מישורי הסרנגטי – הנדידה הגדולה בעולם
מאת: שלמה כרמל


מישורי הסרנגטי האדירים, משמשים בית לאוכלוסיית בעלי החיים הגדולה ביותר על פני כדור הארץ. במישורים אלה ניתן לצפות באחת מתופעות הטבע המרשימות עלי אדמות – הנדידה הגדולה. כשאר תופעות הטבע החשובות, גם את זמני ומסלול הנדידה, לא ניתן לחזות, ולעתים רחוקות חוזרים העדרים על אותו המסלול שעשו שנה קודם לכן.


שמורת סרנגטי, טנזניה
לביאה המזנבת בעדרים הגדולים בנדידתם (צילום: שלמה כרמל)

 
הרפובליקה המאוחדת של טנזניה  מדינת ענק במזרח אפריקה, משופעת בשמורות טבע מהיפות בעולם. השמורות משתרעות בין פסגות הרי געש ואגמים חבויים, כמו אגם מניארה (Manyara), הממוקם בעמק השבר הסורי אפריקאי (Great Rift Valley)שמורת נגורונגורו (Ngorongoro Conservation Area) השוכנת בלוע הר געש קדום, שבתוכו חיים רבבות בעלי חיים שונים, ושמורת הסרנגטי (Serengeti National Park) בה קיים ריכוז הפרסתנים והטורפים הגדול בעולם.
 

יעדים בכתבה זו:  אגם מניארה (A), שמורת נגורונגורו (B), שמורת הסרנגטי (C), שמורת מסאי מארה, קניה (D)
  

 ברירת מחדל



גלגל החיים של הנדידה הגדולה

זמני הנדידה ומסלולה, נקבעים על פי כמות המשקעים שירדה באותה שנה וכפועל יוצא כמות העשב בשטחי המרעה ובסוואנות הפתוחות. מסלול הנדידה מקביל לגלגל החיים של הגנו, הזברה ושאר הפרסתנים המשתתפים במרוץ האדיר הזה. הגלגל מתחיל את סיבובו.
בחודשי פברואר-מרץ, בעונת ההמלטות, ממליטות נקבות הגנו בסוואנות של שמורת סרנגטי (Serengeti) ושמורת נגורנגורו (Ngorongoro) כ-8,000 עגלים מדי יום, ועד אפריל נולדים כ-400,000 עגלים לאוויר העולם.
במחצית השנייה של חודש מאי, מתכנסים במערב הסרנגטי, על הרמות הגבוהות שמעל נהר גרומטי, עדרי הגנו והעגלים שבגרו מעט, עדרי הזברות והאנטילופות, המונים כ-2 מליון פרטים. גדותיו של נהר הגרומטי רחב הידיים מוקפות ביער סבוך, המאכלס קופי קולובוס שחור-לבן (Black-and-white colobus), דורסים ומושבות רבות של עופות רבות. הפרסתנים מתכנסים יחדיו לעדר אדיר מימדים, המתעתד ליציאה אל המסע הגדול בחיפוש אחר עשב, מים ושטחי מרעה חדשים. אז נורת יריית הזינוק ומתחילה עונת הנדידה הגדולה.
כתבה על עונות מתאימות לטיול וספארי בטנזניה
 
שמורת סרנגטי, טנזניה
עדרי גנו וזברה במהלך המסע הגדול ברחבי הסרנגטי (צילום: שלמה כרמל) 

 

מעגל החיים והמוות של הנדידה הגדולה

הנדידה הגדולה נפתחת באחת הדרמות הגדולות המתרחשות ביבשת אפריקה - חציית נהר הגרומטי (Grumeti River). זוהי נקודת הזינוק לנדידה הגדולה ואחד השיאים בה. זוהי גם שעתם של תניני הנהר, התנינים הגדולים ביותר באפריקה, שפעם בשנה בלבד מזדמנת להם ארוחת מלכים דשנה כזו, ולעיתים אף עוברים חודשים רבים עד שאלו זוכים לארוחה כלשהי. 

בשעת הכושר, הנקבעת על פי אינסטינקטים חייתיים, חוצים העדרים במאות אלפיהם את הנהר, בתאווה בלתי נשלטת לעשב ירוק ולמים. באותו זמן מאות תניני ענק אורבים להם וממתינים למאות העגלים הצעירים המאבדים את דרכם בזרם המים, במהלך ההמולה. לאחר חציית המכשול הראשון, העדר הענק משרך את דרכו צפונה, בחיפוש אחרי עשב ירוק, מים ושטחי מרעה, ובין שורותיו מאות אלפי העגלים והסייחים הצעירים, שצלחו את הנהר וזוהי להם הנדידה הראשונה במחזור חייהם. לאורכם של המישורים המתייבשים משרכים את דרכם טורים של עדרים, אל עבר מישורי האדמה הוולקנית העשירה בצמחיה ירוקה. המישורים הם הרקע לדרמה עוצרת נשימה של מעגל חיים ומוות. טורפים רבים: צבועים ואריות, ברדלסים ונמרים, אורבים לעדרים החולפים, ומזנבים בהם ללא רחם.
 שמורת סרנגטי, טנזניה
ברדלס (צ'יטה) ממתין לטרף מזדמן (צילום: שלמה כרמל) 
   




 

מסלול הנדידה הגדולה

לאורך עונת הנדידה, מתאפשרת התחקות מקרוב אחר אורחות החיים של בעלי החיים ומעקב אחר תנועת העדרים. לאחר חציית הגרומטי והשעטה האדירה על הרמות הגבוהות של צפון הסרנגטי, בטרם הגיעו העדרים אל מישורי העשב הירוקים, מזמן להם הטבע מבחן נוסף  חציית נהר מארה (Mara River).
בין החודשים יולי ואוגוסט חוצים העדרים בריצתם את נהר המארה, נהר רחב ידיים, אשר גם בו אורבים תנינים שציפו דרוכים לגנו במשך שנה שלמה. עייפים מהמרוץ חוצים הגנו בהמוניהם את נהר המארה, ביודעם כי אחריו ממתינים להם כרי העשב הירוקים של שמורת מסאי מארה (Maasai Mara) בקניה, שם ינדדו במשך שלושה חודשים מרחקים קצרים יותר, בטרם ישובו במסלול הנדידה הגדולה, אל הסוואנות הדרומיות של שמורות הסרנגטי ושמורת נגורנגורו, לעונת המלטות נוספת ולמחזור נוסף של גלגל החיים.
במסלול הנדידה הגדולה, המשתרע לאורך מאות קילומטרים, אותם עוברים העדרים האדירים במשך שנה שלמה, הם גומעים מרחקים אדירים: כ-80 קילומטרים מדי יום, אותם הם שועטים על פני נתיבי נדידה קדומים, בהם שעטו אבותיהם משחר ההיסטוריה. החל מיריית הפתיחה של הנדידה ועד הגיעם אל שמורת מסאי מארה בקניה, שועטים הפרסתנים כעדר אחד ענק, ולאחר שלושה חודשי הנדודים בחלקה הקנייתי של השמורה, חוזרים הפרסתנים דרומה, לטנזניה, מחולקים לעדרים קטנים הרבה יותר.
האזור המרוחק והפראי, מציע מוקדי משיכה נוספים כמו: סיור במישורי דוטווה המפורסמים באוכלוסייה של אנטילופות נדירות  אנטילופות רואן. עקב הריגוש והמתח הרב, המטיילים המגיעים אל השמורה אוכלים את ארוחות הצהריים בשטח, על מנת לא להחמיץ הזדמנויות למפגשים נדירים עם להקת אריות או צ‘יטה (ברדלס) עם גוריה הקטנים, מפגשים המתרחשים מכל עבר.
 
שמורת סרנגטי, טנזניה
ממתינים לנכשלים במעבר הנהר (צילום: שלמה כרמל) 

 

חווית בראשית במכתש הקלאדרה

מזרחית לסרנגטי נמצא פלא נוסף של טנזניה  מכתש נגורנגורו (Ngorongoro Crater), "מכתש" קלדרה [*], אשר גם הוא נמצא בנתיבי הנדידה הגדולה. בדרך אל שמורת נגורנגורו נמצא ערוץ אולדובאיי (Olduvai Gorge), המכונה "ערש האנושות". אתר פרה-היסטורי בו התגלו שרידי עצמותיו של האדם הקדמון שחי לפני מליון וחצי שנים.
שמורת נגורונגורו היא אחת השמורות המיוחדות בעולם. קלדרה ענקית, בקוטר של כ-19 קילומטר, 610 מטר עומקה ושטחה כ-260 קמ“ר. ה"מכתש" נוצר לפני כ-2 מליון שנים כתוצאה מקריסתו של הר געש פנימה. האירוע הדרמתי הזה יצר מערכת אקולוגית סגורה, הכוללת כמעט את כל בתי הגידול באפריקה: סוואנות, אגמים, ביצות, יערות ומגוון עשיר ביותר של בעלי חיים.
ב-1978 הכריז ארגון אונסק"ו על הקלדרה כאתר שימור עולמי ורק רכב בעל הנעה קדמית יכול לרדת 600 מטרים במדרון התלול. הירידה במדרון התלול מלווה בנופים עוצרי נשימה ובעדרי פילים זכרים בלבד. עקב מורדותיו התלולים של המכתש, הפילים הצעירים אינם יכולים לרדת אל המכתש וכך נשארות לשמור עליהם נקבות הפילים. בסוואנה הפתוחה ניתן לראות אריות ולביאות, המולכים על השמורה, בבריכות המים את ההיפופוטמים הגדולים, ובאגמי הסודה את להקות הפלמינגו הססגוניים, הצובעים את המים הכחולים בצבעי ורוד ולבן. כמו כן המכתש מספק הזדמנות למפגש עם חלק מבעלי החיים המרתקים ביותר בעולם בסביבתם הטבעית, דוגמת קרנפים, זברות, גנו, תאו אפריקני, עשרות מיני אנטילופות ומגוון רחב של עופות. השהייה במכתש היא חווית בראשית, מפגש אמיתי עם עולם הטבע והחי הקדמון שלא השתנה ונשמר היטב בחלוף השנים.  
[*] בשונה ממכתש געשי שהוא לוע של הר געש ממנו הועפה או זרמה המאגמה החוצה כשהלוע מתרוקן מתוכן, קלדרה היא לוע געשי, בו המאגמה הייתה אוורירית או דלילה, ולאחר התקררות הלוע, קרסה הקרקע הגעשית ונסוגה מטה בהותירה קירות מוצקים סביב.
 

כתבות נוספות על טנזניה

עונות מתאימות לטיול וספארי בטנזניה
היכרות עם ששמורת סרנגטי
מכתש נגורונגורו - הפלא התשיעי
שמורות טנזניה הנחבאות

שלמה כרמל, עולם אחר
 
אודות הכותב
שלמה כרמל, חבר קיבוץ משמר הנגב, מדריך טיולים ותיק במזרח אפריקה ומנכ"ל חברת עולם אחרהחברה הוקמה על ידי שלמה בשנת 1995, במטרה ליצור משהו ייחודי, חדשני ורענן בעולם התיירות. את הדגש הגדול ביותר שמה חברת עולם אחר על רמת השירות, המקצועיות, אופי הטיולים המיוחד ואיכותם הגבוהה. 







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר