ספארי רב דורי באפריקה

ספארי רב דורי באפריקה – "דבק" משפחתי
מאת: רונית הרשקוביץ


עוד לפני שהזמנתם את ההורים, האחים והסבים, טיול הספארי הוא חוויה עוצמתית המספקת הצצה אל עולם הטבע כפי שהוא, ללא פילטרים ומסיכות. היציאה אל הספארי במסגרת משפחתית מורחבת, מעצימה את החוויה, ומאפשרת לנו להסתכל אחד על השני ועל עצמנו.


ההתקדמות הטכנולוגית המהירה נוגעת בכל דור. ילדים קטנים מחליקים את האצבע במיומנות וצופים במסך הקטן. סבים וסבתות מתקשרים עם הנכדים והנינים ברחבי הגלובוס ונשארים בעניינים. אבל הקשר האמיתי נותר בלתי אמצעי, כזה שצריך להשקיע בו זמן ומחשבה כדי שיהיה חזק ומספק. בכתבה אספר על טיול ספארי למשפחות – חוויה מגבשת חוצת גילאים, שהאיכויות שלה מביאות לחיזוק הקשר המשפחתי בין הדורות. 
 
1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

ספארי משפחתי באפריקה – מתאים לכולם (צילום: סיון אסקיו)
כך זה נראה מבפנים (צילום: זיו קורן)
חברים חדשים באמצע הדרך (צילום: ורד רז)
טבע מקרוב – חוויה עוצמתית ומגבשת (צילום: זיו קורן)
מי אמר "קפה" ולא קיבל...? (צילום: אדי גרלד)
הפלגה מקסימה – ספארי על המים (צילום: זיו קורן)
בסוף הטיול – אתגר: לקחת את הילדים המקוריים הביתה... (צילום: ורד רז)
"מה האריה הזה עושה לנו על הג'יפ?" (צילום: ליאור מורז)


 ברירת מחדל




 

להרים את העיניים מהמסך ולהיכנס לעולם האמיתי

הסמארטפון כבר מזמן הפך לחלק מהגוף שלנו, אולי זה רק עניין של זמן עד שנהפוך ל"קיבורגים" (אורגניזמים המכילים רכיבים מלאכותיים – אלקטרוניים, מכאניים או רובוטיים). גם אני לא חפה מהתמכרות דיגיטלית, אבל יש בי גם געגוע ל"פעם".

אני מוצאת את השלווה במסעות הספארי באפריקה. בחלק משמורות הטבע אין קליטה סלולארית, ובעל כורחנו אנחנו עוברים שם גמילה דיגיטלית משחררת. כבר ביום הראשון למסע לומדים שאין טעם לנעוץ עיניים במסכים, כשיש מולן כל כך הרבה טבע וחיים 
 "לייב". בערב, עם ההגעה ללודג' או למחנה האוהלים, פתאום מופיעה ההתראה שיש חיבור זמין לרשת ה- Wi-Fi. אני מסתכלת סביבי, על המשפחות היושבות לארוחת הערב. חלק מהמטיילים מנצלים את החיבור בשביל לשתף את החברים שנותרו בבית, אבל רובם משאירים את הניידים בצד ושמחים להסתכל בעיניים ולשוחח זה עם זה.
 
ספארי משפחתי באפריקה
כשמרימים את הראש מהמסך, אפשר להוציא אותו מהחלון! (צילום: יהלי ניר)
 

עשרה ימים עם המשפחה – איך עושים זאת?

את כולם פגשתי במשרדי שבועות או חודשים לפני הנסיעה. אני זוכרת את השיחות שלנו, כיצד חלקם שיתפו אותי בשקט בחששות שלהם, התביישו לומר שמפחיד אותם לבלות עשרה ימים רצופים עם המשפחה, חוששים שלא יידעו כיצד "לבדר" את הילדים, כיצד ליצור "זמן איכות משפחתי", חוששים להיות תקועים בג'יפ צפוף עם בני המשפחה. אלו חששות שאופייניים למי שעוד לא היה ביחד עם היקרים לו בספארי באפריקה. לאותם הורים וסבים אני מספרת שהזמן בנסיעת ספארי הוא של ביחד, עניין והתרגשות, של ערכים, שיח, ציפייה וסקרנות. המסע טומן בחובו עניין, היכרות עם השבטים השונים, בעלי החיים והצמחייה. חיים אחרים, רחוק מהשגרה. חשוב לוודא שאתם מקבלים ג'יפ מרווח ומוגבה המותאם לתנאי השטח בטנזניה, ושישנו רכב חלופי למקרה של תקלה. מזגן ומקרר בעיני הם לא מותרות, אלא ממש חובה כאשר נוסעים עם כל המשפחה.

חוויית ספארי משפחתית מאפשרת זמן של ביחד – לא רק "לרוץ" עם הג'יפ אחרי הזברות, אלא זמן איכות אינטנסיבי וממכר. אין ספק שהטבע ועולם בעלי החיים המרתק, מהפנט את כולם וחוצה גילאים. גם בני הנוער, הנוטים להיות מכונסים בעצמם וציניקנים מטבעם, מביטים בעיניים נוצצות ומשתפים בהתלהבות איך הדברים נראים מהזווית הייחודית שלהם, שואלים שאלות, מעורבים. ספארי זה "דבק" משפחתי.

כתבה על ספארי קולינרי בדרום אפריקה
 
ספארי משפחתי באפריקה
ספארי משפחתי צריך לקלוע לצרכי הצעירים, ההורים ודור הסבים, במידה זהה  (צילום: סיון אסקיו)
 

ספארי "מולטי" משפחתי

בעולם קוראים לזה Multi-Generational Safari ("ספארי רב-דורי", בתרגום חופשי), אצלנו במשרד אנחנו מקצרים בחיבה למילה "מולטי". לפעמים זה לכבוד אירוע מיוחד – יומולדת 70 של הסבא או הסבתא, יום נישואין עגול, בת או בר מצווה. לפעמים זה "סתם" בלי סיבה מיוחדת, משפחה מורחבת שמחליטה לצאת ביחד להרפתקה – כי ספארי באפריקה זה חדש לכולם. לפעמים אחד מבני המשפחה, שכבר היה בספארי באפריקה והתמכר, רוצה לחלוק את החוויה עם בני משפחתו, וסוחף את כולם אחריו.

המשפחתיות כערך עליון עוברת כחוט השני בכל ימי המסע. כמונו, גם בעלי החיים – חיים במשפחות מורחבות, שומרים זה על זה, מטפחים זה את זה, נהנים זה מזה. אי אפשר להתכונן מראש למפגש קרוב עם משפחה של פילים, להתרגשות העצומה לנוכח המחזה של חציית הגנו את נהר המארה, לעליצות ולקריאות ההתלהבות בעת תצפית על גורי אריות משחקים כמו ילדים.

 
ספארי משפחתי באפריקה
מנוחת צהריים בחיק המשפחה... (צילום: זיו קורן)
 

האתגר – תכנון ספארי שמתאים לכולם

"לא היה לי מושג כמה זה מורכב לתכנן ספארי באפריקה. המרחבים והניווט בשטח, מגוון מקומות הלינה ברמות אירוח שונות, הבירוקרטיות שיש לטפל בהן בכניסה לשמורות הטבע... והמדריך הטנזני שלנו שבלעדיו הטיול הזה לא היה כל כך מהנה ומרחיב ידע", אמרה לי אחת המטיילות שפגשתי בשמורת הסרנגטי, שיצאה לטיול בלוויית משפחתה המורחבת. אני בג'יפ אחד עם צוות ספארי קומפני, היא ומשפחתה בשלושה ג'יפים ממוספרים במספרים עוקבים – חשבתי על זה שהם כמו רכבת ספארי קטנה – הראשים מציצים מבעד לגגון הנפתח. כולנו מחייכים, נושמים את הטבע, מחליפים רשמים, הילדים מספרים בהתלהבות איפה ראו אריה עושה צרכים וכמה מצחיקה הג'ירפה כשהיא מתכופפת לשתות.

אכן, תכנון והפקה של מסע ספארי זאת משימה מורכבת שמוטב להפקיד בידי אנשי המקצוע. כאשר מדובר במשפחה מורחבת רב-דורית, האתגר הוא להתאים את תוכן ומשך המסע למספר רב של מטיילים בטווח גילאים רחב, עם תחומי עניין מגוונים. הסבא "פריק" של היסטוריה והנכדה רוצה לראות חיות מקרוב. האבא מתעניין בשבטים ובתרבויות והדודה רוצה ללמוד כמה שיותר – על הכול מהכול. יש מי שיש לו יותר סבלנות ומי שרוצה להתקדם במהירות מדבר לדבר. החכמה היא ליצור את הנוסחה המדויקת, לשלב כל רכיב במינון הנכון ובזמן הנכון, ולמצוא את האיזון שבין ההתרחשויות בטבע לבין הרצונות ותחומי העניין של בני המשפחה.

יש לי את הזכות לייצר עבור בני המשפחה חוויה עוצמתית וזיכרונות בלתי נשכחים. לחזות ביחד בדרמות של הטבע, לראות אותן דרך העיניים של דור הנכדים לעומת דור הסבים. הזמן הזה ביחד גורם לנו לבחון מחדש את החיים שלנו, את הערכים שלנו, ומזכיר לנו את מה שבאמת חשוב בחיים.

כתבה על לודג'ים באפריקה, שמתאימים לכל המשפחה
 
ספארי משפחתי באפריקה
כולם קופצים לתוך הטיול הזה ביחד, ומוצאים את מקומם (צילום: יהלי ניר)




אז לאן לוקחים את המשפחה?

השאלה הראשונה שצריכה להישאל היא: "לאן?". אפריקה היא יבשת ענקית ומרתקת, מלאה נקודות חן סודיות. לכל מדינה יש את הסיפור שלה, למשל הגורילות ברואנדה, הנדידה הגדולה והשימפנזים בטנזניה, הלמורים המרקדים במדגסקר, מפלי ויקטוריה בזמביה ועוד ועוד.

למשפחה שמעולם לא ביקרה באפריקה, למשל, אמליץ על הטיול הקלאסי – שהוא שילוב בין ימי
ספארי בטנזניה ואחריהם "קינוח" באי הטרופי זנזיבר. עבור משפחות בוגרי ובוגרות הספארי הקלאסי, שרוצים לשוב לאפריקה ולהתרגש מחדש, היעדים המובילים הם: זמביה – ספארי למתקדמים, רואנדה – טרק עם הגורילות, מוזמביק – אוקיינוס ואיים פרטיים, קייפטאון – בירת היין והקולינריה, או מדגסקר – למטיילים חלוצים, שיזכו לקבל את אפריקה ואסיה, בטאץ' צרפתי.
כתבה על שמורות טבע בזמביה

ספארי משפחתי באפריקה
"משפחה צופה במשפחה" – ספארי אפריקני קלאסי בטנזניה (צילום: אדי גרלד)
 

בוקר טוב בסווהילית, ערב טוב תחת כיפת השמיים

כיצד מתנהל יום טיול בספארי רב-דורי? ראשית, מתחילים את היום בארוחת בוקר משותפת מול הנוף הפראי, שהרי "המשפחה צועדת על קיבתה"... לאחר מכן פוגשים את המדריך הטנזני, שממתין לבני המשפחה עם רכב מצוחצח, בקבוקי מים צוננים במקרר וחיוך גדול. מחליפים ברכות בסוואהילית "הבארי זה אסובושי!" Habari za asubuhi) – בוקר טוב!) ויוצאים למסע היומי שתוכנן מראש. את ארוחת הצהריים לרוב מקיימים בפיקניק בשטח. לעיתים בני המשפחה יעדיפו לחזור אל הלודג' או אל המחנה, להתרעננות ולסייסטה.

היום מסתיים עם רדת החשכה – מקלחת חמה וארוחת ערב טעימה ועשירה, תחת שמי אפריקה זרועי הכוכבים. לעיתים יוצאים לספארי לילי. שעות החשכה מספקות זווית אחרת לגמרי על שמורות הטבע. לאור הירח (ופנסי הג'יפ) מגלים עולם חדש ומרגש – צללי פילים כמו ספינות ענקיות השטות בדממה במי האוקיינוס, נהמת האריות שחודרת אל תוך הלב. עיניים בוהקות בחשכה, ובעלי חיים ליליים, כמו קיפודים וגלגויים, יוצאים לשוטט. בסיומו של יום גדוש חוויות חדשות ומרגשות, נרדמים לצלילי הקונצרט של הטבע, ומשכימים קום לציוץ הציפורים.

ספארי משפחתי באפריקה
מדריכי הספארי הם מקצוענים אמיתיים, מכירים כל עיקול וכל זברה, ויודעים כיצד להפוך את הטיול לחווייתי, עבור כולם
(צילום: אדי גרלד)


ספארי זה חוויה מכוננת. זמן האיכות היקר ביותר עם בני המשפחה, בעלי החיים שפוגשים, תרבויות מרתקות – כל אלו משתלבים לכדי חוויה שמטעינה את הבטרייה של הנשמה, לגדולים ולקטנים. עבור דור ההורים והסבים – זהו רגע מיוחד להביט על החוויות החדשות והמסעירות של הספארי דרך עיניהם של הילדים. ללמוד על תרבות אחרת, לבקר בכפר או בית ספר מקומי, לשחק כדורגל או לרקוד סביב המדורה – אין לזה שפה אחת – האושר חוצה תרבויות, דעות, מסורות.

בעיניי, אחד הדברים הכי מספקים זה לראות את האור נדלק בעיניהם של המבוגרים אשר צופים בילדיהם ונכדיהם חווים את הטבע ועולם החי העשירים באפריקה. זהו הטבע במיטבו.

 
 

כתבות נוספות

עונות מתאימות לטיול וספארי בטנזניה
טיול לשמורת סרנגטי
שמורות טנזניה הנחבאות
האיים של מזרח אפריקה

רונית הרשקוביץ
 
אודות הכותבת
רונית הרשקוביץקונסולית הכבוד של זמביה בישראל ומייסדת 'ספארי קומפני', חברת תיירות המתמחה בטיולי ספארי פרטיים לאפריקה. "שושבינה" לחידוש היחסים בין טנזניה וישראל וכיהנה במשך 10 שנים כקונסולית הכבוד של טנזניה בישראל. לפני יותר משני עשורים החלה את פיתוח התיירות והמסחר במדינות אפריקה, וחלוצת הטיולים לטנזניה וזנזיבר מאז 1993. רונית מאמינה שהטבע הוא השחקן הראשי באפריקה, לכל פינה יש את הסיפור שלה, וצוות 'ספארי קומפני' מקדיש את עצמו ללמוד עוד ועוד על היבשת המסתורית הזאת. היכרותה ארוכת השנים עם היבשת ואהבתה לאפריקה, נופיה ואנשיה, צובעים את הדרך לאפריקה בגוונים רעננים ומעודכנים, וכך יוצרים את עומק החוויה.
התקשרו לצוות ספארי קומפני בטל. 072-2236646
אתר האינטרנט של ספארי קומפני
 

רונית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר