לטייל עם מכשפות באירופה
מאת: יונית אבני
כתבה זו תיקח אותנו לביקור בארבע מדינות אירופה – הולנד, גרמניה, אוסטריה וצרפת – בהן נוכל להתרשם מאתרים הקשורים במכשפות, ולנסות להבין את המיתוסים והאגדות הרבים שנקשרו בשמן.
מוזיאון המכשפות בלואר שבצרפת. אתם בוודאי מזהים את המכשפה עם התפוח...
"היין של קירקה", ציור של אדוארד ברן-ג'ונס
המכשפה של עמי ותמי, מתוך מעשיות האחים גרים (ציור: Dsdugan)
הוכחת אשמת המכשפה
אחרי שתפסו את האישה שנחשדה בכשפים, היה צריך לבדוק האם ההאשמה נגדה מבוססת או לא. היו לכך כמה שיטות מקובלות: או שהייתה באמת מכשפה ואז מומתת, או שהיתה מצליחה לצאת זכאית והייתה כנראה מתה במהלך הבדיקה.
איך היו בודקים?
למכשפה יש נקודה בגוף, שאם דוקרים אותה בנקודה זו, היא לא תדמם משם. אז מה היו עושים? דוקרים ודוקרים ומחפשים את הנקודה שממנה לא יזרום דם. אם מצאו – היא מכשפה. אם לא מצאו – היא לא מכשפה, אבל אחרי אובדן דם רב כל כך מעטות שרדו זאת.
מכשפות ידועות ככאלו שצפות במים. היו זורקים אותן אל הנהר, לעיתים קרובות עם ידיים ורגלים קשורות. אם היא הצליחה להיחלץ מהמים – היא מכשפה ויש להרוג אותה. אבל רובן לא היו מכשפות ולכן "סתם" טבעו במהלך הבדיקה.
מכשפות מסוגלות לברוח בעת סכנה, כשידיהן ורגליהן קשורות. לכן היו קושרים אותן ושורפים אותן, או סוקלים אותן באבנים – אם הצליחה לברוח, סימן שהיא מכשפה ויש להרוג אותה. אבל רובן לא היו מסוגלות לברוח כשהן קשורות, והיו נשרפות במהלך הבדיקה. שריפות מכשפות היו המוניות. בין השנים 1480-1700 הואשמו ונשרפו, הוטבעו או נסקלו באירופה 40-100 אלף איש באשמת כישוף.
אחת השיטות היותר "הומניות" לבדיקה, הייתה לשקול את החשודה בכשפים. במקרה זה לא היה קורה לה שום רע אם הייתה עוברת את הבדיקה (כלומר שהיא הוכרזה כשמנמונת). מצד שני, הסיכוי שלה לעבור את המבחן היה קלוש למדי, ורוב הנבדקות הוכרזו קלות דיין כדי לעופף על מטאטא והוכרזו כמכשפות.
היכן נראה את מורשת המכשפות באירופה?
ברחבי אירופה מסלולים, מוזיאונים ואתרים הקשורים בכישופים, מחד, ובציד מכשפות מאידך. להלן מספר מקומות בהם נוכל להציץ ולראות את מורשת המכשפות של אירופה. נלך מהקל אל הכבד, תרתי משמע...
יעדים לטיול עם מכשפות לפי סדר הופעתם בכתבה ( להגדלה יש ללחוץ בפינה העליונה)
הולנד – מוזיאון משקל המכשפות (Heksenwaag)
מוזיאון בו רק צריך להישקל ולקבל תעודת אישור שאינך מכשפה עם חותמת מוסמכת. הגימיק הנחמד במוזיאון הקטן הוא משקל גדול, עליו היו שוקלים בעבר את החשודות בכשפים. אם האישה הייתה קלה מ-45 קילו סימן שהיא מכשפה. אומרים שהסיבה למשקל זה, שחשבו שמעל משקל כזה אישה לא יכולה לעוף על מטאטא. השיטה ההולנדית לשקילתן של מכשפות נחשבה מתקדמת, כי ברוב המקרים היו ה"מומחים" מעריכים את משקלה של אישה על פי מראית העין. אחת הפשלות הגדולות בנושא זה, הייתה כאשר מלך אנגליה העריך את משקלה של חשודה בכשני קילוגרם, משקל שאפילו עוף בתנור גדול ממנו, אולם דבר לא שינה את החלטתו.
המוזיאון נמצא בעיירה אודווטר ( Oudewater, כתובת: Leeuweringerstraat 2), בקרבת העיר הגדולה אוטרכט (Utrecht ).
עוד בעיירה: בנוסף לבית השקילה, יש גם בית שקילה לחבלים שיוצרו במקום. כמו כן, מעל בית העירייה יש קן בו מקנן בחדשי הקיץ זוג חסידות מזה 400 שנה בדיור קבע מוגן. הן וצאצאיהן, חוזרים לכאן מדי שנה – אותה המשפחה. מהעיירה אפשר לצאת למסלולי טיול אופניים וגם לשיט תעלות. במרחק קצר נמצאת העיירה חאודה (של הגבינות), העיר אוטרכט ויער הואה פלואה.
חדר שקילת המכשפות במוזיאון בעיירה אודווטר (צילום: CC Alan Grinberg)
מכשפות והמטאטאים שלהן בעיירה אודווטר, ניתן לקבל אישור שאינכם מכשפה (צילום: כרמית וייס)
התמונות מתוך כתבה על שייט תעלות בהולנד
גרמניה – חור המכשפה ביער השחור (Hexenlochmühle)
ביקור בחור של מכשפה, שאין בו חור ואין בו מכשפה, אלא טחנת מים, סיפור אגדה ומסלול הליכה יפה ביער השחור. משמעות השם הקסן-לוך-מול (Hexenlochmühle) הוא "הטחנה של חור המכשפה" (לוך היא מילה ידועה גם בשפתנו העממית ל"חור נידח"). זוהי טחנת מים עם שם המסגיר את דמיונם של המקומיים, שנבנתה ב-1825 ומאז נמצאת בבעלות אותה משפחה. הביקור בה אינו מיוחד והמסעדה לתיירים לא טובה במיוחד, אבל הדרך, אוי הדרך יפהפייה (הנהג שיסתכל על הכביש בבקשה).
בסביבה הקרובה: כביש 500 של שוורצוולאד, העיר Furtwangen ובה מוזיאון שעוני הקוקיה Deutsches Uhrenmuseum, וכן מפלי טרייברג, אגם טיטזה ושאר אתרי מרכז ודרום היער השחור.
בתי מלון ביער השחור
אוסטריה – הר המכשפות בהוכסול (Hexenwasser Hochsöll)
אל דאגה, מכשפות לא מתגוררות כיום במקום, אבל אפשר לבלות בבריכת המים בה רקחו קסמים. מסלול הקסנווסר (Hexenwasser ) הנמצא בפסגת הוכסול (Hochsöll ) שבטירול האוסטרי, בגובה 1,150 מטר, מאפשר עצירה ב- 30 נקודות עניין לאורך מסלול של 450 מטר. נושא המכשפות הוא גימיק נחמד (באתר מפוזרים מטאטאים גדולים, שאפשר להצטלם עליהם, וחנות המזכרות נראית כמו קלחת גדולה של רקיחת כשפים...). האגדה מספרת כי היה-היה פעם הר, שנחשב כ"ארץ המכשפות". הנשים שגרו בו היו ידועות ביכולות שלהן לעשות קסמים וכשפים וכולם, אבל באמת כולם, פחדו מהן.
אחרי שעולים להר ברכבל מהעיירה סול ( Söll) יש מספר אפשרויות למסלולי הליכה, כאשר חלק ניכר מהמסלולים הם מסלולי "רגליים יחפות", כלומר הולכים ללא נעליים – אותן משאירים בכניסה במתקן רשת עם תאים (ללא נעילה או לוקרים). המסלול מאפשר מגע של כפות הרגליים עם מרקמי קרקע שונים, אבנים, חצץ, דשא, חול והרבה מים. תענוג צרוף לילדים ולילדים ברוחם... המסלול פתוח מאמצע מאי עד אמצע אוקטובר, בכפוף למזג האוויר.
צפו בדקה מהקסם של מסלול הקסנווסר, הרבה מים ורגליים יחפות
אוסטריה – מסלול המכשפות של ברומברג (Bromberger Hexenweg)
אחד המסלולים היותר "קשים" של תרבות הרדיפה של המכשפות, אם כי המסלול עצמו הוא מסלול טבע אוסטרי יפה בפני עצמו. המסלול מתחיל בהרי ברומין, ויורד 3 קילומטר לאורך נהר Schlattenbach . המסלול קל יחסית ונוח. נתיב המכשפות עוצב מחדש ב-1999, כפרויקט פיתוח הכפרים העתיקים, והנושא המרכזי שלו סובב סביב מכשפות, עם התמקדות במכשפה אפרה שיק Afra Schickh וגורלה במאה ה-17.
באמצעות 7 פסקאות כתובות לאורך הדרך, תמונות נלוות, שהאחרונה בהן דנה בגורלה העצוב של מי שהואשמה כאן בכישוף והוצאה להורג. היא הגיעה אל העיירה ברומברג (Bromberg ) יחד עם מספר רוכבים ועגלונים ממריה-זל בתחילת המאה ה-17. היא נישאה פעמיים והביאה תשעה לעולם לילדים, מתוכם נפטרו חמישה. הם גרו בבקתה קטנה לגדות הנהר, למרגלות הר ברומין. לא ידוע על מיקומו המדויק של הבית בעיירה. אפרה הפכה להיות רוקחת מפורסמת ומבוקשת בכל האזור. בזכות הידע הנרחב שלה בצמחי מרפא ותכשירים רפואיים היא הפכה לחשודה בעיסוק בכישוף ובניאוף עם השטן. באותה העת, די היה בחשד בעיסוק בכישוף ומגיה שחורה לבדו על מנת להביא מישהי למשפט. לא הייתה כל סנגוריה או עדים להגנתה, רק האשמותיהם של הרודפים. אפרה נעצרה באוגוסט 1671, לאחר שמישהו האשים אותה בפולחן השטן. נטען שהיא עפה באוויר וגרמה לחלבן של הפרות להחמיץ. אחרים האשימו אותה במזג האוויר העגמומי שפקד באופן לא צפוי את האזור באמצע שנות ה-60 . היא נדרשה להודות בדברים שלא היו ולא נבראו. ב- 11 בספטמבר 1671 בוצע גזר הדין הראוי למכשפות- העלאה על המוקד.
עברו 400 שנה והיא חוזרת לחיים בטקסטים הכתובים על השלטים לאורך נתיב המכשפות. העיירה ברומברג מנסה לקשור אליה את גורלה של אפרה וזכרה, גורל שאינו רק שלה, אלא של כמעט כל אישה ברחבי אירופה והעולם כולו שנרדפה והוצאה להורג שלא בצדק באותה עת חשוכה.
* שימו לב יש שתי עיירות בשם ברומברג באוסטריה. הכוונה לזו הנמצאת באוסטריה תחתית, מדרום לעי ר וינה.
בתי מלון באזור אוסטריה תחתית | כתבות על וינה ומזרח אוסטריה
קצת מהמראות לאורך מסלול המכשפות של ברומברג, ליד העיירה האוסטרית ברומברג
צרפת – מוזיאון המכשפות בלואר המזרחי (Musée de la Sorcellerie )
קצת יותר מוחשי הוא מוזיאון המכשפות ( Musée de la Sorcellerie) בצרפת. המוזיאון עוסק לא רק במסורת חיסול המכשפות, אלא בתולדות הכישוף מימי כוהני הדת הדרואידים והיוונים הקדומים. לא פלא שלמדיאה יש כאן מקום של כבוד. הוא סוקר את תולדות הכישוף מהתקופה הקדומה ועד ימי הביניים, את ציד המכשפות מאוחר יותר ועד המאה ה-19. במוזיאון יש גם מבוך נחמד של 1,200 מטר ובתוכו מוצבים דגמים של מכשפות. חדרי העבודה והכשפים מוחשיים למדי. לא צריך מטאטא כדי לעבור את המוזיאון לאורכו. זמן ביקור משוער כשעה ויש הסברים גם באנגלית.
בסביבה הקרובה נמצאת טירת שמבור. אם תיסעו מרחק קצר ממוזיאון המכשפות, תראו את העיר אורליאן (Orléans), העיר בה התפרסמה ז'אן ד'ארק – "מכשפה " מסוג אחר.
מוזיאון המכשפות בלואר, חדרי העבודה והכשפים מוחשיים למדי (צילום: Musée de la Sorcellerie)
צרפת – אורליאן וז'אן ד'ארק
ז'אן הייתה בת למשפחת איכרים פשוטה בעלת אמונה דתית חזקה. מאז ילדותה היא טענה ששמעה קולות שאמרו לה ללכת להציל את צרפת. באותה תקופה צרפת הייתה מחולקת בין האנגלים ובין צבא דוכסות בורגונדי. ב-1429 כאשר האנגלים צרו ממושכות (8 חודשים) על אורליאן (Orléans), ותושבי העיר כמעט גוועו ברעב, ז'אן ד'ארק (Jeanne d'Arc) שכנעה את שארל השביעי, מלך צרפת הלא רשמי באותה עת, לתת לה להוביל את המתקפה לשבירת המצור. היא הגיעה לאורליאן עם צבא צרפת ושחררה את העיר, דבר שגרם לאנגלים לסגת ולצבא הצרפתי לקבל עידוד ותעוזה.
סיפורה של ז'אן ד'ארק לא מסתיים כאן. אחרי הניצחון באורליאן, היא עברה עם צבאה לשחרור פריז, אבל שם הפסידה בקרב, נלקחה בשבי ונדונה למוות. ב-30 במאי 1431 היא סירבה לכפור באמונתה והועלתה על המוקד בעיר רואן. יש הטוענים כי האישה שהועלתה שם על המוקד לא הייתה ז'אן ד'ארק. יש הטוענים כי ליבה, שנזרק לנהר יחד עם גופתה, המשיך לפרפר אחרי מותה ואז הבינו האנגלים כי העלו באש קדושה ולא מכשפה. אבל כנראה שהכול סיפורי פולקלור. דמותה הפכה לסמל לאחדות ועצמאות צרפת וב-1920 הוכרזה רשמית על ידי הכנסייה הקתולית כ-"קדושה הלאומית" של צרפת כולה. פיסלה מוצב היום בכיכר Martroi , הכיכר הראשית של העיר אורליאן.
אתרים אחרים בעיר בעקבות חייה של " המכשפה" ז'אן ד'ארק:
ביתה של ז'אן ד'ארק (Maison de Jeanne d'Arc ) - בבניין עצמו התגוררה ז'אן ד'ארק, כאשר הייתה האורחת של הדוכס מאורליאן באפריל 1429. זה אינו המבנה המקורי שנשרף ב-1940 אלא שחזור מדויק שלו. המבנה נמצא ממש בכיכר. שתי קומות, מודלים מקרטון של הבית המקורי, חלקי שריון, פסלוני בובות של הלוחמים עימה על סוסיהם, תיאור של הגעתה לאורליאן, כמה ציורים, כמה אזכורים לגבורתה. זה הכול. בקתדרלת סנט קרואה (Cathédrale Sainte-Croix d'Orléans) מתארים הוויטראז'ים את מאבקה של ז'אן ד'ארק.
מימין: ז'אן-ד'ארק על המוקד. ציור של הרמן סטילקה המוצג במוזיאון ארמיטאז' בעיר סנט פטרסבורג
משמאל: אחד הוויטראז'ים ב קתדרלת סנט קרואה באורליאן המתארים את סיפורה של ז'אן ד'ארק (צילום: CC Patrick)
מה שמכשפות יודעות לעשות
מכשפות נמצאות בכל העולם – מהספרות העתיקה ועד לפולקלור – מפחדיו הקמאיים של האדם ועד לדת הממוסדת, מהתורה שקבעה "מכשפה, לא תחייה", והמלך שאול ש"הסיר האבות ואת הידענים מהארץ" (בסופו של דבר נאלץ להסתייע בשירותיה של בעלת אוב), מאירופה ועד לשוק המכשפות (mercado de las brujas) בעיר לה-פאס בבוליביה. הספרות מלאה בתיאורים לגבי המכשפות. באחד הספרים מהמאה ה-19 (ארדיה-גוספל המכשפות / צ'רלס גודפרי לילנד) יש רשימה של מה שמכשפות יודעות לעשות:
"לברך או לקלל חברים ואויבים – לעשות טוב או רע
לשוחח עם רוחות
למצוא אוצרות חבויים בהריסות מבנים עתיקים
להשביע את רוחות הכוהנים שמתו והשאירו אחריהם אוצרות
להבין את קול הרוח
להפוך מים ליין
לקרוא בקלפים
להבין את סודות כף היד
לרפא מחלות."
ובעצם אם יודעים את כל זה, אפשר להיות הארי פוטר, אבל הוא כבר שייך למחלקת הקוסמים השרמנטים ולא למכשפות עם הגיבנת.
כתבות נוספות
יעדים לטיול עם מכשפות לפי סדר הופעתם בכתבה (
הולנד – מוזיאון משקל המכשפות (Heksenwaag)
מוזיאון בו רק צריך להישקל ולקבל תעודת אישור שאינך מכשפה עם חותמת מוסמכת. הגימיק הנחמד במוזיאון הקטן הוא משקל גדול, עליו היו שוקלים בעבר את החשודות בכשפים. אם האישה הייתה קלה מ-45 קילו סימן שהיא מכשפה. אומרים שהסיבה למשקל זה, שחשבו שמעל משקל כזה אישה לא יכולה לעוף על מטאטא. השיטה ההולנדית לשקילתן של מכשפות נחשבה מתקדמת, כי ברוב המקרים היו ה"מומחים" מעריכים את משקלה של אישה על פי מראית העין. אחת הפשלות הגדולות בנושא זה, הייתה כאשר מלך אנגליה העריך את משקלה של חשודה בכשני קילוגרם, משקל שאפילו עוף בתנור גדול ממנו, אולם דבר לא שינה את החלטתו.
המוזיאון נמצא בעיירה אודווטר ( Oudewater, כתובת: Leeuweringerstraat 2), בקרבת העיר הגדולה אוטרכט (Utrecht ).
עוד בעיירה: בנוסף לבית השקילה, יש גם בית שקילה לחבלים שיוצרו במקום. כמו כן, מעל בית העירייה יש קן בו מקנן בחדשי הקיץ זוג חסידות מזה 400 שנה בדיור קבע מוגן. הן וצאצאיהן, חוזרים לכאן מדי שנה – אותה המשפחה. מהעיירה אפשר לצאת למסלולי טיול אופניים וגם לשיט תעלות. במרחק קצר נמצאת העיירה חאודה (של הגבינות), העיר אוטרכט ויער הואה פלואה.
חדר שקילת המכשפות במוזיאון בעיירה אודווטר (צילום: CC Alan Grinberg)
מכשפות והמטאטאים שלהן בעיירה אודווטר, ניתן לקבל אישור שאינכם מכשפה (צילום: כרמית וייס)
התמונות מתוך כתבה על שייט תעלות בהולנד
גרמניה – חור המכשפה ביער השחור (Hexenlochmühle)
ביקור בחור של מכשפה, שאין בו חור ואין בו מכשפה, אלא טחנת מים, סיפור אגדה ומסלול הליכה יפה ביער השחור. משמעות השם הקסן-לוך-מול (Hexenlochmühle) הוא "הטחנה של חור המכשפה" (לוך היא מילה ידועה גם בשפתנו העממית ל"חור נידח"). זוהי טחנת מים עם שם המסגיר את דמיונם של המקומיים, שנבנתה ב-1825 ומאז נמצאת בבעלות אותה משפחה. הביקור בה אינו מיוחד והמסעדה לתיירים לא טובה במיוחד, אבל הדרך, אוי הדרך יפהפייה (הנהג שיסתכל על הכביש בבקשה).
בסביבה הקרובה: כביש 500 של שוורצוולאד, העיר Furtwangen ובה מוזיאון שעוני הקוקיה Deutsches Uhrenmuseum, וכן מפלי טרייברג, אגם טיטזה ושאר אתרי מרכז ודרום היער השחור.
בתי מלון ביער השחור
אוסטריה – הר המכשפות בהוכסול (Hexenwasser Hochsöll)
אל דאגה, מכשפות לא מתגוררות כיום במקום, אבל אפשר לבלות בבריכת המים בה רקחו קסמים. מסלול הקסנווסר (Hexenwasser ) הנמצא בפסגת הוכסול (Hochsöll ) שבטירול האוסטרי, בגובה 1,150 מטר, מאפשר עצירה ב- 30 נקודות עניין לאורך מסלול של 450 מטר. נושא המכשפות הוא גימיק נחמד (באתר מפוזרים מטאטאים גדולים, שאפשר להצטלם עליהם, וחנות המזכרות נראית כמו קלחת גדולה של רקיחת כשפים...). האגדה מספרת כי היה-היה פעם הר, שנחשב כ"ארץ המכשפות". הנשים שגרו בו היו ידועות ביכולות שלהן לעשות קסמים וכשפים וכולם, אבל באמת כולם, פחדו מהן.
אחרי שעולים להר ברכבל מהעיירה סול ( Söll) יש מספר אפשרויות למסלולי הליכה, כאשר חלק ניכר מהמסלולים הם מסלולי "רגליים יחפות", כלומר הולכים ללא נעליים – אותן משאירים בכניסה במתקן רשת עם תאים (ללא נעילה או לוקרים). המסלול מאפשר מגע של כפות הרגליים עם מרקמי קרקע שונים, אבנים, חצץ, דשא, חול והרבה מים. תענוג צרוף לילדים ולילדים ברוחם... המסלול פתוח מאמצע מאי עד אמצע אוקטובר, בכפוף למזג האוויר.
צפו בדקה מהקסם של מסלול הקסנווסר, הרבה מים ורגליים יחפות
אוסטריה – מסלול המכשפות של ברומברג (Bromberger Hexenweg)
אחד המסלולים היותר "קשים" של תרבות הרדיפה של המכשפות, אם כי המסלול עצמו הוא מסלול טבע אוסטרי יפה בפני עצמו. המסלול מתחיל בהרי ברומין, ויורד 3 קילומטר לאורך נהר Schlattenbach . המסלול קל יחסית ונוח. נתיב המכשפות עוצב מחדש ב-1999, כפרויקט פיתוח הכפרים העתיקים, והנושא המרכזי שלו סובב סביב מכשפות, עם התמקדות במכשפה אפרה שיק Afra Schickh וגורלה במאה ה-17.
באמצעות 7 פסקאות כתובות לאורך הדרך, תמונות נלוות, שהאחרונה בהן דנה בגורלה העצוב של מי שהואשמה כאן בכישוף והוצאה להורג. היא הגיעה אל העיירה ברומברג (Bromberg ) יחד עם מספר רוכבים ועגלונים ממריה-זל בתחילת המאה ה-17. היא נישאה פעמיים והביאה תשעה לעולם לילדים, מתוכם נפטרו חמישה. הם גרו בבקתה קטנה לגדות הנהר, למרגלות הר ברומין. לא ידוע על מיקומו המדויק של הבית בעיירה. אפרה הפכה להיות רוקחת מפורסמת ומבוקשת בכל האזור. בזכות הידע הנרחב שלה בצמחי מרפא ותכשירים רפואיים היא הפכה לחשודה בעיסוק בכישוף ובניאוף עם השטן. באותה העת, די היה בחשד בעיסוק בכישוף ומגיה שחורה לבדו על מנת להביא מישהי למשפט. לא הייתה כל סנגוריה או עדים להגנתה, רק האשמותיהם של הרודפים. אפרה נעצרה באוגוסט 1671, לאחר שמישהו האשים אותה בפולחן השטן. נטען שהיא עפה באוויר וגרמה לחלבן של הפרות להחמיץ. אחרים האשימו אותה במזג האוויר העגמומי שפקד באופן לא צפוי את האזור באמצע שנות ה-60 . היא נדרשה להודות בדברים שלא היו ולא נבראו. ב- 11 בספטמבר 1671 בוצע גזר הדין הראוי למכשפות- העלאה על המוקד.
עברו 400 שנה והיא חוזרת לחיים בטקסטים הכתובים על השלטים לאורך נתיב המכשפות. העיירה ברומברג מנסה לקשור אליה את גורלה של אפרה וזכרה, גורל שאינו רק שלה, אלא של כמעט כל אישה ברחבי אירופה והעולם כולו שנרדפה והוצאה להורג שלא בצדק באותה עת חשוכה.
* שימו לב יש שתי עיירות בשם ברומברג באוסטריה. הכוונה לזו הנמצאת באוסטריה תחתית, מדרום לעי ר וינה.
בתי מלון באזור אוסטריה תחתית | כתבות על וינה ומזרח אוסטריה
קצת מהמראות לאורך מסלול המכשפות של ברומברג, ליד העיירה האוסטרית ברומברג
צרפת – מוזיאון המכשפות בלואר המזרחי (Musée de la Sorcellerie )
קצת יותר מוחשי הוא מוזיאון המכשפות ( Musée de la Sorcellerie) בצרפת. המוזיאון עוסק לא רק במסורת חיסול המכשפות, אלא בתולדות הכישוף מימי כוהני הדת הדרואידים והיוונים הקדומים. לא פלא שלמדיאה יש כאן מקום של כבוד. הוא סוקר את תולדות הכישוף מהתקופה הקדומה ועד ימי הביניים, את ציד המכשפות מאוחר יותר ועד המאה ה-19. במוזיאון יש גם מבוך נחמד של 1,200 מטר ובתוכו מוצבים דגמים של מכשפות. חדרי העבודה והכשפים מוחשיים למדי. לא צריך מטאטא כדי לעבור את המוזיאון לאורכו. זמן ביקור משוער כשעה ויש הסברים גם באנגלית.
בסביבה הקרובה נמצאת טירת שמבור. אם תיסעו מרחק קצר ממוזיאון המכשפות, תראו את העיר אורליאן (Orléans), העיר בה התפרסמה ז'אן ד'ארק – "מכשפה " מסוג אחר.
מוזיאון המכשפות בלואר, חדרי העבודה והכשפים מוחשיים למדי (צילום: Musée de la Sorcellerie)
צרפת – אורליאן וז'אן ד'ארק
ז'אן הייתה בת למשפחת איכרים פשוטה בעלת אמונה דתית חזקה. מאז ילדותה היא טענה ששמעה קולות שאמרו לה ללכת להציל את צרפת. באותה תקופה צרפת הייתה מחולקת בין האנגלים ובין צבא דוכסות בורגונדי. ב-1429 כאשר האנגלים צרו ממושכות (8 חודשים) על אורליאן (Orléans), ותושבי העיר כמעט גוועו ברעב, ז'אן ד'ארק (Jeanne d'Arc) שכנעה את שארל השביעי, מלך צרפת הלא רשמי באותה עת, לתת לה להוביל את המתקפה לשבירת המצור. היא הגיעה לאורליאן עם צבא צרפת ושחררה את העיר, דבר שגרם לאנגלים לסגת ולצבא הצרפתי לקבל עידוד ותעוזה.
סיפורה של ז'אן ד'ארק לא מסתיים כאן. אחרי הניצחון באורליאן, היא עברה עם צבאה לשחרור פריז, אבל שם הפסידה בקרב, נלקחה בשבי ונדונה למוות. ב-30 במאי 1431 היא סירבה לכפור באמונתה והועלתה על המוקד בעיר רואן. יש הטוענים כי האישה שהועלתה שם על המוקד לא הייתה ז'אן ד'ארק. יש הטוענים כי ליבה, שנזרק לנהר יחד עם גופתה, המשיך לפרפר אחרי מותה ואז הבינו האנגלים כי העלו באש קדושה ולא מכשפה. אבל כנראה שהכול סיפורי פולקלור. דמותה הפכה לסמל לאחדות ועצמאות צרפת וב-1920 הוכרזה רשמית על ידי הכנסייה הקתולית כ-"קדושה הלאומית" של צרפת כולה. פיסלה מוצב היום בכיכר Martroi , הכיכר הראשית של העיר אורליאן.
אתרים אחרים בעיר בעקבות חייה של " המכשפה" ז'אן ד'ארק:
ביתה של ז'אן ד'ארק (Maison de Jeanne d'Arc ) - בבניין עצמו התגוררה ז'אן ד'ארק, כאשר הייתה האורחת של הדוכס מאורליאן באפריל 1429. זה אינו המבנה המקורי שנשרף ב-1940 אלא שחזור מדויק שלו. המבנה נמצא ממש בכיכר. שתי קומות, מודלים מקרטון של הבית המקורי, חלקי שריון, פסלוני בובות של הלוחמים עימה על סוסיהם, תיאור של הגעתה לאורליאן, כמה ציורים, כמה אזכורים לגבורתה. זה הכול. בקתדרלת סנט קרואה (Cathédrale Sainte-Croix d'Orléans) מתארים הוויטראז'ים את מאבקה של ז'אן ד'ארק.
מימין: ז'אן-ד'ארק על המוקד. ציור של הרמן סטילקה המוצג במוזיאון ארמיטאז' בעיר סנט פטרסבורג
משמאל: אחד הוויטראז'ים ב קתדרלת סנט קרואה באורליאן המתארים את סיפורה של ז'אן ד'ארק (צילום: CC Patrick)
מה שמכשפות יודעות לעשות
מכשפות נמצאות בכל העולם – מהספרות העתיקה ועד לפולקלור – מפחדיו הקמאיים של האדם ועד לדת הממוסדת, מהתורה שקבעה "מכשפה, לא תחייה", והמלך שאול ש"הסיר האבות ואת הידענים מהארץ" (בסופו של דבר נאלץ להסתייע בשירותיה של בעלת אוב), מאירופה ועד לשוק המכשפות (mercado de las brujas) בעיר לה-פאס בבוליביה. הספרות מלאה בתיאורים לגבי המכשפות. באחד הספרים מהמאה ה-19 (ארדיה-גוספל המכשפות / צ'רלס גודפרי לילנד) יש רשימה של מה שמכשפות יודעות לעשות:
"לברך או לקלל חברים ואויבים – לעשות טוב או רע
לשוחח עם רוחות
למצוא אוצרות חבויים בהריסות מבנים עתיקים
להשביע את רוחות הכוהנים שמתו והשאירו אחריהם אוצרות
להבין את קול הרוח
להפוך מים ליין
לקרוא בקלפים
להבין את סודות כף היד
לרפא מחלות."
ובעצם אם יודעים את כל זה, אפשר להיות הארי פוטר, אבל הוא כבר שייך למחלקת הקוסמים השרמנטים ולא למכשפות עם הגיבנת.
כתבות נוספות
חדר שקילת המכשפות במוזיאון בעיירה אודווטר (צילום: CC Alan Grinberg)
מכשפות והמטאטאים שלהן בעיירה אודווטר, ניתן לקבל אישור שאינכם מכשפה (צילום: כרמית וייס)
התמונות מתוך כתבה על שייט תעלות בהולנד
בתי מלון ביער השחור
אוסטריה – הר המכשפות בהוכסול (Hexenwasser Hochsöll)
אל דאגה, מכשפות לא מתגוררות כיום במקום, אבל אפשר לבלות בבריכת המים בה רקחו קסמים. מסלול הקסנווסר (Hexenwasser ) הנמצא בפסגת הוכסול (Hochsöll ) שבטירול האוסטרי, בגובה 1,150 מטר, מאפשר עצירה ב- 30 נקודות עניין לאורך מסלול של 450 מטר. נושא המכשפות הוא גימיק נחמד (באתר מפוזרים מטאטאים גדולים, שאפשר להצטלם עליהם, וחנות המזכרות נראית כמו קלחת גדולה של רקיחת כשפים...). האגדה מספרת כי היה-היה פעם הר, שנחשב כ"ארץ המכשפות". הנשים שגרו בו היו ידועות ביכולות שלהן לעשות קסמים וכשפים וכולם, אבל באמת כולם, פחדו מהן.
אחרי שעולים להר ברכבל מהעיירה סול ( Söll) יש מספר אפשרויות למסלולי הליכה, כאשר חלק ניכר מהמסלולים הם מסלולי "רגליים יחפות", כלומר הולכים ללא נעליים – אותן משאירים בכניסה במתקן רשת עם תאים (ללא נעילה או לוקרים). המסלול מאפשר מגע של כפות הרגליים עם מרקמי קרקע שונים, אבנים, חצץ, דשא, חול והרבה מים. תענוג צרוף לילדים ולילדים ברוחם... המסלול פתוח מאמצע מאי עד אמצע אוקטובר, בכפוף למזג האוויר.
צפו בדקה מהקסם של מסלול הקסנווסר, הרבה מים ורגליים יחפות
אוסטריה – מסלול המכשפות של ברומברג (Bromberger Hexenweg)
אחד המסלולים היותר "קשים" של תרבות הרדיפה של המכשפות, אם כי המסלול עצמו הוא מסלול טבע אוסטרי יפה בפני עצמו. המסלול מתחיל בהרי ברומין, ויורד 3 קילומטר לאורך נהר Schlattenbach . המסלול קל יחסית ונוח. נתיב המכשפות עוצב מחדש ב-1999, כפרויקט פיתוח הכפרים העתיקים, והנושא המרכזי שלו סובב סביב מכשפות, עם התמקדות במכשפה אפרה שיק Afra Schickh וגורלה במאה ה-17.
באמצעות 7 פסקאות כתובות לאורך הדרך, תמונות נלוות, שהאחרונה בהן דנה בגורלה העצוב של מי שהואשמה כאן בכישוף והוצאה להורג. היא הגיעה אל העיירה ברומברג (Bromberg ) יחד עם מספר רוכבים ועגלונים ממריה-זל בתחילת המאה ה-17. היא נישאה פעמיים והביאה תשעה לעולם לילדים, מתוכם נפטרו חמישה. הם גרו בבקתה קטנה לגדות הנהר, למרגלות הר ברומין. לא ידוע על מיקומו המדויק של הבית בעיירה. אפרה הפכה להיות רוקחת מפורסמת ומבוקשת בכל האזור. בזכות הידע הנרחב שלה בצמחי מרפא ותכשירים רפואיים היא הפכה לחשודה בעיסוק בכישוף ובניאוף עם השטן. באותה העת, די היה בחשד בעיסוק בכישוף ומגיה שחורה לבדו על מנת להביא מישהי למשפט. לא הייתה כל סנגוריה או עדים להגנתה, רק האשמותיהם של הרודפים. אפרה נעצרה באוגוסט 1671, לאחר שמישהו האשים אותה בפולחן השטן. נטען שהיא עפה באוויר וגרמה לחלבן של הפרות להחמיץ. אחרים האשימו אותה במזג האוויר העגמומי שפקד באופן לא צפוי את האזור באמצע שנות ה-60 . היא נדרשה להודות בדברים שלא היו ולא נבראו. ב- 11 בספטמבר 1671 בוצע גזר הדין הראוי למכשפות- העלאה על המוקד.
עברו 400 שנה והיא חוזרת לחיים בטקסטים הכתובים על השלטים לאורך נתיב המכשפות. העיירה ברומברג מנסה לקשור אליה את גורלה של אפרה וזכרה, גורל שאינו רק שלה, אלא של כמעט כל אישה ברחבי אירופה והעולם כולו שנרדפה והוצאה להורג שלא בצדק באותה עת חשוכה.
* שימו לב יש שתי עיירות בשם ברומברג באוסטריה. הכוונה לזו הנמצאת באוסטריה תחתית, מדרום לעי ר וינה.
בתי מלון באזור אוסטריה תחתית | כתבות על וינה ומזרח אוסטריה
קצת מהמראות לאורך מסלול המכשפות של ברומברג, ליד העיירה האוסטרית ברומברג
צרפת – מוזיאון המכשפות בלואר המזרחי (Musée de la Sorcellerie )
קצת יותר מוחשי הוא מוזיאון המכשפות ( Musée de la Sorcellerie) בצרפת. המוזיאון עוסק לא רק במסורת חיסול המכשפות, אלא בתולדות הכישוף מימי כוהני הדת הדרואידים והיוונים הקדומים. לא פלא שלמדיאה יש כאן מקום של כבוד. הוא סוקר את תולדות הכישוף מהתקופה הקדומה ועד ימי הביניים, את ציד המכשפות מאוחר יותר ועד המאה ה-19. במוזיאון יש גם מבוך נחמד של 1,200 מטר ובתוכו מוצבים דגמים של מכשפות. חדרי העבודה והכשפים מוחשיים למדי. לא צריך מטאטא כדי לעבור את המוזיאון לאורכו. זמן ביקור משוער כשעה ויש הסברים גם באנגלית.
בסביבה הקרובה נמצאת טירת שמבור. אם תיסעו מרחק קצר ממוזיאון המכשפות, תראו את העיר אורליאן (Orléans), העיר בה התפרסמה ז'אן ד'ארק – "מכשפה " מסוג אחר.
מוזיאון המכשפות בלואר, חדרי העבודה והכשפים מוחשיים למדי (צילום: Musée de la Sorcellerie)
צרפת – אורליאן וז'אן ד'ארק
ז'אן הייתה בת למשפחת איכרים פשוטה בעלת אמונה דתית חזקה. מאז ילדותה היא טענה ששמעה קולות שאמרו לה ללכת להציל את צרפת. באותה תקופה צרפת הייתה מחולקת בין האנגלים ובין צבא דוכסות בורגונדי. ב-1429 כאשר האנגלים צרו ממושכות (8 חודשים) על אורליאן (Orléans), ותושבי העיר כמעט גוועו ברעב, ז'אן ד'ארק (Jeanne d'Arc) שכנעה את שארל השביעי, מלך צרפת הלא רשמי באותה עת, לתת לה להוביל את המתקפה לשבירת המצור. היא הגיעה לאורליאן עם צבא צרפת ושחררה את העיר, דבר שגרם לאנגלים לסגת ולצבא הצרפתי לקבל עידוד ותעוזה.
סיפורה של ז'אן ד'ארק לא מסתיים כאן. אחרי הניצחון באורליאן, היא עברה עם צבאה לשחרור פריז, אבל שם הפסידה בקרב, נלקחה בשבי ונדונה למוות. ב-30 במאי 1431 היא סירבה לכפור באמונתה והועלתה על המוקד בעיר רואן. יש הטוענים כי האישה שהועלתה שם על המוקד לא הייתה ז'אן ד'ארק. יש הטוענים כי ליבה, שנזרק לנהר יחד עם גופתה, המשיך לפרפר אחרי מותה ואז הבינו האנגלים כי העלו באש קדושה ולא מכשפה. אבל כנראה שהכול סיפורי פולקלור. דמותה הפכה לסמל לאחדות ועצמאות צרפת וב-1920 הוכרזה רשמית על ידי הכנסייה הקתולית כ-"קדושה הלאומית" של צרפת כולה. פיסלה מוצב היום בכיכר Martroi , הכיכר הראשית של העיר אורליאן.
אתרים אחרים בעיר בעקבות חייה של " המכשפה" ז'אן ד'ארק:
ביתה של ז'אן ד'ארק (Maison de Jeanne d'Arc ) - בבניין עצמו התגוררה ז'אן ד'ארק, כאשר הייתה האורחת של הדוכס מאורליאן באפריל 1429. זה אינו המבנה המקורי שנשרף ב-1940 אלא שחזור מדויק שלו. המבנה נמצא ממש בכיכר. שתי קומות, מודלים מקרטון של הבית המקורי, חלקי שריון, פסלוני בובות של הלוחמים עימה על סוסיהם, תיאור של הגעתה לאורליאן, כמה ציורים, כמה אזכורים לגבורתה. זה הכול. בקתדרלת סנט קרואה (Cathédrale Sainte-Croix d'Orléans) מתארים הוויטראז'ים את מאבקה של ז'אן ד'ארק.
מימין: ז'אן-ד'ארק על המוקד. ציור של הרמן סטילקה המוצג במוזיאון ארמיטאז' בעיר סנט פטרסבורג
משמאל: אחד הוויטראז'ים ב קתדרלת סנט קרואה באורליאן המתארים את סיפורה של ז'אן ד'ארק (צילום: CC Patrick)
מה שמכשפות יודעות לעשות
מכשפות נמצאות בכל העולם – מהספרות העתיקה ועד לפולקלור – מפחדיו הקמאיים של האדם ועד לדת הממוסדת, מהתורה שקבעה "מכשפה, לא תחייה", והמלך שאול ש"הסיר האבות ואת הידענים מהארץ" (בסופו של דבר נאלץ להסתייע בשירותיה של בעלת אוב), מאירופה ועד לשוק המכשפות (mercado de las brujas) בעיר לה-פאס בבוליביה. הספרות מלאה בתיאורים לגבי המכשפות. באחד הספרים מהמאה ה-19 (ארדיה-גוספל המכשפות / צ'רלס גודפרי לילנד) יש רשימה של מה שמכשפות יודעות לעשות:
"לברך או לקלל חברים ואויבים – לעשות טוב או רע
לשוחח עם רוחות
למצוא אוצרות חבויים בהריסות מבנים עתיקים
להשביע את רוחות הכוהנים שמתו והשאירו אחריהם אוצרות
להבין את קול הרוח
להפוך מים ליין
לקרוא בקלפים
להבין את סודות כף היד
לרפא מחלות."
ובעצם אם יודעים את כל זה, אפשר להיות הארי פוטר, אבל הוא כבר שייך למחלקת הקוסמים השרמנטים ולא למכשפות עם הגיבנת.
כתבות נוספות
בתי מלון באזור אוסטריה תחתית | כתבות על וינה ומזרח אוסטריה
קצת מהמראות לאורך מסלול המכשפות של ברומברג, ליד העיירה האוסטרית ברומברג
צרפת – מוזיאון המכשפות בלואר המזרחי (Musée de la Sorcellerie )
קצת יותר מוחשי הוא מוזיאון המכשפות ( Musée de la Sorcellerie) בצרפת. המוזיאון עוסק לא רק במסורת חיסול המכשפות, אלא בתולדות הכישוף מימי כוהני הדת הדרואידים והיוונים הקדומים. לא פלא שלמדיאה יש כאן מקום של כבוד. הוא סוקר את תולדות הכישוף מהתקופה הקדומה ועד ימי הביניים, את ציד המכשפות מאוחר יותר ועד המאה ה-19. במוזיאון יש גם מבוך נחמד של 1,200 מטר ובתוכו מוצבים דגמים של מכשפות. חדרי העבודה והכשפים מוחשיים למדי. לא צריך מטאטא כדי לעבור את המוזיאון לאורכו. זמן ביקור משוער כשעה ויש הסברים גם באנגלית.
בסביבה הקרובה נמצאת טירת שמבור. אם תיסעו מרחק קצר ממוזיאון המכשפות, תראו את העיר אורליאן (Orléans), העיר בה התפרסמה ז'אן ד'ארק – "מכשפה " מסוג אחר.
מוזיאון המכשפות בלואר, חדרי העבודה והכשפים מוחשיים למדי (צילום: Musée de la Sorcellerie)
צרפת – אורליאן וז'אן ד'ארק
ז'אן הייתה בת למשפחת איכרים פשוטה בעלת אמונה דתית חזקה. מאז ילדותה היא טענה ששמעה קולות שאמרו לה ללכת להציל את צרפת. באותה תקופה צרפת הייתה מחולקת בין האנגלים ובין צבא דוכסות בורגונדי. ב-1429 כאשר האנגלים צרו ממושכות (8 חודשים) על אורליאן (Orléans), ותושבי העיר כמעט גוועו ברעב, ז'אן ד'ארק (Jeanne d'Arc) שכנעה את שארל השביעי, מלך צרפת הלא רשמי באותה עת, לתת לה להוביל את המתקפה לשבירת המצור. היא הגיעה לאורליאן עם צבא צרפת ושחררה את העיר, דבר שגרם לאנגלים לסגת ולצבא הצרפתי לקבל עידוד ותעוזה.
סיפורה של ז'אן ד'ארק לא מסתיים כאן. אחרי הניצחון באורליאן, היא עברה עם צבאה לשחרור פריז, אבל שם הפסידה בקרב, נלקחה בשבי ונדונה למוות. ב-30 במאי 1431 היא סירבה לכפור באמונתה והועלתה על המוקד בעיר רואן. יש הטוענים כי האישה שהועלתה שם על המוקד לא הייתה ז'אן ד'ארק. יש הטוענים כי ליבה, שנזרק לנהר יחד עם גופתה, המשיך לפרפר אחרי מותה ואז הבינו האנגלים כי העלו באש קדושה ולא מכשפה. אבל כנראה שהכול סיפורי פולקלור. דמותה הפכה לסמל לאחדות ועצמאות צרפת וב-1920 הוכרזה רשמית על ידי הכנסייה הקתולית כ-"קדושה הלאומית" של צרפת כולה. פיסלה מוצב היום בכיכר Martroi , הכיכר הראשית של העיר אורליאן.
אתרים אחרים בעיר בעקבות חייה של " המכשפה" ז'אן ד'ארק:
ביתה של ז'אן ד'ארק (Maison de Jeanne d'Arc ) - בבניין עצמו התגוררה ז'אן ד'ארק, כאשר הייתה האורחת של הדוכס מאורליאן באפריל 1429. זה אינו המבנה המקורי שנשרף ב-1940 אלא שחזור מדויק שלו. המבנה נמצא ממש בכיכר. שתי קומות, מודלים מקרטון של הבית המקורי, חלקי שריון, פסלוני בובות של הלוחמים עימה על סוסיהם, תיאור של הגעתה לאורליאן, כמה ציורים, כמה אזכורים לגבורתה. זה הכול. בקתדרלת סנט קרואה (Cathédrale Sainte-Croix d'Orléans) מתארים הוויטראז'ים את מאבקה של ז'אן ד'ארק.
מימין: ז'אן-ד'ארק על המוקד. ציור של הרמן סטילקה המוצג במוזיאון ארמיטאז' בעיר סנט פטרסבורג
משמאל: אחד הוויטראז'ים ב קתדרלת סנט קרואה באורליאן המתארים את סיפורה של ז'אן ד'ארק (צילום: CC Patrick)
מה שמכשפות יודעות לעשות
מכשפות נמצאות בכל העולם – מהספרות העתיקה ועד לפולקלור – מפחדיו הקמאיים של האדם ועד לדת הממוסדת, מהתורה שקבעה "מכשפה, לא תחייה", והמלך שאול ש"הסיר האבות ואת הידענים מהארץ" (בסופו של דבר נאלץ להסתייע בשירותיה של בעלת אוב), מאירופה ועד לשוק המכשפות (mercado de las brujas) בעיר לה-פאס בבוליביה. הספרות מלאה בתיאורים לגבי המכשפות. באחד הספרים מהמאה ה-19 (ארדיה-גוספל המכשפות / צ'רלס גודפרי לילנד) יש רשימה של מה שמכשפות יודעות לעשות:
"לברך או לקלל חברים ואויבים – לעשות טוב או רע
לשוחח עם רוחות
למצוא אוצרות חבויים בהריסות מבנים עתיקים
להשביע את רוחות הכוהנים שמתו והשאירו אחריהם אוצרות
להבין את קול הרוח
להפוך מים ליין
לקרוא בקלפים
להבין את סודות כף היד
לרפא מחלות."
ובעצם אם יודעים את כל זה, אפשר להיות הארי פוטר, אבל הוא כבר שייך למחלקת הקוסמים השרמנטים ולא למכשפות עם הגיבנת.
כתבות נוספות
מוזיאון המכשפות בלואר,
מימין: ז'אן-ד'ארק על המוקד. ציור של הרמן סטילקה המוצג במוזיאון ארמיטאז' בעיר סנט פטרסבורג
משמאל: אחד הו