחיו הקדום.
כתבה על שוקי חג המולד בצפון איטליה
סבא חג המולד, אווירה קסומה של חורף בשוק חג המולד של ברלין (צילום: יונית אבני)
היכן נערכים שוקי חג המולד?
שוקי החג מתקיימים בדרך כלל בכיכר המרכזית של העיר, בחזית הכנסייה המקומית. כבר במאה ה-17, התלונן אחד הכמרים על כך שהציבור עסוק יותר בבילוי בכיכר העיר מאשר בהקשבה לדרשתו. בימינו הכמרים לא מתלוננים יותר, אך מי שמתגורר בסמוך לכיכר העיר – מתלונן קשות על הצפיפות, היעדר חנייה ושעות הפעילות הארוכות, הנמשכות אל תוך הערב.
המקומיים מתלבשים בלבוש חם וחורפי, וכדאי לתיירים ללמוד מהם איך לבלות בשעות הלילה בחוץ. בחלק גדול מהשווקים יש דוכנים עם יין חם ומשקאות חמים אחרים, ערמונים חמים הנצלים על האש, מוסיקה טובה ואווירה שמחממת את כל הנוכחים.
האם בכל עיר יש שוק חג המולד?
ברוב הערים והעיירות יש שווקים, אם כי חלק מהם קטנים או דומים אחד לרעהו. בשוק החמישי בו מבקרים, כבר מתחילים לסבול מ"רעלת שווקים". לכן כדאי לבחור את השווקים היותר משמעותיים לאורך המסלול, אלו הגדולים יותר או בעלי אופי מיוחד.
יעדים עם שוקי חג המולד המוזכרים בכתבה זו:
מינכן (A), נירנברג (B), דרזדן (C), שפרה-ואלד (D), ברלין (E), קלן (F)
מה קונים בשוקי חג המולד?
שוקי חג המולד מציעים את כל מה שצריך (או לא...) לקראת החג – מתנות אותן נהוג להעניק לבני המשפחה, כרטיסי ברכה אותם נהוג לשלוח זה לזה, קישוטים מכל הסוגים, אורות, פנסים ונרות, מאכלי חג מיוחדים, בעיקר עוגיות מתוקות, כמו לֶבְּקוּכֵן (Lebkuchen ), למשל. כמובן שאין חגיגיה בלי יין, וזה מוגש כאן בצורת גְלִיוַיין (Glühwein ) – משקה חם העשוי יין אדום, מתובל בפירות, תבלינים ולעיתים גם ליקר חריף.
אפשר למצוא בובות מכל הסוגים, רובן של סצינת הלידה החשובה בהיסטוריה – ישו, מריה והרבה כבשים, וכן מלאכים, צלבים ושאר מוצרי התעשייה הנוצרית הדתית. מנורות, פנסים ונרות מכל הסוגים והמינים, כדורי זכוכית, קישוטים לעץ חג המולד, חפצי נוי, עבודות עץ וקרמיקה. השווקים אינם מיועדים לצריכה יום-יומית ולא ניתן למצוא בהם ביגוד, נעליים וכדומה.
גליויין, המשקה המחמם, ועוגות ועוגיות מיוחדות לחג, בשוק חג המולד של ציריך (צילום: כרמית וייס)
מה אוכלים בשוקי חג המולד?
נקניקיות מטוגנות או על הגריל, הנקראות קַארִיווּרְסְט (Currywurst ), שפירושו "נקניקיות קארי", הן מאכל עממי גרמני אותו ניתן למצוא בכל מקום, מוגש עם קטשופ ולפעמים גם צ'יפס. אפשר לשתות את יין הגְלִיוַיין (Glühwein ) שהזכרנו קודם, שוקו חם (סמיך או דליל) עם אלכוהול, משקה ליקר ביצים (Eierlikör ) או משקה רום (Grog ).
לקינוח אפשר לטעום שיפודי פירות מצופים בשוקולד, תפוחי עץ מצופים בזיגוג אדום, שקדים ואגוזים מתוקים קלויים, ערמונים חמים או צמר גפן מתוק. באגף העוגיות, האופייניות ביותר הן עוגיות לֶבְּקוּכֵן (Lebkuchen ) – מעין דובשניות מיוחדות לחג המולד, שהעיר המפורסמת ביותר ביצורן היא נירנברג (Nürnberg ). באגף העוגות תמיד תמצאו עוגות שטולן (Stolen ) – מאפה ענק עם פירות יבשים, צימוקים ואגוזים, שפסטיבל שלם –שטולן-פסט (Stollenfest ), מתקיים לכבודו כל שנה בעיר דרזדן (Dresden ), ביום שבת השני של חודש דצמבר.
"נקניקיות נירנברג", טעימות להפליא ונמכרות רק בשוק חג המולד של נירנברג (צילום: כרמית וייס)
שוקי חג המולד המפורסמים ביותר
ברלין (Berlin ) מארחת כ-50 שווקים של חג המולד, חלקם ידועים וחלקם שכונתיים ומקומיים, וכדאי לפחות לטעום מכמה מהם. שוק מיוחד מתקיים בתחומי המוזיאון היהודי של ברלין, במקביל לחג החנוכה שלנו, והוא נקרא וויינוקה (Weihnukka ), תזכורת לניסיון יהודי העיר לשלב יחדיו את חגיגות החנוכה וחג המולד.
בתי מלון בברלין | כתבות על ברלין
אחד השוקים היותר ותיקים בגרמניה, הוא שוק חג המולד של נירנברג (Nürnberg ) שבצפון בוואריה, שהוא שוק גדול במיוחד.
בתי מלון בנירנברג | כתבה על העיר נירנברג ושוק חג המולד שלה
גם שוק חג המולד של מינכן ( Munich ) הוא שוק גדול, שמרכזו בכיכר מרינפלאץ, והוא מתפרש על פני כמה גושי מבנים וכיכרות.
בתי מלון בקרבת כיכר מרינפלאץ במינכן | כתבה על מינכן
בעיר קלן (Köln ), השוכנת על גדות נהר הריין, מספר שוקי חג המולד, הנחשבים בין עשרת השווקים התוססים ביותר בגרמניה.
בתי מלון בעיר קלן
בחלק מהערים הגדולות, בהן יש מספר שווקים, רכבת קטנה מובילה את המבקרים בין השווקים השונים. בערים רבות יש שוקי חג מולד עם נושא מרכזי, כמו שוקי חג מולד בנוסח ימי הביניים או המאה ה-19, השוק הפיני, שוק הילדים, שוק בנוסח צ'רלס דיקנס, ועוד כיד הדימיון הטובה על המקומיים.
ברוב הערים והעיירות מתקיימות בתקופה זו גם תהלוכות שונות, רובן נושאות אופי דתי ומאורגנות על ידי הכנסייה המקומית, ובחלק גם מצעדי ילדים עם פנסים ותאורה. בכל המקומות מתקיימים אירועים בהם ממחיזים את המוטיבים של החג המולד – ישו, מריה, יוסף הנגר והשליחים, וההצגה מובנת גם למי שלא מבין את הטקסט.
תלבושות מימי הביניים בשוק חג המולד של קלן (צילום: יונית אבני)
מה עוד עושים בטיול חורף?
יש להביא בחשבון כי בעונה זו, ממש בעיצומו של החורף האירופאי, חלק ניכר מאתרי הטבע סגורים למבקרים, לא נגישים או אפילו מסוכנים. האגמים והנהרות בחלקם הגדול קפואים, או קפואים חלקית. מסלולי הליכה בטבע אינם רלוונטיים כמעט וגם שייט לא ריאלי ברוב המקומות. אבל אין זה אומר שלא ניתן לטייל.
בהחלט אפשר לנצל את העונה המקסימה הזו, לטיול בין עיירות, כפרים וערים, ביקור במוזיאונים, בתי חרושת ובעלי מלאכה שונים, כמו מנפחי זכוכית, שוקולטייר, מבשלת שנאפס ועוד. יש לדאוג למינון נכון של "חוץ" ו"פנים", בכל יום טיול, כי בחוץ קר (אפילו קר מאוד). חשוב ביותר לבדוק ימי ושעות פתיחה של האתרים השונים. לעיתים קרובות בחודש דצמבר שעות הפתיחה ארוכות יותר, בשל החג המתקרב, וביום החג עצמו (25 בדצמבר) כמעט הכול סגור. כמובן שהתקופה היא חגיגה לחובבי חנויות ובילויי ערב, שכן הערים נשארות מוארות והחנויות פתוחות עד שעות הערב המאוחרות.
עץ חג המולד המזמר, מקהלת ילדים בשוק חג המולד של ציריך (צילום: כרמית וייס)
טיול משפחתי בחג המולד
ילדים מוקסמים מאווירת החג. הצבעוניות, הזכוכיות, צעצועי העץ, השלג הרך, כל אלו נותנים את התחושה שעוד שנייה סנטה קלאוס מגיע עם הכרכרה והאיילים (אגב, סנטה קלאוס כאן הוא סנט ניקולאס). מעבר לעובדה שביקור כזה פותח עבורם צוהר לתרבות אחרת, העיתוי מקביל לרוב לחופשת החנוכה שלנו, והאפשרות למשחקי שלג וחורף (ללא קשר לסקי), באווירה קסומה, זו חגיגה אמיתית. במקומות רבים אפשר לגלוש במזחלת כלבים, לבקר את הבית של "סבא חג המולד", או לטייל ברחובות המושלגים עם סוס, עגלה ושמיכה עבה (Balade en calèche ).
למרות שזה נשמע קצת קר, אפשר לצאת לשייט חורפי בתעלות של אזור שפרה-ואלד (Spreewald ), כשעה מברלין ודרזדן, ליד העיר ליבנאו (Lübbenau ). אם התעלות לא קפואות, ניתן לצאת לשיט עם שמיכה עבה, שוקו חם או יין חם.
פארקי השעשועים השונים מכינים תוכנית חורף ופתוחים במהלך דצמבר, בין אם מדובר בפארק אירופה (היער השחור, גרמניה) או אפטלינג (הולנד), כולם לובשים מעטה של חג, ואם יורד גם שלג – עוד יותר טוב.
לינה באזור פארק אירופה ביער השחור | כתבה על פארקי שעשועים בגרמניה
שוק חג המולד של מינכן – חגיגה לכל המשפחה (צילום: Daniel Sessler)
כמה טיפים מ"הצד הפרקטי של החיים"
קודם כול, להיות מוכנים להפתעות, לטמפרטורה מתחת לאפס ול... שלג. אין מזג אוויר קר מדי, יש רק לבוש לא מתאים.
מהו הלבוש המתאים?
הכי חשוב להקפיד על נעליים או מגפיים נוחות, אטומות למים (נעלי עור לא טובות, לרוב). כמעט הכי חשוב – גרביים עבות וחמות, רצוי מחומר מבודד היטב אך גם מנדף את הזיעה. אפשר להוסיף גם מדרסים תרמיים, המוסיפים בידוד בין הסוליה לרגל. מכנסיים שלא יגרדו את המדרכה ולא יירטבו, והמהדרין לובשים גטקס (ומתבשלים בחום כשנכנסים למקום סגור). חשוב ללבוש מעיל ארוך ועבה, שהוא גם אטום למים. הכי חשוב – צעיף, כובע וכפפות.
לינה: אם מדובר בטיול מחוץ לערים, לא כדאי לבחור צימר אי שם במרומי הגבעה, שלעיתים קשה להגיע אליה ועלול להיות קשה עוד יותר לרדת ממנה, בבוקר עם כביש מכוסה קרח. אם מבקרים בעיר גדולה על בסיס תחבורה ציבורית, כדאי למצוא לינה שתהיה מספיק מרכזית, אבל גם מספיק שקטה ולא בדיוק מעל כיכר השוק המקומית.
רכב: אם מטיילים בטיול כפרי עם רכב, יש לשכור רכב עם צמיגי חורף וכדאי להצטייד גם בשרשראות שלג (גם במדינות שהחוק לא מחייב זאת).
החוויה של שוקי חג המולד והאווירה הממתינה לבואו של סנטה קלאוס, פשוט נהדרת. כדאי לחוות אותה לפחות פעם אחת – ואז נשבים בקסם וחוזרים שוב ושוב ושוב.
עם לבוש מתאים אפשר לטייל גם בחורף. שוק חג המולד של נירנברג (צילום: יונית אבני)
מידע נוסף
כתבות נוספות
כתבות על ברלין
כתבות על מינכן ובוואריה
ביגוד לחופשת סקי (רלוונטי גם לטיול חורף)
החגיגה מתחילה בסוף נובמבר או תחילת דצמבר, בתאריך המשתנה מעט משנה לשנה (27 בנובמבר – 3 בדצמבר). ארבעה ימי ראשון לפני החג (ולפעמים אף מוקדם יותר), לובשים רחובות העיר חג, עם קישוטים ושרשרות תאורה. לחגיגה זו שורשים בחשש של האדם מהחשיכה של החורף, בימים בהם השמש שוקעת מוקדם ומאחרת לזרוח, או שהיא מסתתרת מאחורי עננים כבדים. אל המסורות הפגאניות הקדומות, שכללו חגיגות של אור ואש, צירפו הנוצרים את הציפייה להיוולדו של ישו והיהודים את ניצחון המכבים. כך האירו את הרחובות בפנסים, מנורות, קישוטי חלון (נוצרים) וחנוכיות (יהודים), שעזרו להתגבר על החשש מהחורף שלא יגמר והשמש שאולי לא תשוב לזרוח לעולם.
באירופה היום קצר מאד בחורף. בחודש דצמבר השמש מתחילה להפציע סביב שמונה בבוקר, והיא נעלמת כבר בארבע אחר הצהריים. את הלילות הארוכים והחשוכים, המגיעים לשיאם ביום הקצר בשנה – 21 בדצמבר, מאירים החל משעות אחר הצהריים.
קרוסלה בשוק חג המולד של פרנקפורט (צילום:
מקורו של יריד חג המולד בשוק חורף מקומי. השם הגרמני בו מכונה השוק ברוב המדינות, הוא
כתבה על שוקי חג המולד בצפון איטליה
סבא חג המולד, אווירה קסומה של חורף בשוק חג המולד של ברלין (צילום: יונית אבני)
היכן נערכים שוקי חג המולד?
שוקי החג מתקיימים בדרך כלל בכיכר המרכזית של העיר, בחזית הכנסייה המקומית. כבר במאה ה-17, התלונן אחד הכמרים על כך שהציבור עסוק יותר בבילוי בכיכר העיר מאשר בהקשבה לדרשתו. בימינו הכמרים לא מתלוננים יותר, אך מי שמתגורר בסמוך לכיכר העיר – מתלונן קשות על הצפיפות, היעדר חנייה ושעות הפעילות הארוכות, הנמשכות אל תוך הערב.
המקומיים מתלבשים בלבוש חם וחורפי, וכדאי לתיירים ללמוד מהם איך לבלות בשעות הלילה בחוץ. בחלק גדול מהשווקים יש דוכנים עם יין חם ומשקאות חמים אחרים, ערמונים חמים הנצלים על האש, מוסיקה טובה ואווירה שמחממת את כל הנוכחים.
האם בכל עיר יש שוק חג המולד?
ברוב הערים והעיירות יש שווקים, אם כי חלק מהם קטנים או דומים אחד לרעהו. בשוק החמישי בו מבקרים, כבר מתחילים לסבול מ"רעלת שווקים". לכן כדאי לבחור את השווקים היותר משמעותיים לאורך המסלול, אלו הגדולים יותר או בעלי אופי מיוחד.
יעדים עם שוקי חג המולד המוזכרים בכתבה זו:
מינכן (A), נירנברג (B), דרזדן (C), שפרה-ואלד (D), ברלין (E), קלן (F)
מה קונים בשוקי חג המולד?
שוקי חג המולד מציעים את כל מה שצריך (או לא...) לקראת החג – מתנות אותן נהוג להעניק לבני המשפחה, כרטיסי ברכה אותם נהוג לשלוח זה לזה, קישוטים מכל הסוגים, אורות, פנסים ונרות, מאכלי חג מיוחדים, בעיקר עוגיות מתוקות, כמו לֶבְּקוּכֵן (Lebkuchen ), למשל. כמובן שאין חגיגיה בלי יין, וזה מוגש כאן בצורת גְלִיוַיין (Glühwein ) – משקה חם העשוי יין אדום, מתובל בפירות, תבלינים ולעיתים גם ליקר חריף.
אפשר למצוא בובות מכל הסוגים, רובן של סצינת הלידה החשובה בהיסטוריה – ישו, מריה והרבה כבשים, וכן מלאכים, צלבים ושאר מוצרי התעשייה הנוצרית הדתית. מנורות, פנסים ונרות מכל הסוגים והמינים, כדורי זכוכית, קישוטים לעץ חג המולד, חפצי נוי, עבודות עץ וקרמיקה. השווקים אינם מיועדים לצריכה יום-יומית ולא ניתן למצוא בהם ביגוד, נעליים וכדומה.
גליויין, המשקה המחמם, ועוגות ועוגיות מיוחדות לחג, בשוק חג המולד של ציריך (צילום: כרמית וייס)
מה אוכלים בשוקי חג המולד?
נקניקיות מטוגנות או על הגריל, הנקראות קַארִיווּרְסְט (Currywurst ), שפירושו "נקניקיות קארי", הן מאכל עממי גרמני אותו ניתן למצוא בכל מקום, מוגש עם קטשופ ולפעמים גם צ'יפס. אפשר לשתות את יין הגְלִיוַיין (Glühwein ) שהזכרנו קודם, שוקו חם (סמיך או דליל) עם אלכוהול, משקה ליקר ביצים (Eierlikör ) או משקה רום (Grog ).
לקינוח אפשר לטעום שיפודי פירות מצופים בשוקולד, תפוחי עץ מצופים בזיגוג אדום, שקדים ואגוזים מתוקים קלויים, ערמונים חמים או צמר גפן מתוק. באגף העוגיות, האופייניות ביותר הן עוגיות לֶבְּקוּכֵן (Lebkuchen ) – מעין דובשניות מיוחדות לחג המולד, שהעיר המפורסמת ביותר ביצורן היא נירנברג (Nürnberg ). באגף העוגות תמיד תמצאו עוגות שטולן (Stolen ) – מאפה ענק עם פירות יבשים, צימוקים ואגוזים, שפסטיבל שלם –שטולן-פסט (Stollenfest ), מתקיים לכבודו כל שנה בעיר דרזדן (Dresden ), ביום שבת השני של חודש דצמבר.
"נקניקיות נירנברג", טעימות להפליא ונמכרות רק בשוק חג המולד של נירנברג (צילום: כרמית וייס)
שוקי חג המולד המפורסמים ביותר
ברלין (Berlin ) מארחת כ-50 שווקים של חג המולד, חלקם ידועים וחלקם שכונתיים ומקומיים, וכדאי לפחות לטעום מכמה מהם. שוק מיוחד מתקיים בתחומי המוזיאון היהודי של ברלין, במקביל לחג החנוכה שלנו, והוא נקרא וויינוקה (Weihnukka ), תזכורת לניסיון יהודי העיר לשלב יחדיו את חגיגות החנוכה וחג המולד.
בתי מלון בברלין | כתבות על ברלין
אחד השוקים היותר ותיקים בגרמניה, הוא שוק חג המולד של נירנברג (Nürnberg ) שבצפון בוואריה, שהוא שוק גדול במיוחד.
בתי מלון בנירנברג | כתבה על העיר נירנברג ושוק חג המולד שלה
גם שוק חג המולד של מינכן ( Munich ) הוא שוק גדול, שמרכזו בכיכר מרינפלאץ, והוא מתפרש על פני כמה גושי מבנים וכיכרות.
בתי מלון בקרבת כיכר מרינפלאץ במינכן | כתבה על מינכן
בעיר קלן (Köln ), השוכנת על גדות נהר הריין, מספר שוקי חג המולד, הנחשבים בין עשרת השווקים התוססים ביותר בגרמניה.
בתי מלון בעיר קלן
בחלק מהערים הגדולות, בהן יש מספר שווקים, רכבת קטנה מובילה את המבקרים בין השווקים השונים. בערים רבות יש שוקי חג מולד עם נושא מרכזי, כמו שוקי חג מולד בנוסח ימי הביניים או המאה ה-19, השוק הפיני, שוק הילדים, שוק בנוסח צ'רלס דיקנס, ועוד כיד הדימיון הטובה על המקומיים.
ברוב הערים והעיירות מתקיימות בתקופה זו גם תהלוכות שונות, רובן נושאות אופי דתי ומאורגנות על ידי הכנסייה המקומית, ובחלק גם מצעדי ילדים עם פנסים ותאורה. בכל המקומות מתקיימים אירועים בהם ממחיזים את המוטיבים של החג המולד – ישו, מריה, יוסף הנגר והשליחים, וההצגה מובנת גם למי שלא מבין את הטקסט.
תלבושות מימי הביניים בשוק חג המולד של קלן (צילום: יונית אבני)
מה עוד עושים בטיול חורף?
יש להביא בחשבון כי בעונה זו, ממש בעיצומו של החורף האירופאי, חלק ניכר מאתרי הטבע סגורים למבקרים, לא נגישים או אפילו מסוכנים. האגמים והנהרות בחלקם הגדול קפואים, או קפואים חלקית. מסלולי הליכה בטבע אינם רלוונטיים כמעט וגם שייט לא ריאלי ברוב המקומות. אבל אין זה אומר שלא ניתן לטייל.
בהחלט אפשר לנצל את העונה המקסימה הזו, לטיול בין עיירות, כפרים וערים, ביקור במוזיאונים, בתי חרושת ובעלי מלאכה שונים, כמו מנפחי זכוכית, שוקולטייר, מבשלת שנאפס ועוד. יש לדאוג למינון נכון של "חוץ" ו"פנים", בכל יום טיול, כי בחוץ קר (אפילו קר מאוד). חשוב ביותר לבדוק ימי ושעות פתיחה של האתרים השונים. לעיתים קרובות בחודש דצמבר שעות הפתיחה ארוכות יותר, בשל החג המתקרב, וביום החג עצמו (25 בדצמבר) כמעט הכול סגור. כמובן שהתקופה היא חגיגה לחובבי חנויות ובילויי ערב, שכן הערים נשארות מוארות והחנויות פתוחות עד שעות הערב המאוחרות.
עץ חג המולד המזמר, מקהלת ילדים בשוק חג המולד של ציריך (צילום: כרמית וייס)
טיול משפחתי בחג המולד
ילדים מוקסמים מאווירת החג. הצבעוניות, הזכוכיות, צעצועי העץ, השלג הרך, כל אלו נותנים את התחושה שעוד שנייה סנטה קלאוס מגיע עם הכרכרה והאיילים (אגב, סנטה קלאוס כאן הוא סנט ניקולאס). מעבר לעובדה שביקור כזה פותח עבורם צוהר לתרבות אחרת, העיתוי מקביל לרוב לחופשת החנוכה שלנו, והאפשרות למשחקי שלג וחורף (ללא קשר לסקי), באווירה קסומה, זו חגיגה אמיתית. במקומות רבים אפשר לגלוש במזחלת כלבים, לבקר את הבית של "סבא חג המולד", או לטייל ברחובות המושלגים עם סוס, עגלה ושמיכה עבה (Balade en calèche ).
למרות שזה נשמע קצת קר, אפשר לצאת לשייט חורפי בתעלות של אזור שפרה-ואלד (Spreewald ), כשעה מברלין ודרזדן, ליד העיר ליבנאו (Lübbenau ). אם התעלות לא קפואות, ניתן לצאת לשיט עם שמיכה עבה, שוקו חם או יין חם.
פארקי השעשועים השונים מכינים תוכנית חורף ופתוחים במהלך דצמבר, בין אם מדובר בפארק אירופה (היער השחור, גרמניה) או אפטלינג (הולנד), כולם לובשים מעטה של חג, ואם יורד גם שלג – עוד יותר טוב.
לינה באזור פארק אירופה ביער השחור | כתבה על פארקי שעשועים בגרמניה
שוק חג המולד של מינכן – חגיגה לכל המשפחה (צילום: Daniel Sessler)
כמה טיפים מ"הצד הפרקטי של החיים"
קודם כול, להיות מוכנים להפתעות, לטמפרטורה מתחת לאפס ול... שלג. אין מזג אוויר קר מדי, יש רק לבוש לא מתאים.
מהו הלבוש המתאים?
הכי חשוב להקפיד על נעליים או מגפיים נוחות, אטומות למים (נעלי עור לא טובות, לרוב). כמעט הכי חשוב – גרביים עבות וחמות, רצוי מחומר מבודד היטב אך גם מנדף את הזיעה. אפשר להוסיף גם מדרסים תרמיים, המוסיפים בידוד בין הסוליה לרגל. מכנסיים שלא יגרדו את המדרכה ולא יירטבו, והמהדרין לובשים גטקס (ומתבשלים בחום כשנכנסים למקום סגור). חשוב ללבוש מעיל ארוך ועבה, שהוא גם אטום למים. הכי חשוב – צעיף, כובע וכפפות.
לינה: אם מדובר בטיול מחוץ לערים, לא כדאי לבחור צימר אי שם במרומי הגבעה, שלעיתים קשה להגיע אליה ועלול להיות קשה עוד יותר לרדת ממנה, בבוקר עם כביש מכוסה קרח. אם מבקרים בעיר גדולה על בסיס תחבורה ציבורית, כדאי למצוא לינה שתהיה מספיק מרכזית, אבל גם מספיק שקטה ולא בדיוק מעל כיכר השוק המקומית.
רכב: אם מטיילים בטיול כפרי עם רכב, יש לשכור רכב עם צמיגי חורף וכדאי להצטייד גם בשרשראות שלג (גם במדינות שהחוק לא מחייב זאת).
החוויה של שוקי חג המולד והאווירה הממתינה לבואו של סנטה קלאוס, פשוט נהדרת. כדאי לחוות אותה לפחות פעם אחת – ואז נשבים בקסם וחוזרים שוב ושוב ושוב.
עם לבוש מתאים אפשר לטייל גם בחורף. שוק חג המולד של נירנברג (צילום: יונית אבני)
מידע נוסף
כתבות נוספות
כתבות על ברלין
כתבות על מינכן ובוואריה
ביגוד לחופשת סקי (רלוונטי גם לטיול חורף)
המקומיים מתלבשים בלבוש חם וחורפי, וכדאי לתיירים ללמוד מהם איך לבלות בשעות הלילה בחוץ. בחלק גדול מהשווקים יש דוכנים עם יין חם ומשקאות חמים אחרים, ערמונים חמים הנצלים על האש, מוסיקה טובה ואווירה שמחממת את כל הנוכחים.
יעדים עם שוקי חג המולד המוזכרים בכתבה זו:
מינכן (A), נירנברג (B), דרזדן (C), שפרה-ואלד (D), ברלין (E), קלן (F)
מה קונים בשוקי חג המולד?
שוקי חג המולד מציעים את כל מה שצריך (או לא...) לקראת החג – מתנות אותן נהוג להעניק לבני המשפחה, כרטיסי ברכה אותם נהוג לשלוח זה לזה, קישוטים מכל הסוגים, אורות, פנסים ונרות, מאכלי חג מיוחדים, בעיקר עוגיות מתוקות, כמו לֶבְּקוּכֵן (Lebkuchen ), למשל. כמובן שאין חגיגיה בלי יין, וזה מוגש כאן בצורת גְלִיוַיין (Glühwein ) – משקה חם העשוי יין אדום, מתובל בפירות, תבלינים ולעיתים גם ליקר חריף.
אפשר למצוא בובות מכל הסוגים, רובן של סצינת הלידה החשובה בהיסטוריה – ישו, מריה והרבה כבשים, וכן מלאכים, צלבים ושאר מוצרי התעשייה הנוצרית הדתית. מנורות, פנסים ונרות מכל הסוגים והמינים, כדורי זכוכית, קישוטים לעץ חג המולד, חפצי נוי, עבודות עץ וקרמיקה. השווקים אינם מיועדים לצריכה יום-יומית ולא ניתן למצוא בהם ביגוד, נעליים וכדומה.
גליויין, המשקה המחמם, ועוגות ועוגיות מיוחדות לחג, בשוק חג המולד של ציריך (צילום: כרמית וייס)
מה אוכלים בשוקי חג המולד?
נקניקיות מטוגנות או על הגריל, הנקראות קַארִיווּרְסְט (Currywurst ), שפירושו "נקניקיות קארי", הן מאכל עממי גרמני אותו ניתן למצוא בכל מקום, מוגש עם קטשופ ולפעמים גם צ'יפס. אפשר לשתות את יין הגְלִיוַיין (Glühwein ) שהזכרנו קודם, שוקו חם (סמיך או דליל) עם אלכוהול, משקה ליקר ביצים (Eierlikör ) או משקה רום (Grog ).
לקינוח אפשר לטעום שיפודי פירות מצופים בשוקולד, תפוחי עץ מצופים בזיגוג אדום, שקדים ואגוזים מתוקים קלויים, ערמונים חמים או צמר גפן מתוק. באגף העוגיות, האופייניות ביותר הן עוגיות לֶבְּקוּכֵן (Lebkuchen ) – מעין דובשניות מיוחדות לחג המולד, שהעיר המפורסמת ביותר ביצורן היא נירנברג (Nürnberg ). באגף העוגות תמיד תמצאו עוגות שטולן (Stolen ) – מאפה ענק עם פירות יבשים, צימוקים ואגוזים, שפסטיבל שלם –שטולן-פסט (Stollenfest ), מתקיים לכבודו כל שנה בעיר דרזדן (Dresden ), ביום שבת השני של חודש דצמבר.
"נקניקיות נירנברג", טעימות להפליא ונמכרות רק בשוק חג המולד של נירנברג (צילום: כרמית וייס)
שוקי חג המולד המפורסמים ביותר
ברלין (Berlin ) מארחת כ-50 שווקים של חג המולד, חלקם ידועים וחלקם שכונתיים ומקומיים, וכדאי לפחות לטעום מכמה מהם. שוק מיוחד מתקיים בתחומי המוזיאון היהודי של ברלין, במקביל לחג החנוכה שלנו, והוא נקרא וויינוקה (Weihnukka ), תזכורת לניסיון יהודי העיר לשלב יחדיו את חגיגות החנוכה וחג המולד.
בתי מלון בברלין | כתבות על ברלין
אחד השוקים היותר ותיקים בגרמניה, הוא שוק חג המולד של נירנברג (Nürnberg ) שבצפון בוואריה, שהוא שוק גדול במיוחד.
בתי מלון בנירנברג | כתבה על העיר נירנברג ושוק חג המולד שלה
גם שוק חג המולד של מינכן ( Munich ) הוא שוק גדול, שמרכזו בכיכר מרינפלאץ, והוא מתפרש על פני כמה גושי מבנים וכיכרות.
בתי מלון בקרבת כיכר מרינפלאץ במינכן | כתבה על מינכן
בעיר קלן (Köln ), השוכנת על גדות נהר הריין, מספר שוקי חג המולד, הנחשבים בין עשרת השווקים התוססים ביותר בגרמניה.
בתי מלון בעיר קלן
בחלק מהערים הגדולות, בהן יש מספר שווקים, רכבת קטנה מובילה את המבקרים בין השווקים השונים. בערים רבות יש שוקי חג מולד עם נושא מרכזי, כמו שוקי חג מולד בנוסח ימי הביניים או המאה ה-19, השוק הפיני, שוק הילדים, שוק בנוסח צ'רלס דיקנס, ועוד כיד הדימיון הטובה על המקומיים.
ברוב הערים והעיירות מתקיימות בתקופה זו גם תהלוכות שונות, רובן נושאות אופי דתי ומאורגנות על ידי הכנסייה המקומית, ובחלק גם מצעדי ילדים עם פנסים ותאורה. בכל המקומות מתקיימים אירועים בהם ממחיזים את המוטיבים של החג המולד – ישו, מריה, יוסף הנגר והשליחים, וההצגה מובנת גם למי שלא מבין את הטקסט.
תלבושות מימי הביניים בשוק חג המולד של קלן (צילום: יונית אבני)
מה עוד עושים בטיול חורף?
יש להביא בחשבון כי בעונה זו, ממש בעיצומו של החורף האירופאי, חלק ניכר מאתרי הטבע סגורים למבקרים, לא נגישים או אפילו מסוכנים. האגמים והנהרות בחלקם הגדול קפואים, או קפואים חלקית. מסלולי הליכה בטבע אינם רלוונטיים כמעט וגם שייט לא ריאלי ברוב המקומות. אבל אין זה אומר שלא ניתן לטייל.
בהחלט אפשר לנצל את העונה המקסימה הזו, לטיול בין עיירות, כפרים וערים, ביקור במוזיאונים, בתי חרושת ובעלי מלאכה שונים, כמו מנפחי זכוכית, שוקולטייר, מבשלת שנאפס ועוד. יש לדאוג למינון נכון של "חוץ" ו"פנים", בכל יום טיול, כי בחוץ קר (אפילו קר מאוד). חשוב ביותר לבדוק ימי ושעות פתיחה של האתרים השונים. לעיתים קרובות בחודש דצמבר שעות הפתיחה ארוכות יותר, בשל החג המתקרב, וביום החג עצמו (25 בדצמבר) כמעט הכול סגור. כמובן שהתקופה היא חגיגה לחובבי חנויות ובילויי ערב, שכן הערים נשארות מוארות והחנויות פתוחות עד שעות הערב המאוחרות.
עץ חג המולד המזמר, מקהלת ילדים בשוק חג המולד של ציריך (צילום: כרמית וייס)
טיול משפחתי בחג המולד
ילדים מוקסמים מאווירת החג. הצבעוניות, הזכוכיות, צעצועי העץ, השלג הרך, כל אלו נותנים את התחושה שעוד שנייה סנטה קלאוס מגיע עם הכרכרה והאיילים (אגב, סנטה קלאוס כאן הוא סנט ניקולאס). מעבר לעובדה שביקור כזה פותח עבורם צוהר לתרבות אחרת, העיתוי מקביל לרוב לחופשת החנוכה שלנו, והאפשרות למשחקי שלג וחורף (ללא קשר לסקי), באווירה קסומה, זו חגיגה אמיתית. במקומות רבים אפשר לגלוש במזחלת כלבים, לבקר את הבית של "סבא חג המולד", או לטייל ברחובות המושלגים עם סוס, עגלה ושמיכה עבה (Balade en calèche ).
למרות שזה נשמע קצת קר, אפשר לצאת לשייט חורפי בתעלות של אזור שפרה-ואלד (Spreewald ), כשעה מברלין ודרזדן, ליד העיר ליבנאו (Lübbenau ). אם התעלות לא קפואות, ניתן לצאת לשיט עם שמיכה עבה, שוקו חם או יין חם.
פארקי השעשועים השונים מכינים תוכנית חורף ופתוחים במהלך דצמבר, בין אם מדובר בפארק אירופה (היער השחור, גרמניה) או אפטלינג (הולנד), כולם לובשים מעטה של חג, ואם יורד גם שלג – עוד יותר טוב.
לינה באזור פארק אירופה ביער השחור | כתבה על פארקי שעשועים בגרמניה
שוק חג המולד של מינכן – חגיגה לכל המשפחה (צילום: Daniel Sessler)
כמה טיפים מ"הצד הפרקטי של החיים"
קודם כול, להיות מוכנים להפתעות, לטמפרטורה מתחת לאפס ול... שלג. אין מזג אוויר קר מדי, יש רק לבוש לא מתאים.
מהו הלבוש המתאים?
הכי חשוב להקפיד על נעליים או מגפיים נוחות, אטומות למים (נעלי עור לא טובות, לרוב). כמעט הכי חשוב – גרביים עבות וחמות, רצוי מחומר מבודד היטב אך גם מנדף את הזיעה. אפשר להוסיף גם מדרסים תרמיים, המוסיפים בידוד בין הסוליה לרגל. מכנסיים שלא יגרדו את המדרכה ולא יירטבו, והמהדרין לובשים גטקס (ומתבשלים בחום כשנכנסים למקום סגור). חשוב ללבוש מעיל ארוך ועבה, שהוא גם אטום למים. הכי חשוב – צעיף, כובע וכפפות.
לינה: אם מדובר בטיול מחוץ לערים, לא כדאי לבחור צימר אי שם במרומי הגבעה, שלעיתים קשה להגיע אליה ועלול להיות קשה עוד יותר לרדת ממנה, בבוקר עם כביש מכוסה קרח. אם מבקרים בעיר גדולה על בסיס תחבורה ציבורית, כדאי למצוא לינה שתהיה מספיק מרכזית, אבל גם מספיק שקטה ולא בדיוק מעל כיכר השוק המקומית.
רכב: אם מטיילים בטיול כפרי עם רכב, יש לשכור רכב עם צמיגי חורף וכדאי להצטייד גם בשרשראות שלג (גם במדינות שהחוק לא מחייב זאת).
החוויה של שוקי חג המולד והאווירה הממתינה לבואו של סנטה קלאוס, פשוט נהדרת. כדאי לחוות אותה לפחות פעם אחת – ואז נשבים בקסם וחוזרים שוב ושוב ושוב.
עם לבוש מתאים אפשר לטייל גם בחורף. שוק חג המולד של נירנברג (צילום: יונית אבני)
מידע נוסף
כתבות נוספות
כתבות על ברלין
כתבות על מינכן ובוואריה
ביגוד לחופשת סקי (רלוונטי גם לטיול חורף)
אפשר למצוא בובות מכל הסוגים, רובן של סצינת הלידה החשובה בהיסטוריה – ישו, מריה והרבה כבשים, וכן מלאכים, צלבים ושאר מוצרי התעשייה הנוצרית הדתית. מנורות, פנסים ונרות מכל הסוגים והמינים, כדורי זכוכית, קישוטים לעץ חג המולד, חפצי נוי, עבודות עץ וקרמיקה. השווקים אינם מיועדים לצריכה יום-יומית ולא ניתן למצוא בהם ביגוד, נעליים וכדומה.
גליויין, המשקה המחמם, ועוגות ועוגיות מיוחדות לחג, בשוק חג המולד של ציריך (צילום: כרמית וייס)
לקינוח אפשר לטעום שיפודי פירות מצופים בשוקולד, תפוחי עץ מצופים בזיגוג אדום, שקדים ואגוזים מתוקים קלויים, ערמונים חמים או צמר גפן מתוק. באגף העוגיות, האופייניות ביותר הן עוגיות לֶבְּקוּכֵן (
"נקניקיות נירנברג", טעימות להפליא ונמכרות רק בשוק חג המולד של נירנברג (צילום: כרמית וייס)
שוקי חג המולד המפורסמים ביותר
ברלין (Berlin ) מארחת כ-50 שווקים של חג המולד, חלקם ידועים וחלקם שכונתיים ומקומיים, וכדאי לפחות לטעום מכמה מהם. שוק מיוחד מתקיים בתחומי המוזיאון היהודי של ברלין, במקביל לחג החנוכה שלנו, והוא נקרא וויינוקה (Weihnukka ), תזכורת לניסיון יהודי העיר לשלב יחדיו את חגיגות החנוכה וחג המולד.
בתי מלון בברלין | כתבות על ברלין
אחד השוקים היותר ותיקים בגרמניה, הוא שוק חג המולד של נירנברג (Nürnberg ) שבצפון בוואריה, שהוא שוק גדול במיוחד.
בתי מלון בנירנברג | כתבה על העיר נירנברג ושוק חג המולד שלה
גם שוק חג המולד של מינכן ( Munich ) הוא שוק גדול, שמרכזו בכיכר מרינפלאץ, והוא מתפרש על פני כמה גושי מבנים וכיכרות.
בתי מלון בקרבת כיכר מרינפלאץ במינכן | כתבה על מינכן
בעיר קלן (Köln ), השוכנת על גדות נהר הריין, מספר שוקי חג המולד, הנחשבים בין עשרת השווקים התוססים ביותר בגרמניה.
בתי מלון בעיר קלן
בחלק מהערים הגדולות, בהן יש מספר שווקים, רכבת קטנה מובילה את המבקרים בין השווקים השונים. בערים רבות יש שוקי חג מולד עם נושא מרכזי, כמו שוקי חג מולד בנוסח ימי הביניים או המאה ה-19, השוק הפיני, שוק הילדים, שוק בנוסח צ'רלס דיקנס, ועוד כיד הדימיון הטובה על המקומיים.
ברוב הערים והעיירות מתקיימות בתקופה זו גם תהלוכות שונות, רובן נושאות אופי דתי ומאורגנות על ידי הכנסייה המקומית, ובחלק גם מצעדי ילדים עם פנסים ותאורה. בכל המקומות מתקיימים אירועים בהם ממחיזים את המוטיבים של החג המולד – ישו, מריה, יוסף הנגר והשליחים, וההצגה מובנת גם למי שלא מבין את הטקסט.
תלבושות מימי הביניים בשוק חג המולד של קלן (צילום: יונית אבני)
מה עוד עושים בטיול חורף?
יש להביא בחשבון כי בעונה זו, ממש בעיצומו של החורף האירופאי, חלק ניכר מאתרי הטבע סגורים למבקרים, לא נגישים או אפילו מסוכנים. האגמים והנהרות בחלקם הגדול קפואים, או קפואים חלקית. מסלולי הליכה בטבע אינם רלוונטיים כמעט וגם שייט לא ריאלי ברוב המקומות. אבל אין זה אומר שלא ניתן לטייל.
בהחלט אפשר לנצל את העונה המקסימה הזו, לטיול בין עיירות, כפרים וערים, ביקור במוזיאונים, בתי חרושת ובעלי מלאכה שונים, כמו מנפחי זכוכית, שוקולטייר, מבשלת שנאפס ועוד. יש לדאוג למינון נכון של "חוץ" ו"פנים", בכל יום טיול, כי בחוץ קר (אפילו קר מאוד). חשוב ביותר לבדוק ימי ושעות פתיחה של האתרים השונים. לעיתים קרובות בחודש דצמבר שעות הפתיחה ארוכות יותר, בשל החג המתקרב, וביום החג עצמו (25 בדצמבר) כמעט הכול סגור. כמובן שהתקופה היא חגיגה לחובבי חנויות ובילויי ערב, שכן הערים נשארות מוארות והחנויות פתוחות עד שעות הערב המאוחרות.
עץ חג המולד המזמר, מקהלת ילדים בשוק חג המולד של ציריך (צילום: כרמית וייס)
טיול משפחתי בחג המולד
ילדים מוקסמים מאווירת החג. הצבעוניות, הזכוכיות, צעצועי העץ, השלג הרך, כל אלו נותנים את התחושה שעוד שנייה סנטה קלאוס מגיע עם הכרכרה והאיילים (אגב, סנטה קלאוס כאן הוא סנט ניקולאס). מעבר לעובדה שביקור כזה פותח עבורם צוהר לתרבות אחרת, העיתוי מקביל לרוב לחופשת החנוכה שלנו, והאפשרות למשחקי שלג וחורף (ללא קשר לסקי), באווירה קסומה, זו חגיגה אמיתית. במקומות רבים אפשר לגלוש במזחלת כלבים, לבקר את הבית של "סבא חג המולד", או לטייל ברחובות המושלגים עם סוס, עגלה ושמיכה עבה (Balade en calèche ).
למרות שזה נשמע קצת קר, אפשר לצאת לשייט חורפי בתעלות של אזור שפרה-ואלד (Spreewald ), כשעה מברלין ודרזדן, ליד העיר ליבנאו (Lübbenau ). אם התעלות לא קפואות, ניתן לצאת לשיט עם שמיכה עבה, שוקו חם או יין חם.
פארקי השעשועים השונים מכינים תוכנית חורף ופתוחים במהלך דצמבר, בין אם מדובר בפארק אירופה (היער השחור, גרמניה) או אפטלינג (הולנד), כולם לובשים מעטה של חג, ואם יורד גם שלג – עוד יותר טוב.
לינה באזור פארק אירופה ביער השחור | כתבה על פארקי שעשועים בגרמניה
שוק חג המולד של מינכן – חגיגה לכל המשפחה (צילום: Daniel Sessler)
כמה טיפים מ"הצד הפרקטי של החיים"
קודם כול, להיות מוכנים להפתעות, לטמפרטורה מתחת לאפס ול... שלג. אין מזג אוויר קר מדי, יש רק לבוש לא מתאים.
מהו הלבוש המתאים?
הכי חשוב להקפיד על נעליים או מגפיים נוחות, אטומות למים (נעלי עור לא טובות, לרוב). כמעט הכי חשוב – גרביים עבות וחמות, רצוי מחומר מבודד היטב אך גם מנדף את הזיעה. אפשר להוסיף גם מדרסים תרמיים, המוסיפים בידוד בין הסוליה לרגל. מכנסיים שלא יגרדו את המדרכה ולא יירטבו, והמהדרין לובשים גטקס (ומתבשלים בחום כשנכנסים למקום סגור). חשוב ללבוש מעיל ארוך ועבה, שהוא גם אטום למים. הכי חשוב – צעיף, כובע וכפפות.
לינה: אם מדובר בטיול מחוץ לערים, לא כדאי לבחור צימר אי שם במרומי הגבעה, שלעיתים קשה להגיע אליה ועלול להיות קשה עוד יותר לרדת ממנה, בבוקר עם כביש מכוסה קרח. אם מבקרים בעיר גדולה על בסיס תחבורה ציבורית, כדאי למצוא לינה שתהיה מספיק מרכזית, אבל גם מספיק שקטה ולא בדיוק מעל כיכר השוק המקומית.
רכב: אם מטיילים בטיול כפרי עם רכב, יש לשכור רכב עם צמיגי חורף וכדאי להצטייד גם בשרשראות שלג (גם במדינות שהחוק לא מחייב זאת).
החוויה של שוקי חג המולד והאווירה הממתינה לבואו של סנטה קלאוס, פשוט נהדרת. כדאי לחוות אותה לפחות פעם אחת – ואז נשבים בקסם וחוזרים שוב ושוב ושוב.
עם לבוש מתאים אפשר לטייל גם בחורף. שוק חג המולד של נירנברג (צילום: יונית אבני)
מידע נוסף
כתבות נוספות
כתבות על ברלין
כתבות על מינכן ובוואריה
ביגוד לחופשת סקי (רלוונטי גם לטיול חורף)
בתי מלון בברלין |
בתי מלון בנירנברג |
בתי מלון בעיר קלן
בחלק מהערים הגדולות, בהן יש מספר שווקים, רכבת קטנה מובילה את המבקרים בין השווקים השונים. בערים רבות יש שוקי חג מולד עם נושא מרכזי, כמו שוקי חג מולד בנוסח ימי הביניים או המאה ה-19, השוק הפיני, שוק הילדים, שוק בנוסח צ'רלס דיקנס, ועוד כיד הדימיון הטובה על המקומיים.
ברוב הערים והעיירות מתקיימות בתקופה זו גם תהלוכות שונות, רובן נושאות אופי דתי ומאורגנות על ידי הכנסייה המקומית, ובחלק גם מצעדי ילדים עם פנסים ותאורה. בכל המקומות מתקיימים אירועים בהם ממחיזים את המוטיבים של החג המולד – ישו, מריה, יוסף הנגר והשליחים, וההצגה מובנת גם למי שלא מבין את הטקסט.
תלבושות מימי הביניים בשוק חג המולד של קלן (צילום: יונית אבני)
בהחלט אפשר לנצל את העונה המקסימה הזו, לטיול בין עיירות, כפרים וערים, ביקור במוזיאונים, בתי חרושת ובעלי מלאכה שונים, כמו מנפחי זכוכית, שוקולטייר, מבשלת שנאפס ועוד. יש לדאוג למינון נכון של "חוץ" ו"פנים", בכל יום טיול, כי בחוץ קר (אפילו קר מאוד). חשוב ביותר לבדוק ימי ושעות פתיחה של האתרים השונים. לעיתים קרובות בחודש דצמבר שעות הפתיחה ארוכות יותר, בשל החג המתקרב, וביום החג עצמו (25 בדצמבר) כמעט הכול סגור. כמובן שהתקופה היא חגיגה לחובבי חנויות ובילויי ערב, שכן הערים נשארות מוארות והחנויות פתוחות עד שעות הערב המאוחרות.
עץ חג המולד המזמר, מקהלת ילדים בשוק חג המולד של ציריך (צילום: כרמית וייס)
טיול משפחתי בחג המולד
ילדים מוקסמים מאווירת החג. הצבעוניות, הזכוכיות, צעצועי העץ, השלג הרך, כל אלו נותנים את התחושה שעוד שנייה סנטה קלאוס מגיע עם הכרכרה והאיילים (אגב, סנטה קלאוס כאן הוא סנט ניקולאס). מעבר לעובדה שביקור כזה פותח עבורם צוהר לתרבות אחרת, העיתוי מקביל לרוב לחופשת החנוכה שלנו, והאפשרות למשחקי שלג וחורף (ללא קשר לסקי), באווירה קסומה, זו חגיגה אמיתית. במקומות רבים אפשר לגלוש במזחלת כלבים, לבקר את הבית של "סבא חג המולד", או לטייל ברחובות המושלגים עם סוס, עגלה ושמיכה עבה (Balade en calèche ).
למרות שזה נשמע קצת קר, אפשר לצאת לשייט חורפי בתעלות של אזור שפרה-ואלד (Spreewald ), כשעה מברלין ודרזדן, ליד העיר ליבנאו (Lübbenau ). אם התעלות לא קפואות, ניתן לצאת לשיט עם שמיכה עבה, שוקו חם או יין חם.
פארקי השעשועים השונים מכינים תוכנית חורף ופתוחים במהלך דצמבר, בין אם מדובר בפארק אירופה (היער השחור, גרמניה) או אפטלינג (הולנד), כולם לובשים מעטה של חג, ואם יורד גם שלג – עוד יותר טוב.
לינה באזור פארק אירופה ביער השחור | כתבה על פארקי שעשועים בגרמניה
שוק חג המולד של מינכן – חגיגה לכל המשפחה (צילום: Daniel Sessler)
כמה טיפים מ"הצד הפרקטי של החיים"
קודם כול, להיות מוכנים להפתעות, לטמפרטורה מתחת לאפס ול... שלג. אין מזג אוויר קר מדי, יש רק לבוש לא מתאים.
מהו הלבוש המתאים?
הכי חשוב להקפיד על נעליים או מגפיים נוחות, אטומות למים (נעלי עור לא טובות, לרוב). כמעט הכי חשוב – גרביים עבות וחמות, רצוי מחומר מבודד היטב אך גם מנדף את הזיעה. אפשר להוסיף גם מדרסים תרמיים, המוסיפים בידוד בין הסוליה לרגל. מכנסיים שלא יגרדו את המדרכה ולא יירטבו, והמהדרין לובשים גטקס (ומתבשלים בחום כשנכנסים למקום סגור). חשוב ללבוש מעיל ארוך ועבה, שהוא גם אטום למים. הכי חשוב – צעיף, כובע וכפפות.
לינה: אם מדובר בטיול מחוץ לערים, לא כדאי לבחור צימר אי שם במרומי הגבעה, שלעיתים קשה להגיע אליה ועלול להיות קשה עוד יותר לרדת ממנה, בבוקר עם כביש מכוסה קרח. אם מבקרים בעיר גדולה על בסיס תחבורה ציבורית, כדאי למצוא לינה שתהיה מספיק מרכזית, אבל גם מספיק שקטה ולא בדיוק מעל כיכר השוק המקומית.
רכב: אם מטיילים בטיול כפרי עם רכב, יש לשכור רכב עם צמיגי חורף וכדאי להצטייד גם בשרשראות שלג (גם במדינות שהחוק לא מחייב זאת).
החוויה של שוקי חג המולד והאווירה הממתינה לבואו של סנטה קלאוס, פשוט נהדרת. כדאי לחוות אותה לפחות פעם אחת – ואז נשבים בקסם וחוזרים שוב ושוב ושוב.
עם לבוש מתאים אפשר לטייל גם בחורף. שוק חג המולד של נירנברג (צילום: יונית אבני)
מידע נוסף
כתבות נוספות
כתבות על ברלין
כתבות על מינכן ובוואריה
ביגוד לחופשת סקי (רלוונטי גם לטיול חורף)
למרות שזה נשמע קצת קר, אפשר לצאת לשייט חורפי בתעלות של אזור שפרה-ואלד (
פארקי השעשועים השונים מכינים תוכנית חורף ופתוחים במהלך דצמבר, בין אם מדובר בפארק אירופה (היער השחור, גרמניה) או אפטלינג (הולנד), כולם לובשים מעטה של חג, ואם יורד גם שלג
לינה באזור פארק אירופה ביער השחור | כתבה על פארקי שעשועים בגרמניה
שוק חג המולד של מינכן
מהו הלבוש המתאים?
הכי חשוב להקפיד על נעליים או מגפיים נוחות, אטומות למים (נעלי עור לא טובות, לרוב). כמעט הכי חשוב
לינה:
רכב: אם מטיילים בטיול כפרי עם רכב, יש לשכור רכב עם צמיגי חורף וכדאי להצטייד גם בשרשראות שלג (גם במדינות שהחוק לא מחייב זאת).
החוויה של שוקי חג המולד והאווירה הממתינה לבואו של סנטה קלאוס, פשוט נהדרת. כדאי לחוות אותה לפחות פעם אחת
עם לבוש מתאים אפשר לטייל גם בחורף. שוק חג המולד של נירנברג (צילום: יונית אבני)
מידע נוסף
כתבות נוספות
כתבות על ברלין
כתבות על מינכן ובוואריה
ביגוד לחופשת סקי (רלוונטי גם לטיול חורף)
כתבות על מינכן ובוואריה
ביגוד לחופשת סקי