מדגסקר – אי הלמורים    

מסע אל מדגסקר – אי הלמורים המרתק
מאת: רונית הרשקוביץ


קסמו המכשף של האי מדגסקר הוא בשילוב הססגוני שבין טבע פראי, ייחודי, שמור ולא המוני, לבין בתי מלון ואכסניות ציוריות, עולם גסטרונומי משובח ונטול כימיקלים, וקבלת פנים מאירת עיניים.


מדגסקר בשבילי זה אפריקה אסייתית בטאץ' צרפתי, משובצת בבעלי חיים שנלקחו היישר מסרט של וולט דיסני – רובם אנדמיים לאי זה בלבד. רכיבי תערובת זו יוצרים יעד לטיול חלומי, עם הרבה הפתעות ומפגשים מרגשים, כפי שאתאר בכתבה.

1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

עיר הבירה טאנה על בתיה הססגוניים (צילום: רונית הרשקוביץ)
מדגסקר הוא ביתם של מיני למורים רבים (צילום: רונית הרשקוביץ)
נשות מדגסקר צובעות את פניהן (צילום: רונית הרשקוביץ)
חוף האי נוסי-בה, אי הבשמים (צילום: רונית הרשקוביץ)


מפת איי מדגסקר ועליה נקודות העניין המתוארות בכתבה

(להגדלה לחצו על הפינה השמאלית העליונה)


מדגסקר – אי באווירה שאין שנייה לה

רפובליקת מדגסקר (Republic of Madagascar) היא מדינת איים שממוקמת באוקיינוס ההודי, מול מוזמביק שבמזרח אפריקה, וכוללת בה את האי המרכזי (והמפורסם) מדגסקר – האי הרביעי בגודלו בעולם. כשמטיילים באי נחשפים לאינספור (200,000 ליתר דיוק...) בעלי חיים וצמחים, ש- 75% מהם הוגדרו כמינים אנדמיים למדגסקר – כאלו שלא ניתן לפגוש בשום מקום אחר בעולם. איך זה קרה? מדוע כל כך הרבה מינים התפתחו באי באופן עצמאי וייחודי? התשובה טמונה בתהליכים גיאולוגיים שהשפיעו על אבולוציית החי והצומח באי: לפני 165 מיליון שנה התנתק האי מדגסקר מיבשת אפריקה ונדד באיטיות כ- 400 ק”מ מזרחה מהחוף.

במהלך השנים שלאחר ההתנתקות התפתח בו עולם חי וצומח מיוחד, שלא הושפע מההתרחשויות ביבשת עצמה. התכונות שהביאו להישרדות בעלי חיים וצמחים, בתנאים החדשים שהוכתבו לאחר היווצרות האי, הן אלו שעברו בירושה והביאו להתפתחותם של תתי מינים מעניינים. דוגמאות למינים אנדמיים שהפכו לסמלי האי הם עץ הבאובב (
Baobab), ש- 7 מינים שלו, ניתן למצוא אך ורק במדגסקר, והלמורים – פרימטים ממשפחת הלמוריים שהגיעו לאי לפני כ- 65 מיליון שנה ושגשגו בו עד בוא האדם.
מסע למדגסקר
במהלך השנים מינים רבים התפתחו ונותרו אנדמיים למדגסקר  (צילום: רונית הרשקוביץ)

אפריקה ספארי



רוחות הרפאים של מדגסקר

הלמורים אהובים על בני האדם, במיוחד בשל המראה הקופי, העיניים הגדולות והזנבות הפרוותיים. על בני המקום הם חביבים מסיבה קולינרית נוספת... למרות שציד למורים אסור על פי חוק, התושבים לוכדים אותם ואוכלים את בשרם. בעבר, לפני הגעת האדם לאי, היו קיימים בו כ- 50 מינים של למורים, אך למרבה העצב, לפחות 3 מינים נכחדו ואוכלוסיות נוספות דוללו משמעותית. עובדה זו נותנת לשם "למור", שפרושו "רוח רפאים" משמעות נוספת.

כשמגיעים לאזורים המיוערים במדגסקר מומלץ להרים את העיניים מעלה, אל העצים, ולהתחיל להבחין בלמורים המתגוררים בינות לענפים. פרט לבני האדם, אין להם איומים רבים, למעט הפוסה – הטורף הטבעי האורב להם על האי, גם הוא אנדמי למדגסקר.

כתבות נוספות על טיולים בעקבות בעלי חיים

למורים במדגסקר למורים במדגסקר
למורים במדגסקר למורים במדגסקר
מדגסקר הוא ביתם של מיני הלמורים הרבים והמגוונים  (צילום: רונית הרשקוביץ)
 

היכן פוגשים למורים?

לא בכדי הפכו הלמורים לשם נרדף למדגסקר. הם נמצאים בשמורות הטבע ובפארקים הרבים, שהאי התברך בהם. כשמגיעים לביקור קשה לבחור מבין ההיצע הרב, מצד שני – קשה יותר לבקר בכל 50 השמורות. מניסיוני יש כמה שמורות שכדאי להכניס לראש הרשימה. בכל מקרה, אין סיכוי שתסיימו את טיולכם באי מבלי שפגשתם בלמור אחד לפחות.


שמורת צינגי דה במראהה

בשנת 1990 הוכרזה שמורת הטבע צינגי דה במראהה (Tsingy de Bemaraha) כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו. יופי השמורה מפעים - היא מתאפיינת בצוקי אבן גיר אנכיים מרשימים, בחורש טרופי יבש ובצמחיית סוואנה. ההליכה בה מתונה ונעימה ובמהלכה מתוודעים לכמה מיני למורים, חלקם מינים בסכנת הכחדה, וללטאה אנדמית מיוחדת – לטאת עלי אנציגי (Antsingy leaf chameleon), שנראית ממש כמו דרקון קטן ומקושקש, המקמר את גבו.

צוקי אבן הגיר המחודדים, שמכונים "צינגי" ועל שמם קרויה השמורה, מהווים בית גידול למינים אנדמיים רבים ושונים של צמחים ובעלי חיים, שפיתחו יכולות מופלאות להתמודד עם תנאי החיים על המצוקים.  
 

צינגי, מדגסקר
צוקי הצינגי המחודדים מהווים מחסה למינים רבים של למורים ובעלי חיים נוספים  (צילום: רונית הרשקוביץ)


שמורת פרינה ולמור האינדרי-אינדרי

בתוך יער גשם הררי במזרח מדגסקר, כ-145 ק"מ מזרחה מעיר הבירה אנטננריבו (Antananarivo), נמצא ביתו של מין הלמור הגדול ביותר, בעל השם הקליט אינדרי אינדרי (Indri indri). במהלך הנסיעה מהעיר לשמורת פרינה (Perinet) אפשר להבחין בשדות האורז המפתיעים, המשובצים בין הבניינים הצבעוניים ובעשרות רבות של רכבי רנו 4, הצרפתיות הצהובות, מתנהלות באיטיות. השליטה במדגסקר עד שנת 1960, בה הכריזה על עצמאותה, הייתה צרפתית, ועד היום אפשר לחוש בנוכחות הצרפתית באוויר.

השמורה נמצאת על יד הכפר אנדיסבה (Andisabe) ומומלץ להגיע אליה בשעות הבוקר. עם זריחת השמש מתרחשת בשמורה התקהלות מרתקת של למורים מהמין אינדרי אינדרי, הנודדות בין העצים בלהקות, תוך שהן מזמרות בקולי קולות, מכריזות על גבולות הטריטוריה שלהן ומתריעות על בואן בפני להקות מתחרות.

אינדרי אינדרי מדגסקר
למור אינדרי אינדרי סקרן וידידותי  (צילום: רונית הרשקוביץ)


שמורת אנקרנה ונמל דיאגו סוארז

צפון האי מדגסקר התברך בים ירוק ומהפנט, ביערות גשם ובתצורות אבן גיר בנות 150 מיליון שנה, שבשל הארוזיה שהן עברו, נוצרו בהן מערות, מעברים וכוכים – נוף קרסטי מרהיב. בעלי החיים בשמורה מתמודדים עם תנאים לא פשוטים, אך גם נהנים מההגנה שמערכת התעלות הקרסטית מספקת. על היצורים המיוחדים החיים כאן אפשר למנות כ- 65 מיני ציפורים ססגוניות, דגים עיוורים – שראייתם אבדה במהלך האבולוציה בשל חייהם במערות תת קרקעיות חשוכות, וכמובן – למורים מכמה מינים, ששמורת אנקרנה (Ankarana Reserve) היא מקום המפלט שלהם.

את הביקור בשמורה מומלץ לשלב עם סיור בעיר הנמל דיאגו סוארז (
Diego Suarez), ממנה אפשר לצאת לשייט נעים על סירת דייגים, מלווים בצוות מקומי. במהלך השייט עוצרים באי קטן, בו נחים, מתפנקים במסאז' מקומי על דרגשי עץ ונהנים מהשקט, הרוגע והמנוחה. הצוות המקומי חוזר לאסוף את המטיילים, אך לא בידיים ריקות – באמתחתו שלל דגים ממנו הוא מכין ארוחת מלכים הישר מן הטבע.

אי בודד ליד מדגסקר
מסאז', ארוחת דגים ושקט של אי בודד – מה צריך יותר מזה? (צילום: רונית הרשקוביץ)


נוסי בה – אתנחתא תרבותית ריחנית

מי שנוסע למדגסקר במטרה להכיר ולבקר בכמה שיותר שמורות טבע מרהיבות, קרוב לוודאי שיבלה שעות לא מעטות בנסיעות, עם עצירות רבות לחילוץ איברים בצד הדרך, תוך שהוא טועם בננה מדוכן אקראי, נחשף לאומנות מקומית, נגני דרכים ועבודות יד המוצעות למכירה. גם לתרבות המקומית ולחוויות "על הדרך" יש תרומה גדולה להצלחת הטיול. התרבות המדגסקרית מרתקת, עם השפעות אסייתיות של מתיישביה האינדונזיים, מהולות בתרבות אפריקנית. מומלץ לטעום ממנה בביקור באי המיוחד (למרות התיירים הרבים הפוקדים אותו), נוסי בה (Nosy-Be). האי נמצא בצפון מערב מדגסקר והוא משמש כאתר נופש פופולרי וכאי האהוב ביותר על הנופשים. הוא ידוע בעיקר בזכות תעשיית השמנים המשגשגת בו, בהם שמן הילנג-ילנג הארומטי.

מסביב לאי ישנם מספר איים קטנים נוספים, כמו נוסי קומבה (
Nosy-Komba), נוסי סקטיה (Nosy-Sakatia) ונוסי מיציו (Nosy-Mitsio), המציעים חופים פחות עמוסים ואתרי צלילה יפהפיים. הביקור באי הוא הפוגה נפלאה וטבילה בגלויית נוף חלומי – חופים חוליים הבוהקים בלובנם, ים בצבע טורקיז נפלא, שמיים תכולים וצמחייה מגוונת, פרחונית וריחנית.
 
נוסי בה אי התבלינים, מדגסקר
באי נוסי בה מייצרים את שמן הילנג ילנג האהוב  (צילום: רונית הרשקוביץ)




לקינוח – ביקור בעיר הבירה ובפארק הלמורים

עיר הבירה אנטאננריבו או בקיצור טאנה היא עיר פעלתנית ותוססת, המפתיעה במסעדות משובחות, בתי מלון מקסימים ומפנקים, תרבות וארכיטקטורה מעניינת ובחיוכים רבים מכל עבר. בעיר פזורים שווקים ססגוניים לחובבי קניות של חפצים אותנטיים, סלי קש, שטיחים, מפות רקומות בעבודת יד, עבודות עץ ורהיטים יפהפיים. את כל האווירה אופף ניחוח הווניל, שמדגסקר היא היצואנית הגדולה ביותר שלו.

בעיר, הבנויה על גבעות קטנות, יש סמטאות רבות שאפשר לשוטט בהן ו"ללכת לאיבוד" במשך יום שלם. כדאי לשוטט במרכז העיר, בקרבת בית העירייה ובשכונות סביב, בהן יש נקודות תצפית ופינות חמד לרוב.
 
הביקור בעיר הוא הזמן הנכון לחוות קצת מחיי הלילה והמגוון הגסטרונומי שמדגסקר מציעה. מהעיר ניתן לצאת לטיולי יום ליער הגשם שבשמורת
רנומפנה (Ranomafana National Park), שמדרום לעיר, ולפארק הלמורים (Lemurs park), שנמצא אף הוא מדרום לעיר. בשני האתרים הללו אפשר לצפות, איך לא, בלמורים בסביבתם הטבעית. בפארק אפשר לבקר גם בגן בוטני מקסים.
 
טנה, עיר הבירה של מדגסקר
העיר הססגונית טאנה, בירתה של מדגסקר, הבנויה על הגבעות  (צילום: רונית הרשקוביץ)


מתי ואיך מגיעים למדגסקר?

האי האקזוטי מדגסקר טומן בחובו טבע מרהיב, חופים יפים וארוכים, תרבות שמחה וססגונית ואוצרות טבע מדהימים. במזרח ובצפון האקלים הוא טרופי ולח, באזורים הפנימיים חמים וצחיח, ובמערב  טרופי, יבש וצחיח. באופן כללי, מומלץ להגיע לכאן בכל ימות השנה שכן מזג האוויר הטרופי הנעים מתאים לטיול בכל עת.

ההגעה לאי היא בטיסה עם עצירת ביניים ביוהנסבורג או בפריז והתנועה בו היא ברכבים נהוגים על ידי נהג מקומי, הדרכים לא מתאימות לנהיגה עצמית. כדאי להתנהל עם נהג שמדבר אנגלית ברכב אמין. מפאת גודלו של האי והכבישים המיושנים מומלץ לשלב טיסות פנים.

טיול למדגסקר
פירות טרופיים הם חלק בלתי נפרד מחווית הביקור במדגסקר...  (צילום: רונית הרשקוביץ)


כשאני מביטה בתמונות ממדגסקר וזיכרון ניחוח הווניל עולה באפי, גל של געגוע מציף אותי ואני יודעת שאחזור לשם שוב. לאפריקה הפראית בניחוח הצרפתי.

כתבות נוספות

ספארי רב-דורי באפריקה
טיפים ומידע למטייל במוזמביק
המלצות לספארי באפריקה
הפלגה מופלאה לאיי האוקיינוס ההודי
כתבות נוספות על טיולים בעקבות בעלי חיים

רונית הרשקוביץ
 
אודות הכותבת
רונית הרשקוביץקונסולית הכבוד של זמביה בישראל ומייסדת 'ספארי קומפני', חברת תיירות המתמחה בטיולי ספארי פרטיים לאפריקה. "שושבינה" לחידוש היחסים בין טנזניה וישראל וכיהנה במשך 10 שנים כקונסולית הכבוד של טנזניה בישראל. לפני יותר משני עשורים החלה את פיתוח התיירות והמסחר במדינות אפריקה, וחלוצת הטיולים לטנזניה וזנזיבר מאז 1993. רונית מאמינה שהטבע הוא השחקן הראשי באפריקה, לכל פינה יש את הסיפור שלה, וצוות 'ספארי קומפני' מקדיש את עצמו ללמוד עוד ועוד על היבשת המסתורית הזאת. היכרותה ארוכת השנים עם היבשת ואהבתה לאפריקה, נופיה ואנשיה, צובעים את הדרך לאפריקה בגוונים רעננים ומעודכנים, וכך יוצרים את עומק החוויה.
התקשרו לצוות ספארי קומפני בטל. 072-2236646
אתר האינטרנט של ספארי קומפני
 

רונית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות







0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר