אפריקה היא יבשת עוצמתית וענקית, עשירה בנופים מגוונים, בעלי חיים גדולים וקטנים והרפתקאות שונות ומשונות. טיול הספארי באפריקה הוא חוויה בלתי נשכחת וחד פעמית, ליבשת זרה ובלתי מוכרת, לכן ישנם דברים שחשוב מאוד לבדוק לפני, כי על טיול של פעם בחיים - לא מתפשרים.
ישנם גורמים רבים בארגון טיול הספארי, פרט למחיר, אותם כדאי להשוות ולבדוק בקפידה ואליהם יש להתכונן מראש. בכתבה זו אסקור 12 המלצות חשובות ומועילות, שיהפכו את הטיול שלכם באפריקה לחוויה האולטימטיבית.
כמו בכל טיול, גם בבואכם לתכנן טיול לאפריקה, כדאי מאוד לבדוק מה היא תכנית הטיסות המוצעת לכם. בעוד שטיסה ישירה היא כמו מונית פרטית הלוקחת אותך ישירות אל היעד וחזרה, טיסות העוברות בשדות תעופה פנימיים עשויות להאריך את הדרך בשעות רבות ולבוא על חשבון ימי טיול. הדרך הפשוטה ביותר לוודא שאכן מדובר בטיסה ישירה מישראל היא לבדוק האם חברת התעופה ישראלית. כל עוד מדובר על חברת תעופה זרה - היא תעשה עצירת ביניים במדינה האם שלה, כפי שנקבע בחוקי התעופה הבינלאומיים. למשל, טיסה עם אתיופיאן איירליינס תעצור באדיס אבבה ומשם תמשיך לטנזניה - כלומר, זוהי אינה טיסה ישירה.
כאשר אתם משלבים שני יעדים ביבשת, טנזניה (Tanzania) ואיי זנזיבר(Zanzibar), למשל, יש לבדיקה זו חשיבות יתרה. מומלץ לוודא שהטיסה חזרה מזנזיבר אכן יוצאת משדה התעופה שבזנזיבר, ולא עוברת דרך שדה התעופה הפנימי אשר בעיר ארושה (Arusha) בצפון טנזניה.
בתכנון נכון הטיסה מתל אביב לשדה התעופה קילימנג'רו אמורה לקחת כ- 6 שעות.
חשוב לוודא גם את שעות הטיסות בתכנית. טיסת לילה (או טיסת לפנות בוקר) לאפריקה בכיוון הלוך מאפשרת ניצול של יום הטיול הראשון וטיסה מאוחרת ביום הטיול האחרון תאפשר לכם ליהנות גם ממנו עד תומו. כתבה על תקופות בשנה בהן מתאים ביותר לצאת לספארי באפריקה
חשוב להכיר את תכנית הטיסות ולוודא שהיא הקצרה והישירה ביותר (צילום: זיו קורן)
כיצד סופרים את מספר ימי טיול הספארי?
כשמגיעים לסוגיית מניין ימי הטיול, מסתבר שיש דעות שונות לגבי אופן ספירת הימים. רוב חברות התיירות מציגות את הטיול כארוך יותר ממה שהוא בפועל. לדוגמה, חברות רבות מכריזות בתכנית הטיול שמדובר בטיול ספארי של 9 או 10 ימים, כאשר למעשה, הטיול עצמו אורך רק 7 או 8 ימים מתוך זה. היום או היומיים שנוספו למניין הם אלו שמוקדשים לטיסות ולהעברות, למשל, נחיתה בחזרה בישראל, בשעות לפנות בוקר, נספרת כיום טיול נוסף.
כשאתם מתייחסים לתכניות טיול שונות ומשווים ביניהן, שימו לב שאתם סופרים ומשווים רק בין כמות ימי הטיול בפועל, ואל תתבלבלו ממונחים כמו: "ימים מלאים", שלמעשה מלאים רק בטיסות והעברות. בררו היטב את שעות ההגעה והעזיבה ואת תוכנו של כל יום טיול.
בטיולי הספארי באפריקה ישנן הזדמנויות לשייט בסירה, לרחיפה בכדור פורח, לטיסה במטוס קל ועוד אמצעי תחבורה מגוונים. רבים מהמטיילים מבלים, בסופו של דבר, זמן רב בג'יפ, בנהיגה בתנאי שטח, בין הנופים המרהיבים ברחבי היבשת. מצד אחד - זוהי דרך מצוינת לגמוע מרחקים גדולים ולחוות את הטבע הפראי שהספארי מציע, מצד שני – אם כלי הרכב אינם במצב תחזוקתי טוב, תקלות למיניהן עלולות להוביל לבזבוז זמן יקר ולעגמת נפש.
מאחר שהיו מקרים בהם רשלנות של החברה המארגנת גרמה לתאונות ואף חמור מכך, מומלץ להיעזר בשירותיה של חברת טיולים אמינה ומסודרת ולבדוק מבעוד מועד את סוג הרכב, את זמינות הרכבים החלופיים למקרה של תקלה, האם קיים מוסך נייד, ביטוח ואחריות - כי עם בטיחות לא משחקים.
מאחר שהנהיגה בשטח דורשת מיומנות מסוימת והיכרות עמו, לא נהוג לשכור רכב ולצאת לטיול ספארי באופן עצמאי, אלא להיעזר במדריך-נהג שילווה אתכם במשך כל הטיול. כדי שתפיקו מהטיול את מלוא ההנאה ותזכו להדרכה ראויה, מומלץ להתעניין ולברר פרטים על המדריך-נהג הצמוד. אפשר לשאול שאלות הנוגעות להשכלתו, לניסיונו ולשפות אותן הוא דובר. המדריכים המקצועיים של החברות המסודרות בדרך כלל דוברים אנגלית שוטפת, והינם אדיבים, נעימים ובעלי ניסיון רב. כתבה על טיולי הרפתקה בטנזניה
רק אתם והנהג-מדריך שלכם ברחבי הספארי (צילום: רונית הרשקוביץ)
חיסונים רבותיי, חיסונים!
אחרי שכבר סגרתם תאריך ומסלול, הגיע שלב ההכנות. לאט לאט יעלה סף ההתרגשות שלכם, עד שיגיע לשיא עם הנסיעה המיוחלת. לפני שאתם רצים לארוז, יש לקחת בחשבון שהנסיעהלאפריקהמצריכהמספרחיסונים חשובים, שיש לקחת מראש.
חובתכם ואחריותכם לגשת לאחת ממרפאות המטיילים, שם(ורק שם!) תוכלו לקבל ייעוץ רפואי אישי, עדכני ואמין, ואת החיסונים הרלוונטיים ליעד אליו אתם טסים. חלקמהחיסוניםתקפיםלשנים ארוכות בעוד אחרים צריך לחדש לקראת כל נסיעה. רצוילהשליםאתהחיסונים לפחותכשבוע עדשבועייםלפניהטיסה.
ברשימת החיסונים בדרך כלל יהיוחיסוניםנגדקדחתצהובה, פוליו,טטנוסוטיפוס הבטן. למניעת מחלת המלריה הידועה לשמצה, הנגרמתמעקיצתיתושונפוצהבמדינותהעולםהשלישי, לוקחים אחד משני סוגי כדורים, אך אין אליה חיסון.
שימו לב שהחיסון אמנם מגן עליכם, אך גם מונע התפשטותן של המחלות ומגן בכך על הציבור כולו. לכן, בכניסה למדינות מסוימות באפריקה יבדקו האם חוסנתם וכניסתכם תיאסר אם לא קיבלתם את החיסונים המתאימים מבעוד מועד. . * מידע לגבי חיסונים יש לקבל אך ורק במרפאות המטיילים, אליהן חובה לגשת כשבועיים לפני הטיול. מידע לגבי לשכות הבריאות ברחבי הארץ
ולפעמים החיסון הכי טוב הוא מנה הגונה של שמש וחופש... (צילום: עמרי אסטל)
דוחה יתושים יעיל – חובה בכל תרמיל
בעייתהיתושיםנפוצהמאודביבשת אפריקה.היתושים הם נשאי מחלת המלריה ועל כן עקיצה שלהם יכולה להיות לא נעימה בכלל עד קטלנית. ישנן מספר דרכים להרחיק מעליכם את היתושים: הראשונה היא צמידיםמבדאומסיליקון,שבהם ישנהתושבתלטבליתדוחהיתושים, העשויה מחומרים טבעיים. יעילותהטבליתהיאלשבועיים,והיאעמידהבפנימים. מחירה נע סביב 100שקלים והיא נמכרת בחנויות מטייליםואינטרנט.
אפשרות שנייה ופופולרית מאוד היא שימוש בנוזלאובמשחהדוחת יתושים. יעילות התכשירים משתנה בין החברות השונות.ישנםתכשירים העשוייםמחומריםטבעיים ומתאימים לבעלי עור רגיש.
תרופות וציוד אישי לטיול ספארי
כשאורזים לקראת טיול ספארי באפריקה, צריך לקחת בחשבון שלא סביר שתמצאו בכל מקום בית מרקחת מערבי שיוכל לספק לכם את התרופות האישיות אליהן אתם רגילים. מומלץ מאוד להכין תיק עזרה ראשונה אישי המכיל את הכדוריםלהורדתחוםונגדכאבים שאיתם אתם מיודדים, כדוריםנגדאלרגיה – אם יש, משחהלהרגעת עקיצותוקרםהגנהמפניהשמש. בנוסף, יש להצטייד במלאי מספיק של תרופות אותן אתם נוטלים באופן קבוע, מפני שתתקשו להשיגן באפריקה. מידע נוסף וכתבות על בריאות מטיילים
קאווה של צהריים על מרפסת בית המלון הפונה לנוף גן עדן (צילום: חן פלד)
המחירעבורטיולספאריאמורלכלול את השירותים השונים וכלכלה מלאה, כךשההוצאותהעיקריותבטיול עצמו, שיצאו מכיסכם שלכם,יהיו בדרך כללבחנויותהמזכרותלמיניהן.
כמעט כל מדינה באפריקה מתהדרת במטבע משלה. בטנזניה תפגשו אתהשילינגהטנזני, בקניה – את השילינג הקנייתי, בדרום אפריקהאת הראנד הדרום אפריקני ובמוזמביק – את המטיקל המוזמביני.
המלצתנו היא לא להחליף הרבה כסף בבת אחת עם ההגעה, מכיוון שקשה עד בלתי אפשרי לעתים להחליף אותו בחזרה לדולרים.
כמו כן, ברובהמקומותמקבליםדולרים,אךלא מקבליםאירו. שימוש בכרטיסי אשראי אפשרי אך מומלץ להשתמש בכרטיסים מוכרים ונפוצים. כרטיס האשראישמקובל בטנזניה, למשל, הוא כרטיס ויזה, ורק במקומות בודדים מקבלים כרטיסים אחרים כגון אמריקן אקספרס או דיינרס.
ביגוד, צבעים וחרקים מעופפים
רוב הביגוד שתקחו איתכם לטיול, יהיה כנראה ביגוד אוורירי וקליל. כדאי לארוז כמה סטים ארוכים אך דקים. אנחנו ממליצים להוסיף למזוודה גםכמהבגדיםחמיםעבורהבקריםוהערבים, וכן למקרהשתמצאואתעצמכםמרחפיםבכדורפורח.
נסולהקפידעלבגדיםבהיריםלטיול בספארי. ביגוד כהה,כחול נייביושחור, למשל,נוטה למשוך שמש, ולקדם מצב של התייבשות. בגדים צבעוניים, לעומת זאת, נוטיםלמשוךאליהםמינימעופפים.
מי יודע מדוע ולמה...? חשוב שהביגוד בספארי יהיה בהיר ולא צבעוני (צילום: חן פלד)
חופשה מחשמלת
שקעי החשמל באפריקהשוניםמאשראצלנו. ברוב המדינות השקע הוא שקע אנגלי. אם אתם מתכננים לטעון בלילה את סוללת המצלמה, הפנס, הטלפון או המחשב הנייד, מומלץ שתצטיידו במתאם מיוחד. אפשרלרכושמתאם שכזהבחנויותהמטיילים וכן בשדה התעופה לפני היציאה מהארץ. כתבה על חשמל ושקעים בחו"ל
זיכרונות מאפריקה
במהלך הטיול תרצו לצלם, והרבה, ולכן מצלמה היא אביזר הכרחי. כרטיסהזיכרוןשלהמצלמהמתמלאבמהירות , ולכןרצוילקחתכמהכרטיסיםרזרביים, אולפטופ, אליו ניתןלפרוקאתהתמונות.
כדאימאודלקחת גםמשקפת, כדי שלא לפספס את בעלי החיים המרוחקים ואת בעלי הכנף המעופפים מעליכם. לינה בקניה - השוואה והזמנות
אם יש דבר אחד שלא כדאי לשכוח בשום פנים ואופן - זו מצלמה (צילום: אדי גרלד)
אינטרנט ותקשורת עם הבית
קוהאינטרנטבאפריקההואלאפעםבגדרהמלצהבלבד... אפריקה היא יבשת לא מפותחת במיוחד והאינטרנט במלונות ובלודג'ים מוגבל יחסית לישראל. אין רשת WIFI חופשית בחדרים אלא רק במקומות ציבוריים ומוגדרים בבית ההארחה.
רוב הלודג'ים ממוקמים בלב הטבע, זה יתרונם הגדול, אך מסיבה זו גם אין סביבם קווי תקשורת סלולרית וקווי רשת אינטרנט, אלחוטית ולא אלחוטית.
אפשר לסכם ולומר, שאם באינטרנט ותקשורת תחפצו – יהיה בנמצא, אך תתכוננו למהירות נמוכה מזו שאתם רגילים אליה בבית.
ספארי אישי – תפור לפי מידה
כשאתם יוצאים לטיול ספארי מודרך ופרטי, מלווים על ידי המדריך-נהג שלכם, לאורך כל ימי הטיול, אתם תמיד מוזמניםלבקשבקשות מיוחדות, אחריהכל - זההיתרוןבספארי אישי.אפשרלהתעכבבשווקים או להשכים קום לאטרקציות אחרות, מבלי להיות תלויים בתכנית נוקשה ובמטיילים נוספים.
עם זאת, חשוב לזכור שהמדריכים פועלים במסגרת החוקים המקומיים ולכן בקשות שחורגות מהם, מסכנות אותם ואתכם. אל תבקשו לרדתמהרכבבמקומות שנאמר שאסור ואל תנסו לכופף את החוקים שמגנים עליכם ועל בעלי החיים שסביבכם.
המדריך המקומי הוא האבא והאמא שלכם במהלך הספארי (צילום: אדי גרלד)
מי שחוזר מטיול ספארי באפריקה לעולם איננו אותו האדם שיצא אליו. את החוויות, המרחבים, הנופים ובעלי החיים שפוגשים ביבשת הפראית הזו, ייקח לכם ימים ושבועות רבים לעכל. וכשתסיימו, רק תרצו לבקר בהם שוב.
רונית הרשקוביץ, קונסולית הכבוד של זמביה בישראל ומייסדת 'ספארי קומפני', חברת תיירות המתמחה בטיולי ספארי פרטיים לאפריקה. "שושבינה" לחידוש היחסים בין טנזניה וישראל וכיהנה במשך 10 שנים כקונסולית הכבוד של טנזניה בישראל. לפני יותר משני עשורים החלה את פיתוח התיירות והמסחר במדינות אפריקה, וחלוצת הטיולים לטנזניה וזנזיבר מאז 1993. רונית מאמינה שהטבע הוא השחקן הראשי באפריקה, לכל פינה יש את הסיפור שלה, וצוות 'ספארי קומפני' מקדיש את עצמו ללמוד עוד ועוד על היבשת המסתורית הזאת. היכרותה ארוכת השנים עם היבשת ואהבתה לאפריקה, נופיה ואנשיה, צובעים את הדרך לאפריקה בגוונים רעננים ומעודכנים, וכך יוצרים את עומק החוויה.
התקשרו לצוות ספארי קומפני בטל. 072-2236646