פסטיבל הבירה במינכן – לזכור ולשכוח
מאת: יונית אבני


עבור תיירים רבים, בירה ומינכן צועדות יחדיו. לעיתים אנו שוכחים שבמרתפי הבירה של מינכן, לפני פחות ממאה שנה, נרקמו מזימות אחרות. פסטיבל הבירה במינכן – אוקטוברפסט, המתקיים כל שנה בסוף ספטמבר ותחילת אוקטובר, הוא אבן שואבת לתיירים רבים, ובהם גם לא מעט ישראלים. כנראה שהבירה עוזרת לשכוח.


באתרים רבים במינכן שזורה הבירה יחד עם ההיסטוריה האפלה של אדולף היטלר והמפלגה הנאצית. בכתבה זו ננסה להתחקות אחר ההיסטוריה שרבים במינכן היו רוצים לשכוח.
 
1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

יש ששותים כדי לשמוח ויש ששותים כדי לשכוח (צילום: Brett Sayles)
לאוקטוברפסט מגיעים מעל 6 מיליון מבקרים מדי שנה (צילום: Manuel Joseph)
בתוך אחד האוהלים בפסטיבל הבירה הענק (צילום: Ablestock.com)
חביות בירה בדרכן לפסל בוואריה (צילום: aprott)
אוקטוברפסט הוא חגיגה בווארית. הדגל מונף בסמוך לבית העירייה (צילום: querbeet)
התקרה המרשימה בבית הבירה המפורסם במינכן - הופברויהאוס (צילום: Anthony G. Reyes)
תהלוכת אוקטוברפסט עוברת בכיכר אודיאון. בעבר צעדו כאן היטלר ונאמניו (צילום: Antoon Kuper)
היכל הפלדמרשלים בכיכר אודיאון (צילום: FooTToo)
מוקד פסטיבל אוקטוברפסט (A),  תחנת הרכבת המרכזית (B), בית הבירה הופברויהאוס (C), מרתף הבירה בירגרבראוקלר (D) 
מלון מטרופול ליד תחנת הרכבת ומתחם אוקטוברפסט  |  מלון פלאצל סופריור ליד מבשלת הבירה הופברויהאוס
להגדלת המפה לחצו בפינה העליונה


בלטיות



אוקטוברפסט – לשתות ולשכוח, לשתות ולשמוח

ב-12 באוקטובר 1810 התחתן יורש העצר הבווארי, לימים המלך לודוויג הראשון, עם הנסיכה תרזה פון הילדבורגהאוזן. אחד הסייסים הציע לחגוג את האירוע במרוץ סוסים ושתיית בירה. מרוץ סוסים אכן התקיים והוא הסתיים ב"שדות תרזה" (Theresienwiese) שבמרכז מינכן, שנקראו על שם הנסיכה. הקהל התלהב מהמרוץ ולא פחות מכך מהבירה... והוחלט על מסורת קבועה של פסטיבל באוקטובר – אוקטוברפסט (Oktoberfest), באותו מקום בדיוק. לאחר מספר שנים החליטה מועצת העיר להאריך את הפסטיבל ולפתוח אותו כבר בספטמבר, וכיום הוא מתקיים במשך 16 ימים, המסתיימים בסוף השבוע הראשון של אוקטובר.
 
תרזה פון הילדבורגהאוזן, מינכן  יורש העצר הבווארי לודוויג, גרמניה
תרזה פון הילדבורגהאוזן ויורש העצר הבווארי לודוויג
 

פסטיבל הבירה במינכן  אוקטוברפסט  סובב כולו סביב הבירה המקומית. עלבון מוחלט הוא לבקש בירה אחרת, פרט לבירה הבווארית, המוגשת בספלי ענק (Mas). חלק מהבירות מיוצרות במיוחד לאירוע הענק. מכיוון שאי אפשר רק לשתות, מוגש גם אוכל אופייני למטבח הבווארי: כרוב אדום (Rotkraut), נקניקיות לבנות (Weisswurst), או סתם נקניקיות בוואריות (Würstl), כופתאות לחם (Knödeln), שפצלה (Spätzle) עשויים גבינה, כעכים (Pretzel) ועוד.
 
בשנת 1933, לאחר כמה שנים בהן לא התקיים פסטיבל הבירה (מלחמת העולם הראשונה) או התקיים במתכונת מצומצמת מאוד (המשבר הכלכלי), הונף בפסטיבל הדגל הנאצי במקום הדגל הבווארי. בשנות מלחמת העולם השנייה הפסטיבל לא התקיים, ובמהלך כמה שנים לאחריה הוא נחוג במתכונת מאוד מצומצמת ולא לאומית. כיום מבקרים בפסטיבל אוקטוברפסט מעל 6 מיליון חוגגים מדי שנה. כמות אדירה של אנשים וקצף של בירה.
 
פסטיבל הבירה במינכן
פסטיבל הבירה במינכן
פסטיבל הבירה במינכן, שבעה מיליון חוגגים מדי שנה (צילומים: CC Jürgen, FooTToo)


היכן מומלץ ללון במינכן

בבואכם לבחור מלון במינכן, מומלץ להזמין מלון בקרבת תחנת הרכבת המרכזית או בקרבת הכיכר המרכזית (מארינפלאץ), בה יש תחנה של הרכבת התחתית והעילית, עמן ניתן להגיע לכל מקום בעיר ואל שדה התעופה של מינכן. אם מטרתכם היא פסטיבל הבירה אוקטוברפסט, תוכלו לחפש בתי מלון בקרבת מתחם אוקטוברפסט, אך אלו עשויים להיות יקרים וגם כל מלון אחר שנגיש לתחבורה ציבורית יהיה טוב.

המלצה על מלון בקרבת מתחם אוקטוברפסט

מלון מטרופול (Hotel Metropol by Maier Privathotels) הוא מלון 3 כוכבים, הממוקם בסמוך לתחנת הרכבת המרכזית של מינכן, במרחק 15 דקות הליכה מהכיכר המרכזית (מריאנפלאץ) ו-15 דקות הליכה ממתחם פסטיבל הבירה אוקטוברפסט. כל חדרי המלון מחוממים ומוזגים, וכוללים גם שולחן ופינת ישיבה, והוא מציע מזנון ארוחת בוקר עשיר. למגיעים עם רכב יש חניה פרטית. החדרים מרווחים ומעוצבים באווירה חמה וביתית, עם פינת קפה, והצוות ידידותי ושירותי.

מלון מומלץ במינכן, ליד תחנת הרכבת
מלון מטרופול, ליד תחנת הרכבת המרכזית של מינכן ובמרחק הליכה ממרכז העיר


בית בירה עם חור שחור...

גם אם מגיעים שלא בתקופת פסטיבל אוקטוברפסט, אי אפשר שלא לבקר באחד מבתי הבירה של מינכן. המרכזי והוותיק מכולם הוא בית הבירה הוֹפְבּרוֹיהַאוּס (Hofbräuhaus) השוכן ברחוב Platzl מספר 9. 10,000 ליטר בירה נמזגים כאן מדי יום! בקיץ פתוח גן הבירה ובאולם המרכזי הענק יושבים כאלף שותים לצד שולחנות אין סופיים. סמלים ודגלים בוואריים לאורך הקירות, מלצריות בבגדים בוואריים טיפוסיים, ומוזיקה מקומית.
 
אך לבית הבירה חור עצום ושחור בהיסטוריה שלו. המקום נוסד ב- 1589 בתור המבשלה המלכותית של המלך וילהלם החמישי. כאשר הוחלט להקים במקום פונדק של ממש (1830), השתתף בטקס המלך לודוויג הראשון. במהלך השנים שלאחר מכן הורחב המקום כמה וכמה פעמים, וב- 1898 הוא קיבל את החזית הנוכחית בסגנון ניאו-קלאסי.
 
באתר הבית של בית הבירה אפשר לקרוא על ההיסטוריה וההישגים של המקום עד שנת 1908, אך יש חור ממשי של מידע עד שנת 1935. יש לכך סיבה. כאן נשא אדולף היטלר את נאומו הראשון, בפברואר 1920, בו הוא הציג את מצע המפלגה הנאצית. הנאום התקבל בתשואות הקהל, יתכן בשל תכניו ויתכן גם בשל העובדה שרבים מהנוכחים כבר היו שתויים למדי. כאן גם הפך היטלר לראש המפלגה הנאצית והוא נאם במקום עוד עשרות פעמים. בשנים 1933-1941, בכל 24 בפברואר, היה היטלר מגיע לכינוס בבית הבירה, לציון ייסוד המפלגה הנאצית.
 
בית הבירה הופברויהאוס, מינכן  בית הבירה הופברויהאוס, מינכן
בית הבירה הופברויהאוס כיום, כאן הציג היטלר את מצע המפלגה הנאצית (צילום: יונית אבני)


המלצה על מלון ליד מבשלת הבירה הופברויהאוס 

מלון פלאצל סופריור (Platzl Hotel Superior) ממוקם ליד מבשלת הבירה הופברויהאוס, בקרבת שוק המזון המקורה (Viktualienmarkt), הכיכר המרכזית, המדרחוב ועוד. למרות מיקומו המרכזי, חדריו אטומים לרעש ומאפשרים שקט מוחלט. הסוויטות והחדרים ממוזגים, עם שולחן ופינת ישיבה (בהתאם לגודל החדר), ויש בו ספא, מסעדה ופאב. יחס הצוות אדיב ושירותי ופקידי הקבלה שמחים לסייע בכל עצה.
 
מלון במרכז מינכן ליד הכיכר המרכזית
מלון פלאצל סופריור ליד מבשלת הבירה הופברויהאוס – גם מרכזי וגם שקט מאוד


הפוטש במרתף הבירה

מרתף בירה ידוע יותר הוא זה המוכר בשל ניסיון ההשתלטות של הנאצים על גרמניה, הידוע בשם "הפוטש במרתף הבירה". מרתף הבירה בירגרבראוקלר (Bürgerbräukeller), ששכן ברחוב רוזנהיימר (Rosenheimerstrasse), היה מרתף הבירה הגדול ביותר במינכן באותה עת. הוא שכן בשולי מרכז העיר (כיום בסמוך למלון הילטון מינכן), אך כיום אין לו שריד וזכר.
 
ב- 8 נובמבר 1923 נכנס היטלר, אז עדיין מנהיג פלג קיצוני קטן בבוואריה, בראש פלוגת הסער אֶס-אַה (SA), אל מרתף הבירה בירגרבראוקלר, בו ישבו כמה מראשי המנהיגים של בוואריה. הוא איים בנשק ותבע בדלנות של מדינת בוואריה מהממשל הגרמני המרכזי. הוא איים על הנוכחים באולם שיהרוג כל מי שינסה להימלט, והודיע כי הממשלה הגרמנית הודחה. אלו היו שקרים והמנהיגים הבוווארים הסכימו, לפחות למראית עין, ובלבד שיאפשרו להם לעזוב את בית הבירה.
 
כינוס חברי המפלגה הנאצית במרתף הבירה בירגרבראוקלר
כינוס חברי המפלגה הנאצית במרתף הבירה בירגרבראוקלר, שנת 1923

מלון הילטון מינכן, ליד תחנת הרכבת 
מלון הילטון מינכן, ליד תחנת הרכבת
מלון הילטון מינכן
 – מלון 4 כוכבים במקום בו שכן בעבר מרתף הבירה בירגרבראוקל
 

מקדונלד'ס עם בירה ונאום של היטלר

למחרת היום, ב-9 לנובמבר 1923, צעדו היטלר ושלושת אלפים מנאמניו אל מרכז העיר מינכן, בהשראת מוסוליני ומצעד הפשיסטים לרומא, שנה קודם לכן. מטרתם הייתה משרד המלחמה הגרמני, מתוך כוונה להשתלט על מוקד הכוח השלטוני. הם חצו את נהר איזר (Isar) על גשר לודוויג (Ludwigsbrucke), המשיכו לכיוון שער איזר (Isartor), אחד מארבעת שערי העיר העתיקה, והתקדמו לכיוון כיכר אודיאון (Odeonsplatz).
 
כיכר אודיאון, מינכן
כיכר אודיאון. פעם צעדו כאן היטלר ונאמניו, היום עוברות פה תהלוכות אוקטוברפסט (צילום: CC Antoon Kuper)

אתרים במסלול הצעדה של היטלר ואנשיו: 
גשר לודוויג (A), שער איזר (B), רחוב טל (C), ארמון רזידנץ (D) וכיכר אודיאון (E)
 

ברחוב טל (Tal), מעט אחרי שער איזר, מספר אתרים שהיוו ציון דרך בהיסטוריה של היטלר, המפלגה הנאצית והאס-אס:
¡   מרתף בניין מספר 41, בו שוכן כיום מלון Torbräu, היה המקום בו נוסד האס אס.
¡  בבניין מספר 38, במקום בו ניצבת כיום חנות, החליט היטלר בשנת 1919 להתמודד לראשונה על ראשות מפלגת הפועלים הגרמנית הלאומית-סוציאליסטית (המפלגה הנאצית). בהמשך שימש הבניין את משרדי המפלגה הנאצית, וב- 1935 הוקם כאן מוזיאון קטן לתולדות המפלגה. כל זה התפוגג עם תום המלחמה וכיום יש במקום חנות.
¡  בבניין מספר 6, במקום בו ניצב כיום סניף מקדונלד'ס, שכן בשנות העשרים בית הבירה Hogerbräu, בו נשא היטלר את נאומיו המוקדמים בשנים 1920-1921. המקום נהרס לחלוטין במלחמת העולם השנייה ובבניין החדש שמרו על החזית הישנה ששוחזרה, אבל אין כל אזכור לבית הבירה ששימש מקום התכנסות לנאצים בראשית דרכם.
 
ציוני דרך בהיסטוריה של היטלר ברחוב טל  ציוני דרך בהיסטוריה של היטלר ברחוב טל
ציוני דרך בהיסטוריה של היטלר ברחוב טל: החנות בבניין 38 ומסעדת מקדונלד'ס בבניין 6 (צילום: יונית אבני)
 

שליטי בוואריה וגנרלים גרמנים

היטלר ואנשיו המשיכו במצעד לאורך רחוב רזידנץ (Residenzstraße) וחלפו בסמוך לארמון רזידנץ (Münchner Residenz). מומלץ לבקר בארמון ולהתרשם מהריהוט וחפצי האומנות, ובראשם מערכת כלי אוכל מזהב שניתנה כמתנה מנפוליאון בונפרטה. הארמון, שנבנה במאה ה-14, שימש כבית המגורים של שליטי בוואריה עד שנת 1918.
 
בניגוד בוטה לפאר של העולם הישן, אותו מייצג ארמון המלוכה, ממש בקצה מתחם הארמון נמצאת כיכר אודיאון (Odeonsplatz). בקצה הדרומי של כיכר אודיאון ניצבת אכסדרת פלדהרנהאלה (Feldherrnhalle), שפירושו: "היכל הפלדמרשלים". האכסדרה הענקית (לוג'יה) הוקמה בהוראת לודוויג הראשון מלך בוואריה, להנצחת גבורתו של צבא בוואריה, ובנייתה הסתיימה בשנת 1844. בתוך המבנה הענק, שגובהו 20 מטר והוא מעוטר בקשתות ופסלי אריות, ניצבים פסלי גנרלים גרמנים.
 
אכסדרת פלדהרנהאלה, מינכן
אכסדרת פלדהרנהאלה בקצה כיכר אודיאון (צילום: anshar73)




כיכר אודיאון ומאסרו של היטלר

בכיכר אודיאון התעמתו אנשי המשמר הבווארי (המשטרה המקומית) עם כוחותיו של היטלר שצעדו לעבר בנייני הממשל. בקרב היריות נהרגו 16 מאנשיו של היטלר וארבעה שוטרים. היטלר עצמו נמלט, אך לאחר ימים ספורים נתפס, נשפט ונכלא לחמש שנים. הוא שוחרר לאחר תשעה חודשים, במהלכם כתב את מיין קמפף (Mein Kampf), בו פירט את משנתו הפוליטית הגזענית. בפתיח לספר כתב היטלר הקדשה ל- 16 הרוגי התקרית בכיכר אודיאון.
 
עם עלייתו של היטלר לשלטון ב- 1933 שונה שמה של כיכר אודיאון ל"כיכר המרטירים" (מרטיר הוא קדוש שהוצא להורג). תפיסת עולמו ערבבה מונחים נוצרים קתולים עם לאומנות בדלנית גרמנית קיצונית. על קיר פלדהרנאלה הוקמה אנדרטה לזכר החללים הנאצים, וכל גרמני שעבר במקום היה צריך להביע כבוד בהצדעת מועל יד נאצית. איש לא העז שלא לעשות זאת, שכן חיילי משמר הכבוד היו מגיבים מייד. עם תום מלחמת העולם השנייה האנדרטה נהרסה על ידי בנות הברית. כיום יש במקום לוחית ברונזה הנושאת את שמם של ארבעת השוטרים שהגנו על עצמאות בוואריה מניסיון הפוטש הנאצי.
 
בבית הקפה Café Heck, הניצב עד היום לצדי כיכר אודיאון וצופה אל הגנים האנגליים (Englischer Garten), היה היטלר יושב ומתכנן את פעולותיו הבאות.
   

הכיכר המרכזית וליל הבדולח

לא רחוק (כ- 700 מטר) מכיכר אודיאון נמצאת הכיכר המרכזית של מינכן – כיכר מארינפלאץ (Marienplatz), בה שוכן בית העירייה הישן (Altes Rathaus). המבנה המקורי הוקם ב- 1310, אולם בשנת 1464 הוא נפגע ממכת ברק ונשרף. בית העירייה שנבנה במקומו נפגע קשות ונהרס מהפצצות במלחמת העולם השנייה. המבנה הניצב במקום כיום הוא הגלגול השלישי של בית העירייה הישן. המגדל שלו היה חלק מביצורי העיר, והוא החלק העתיק היחיד שנותר. היכן שהיה פעם אולם הטקסים שוכן כיום מוזיאון צעצועים חביב. כאן עמד שר התעמולה הנאצי יוזף גבלס ונאם את הנאום שהוביל לאירועי ליל הבדולח, פוגרום ביהודים שבוצע ברחבי הרייך השלישי, בלילה שבין התשעה לעשרה בנובמבר 1938.
 
בית העירייה החדש (Neues Rathaus), הניצב גם הוא בכיכר מארינפלאץ, שלמרות שמו המטעה אינו חדש כלל, הוא אחד המבנים היחידים בעיר שנותרו שלמים אחרי מלחמת העולם השנייה. הוא נבנה בסוף המאה ה- 19 בסגנון נאו-גותי. בחזיתו גרגווילים גרוטסקיים ועל הצריח מוצב פסל דרקון. בשעות קבועות מצלצלים הפעמונים במגדל השעון ומצעד הדמויות המרקדות מושך אליו המוני תיירים.
 
לצד הכיכר, ברחוב  Petersplatz 8, היכן שניצבת כיום פיצריית Berni’s Nudelbrett, שכן פעם בית הקפה Haus Neumayr. כאן היה היטלר סועד לפני שהפך למנהיג, ובשנים 1922-1923 גם נשא נאומים במקום.
בתי מלון בקרבת כיכר מארינפלאץ
 
בית העירייה החדש, מינכן
בית העירייה החדש וכיכר מארינפלאץ (צילום: RudyBalasko)
 

מינכן שוכחת?

היטלר וחברי המפלגה הנאצית בילו בהרבה בתי קפה, מסעדות, בארים וגני בירה במינכן. בכל גינה, אולם או מרפסת היה כינוס או נאום כזה או אחר. בבתים רבים בעיר התגורר היטלר בתקופות שונות של חייו, ואם לא הוא, אז בכירי המפלגה, מפקדי האס-אס, נשים שהיה לו קשר עמן והסובבים אותו.
 
במינכן בפרט ובבוואריה בכלל, בולט הפער בין ההיסטוריה של אותן שנים ומחיקתן מההוויה. יש לכך הרבה הנמקות, החל מהכיבוש של אחרי המלחמה, חוסר רצון להשאיר שריד להיטלר, חוסר רצון לתת לנאו-נאצים אתרי נוסטלגיה ועוד, אבל הפער מול ערים אחרות בגרמניה בולט.
 
אולי בגלל העבר הנאצי של העיר, מינכן מחקה את הזיכרון לתקופה שהיא אינה רוצה לזכור. בעוד ברלין, נירנברג וערים נוספות בגרמניה מנציחות ומשמרות את הזיכרון – מינכן מחקה כמיטב יכולתה את התקופה הנאצית בתולדותיה, לטוב ולרע.
 


יונית אבני אודות הכותבת
יונית אבני, תופרת טיולים - ייעוץ והתאמת מסלולי טיול מותאמים ללקוח באירופה. שירות וליווי אישי בהכנת מסלול הטיול, למשפחות, זוגות ויחידים, מותאם לתקציב, יכולות והעדפות אישיות. באתר הבית של יונית מידע רב על יעדים בהם טיילה, וצרורות של טיפים להתייעלות בטיולים. דוא"ל yonit@yonitour.co.il

יונית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר